唔係同事推介都唔知原來太古附近既工廈都有美食🤩🤩今次就同朋友黎試下呢間隱世西餐廳,係區內已經好受歡迎~~簡單叫左幾款野食已經好飽,價錢又唔貴,值得推薦👍🏻👍🏻🍖德國酥脆鹹豬手 $188✨鹹豬手比起一般西餐廳平~皮薄香脆之餘肉質超級嫩滑❤️❤️調味亦都唔會太重手,好好味!!仲可以蘸埋自家製薄荷蕃茄汁,感覺好fresh~~伴碟有薯角、蔬菜,食完好飽肚🤣🤣🍕秘汁和牛薄餅 $182✨大大塊pizza,望到已經流哂口水🤤🤤pizza餅底塗左一層海鮮醬,面頭鋪滿和牛粒,勁香!!配料仲有洋蔥、車厘茄、蘑菇等,好豐富~~啖啖都食到半溶芝士🧀,好邪惡呢❤️❤️🍨意大利朱古力雪糕 $40✨雪糕口感綿密,好重奶香~~而且朱古力味道濃郁,唔算好甜!份量足夠兩個人share👍🏻👍🏻
唔係同事推介都唔知原來太古附近既工廈都有美食🤩🤩
今次就同朋友黎試下呢間隱世西餐廳,係區內已經好受歡迎~~
簡單叫左幾款野食已經好飽,價錢又唔貴,值得推薦👍🏻👍🏻

🍖德國酥脆鹹豬手 $188✨
鹹豬手比起一般西餐廳平~皮薄香脆之餘肉質超級嫩滑❤️❤️
調味亦都唔會太重手,好好味!!
仲可以蘸埋自家製薄荷蕃茄汁,感覺好fresh~~
伴碟有薯角、蔬菜,食完好飽肚🤣🤣

🍕秘汁和牛薄餅 $182✨
大大塊pizza,望到已經流哂口水🤤🤤
pizza餅底塗左一層海鮮醬,面頭鋪滿和牛粒,勁香!!
配料仲有洋蔥、車厘茄、蘑菇等,好豐富~~
啖啖都食到半溶芝士🧀,好邪惡呢❤️❤️

🍨意大利朱古力雪糕 $40✨
雪糕口感綿密,好重奶香~~
2021-12-13 35 浏览
平時去開太古嗰邊都冇咩好食,一係大型連鎖、一係超貴💸朋友推介之下去咗呢間喺工廈嘅西餐廳🍴餐廳嘅裝修好簡單,係啲木枱木凳,有啲似去野餐feel🧺但佢提供嘅西餐菜式好多花款,個Menu有得鋸扒、risotto、pizza、pasta、burger🍔食之前上網睇💬,啲人話上餐要等好耐,又話服務態度唔好,好彩今次冇遇到呢啲事,落咗order好快就有得食今次就試咗佢個Pizza同埋魚扒,個人覺得都好食😋-🔸千島醬豚肉柚子薄餅 (+$18)煙三文魚 $146 🌕🌕🌕🌕🌕佢有2個size,9吋同12吋,今次叫咗個9吋嘅,細細個咁分到6塊🍕拎到上嚟熱辣辣,超香!😍佢係薄批黎,咬落批邊好脆口加咗好多芝士,好creamy,好幸福🥰加埋甜甜酸酸嘅醬,真係好開胃👍🏻加埋我最鍾意嘅煙三文魚,無得頂!不過就唔係好食得出佢有柚子味🤔🔸香煎紐西蘭檸檬鯰魚 $158 🌕🌕🌕🌕🌗魚肉嫩滑,佢成條魚都係金黃色,連邊邊啲骨都可以食得下面配咗啲薯蓉同雜菜薯蓉軟軟滑滑,我自己就比較鍾意伴薯蓉嘅雜菜,吸咗薯蓉啲味甜甜地咁,可惜份量有啲少,唔太夠喉🙈🔸雜果賓治 $34🔸橙汁 $32-埋單都唔平,但勝在呢度夠多選擇,座位夠闊落唔使同人
餐廳嘅裝修好簡單,係啲木枱木凳,有啲似去野餐feel🧺

今次就試咗佢個Pizza同埋魚扒,個人覺得都好食😋

🔸千島醬豚肉柚子薄餅 (+$18)煙三文魚 $146
🌕🌕🌕🌕🌕
拎到上嚟熱辣辣,超香!😍
佢係薄批黎,咬落批邊好脆口
不過就唔係好食得出佢有柚子味🤔

🔸香煎紐西蘭檸檬鯰魚 $158 🌕🌕🌕🌕🌗
魚肉嫩滑,佢成條魚都係金黃色,連邊邊啲骨都可以食得
下面配咗啲薯蓉同雜菜

🔸雜果賓治 $34
🔸橙汁 $32
埋單都唔平,但勝在呢度夠多選擇,座位夠闊落唔使同人迫🤗
🤥諗返唔應該叫兩杯嘢飲,可以直接加$48轉套餐,包餐湯、嘢飲☕同甜品,好似抵啲🤣
2021-12-08 34 浏览
今晚黎左e間近太古城嘅西式餐廳食飯🥰餐廳位於工廈,門面用左原木嘅裝飾都幾有北歐風😊餐廳入面都幾靚,好warm😍睇返餐牌先,有唔少特色嘅Pizza,意大利,仲有扒類😋我地點左以下:🌸龍蝦濃湯龍蝦湯入面真係有蝦仁同埋青口,味道好濃陏有啖啖嘅龍蝦鮮味😍仲有配到餐包,烤到熱辣辣,可以點湯汁一齊食😋🌸秘汁和牛薄餅12吋嘅大薄餅上面有秘整海鮮醬,和牛粒,蘑菇,菠菜葉。當然仲有唔少得嘅水牛芝士。口感係手工製嘅Pizza,烤得岩岩好,芝士可以做到拉絲感。所有配料都幾Match,味道不錯😍食pizza 緊係要配一配汽水喇😆🌸烤魷魚,自制墨魚汁意大利飯意大利飯用上湯同墨汁煮成又冇想像中咁黑色😋👍🏻但味道又有墨魚嘅鮮味。烤魷魚🦑口感好Q彈,味道有小小燒烤味☺️

睇返餐牌先,有唔少特色嘅Pizza,意大利,仲有扒類😋
我地點左以下:

🌸龍蝦濃湯

🌸秘汁和牛薄餅

🌸烤魷魚,自制墨魚汁意大利飯

2021-12-07 40 浏览
2021.12.06掃走Blue Monday 系列🔵今日放假出走到港島慢活一番晚上友人相約在呢間位於太古工廈既餐廳晚飯🍽可能由於平日關係所以食客都不太多,但相對就坐得較為舒服!是日精選餐湯 🥣$44日日都會唔同!今日係野菜花忌廉湯配送餐包!味道不錯!煙三文魚牛油果醬,蘋果沙律🥗伴腰果仁 $86超大碟!每樣食材都好新鮮!加上果仁更有口感👍🏻費倫天拿式菠菜焗生蠔🦪及薯皮 (2件)$72呢個係餐廳既新菜式,而且我都未係其他餐廳食過,特別新奇🤩而呢個組合配搭亦算合拍👏🏻香草🌿燒紐西蘭羊架🐐伴薄荷蕃茄汁 $238有三大塊羊架,熟成度剛好,咬落幾煙韌😬亦可選擇沾上薄荷蕃茄汁食別有一番風味!之後配有薯蓉同少量蔬菜🥬食用傳統意大利🇮🇹芝士🧀蘋果🍎撻 $62呢個甜品唔會太甜擔心過膩問題,另外仲有d生果同朱古力雪糕球!抵食😛什果賓治 $34🍹餐廳唯一失色係無咩特飲選擇,而什果賓治係較為特別嘅一款!
2021.12.06

掃走Blue Monday 系列🔵
今日放假出走到港島慢活一番
晚上友人相約在呢間位於太古工廈既餐廳晚飯🍽

可能由於平日關係所以食客都不太多,但相對就坐得較為舒服!

是日精選餐湯 🥣$44
日日都會唔同!今日係野菜花忌廉湯配送餐包!味道不錯!

煙三文魚牛油果醬,蘋果沙律🥗伴腰果仁 $86
超大碟!每樣食材都好新鮮!加上果仁更有口感👍🏻

費倫天拿式菠菜焗生蠔🦪及薯皮 (2件)$72

香草🌿燒紐西蘭羊架🐐伴薄荷蕃茄汁 $238

傳統意大利🇮🇹芝士🧀蘋果🍎撻 $62

什果賓治 $34🍹
餐廳唯一失色係無咩特飲選擇,而什果賓治係較為特別嘅一款!

2021-12-01 34 浏览
聽朋友推介話呢間西餐好抵食又高質 今晚就去左試下~簡簡單單既裝修 店員服務好好☺️▫️煙三文魚牛油果醬 蘋果沙律伴腰果🍎🥗平時食沙律有d怕有薯仔沙律 因為會好飽肚 夜晚成日唔想食太多😣見到係蘋果沙律好吸引 成個沙律好fresh 好開胃😊▫️慢煮半生M6和牛西冷配黑醋 蜜糖芥末醬🍯好少見到有和牛西冷放係starters 叫泥試下 點知好有驚喜~好嫩滑!🤩個擺盤仲幾靚☺️▫🦀️法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁都有幾多蟹肉絲 都好鮮甜🥰加埋蟹膏忌廉汁 好香 個意粉又好掛汁❗️推介推介❗️▫️咸檸檬可樂🍋好耐無飲過 叫左泥飲下~咸檸檬個味少少酸 解下膩 岩晒!

▫️煙三文魚牛油果醬 蘋果沙律伴腰果🍎🥗

▫️慢煮半生M6和牛西冷配黑醋 蜜糖芥末醬🍯

▫🦀️法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁

▫️咸檸檬可樂🍋
好耐無飲過 叫左泥飲下~咸檸檬個味少少酸 解下膩 岩晒!
2021-11-30 1430 浏览
觀塘工廈就去得多,但原來對面海同樣有工廈美食😳。我同朋友喺太古行完街,唔想食商場連鎖店,上網一搵之下就見到有間叫「AGE Cuisine Express」嘅餐廳。我肯定自己無嚟過,但又對餐廳名有啲印象,最後俾我醒起佢係我舊公司提供到會午餐嘅承辦商!嗰陣日日食佢都覺得好正,原來真身喺呢度😝,成個感覺好得意,又似曾熟悉。餐廳主打西餐🍽,款式都算幾多。其實本身有諗過食Pizza,但佢成12吋兩條友未必食得晒。再加上今晚唔肚餓,所以只係叫咗一個主食搭兩個小食。慢煮半生M6和牛西冷配黑醋蜜糖芥未醬($138),前菜賣相色彩繽紛🌈,廚師有花心思擺盤。主角西冷牛處理得唔錯,係預期中嘅半熟,肉身呈粉紅色,食落牛味都算濃,肉質唔韌🥩。18個月巴馬火腿伴芝麻菜沙律($104),意式風乾火腿鹹香十足🥓,雖然比較細塊,但都能過吓口癮。火箭菜唔重青味,反而仲好似滲出蘋果甜香🍎。另外,伴菜仲有車厘茄同麵包脆糠等。豚肉蕃茄乾菠菜蕃茄忌廉汁扁意粉($118),意粉幾大碟🍝,每條都掛滿醬汁,佢將蕃茄同忌廉混合為一,所以酸度同膩度都中和咗。扁意粉質感彈牙,加入菠菜同青瓜令口感更佳。🐷豚肉片係豬腩片,如果經煎香定必更香口。
慢煮半生M6和牛西冷配黑醋蜜糖芥未醬
18個月巴馬火腿伴芝麻菜沙律
豚肉蕃茄乾菠菜蕃茄忌廉汁扁意粉
自家製意式芝士餅
自家製意式芝士餅($60),☕️Tiramisu基本上無咩造型可言,因為就咁裝喺個膠兜度。不過甜品不可以貌相,作為提拉米蘇專員嘅我認證佢係非常優秀嘅出品。佢有齊所有正宗Tiramisu應有嘅元素,包括軟滑嘅馬斯卡邦芝士、濕潤索汁嘅手指餅以及咖啡同酒恰到好處嘅比例,好好食😋。
總括嚟講,呢日發現新大陸✨,到訪咗一間隱世樓上西餐廳,原來更早有淵源,哈哈。我哋食到夜晚九點幾,店員們已經積極為第日午市作準備,我相信佢係附近打工仔嘅午市食堂。
2021-11-21
慢煮半生M6和牛西冷配黑醋蜜糖芥未醬
豚肉蕃茄乾菠菜蕃茄忌廉汁扁意粉
自家製意式芝士餅
2021-11-30 48 浏览
AGE Cuisine Express 鰂魚涌英皇道1065號東達中心11樓1104B室Room 1104B, 11/F, Eastern Centre, 1065 King's Road, Quarry Bay第一次去港島區架工廈, 門口幾雅致好有BISTRO風,上次HOUSE WARMING 朋友ORDER左呢間外賣, 味道很好就問朋友拎了資料, 今日一於來堂食體驗一下唔同架菜式。$82黑椒吞拿魚黑松露西瓜雜菜SALAD,加了西瓜又更juicy多汁。平均到黑椒吞拿魚架味,反而黑松露有點多餘,味道太多。減肥忍口好耐無食pizza ,睇來今日要破戎了。$158 Hawaii pizza ,有pineapple ham ,是最基本的pizza 之一。作為一個芝士控,有芝士的東西總是更好吃。$168 香煎糟魚柳伴魚子醬,香蔥蛋醬及薯蓉, 魚柳很大塊呢, 沉在蕃茄蓉醬汁中,先切一吁魚柳, 魚肉嫩滑魚皮香脆。外賣及節日到匯服務都好多美食, 為XMAS PARTY預先做好準備。
AGE Cuisine Express
鰂魚涌英皇道1065號東達中心11樓1104B室

2021-11-28 37 浏览
-Wagyu Beef Tataki with Honey Mustard DressingA traditional raw Japanse dish. Centre cut fillet steak is marinated in light soy sauce, mirin, salt and pepper. Thinly sliced and served semi raw with thin slices of vegetables drizzled with a dressing made with honey mustard. Very fulfilling texture-Pan Fried Scallops & Grilled Slow cosk Octopus, with Cherry tomatoes 6 Paprika Potatobraised gently on low heat, until just tender, and then gave a nice sear before serving, the octopus is in great shap

braised gently on low heat, until just tender, and then gave a nice sear before serving, the octopus is in great shape and perfectly served with crusty roasted potatoes
2021-11-22 1314 浏览
#ACE Cuisine Express🕌今日同老婆👩‍❤️‍💋‍👨行太古,行到餓餓地,上網搵下附近有咩餐廳好食😋,search到附近工廈(東達中心11/F)有間評語幾好既餐廳🕌(AGE Cuisine Express),見時間尚早,試下walkin碰碰運氣,我地5點50分上到去原來未開,6點先開,係門口等左一陣,踏正六點亮燈💡開門了。入邊環境好好,好企理同乾淨,而且地方都幾大下,上到嚟梗係要睇下有咩好嘢食,都有唔少選擇,仲有好多特別嘅菜式。所以今次就點左一d喺出面唔係常食到既意大利麵&意大利飯。法國🇨🇵膏蟹🦀肉扁意粉🍝貝蟹膏忌廉汁:一上枱已經聞到濃濃海鮮香😋,而且成碟意粉都金黃色全部係蟹膏🦀,聞到好香嘅蟹膏味🦀,食落非常之creamy,每一條意粉都沾滿蟹膏🦀,最重要個意粉軟硬度剛好,每一條都掛滿汁。烤魷魚🦑自家製墨汁意大利飯:意大利飯好好食唔會太硬又唔會太淋好煙韌,墨汁好香,烤魷魚好入味一啲都唔韌而且好爽口。蜜糖燒雞翼:燒得好金黃,蜜汁味好香,唔會太甜,仲有六隻咁多。
#ACE Cuisine Express🕌

2021-11-18
2021-11-20 62 浏览
🔴菠菜焗生蠔及薯皮當你以為薯皮只有薄薄一層,但上菜的時候發現基本上跟半顆薯仔的厚度是一樣的😂薯仔焗到外皮微脆,而且還加了一些調味令薯仔肉很香。上面鋪上生蠔、菠菜和芝士非常搭,生蠔的味道很出卻不會腥👍🏻🟠海鮮芒果藍莓沙拉以這個價錢覺得份量可以再多一點,但是非常欣賞蝦和青口都有3-4個,很足料。藍莓每一顆都很大粒又甜,芒果也是非常香甜,配上帶點nutty的vinegar dressing一酸一甜的搭配很開胃🟡海膽配生煎帶子海鮮汁意大利粉配香蔥蛋醬這個意大利粉我超級推介🤩首先帶子非常大顆,煎至剛剛熟所以肉質保持嫩滑,完全不會鞋,吃下去非常鮮甜。原本以為西餐廳的海膽不會太高質,但是這裡完全顛覆了我的想法!海膽的顏色是鮮黃色,而不是那些不新鮮的綠黃色;一吃下去就能嚐到新鮮海膽的鮮甜味,完全沒有一股腥味,而且入口即溶,跟帶子的味道融合一體😍另外意粉也煮至al dente,配上海鮮汁一起,就好像再和龍蝦湯一樣,味道非常濃郁🟢香煎鱸魚伴魚子醬、香蔥蛋醬及薯蓉首先擺盤一起很有心思,用上鐵鍋保持菜式的溫度。就算我吃完整碟意粉才吃魚肉的時候,魚肉也保持暖暖的👍🏻魚柳算很大塊,而且很厚,完全物超所值🤩雪白色的
🔴菠菜焗生蠔及薯皮

🟠海鮮芒果藍莓沙拉

🟡海膽配生煎帶子海鮮汁意大利粉配香蔥蛋醬

🟢香煎鱸魚伴魚子醬、香蔥蛋醬及薯蓉

首先擺盤一起很有心思,用上鐵鍋保持菜式的溫度。就算我吃完整碟意粉才吃魚肉的時候,魚肉也保持暖暖的👍🏻魚柳算很大塊,而且很厚,完全物超所值🤩雪白色的魚肉很嫩滑,完全不會老,配上地下的番茄辣肉腸醬很開胃,還有zucchini和carrot作為配菜。旁邊還有一大碗薯蓉,牛油味不會太重,調味走比較淡的路線但是薯仔弄得很綿滑。大家一定要把魚肉剩下的醬汁倒在薯蓉上面吃,會好像吃肉醬焗薯一樣更加香🤤
2021-11-19 107 浏览
放假走去太古行吓因為食得太多商場入邊嘅餐廳 食到厭晒所以行咗去太古工廈區嗰度搵食入到AGE 呢度嘅氣氛好似去咗第二個世界咁播住啲法式音樂 燈光非常柔和都有少少 mood 侍應都好好人呢首先 我哋叫咗個:香脆蝦多士配華都夫沙律做前菜多士熱度適中配住菜沙律食係冇咁油膩主菜喺海膽香煎帶子海鮮汁意粉配香蔥蛋醬我食到海鮮汁有少少海膽相當鮮甜意粉入邊仲有少少配菜炒埋一齊真係好正 ~最後有德國酥脆鹹豬手 配薄荷蕃茄汁同芥末餐牌本身係寫酸菜但上碟嘅係香草醬薯角做配菜好彩都算好食 冇失望得出嘅結論係呢間正廈西餐廳可以閒日再嚟食哦睇到 lunch set 幾抵食$90 有找 ~~~
放假走去太古行吓

好彩都算好食 冇失望

得出嘅結論係呢間正廈西餐廳
可以閒日再嚟食哦
睇到 lunch set 幾抵食
$90 有找 ~~~
2021-11-18 58 浏览
收咗工去鰂魚涌工業大廈搵嘢食,平時lunch time呢間嘢人山人海,收工時間先有機會黎試。之前聽同事講佢間舖頭嘅Pizza好正,所以叫咗個前菜雞翼,一個pasta,再加多個Pizza。我哋兩個女仔其實都叫得有啲多,但係個人比較鍾意食佢個Pizza,我哋就係嗰種鍾意有菠蘿嘅Pizza嗰種人😂另外佢哋個雞翼都好唔錯,好有驚喜。最後我哋兩個女孩子,梗係叫一個甜品嚟食啦, 我哋叫咗一個意大利芝士蘋果,心滿意足地離開。
另外佢哋個雞翼都好唔錯,好有驚喜。
2021-11-17 64 浏览
呢間AGE Express 有少少似觀塘駱駝漆入面既食肆咁,如果唔專登去,應該好少可會行過經過然後決定上去食。但我覺得呢間西餐廳既裝修雖然好普通,但食物質素同性價比都好高,呢啲係咪就係實而不華hahahhah 對於一間餐廳,我個人比較傾向著重食物質素,因為畢竟靚的裝修打卡一次之後就再不回頭了~我地叫左個蜜糖雞翼,無手軟~落左好多蜜糖,好好味~然後main叫左個法國膏蟹肉意粉同埋香煎帶子及慢煮八爪魚,前者一上菜我仲講左句咩蟹肉都見唔到,但近睇就會見到有好多一絲絲既蟹肉,仲有芝士片,再配埋蟹膏炒香佢,成件事超級濃郁既蟹味,好好味,仲要係我最中意既扁意粉~開心仔~之後個香煎帶子及慢煮八爪魚都好特別,唔常見到呢款菜式~個帶子同八爪魚都好fresh好好食~如果大家係附近真心值得你上黎試一試,包保你食過翻尋味~

我地叫左個蜜糖雞翼,無手軟~落左好多蜜糖,好好味~

如果大家係附近真心值得你上黎試一試,包保你食過翻尋味~
2021-11-09
朋友係太古個頭返工 今日去咗接佢收工 友人帶咗我去附近一間工廈到食晚飯 我地今晚去咗一間叫AGE Cuisine Express既西餐 上到去好surprised! 因為無諗過係工廈入面會有間鋪頭裝修咁靚! 😛入到去餐廳 店員都非常熱情同有禮 至於菜式方面 選擇非常多 相信可以滿足到唔同人既喜好 岩晒一班朋友可以揀幾款黎一齊share食 我地今日分別嗌咗一份小食「珍寶蟹脆蟹餅伴栗米莎莎」 主食分別有「秘汁和牛薄餅」同「海膽,香煎帶子海鮮意大利粉伴香蔥蛋醬」首先上枱既係珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎 一碟有三份既 食落熱辣辣 係即嗌即整既 佢係類似一個加入咗粟米落蟹餅然後炸脆咗佢 食落好香口然後主食黎咗和牛薄餅先 我非常鐘意個薄餅 因為佢係我鐘意既薄批底 份量好足夠 有6大塊 餅底好脆 薄餅上既sauce都整得岩岩好 唔會太咸 好有和牛味又唔會太膩另外黎既主食係海膽,香煎帶子海鮮意大利粉伴香蔥蛋 個意粉煮得非常creamy 帶子煎得岩岩好 海膽都幾鮮甜 份量都係夠晒兩個人share鋪頭好nice 可能加埋我地好早食晚飯 鋪頭個陣未係好full house 佢地仲送上試整緊既新品比我地試下🤣 好有

鋪頭好nice 可能加埋我地好早食晚飯 鋪頭個陣未係好full house 佢地仲送上試整緊既新品比我地試下🤣 好有幸試到係一個頭盤類似係fill up咗三文魚mouse既puff☺️好味!

2021-11-16 1021 浏览
《隱世工廈西餐廳🍽》———————————————-#AGE 💕-聽同事推介,夜晚嚟咗呢間樓上西式餐廳同男朋友拍下拖,性價比都幾高,幾有mood之餘店員嘅服務仲好好~-有每日唔同嘅午餐同burger set, 另外仲有做到會catering delivery,啱晒公司開party嗌🥳-🍕 秘汁和牛薄餅熱辣辣又香又脆,即叫即整,唔同於連鎖店嘅感覺,用咗海鮮醬做醬料,塗滿薄批上面,配搭水牛芝士、洋蔥同菠菜葉,帶出和牛粒嘅香味😚-🍔 流醬芝士牛肉火腿漢堡伴法炸薯條漢堡份量十足,一啖完全放唔入口,揀咗五成熟,一咬落去就牛味爆發,芝士醬流哂出嚟超濃郁😆-🇮🇹 意式奶凍芒果甘露最後又點可以唔食返個甜品,意式奶凍口感厚實綿密,上面鋪滿芒果甘露,酸甜香滑💕-⭐ 參考價錢︰秘汁和牛薄餅:$182流醬芝士牛肉火腿漢堡伴法炸薯條:$148意式奶凍芒果甘露:$44🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費︰$280
《隱世工廈西餐廳🍽》
———————————————-