2025-01-13
朋友知道我鍾意食韓國菜,搵咗一間開咗一年幾嘅韓國餐廳「Antidote 」,全間餐廳由韓國人主理,餐廳裝修以清新田園綠植、木枱椅設計。食物有別於其他,釜飯、麵類、烤肉、火鍋,仲有招牌水果/蜂蜜米酒。首先有五款前菜送上🐖Pork Back Bone Soup~韓國燉排骨湯,是一道非常受歡迎的傳統韓國料理,以豬骨和馬鈴薯為主料,口味濃郁且香辣。仲加入辣白菜乾、泡菜、薯粉。這道湯不僅味道豐富,還有助於驅寒暖身,非常適合冬季食用。🐙Abalone & Octopus Pot Rice~鮑魚八爪魚釜飯,鮑魚和八爪魚的天然鮮味融入米飯中,釜飯的米飯外層微微焦香,內部則柔軟且吸滿了海鮮的鮮汁,口感層次分明。🦐Seafood Pancake~呢個海鮮煎餅,有大量青蔥,搭配鮮蝦、八爪魚,沒有太多煎餅粉,口感豐富,味道鮮美。🍹Pink fruit~有李子、水蜜桃、木槿,味道酸甜。🍹Aloha~菠蘿、檸檬、藍柑,酸酸甜甜好開胃。👍🏻Lunch Menu嘅飯麵,都只係$1xx 左右,+$10仲有飲品。💕靚仔Oppa照顧周到,見到我地食排骨有困難,仲幫我地拆肉。
首先有五款前菜送上
🐖Pork Back Bone Soup
🐙Abalone & Octopus Pot Rice
🦐Seafood Pancake
🍹Pink fruit
~有李子、水蜜桃、木槿,味道酸甜。
🍹Aloha
~菠蘿、檸檬、藍柑,酸酸甜甜好開胃。