朋友知道我鍾意食韓國菜,搵咗一間開咗一年幾嘅韓國餐廳「Antidote 」,全間餐廳由韓國人主理,餐廳裝修以清新田園綠植、木枱椅設計。食物有別於其他,釜飯、麵類、烤肉、火鍋,仲有招牌水果/蜂蜜米酒。首先有五款前菜送上🐖Pork Back Bone Soup~韓國燉排骨湯,是一道非常受歡迎的傳統韓國料理,以豬骨和馬鈴薯為主料,口味濃郁且香辣。仲加入辣白菜乾、泡菜、薯粉。這道湯不僅味道豐富,還有助於驅寒暖身,非常適合冬季食用。🐙Abalone & Octopus Pot Rice~鮑魚八爪魚釜飯,鮑魚和八爪魚的天然鮮味融入米飯中,釜飯的米飯外層微微焦香,內部則柔軟且吸滿了海鮮的鮮汁,口感層次分明。🦐Seafood Pancake~呢個海鮮煎餅,有大量青蔥,搭配鮮蝦、八爪魚,沒有太多煎餅粉,口感豐富,味道鮮美。🍹Pink fruit~有李子、水蜜桃、木槿,味道酸甜。🍹Aloha~菠蘿、檸檬、藍柑,酸酸甜甜好開胃。👍🏻Lunch Menu嘅飯麵,都只係$1xx 左右,+$10仲有飲品。💕靚仔Oppa照顧周到,見到我地食排骨有困難,仲幫我地拆肉。

首先有五款前菜送上

🐖Pork Back Bone Soup

🐙Abalone & Octopus Pot Rice

🦐Seafood Pancake

🍹Pink fruit
~有李子、水蜜桃、木槿,味道酸甜。
🍹Aloha
~菠蘿、檸檬、藍柑,酸酸甜甜好開胃。

2025-01-09
2024-12-29 1040 浏览
在聖誕節那天🎄,朋友帶我去了北角的一間韓國餐廳 🇰🇷。這間餐廳距離炮台山地鐵站只有幾分鐘路程,非常方便 🚇。這裡的食物很正宗,大部分侍應都係韓國人,令我覺得好似返咗去韓國咁!我們叫了:
🥩 烤牛肉拼盤 $588 Oppa會在我們面前幫我們烤好牛肉,確保每一片牛肉都烤至恰到好處,我們只需坐等品嚐。拼盤中除了烤牛肉,還有烤冬菇,新鮮的生菜配着烤牛肉一齊食,超正。
🥞 海鮮煎餅 $140 煎餅中加入了豐富的海鮮和韭菜,每一口都能嚐到蝦、蜆肉等海鮮的鮮美,搭配外脆內軟的煎餅,讓人一試難忘。
🐙 鮑魚八爪魚釜飯 $150 這道鮑魚八爪魚釜飯是Antidote的招牌之一。店員在我們面前將鮑魚、八爪魚和飯混合在一起,再加入特製醬汁,使釜飯更加美味可口。每一口都能嚐到鮑魚的鮮美和八爪魚的Q彈,搭配釜飯的香糯,好好食。
🍊 Real Yuju Orange Makgeolli $288Makgeolli加入了大量的橙肉和柚子醬,味道甜而不膩,非常適合搭配餐點享用。每一口都能嚐到橙肉的鮮甜和柚子醬的清香,讓人心情愉悦。💰 總計: $1283, 2位用餐(已包含10%服務費)

🥩 烤牛肉拼盤 $588

🥞 海鮮煎餅 $140

🐙 鮑魚八爪魚釜飯 $150

💰 總計: $1283, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-12-25
午餐
Antidote今次要介紹一間喺北角嘅一間韓國菜餐廳叫「Antidote」,入到去有一個靚仔韓國人招呼我,仲介紹韓國菜邊款最多人叫比我,佢哋所有店員對我招呼好好,餐廳出面又有斜路,餐廳入面通道又好寬闊,絕對適合輪椅人士入去享受泰國菜!前菜有五碟,店員只要點任何野食就會送五碟前菜,我最鍾意就係泡菜同冬菇年糕!1.燉排骨湯$388(9.5/10)呢個燉排骨湯份量非常驚人,排骨大約有8大舊,薯仔大約有6大舊,雖然睇見湯底紅色,但完全唔辣,湯好濃郁,好飲!2.鮑魚八爪魚釜飯$170(9/10)呢個鮑魚八爪魚釜飯一上枱仲好熱辣辣,入面包含一隻鮑魚、剪咗一粒粒嘅八爪魚腳同冬菇等,鮑魚同八爪魚肉質好軟淋同彈牙,仲加入咗大量芝麻粒,令到飯非常香,口感似日本米好彈牙,飯底仲有焦香味!3.牛肉石釜飯$170(9/10)呢個牛肉石釜飯一上枱仲好熱辣辣,入面包含好多粒嘅牛肉同冬菇等,牛肉肉質有少少韌,仲加入咗大量芝麻粒,令到飯非常香,口感似日本米好彈牙,飯底仲有焦香味!4.Real Yuju Orange Makgeolli $288(9.5/10)係佢哋自家製嘅米酒,加入咗好多新鮮嘅橙肉,原來橙肉香好夾米酒
Antidote

1.燉排骨湯$388(9.5/10)

2.鮑魚八爪魚釜飯$170(9/10)

3.牛肉石釜飯$170(9/10)

係佢哋自家製嘅米酒,加入咗好多新鮮嘅橙肉,原來橙肉香好夾米酒味,非常好飲!

5.Stella Beer 500ml $88(9.5/10)
一杯好易入口嘅啤酒!

6.菠蘿檸檬藍柑特飲$38(8.5/10)
飲落有梳打,唔會太酸又唔會太甜,好清新好好飲!

2人總共價錢$1142

個人口味總評分:9.17/10

@antidote_inhk

地址:北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖

#Antidote #韓國菜 #香港美食 #北角美食 #北角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2025-01-12 0 浏览
Antidote餐廳位於港島北角砲台山福蔭道一號海峰園南峰閣地下,餐廳裝修以綠色和木系為主調,設計時尚新穎,有綠色元素擺設,餐廳主打韓國菜,有多款韓國菜式供客人選擇,廚師和服務員由韓國人主理,服務招呼殷勤有禮。前菜前菜五小碟,有泡菜,泡蘿蔔,黑芝麻蕃薯,韓式年糕和鵪鶉蛋,豐富的前菜酸酸地辣辣地可以增加食慾。山峰烤牛肉上桌好搶眼,烤牛肉配料有鮮菇,洋蔥,蘑菇,娃娃菜,芽菜和韓式粉絲,服務員主動幫顧客燒烤,值得一讚,牛肉份量都不少,入口嫩滑有牛味,配菜索晒牛肉汁食落好美味。海鮮煎餅煎餅餡內有海蝦,硯肉和韭菜,.韭菜份量都不少,廚師將煎餅表面煎到微微焦香,煎餅食落外脆內軟,啖啖都有彈牙的海蝦味。山醃醬油蟹麵醬油蟹麵配料有香蔥,芝麻,紫菜,整隻生醃醬油蟹放在冷麵上,醬油蟹肉和蟹膏都鋪在冷麵上,醬油蟹肉美味鮮甜,每條冷麵都沾滿醬油汁,食落爽口彈牙。飲品有Yellow Flower,內有檸檬,柚子和接骨木花,一杯好清爽的飲品,Aloha有菠蘿,檸檬和藍柑,酸酸地甜甜地,飲落清新開胃。
Antidote
餐廳位於港島北角砲台山福蔭道一號海峰園南峰閣地下,餐廳裝修以綠色和木系為主調,設計時尚新穎,有綠色元素擺設,餐廳主打韓國菜,有多款韓國菜式供客人選擇,廚師服務員由韓國人主理,服務招呼殷勤有禮。

前菜

山峰烤牛肉

海鮮煎餅

山醃醬油蟹麵

Aloha有菠蘿,檸檬和藍柑,酸酸地甜甜地,飲落清新開胃。

Found this newly opened Korean restaurant with authentic korean cuisine in Fortress Hill, serving all the best highlights with traditional taste 😋𝙰𝚗𝚝𝚒𝚍𝚘𝚝𝚎 𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 🐥 Fried chicken is a must eat in Korean cuisine, and it’s my first time trying black sesame flavoured fried chicken, pretty special 🍗 𝙼𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚋𝚜 🐷 This is super yummy! Loved how juicy and nicely marinated the pork ribs are! Served sizzling hot 🤗𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙿𝚘𝚝 𝚁𝚒𝚌𝚎 🥘Another must eat dish in Korean cuisine is clay pot rice, come

𝙰𝚗𝚝𝚒𝚍𝚘𝚝𝚎 𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 🐥
Antidote Black Chicken

𝙼𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚋𝚜 🐷
Marinated Pork Ribs

𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙿𝚘𝚝 𝚁𝚒𝚌𝚎 🥘
Another must eat dish in Korean cuisine is clay pot rice, comes with different ingredients, and beef is definitely one of their highlights!
Beef Pot Rice

𝙲𝚑𝚒𝙲𝚑𝚒 (𝚅𝚘𝚍𝚔𝚊, 𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎, 𝙲𝚘𝚌𝚘𝚗𝚞𝚝) 🍸
Don’t miss out on this ABV 19% cocktail if you love the mix of pineapple and coconut 🥥 Super juicy and coconuty 🤗

𝚈𝚎𝚕𝚕𝚘𝚠 𝙵𝚕𝚘𝚠𝚎𝚛 (𝚈𝚞𝚣𝚞, 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗, 𝙴𝚕𝚍𝚎𝚛𝚏𝚕𝚘𝚠𝚎𝚛) 🍹
For non alcoholic drinks, would highly recommend this fresh mocktail with yuzu, lemon and elderflower 🍋 Perfect drink to end the meal 👍
Antidote Black Chicken
Beef Pot Rice
2025-01-07 0 浏览
炮台山呢間以綠色同圓形裝潢嘅韓國餐廳開業一年多終於安排到時間來試試店內由韓國人主理菜式好多選擇.豐儉由人食物質數比預期更高✨燉豬肋骨豬助骨大片又厚肉明火加熱.再放入芽菜店員好貼心主動幫燒✨生醃醬油蟹麵原隻醬油蟹.配上冷麵口感Q彈.加上醬油份外滋味✨黑芝麻炸雞韓國炸雞食得多第一次食到黑芝麻味道芝麻味好香.份外香口平時少食煎炸野.都覺得好正✨Real Yuju Orange Makgeolli韓國釀酒廠帶回來的自家製嘅純米酒加入新鮮橙肉.每啖都滲出柚子同橙香今餐豐富滿足唔洗飛韓國都品嚐到真正韓國風味

炮台山呢間以綠色同圓形裝潢嘅韓國餐廳

今餐豐富滿足
唔洗飛韓國都品嚐到真正韓國風味

2025-01-07
2025-01-07 0 浏览
一開始serve我哋嘅侍應都係韓國人,好友韓國feel😌餐牌食物種類都算多,叫咗一份烤肉一個飯同埋一個小食山峰烤牛肉真係勁, 一坐山咁出場~ 好有氣勢侍應會協助燒牛肉山及剪開大大塊嘅牛肉,原來牛肉山入面包住芽菜,啲芽菜一邊燒一邊吸晒啲牛肉味,一定好好味😋而芽菜本身多水,用佢黎燒牛肉,可以保持牛肉有水份🤩個做法好聰明呀😙牛肉未燒之前,見到係無醃料,但食入口啖啖香味,好有鮮味鯛魚帶子釜飯,望落去又係無咩調味,但食落去相當有驚喜😍成個飯撈勻食,超有海鮮味!泡菜煎餅成個pizza 咁,好有厚度做到外脆內軟嘅口感,仲要加左芝士,香口程度提升左好多點左2杯特飲,yellow flower 好好飲🥰雖然用料簡單,只係檸檬、柚子,但配上接木骨花蜜就好香好清新!朋友點了Aloha 感覺好有海洋氣息
一開始serve我哋嘅侍應都係韓國人,好友韓國feel😌

餐牌食物種類都算多,叫咗一份烤肉一個飯同埋一個小食

山峰烤牛肉真係勁, 一坐山咁出場~ 好有氣勢

牛肉未燒之前,見到係無醃料,但食入口啖啖香味,好有鮮味

泡菜煎餅成個pizza 咁,好有厚度
做到外脆內軟嘅口感,仲要加左芝士,香口程度提升左好多

朋友點了Aloha 感覺好有海洋氣息
  • 泡菜煎餅
  • 鯛魚帶子釜飯
  • 山峰烤牛肉
2025-01-05 0 浏览
韓式餐廳,環境裝修雅緻,充滿韓國風情,服務生都係韓國人🤣所以都幾有韓國風情!🍗 黑芝麻炸雞$165 外脆內嫩,每一口都有濃濃嘅黑芝麻香味,配上特製醬汁,甜甜酸酸咁,好味!🥞 泡菜煎餅$140 煎得金黃香脆,搭配酸酸辣辣嘅泡菜,真係開胃!佢同我以前食過嘅有少少分別,佢係比較厚啲啲同埋冇咁油!不過唔食牛嘅人,因為入邊係有牛肉!🐚 海鮮煎餅$160 海鮮新鮮得無話可說,裡面有超大嘅蝦,咬下去好彈,適合鍾意淡味嘅人!🍲 燉排骨配海鮮$628 超大量!真心抵食!排骨燉得非常入味,肉質超級!軟滑!配上新鮮海鮮,味道更加提升。🌼 Yellow Flower$38 清新嘅飲品~🍹 Aloha$38 清涼飲品,味道酸酸甜甜有橘子味加上有氣,好好飲,好解油膩感!而且,服務態度超級好,全都係韓國人打理,感覺特別親切。整體而言,呢間餐廳嘅食物質素高,環境宜人,值得一試!

🍗 黑芝麻炸雞$165

清新嘅飲品~

🍹 Aloha$38

2025-01-02
2025-01-04 0 浏览
如果你係韓國菜嘅粉絲,北角這間餐廳絕對係你嘅不二之選。呢度不僅有靚仔OPPA親自為你斟香檳,仲有一系列高質又地道嘅韓國美食,從配菜到主菜,每一項都充滿地道韓國風味,仲有特色飲品為整餐添上完美嘅點綴。餐廳其中一個最吸睛嘅特色就係 Champagne Tower 🥂,靚仔OPPA會親自為你表演倒香檳塔,香檳氣泡輕盈,整個過程充滿儀式感,氣氛立即升溫。不論係朋友聚餐定情侶約會,呢個環節絕對係加分位,仲可以影靚相打卡,成為用餐嘅亮點。點完主菜後,餐廳會送上一系列傳統韓式配菜,每款都帶有濃濃嘅家鄉味。配菜包括 年糕、泡菜、辣蘿蔔、南瓜等,每一款都可以refill一次。 年糕口感煙韌;泡菜酸辣開胃,係韓國菜中不可缺少嘅靈魂;辣蘿蔔清脆爽口,辣味帶有層次,係解膩嘅好幫手。 南瓜煮得軟糯,帶有天然嘅甜味。炸雞係韓國菜嘅經典,而呢度嘅黑芝麻炸雞則帶有獨特嘅創意。味道有輕微嘅芝麻香氣,雞肉嫩滑,外脆內軟。燉排骨配海鮮,一大鍋濃郁嘅燉湯內,加入咗多款豐富嘅海鮮,包括 扇貝、鮑魚、蜆、青口同魷魚🦑等,仲有排骨作為主角。湯底香辣濃郁,辣味帶有層次,但唔會過辣,仲滲透住海鮮嘅鮮甜味。 想試一道充滿韓式風味嘅

想試一道充滿韓式風味嘅主食,鮑魚八爪魚蓋飯絕對係唔容錯過嘅選擇。八爪魚煮得爽口彈牙,鮑魚細膩鮮甜,鋪喺飯上,配埋濃郁嘅韓式醬汁,味道鮮香濃厚。

特色飲品:Sunrise & Pink Fruit。
Sunrise以橙同石榴為基調,飲落去酸甜清新。Pink Fruit以李子、蜜桃同芙蓉花調製而成,帶有淡淡嘅花果香味。
2025-01-01 0 浏览
好耐未吃過韓國菜,公司附近這家韓國餐廳裝挺漂亮的,而且長期高朋滿座,看來應該蠻不錯,便約了附近工作的朋友晚飯過來了。餐廳裝潢綠色系,有森林的元素,非常休閒,全店應該都是韓國員工,或者懂韓文的,令人有身在韓國的感覺,還沒吃已經覺得很正宗了。這晚我們也偏向點比較傳統的韓國菜。點好菜,餐廳先送上了5款前菜。🥗前菜蘿蔔泡菜/大白菜泡菜/蜜餞蕃薯/魚糕/芝麻味炒年糕泡菜/魚糕正常發揮,蜜餞蕃薯真的要重點說說,非常香甜軟糯,好好吃,炒年糕也比較少見的不辣,反而充滿芝麻香。🥩燉排骨 $428份量非常多,稱它為一座排骨山不為過,配菜有大量芽菜/薯仔。排骨煮得筋肉都好軟,但不會爛,軟滑中帶咬口,芽菜是比較粗壯的那種,很爽脆,薯仔入味又粉糯。不過辣度比較高,辣度我接受度差一點,不過超惹味,辣着辣着也吃了3、4塊😋😋😋。🍱鯛魚帶子釜飯 $170配料鋪滿飯面,鯛魚肥美,帶子鮮甜,飯裏還有竹筍片及白蘿蔔絲,米飯非常軟糯,店員幫我們拌勻,米飯加配料,味道鮮味,吃到尾還有脆脆的飯焦。🐔黑芝麻炸雞 $165這個炸雞非常特別,上桌時是黑黑的一盤,其貌不揚。脆脆的炸雞上面裹滿香甜的黑芝麻醬,香甜酥脆,份量也很多,多點人一

🥗前菜
蘿蔔泡菜/大白菜泡菜/蜜餞蕃薯/魚糕/芝麻味炒年糕

🥩燉排骨 $428
燉排骨

🍱鯛魚帶子釜飯 $170
鯛魚帶子釜飯

🐔黑芝麻炸雞 $165
黑芝麻炸雞

這個炸雞非常特別,上桌時是黑黑的一盤,其貌不揚。脆脆的炸雞上面裹滿香甜的黑芝麻醬,香甜酥脆,份量也很多,多點人一起吃就更開心。

🍾飲品
🍷Bohae Bokbunjajoo(Black raspberry wine)$188

以覆盆子做的酒,酒色鮮豔奪目,但是酒味不濃,不喝酒的我也嚐了1小口,我覺得更偏向果汁一點,所以女生也可以小試一下。

🍹Sunrise $38
🍹Sunrise

由橙+石榴果汁為基調,橙味比石榴味重一點,非常清新好喝的一杯飲品,而且顏色是漸變色,非常賞心悅目。

總結,非常不錯的一餐,食物/服務/裝潢都值得一讚。當晚是星期一,客人也是絡繹不絕,我坐近門口,看到很多都是熟客,一進門就跟店員互相打招呼,跟朋友一樣。不知道我將來會不會變熟客,不過值得回訪,他家的烤肉好像也不錯。
燉排骨
鯛魚帶子釜飯
🍹Sunrise
📍北角-Antidote @antidote_inhk前幾日同朋友去咗位於北角嘅韓國Cafe~ 📍Antidote!! 一入去就覺得好cozy~ 另外眼見大部份嘅店員都係韓國人💞🇰🇷而且service都好nice!!!🍲燉排骨鍋 $388一入到去真係見到每枱一鍋💞😍我哋都唔執輸!叫咗燉排骨鍋⭐️🍲有4大件排骨!排骨嘅肉質好腍!另外鍋入面仲有薯仔🥔同韓式粉絲!怕唔夠飽嘅朋友仔 可以額外加錢加拉麵🍜!🍗黑芝麻炸雞 $165果日仲叫咗炸雞添!有原味同Antidote Signature口味-黑芝麻炸雞(●°u°●)​ 」💞真心第一次試依種口味嘅炸雞!嫩滑嘅炸雞包住濃濃嘅黑芝麻醬!好神奇地食落去有解膩+解熱氣嘅作用 食完一件接一件😋😋😋🍸Goolet of Fire $188喜歡飲酒嘅朋友 依間Cafe有好多唔同嘅Cocktail/米酒/Wine等等選擇!我就揀咗依杯打卡一流嘅Goolet of Fire🍸✨除咗影相靚之餘 飲落去嘅味道係淡淡嘅甜同酸味!🍹Yellow Flower $38唔鍾意飲酒嘅朋友 Antidote都有好多Mocktail揀 而且價錢好抵!依杯Yellow Flower柚
📍北角-Antidote @antidote_inhk

🍲燉排骨鍋 $388

🍗黑芝麻炸雞 $165

🍸Goolet of Fire $188

🍹Yellow Flower $38
唔鍾意飲酒嘅朋友 Antidote都有好多Mocktail揀 而且價錢好抵!依杯Yellow Flower柚子味好濃!
————-
📍北角-Antidote @antidote_inhk

地址: 北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
2024-12-30 258 浏览
之前朋友推介佢屋企附近開咗間韓國餐廳就叫我哋一齊去試吓,非常難得會喺炮台山見到間咁正宗韓國餐廳,一入到去見到聖誕樹同啲溶咗嘅蠟燭都好靚,好有心思佈置客人一入到嚟第一個視覺🥰望一望個環境幾舒服有氣氛,佢特登做咗個特大嘅投影位,播吓啲國家風景,感覺都幾chii~ 喺度傾偈聚會或者慶祝都好適合~-首先佢哋有幾款小菜最愛係醃蘿蔔同冬菇年糕醃蘿蔔超入味同勁脆冬菇年糕煙煙韌韌咁好香冬菇味👍🏻另外佢提供嘅茶竟然係茶!通常韓國餐廳都會提供冰水今日飲嘅竟然係茶比較surprise😊-燉排骨 $428呢個真係超大一兜一開始仲驚一大兜食唔晒但係原來係好食到停唔到口佢啲燉排骨燉到好軟腍又重肉香一開始唔識點樣食Oppa好好咁教我哋點食我就會將舊大嘅燉排骨放喺個碟度再用個夾夾啲肉出嚟同埋超入味仲有好多我好鍾意嘅芽菜🤩仲有啲大大粒嘅薯仔🥔撈埋啲醬食好滿足😌-黑芝麻炸雞🍗 $165見到咁特別嘅味道當然要試吓出邊都冇乜幾可見到係好香嘅黑芝麻味包包裹住好Juice嘅炸雞脆脆嘅皮鍾意黑芝麻嘅朋友一定要試吓!👍🏻-生醃醬油蟹麵 $328每次去到韓國餐廳都會好想食生醃醬油蟹蟹肉好鮮甜啲肉已經撈咗落啲面度蟹蓋仲有啲蟹膏添😋撈埋個

首先佢哋有幾款小菜
最愛係醃蘿蔔同冬菇年糕
醃蘿蔔超入味同勁脆
冬菇年糕煙煙韌韌咁好香冬菇味👍🏻
另外佢提供嘅茶竟然係茶!
通常韓國餐廳都會提供冰水

點知飲落去酸酸甜甜咁好順口
又唔會太甜
仲有啲士多啤梨生果一大羹
好好飲🫶🏻

同朋友去完韓國,好掛住好食嘅醬油蟹,所以黎呢間店員都係韓國人,應該係韓國人開嘅餐廳試下啲醬油蟹。呢度嘅裝修同擺盤都好靚。(不過醬油蟹隻碟崩咗)Lunch set包咗五款前菜同兩舊飯團。前菜有泡菜、魚糕、泡菜蘿蔔、年糕、蕃薯,味道正常。飯團入面有啲醃菜,增加脆口嘅口感。不過食醬油蟹都係紫菜加白飯襯啲。🦀生醃醬油蟹 $288好咸,醃得太耐,懷疑呢道冇乜人食醬油蟹,所以隻蟹係醃缸醃咗好耐。雖然蟹無腥臭味,少少鮮甜,但太咸,食一啖要飲半杯水,所以唔好食。同埋配嘅飯團有調味,同咁咸嘅醬油蟹唔夾,balance唔到佢嘅咸味,所以真係失望嘅。🦐生醃醬油蝦 $108未醃入味嘅醬油蝦。蟹同蝦嘅味道十分極端,一款好咸,一款無味。睇隻蝦嘅外表都見到隻蝦未醃入味,仲係白雪雪咁,蝦肉少許爽彈,但無味,同埋得三隻,所以都係失望。🐟生醃醬油三文魚 $108未醃入味嘅三文魚,而且份量小只得六片。佢配咗個甜嘅沙律醬係三文魚旁邊,類似係花之戀壽司嘅甜沙律醬,所以呢個配搭係夾嘅。但食份量少又唔入味嘅三文魚,食花之戀壽司/去donki買盒三文魚刺身食會開心啲🫶

🦀生醃醬油蟹 $288

🦐生醃醬油蝦 $108

🐟生醃醬油三文魚 $108
2024-12-14 680 浏览
在天后附近有這間氣氛唔錯的韓國餐廳食物選擇都可以,希望可以有多一點韓國地道特色的小食他們與傳統的韓國餐廳不同,附送的前菜只有幾個,其中的凍紫菜湯都幾好飲海鮮薄餅,成個薄餅鋪滿咗韭菜,好香口今晚試了兩款不同的炸雞,味道都好好,其中黑芝麻炸雞味道特別香豬手味道都幾好另外,部隊鍋麵都幾正,而且可以加公仔麵($20)飲品選擇都好多,試過都唔錯其中有個可以加蜂巢的,烈酒加上蜜糖原來都幾好味整體都唔錯,而且侍應們都好友善
在天后附近有這間氣氛唔錯的韓國餐廳

食物選擇都可以,希望可以有多一點韓國地道特色的小食
海鮮薄餅,成個薄餅鋪滿咗韭菜,好香口
豬手味道都幾好
另外,部隊鍋麵都幾正,而且可以加公仔麵($20)

飲品選擇都好多,試過都唔錯
其中有個可以加蜂巢的,烈酒加上蜜糖原來都幾好味

整體都唔錯,而且侍應們都好友善
2024-11-19 1221 浏览
呢一間喺炮台山嘅韓國餐廳,由韓國人主理,有好多款唔同嘅新式韓國料理😋 入面裝修得好靚,空間又大,坐得都好舒服🥰 落咗單之後仲有好多碟前菜🫨黑芝麻炸雞 ($165)好少見好特別嘅黑芝麻炸雞🥰 因為黑芝麻醬所以全部炸雞都係黑色,上面鋪滿蔥做點綴😋 聞落去已經聞到好香芝麻味,咬落去成口都係黑芝麻香,炸雞外皮夠脆,但雞肉略嫌乾柴,肉汁唔算多🥲 冇諗過黑芝麻味同炸雞係咁夾😍春川水冷蕎麥麵 ($120)食落好有驚喜🫨 蕎麥麵咬落去爽滑彈牙,入口亦都有淡淡蕎麥香味🥰 湯底冰涼解渴,有微微酸甜,再加上少少辣,提升咗整體嘅風味,加埋配料同蕎麥麵,味道超級豐富🤩 感覺清爽,好適合夏天去食呢間餐廳坐得舒服,菜式選擇多,下次嚟要試吓佢其他唔同嘅嘢食🥰

黑芝麻炸雞 ($165)
黑芝麻炸雞

春川水冷蕎麥麵 ($120)
春川水冷蕎麥麵

春川水冷蕎麥麵