朋友知道我鍾意食韓國菜,搵咗一間開咗一年幾嘅韓國餐廳「Antidote 」,全間餐廳由韓國人主理,餐廳裝修以清新田園綠植、木枱椅設計。食物有別於其他,釜飯、麵類、烤肉、火鍋,仲有招牌水果/蜂蜜米酒。首先有五款前菜送上🐖Pork Back Bone Soup~韓國燉排骨湯,是一道非常受歡迎的傳統韓國料理,以豬骨和馬鈴薯為主料,口味濃郁且香辣。仲加入辣白菜乾、泡菜、薯粉。這道湯不僅味道豐富,還有助於驅寒暖身,非常適合冬季食用。🐙Abalone & Octopus Pot Rice~鮑魚八爪魚釜飯,鮑魚和八爪魚的天然鮮味融入米飯中,釜飯的米飯外層微微焦香,內部則柔軟且吸滿了海鮮的鮮汁,口感層次分明。🦐Seafood Pancake~呢個海鮮煎餅,有大量青蔥,搭配鮮蝦、八爪魚,沒有太多煎餅粉,口感豐富,味道鮮美。🍹Pink fruit~有李子、水蜜桃、木槿,味道酸甜。🍹Aloha~菠蘿、檸檬、藍柑,酸酸甜甜好開胃。👍🏻Lunch Menu嘅飯麵,都只係$1xx 左右,+$10仲有飲品。💕靚仔Oppa照顧周到,見到我地食排骨有困難,仲幫我地拆肉。

首先有五款前菜送上

🐖Pork Back Bone Soup

🐙Abalone & Octopus Pot Rice

🦐Seafood Pancake

🍹Pink fruit
~有李子、水蜜桃、木槿,味道酸甜。
🍹Aloha
~菠蘿、檸檬、藍柑,酸酸甜甜好開胃。

2025-01-09
2024-12-29 2998 浏览
在聖誕節那天🎄,朋友帶我去了北角的一間韓國餐廳 🇰🇷。這間餐廳距離炮台山地鐵站只有幾分鐘路程,非常方便 🚇。這裡的食物很正宗,大部分侍應都係韓國人,令我覺得好似返咗去韓國咁!我們叫了:
🥩 烤牛肉拼盤 $588 Oppa會在我們面前幫我們烤好牛肉,確保每一片牛肉都烤至恰到好處,我們只需坐等品嚐。拼盤中除了烤牛肉,還有烤冬菇,新鮮的生菜配着烤牛肉一齊食,超正。
🥞 海鮮煎餅 $140 煎餅中加入了豐富的海鮮和韭菜,每一口都能嚐到蝦、蜆肉等海鮮的鮮美,搭配外脆內軟的煎餅,讓人一試難忘。
🐙 鮑魚八爪魚釜飯 $150 這道鮑魚八爪魚釜飯是Antidote的招牌之一。店員在我們面前將鮑魚、八爪魚和飯混合在一起,再加入特製醬汁,使釜飯更加美味可口。每一口都能嚐到鮑魚的鮮美和八爪魚的Q彈,搭配釜飯的香糯,好好食。
🍊 Real Yuju Orange Makgeolli $288Makgeolli加入了大量的橙肉和柚子醬,味道甜而不膩,非常適合搭配餐點享用。每一口都能嚐到橙肉的鮮甜和柚子醬的清香,讓人心情愉悦。💰 總計: $1283, 2位用餐(已包含10%服務費)

🥩 烤牛肉拼盤 $588

🥞 海鮮煎餅 $140

🐙 鮑魚八爪魚釜飯 $150

💰 總計: $1283, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-12-25
5天前 0 浏览
好耐無嚟過炮台山,估唔到變化咁大! 行到肚餓,就揾左間韓國餐廳食lunch。入到去,見到經理好靚仔,目測最少有190cm, 仲要好親切咁招呼客人🤩🤩🤩🤩🤩。餐廳lunch時段有lunch menu, 平過平時大概20%, 即刻覺得好抵,加上份量唔少,性價比好高,難怪keep住有食客。😋😋特色豬手🐷🐷🐽🐽一上枱,已經覺得好震撼,好大碟,仲要配埋生菜🥬🥬同大醬。豬手唔係好多肥膏嗰種,反而覺得佢骨膠原滿滿,皮以下有少少肥肉,之後就係瘦肉,但好「淋」嘅。我地試左包生菜食,食嘅時候有啲麻煩(因為太大嚿), 但反而更醒胃,無左油膩感,食多2件都得。推薦!鯛魚帶子釜飯🐟🐟一上嚟熱辣辣,oppa仲會幫你mix埋啲醬汁先俾你食。帶子大大粒,鯛魚亦都好嫩,加埋個靈魂醬汁,真係好match。一客釜飯起碼有3碗飯,幾個人share就啱啱好。😋😋白切豬肉拌面呢個面睇落平平無奇,但拌面嘅醬汁好特別,酸酸甜甜,食落好醒胃,啲面亦都好彈牙,🍜🍜🍜簡簡單單的味道,反而令我最欣賞!😍😍😍黑芝麻炸雞🐥🐥🐤賣相其實一般,但食落有驚喜,黑芝麻醬酸甜酸甜,加上啲雞炸到好脆,但又唔會有一層明顯嘅炸皮(本人唔太喜歡嗰啲一層嘅炸皮,

特色豬手🐷🐷🐽🐽

鯛魚帶子釜飯🐟🐟

黑芝麻炸雞🐥🐥🐤
賣相其實一般,但食落有驚喜,黑芝麻醬酸甜酸甜,加上啲雞炸到好脆,但又唔會有一層明顯嘅炸皮(本人唔太喜歡嗰啲一層嘅炸皮,覺得太熱氣), 脆口得嚟唔會覺得佢熱氣,加埋佢墊底嘅沙律菜一齊食,真係食多幾件都無罪惡感。

芝士薯仔煎餅🧀🧀🥔🥔
煎餅煎得酥脆,薯仔切成絲狀更有口感,加上啲融左嘅芝士,口味豐富,係好正宗嘅韓國味道。

估唔到炮台山都有咁高質素嘅韓國餐廳,而且每樣食物真大大份,性價比好高。店內裝潢幾舒服,Tiffany green嘅色調,放假約埋朋友去relax下都唔錯。🍾🍾🍻🍻
特式豬手
鯛魚帶子釜飯
芝士薯仔煎餅
6天前
特式豬手
鯛魚帶子釜飯
芝士薯仔煎餅
2025-02-11 0 浏览
呢排心郁郁成日都想食韓國菜前排去左間隱世韓菜係位於炮台山今次要為大家介紹既係 - Antidote Antidote係位於北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖餐廳主打食韓國菜為主成個環境暗暗地好有氣氛而且空間感十足食嘢個方面 個人大愛佢個部隊鍋佢超足料 而且份量都偏大而且個湯底都好香好湯Price : $200-$350/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
呢排心郁郁成日都想食韓國菜

Price : $200-$350/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10

1K
2025-02-08 0 浏览
“生醃醬油蟹麵”($328)“明太子釜飯”($128)“芝士薯仔煎餅”($160)“Sunrise/Aloha”($38)北角有間開業唔耐但大受好評嘅韓國餐廳餐廳啲店員全部都係韓國人仲有唔少靚仔oppa🤣睇睇menu發現食物選擇超多燒肉,釜飯,麵,海鮮,湯鍋,各種小食等都有我地先點咗生醃醬油蟹麵🦀醬油蟹啲肉同膏都超級鮮甜😍平時配飯就多,估唔到配凍蕎麥麵都幾夾🤤另外點咗個明太子釜飯飯嘅面頭有一大舊明太子,薯蓉,蔥花加上醬汁一齊撈勻食落鹹香十足個底仲有啲飯焦,正😛小食就點咗份芝士薯仔煎餅🧀🥔將薯仔刨成絲,煎完之後好香脆😍中間夾埋啲芝士真係十級邪惡🤤飲品點咗2杯特飲🍹Sunrise有橙,石榴🍊而Aloha就有菠蘿,檸檬,藍柑🍍🍋2杯都幾清爽,食完嘢飲返啖夠哂消滯😝
“生醃醬油蟹麵”($328)
“明太子釜飯”($128)
“芝士薯仔煎餅”($160)
“Sunrise/Aloha”($38)

北角有間開業唔耐但大受好評嘅韓國餐廳
餐廳啲店員全部都係韓國人
仲有唔少靚仔oppa🤣
睇睇menu發現食物選擇超多
燒肉,釜飯,麵,海鮮,湯鍋,各種小食等都有
我地先點咗生醃醬油蟹麵🦀
醬油蟹啲肉同膏都超級鮮甜😍
平時配飯就多,估唔到配凍蕎麥麵都幾夾🤤
另外點咗個明太子釜飯
飯嘅面頭有一大舊明太子,薯蓉,蔥花
加上醬汁一齊撈勻食落鹹香十足
個底仲有啲飯焦,正😛
小食就點咗份芝士薯仔煎餅🧀🥔
將薯仔刨成絲,煎完之後好香脆😍
中間夾埋啲芝士真係十級邪惡🤤
飲品點咗2杯特飲🍹
Sunrise有橙,石榴🍊
而Aloha就有菠蘿,檸檬,藍柑🍍🍋
2杯都幾清爽,食完嘢飲返啖夠哂消滯😝
炮台山附近都幾多野食,今日黎到呢間新派韓國菜,粉綠色為主調,小清新設計,幾有田園氣息。估吾到星期日黎到都有午餐menu, 仲有優惠價加購飲品。menu 有一系列釜飯,鍋物,麵食,醬油海鮮,超多選擇。前菜今日有泡菜,年糕,魚糕,蘿蔔,甜蕃薯。🐮首爾牛肉蔬菜鍋(2人)暖笠笠秋冬首選,牛肉份量幾多,肉味濃。牛肉先係鍋中間煎熟,再放到鍋邊同蔬菜一齊煮,蔬菜吸收左牛肉精華,好好食。🐟鯛魚帶子釜飯即叫即整,職員會幫手將釜飯撈匀,有帶子,鯛魚,香葱,芝麻,鍋底仲有飯焦,好香好鮮味。🦐醬油蝦必食!蝦超級鮮味彈牙,腌得好入味,不會咸,拌左流心蛋同兩個飯團。飯團好香海苔味,仲有爽口蘿蔔糕,口感豐富。🐟醬油三文魚呢個有小小日式的味道,腌料甜甜地,三文魚幾肥美鮮甜,配上沙律醬好creamy。🍹Yellow flower 柚子,檸檬,接骨木花,清新清甜。🍹Aloha 菠蘿,檸檬,藍柑。顏色好靚,藍柑味突出。⭐️星期日黎食個relax 午餐,之後仲可以去海傍散步,好寫意。

前菜
今日有泡菜,年糕,魚糕,蘿蔔,甜蕃薯。

🐮首爾牛肉蔬菜鍋(2人)

🐟鯛魚帶子釜飯

🦐醬油蝦

🐟醬油三文魚

🍹Yellow flower
柚子,檸檬,接骨木花,清新清甜。

🍹Aloha
菠蘿,檸檬,藍柑。顏色好靚,藍柑味突出。

2025-02-02
  • 醬油蝦
  • 鯛魚帶子釜飯
  • 首爾牛肉蔬菜鍋
炮台山話近唔近,話遠又唔算遠,如果唔係特登過來食,都未必會走過來呢區。不過「Antidote」呢間韓國菜呢排真係好hit,除左裝修上行文青風,坐得舒服之餘,食物質素比傳統韓國餐廳更勝一籌,味道調整到比較岩飲食健康清淡的朋友,食過都會想再來。本身朋友附近返工,見佢成日邊食邊打卡,已經好想試,今次襯佢地有新menu就真係來試曬比較signature既菜式:前菜傳統韓國餐廳必備5小碟,口味上幾適合香港人,唔會太濃味,接近西餐前菜既濃淡度,作為開胃菜岩岩好,食多幾啖唔會厭,全程食住來清下味蕾都唔錯Goblet of Fire打卡之選,情人節飲呢個會好有氣氛,味道偏甜,酒精濃度較高,飲少少已經有微醉既感覺,記住食d野打個底先。烤牛肉拼盤有得睇有得食,靚仔肌肉OPPA親手剪肉,再逐塊煎,估唔到好JUICY,應該用既係靚牛先做到,本身睇到咁多以為咁多食唔曬,但食食下都食曬,一味兩食,除左啖啖肉咁食,仲可以配生菜+特製醬包住食,建議3-4人點呢個會比較岩份量。醬油蝦真係超大隻蝦,鮮甜得來仲有咬感,一食就知新鮮度滿分,平時去食生蝦生蟹最驚唔新鮮,呢到絕對可以安心食用,必點菜式之選。蠔鼓香菇釜飯一打開已經

Goblet of Fire

烤牛肉拼盤

醬油蝦

蠔鼓香菇釜飯
一打開已經聞到香噴噴,食落去個味都好夾,口味偏淡,主要食佢既香味,配上面食既海鮮同肉,相對來講平衡返,同埋配返個牛肉食都好襯。
1K
2025-02-06 36 浏览
我地叫左一份黑芝麻炸雞,呢個係佢地餐廳自家制既炸雞,出面未見過有得食呢款,幾特別,個樣望落雖然黑色甘,但咬落係勁脆口既炸雞同埋好香濃既黑芝麻醬汁香味,肉質嫩滑。另一款我地叫左一份豬手,豬手切好配埋生菜同青瓜,泡菜等配料夾埋一齊食減低油膩感,豬手好有層次肥瘦適中加埋芝麻既香,青瓜仲落左芥末食落更清新。前菜有多款款式,鵪鶉蛋同年糕做前菜都好好味,牛肉石鍋飯,職員會幫我地搞混個飯同醬汁一齊食好惹味香口。

2025-02-05 0 浏览
Antidote (北角)💥前菜蘿蔔泡菜/泡菜/蜜餞蕃薯/ 魚糕/ 炒年糕一坐低就有五款免費前菜最鍾意炒年糕好煙煙韌韌💥燉排骨 $428份量好多有成四五嚿大排骨上面隊滿大量芽菜索晒啲湯汁底下就有大大嚿薯仔但要煮耐啲先淋🤣排骨煮到好軟淋帶少少肥肉不過整體都幾辣超惹味💥芝麻炸雞脆脆嘅炸雞裏滿酸酸甜甜嘅黑芝麻醬都幾特別 芝麻味好濃份量也很多💥醃醬油蟹伴麵成隻生醃醬油蟹放係冷麵上醬油蟹肉都唔會好鹹配埋蟹膏整體食落幾清爽💥蜜糖米酒好香濃米味加埋一大嚿蜜糖甜甜地好易入口Antidote (北角)北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
Antidote (北角)

💥前菜

💥蜜糖米酒
好香濃米味
加埋一大嚿蜜糖
甜甜地好易入口

Antidote (北角)
北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
2025-02-04 433 浏览
今日難得同同事平日外出工作,又嚟到炮台山喇穿過大街,發現角落有間幾靚嘅韓國餐廳,就決定食佢啦時間大約12點半,入座時大約5成滿~坐多一陣就full house,好彩嚟得快haha見到有lunch special 2人set,主要係食鍋不過我哋選擇咗每個人單點一款上主菜前,佢都派咗幾款伴餐,有魚糕同泡菜之類~份量算多,味道都好食菜包白切豬肉配飯 $98呢款菜式基本上去每一間韓國餐廳都會必嗌,爽脆嘅生菜包住軟滑嘅腩肉,配上清爽嘅泡菜,無得彈等我又試下呢到嘅味道得唔得先肉質肥瘦均勻,好香嘅肉味,口感軟滑,加埋生菜同泡菜令成件事昇華咗,唔會太膩或太寡呢到比其他餐廳有少少唔同係個泡菜主要係辣蘿蔔,出面通常係用辣白菜。雖然都無阻泡菜嘅清爽味道,不過個人覺得辣白菜個酸辣味重少少會夾過蘿蔔但overall都十分推薦春川水冷蕎麥面配炒牛肉 $98同事嗌咗呢個水冷麵,冷麵個賣相都幾不錯咁~但個炒牛肉真係不太討好本身諗住會係牛肉片,但實先似炒肉碎多啲不過味道都幾有驚,水冷麵有甜甜辣辣嘅味道,凍冰冰嘅湯底令蕎麥面口感更清爽牛肉味道就不過不失~呢個set完全由冷面跑出生醃醬油蝦 $1083隻醬油蝦配上溫泉蛋同2
今日難得同同事平日外出工作,又嚟到炮台山喇
穿過大街,發現角落有間幾靚嘅韓國餐廳,就決定食佢啦

見到有lunch special 2人set,主要係食鍋
不過我哋選擇咗每個人單點一款

菜包白切豬肉配飯 $98
等我又試下呢到嘅味道得唔得先
但overall都十分推薦
菜包白切豬肉配飯

春川水冷蕎麥面配炒牛肉 $98
本身諗住會係牛肉片,但實先似炒肉碎多啲
牛肉味道就不過不失~呢個set完全由冷面跑出

春川水冷蕎麥面配炒牛肉

生醃醬油蝦 $108
3隻醬油蝦配上溫泉蛋同2個飯團,感覺有少少正宗韓食嘅feel
個醬油蝦超好味,醬油醃到入晒味,口感肉質彈牙,蝦都算幾大隻,超推薦
同事話飯團都幾香口,但略嫌食嗰時有少少論盡,如果配普通白飯或紫菜飯會更夾

生醃醬油蝦

總括嚟講,呢間餐廳食物味道係近乎完美
環境都好有古式韓國style,加分
價錢對於lunch算偏高,但個人覺得性價比嚟講係值嘅

題外話,發現都幾多人嗌鍋物,啲staff會幫佢哋炒肉同煮排骨,啲鍋滾起時超香~下次嚟一定要試下啲鍋
菜包白切豬肉配飯
春川水冷蕎麥面配炒牛肉
生醃醬油蝦
姐夫推介一仲間韓式餐廳,聽姐夫講尼間餐廳的人流好多,有時仲要等位先入到去。裝修風格以不同綠色搭配,加上綠植都多,有種置身花園的感覺。 ⦁Seafood Pancake $160海鮮煎餅🥞外脆內嫩,海鮮鮮美,搭配醬汁更添風味,用黎開胃是個不錯的選擇。  ⦁Antidote Black Chicken $165黑芝麻炸雞🍗外皮酥脆,雞肉多汁,芝麻的香氣提升了整體口感,實在好吃。  ⦁Beef Pot Rice $170牛肉石釜飯🍲牛肉嫩滑,飯粒吸收了肉汁,口感豐富,讓人感受到滿滿的幸福感。  ⦁Cod Roe Perilla Seed Oil Buckwheat Noodle $120明太魚油蕎麥麵🍜則是清新又健康,蕎麥麵搭配明太魚油,味道清淡卻不失特色,適合想要輕食的人。 ⦁Yellow Flower $38⦁Aloha $38Yellow Flower味道為柚子、檸檬🍋、接骨木花,而Aloha則是菠蘿、檸檬、藍柑🍊。兩款飲品都清新可口,亦有種解膩的感覺。

⦁Seafood Pancake $160

⦁Antidote Black Chicken $165

⦁Beef Pot Rice $170

⦁Yellow Flower $38
⦁Aloha $38

2025-01-23
香港實在有太多區有正嘅餐廳未去朝聖🥹今次去咗炮台山嘅Antidote高質韓國菜點解冇人講👍🏿環境:7.5/10距離炮台山站約5分鐘路程,店舖裝修用柔和嘅燈光配合特色傢俬,座位闊落,仲有 projector播下風景,氣氛滿滿🥰食物:8/10泡菜豬肋骨鍋 $348豬肋骨煮得入味之餘,肉質依然夠嫩😝湯底辣度適合香港人,而且配菜豐富有豆腐腩肉等,十足十打邊爐咁🤣黑芝麻炸雞 $165呢個組合真係第一次見🤪但出奇地夾,芝麻醬加上香蔥洋蔥,惹味程度💯炸粉唔會太厚,雞肉仍然相當Juicy ,推介程度滿分👍🏿海鮮煎餅 $160有別於坊間一般嘅煎餅,唔會食到啖啖粉漿,9成都係豐富嘅配料蝦肉海鮮,配合特色醬汁增加味道層次😘💰性價比:7.5/10 人均$350左右,鍾意食韓國菜嘅朋友一定唔可以錯過🤪整體感覺新派之餘仲會保留傳統韓國嘅特色

環境:7.5/10

海鮮煎餅
2025-01-22
海鮮煎餅
2025-02-01 389 浏览
餐廳比較近炮台山,湖水綠色牆身、綠植裝飾嘅佈置感覺幾小清新;午市套餐大概在$100-$200之間,幾抵食。前菜都可以refill海鮮豆腐鍋 $348海鮮豆腐鍋原鍋即上,材料豐富,包括有青口、蝦、蟹、魷魚,仲有唔少蔬菜,例如翠玉瓜、洋蔥,最近天氣轉凍,飲返個暖笠笠嘅湯正好,而且佢嘅湯頭唔會過於刺激,微辣暖胃涼拌豬手 $230豬手份量好多,估計接近一隻,旁邊有一啲三色椒、青瓜、洋蔥、海蜇、可以配搭豬手一齊食用,口感清爽,記得要點埋佢個以芥末整成嘅醬汁,食落好解膩芝士薯仔煎餅 $120芝士薯仔煎餅夠後生,外皮煎得脆卜卜,芝士仲有拉絲效果,四大塊四個人share就啱啱好啦

海鮮豆腐鍋 $348

涼拌豬手 $230

芝士薯仔煎餅 $120
  • 前菜
2025-01-31 422 浏览
一向都鐘意食韓國🇰🇷菜, 特別喜歡韓國🇰🇷嘅鍋飯🍲同湯嘅輕食, 响炮台山站嘅Antidote, 走清新文青📃路線, 店🏤舖裝潢簡約,每晚都好多人幫襯🧑‍🤝‍🧑👭👬, 今天唔洗加班, 早啲到就唔洗排隊等位🧑‍🤝‍🧑👭👬。🍭燉排骨湯配燜蘿蔔呢個鍋🍲好有氣勢, 有巨多嘅排骨🐽同配菜, 排骨燉🥘得好淋但肉質唔干唔柴🙆, 而湯底濃郁好味💦醒胃。🍭蠔仔斧飯熱烘烘💥嘅鍋飯散出海鮮味🐚, 响飯面嘅蠔好大粒, 服務員🧑‍🍳好貼心的幫手將菜蔬🥦配料大混合, 令每啖飯都有蠔嘅甜鮮味👄, 食到底仲有飯焦😄🍭蜆刀削面呢個面面質Q彈掛湯, 再加上滿滿嘅蜆,同夠熱又奶白濃稠嘅湯底🍲, 係個好配搭😛。

🍭燉排骨湯配燜蘿蔔

🍭蠔仔斧飯

🍭蜆刀削面

2025-01-21
  • 前菜
之前已經多次到訪過位於北角炮台山的韓國餐廳-Antidote,每次吃完都非常滿意,這次看到餐廳推出了美美的新cocktail menu,所以便再次到訪💚 餐廳裝潢以綠色及木系為主,簡約舒適,環境亦十分寬敞✨🤍Goblet of Fire我們都是衝着這杯而來的!賣相很漂亮,視覺效果一流,很適合打卡的cocktail❤️‍🔥 而且味道甜甜的很好喝呢~😍🤍蜂蜜米酒每次來這裡必點的蜂蜜米酒🍯 加入蜂巢令米酒更香甜更易入口🥰🤍烤牛肉拼盤有oppa幫我們烤肉🤤 牛肉肉質嫩滑,牛味濃郁,烤得恰到好處,搭配生菜一起吃可以中和膩感✨🤍泡菜煎餅非常厚身的泡菜煎餅🤩 外層金黃酥脆,裡面柔軟,味道酸酸辣辣,非常開胃🔥🤍鮑魚八爪魚釜飯鮑魚柔軟爽口,八爪魚彈牙,整體味道非常香口鮮美,而且底部還有飯焦呢~😋Antidote是我在香港近期回訪最多次的餐廳,食物質素高、環境舒適、店員態度親切友善,推薦給想在香港吃到正宗韓國菜的大家~🥰📍Antidote - 北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖

🤍Goblet of Fire

🤍蜂蜜米酒