2023-09-02 68 浏览
Attic handmade pasta價錢💲: $138/ $138/ $168/ +$60(頭盤+甜品)好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 5/5 (lunch set) 回頭率😚: 4/5-好似好一段日子無介紹西餐了。今日介紹的呢間手工意粉店個人非常推介,lunchset好抵食,絕對係想食手工意粉的入門價錢,但出品一d都唔hea。餐廳環境光猛,樓底高,都坐得好舒服。食完一次質素好到係我覺得可以夜晚再去試試貴d的set🤪-送的麵包籃總共有4款,各有特色。特別係牛油上有d鹽,搽落d包包到鹹香鹹香。所謂快麵包都烘到又脆又熱,有一款什至有啲雜果係入面,更加有層次☺️ 豬仔包、法包等,一d都唔馬虎!番茄忌廉湯都好足料,夠晒茸同酸😆-✅香煎帶子伴椰菜花蓉。帶子夠大粒,煎得金黃好香,入面保持小小生的口感,仍然都係嫩嫩🥳 椰菜花蓉已經好creamy,好似醬咁。調味上比較淡不過已經好夠味😌-✅卡邦尼手打意粉。卡邦尼係3款入面相對上無咁特別…佢哋的手工意粉比較厚,有口感,硬得來中間帶al dante😍食落意粉條都有蛋香。呢個卡邦尼醬汁個人覺得相對上🥚味較淡,反而
Attic handmade pasta
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 5/5 (lunch set)
回頭率😚: 4/5

✅卡邦尼手打意粉。卡邦尼係3款入面相對上無咁特別…佢哋的手工意粉比較厚,有口感,硬得來中間帶al dante😍食落意粉條都有蛋香。呢個卡邦尼醬汁個人覺得相對上🥚味較淡,反而豬面肉+芝士的鹹味最特出,所以成碟意粉都偏鹹,重口味d。

✅✅香烤雞胸,南瓜,鹹蛋黃忌廉手打意粉。比起卡邦尼,呢個更加出色!三款意粉的麵底都大致相同,但呢個的醬汁有濃濃的南瓜香🎃口味好甜,襯返鹹蛋好夾!最驚喜係佢的鹹蛋完全食到起沙的口感🤯 鹹蛋香mix埋落南瓜到,一濃一淡,好平均。雞胸切成薄片一d都唔鞋🤩

✅✅蟹肉大蒜忌廉手打意粉。大蒜已經煮到好軟甜,一啲都唔辛辣。蟹肉多,食到一絲絲的口感😋味道上重cream得來都有蟹肉的鹹鮮感,唔係一般cream sauce咁漏🤓

✅焙茶芝士蛋糕。蛋糕夠鬆軟,但有小小乾🤔茶味唔算濃,只係淡淡茶味。一齊食連埋焙茶蛋糕體會好啲,不過比起頭盤意粉,呢個比較遜色😳

午市性價比好高,好值得來一試!意份比一般的厚身,汁醬都比一般的多,所以意粉可以掛起大量汁,唔會乾。每一款都各有特色,推介大家來!

#piggyfoodiein尖沙咀
2023-08-23 87 浏览
Book左18:15, 18:30時服務員提醒我7:30交枱,心諗what?我朋友仲未到wor,佢解釋我book位時揀左7:30離座全單8折,咁我話如果我宜家唔要個8折係咪可以無限時,佢話之後會有7:30嘅客等等,話我揀嘅時候應該知…堅持要我7:30交枱,同佢negotiate左一陣都無用,咁我問俾多15min allowance得唔得,咁佢就話盡量安排。後來朋友到,佢話book位時本身唔係想揀7:30離座全單8折個option,但openrice唔知點解record左。宜家唔要呢個8折,經理先肯俾繼續坐。我坐到10點,個場都唔full。講番食物,叫左鴨醬手工意粉,洋蔥汁牛小排手工意粉,同埋食評勁多人讚嘅黑松露雞胸,其中一個cmmt話煮到魚肉咁冧,結果三樣都唔係好驚艷,唔係真係好好食。雞胸有少少鞋…牛小排得兩塊薄薄地…由其佢個前菜,西西里意大利雲吞,個皮好硬,好似未煮熟咁🌚🌚🌚然後個環境係玻璃窗,但對面就係打邊爐嗰間餐廳嘅一堆霓虹光管招牌,查到隻眼勁辛苦。本身睇menu樣樣都想食,覺得可以encore,食完覺得唔一定要試。

星期日晚同女朋友2食晚飯,早一個星期左右經OpenRice book左晚上7:30入到去環境係幾靚,唔似係呢個價位既環境。坐低後侍應都好快手比左2杯水,我地各自叫左1個set dinner之後好快就上左麵包 總共三舊麵包2個人share食完2舊麵包後,前菜已經到左,我叫左海鮮千層酥,味道還好,但酥皮切唔到落底,蝦亦有少少overcooked食完前菜,等左5分鐘左右亦上埋主菜,我同女朋友亦各叫左個hand made pasta 味道豐富,亦相當不錯。食到咁上下大概8:30,主菜食左一半,侍應就過黎落餐茶,食完主菜後亦隨後問需唔需要甜品,因為我同女朋友本身都唔係好肚餓,食完主菜後都有啲滯所以都無加到。過左5分鐘後,侍應就直接拎左張單過黎埋單,但我地都無叫埋單,成件事由落餐茶開始就已經感覺不良,好似想趕人走咁。我唔清楚佢之後仲有無booking, 但當晚餐廳都係8-9成滿。最後就9點左加就離開餐廳而佢地應該係10點打烊。事後女朋友亦同我講返,原來隔離4人枱埋單時,侍應有邀請食客到OpenRice留食評,並提供9折。但我地2個就無受到邀請,唔知同我地無叫甜品有無關係🥲本身都覺得餐廳既環境同食物

入到去環境係幾靚,唔似係呢個價位既環境。

之後好快就上左麵包 總共三舊麵包2個人share

味道豐富,亦相當不錯。

本身都覺得餐廳既環境同食物質素都唔錯,下次可以同朋友食都無問題,但有以上既經歷後,可能我就唔會考慮了。
2023-08-20
2023-08-20 44 浏览
Good handmade pasta 其他地方食唔到生牛肉他他好出色味道好特別同生雞蛋味道好夾! 朋友同我來慶生最後上的奶涷有驚喜! 好重奶味佢仲可以係上面寫生日人嘅名
Good handmade pasta
其他地方食唔到
生牛肉他他好出色
味道好特別
同生雞蛋味道好夾!
朋友同我來慶生
最後上的奶涷有驚喜! 好重奶味
佢仲可以係上面寫生日人嘅名
2023-08-19 63 浏览
落單後服務態度都感覺不太良好 5個人叫左4個dinner set,全部頭盤都好酸,一款食物一食落口就有唔同味分開曬甘出,完全唔係夾既感覺。-牛他他好酸 完全無特顯個牛味-鵝肝還好落單後店員講左今日個餐湯(唔記得湯名 聽落似白湯)見隔離枱都係過左3分中 另一店員行過黎話餐湯係蕃茄乜乜乜湯,其實都無乜所謂,可能真係賣曬,點知個湯飲落口,陣味好難頂,我形容為平時自己係屋企煮意粉倒出黎個種即食意粉醬甘,勁難飲,飲緊醬甘,好差。條魚唔錯,魚Main叫左1牛1魚2款意粉,意粉個汁比較杰,唔太識評論,意粉偏硬,重點係兩個意粉個煙韌程度完全唔一樣,我地私下講左一句,真係一句甘硬既,之後散叫左個意大利飯,店員提醒我地個飯係硬既ok呀可?我地當然ok,其實唔係第一次食意粉同意大利飯,意大利飯係偏硬個個都知,但意粉我諗唔明。。。個牛好食,有手信😂😂😂-好處係份量唔錯-性價比❌❌講服務質素意乜屋食得舒適-個湯好好好好難飲埋單2300左右 如果有服務態度的話包容都多d
落單後服務態度都感覺不太良好

2023-08-17
庆祝纪念
生日
  • 法式牛肉他他
  • 海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子
  • 日式醬油漬溏心蛋黃多士
  • 蕃茄忌廉湯
  • 是日餐湯
2023-08-18 54 浏览
餐廳主打手工意粉,成個裝修佈局都好靚,有落地大玻璃同埋樓底高,所以成個空間透明感好重,食物質素方面,手工意粉真係好有誠意,絕對推介大家過嚟試吓✌️餐包籃有牛角包、黑糖提子包同埋餐包牛角包🥐個牛油味🧈好重,咬落去好鬆脆餐前小食係芝士🧀餐廳職員建議我哋由淺色食到深色,水牛芝士啱晒做開胃小食👍🏻👍🏻👍🏻法式牛肉他他 🐮 $148呢個tata用咗蛋黃、鵪鶉蛋同埋魚子醬,牛肉質地細滑,撈埋個雞蛋醬🥚、魚子醬同埋鵪鶉蛋調味啱啱好卡邦尼手打意粉🍝 $208呢個卡邦尼意粉係餐廳嘅主打手工意粉,基本上見到每一張枱都有叫,佢係用咗傳統嘅做法,用意大利風乾豬腩肉同埋傳統芝士整 👩‍🍳 一上碟賣相已經好靚仔,成個意粉都幾掛汁,口感柔滑細緻,仲有好重嘅蛋香味 👍🏻👍🏻👍🏻伯爵茶意式奶凍 🍮 $78伯爵茶、忌廉同埋鮮奶個比例啱啱好恰到好處,表層仲沾左蜜糖,食落去成個感覺好滑溜又有彈性,而且個茶味🍵出到晒👍🏻

餐包籃
有牛角包、黑糖提子包同埋餐包
牛角包🥐個牛油味🧈好重,咬落去好鬆脆

餐前小食係芝士🧀

法式牛肉他他 🐮 $148

卡邦尼手打意粉🍝 $208

伯爵茶意式奶凍 🍮 $78

2023-07-26 47 浏览
環境氣氛合適慶祝生日及情侶紀念日等。頭盤的蠔清甜爽口,另外兩款頭盤擺盤精細,味道也精彩;主菜的兩款意粉,有粗有幼,粗的較濃味,幼的較細滑。整體滿意,可再次光顧。
喺尖沙咀搵地方食個lunch,上網見到金馬倫道有間餐廳,出示圖片就會送甜品,於是即刻download就去試吓啦!入到去幾靚喎,樓底又高!打卡都唔錯👍睇睇餐牌,叫咗兩個午餐,咦🤔️又係手工意粉?再望吓個名,原來又係Attic🥰, 係上次九龍塘食嗰間嘅姊妹店,啱晒,沙膽好鍾意食佢嘅手工意粉!今次叫咗自選午餐首先,有麵包🥖及餐湯🥣,D麵包又係比沙膽食哂,一定好好味,餐湯係蕃茄南瓜湯,呢個湯真係冇得輸!頭盤:沙律黑醋雪梨雞翼酸酸甜甜,好醒胃主菜:香烤雞胸,菠菜忌廉手打意粉及煙三魚,三文魚籽,大蒜忌廉手打意粉Attic 嘅手工意粉,煙煙韌韌有咬口,忌廉汁又調校得好好👍伯爵茶意式奶凍好有茶香,好特別,甜度適中,又好味!再加埋杯餐茶,真係好滿足☺️其實本來今次又想食生蠔,因為見到好抵呀!鮮味生蠔 Oyster Combo-$168 (6隻生蚝) 送白酒兩杯-$298 (12隻生蚝) 送白酒一支但係可惜我哋去食lunch,帶着沙膽,又揸咗車,費事飲酒,下次要再嚟食晚餐,一定要叫返打生蠔🦪先得!@attic.tst🍱餐廳:Attic Handmade Pasta(尖沙咀)🏫地址:尖沙咀金馬倫道33號The
今次叫咗自選午餐

頭盤:
沙律
黑醋雪梨雞翼
酸酸甜甜,好醒胃

主菜:
香烤雞胸,菠菜忌廉手打意粉

煙三魚,三文魚籽,大蒜忌廉手打意粉

伯爵茶意式奶凍
好有茶香,好特別,甜度適中,又好味!
再加埋杯餐茶,真係好滿足☺️

其實本來今次又想食生蠔,因為見到好抵呀!
鮮味生蠔 Oyster Combo
-$168 (6隻生蚝) 送白酒兩杯
-$298 (12隻生蚝) 送白酒一支

@attic.tst

🍱餐廳:Attic Handmade Pasta(尖沙咀)
🏫地址:尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖

@AtticHandmade Pasta

2023-06-18
  • 是日餐湯
2023-06-28 1792 浏览
嘩!呢間餐廳真係感覺係非常之高貴優雅嘅燭光晚餐餐廳🍴地點非常之方便,係尖沙咀地鐵站行過嚟都唔使十分鐘。之前網上面同雜誌都有好多介紹過,係一間由廚師親手打造嘅手工意粉,餐廳又係海鮮私房菜,所以比較多元化一啲,俾我感覺好優皮士🍴餐前包一個鬆軟嘅餐包,另一個就係外脆內軟嘅法國包配埋一口芝士同牛油🧈。DAILY SOUP是日餐湯個湯超級好飲😋,非常之厚身,好似糊仔咁,非常非常非常濃郁嘅蕃茄薯仔配埋超級脆口嘅麵包粒,增加湯嘅口感。仲好大碗添😆 🥗APPETIZER🍴 頭盤🌸Pomegranate Ceviche, Hamachi, Hokkaido Scallop, Spanish Octopus神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚上枱已經好有藝術品嘅感覺,面層鋪上一層酸酸甜甜嘅啫喱,下面用三層唔同口味類型嘅海鮮刺身,有婉琳入口即溶嘅油甘魚,鮮甜嘅北海道帶子,加上爽口嘅西班牙八爪魚。💕Seared Foie Gras Japanese-style Marinated Egg
嘩!呢間餐廳真係感覺係非常之高貴優雅嘅燭光晚餐餐廳🍴
地點非常之方便,
係尖沙咀地鐵站行過嚟都唔使十分鐘。
之前網上面同雜誌都有好多介紹過,
係一間由廚師親手打造嘅手工意粉,
餐廳又係海鮮私房菜,
所以比較多元化一啲,
俾我感覺好優皮士🍴

餐前包

DAILY SOUP
是日餐湯

🥗APPETIZER🍴
頭盤

神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚

💕Seared Foie Gras Japanese-style Marinated Egg Yolk Toast,Vinegar Infused Grapes, Apple Puree
香煎法國鵝肝,日式醬油漬溏心蛋黃多士,醋漬青提子,青蘋果蓉
香煎嘅鵝肝香氣十足,咬落去好像奶油creamy咁嘅口感,入口即溶。
以日本醬油漬24小時溏心蛋黃,配牛油烘多士上塗了一層creamy 醬,一口咬落去多士鬆脆爽口,一口咬落去鬆脆爽口仲有好似爆膏咁嘅溏心流黃蛋黃,口感特別。
仲有青提子同青蘋果蓉做伴碟,非常之開胃。

❤️PASTA, RISOTTO OR MAII COURSE🌸
意粉,意大利飯 或主菜

Handmade Linguine Venetian Duck Ragu
六威尼斯鴨肉醬手打意粉
話明廚師親手打嘅意粉,點可以唔是招牌主菜呢?手打意粉非常彈牙,鴨肉磨成茸post落啲意粉度香味十足又有口感。

Stuffed Italian Black Truffle Chicken Breast , Cepes Sabavon
汽慢煮意大利黑松露釀雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁
雞胸煮到好似魚肉咁淋,中間夾住黑松露,好似食緊魚肉三文治咁樣,仲有爽脆嘅雞皮脆片同埋香氣十足嘅加非常爽脆好似薯片咁樣嘅牛肝菌做伴碟。

EARL GREY PANNA COTTA
伯爵茶意式奶凍
好有動感嘅奶凍😆淡淡嘅伯爵茶香氣十足,仲非常之Q彈添,又唔會太甜,側邊仲有士多啤梨同藍莓做伴碟,口感非常清新之餘仲有少少玫瑰花瓣點綴,真係睇得又食得,最細心係將少少糖漿淋喺嗰邊位,如果覺得唔夠甜,就可以點啲糖漿食。

TIRAMISU
意式提拉米蘇
香氣撲鼻嘅可可粉,都係非常之Creamy嘅Tiramisu上邊真係好似食緊奶油雪糕咁樣,但係一啲都唔漏。

Ice lemon tea
凍檸檬茶
個凍檸茶個茶香味非常之特別,唔會得個酸同甜味,個茶香味非常之出。

IG@attic.tst

#打卡必去 #西式私房菜#手打意粉餐廳
#香港生活 #香港探店 #香港旅游攻略 #美食
#美食探店#相機食先#燭光晚餐
2023-06-26 1276 浏览
這間食handmade pasta 既Attic, 店舖座位不多,樓底高,環境舒服。假日的lunch set 都不貴,二百多就有餐湯,前菜,主菜,餐飲及甜品。餐湯是濃郁香甜粟米湯,還附上一籃烘得軟熟的麵包。前菜有開胃的黑醋元祖車厘茄沙律配水牛芝士及煎得香身的鱸魚配檸檬乳酪沙巴翁醬。主菜當然要選他們的手工意粉,手工意粉入口有蛋香,麵條煙韌,有咬口。卡邦尼手打意粉,意粉中混合了風乾面頰肉和煙肉,配上由芝士及蛋黃混合而成的卡邦尼汁,每條意粉都醬汁包著,好creamy.煙三魚,三文魚籽,大蒜忌廉手打意粉,賣相更吸引,忌廉汁加入大蒜去煮,食到淡淡蒜香味,另有大量三文魚籽及卷成花形的煙三魚配撘,味道更豐富。他們的甜品亦不錯,焙茶芝士蛋糕及伯爵茶意式奶凍都值得推介。奶凍食到奶香及伯爵茶的味道,入口柔軟順滑,奶凍面撒上玫瑰花瓣,增加一陣陣玫瑰花香氣。焙茶芝士蛋糕賣相不錯,蛋糕滑順,味道不會太甜太膩,食到陣陣茶香味。最後配上餐茶更完美。鍾意食蠔的朋友,餐廳有個Oyster Combo,$168 (6隻生蠔)送兩杯白酒,$298(12隻生蠔)送一支白酒,就更抵食啦。

2023-06-25
2023-06-22 94 浏览
今日去左Attic Handmade Pasta食lunch 餐廳環境好有情調點餐後店員就送咗啲餐包上嚟除咗有牛角包, 仲有提子包🤣我哋就叫咗個午市套餐, 包左主食餐湯同餐飲(另加$60配頭盤&甜品)頭盤叫咗黑醋元組車厘茄沙律水牛芝同黑醋雪梨雞翼沙律有啲水牛芝士喺上面, 黑醋濃稠得嚟又帶點甜味, 幾新鮮開胃👍餐湯係蕃茄忌廉湯蕃茄味超濃郁香濃, 仲飲到啲蕃茄蓉 🍅 另外我都叫咗卡邦尼手打意粉 🍝 面頭有超多芝士碎, 仲有啲煙肉粒意粉口感好煙韌, 索滿醬汁, 芝士味濃郁香烤雞胸菠菜忌廉手帶意粉雞胸肉輕輕煎香左, 唔會好乾意粉都掛滿忌廉汁, 仲有好多菠菜碎😋最後仲有甜品tiramisu有不同層次, 除左咖啡酒味超出, d cream都 好香滑, 入面嘅蛋糕就比較濕潤
餐廳環境好有情調

點餐後店員就送咗啲餐包上嚟
除咗有牛角包, 仲有提子包🤣

頭盤叫咗
黑醋元組車厘茄沙律水牛芝同黑醋雪梨雞翼

餐湯係蕃茄忌廉湯
蕃茄味超濃郁香濃, 仲飲到啲蕃茄蓉 🍅

另外我都叫咗卡邦尼手打意粉 🍝
面頭有超多芝士碎, 仲有啲煙肉粒
意粉口感好煙韌, 索滿醬汁, 芝士味濃郁

香烤雞胸菠菜忌廉手帶意粉
雞胸肉輕輕煎香左, 唔會好乾
意粉都掛滿忌廉汁, 仲有好多菠菜碎😋

最後仲有甜品tiramisu
2023-06-22 81 浏览
前幾日放工同另一半去咗尖沙咀行街,之後就去咗食西餐。呢間餐廳主打每日人手新鮮製造嘅手工意粉,今次就試咗兩個 3-course dinner set 💕3-COURSE DINNER SET MENU $388-488首先店員送上三款麵包,有圓形餐包、牛角包同法包,可以配上牛油同芝士食。APPETIZER 頭盤𓏸 法國白露荀·溏心蛋·海膽沙巴翁𓏸 香煎法國鵝肝·日式醬油漬溏心蛋黃多士·醋漬青提子·青蘋果蓉白露筍好爽口冇渣,海膽醬帶出白露筍嘅鮮味。鵝肝煎得好香脆,鵝肝肥美入口即溶,配上青提子同青蘋果蓉可以平衡返油膩感。DAILY SOUP 是日餐湯是日餐湯係甘荀南瓜忌廉湯,南瓜味道濃郁,質感好濃稠,好飲。MAIN COURSE 主菜法式洋蔥醬手打意粉· 48小時慢煮牛小排 手工闊條麵好煙韌,重蛋香有咬口,配上法式洋蔥醬好惹味。牛小排經過48小時低溫慢煮,牛肉味濃,肉質嫩滑。香煎法國45日BB羊·茄瓜蓉·榛子慕斯·薄荷乳酪醬另一個主菜揀咗精選法國BB羊,BB羊好嫩,冇羊羶味,配上薄荷乳酪醬好清新。伴碟嘅榛子慕斯幾特別,好重榛子味,層次豐富。DESSERT 甜品𓏸 招牌意式奶凍 𓏸 提拉米蘇招

APPETIZER 頭盤
𓏸 法國白露荀·溏心蛋·海膽沙巴翁

DAILY SOUP 是日餐湯
是日餐湯係甘荀南瓜忌廉湯,南瓜味道濃郁,質感好濃稠,好飲。

MAIN COURSE 主菜
法式洋蔥醬手打意粉· 48小時慢煮牛小排

香煎法國45日BB羊·茄瓜蓉·榛子慕斯·薄荷乳酪醬

DESSERT 甜品
𓏸 招牌意式奶凍
𓏸 提拉米蘇
招牌意式奶凍好香伯爵茶味,口感幼滑,好食。😋 Triamisu香濃有少少酒香,平衡得啱啱好。

好想吃一份純手工製作的意大利粉,今日就去到位於尖沙咀的一間樓上的精緻餐廳,這間餐廳以手工製作意大利粉聞名,環境都非常舒適,裝潢高貴得來帶點古典,桌椅擺設整齊,燈光柔和,讓人感到放鬆和舒適。餐廳的音樂也很恰到好處,不會太吵雜,讓人可以輕鬆地享受用餐的氛圍。今日我們點了兩個套餐,一個是Pasta 套餐,另一個是Mian Crose 套餐。APPETIZER French White Asparagus, Hanjuku Egg, Sea Urchin Sabayon⭐ 法國白露荀,溏心蛋,海膽沙巴翁法國白露荀的味道清新,帶有一種淡淡的甜味,口感柔軟,海膽沙巴翁經過灸燒後沒有腥的味道,而糖心蛋配上廚師特製的果汁水晶一起吃,甜生甜的水晶與流心蛋黃的香味互相融合,也是非常精緻及待別的前菜。Seared Foie Gras Japanese-style Marinated Egg Yolk Toast, Vinegar Infused Grapes, Apple Puree⭐ 香煎法國鵝肝,日式醬油漬溏心蛋黃多士,醋漬青提子,青蘋果蓉鵝肝味道香濃口感柔軟,而醋漬青提子和青蘋果蓉的酸甜味道,與鵝肝的

APPETIZER
⭐ 法國白露荀,溏心蛋,海膽沙巴翁

鵝肝味道香濃口感柔軟,而醋漬青提子和青蘋果蓉的酸甜味道,與鵝肝的濃郁味道形成了很好的平衡,讓整道菜的味道更加豐富;多士烤到酥脆,中間夾著醬油味的蛋黃,兩者的融合,讓整個多士的味道更加豐富。

DAILY SOUP
⭐ 是日餐湯 - 南瓜湯
南瓜湯的味道甜潤且濃郁,帶有南瓜的天然甜味,口感柔軟順滑Creamy,喝完之後本個人都感受到溫暖和舒適,湯中間還有香脆的面包粒,豐富了整體的口感。

PASTA
Handmade Linguine Carbonara
⭐ 卡邦尼手打意粉 $388
手工製作的意粉口感彈牙有嚼勁,不會軟爛,而是保持著一定的韌性;這是一個沒有放忌廉的卡邦尼意粉,吃起上來有香濃的蛋、芝士及煙肉香味,然後意粉掛著滿滿的醬汁👍🏻

MAIN
Stuffed Italian Black Truffle Chicken Breast, Cepes Sabayon
⭐ 慢煮意大利黑松露釀雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁 $488
雞胸帶有黑松露的獨特香氣,雞胸肉經過慢煮處理後,口感非常嫩滑,是我人生中吃過最滑的雞胸肉,將黑松露釀入雞胸中,讓整道菜的味道層次分明,再配上牛肝菌沙巴翁,甜甜帶有牛肝菌的香味,配上雞胸吃,也真不錯呀👍🏻

Drink
Lemon Tea - 餐飲就只有檸荼Coffee選擇,加錢都可以要杯白酒或紅酒🍷,Chill下都不錯🤙🏻👍🏻🫶🏻
  • 慢煮意大利黑松露釀雞胸
2023-06-18 676 浏览
餐廳嘅裝修好靚,近窗位置仲有落地玻璃,睇住尖沙咀街景,好寫意。一坐低職員已經俾咗麵包籃我哋,入邊有四種唔同嘅麵包☺️我最鍾意嘅係牛角酥,配上岩鹽牛油,熱辣辣嘅麵包好好食,仲有兩粒芝士作為餐前小食。神石榴酸橘汁醃海鮮佢嘅做法真係好精緻,醬汁整成類似啫喱咁嘅形態,鋪喺上面。入面嘅嘅海鮮好豐富,有油甘魚、北海道帶子西班牙八爪魚等等。食落去酸酸地好開胃。法國白露荀,溏心蛋,海膽沙巴翁時令新鮮嫩口嘅白蘆筍,食落清甜冇渣。海膽沙巴翁醬好特別,同白蘆筍都幾夾。忌廉蘑菇湯非常之香濃,同埋好結🫶🏻係我鍾意嘅口感!法式洋蔥醬手打意粉•48小時慢煮牛小排製作方法好用心,洋蔥生炒至熟所以比較甜。闊條麵煙韌有彈性,口感爽身,意粉真係要食手打先至好食。慢煮牛小排好香牛味又軟身☺️上面有焦糖燒汁點綴。雞胸雞胸好大件好厚,用咗慢煮方式咁就一定唔會鞋,而且仲幾嫩,無流失肉汁。雞胸中間夾住咗意大利黑松露,令雞胸嘅香味提升,黑松露嘅份量好多每一啖雞肉都食到佢嘅香味。值得一題,就係佢隔離嗰塊雞皮🫶🏻嘢飲方面真係好精緻好靚😎😎都係幾十蚊已經有咁正嘅嘢飲,特別係有花花個杯,職員會用火槍燒過嗰塊葉,視覺效果一流📍Attic Handm

神石榴酸橘汁醃海鮮

法國白露荀,溏心蛋,海膽沙巴翁

忌廉蘑菇湯
非常之香濃,同埋好結🫶🏻係我鍾意嘅口感!

法式洋蔥醬手打意粉•48小時慢煮牛小排

雞胸

嘢飲方面真係好精緻好靚😎😎

📍Attic Handmade Pasta (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖
  • 法式洋蔥醬手打意粉•48小時慢煮牛小排
  • 神石榴酸橘汁醃海鮮
  • 麵包
之前聽同事介紹 話個奶凍好食,又有手工意粉,咁就黎試一試。因為我地又有大人又有小朋友 叫左五個Set 再加一碟意粉。頭盤叫左意大利雲吞同牛肉他他。雲吞醬汁不錯,每碟大概3粒牛肉他他份量就多少少,朋友話他他好食。大湯係濃郁蕃茄湯到主食,我地睇錯牛小扒係全份牛,原來係慢煮牛小扒意粉,但牛小扒無咩味,建議叫其他Main course 。個人認為較出色係卡邦尼意粉同肉醬意粉。去到甜品,終於試到個奶凍,小朋友話似珍珠奶茶味,但的確茶味好香濃,係好好食。另外Tiramisu 朱古力味偏苦,適合唔鐘意大甜嘅人。一讚係服務員態度都好好,好細心,生日去仲會有小Surprise,價錢屬中高價,食物款式選擇不太多 ,如果有多少少選擇更好。
之前聽同事介紹
話個奶凍好食,又有手工意粉,
咁就黎試一試。

因為我地又有大人又有小朋友
叫左五個Set 再加一碟意粉。

頭盤叫左意大利雲吞同牛肉他他。

雲吞醬汁不錯,每碟大概3粒
牛肉他他份量就多少少,朋友話他他好食。

大湯係濃郁蕃茄湯

到主食,我地睇錯牛小扒係全份牛,
原來係慢煮牛小扒意粉,
但牛小扒無咩味,建議叫其他Main course 。

個人認為較出色係卡邦尼意粉同肉醬意粉。

另外Tiramisu 朱古力味偏苦,
適合唔鐘意大甜嘅人。

一讚係服務員態度都好好,好細心,
生日去仲會有小Surprise,
價錢屬中高價,食物款式選擇不太多 ,
如果有多少少選擇更好。
  • 伯爵茶意式奶凍