2023-06-17 576 浏览
今次搵食又黎到尖沙咀,係二訪呢間主打手工意粉嘅西餐廳- Attic Handmade Pasta😄餐廳裝修幾靚,好有fine dining 感覺,侍應服務都非常唔錯,食物上枱都會好用心介紹,仲好有禮貌👍🏻叫得做Handmade Pasta,咁無理由唔試下佢地嘅手工意粉啦,今次就叫咗兩個3 Course Dinner Set Menu,會有頭盤,餐湯同主菜,價錢都幾相宜😎首先黎嘅係每位客人都有嘅手工麵包,法包食落都幾鬆軟,加埋忌廉薯仔煙肉餐湯,薯仔好滑忌廉夠哂香,配埋爆香咗仲有少少脆嘅煙肉,兩樣一齊食都非常唔錯😆頭盤有好多選擇,揀咗法式牛肉他他同法國白露荀😎➡️法式牛肉他他 牛肉好新鮮,加埋鹽漬蛋黃,鵪鶉蛋口感非常嫩滑,面頭仲有魚子醬加多一陣咸香➡️法國白露荀 其實真係第一次試,咬落好脆好爽口,就咁食味道其實比較清淡,但加埋個海膽醬就非常鮮味👍🏻👍🏻主菜嘅意粉終於黎啦,我地叫咗一個卡邦尼手打意粉同海膽醬手打意粉➡️卡邦尼手打意粉 首先手工意粉軟硬適中,非常有咬口,但又唔會太硬,好容易吸收醬汁,真係幾出色😋醬汁同一般香港口味嘅忌廉白汁唔同,佢係傳統意大利風味用左蛋黃煮成嘅醬汁,加上炒到好香脆嘅煙

頭盤有好多選擇,揀咗法式牛肉他他同法國白露荀😎

➡️法式牛肉他他 [7.5/10分]
法國白露荀

➡️法國白露荀 [7/10分]

卡邦尼手打意粉

➡️卡邦尼手打意粉 [7.5/10分]
首先手工意粉軟硬適中,非常有咬口,但又唔會太硬,好容易吸收醬汁,真係幾出色😋醬汁同一般香港口味嘅忌廉白汁唔同,佢係傳統意大利風味用左蛋黃煮成嘅醬汁,加上炒到好香脆嘅煙肉同大量嘅芝士,味道唔錯,不過喜好清淡嘅朋友可能就未必太鐘意啦
海膽醬手打意粉

➡️海膽醬手打意粉 [7.8/10分]
海膽醬非常突出,食落好濃郁嘅海膽味,仲要掛滿全部手打意粉,味道真係唔錯,佢仲有配上海葡萄同烏魚子,更添海水嘅咸香😍😍

因為叫咗3 Course Dinner Set Menu,甜品會有半價優惠,咁我地就更係試埋甜品啦😆
伯爵茶意式奶凍

➡️伯爵茶意式奶凍($78/ 跟餐半價$39) [8.5/10分]
食落唔算太甜,伯爵茶味好突出夠哂香滑加埋蜂蜜同生果味道幾好
意式提拉米蘇

➡️意式提拉米蘇 ($78/ 跟餐半價$39) [7.5/10分]
食落有白酒香味,蛋糕鬆軟,水準中上但意式奶凍會比較有驚喜

3 Course Dinner Set Menu
🔸卡邦尼手打意粉 ($388)
🔹海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子($488)

📍 Attic Handmade Pasta - 地址:尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖
2023-05-31
法國白露荀
卡邦尼手打意粉
海膽醬手打意粉
意式提拉米蘇
  • 海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子
  • 伯爵茶奶凍
  • 是日餐湯
2023-06-15 61 浏览
-French Beef Tartare with Salted Egg Yolk, Quail Egg Yolk and Caviar KristalIt is meaty, delicious, and full of flavorusing high-quality, finely chopped raw steak fillet, delicately seasoned and topped with a Quail egg. This dish balances flavors of salty and sour and the beef is tender and gamey.-Seared Foie Gras Japanese-style Marinated Egg Yolk Toast, Vinegar Infused Grapes, Apple PuréeVery interesting toastTasted a bit like the kaya toast but with chewy jelly texture in between Foie gras is

Very interesting toast
Foie gras is treated perfectly
Definitely need to take it with the apple purée all in one bite
The sweet and sour from the purée balanced perfectly with the rich and creamy foie gras

-Handmade Linguine with Sea Urchin Purée, Umi Budou, Mullet Roe
Uni pasta is a creamy Japanese pasta dish that melds the sweet, briny flavor of sea urchin roe with rich cream, turning them into a luxurious restaurant-style dish
The linguine is Al Dante With perfect amount of Mullet Roe to enhance the flavour

-Confit Black Cod, Mexican Green Sauce, Crispy Fish Skin, Fennel and Granny Smith Apple Slice. Calamondin Orange Oil
The heaviness and oiliness from the black cod is well balanced with the broth
Which is very much Mexican with all sorts of herbs
Cod is treated perfectly which is still moist and spongy on the palate

$1200/2
2023-06-14 64 浏览
想同朋友靜靜地傾下計 揀左尖沙咀呢間西餐價錢唔貴食物質素都唔錯 意粉仲係自家製㗎點完餐就上左麵包盤 仲有牛油同芝士麵包全部都烘熱過 我食左牛角包好鬆化朋友話其他都好味 對芝士冇咩研究但淺色好食神石榴酸橘汁醃海鮮好特別嘅頭盤 改良秘魯煮法 用石榴檸檬橘子汁去浸漬帶子 八爪魚 油甘魚再配左靚靚嘅神石榴啫喱 酸酸甜甜咁 好開胃法式牛肉他他做得唔錯 食到牛肉嘅甜味 仲加左法國魚子醬同鹽漬蛋黃提鮮Set Dinner仲可以優惠價98加三隻法國生蠔唔錯 鮮甜有海水味最後仲有金屬味 口感爽滑是日餐湯 南瓜湯真係好幼滑濃郁 仲有脆脆嘅牛油多士粒油封黑線鱈魚魚肉好柔軟 魚味濃 魚皮炸得好香脆下面有青蘋果絲同墨西哥青醬 酸酸辣辣咁慢煮牛小排手打意粉意粉係自家製嘅 食落好彈牙爽口洋蔥汁好香甜 牛小排慢煮48小時肉質好嫩滑油封鴨髀肉意大利飯落單時冇睇清楚以為係有一隻鴨髀原來係拆肉 鴨肉嘅香味浸晒落意大利飯度口感好煙韌 中心keep到少少硬度 夠正宗
想同朋友靜靜地傾下計 揀左尖沙咀呢間西餐

落單時冇睇清楚以為係有一隻鴨髀
原來係拆肉 鴨肉嘅香味浸晒落意大利飯度
口感好煙韌 中心keep到少少硬度 夠正宗

2023-06-14 66 浏览
我好耐冇食過西餐,今次朋友帶我嚟呢一間好欣賞我欣賞佢哋嘅服務,菜式,環境。極度推薦朋友去!餐廳環境,外觀設計優雅,營造出舒適和溫馨的氛圍,一進入餐廳,我立刻被精心佈置的內部空間所吸引,燈光柔和,音樂輕輕地流淌著,讓整個用餐體驗更加愜意和放鬆。一踏入餐廳,熱情友善的服務人員就立刻迎接了我,他們對菜單上的菜品有著深入的了解,為我提供了詳盡的解釋和建議。他們的專業和細心令我感到賓至如歸,餐點上桌的速度也很快,整個用餐過程非常順暢。香煎法國鵝肝這道菜以其豐富的味道和精緻的製作讓我印象深刻。鵝肝外脆內軟,搭配煎至金黃的外皮,帶來了令人陶醉的口感。它的香氣與鵝肝的濃郁味道完美融合,每一口都是絕對的享受。日式醬油漬糖心蛋多士以其獨特的組合令人驚艷,煎至酥脆的多士上放置著醬油漬糖心蛋,切開後,金黃色的蛋黃順著多士流出,形成了一個完美的視覺和味覺享受。多士本身鬆軟,外層酥脆,蛋黃則帶有淡淡的醬油風味,這種和諧的結合真是令人難以忘懷法式洋蔥醬手打意粉這道意粉展現了法國經典料理的精髓,手打的意粉纖細滑爽,搭配著濃郁的洋蔥醬。我自己超級喜歡這道菜!!非常有驚喜!意大利黑松露釀雞胸肉這道菜結合了多種豐富的口味,
我好耐冇食過西餐,
今次朋友帶我嚟呢一間好欣賞
我欣賞佢哋嘅服務,菜式,環境。
極度推薦朋友去!

香煎法國鵝肝

日式醬油漬糖心蛋多士

法式洋蔥醬手打意粉

我自己超級喜歡這道菜!!
非常有驚喜!
意大利黑松露釀雞胸肉
這道菜結合了多種豐富的口味,呈現出令人垂涎欲滴的構成。雞胸肉嫩滑多汁,釀上意大利黑松露,散發出濃郁的香氣。雞皮脆片的酥脆口感為整道菜品增添了層次,提供了一種濃郁的口感和深厚的味道,與雞胸肉完美融合。

伯爵茶意式奶凍
這道甜品帶來了一個令人驚喜的味覺旅程。伯爵茶意式奶凍口感柔滑細膩,奶香四溢,讓人回味無窮。伯爵茶的淡淡苦甜與奶凍的滑順相輔相成,為整個甜品帶來了平衡和豐富的層次感。

意式tiramisu
這道經典的意式甜點絕對沒有讓我失望,creamy的與咖啡酒浸泡,每一口都充滿了濃濃的咖啡和可可的香氣。蛋糕鬆軟濕潤,淋上一層香滑的可可粉,為整個甜點增添了質感和美感。

我下次來會想試吓佢個生蠔!
見到隔籬枱,食得好滋味。
2023-06-13 70 浏览
今日中午喺尖沙咀食咗一間唔錯嘅手工意粉餐廳,整體食物質素都好出色,而且份量都足夠。餐包新鮮香脆,一口咬落去,好鬆脆,好有層次感😋。 餐湯係黃番薯湯,湯底濃郁,令人感到溫暖又舒服。前菜有黑醋車厘茄沙律,新鮮嘅車厘茄加上水牛芝士,味道鮮甜又香濃,令人回味無窮🍅🧀。香煎鱸魚,個魚肉鮮嫩多汁,外皮煎至金黃酥脆,配上醬汁同乳酪沙巴翁,味道獨特,酸甜味同奶香完美結合,令人食到停唔到口😍🐟。 主菜方面,我哋試咗雞胸菠菜忌廉手打意粉同煙三文魚三文魚籽手打意粉。雞胸菠菜忌廉手打意粉,意粉煮得恰到好處,有嚼勁又唔會太軟,配上忌廉醬同新鮮菠菜,味道鮮美又營養豐富🍝🍗。至於煙三文魚三文魚籽手打意粉,三文魚肉質鮮嫩,手打意粉更加彈牙,每一口都令人陶醉不已🍝🐟。食飯梗係要有甜品。焙茶芝士蛋糕口感細膩,濃郁嘅芝士味道同焙茶香氣交織,簡直係甜品愛好者嘅夢幻組合🍰😋。伯爵茶奶凍清香醇厚,口感滑膩,一口咬落去,滑捋捋,仲有啲玫瑰花瓣香味😊 最後,我叫咗杯熱咖啡作為完美嘅結束。整個用餐體驗真係非常滿意,食物質素高,服務態度好,環境舒適,真係一個好適合聚會同享受美食嘅地方☕️😊
尖沙咀鄰居尖東個邊有間✨主打食手工意粉的餐廳🍝裝修好靚, 樓底高😌, 配合落地玻璃🪞, ⬆️增加空間感及透光度☀️天花掛上幾盞吊燈💡, 整體感覺優雅舒服😻點餐後, 🕴🏻職員會送上麵包籃🍞🧺🧺共4款口味:小餐包|法包仔|提子包🍇|意式蕃茄香草包🍅🌿♨️全部新鮮烘熱, 配上海鹽牛油🧈☺️個人較喜歡香草包🌿, 麵包鬆軟, 仲有陣好香的香草味~😘//自選午市套餐組合// .意粉/主食🍝🐷🐮+餐湯🥣+餐飲☕️.➕$60 多1道頭盤🧀+甜品🍰。是日餐湯🥣🔸黃心番薯湯🍠 8.5/10😆好濃郁番薯味🍠🍠🍠🍠番薯打勻哂, 唔會食到番薯粒好順滑好Creamy🥰🤤。前菜 🔸黑醋雪梨雞翼 7/10雞翼全部☑️已去骨, 🙈但份量較細, 只有2小粒😢微酸的黑醋和雪梨🍐清甜味 令雞翼冇咁油膩, 食落更清新👏🏻。主菜 🔸卡邦尼手打意粉🍝 $138 8/10⭐️餐廳signature pasta🍝雖然碟好大🤣, 但意粉份量都好夠🫣✔️意大利風乾豬肉粒✔️煙肉粒🥓麵質厚實, 掛汁能力好強🫨每條都沾上滿滿的卡邦尼醬汁🤩好濃郁芝士味😻適合中意濃味的朋友😙🔸香烤雞胸菠菜忌廉手打意粉🍝 $148 8/10呢款意粉比卡邦尼會較淡味些😉🐔雞胸
尖沙咀鄰居尖東個邊有間✨主打食手工意粉的餐廳🍝
裝修好靚, 樓底高😌, 配合落地玻璃🪞,
⬆️增加空間感及透光度☀️
天花掛上幾盞吊燈💡, 整體感覺優雅舒服😻

點餐後, 🕴🏻職員會送上麵包籃🍞🧺
🧺共4款口味:小餐包|法包仔|提子包🍇|意式蕃茄香草包🍅🌿
♨️全部新鮮烘熱, 配上海鹽牛油🧈
☺️個人較喜歡香草包🌿,
麵包鬆軟, 仲有陣好香的香草味~😘

//自選午市套餐組合//
.意粉/主食🍝🐷🐮+餐湯🥣+餐飲☕️
.➕$60 多1道頭盤🧀+甜品🍰

。是日餐湯🥣
🔸黃心番薯湯🍠 8.5/10
😆好濃郁番薯味🍠🍠🍠
🍠番薯打勻哂, 唔會食到番薯粒
好順滑好Creamy🥰🤤

。前菜
🔸黑醋雪梨雞翼 7/10
雞翼全部☑️已去骨,
🙈但份量較細, 只有2小粒😢
微酸的黑醋和雪梨🍐清甜味
令雞翼冇咁油膩, 食落更清新👏🏻

。主菜
🔸卡邦尼手打意粉🍝 $138 8/10
⭐️餐廳signature pasta🍝
雖然碟好大🤣, 但意粉份量都好夠🫣
✔️意大利風乾豬肉粒✔️煙肉粒🥓
麵質厚實, 掛汁能力好強🫨
每條都沾上滿滿的卡邦尼醬汁🤩
好濃郁芝士味😻適合中意濃味的朋友😙

🔸香烤雞胸菠菜忌廉手打意粉🍝 $148 8/10
呢款意粉比卡邦尼會較淡味些😉
🐔雞胸約有5-6片, 微微香煎過~
肉質嫩滑, 有肉汁😋
🥬菠菜都好多
👍🏻啱哂中意營養均勻, 淡口味嘅你😌~

🔸藍莓檸檬忌廉芝士蛋糕🫐🍋🍰
🤔以為係餅乾底個種cheesecake,
原來佢真係.芝士蛋糕😲🤣
蛋糕體偏實質口感,
🫐藍莓+🍋檸檬,
味道酸甜, 好fresh👍🏻

✴️餐廳仲做緊不同Promotion:
1.現凡惠顧套餐於落單時展示截圖即送招牌意式伯爵茶奶凍🍮
2.🦪鮮味生蠔 Oyster Combo $168(6隻)送白酒兩杯🥂, $298(12隻)送白酒一枝🍾
2023-06-13 52 浏览
餐廳環境非常高雅舒服,樓底好高,落地玻璃透光度十足。氣氛浪漫,服務員亦非常有禮。餐前先上麵包籃🥖 有三款不同口味,配上特製海鹽牛油和兩款芝士🧀頭盤:Pomegranate Ceviche Hamachi , Hokkaido Scallop, Spanish Octopus 神石榴酸橘汁醃海鮮 $148將北海道刺身,帶子、西班牙刺身八爪魚、日本刺身,油甘魚針織其中,以神石榴啫喱片,檸檬醬,酸果味,有助感受食材食鮮味。Seared Foie Gras Japanese style Mrinated egg yolk toast, Vinegar infused grapes, apple Purée香煎法國鵝肝,日式醬油漬糖心蛋和多士,醋職青提子,青蘋果蓉$188將鵝肝煎封兩面而鎖緊鵝肝油,多士外脆內軟。威尼斯鴨肉醬手打意粉 $388威尼斯鴨肉醬手打意粉是一種來自意大利威尼斯地區的經典美食。手打意粉是用高筋麵粉、雞蛋和少量水製成的,因為是手工製作,所以口感更為柔軟、有彈性。而鴨肉則是這道菜的主要蛋白質來源,它的肉質比起其他肉類更加細嫩,口感豐富,並且有一種獨特的淡淡的香味。在這道菜中,

頭盤:

神石榴酸橘汁醃海鮮 $148

將鵝肝煎封兩面而鎖緊鵝肝油,多士外脆內軟。

威尼斯鴨肉醬手打意粉 $388
威尼斯鴨肉醬手打意粉是一種來自意大利威尼斯地區的經典美食。

在這道菜中,鴨肉會先被燉煮在紅酒和香料中,然後再和番茄醬一起燉煮,這樣可以讓鴨肉的香味和番茄醬的酸甜味道充分融合
總的來說,威尼斯鴨肉醬手打意粉的味道豐富、口感柔軟,帶有鴨肉的淡淡香味和番茄醬的酸甜味道。

慢煮意大利黑松露楊雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁 $488

雞胸採用慢煮方式,不但没有流失肉汁,而且質、感嫩滑,雞胸夾層内甚至鋪滿意大利黑松露,毫不吝嗇,陣陣松露香味直迫口腔,配以再加入了黑露的雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁,使松露愛好者難以抗拒。

餐式伯爵茶奶凍

伯爵茶&忌廉&鮮奶在黃金比例下做到怡到好處,以蛋糖覆蓋表面,令人一試難忘回味,有奶品嚐英式茶般享受。

2023-06-11 45 浏览
琴日食完Attic嘅姊妹店,老公話唔夠喉,想食埋Attic既手工意粉🤤,今日就同佢去咗尖沙咀食啦😆餐廳氣氛勁好,裝修時尚,環境幽雅,啱晒三五知己聚會,周年紀念嘅時候黎食😍一點完菜,店員就安排左2款芝士同餐包比我哋享用,店員教我哋由淺色食到深色,芝士亦都好好食,完全食得出兩款唔同芝士嘅味道🎈神石榴酸橘汁醃海鮮呢款頭盤勁好食😍味道酸酸地好開胃,以神石榴汁,橘子汁同檸檬汁調配出呢種味道,再配以八爪魚,帶子等刺身,味道好提鮮😍🎈香煎鵝肝日式醬油漬溏心蛋黃多士身為鵝肝控既我,豪不猶豫既揀左呢款頭盤😍蛋黃因為用醬油漬既關係,口感會比較硬身,反而令蛋黃更突出,鵝肝入口後,鵝肝既香氣迅速湧入味蕾,配搭勁好食😍另外,有蘋果蓉伴碟,鵝肝配埋蘋果蓉,味道更加可以去埋油膩感,提升左鵝肝既層次!🎈慢煮牛小排手打意粉牛小排用咗48小時慢煮,肉質軟綿鬆軟,質感好好食,而且醬汁好多,又夠creamy!而且食得到手工意粉既彈牙口感👍🏻🎈意大利黑松露釀雞胸雞胸用慢煮方法砲製,令肉既質感嫩滑可口,而且唔會流失鮮味,同樣令肉質鬆軟好食,中間夾集黑松露,令口感層次更加提升!🎈黃心番薯忌廉湯我哋配以套餐,今日餐廳係黃心蕃薯忌廉湯

🎈神石榴酸橘汁醃海鮮

🎈香煎鵝肝日式醬油漬溏心蛋黃多士

🎈慢煮牛小排手打意粉

🎈意大利黑松露釀雞胸

🎈黃心番薯忌廉湯
我哋配以套餐,今日餐廳係黃心蕃薯忌廉湯,飲得到食材好豐富,而且用料十足,好甜既蕃薯味道,而且打得夠濃密,令湯得質地好creamy

🎈意式伯爵茶奶凍
呢個奶凍係呢到既招牌菜,好動L既奶凍,望落都好彈滑😍而且一入口就充滿着濃濃嘅伯爵茶味道,伯爵茶甜品控必試!

😍𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪
呢款甜品有好大嘅驚喜!甜品嘅面嘅朱古力粉鋪滿一層,再加上第一啖食落去,已經有香濃嘅酒味!一試難忘!

餐廳每一款嘅菜式都好用心咁去製造,店員亦都對每一款菜式非常熟悉,係我哋order食物嘅時候都有比唔同嘅建議同介紹,令我哋對食物嘅配搭掌握得好好,而且氣氛都好正,勁想再去食啊!

2023-06-08
  • 日式醬油漬溏心蛋黃多士
今年生日老公揾左一間好高水準嘅Fusion 菜餐廳環境氣氛食物服務都一流👍🏻真係好有驚喜🥰餐廳叫Attic Homemade Pasta🍽️就咁聽個名以為淨係食手工意粉咁簡單🤔原來非也非也。踏入餐廳🤩裝修行高級貴氣風格暗紅色配上水晶燈鏡面同畫,十分有情調❤️適合慶祝生日記念日一流👍🏻😍當然好友聚會都啱啦🎉店員親切有禮,仲會係上菜時介紹食物烹調方式口感味道特色!相當加分👍🏻食緊Fine Dining嘅感覺🤩讚今次我地就叫左兩個三道菜色嘅晚餐🥰3-COURSE DINNER SET MENU $388-488🔶APPETIZER 頭盤French White Asparagus, Hanjuku Egg Sea Urchin Sabayon🇫🇷法國白露荀,溏心蛋,海膽沙巴翁Seared Foie Gras Japanese- style Marinated Egg Yolk Toast, Vinegar Infused Grapes, Apple Puree🔹時令嘅白露荀清新爽口配濃郁鮮味海膽沙巴翁帶出鮮甜味☺️開胃不膩🇫🇷香煎法國鵝肝,日式醬油渍溏心蛋黃多士,醋漬青提子,青蘋果蓉🔹 鵝肝煎得非
今年生日老公揾左一間好高水準嘅Fusion 菜餐廳
環境氣氛食物服務都一流👍🏻真係好有驚喜🥰
餐廳叫Attic Homemade Pasta🍽️
就咁聽個名以為淨係食手工意粉咁簡單🤔

原來非也非也。踏入餐廳🤩裝修行高級貴氣風格
暗紅色配上水晶燈鏡面同畫,十分有情調❤️

今次我地就叫左兩個三道菜色嘅晚餐🥰

🔶APPETIZER 頭盤
🇫🇷法國白露荀,溏心蛋,海膽沙巴翁

🔹 鵝肝煎得非常香脆,鵝油香濃入口即溶。
溏心蛋經過醃製超過24小時,配搭法國果醋浸漬嘅青提子和青蘋果蓉,令到成道菜清新又唔油膩。

🔶DAlY SOUP甘荀南瓜忌廉湯
味道濃郁香味質感濃稠但幼滑

🔶PASTA. RISOTTO OR MAIN COURSE
Handmade 1'acliatelle with French Onion Puree.48 hours Slow-cooked Short Ribs
法式洋蔥醬手打急粉,48小時慢煮牛小排 $388
🔹 牛小排經48小時慢煮長時間,能令肉質特別軟腍嫩滑,同時渗透洋蔥時甜味😍非常出色
再配上手工闊意大利麵呈金黃色入口有咬牙!

Stuffed Italian Black Truffle Chicken Breast, Cepes Sabayon
慢煮意大利黑松露酿雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁 $488
被震懾到的一道菜!太好味🤤真的好少食到咁嫩滑的雞胸,雞肉中間釀入黑松露。香氣十足!回味無窮😍雞皮超脆卜卜配上牛肝菌沙巴翁味道層次相當豐富!超讚

Dessert 甜品🍮
招牌意式奶凍 & 提拉米蘇
Signature dessert奶凍奶味重,質感水漾柔滑
浸出伯爵茶的香。原來餐廳仲可以係甜品寫字慶祝🪅非常窩心
另外Triamisu味道香濃帶酒香,重味人必愛
1K
2023-06-08 36 浏览
我來了這間無論是我今日的生日🎂或特別日子慶祝🪅都一定難忘的餐廳!我覺得絕對是尖沙嘴高質西餐廳🍴香煎帶子意粉🍝帶子煎到恰到剛好,鮮味又彈牙,入口即溶,配合醬料食層次感更多!慢煮豬鞍扒水準同樣好好👍香口嫩滑軟腍可口,旁邊有些黑醋配菜更加開胃!🥳 伯爵茶意式奶凍 🍮最開心是點任何套餐於落單時展示優惠圖即送 喔!茶味很香而奶滑溜無比!Attic Handmade Pasta 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron 1樓101號舖

香煎帶子意粉🍝

慢煮豬鞍扒
水準同樣好好👍香口嫩滑軟腍可口,旁邊有些黑醋配菜更加開胃!

🥳 伯爵茶意式奶凍 🍮
最開心是點任何套餐於落單時展示優惠圖即送 [招牌意式伯爵茶奶凍 ]喔!
茶味很香而奶滑溜無比!

Attic Handmade Pasta
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron 1樓101號舖
呢排放工好攰,好想食番餐好嘅,為辛苦既自己打打氣💪🏽 突然諗起喺Cameron食野時,隔離有間樓底好高,裝潢好Grand, 摩登又帶點復古感嘅手工意粉店,好想試☺餐廳約~30座位,平時見都幾難book 位,今次好好采訂到座,7:30PM 已經見到幾乎滿座,好多人來慶祝生日🎂/週年紀念♥️點解咁特別想食呢間,主要因為呢間係師傅每日新鮮製作意大利麵條🍝,正如食刺身都係越新鮮越好啦!晚餐有兩款 3-Course Dinner Set Menu $388/ $488, 跟餐會有餐包🥖3款 及 南瓜蓉湯🎃前菜 (5選1)🩵神石榴酸橘汁醃海鮮呢道菜很開胃又新鮮,酸橘汁是石榴汁+ 橘子汁+檸檬汁🍋混合出果味,用以醃製新鮮油甘魚,北海道帶子,西班牙刺身八爪魚🐟 🩵香煎法國鵝肝配溏心蛋黃多士小妹幾喜愛食鵝肝,師傅煎得很香口,外脆內軟,多士中間還有餐廳自製的溏心蛋黃,配上醋漬青提子和青蘋果蓉,簡直味蕾衝擊不絕。🩵慢煮牛小排手工意粉🐮🍝全餐重點勁祈待係手工意✨麵條真係超有嚼勁🫦 D 汁掛得剛剛好,而且煮得好入味,牛小排又好林,脂肪比例恰到好處,而且好大碟!🩵法國45日BB 羊🐑BB 羊一D 都無騷味,岩晒我呢

前菜 (5選1)
🩵神石榴酸橘汁醃海鮮

🩵香煎法國鵝肝配溏心蛋黃多士

🩵慢煮牛小排手工意粉🐮🍝

🩵法國45日BB 羊🐑
BB 羊一D 都無騷味,岩晒我呢D 少少騷都唔得既妹子🥰 伴碟還有 茄瓜蓉🍆,榛子Mousse, 同薄荷乳酪醬🤍

Dessert:
🩵伯爵茶奶凍🍮 $39
🩵Tiramisu 🍰 $39
朋友都話甜品有驚喜,不會太甜,估唔到所有菜色都水準不錯,無揀錯!

鮮味法國生蠔 Oyster Combo🦪
🔹$168 (6pcs) 送白酒兩杯🥂
🔹$298 (12pcs) 送白酒一支🍾

職員很友善又會不時加水,上菜時亦會作簡單介紹,整體用餐感覺不錯喔!
下次有姊妹👭聚會,節日慶祝👫又會再來試下🎉

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿
▫️ Attic Handmade Pasta (尖沙咀) @attic.tst
📍尖沙咀金馬倫道33號The Cameron 1樓101號舖 (扶手電梯上去左轉)

2023-06-06 25 浏览
位於尖沙咀嘅Attic Handmade Pasta主打手工意粉,每碟意粉都係由廚師親手製作,滿有嚼勁。除左手工意粉外,餐廳亦有其他食物提供,如豬鞍架、美國安格斯牛腹肉、伯爵茶意式奶凍等,仲有鮮味生蠔 Oyster Combo🥰・$168 (6隻生蠔) 送白酒兩杯・$298 (12隻生蠔) 送白酒一支餐廳擁高樓底間隔,有一邊係直落大玻璃可以享受到自然光,環境好開揚舒服。侍應好nice,態度親切友善👍我同媽咪叫左2個午市套餐,午市套餐已包括餐湯、餐包、主菜同餐飲,另加$60仲可以有埋自選頭盤及甜品👍𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 | 餐湯🔹️蕃茄忌廉湯今日餐湯係蕃茄忌廉湯,蕃茄味道濃郁,酸甜醒胃,啖啖番茄清香配上香濃幼滑忌廉,口感豐富。餐包有3款,餐包配上灑有海鹽嘅牛油,更增添風味。𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 | 頭盤🔹️黑醋元祖車厘茄沙律及水牛芝士以黑醋作沙律醬汁,酸中帶甜好開胃亦可平衡返芝士某程度嘅膩感;水牛芝士柔軟有嚼勁,有淡淡的奶香味和甜味,加埋元祖車厘茄一齊食,好開胃。🔹️香煎鱸魚配檸檬乳酪沙巴翁鱸魚肉質細緻,無魚腥味,配埋檸檬乳酪沙巴翁醬,酸酸甜甜,味道清新又豐富。𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 | 主菜🔹️香烤
・$168 (6隻生蠔) 送白酒兩杯
・$298 (12隻生蠔) 送白酒一支

𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 | 餐湯
🔹️蕃茄忌廉湯
餐包有3款,餐包配上灑有海鹽嘅牛油,更增添風味。
蕃茄忌廉湯,麵包

𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 | 頭盤
🔹️黑醋元祖車厘茄沙律及水牛芝士
黑醋元祖車厘茄沙律及水牛芝士

🔹️香煎鱸魚配檸檬乳酪沙巴翁
香煎鱸魚配檸檬乳酪沙巴翁

𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 | 主菜
🔹️香烤伊比利亞豬鞍架・綠胡椒醬・茴香青蘋果沙律 $178
豬鞍是近肩肉和梅頭的位置,肉質帶點爽,食落肉味濃郁同好juicy;綠胡椒口感清新微辣,跟豬鞍一起食味道特別不同。
香烤伊比利亞豬鞍架・綠胡椒醬・茴香青蘋果沙律

🔹️意式蕃茄辣肉腸手打意粉 $148
辣肉腸帶有微辣味,當中的油份正是精華,配以清新的蕃茄,令味道更有層次。
意式蕃茄辣肉腸手打意粉

𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 | #甜品
🔹️特濃朱古力蛋糕
外層嘅朱古力慕絲細滑,口感濕潤,內包著朱古力蛋糕,鬆軟有彈性,配搭埋朱古力醬同士多啤梨醬,味道配搭豐富。

🔹️伯爵茶意式奶凍
Creamy 香濃幼滑的奶凍帶著淡淡的伯爵茶茶香,茶味突出,上面加上蜂蜜,甜度剛好。

𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 | 餐飲
🔹️凍檸茶
🔹️凍檸水
最近天氣酷熱,嘆番杯凍飲爽一爽。
伯爵茶意式奶凍,特濃朱古力蛋糕

侍應講,原來而家惠顧套餐於落單時展示截圖即送招牌意式伯爵茶奶凍。
2023-06-04
蕃茄忌廉湯,麵包
黑醋元祖車厘茄沙律及水牛芝士
香煎鱸魚配檸檬乳酪沙巴翁
香烤伊比利亞豬鞍架・綠胡椒醬・茴香青蘋果沙律
意式蕃茄辣肉腸手打意粉
伯爵茶意式奶凍,特濃朱古力蛋糕
🎀尖沙咀。輕奢華環境浪漫西餐🌹🎀🪄店名* #AtticHandmadePasta🔮地址*尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$513 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵去過尖沙咀甘多次 完全唔知道原來有呢個商場🤣原來呢度暗藏一間裝修超別緻既西餐廳 店面以玫瑰金邊框作設計 主打比人輕奢華感覺 樓底好高 而且用左落地玻璃 令成個感覺更明亮 燈飾好特別 垂直掉下增加氣派感🤗牆身以啡紅色為主 座位寬敞舒適😙氛圍較幽靜 如果節日慶祝十分有氣氛💕🍽️食物質素🍽️食物種類多款 主打手打意粉 及不同扒類 每一款食物都好精美 適合打卡 而且份量足夠 整體味道十分好😍午餐黎食更可以試下點set 價錢會優惠好多😋自選午餐組合 +$60Lunch set👀評分💖💖💖💖💖🪄餐包•是日餐湯餐包分別有三塊 兩塊酥脆牛角包 另外仲有一款偏硬身的果粒麥包 味道幾特別😊之後是日餐湯系番茄湯 偏Creamy 能中和番茄酸味🍅👀
🎀尖沙咀。輕奢華環境浪漫西餐🌹🎀

🪄店名* #AtticHandmadePasta
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$513 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

自選午餐組合 +$60Lunch set
🪄餐包•是日餐湯

👀評分💖💖💖💖
🪄黑醋車厘茄沙律,水牛芝士$58
叫左一小份沙律作開胃菜 賣相幾精緻 配有兩色車厘茄及類似墨魚丸既東西🤣

🪄黑醋雪梨雞翼$68
雞翼已經系去骨 食落十分方便 淡淡肉 菜式不常見 咬落可以食到微微雪梨甜香味 帶微酸黑醋味 平時食雞翼會偏膩 但今次呢款反而十分清新

🪄蟹頭油松露蟹肉手打意粉$168
上菜之後香氣撲鼻 超吸引😍😍m面頭會鋪上蟹肉 份量剛好兩人~蟹頭油及松露相互呼應 味道十分濃鬱😙醬汁濃稠 意粉好掛汁😆另外自家製手工意粉入口有蛋香 口感煙韌彈牙 推介😚

🪄香烤伊比亞豬鞍架,綠胡椒醬,茴香青蘋果沙律$178
難得今次西餐唔系食牛拉 試下豬鞍先😎豬鞍份量好多 好厚實 肉質帶微粉紅 連側邊脂肪食更加體驗到香味 偏向有咬口 軟硬適中 如果想更特別可以點上綠胡椒醬 微辣 再配上青蘋果沙律 中和肥膩感 青蘋果切絲 清甜可口😆

🪄藍莓檸檬忌廉芝士蛋糕$68
🪄伯爵茶意式奶凍$78
兩款甜品都十分出色😍芝士蛋糕系偏實 藍莓與檸檬味道好夾 酸酸甜甜 而且蛋糕面片上脆脆餅乾碎 口感豐富 又可以點上配有的軟滑甜忌廉😉之後當然要試下佢既招牌伯爵茶意式奶凍 好凍L 奶凍滑溜 配有濃濃伯爵茶味 好好味🤗

提提大家✨
現凡惠顧套餐於落單時展示截圖即送招牌意式伯爵茶奶凍(最後果張)

中意食生蠔既可以試下叫👇
鮮味生蠔 Oyster Combo
-$168 (6隻生蚝) 送白酒兩杯
-$298 (12隻生蚝) 送白酒一支

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 茴香青蘋果沙律
  • 黑醋雪梨雞翼
  • 蕃茄忌廉湯
2023-06-05 24 浏览
朋友慶祝生日,緊係簡間靚d既餐廳啦💓我地叫左2個set dinnerOrder完就上左餐包先喇,我最愛香草蕃茄包🔸前菜🔸法國白露筍配海膽沙巴翁醬白露筍爽口冇渣,配上濃郁既海膽醬更加特顯白露筍既清甜🔸法國鵝肝配溏心蛋黃多士鵝肝軟嫩,切開油份同肉汁一齊爆發,溏心蛋黃晶瑩通透,口感同白筍既溏心蛋唔同,碟上係青蘋果🍏蓉同青提子,中和鵝肝既膩感🔸餐湯-蕃茄湯濃濃既蕃茄味,但又唔會過酸,入口仲有蔬果粒粒感,好creamy🫰🏻🔸主菜🔸慢煮牛小排手打意粉($388)牛小排以切片及粒狀上枱,可以試到不同既口感,手打意粉厚薄得宜,食落爽口🔸慢煮黑松露釀雞胸($488)未上枱已經傳黎陣陣松露香,雞皮壓平及煎至通透,好似薯片咁,食落一D都唔內疚,雞胸入面釀左黑松露,雞胸嫩滑,一D都唔柴🔸甜品🔸伯爵茶奶凍宜家只要叫set,就會送伯爵茶奶凍,奶凍加左蜜糖係面,奶凍彈下彈下,好味😋🔸Tiramisu咖啡味唔濃郁,芝士順滑
朋友慶祝生日,緊係簡間靚d既餐廳啦💓

我地叫左2個set dinner
Order完就上左餐包先喇,我最愛香草蕃茄包

🔸前菜
🔸法國白露筍配海膽沙巴翁醬
白露筍爽口冇渣,配上濃郁既海膽醬更加特顯白露筍既清甜

🔸法國鵝肝配溏心蛋黃多士

🔸餐湯-蕃茄湯

🔸主菜
🔸慢煮牛小排手打意粉($388)

🔸慢煮黑松露釀雞胸($488)

🔸甜品
🔸伯爵茶奶凍

🔸Tiramisu
咖啡味唔濃郁,芝士順滑
庆祝纪念
生日
2023-06-05 41 浏览
約朋友在尖沙咀見面,他建議試吓呢間隱世小店,這應該是一個新的商業大廈吧,餐廳標誌不是很清晰,從地鐵站B2出口走過去大概3分鐘,一不留神就走過了。餐廳在一樓,座位不多,週一中午,座無虛席,還好我們預先訂枱了。坐在窗邊,悠閒舒適,與樓下繁囂鬧市彷彿是另外一個世界。這裏全是手工意大利麵,午市套餐從$138起,還有廚師精心烹煮的餐湯和高質素甜品,加$68可以享用三隻生蠔,新鮮美味,很高質素的一個午餐,下次還會再來。

每日不同餐湯
麵包籃