2016-09-13 1576 浏览
Awfully Chocolate蕉蕉每次經常Awfully Chocolate 都總會停下來,看看雪櫃裡的朱古力甜品,然後就會不其然掉低幾十元........Chocolate Tart $40蕉蕉被油潤亮澤的朱古力醬表層吸引住🍫🍫🍩,俾左四十幾蚊買個朱古力撻,朱古力味夠濃郁,但撻皮唔脆,係硬實feel...撻裡面的朱古力餡亦係好實好實,要用兩隻匙羹先食到呀!總結,朱古力味道係濃,但太硬了...------------------------------Awfully Chocolate (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場B2樓
Awfully Chocolate

Chocolate Tart $40

總結,朱古力味道係濃,但太硬了...
Awfully Chocolate (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場B2樓
2016-09-12
2016-08-03 1543 浏览
终於有機會試這間的千層蛋糕朱古力香濃,每層都有滿滿的creamcream 比想像中實(唔夠幼滑)每片蛋糕皮(不夠薄身,比較厚)口感太结實,但朱古力味香濃p.s.反而之前推出朱古力香蕉蛋糕味道出色d
终於有機會試這間的千層蛋糕
朱古力香濃,每層都有滿滿的cream
cream 比想像中實(唔夠幼滑)
每片蛋糕皮(不夠薄身,比較厚)

口感太结實,但朱古力味香濃

p.s.反而之前推出朱古力香蕉蛋糕味道出色d
2016-08-02
2016-07-31 1487 浏览
Awfully Chocolate想試好耐架啦,食完正餐,永遠都想找點甜食,今次一於試下佢既Chocolate Mille Crepe! 橫切面好整齊,好靚,當然價錢都好靚啦,盛惠$54。回家後,依然完整無缺,用附上既匙手起刀落直落咁多層(識食一定係咁食),好多層呀,到底有幾多層?未數完已經控制不住放入口朱古力不死甜亦不漏,有微苦,似是黑朱古力呢!朱古力忌廉不油膩,口感一流,crepe皮整得剛剛好,不會太濕同淋,貴得值喎!
2016-07-29 905 浏览
前排有朋友生日,兩日前上網訂左個6吋banana chocolate cake,佢地話會24小時內同我confirm,點知要我自己第二日打過黎問,原來無收到我個booking囉,我唔打去問嘅話咪咩都無?!之前有買過原個chocolate cake,今次試下加左banana有咩唔同。切開蛋糕,signature chocolate cake中間一層夾住香蕉,本來以為係香蕉蓉,但原來係原塊香蕉,仲食到d texture,蕉味唔濃,但都蓋過左朱古力味,食完唔會成口蕉味,但無乜朱古力嘅味道,同signature chocolate cake好唔同。
2016-07-11 1105 浏览
喺朗豪坊行經平時一啲都唔顯眼嘅awfully Chocolate, 今日見到有個好sharp醒嘅大牌寫住買一送一,平時總覺得好貴難得咁promote真係好想去飲呢,所以叫我bf揾位(其實只係幾張小枱同埋一張大長櫈)Salted Caramel Ice blended chocolate整Li 2杯朱古力嘅時間長過平時飲開嘅Starbucks, 到了到了!好墮手, feel到好真材實料, 飲落好濃嘅caramel同好濃嘅朱古力, bf話好滯好漏, 而我則覺得好rich好thick正正係我最鐘意個種飲朱古力嘅感覺, 其實平時飲開嘅chocolate極其量只可話係朱古力奶, li杯我先有個感覺係用成舊朱古力打出黎! 再加上大匙大匙焦糖, 份量唔需要多, 質素已經好滿足!
Salted  Caramel  Ice  blended  chocolate
2016-06-22
  • Salted  caramel  ice  blended  chocolate
2016-07-06 781 浏览
對於朱古力迷既我絕對係每次經過都忍唔住食返件CAKE,不過今次朋友話每次都食CAKE有D悶,不如試下佢D飲品,我見價錢同飲開既飲品差唔多,而且仲俾我見到佢有60%cacaoice blended chocolate,所以決定一試。份量都幾多,賣相好吸引,飲落朱古力味好濃郁,唔會太甜或者太苦,岩岩好唔會太膩,而且唔會飲到有碎冰,放左10分鐘都仲係咁凍,真係好抵飲,下次會試埋佢其他口味。
上星期出旺角,經朗豪坊,發現人流不斷,原來有優惠,怪唔得咁大排長龍啦,好彩條龍都快散,所以同朋友快快去睇下咩優惠。買一送一,超正超吸引。向店員查詢後,得知只有ice blended chocolate做買一送一優惠。口味有5款,而且一定要同口味的。另外,加$30可以多一件甜品,包捨相中的朱古力蛋糕,白朱古力焦糖燉蛋,朱古力cupcake,brownie ,朱古力撻。我地揀左60%cacao口味的ice blended chocolate。影完相打完卡就立即飲,夠凍而冇碎冰,所以味道冇變淡。飲落超濃郁朱古力,唔會太甜,打到有點泡沫好輕盈,但最後飲哂成杯係有少少膩。好彩冇點埋甜品,因為飲品太濃朱古力味,如果甜品都係,味道會撞,食品出合分別。不過加$30就有甜品都好抵,所以我後悔應該外帶走。

Ice  blended  chocolate  (60%  cacao)

不過加$30就有甜品都好抵,所以我後悔應該外帶走。

2016-06-25
$22.5 (下午茶)
2016-06-26 667 浏览
很久沒吃過Awfully chocolate 的出品,今天剛好想起之前出的朱古力千層蛋糕,決定試一下。 五十幾蚊一件蛋糕,也不知道價錢合理還是不合理了,只希望好食就好了。打開盒子,蛋上滿布可可粉,賣相不錯噢。但味道説實有點失望,雖然朱廿力忌廉味道濃郁甜道剛好,但每層蛋餅都過厚了,令整件蛋糕都失色了。
2016-06-25 905 浏览
今夜在旺角食飽,想在附近食個飯後糖水。但友人不喜中式,唯有向西式出發。在Passion 同 Awfully 作出了決擇, 結果由於友人大愛巧克力的緣故,今次比賽,Awfully獲勝了,我們在此就Share了一個甜品。 巧克力千層蛋糕,一層蛋餅一層忌廉,最頂更灑上可可粉,增加可可味的濃郁。用匙羹割一下,質感都算鬆軟。吃了可可味都有,但可以更濃,而忌廉可以更滑更輕,味道還算不錯。比起Lady M, 當然它是入門級,但是作為飯後的甜品,它勝任有餘。久不久吃一件,都是種福氣唷
千層蛋糕

千層蛋糕
2016-06-17 748 浏览
星期五下午2:30,叫個買一送一凍飲,只剩得一個選擇,白朱古力凍飲,再加$3O要個買cake,侍應又漏單,收左錢半日,完全吾知末比飲品和cake.拎到飲品,又吾記得末比cake.真係亂晒大籠。局住飲嘅白朱古力,其實是凍奶加朱古力碎,只有奶味,完全冇白朱古力味,有沈晒落底嘅朱古力碎,有小小咬口,但係奶還奶,朱古力碎還朱古力碎,而且只有依稀的朱古力味,成杯是騙人嘅偽白朱古力凍飲,根本只是白色嘅奶,同維記鮮奶有咩分別?維記係新鮮鮮奶,呢度係穌味十足的白色奶粉味!加$3O朱古力批,侍應話加熱了給我,我看不見熱了那裡去?沒有溫度沒有香味,只是一般朱古力牛油chocolate fudge, 不太甜卻油膩感很重!加$30白朱古力creme brulee, 同是完全沒有白朱古力成份,沒有溫度香味,也沒有旦味沒有焦糖味,吾知自己食乜。看來只有chocolate banana cake可光顧.
看來只有chocolate banana cake可光顧.
chocolate tart
2016-06-17
2016-06-14 665 浏览
This is hands-down my to-go place to satisfy my HUGE chocolate cravings!! First time to actually have a sit down mini sweet escape with my friend on a Saturday afternoon. Usually when I visit this store, its for a birthday so I usually go for the signature All Chocolate or Chocolate Banana. This time was different.We ordered four desserts to feast upon among the two of us, and paired the sweetness with an Earl Grey:- Chocolate Mille Crepe ($54 per slice): still one of my favourite chocolate cake

- Chocolate Mille Crepe ($54 per slice): still one of my favourite chocolate cakes ever. I love this layered crepe with pastry cream. Seriously this mille crepe cake takes so much heart and effort to make - still need to try it out for myself soon!

- White Chocolate Butterscotch Block ($50 per slice): this has become one of my favorites from Awfully Chocolate too! its got a super unique taste combining white chocolate and sweet and salty butterscotch swirled together with a dark chocolate swiss roll. I love butterscotch - and when the butterscotch is paired with the dark chocolate it simply tastes heavenly. Very refreshing taste with that tinge of saltiness.

- Flourless chocolate Cake ($40): this had a really dense texture, moist cake.

- White Chocolate Creme Brulee Tart ($40): creme brulees are also my source of comfort dessert-food. Brings back a lot of memories growing up! This is a white chocolate custard topped with caramelized glaze. The custard was smooth, not too sweet. However, the caramelized glaze would have been even better if it was crispier to give a better contrast to the chocolate custard. If compared with Paul Lafayet, I prefer Paul Lafayet.

Still my favorite chocolate dessert store in town! Awfully Chocolate, can you please open more branches?

2016-06-09
  • White Chocolate Butterscotch Block
  • Chocolate Mille Crepe
2016-05-02 888 浏览
同我女人喺朗豪坊行街街,我地突然好想食朱古力嘅嘢,即刻諗起Awfully Chocolate。好耐之前食過佢地嘅朱古力蛋糕,印象都幾好,今次就買個朱古力撻試吓。一個手掌心咁大嘅朱古力撻,剩係面頭嗰層朱古力醬,見到都已經流晒口水!朱古力味相當濃郁,而且口感細滑 朱古力撻底微脆唔鬆散,整體係就係甜膩咗少少嘅,不過就係咁先有溫馨甜蜜嘅感覺!
Chocolate Tart

2016-04-24
Chocolate Tart
2016-05-01 722 浏览
本人好鍾意食甜品同朱古力,對awfully chocolate呢間店亦唔陌生,因為以前都食過佢個香蕉朱古力蛋糕,勁正咁上星期咁o岩去開朗豪坊行街,所以就去咗呢到食甜品叫咗個朱古力撻兩個人share好濃郁嘅朱古力味,好好食不過最好飲住水食,因為真係好溜不過鍾意食朱古力嘅人一定會鍾意呢個甜品!$40一個雖然唔平,但咁好食都抵嘅!
咁上星期咁o岩去開朗豪坊行街,所以就去咗呢到食甜品

叫咗個朱古力撻兩個人share
好濃郁嘅朱古力味,好好食
不過最好飲住水食,因為真係好溜
朱古力撻
2016-04-24
朱古力撻
  • Chocolate tart
2016-04-06 1206 浏览
對Awfully Chocolate的深刻印象,始於一次新加坡之旅。在炎熱的天氣下,在十字馬路旁,有一間寬敞的Awfully Chocolate Shop,供應蛋糕、雪糕、飲品,而且全店落地玻璃,就像香港很多Starbucks一樣,在這裡歎件朱古力蛋糕,喝杯凍朱古力,躲避猛烈的太陽,多麼寫意。回到租金瘋癲的香港,各間Awfully Chocolate面積極小,而且早陣子不少分店結業,只剩下旺角朗豪坊一間。不過,現在已陸續增加分店,而旺角店更設有座位方便堂食,位於商場角落,讓人享受難得的寧靜。選擇了一件Chocolate Mille Crepe(朱古力千層蛋糕),店員用銀色碟子盛載送到面前,以沒有加一服務費來說是「仁至義盡」,享用後我們當然負責任地清理食具。外觀來看,朱古力忌廉層層分明,最上層的朱古力粉也厚厚的。入口時,朱古力味卻意外地不算濃烈,如果是朱古力愛好者必定失望。忌廉尚算柔滑,但味道也很淡,每層的餅皮也比較乾硬,一點也不濕潤,以賣朱古力食品而聞名的餅店來評價的話,是不合格的。價錢方面,比另一美國餅名的千層蛋糕便宜,也沒有擁擠的人群。以用餐環境、服務質素、性價比高三方面來彌補蛋糕

Chocolate Mille Crepe

價錢方面,比另一美國餅名的千層蛋糕便宜,也沒有擁擠的人群。以用餐環境、服務質素、性價比高三方面來彌補蛋糕的味道,勉強給個合格吧,還望其他款式的蛋糕有更出色的味道!
2016-03-19
2016-03-28 2208 浏览
今天和男朋友在朗豪坊逛街,到了下午茶時間,我想吃蛋糕。原本我們想吃的那間餐廳大爆滿,我們只好找另一間。我突然想起在角落有一間awfully chocolate(那位置實在太不起眼了),還好那裡有最後兩個座位。之前我只吃過他們的chocolate rum & cherry蛋糕,沒有吃過其他款式的。今次我們先order了super stacked chocolate cake ($50) 和chocolate ganache cupcake ($40)。 Super stacked chocolate cake:店員介紹它是6層蛋糕夾著6層朱古力醬(包括最上面的一層朱古力醬),身為朱古力愛好者,一眼便被它所吸引。蛋糕每層切得很薄,朱古力醬和蛋糕的比例是1:1,整塊蛋糕入口即溶。朱古力醬的味道較濃郁,蛋糕甜度適中,當蛋糕在口中溶化時,濃郁的朱古力香味便會在口中擴散。 Chocolate ganache cupcake:選它是因為它可愛的造型,從它的橫切面可見,它是分成三層的:ganache, 朱古力蛋糕和朱古力醬。在最頂的尖尖的就是ganache,那是由朱古力

Super  stacked  chocolate  cake

Chocolate  ganache  cupcake

Chocolate ganache cupcake:選它是因為它可愛的造型,從它的橫切面可見,它是分成三層的:ganache, 朱古力蛋糕和朱古力醬。在最頂的尖尖的就是ganache,那是由朱古力和鮮忌廉加熱後混合而成的,比朱古力柔軟許多,就是truffles朱古力的口感。ganache 的口感很滑,也是入口即溶,但朱古力味較淡,牛奶味較重。中層的朱古力蛋糕不甜,朱古力味也不濃。最低層的朱古力醬味道最濃厚,如果沒有這一層,整件蛋糕的朱古力味恐怕不夠。
Chocolate  Mille  crepe

之後我們看到周圍的客人都order了chocolate Mille crepe ($54),所以我們也點來試試。這蛋糕的名字中文就是著名的法式千層蛋糕,crepe是可麗餅的餅皮,這個蛋糕的crepe是朱古力味的,數一數大概有二十一層(不知有否數錯了),每一層之間夾的是朱古力慕絲,最上面灑滿了朱古力粉。我之前吃過另一個著名餅店的千層蛋糕,相比之下,覺得awfully chocolate 的crepe餅皮比較厚和硬,口感較煙韌,餅皮的朱古力味很淡。朱古力慕絲味道也很清淡,整體上朱古力味不濃,相比剛才所吃的兩款蛋糕較為失色了。二十一層餅皮實在太強勁,而且蛋糕體積還不小,我們吃了超飽的,晚餐幾乎吃不下了。
2016-03-25
  • Super  stacked  chocolate cake