2017-11-18 1556 浏览
中環嘅lunch time 間間餐廳都人山人海,今日走遠少少去到上環衣間小店,其實佢都好多人,我地3個人都等左陣位。我好喜歡這家店嘅越南法包,上面啲蘿蔔係調過味,味道不濃但散法著此間店獨特的味道,他有很多款法包選擇,以往吃過醉雞法包,好特別好味道。今天就試下新嘢,就係佢嘅牛肉法包😋都唔錯,配埋青檸梳打係一絕。真係好鐘意佢包上面吧的蘿蔔絲,上面散一層胡椒粉真係好味道。個餐仲配搭了薯餅,個薯餅外脆内軟,好好味~除左法包,佢仲有意粉同bagel,下次要試下

個餐仲配搭了薯餅,個薯餅外脆内軟,好好味~

除左法包,佢仲有意粉同bagel,下次要試下

2017-09-01 1070 浏览
去完PMQ影下相,落返山沿途就遇見了這間店,雖然門面細細,但坐落都幾舒服,冷氣好充足!叫了一個經典的卡邦尼(carbonar ),竟然有兩塊熱辣辣即炸的薯餅一齊上,厚厚的一層cheese and cream,出乎預料外的好好食,夠哂濃味!真係好少會試到咁濃味的意份。份量很多,加上幾膩口,所以兩個人食再叫其他snack都ok另外叫了蜂味百吉包(bagel),比起一般burger就更特別啦,係挪威三文魚flavour,正正常常係超市買到的smoked salmon,但scrambled eggs倒是幾出色,薯條夠厚有口感。價錢不是特別便宜,但那個area普遍都物價高d,兩位師傅一落單就好有默契咁做自己野,所以好快有野食,又一個休閒既下午。
2017-07-08 958 浏览
朋友介紹左呢間野既Begal好耐,一直都未有機會,今日終於黎到試食啦呢間餐廳外面奇貌不揚,無咩裝飾咁,平時見到都唔會入去😂入到去就比份menu你,自己到收銀叫野食。最後望左兩眼就叫左個Begal同Egg benedict.張相影得好差講講味道先~個Begal外脆內軟,口感好正,平時好少食Begal,呢個真係好有驚喜。除左個包,個炒蛋好滑好juicy!!!!薯條無特別~個Egg benedict都好味,個蛋係流心蛋。因為平時都多食,比較一下無好驚喜。但佢配料好足,所以好豐富爭d漏左招牌咖啡,身為咖啡精既我,比佢4/5。無落糖既咖啡都覺得好香,唔酸,又好重咖啡香

呢間餐廳外面奇貌不揚,無咩裝飾咁,平時見到都唔會入去😂
入到去就比份menu你,自己到收銀叫野食。
最後望左兩眼就叫左個Begal同Egg benedict.

張相影得好差

講講味道先~
薯條無特別~

2017-04-29 893 浏览
出到中環,原本想食個間排晒長龍。跟住又落大雨,所以走左入去坐底避雨同搵野食。估唔到誤打誤撞黎左間唔錯既餐廳😁我叫左個越式法包,牛肉餡。估唔個烤牛肉法包咁好食!包面脆, 包內軟.蘿蔔絲酸酸地, 好開胃~牛似係越式煮法, 林林地, 又有牛肉味!裡面仲有莞茜, 岩晒莞茜愛好者老公叫左個卡邦尼亞意粉,好creamy, 好香,有我之前提過個款傳統忌廉香。而且意粉軟硬度適中😘旁邊配2件薯角,依度既薯角,你會食得到粒粒薯仔,但唔知點解有陣「so」味😝老公叫左杯焦糖咖啡,焦糖和咖啡既配搭非常適中,有焦糖既香甜,又保留到咖啡既香濃。我就叫左蜜糖奶茶,又香又甜😊
出到中環,原本想食個間排晒長龍。
跟住又落大雨,所以走左入去坐底避雨同搵野食。
估唔到誤打誤撞黎左間唔錯既餐廳😁
我叫左個越式法包,牛肉餡。
估唔個烤牛肉法包咁好食!
包面脆, 包內軟.
蘿蔔絲酸酸地, 好開胃~
牛似係越式煮法, 林林地, 又有牛肉味!
裡面仲有莞茜, 岩晒莞茜愛好者

我就叫左蜜糖奶茶,又香又甜😊
2017-04-21
2015-08-04 3984 浏览
<懷孕 25週> 歐陸輕鬆午餐今天公司部冷氣突然壞了,老闆見到下午無咁忙,叫我今天lunch出去食耐d。自從懷孕以來,口味經常改變,每天都不知道自己想食什麼,今天的lunch時間仲要有2小時,所以就試下行遠少少覓食。沿住威靈頓街行,見到蓮香附近有間設計歐陸式的小cafe在街角,就行入去試下喇。同好多cafe一樣,有熱狗,all day breakfast, burger同意粉等選擇,我選左個挪威三文魚意粉+2塊小食薯餅+一杯熱奶茶。套餐價$98不知點解懷孕之後突然鍾意左食熟的三文魚,以前一聞到熟的三文魚味就想嘔了,可能是潛意識覺得bb食左會有omega 3等好既營養去發展個腦。三文魚意粉是少量黑椒加白汁,比較杰身,但係味道好好,伴著蕃茄,洋蔥,三色椒的三文魚,感覺好似健康d,本來以為隻碟好細,應該好快可以食晒,到最後仲有一半可以外賣拎走,個意粉份量都不少。薯餅即叫即炸,好新鮮,好好味,中間多薯粒,不多太多粉。品嚐埋個奶味重的奶茶後就慢慢行返公司。
<懷孕 25週> 歐陸輕鬆午餐

自從懷孕以來,口味經常改變,每天都不知道自己想食什麼,
今天的lunch時間仲要有2小時,所以就試下行遠少少覓食。
就行入去試下喇。

我選左個挪威三文魚意粉+2塊小食薯餅+一杯熱奶茶。
套餐價$98
挪威三文魚意粉

三文魚意粉是少量黑椒加白汁,比較杰身,但係味道好好,
伴著蕃茄,洋蔥,三色椒的三文魚,感覺好似健康d,
本來以為隻碟好細,應該好快可以食晒,
到最後仲有一半可以外賣拎走,個意粉份量都不少。
薯餅即叫即炸,好新鮮,好好味,中間多薯粒,不多太多粉。
品嚐埋個奶味重的奶茶後就慢慢行返公司。
2015-07-22
挪威三文魚意粉
2015-03-22 3363 浏览
中環抵食Brunch/ Tea Set好推介!行到黎平時只見黑夜沒有白天的威靈頓街原來除左飲酒,中環都好啱飲咖啡咖BeeTwoFrenchBaguette&Coffeeo係威靈頓街轉角位黎到緊係要食返佢地既French Baguette同飲Coffee啦挪威三文魚法包餡料多到數唔到扎肉燻肉甘荀青瓜蕃茄同芫茜望到一層一層分明的餡料已經好滿足食落脆口的法包夾住咸咸的燻肉同甜甜的甘荀加埋惹味的蜂芥Mustard sauce再呷一口招牌的即磨咖啡呢一刻真係感覺自己變成法國人一樣啊!

中環抵食Brunch/ Tea Set好推介!
行到黎平時只見黑夜沒有白天的威靈頓街
原來除左飲酒,中環都好啱飲咖啡咖

挪威三文魚法包
餡料多到數唔到
扎肉燻肉甘荀青瓜蕃茄同芫茜
望到一層一層分明的餡料已經好滿足
食落脆口的法包夾住咸咸的燻肉同甜甜的甘荀
加埋惹味的蜂芥Mustard sauce
再呷一口招牌的即磨咖啡
呢一刻真係感覺自己變成法國人一樣啊!
2015-03-21
  • 挪威三文魚法包
2015-02-01 3283 浏览
A casual lunch alone today. Found it from openrice says it serves all day breakfast and i should have a try. There were a few combination of eggs, hash brown, salmon, salad etc. i picked Set B which got egg benedicts, salad, 2 hash browns n a drink. It was quite cold outside but i was tempted by the fresh lime soda. I was the only person there. All food are freshly cooked but just took 10-15 mins wait, its efficient. I like the potato salad, The taste mixed so well. But when i first glanced at t

But when i first glanced at the benedict, i didnt feel its rite.
Its painted with lines of american mustard..... I think egg benedict should always go with hollandaise sauce....?
Actually despite the sauce, everything else was fine. The egg yolk was half cooked, the muffin was lightly grilled, the size was fine too. But really its the sauce i was disappointed.

Only the set i have tried but not the other chef recommendations. Overall i think its so-so but could come bck again one more time, give it another try. Maybe, its just the mustard sauce, Maybe.
Set B
想食 ALL DAY BREAKFAST, 在中上環算比其他地方多選擇, 其中一間想試是由太子轉來的 Bee Two French Baguette & Coffee。店裏面積不大, 很多時在午飯時段有很多食客在門外等位, 某天在門外走過見有位不用等於是入內一試。點菜用自助形式, 但侍者會把食品送到檯上。首先是自家製凍奶茶, 店方用樽裝上, 沒有加冰的凍奶茶已是保證, 香濃有奶味加上荼香, 有水準, 牛奶及紅茶比例掌握不俗, 奶味不會太重, 很多餐廳沒有加冰的凍奶茶因太多奶喝完已飽了大半, 最怕是這樣。友人點了凍檸檬茶, 味道正路。等了10 分鐘左右, 先上西班牙奄列 + 牛角包, 奄列比想像中大, 如一個人食會有點壓力, 和友人分享較好, 一入口牛角包驚為天人, 非常香脆可口, 牛油香味十足, 加上夠熱, 印象中是筆者食過的數一數二好吃的牛角包, 必試。相對於牛角包, 西班牙奄列則沒有那麼出色耀眼, 可能雞蛋用料比較好, 都算有蛋味, 洋蔥彩椒及煙肉加在一起, 加上蛋汁, 都算味美。其後是班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 炸薯手指 + 沙律, 食 Eggs Benedict 多次, 第一
自家製凍奶茶
凍檸檬茶
友人點了凍檸檬茶, 味道正路。
西班牙奄列 + 牛角包, 奄列
班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 炸薯手指 + 沙律
其後是班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 炸薯手指 + 沙律, 食 Eggs Benedict 多次, 第一次同上炸薯手指, 班尼迪蛋賣相不俗, 見其用心製作, 當中的 Hollandaise Sauce 是加入了芥末醬, 算比較醒神特別, 口感不俗, 但三文魚比較淡口, 筆者認為用上咸香的 Grilled Ham是比較合適;至於流心蛋是僅熟, 蛋黃汁流入鬆餅, 鬆餅脆口, 好吃;而炸薯手指同樣香脆, 加上沙律中和一下熱氣, 整體出品是有水準。
蝦多士
另要了蝦多士, 廚子炸功不俗, 蝦多士炸至金黃, 沒有過火, 蝦膠算彈口, 算有蝦味, 但比較熱氣, 如獨自享用有點吃力, 和友人分享則剛好。

這間小店食物水準不錯, 對 All Day Breakfast 愛好者值得一試。
午餐
自家製凍奶茶
蝦多士
2014-12-10 2460 浏览
又是清年假的好日子,想起都有一段日子沒有去探望小蜜蜂,特意從家裡往港島蜂巢跟Boss和奶茶哥哥說聲早!平日早上的蜂巢比週末寧靜很多,絕對適合慵懶地悠閒地享受地吃個全日早餐,正因為時間許可,Boss那天特別為我做一個製作需時又不在Menu的試驗版早餐。不在Menu裡??單憑這句說話已令人期待,我等!當BOSS在廚房裡忙了好一陣子後,放在我面前的就是一份像一副笑臉的早餐,本來心情已很好的早上,看到這有趣早餐後更添愉快! THX Boss!!!笑臉早餐以西班牙庵烈作主體,厚厚庵烈以蛋白加紅綠燈甜椒及腸仔焗至半熟後,再加入蛋黃作眼睛再焗,為保持庵烈不會過熟及流心蛋黃,時間控制得要準確,因而製作時間比普通的早餐要多,所以在繁忙時段這個早餐很難做得到。兩個雞蛋做出的笑臉庵烈份量極足而且豐富,不太實在的雞蛋裡有著肉香及甜椒的清爽,比自己喜愛的炒蛋多了更多層次;兩個蛋黃眼睛生熟程度不一,左眼果然是溏心半熟靚蛋,右眼則是Boss形容為"白內障"的近乎全熟蛋,不過也可以解釋為有一份早餐著兩個不同生熟度雞蛋,吃來便不會太單調了。吃了面頰及眼睛再向其五官著手(這形容夠恐怖了吧?!)一向喜歡Bee Two的香腸

不在Menu裡??單憑這句說話已令人期待,我等!
西班牙奄烈

吃了面頰及眼睛再向其五官著手(這形容夠恐怖了吧?!)

一向喜歡Bee Two的香腸,看到長鼻子上的一段小蜜蜂腸已感高興,皮脆肉香的比很多香草腸美味;大得像Q太郎嘴巴是我喜歡的帶點柔軟度煙肉,偏瘦的煙肉沒有那麼油膩,同時也為庵烈增加一點較濃味道。

吃了那麼多蛋及加工肉類,兩隻大蕃茄耳朵及酸甘筍頭髮就幫上大忙了,蕃茄雖不是最甜美貨色,鮮茄的天然微酸仍是可令口腔清新很多的;以酸醋及砂糖醃製的甘筍絲酸甜醒胃,還有自家製甜甜蜂芥汁當挑染,就算那麼多頭髮也可以完全消滅掉,不留一絲痕跡。

烘得熱熱的牛角包牛油香四溢,酥脆外層及香軟內層明知是包含大量牛油在內也暫且不提,總之好吃就成了;還有一球冰凍的甜甜蜂薯沙律,這個令我省掉午餐及下午茶的早餐實在令人十二個滿足。
熱咖啡
雖然自己對青檸梳打情有獨鍾,不過吃早餐還是來杯熱咖啡較正統,即磨咖啡香濃依然,比自己平日早餐所飲的出色很多。
辣魚意粉
飽到跳掣情況下仍對鄰桌的辣魚意粉有著興趣,趁人家不太注意時偷拍一張存案,下次我要吃有薯碌碌的辣魚意粉!!
$110 (早餐)
2014-07-04 3913 浏览
早排熊貓大熱, 蘿拔仔同蘿拔妹都忍唔著要湊下熱鬧呀! 趁著佢黎到尾站PMQ元創坊, 影靚相之餘當然仲要食好野啦!行完已經一身汗, 好多人都同我地一樣行完就去諗住係附近食, 首選當然係勝香園啦! 但係長長既人龍加上酷熱既天氣, 我地既熱情真係瞬間冷卻 =.=於是我地就移師到下面少少既BEE TWO 開餐>3<小小的鋪頭主要賣的係ALL DAY BREAKFAST同埋越式法包簡簡單單咁蘿拔仔蘿拔妹就叫左EGG BENEDICT, 越式法包同埋蜂蜜奶茶去補充流失既身體能量喇!先講個蜂蜜奶茶, 味道一啲苦澀都無, 同太興既冰鎮奶茶好相似呀! 仲多左啲蜂蜜味!! GOOD!我地叫既係燒牛肉越式法包, 用一個小籃盛著, 但當天法包好像售馨只餘一半, 所以比較小隻, 相對的我們卻得到了薯條代替沙律的升級! 算賺到吧XD法包本身極脆, 一點都不硬, 入口鬆化, 蘿拔仔簡直是覺得太棒了! 法包上面鋪滿了蘿白絲, 再澆上醋, 吃著吃著還好像嘗到一點檸蜜味呢! 牛肉也不算碎濕濕, 整體印象良好薯條亦非常脆, 很好吃呢!EGG BENEDICT 上面的流心蛋較小, 算是可愛吧 味道也可以, 不

於是我地就移師到下面少少既BEE TWO 開餐>3<

燒牛肉越式法包

薯條亦非常脆, 很好吃呢!
EGG BENEDICT
EGG BENEDICT 上面的流心蛋較小, 算是可愛吧

味道也可以, 不過蛋上澆上MUSTARD SAUCE 好像沒那麼好吃呢,而且不知為何蘿拔仔的蛋沒蘿拔妹的流心! T_T薯餅則跟薯條一樣很香口, 脆脆的, 好吃

要注意的時鋪頭在周六4:30 就打烊了, 周末來的朋友要提早囉
2014-06-28
燒牛肉越式法包
2014-07-02 2973 浏览
一個人的午餐接近一點鐘,入到店內剛好坐滿人要等一陣,因法包製作需時店員提議先叫食物。叫咗個豬頸肉法包$62加$10要凍青檸梳打,豬頸肉太厚唔好味,反而包入面既配料加埋個脆口嘅法包好味,不過食到個口有啲損。跟餐連沙律,份量好細無加分, 整體一般。
一個人的午餐

2014-06-26
2014-06-23 2827 浏览
Lunch here a few time and enjoyed it but I will never return due to the extremely rude attitude I encountered last Saturday. Felt compelled to write this review. Went in with my partner and I went to the counter to order. since my partner had her lunch already. I went on to order mine. the person in the counter told me that there is a min charge of $50 per person. told him that my partner will not be eating and he walked straight back into the kitchen and I was left there alone. what a disgustin

Went in with my partner and I went to the counter to order. since my partner had her lunch already. I went on to order mine. the person in the counter told me that there is a min charge of $50 per person. told him that my partner will not be eating and he walked straight back into the kitchen and I was left there alone. what a disgusting attitude. customer service was non existent. the place wasn't full and we now know why.

I walked out and vow never to return. it is true that you fight hard to win customers but just a moment to lose them.
2014-05-20 2909 浏览
同事介紹特意前來午餐,點了沙甸魚辣意粉配咖啡,咖啡本身已經加了奶,無須加糖也已經好好味。這里的order 是即叫即做的,保證新鮮,意粉很大份,幾乎次次都吃唔曬,意粉本身煮得不錯,煙煙欣欣,食落質地夠彈牙,汁是辣汁,份量剛剛好。不過稍辣,而且越食越辣。
2013-12-29 4510 浏览
時間總是過得很快!不經不覺已來到 2013 年的年尾!  記得今年1月,由太子搬到中環的 Bee Two,試業期間幫襯,只供應午餐、下午茶餐、小食、越式法包...等。直至,正式開業後,才加推供應早餐!  當時,我仍留待日後再幫襯時才嚐試早餐! 趁聖誕之前,我走來再幫襯!  終於一嚐早餐的滋味!    今年大熱的黃色鴨仔,店子也添置一隻穿著蜜蜂衫的黃色鴨仔公仔,更加趣緻!  玻璃窗前掛上聖誕吊飾點綴一番! 店內只有 3 張桌子,可容納大約 10 人!在兩次幫襯的早上,除了我之外,其他食客都是遊客!他們也是來自對面的蘭桂芳酒店!  大家也蜂擁而至食早餐! 當時,我踏進店內,已有其他食客;按付款次序出食物,我卻等上大約 20 分鐘,實在慢工出細貨!  原先我有半小時的充裕時間,被店方拖累食得趕頭趕命! 早餐六步曲:由 $82 ~ $128 不等!價位都幾貴!  (*最低消費為 $50!)A) 班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 加拿大煙肉 + 德國腸 + 炸薯手指 + 沙律 $128B) 班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 炸薯手指 + 沙律 $88C) 西班牙奄列 + 牛角包 $
時間總是過得很快!不經不覺已來到 2013 年的年尾!
 當時,我仍留待日後再幫襯時才嚐試早餐!
趁聖誕之前,我走來再幫襯!
 終於一嚐早餐的滋味!

玻璃窗前掛上聖誕吊飾點綴一番!

大家也蜂擁而至食早餐!

原先我有半小時的充裕時間,被店方拖累食得趕頭趕命!

早餐六步曲:由 $82 ~ $128 不等!價位都幾貴!
 (*最低消費為 $50!)
C) 西班牙奄列 + 牛角包 $82
D) 炒蛋 + 加拿大煙肉 + 德國腸 + 牛角包 $84
E) 芝士炒蛋 + 挪威三文魚 + 沙律+ 牛角包 $86
F) 素班尼迪蛋 + 香脆素雞 + 素腸 + 炸薯手指 + 沙律 $128
班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 炸薯手指 + 沙律 $88
等上大約 20 分鐘,比預期耐!

英式鬆餅上放上挪威三文魚及班尼迪蛋;各有兩件!三件炸薯手指、另配上火腿洋蔥薯蓉沙律,相當豐富!

英式鬆餅富有麵粉香!挪威三文魚厚度適中,略帶鹹味卻無腥味!
 班尼迪蛋的蛋白外皮比預期厚身!
  輕輕用刀切開,蛋漿澎湃地流了出來!
 淋上酸中微辛的黃色芥末醬,足以提升味道!
 熱辣辣香口的炸薯手指外脆內軟!薯味香濃突出!令人一試愛上!
 火腿洋蔥薯蓉沙律入口軟滑!夾雜洋蔥粒,口感清爽!水準依然!
班尼迪蛋 + 挪威三文魚 + 炸薯手指 + 沙律
輕輕用刀切開,蛋漿澎湃地流了出來!
炸薯手指
熱檸檬茶
用上 3 片檸檬,已帶出足夠酸度!紅茶的清香配合檸檬的獨特酸味!兩者互相輝映!
熱檸檬茶

西班牙奄列 + 牛角包 $82

落單付款前,我先問老闆奄列會用多少隻雞蛋?原來店方會用上3~4隻雞蛋!
 為了健康著想,我要求用上兩隻雞蛋!老闆也說無問題!
 雖然西班牙奄列比原裝版本的縮水了,份量依然充足!

付款時,老闆告訴我要等上 8 分鐘!用上兩隻蛋煎成的西班牙奄列送上!豐富的配料包括:芝士、洋蔥、彩椒、煙肉,色彩繽紛令人更開胃!

西班牙奄列
表面平滑欠奉!
卻不失蛋香!色澤鮮黃的蛋汁豐盈而口感濕潤,洋蔥、彩椒、煙肉,材料豐富!高纖維有嚼勁!
融化了的芝士帶來自然的鹹度!同時增加了口味層次!真惹人垂涎!

牛角包
翻熱後要加分!而且,我個人好喜歡這種牛角包形狀!
 卻不太喜歡 Urban Bakery 那種牛角包形狀!
  多層酥皮充滿牛油香真誘人!
包面香脆可口!包身一層一層的,富有層次感!
整體味道來得自然!完全滿足味蕾的享受!
西班牙奄列 + 牛角包
西班牙奄列
我個人好喜歡這種牛角包形狀!
包面香脆可口!包身一層一層的,富有層次感!
熱柚子蜜紅茶 +$10
紅茶混合了一絲絲的柚子蜜,把檸檬換上柚子蜜,恰好減低紅茶的微澀;完全被柚子蜜的甜美掩蓋!酸甜有致!容易入口!兩者出奇地夾!
不過,跟餐加 $10,的確幾貴!
熱柚子蜜紅茶
2013-12-23
$92 (早餐)
庆祝纪念
圣诞节
炸薯手指
西班牙奄列 + 牛角包
2013-12-10 3307 浏览
在偶然的機會下來了由太子搬來中環的 Bee2。地方比以前大一些,有大玻璃窗可以透光,感覺不錯。發現有素食款式的法包和熱狗供應,當然要一試。不知現在有否加價數月前吃的, 價錢是$58,包即炸薯條還有餐飲。素小蜜蜂其實即是素熱狗,熱狗包其實是一個小小的法包,所以口感比一般熱狗包香脆,伴些蔬菜和芥醬,而那些蔬菜的擺設真是非常有玩味。裏面的腸仔當然也是素食,不過吃下去的質感和味道都跟肉腸差不多。薯條分量原來相當之多,新鮮炸起的當然分外鬆脆不過我怕熱氣還是不敢吃太多了。這裡的地點也非常有策略性,對面就有酒店幾時我在用餐的時候,就見到有幾班遊客來買熱狗吃。

在偶然的機會下來了由太子搬來中環的 Bee2。

地方比以前大一些,有大玻璃窗可以透光,感覺不錯。