2022-08-14 389 浏览
今日黎慶祝生日,上到黎先知特別優惠,有85折,食滿$2000仲送一個薩摩牛奇跡蛋糕,即係等於送多2碟和牛比你,講番呢間燒肉,牛小排同西冷牛扒都好食,牛脂分泌均勻,打卡的話嗌多個拼盤就夠食啦
2022-06-29 970 浏览
在OTTO HOTEL的二樓 環境不錯!生日優惠: 生日當天及前後6日可有全單85折由於看到網友說最後出示ID不接受生日優惠所以我是一進去就向員工出示ID!一行四人 點了個牛肉盛合 極上牛小排入口即溶 油脂分佈均勻! 必食! 海鮮特盛 $298 必食! 樣樣都新鮮 價錢合理! 雞腿肉 上等牛舌 一般 口感較差原條五花腩條 燒完油香十足! 還有 極推: 溫泉蛋和牛肉燥飯 必食! 蛋汁配上牛肉燥絕配的組合 最後 甜品是任食 是獨立杯裝日本雪糕/雪條食客可到門口位置的雪櫃自己選擇!食完燒肉再來杯雪糕解解油膩感 這點不得不讚餐廳貼心的服務! 四人用餐 折後$1634 都是滿載而歸! 下回再見!
在OTTO HOTEL的二樓 環境不錯!
生日優惠: 生日當天及前後6日可有全單85折
由於看到網友說最後出示ID不接受生日優惠
所以我是一進去就向員工出示ID!

一行四人 點了個牛肉盛合

極上牛小排入口即溶 油脂分佈均勻! 必食!

海鮮特盛 $298 必食! 樣樣都新鮮 價錢合理!

雞腿肉

上等牛舌 一般 口感較差

原條五花腩條 燒完油香十足!

還有 極推: 溫泉蛋和牛肉燥飯 必食!
蛋汁配上牛肉燥絕配的組合

最後 甜品是任食 是獨立杯裝日本雪糕/雪條
食客可到門口位置的雪櫃自己選擇!
食完燒肉再來杯雪糕解解油膩感
這點不得不讚餐廳貼心的服務!

四人用餐 折後$1634 都是滿載而歸! 下回再見!

2022-06-28
庆祝纪念
生日
  • 海鮮特盛
  • 溫泉蛋和牛肉燥飯
  • 極上牛小排
2022-06-23 704 浏览
⭐️來自鹿兒島的日式燒肉店,主打由當地出產及直送的薩摩和牛。全牛拼盤可一次過品嚐A4級以上的黑毛和牛的不同部位⭐️之前第一次來時已經覺得回味無窮🤭4%奇蹟之牛-鹿兒島薩摩牛🐂🐂🐂這次再帶朋友一齊來!💥必食推介💓亦是我最愛[海膽薩摩牛軍艦]厚厚的和牛配上海膽,入口層次豐富,味道配合得剛剛好😍即溶嘅口感,令你想放慢咀嚼,細味品嘗!👸🏼還有多款部位選擇,每份都是高質牛肉質新鮮,充滿牛味😻雪花紋路細緻如有需要,店員很願意為你燒牛服務態度一給讚👍🏻吃飽後還有免費雪糕任食喔🍨

💥必食推介💓亦是我最愛
[海膽薩摩牛軍艦]

👸🏼還有多款部位選擇,每份都是高質牛
肉質新鮮,充滿牛味😻
雪花紋路細緻

如有需要,店員很願意為你燒牛
服務態度一給讚👍🏻
吃飽後還有免費雪糕任食喔🍨
  • 海膽薩摩牛軍艦
以前成日午餐過嚟食set lunch,夜晚偶爾都會同朋友過嚟食和牛,覺得好好味,所以今次好姊妹專登再約出嚟食。食之前姊妹專登打電話問清楚仲有冇做刺身,電話女侍應答有,佢一心諗住叫翻個三色刺身食下,點知嚟到,原來話冇,只係有和牛刺身,本身已經有少少失望,不過唔緊要,一場嚟到,就食下佢個牛拼盤全牛盛盒,侍應建議叫一個貴啲嘅拼盤,話啲牛肉質素會淋身、少啲筋位,所以決定叫個貴啲嘅極上和牛盛盒,另外叫咗一碟極上牛舌。由右邊牛舌開始燒起,特上西冷,然後連續食咗幾樣都覺得好難食,牛舌有種講不出嘅腥臭味,好騷有啲後悔另外俾錢叫一碟成餐飯個心情都有啲影響,只有最尾嗰兩塊極上牛胸肉同肉眼心先叫正常應該有嘅和牛質素食飽之後個侍應先講,呢度有明治雪糕任食,不過都幾大杯,食咗三份二都已經飽左,不過都唔緊要,應該唔會再嚟
和牛拼盤
牛舌有種講不出嘅腥臭味,好騷
有啲後悔另外俾錢叫一碟

2022-06-13
2021-12-26 1888 浏览
朋友知我喜歡吃燒肉,所以趁我生日,帶我黎呢度試下首先試左呢個極上和牛盛合,唔駛600蚊就可以試到6款高質既牛肉,包括4%奇蹟之牛既牛肋肉,牛舌,牛赤肉,牛肋肉,西冷同牛扒粒,絕對抵食❤️❤️其中4%奇蹟之牛果然係超好食,店員教我地只燒一邊,見d血水迫出黎就可以直接食,入口即溶,牛味十足,攪到我同朋友即刻試埋個4%奇蹟之牛盛合呢個盛合除左牛肋肉之外,仲有一塊牛腰背巨切同牛柳扒,塊巨切比牛肋肉更好食,肉味更濃之餘,口感亦十分好,相對之下牛柳扒就遜色少少,不過都係好食,散嗌可能比較化算除左肉之外,呢個海膽飯亦俾到驚喜我,一上枱已經聞到好香既海膽味,令人食指大動🤩🤩另外仲嗌左魷魚同海老黎燒,可惜忘了影相,但味道都非常ok呢2個小食就相對普通左少少,尤其係個帶子三文治,再有機會黎既話,應該主力啦燒既野食同海膽飯😁😁
朋友知我喜歡吃燒肉,所以趁我生日,帶我黎呢度試下

極上和牛盛合2人前

4%奇蹟之牛盛合

薩摩和牛海膽石鍋飯

另外仲嗌左魷魚同海老黎燒,可惜忘了影相,但味道都非常ok

珍寶帶子刺身蟹肉味噌三文治

明太子雞翼

極上和牛盛合2人前
4%奇蹟之牛盛合
薩摩和牛海膽石鍋飯
有晚想食牛,係開飯到搵左間燒肉店超好彩,無中伏,竟然食到”真”日本風薩摩牛常年開飯中伏的我深深感動+恩惠🙏🙏🙏坐底淨係知餓🥲唔想用腦於是決定叫餐侍應推介左個12月先新出的套餐仲要係廚師發辦🥲太好,完全唔洗簡選擇困難症救星揸車唔飲得酒🥲叫左兩杯無酒糖飲品出色的係食物上菜的速度同上飲品一樣👍🏻👍🏻前菜我最最欣賞呢個拼盤和牛他他、海膽牛多士、生牛包炸海膽超好食!大愛呀,差少少想搶埋我老公個份🥲再黎多幾份都好ok跟住主食有稀有牛薄切牛赤肉等好食的薄切牛赤肉沾雞蛋食仲滑d tim跟住有個醃製的蕃茄中意醃製野ga食完就知,比多一個海碗咁多我都可以食得晒最後有個蝦面同甜品食完d牛,我成個腦都係牛牛牛心滿意足咁離開🤷🏻‍♀️我老公一向挑剔都無野好講難得話可以下次再食過証明呢間野真心唔錯,已收藏
有晚想食牛,係開飯到搵左間燒肉店
超好彩,無中伏,竟然食到”真”日本風薩摩牛
常年開飯中伏的我深深感動+恩惠🙏🙏🙏

坐底淨係知餓🥲唔想用腦
於是決定叫餐
侍應推介左個12月先新出的套餐
仲要係廚師發辦🥲太好,完全唔洗簡
選擇困難症救星

揸車唔飲得酒🥲叫左兩杯無酒糖飲品
出色的係食物上菜的速度同上飲品一樣👍🏻👍🏻

慢煮牛沙律

前菜我最最欣賞呢個拼盤
和牛他他、海膽牛多士、生牛包炸海膽

超好食!大愛呀,差少少想搶埋我老公個份🥲
再黎多幾份都好ok
和牛他他、炸海膽、鵝肝牛多士

跟住主食有稀有牛
薄切牛赤肉等
好食的薄切牛赤肉沾雞蛋食仲滑d tim

跟住有個醃製的蕃茄

中意醃製野ga食完就知,比多一個海碗咁多我
都可以食得晒

最後有個蝦面同甜品
食完d牛,我成個腦都係牛牛牛

心滿意足咁離開🤷🏻‍♀️
我老公一向挑剔都無野好講

難得話可以下次再食過
証明呢間野真心唔錯,已收藏
漬物茄
2021-12-04
慢煮牛沙律
和牛他他、炸海膽、鵝肝牛多士
漬物茄
  • 炸海膽
2021-12-05 795 浏览
一入門口唔會煙霧離漫,又唔會好大味,抽風系統非常好👍🏻(唔會食完成身燒肉味)每枱已經有口罩套同圍裙,好周到☺️食肉前,先食啲菜,健康啲👌🏻有菠蘿🍍冬菇、秋葵、茄子🍆、粟米🌽菠蘿燒過仲香仲甜。甲羅燒,我至愛😍燒香啲蟹膏好好食😋廣島蠔:大隻肉厚,仲好鮮甜新鮮帶子:顏色光澤,完全唔會腥,肉都厚身食咗咁多嘢,叫杯野飲先無酒精cocktail: 貓之詩(希望無記錯個名😆)西柚base, 有檸檬香味,酸酸甜甜好開胃。主角極上和牛盛合有牛脂跟,可以用嚟開爐,唔洗癡底重點有4%奇跡之牛極上牛肋肉,入口即化,牛味十夠😋其實極上牛都非常之正完結仲有免費雪糕🍦清新返個口😁

每枱已經有口罩套同圍裙,好周到☺️

食肉前,先食啲菜,健康啲👌🏻

有菠蘿🍍冬菇、秋葵、茄子🍆、粟米🌽

菠蘿燒過仲香仲甜。

甲羅燒,我至愛😍
燒香啲蟹膏好好食😋

廣島蠔:大隻肉厚,仲好鮮甜

新鮮帶子:顏色光澤,完全唔會腥,肉都厚身

食咗咁多嘢,叫杯野飲先

無酒精cocktail: 貓之詩(希望無記錯個名😆)

西柚base, 有檸檬香味,酸酸甜甜好開胃。

主角
極上和牛盛合

有牛脂跟,可以用嚟開爐,唔洗癡底

重點有4%奇跡之牛極上牛肋肉,入口即化,牛味十夠😋

其實極上牛都非常之正

完結仲有免費雪糕🍦清新返個口😁
2021-11-22
2021-12-02 734 浏览
好耐冇食燒肉,上網睇左同區幾間叫呀乜水(喂你揀間啦)呀乜水左揀右揀,最後都揀左好耐之前有去過、但又一段時間好耐冇去食嘅餐廳🍴,都算佢揀得有啲水準咁啦!今日去到間餐廳有新攪作喎,本身間餐廳都真心掂,即興食完都分享下(因為有surprise㗎)突然加入Omakase🤩新野啵⋯⋯仲要冬日限定,一場去到梗係試吓啦,食物方面都唔錯,肉既質素一如既往正,特別在有專人服侍(心諗真係好,唔洗自己🔥)服務又幾好,所以值得推薦嘅餐廳🍴
稀少部位
稀少部位
  • Omakase
2021-12-01 278 浏览
好耐冇食燒肉,上網睇左同區幾間叫呀乜水(喂你揀間啦)呀乜水左揀右揀,最後都揀左好耐之前有去過、但又一段時間好耐冇去食嘅餐廳🍴,都算佢揀得有啲水準咁啦!今日去到有新攪作喎,本身間餐廳都真心掂,即興食完都分享下(因為有surprise㗎)有二人至尊、主廚晚餐選擇、突然加入Omakase🤩新野啵⋯⋯仲要冬日限定,一場去到梗係試吓啦,食物方面都唔錯,肉既質素一如既往正,特別在有專人服侍(心諗真係好,唔洗自己🔥)服務又幾好,所以值得推薦嘅餐廳🍴
❄️冬日限定❄️
2021-12-01
❄️冬日限定❄️
  • Omakase
2021-11-18 677 浏览
Walk-in有位好好彩🤩🤩4%嘅奇蹟之牛真係好好食,去到見到Menu話前後好似係生日6日有八折,仲有$200 coupon,好好彩🤩🤩最好食係 羽下 同 極上西冷 🤩🤩 有個女staff 好好,又溫柔又主動天專業幫我地燒牛😙😙 仲有個後生男staff 服務態度都超好,一定會再去食,牛高質,staff又好又專業
4%奇跡西冷
4%牛柳
2021-11-18
4%奇跡西冷
4%牛柳
  • 4%奇跡之牛極上西冷
2021-11-17 293 浏览
同朋友幾個過生日,打去約生日優惠,再三叮囑侍應要記錄,怕佢哋太忙唔記得,侍應話mark左,點知埋單侍應無confirm生日登記,結果埋單後清埋機後無得退,生日無左意思,8折無左,食物質素唔差,就係侍應咁樣答話做唔到唔太好,最後比booking我睇話侍應無記錄到有生日,其實已經佢地已經錯左,唉,搞到生日朋友空歡喜一場唔多高興,最後雖然解決左,希望食物有質素之餘服務可以做更好
2021-11-02 495 浏览
未入正題講嘢食之前,先講講依度嘅服務態度簡直係一流!入到去坐低嘅時候,職員有推介我哋食啲咩!啲嘢食到咗之後,又有幫我哋主動燒!因為坐係房,都好細心問我哋會唔會覺得太熱或者太凍,需唔需要調教返適合嘅溫度。幫我哋燒緊嘢食嘅時候,佢哋又會講解返嘢食嘅資訊俾我哋!先講講海鮮,冇諗過呢度嘅海鮮係咁好食! 睇到Menu就叫咗個海鮮特盛,包括有甲羅燒、海老、魷魚、北海道帶子、廣島生蠔、北寄貝!其實本身都冇諗過啲海鮮會係特別好食,但係真係完全估唔到,樣樣海鮮都好鮮甜!我自己就特別鍾意魷魚、北寄貝、北海道帶子。北寄貝爽口帶鮮甜北海道肉身極富彈性,味道鮮味口感爽比手掌重要嘅原燒魷魚🦑魷魚質感不會太韌,口感爽彈,最鐘意就係魷魚鬚嘅部分,燒得夠焦香。淨係睇相已經夠震撼,霸晒成個爐。yaki shabu 上級 牛腰背肉肉質細嫩且含油花仲有甜品送食燒肉梗係要嘆番杯酒

先講講海鮮,冇諗過呢度嘅海鮮係咁好食!

北寄貝爽口帶鮮甜

北海道肉身極富彈性,味道鮮味口感爽

淨係睇相已經夠震撼,霸晒成個爐。

yaki shabu 上級 牛腰背肉
肉質細嫩且含油花

仲有甜品

食燒肉梗係要嘆番杯酒
  • 極上和牛盛合
2021-10-13 578 浏览
.話說在香港日式烤肉餐廳不少尖沙咀The Otto酒店樓上就有間主打食鹿兒島和牛的烤肉店Beefar’s肉類質素新鮮可口餐廳裝潢以灰色做主調配搭簡單佈置,望落簡潔得來,清新型格,別具高尚格調,坐得又舒適============================於是係一年一度同生日下同朋友去咗試下幻想自己去咗一轉日本舒解一下冇得去日本旅行既情意結當晚生日全單仲有八折=============================和牛之王樣盛盒 $1198 (4人用) 每日限定兩款4%牛兩款稀有部位其餘部位有A4-A5 grade .真係好好食$1xxx 就食到高質牛肉每一啖都入口即溶肉質新鮮,充滿牛味雪花紋路細緻,口感亦一流唔需要任何醬汁都已經帶出牛嘅鮮味.至於份量方面如果兩個人食晒都好飽當晚我哋叫左一個王樣set另外再加多一人一隻甲羅燒就已經好飽.當然佢仲有其他set 選擇但係因為我哋覺得主要都係食肉為主前菜/湯/飯我哋都唔係好需要所以都係叫左呢set 食到最後真係有好飽好滯嘅感覺.厚切牛舌咬落爽口味道很香,真係好食.西冷牛柳粒(左下)咬落爽口充滿肉汁,肉味濃郁,食落無渣,好好食。.上等牛肋肉
[主打鹿兒島直送薩摩牛]
話說在香港日式烤肉餐廳不少
尖沙咀The Otto酒店樓上就有間
主打食鹿兒島和牛的烤肉店Beefar’s
肉類質素新鮮可口
餐廳裝潢以灰色做主調
配搭簡單佈置,望落簡潔得來,
清新型格,別具高尚格調,坐得又舒適
============================
真係好好食
$1xxx 就食到高質牛肉
每一啖都入口即溶
肉質新鮮,充滿牛味
雪花紋路細緻,口感亦一流
唔需要任何醬汁
所以都係叫左呢set
食到最後真係有好飽
好滯嘅感覺
厚切牛舌
咬落爽口味道很香,真係好食
西冷牛柳粒(左下)
咬落爽口充滿肉汁,肉味濃郁,
食落無渣,好好食。
上等牛肋肉(右上)牛味重
牛赤肉(右下)內腿位置肉質比較有咬口,不失牛味。
最後就品嚐4% 奇跡之牛肩肉,
每一片都看到細緻的油脂分佈,
質感軟嫩細滑,牛脂味明顯,
油脂豐腴,確實不錯。
食完主食
所以就冇叫飯
值得一試
====================
後記:
店內提供的鹿兒島薩摩和牛,
品質至少為 A4 等級,
不論色澤外觀及口感味道均極具水準。
而主打招牌的「4% 奇跡之牛」的神級和牛,
據說鹿兒島平均每年會出產約13000隻和牛。
當中只有約500隻達到A5級且BMS
(降霜程度)為10以上的等級,數量不多,
故被稱為「4% 奇跡之牛」。
這些擁有 BMS 霜降程度
達 10 級或以上的 A5 級和牛,
油花潔白細緻如大理石的紋路,
為各位食客帶來不一樣的和牛品嘗體驗。
============================

2021-10-06 464 浏览
好耐冇食燒肉,今晚去咗尖沙咀食鹿兒島燒肉。餐廳主打食薩摩牛,仲有好特別嘅4%奇蹟之牛4%奇蹟之午極上和牛腰背油花分布平均,牛味超濃郁,肉質軟嫩,入口即溶。牛脂甘香,豐腴細膩,超好食!明顯比一般黑毛和牛高一個層次牛肋肉盛合牛肋肉分三個等級,三款肉各有秋千,整體脂肪比例平均,牛味重,三款之中特上牛肋肉最為出色鹽蔥牛舌包我係牛舌控,見到厚切牛舌扒即時心心眼😍牛舌扒中間包了蔥花,味道好特別,蔥花和牛舌好夾,忍唔住encore飯後有得免費甜品,雪糕櫃擺滿日本雪糕/雪條,客人可以任揀

4%奇蹟之午極上和牛腰背

明顯比一般黑毛和牛高一個層次

牛肋肉盛合

鹽蔥牛舌包

我係牛舌控,見到厚切牛舌扒即時心心眼😍

飯後有得免費甜品,雪糕櫃擺滿日本雪糕/雪條,客人可以任揀
  • 鹽蔥牛舌包
📍Beefar’s 鹿兒島燒肉🇭🇰香港尖沙咀金馬倫道8號The Otto酒店2樓#MFJ尖沙咀 #MFJ日本菜味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆人均消費: HKD1100嘩❗️好耐冇人燒食‼️今次揀咗尖沙咀的Beefar’s 鹿兒島燒肉 @beefar_s ,主打鹿兒島A4等以上的黑毛和牛「薩摩牛」,仲有當中只有4%才有A5等級的「4%奇蹟之牛」!餐廳位於尖沙咀B出口對面,十分方便!而𥚃面位置闊落寬敞,坐得舒服⭐️前菜拼盤🥢$138前一共有4款: 1️⃣炸和牛肉丸: 肉丸有少許鬆散,但牛肉味香2️⃣和牛餃子: 肉餡不算好香,但餃子皮勁薄3️⃣胡麻小白菜: 小白菜好甜,頗開胃4️⃣和牛海膽壽司: 和牛好好味,加上海膽好creamy,口感幾唔錯🆗薩摩和牛他他🐮$178粉嫩色的薩摩和牛他他,中間一隻蛋黃,外面圍住紫菜碎和火箭菜,好似古希臘奧運桂冠咁好靚😍 和牛他他味較淡,但紫菜和火箭菜味道太突出,蓋過和牛他他嘅味🆗極上牛肉濃湯🍲$68牛肉濃湯裏面有三片像牛展的牛肉,再加上彈花和蔥花煮城的辣湯,湯冇乜牛麵,反而似辛辣麵的湯底😂⭐️特上西冷牛扒🥩$2

📍Beefar’s 鹿兒島燒肉

🆗極上牛肉濃湯🍲$68
極上牛肉濃湯

極上牛肉濃湯

⭐️特上西冷牛扒🥩$298
點咗件薩摩西冷牛扒,又係粉嫩的💕 薄切,一路燒一路見到啲血水慢慢標出嚟好自愈
牛味都幾重幾濃幾香,唔會好膩,口感都唔錯

⭐️極上和牛盤合🐮$568
點了二人用的和牛盤合,一共有6款:
1️⃣肉眼心
2️⃣特上西冷
3️⃣特上牛肋肉
4️⃣ 4%奇蹟之牛極上牛肋肉
5️⃣上等牛赤肉
6️⃣ 上等牛舌
牛扒粒變咗肉眼心,好薄,燒出黎都幾香
4%極上牛肋肉幾唔錯,夠香口,油脂分布都唔錯!西冷都好夠口感!牛肋肉和牛肋肉都不錯!係牛舌差少少
極上和牛盤合

🆗牛肋肉盤合🐮$358
薩摩牛牛肋肉一共3款:
1️⃣特上牛肋肉
2️⃣上等牛肋肉
3️⃣牛肋肉
特上牛肋肉算唔錯,油脂靚味道都算不錯
不過牛肋肉和上等牛肋肉,兩者冇乜大分別,味道亦都普普通通,整體又覺得冇乜特別
牛肋肉盤合

💯辣味雞肉腿🐔$68
估唔到最好味係最平嘅辣味雞肉腿!微微帶辣好惹味,而且燒起來特別香!雞肉夠滑夠香口!$68真係估唔到!
辣味雞肉腿

餐廳整體中規中矩!不論薩摩牛,還是4%奇蹟之牛,都冇話想像中咁特別!
服務亦麻麻哋!例如又無介紹話隻蛋係點邊件肉,塊西冷大大塊,又唔俾鉸剪/刀,叫收碟拎埋俾佢都唔識收,仲不停有個員工係度鬧其他員工,勁煩😅
埋單$1100個人頭,落差頗大,性價比不高

#wagyu #satsumagyu #beef #japanesewagyu #4%miraclebeef #A4wagyu #A5wagyu #beeftartare #steak

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #尖沙咀美食
2021-09-27
前菜拼盤