2018-08-09 49 浏览
又到加班食好d時間,今次黎到Bigger Burger Cafe。餐廳位置在佐敦C2出口附近,大約容納40-50座,裝潢幾特別,兩面不同主題feature wall - 一面介紹各國burger,另一面懷舊音樂。餐牌主打burger🍔,亦有小食、意粉等其他選擇,也有set dinner, 都係意粉/rip之類。是夜點餐;菠蘿牛肉漢堡($98)每份burger有配冇少量薯條。Burger size適中,有芝士漢堡扒、蕃茄配有千島醬,味道配搭不錯~炸軟殻蟹蝦漢堡($118)有炸軟殻蟹、蝦肉雜果醬、蕃茄再配生菜,軟殻蟹係好味,但配試雜果醬一齊食會蓋過軟殻蟹味道,個人prefer就咁食軟殻蟹會咁開心d~黑胡椒辣味雞翼($68)雞翼共有6隻,炸得好香,黑椒味好濃,食完好想再order,但要節制下🤣🤣凍檸茶($18)食咁炸野,點都要叫杯凍檸茶消消熱氣。食物質素中上,而且店員服務態度好好,好思心,長期支持小店經營,會再黎食!

是夜點餐;

菠蘿牛肉漢堡

菠蘿牛肉漢堡($98)

炸軟殻蟹蝦漢堡

炸軟殻蟹蝦漢堡($118)

黑胡椒辣味雞翼

黑胡椒辣味雞翼($68)

凍檸茶($18)
食咁炸野,點都要叫杯凍檸茶消消熱氣。

菠蘿牛肉漢堡
黑胡椒辣味雞翼
2018-08-08 25 浏览
唔想熱辣辣排隊食澳牛,走左過嚟對面食「Bigger Burger」。入到嚟,除左本地人之外,仲有幾枱外藉人仕,佢地都係食個burger,嘆返支酒,好寫意咁。酒精飲品都幾多選擇,非繁忙時段仲有第二枝半價添。但我地今晚唔想飲酒,叫左Cappuccino,大大杯,咖啡味濃。士多啤梨Mojito Soda,要左冇酒精,士多啤梨果肉加士多啤梨醬加薄荷葉加梳打,涼透心~經典安格斯牛肉漢堡餐$78配左即炸粗薯條,夠晒熱辣辣。Buger中間塊漢堡扒肉汁豐富,好香牛肉味,最緊要中間放左好多醬汁,好滋味。香煎澳洲牧場西冷牛扒餐$98賣相唔錯,中間做到紅嫩,不過牛味唔出,又有啲根位,個漢堡扒好食好多。如果唔夠飽可以加多十蚊叫碗飯或者意粉添! 我哋加咗一客意粉,上面有啲香蒜,幾香口。加$28可以加配個龍蝦忌廉湯,仲送蒜蓉包。呢個湯真係一定要加呀,推介。龍蝦味超香超濃,好大碗,我同朋友都一致大讚👍🏻👍🏻,$28真係好抵,必飲!

酒精飲品都幾多選擇,非繁忙時段仲有第二枝半價添。

經典安格斯牛肉漢堡餐$78
配左即炸粗薯條,夠晒熱辣辣。

香煎澳洲牧場西冷牛扒餐$98

2018-08-08 21 浏览
今日要到佐敦上堂,但稍為早到了,於是先找個地方醫醫肚。地鐵出來行經白加士街這間Bigger Burger Cafe西餐廳,看似坐得舒適便入去試試。餐廳裝潢都幾有格調,牆上掛著黑膠唱片裝飾。《經典牛肉漢堡 $78》麵包焗熱了都鬆軟;牛肉漢堡扒汁潤,肉汁豐富。《龍蝦意大利飯 $188》賣相不錯,有半隻已拆肉的龍蝦,有龍蝦味但肉質略不夠彈牙;醬汁濃稠度剛好,但龍蝦味欠奉,不知道是否意大利飯的品種不同,沒有平時意大利飯的煙韌質感,口感較為腍軟。《Cappuccino $32》《Ice Latte $32》两款咖啡口感味道沒有分別,冷熱度為常溫,味道亦不太理想。餐廳食物和飲品還有好大的改進空間笑面還是留給漢堡好了。

今日要到佐敦上堂,但稍為早到了,於是先找個地方醫醫肚。

餐廳裝潢都幾有格調,牆上掛著黑膠唱片裝飾。

《經典牛肉漢堡 $78》
麵包焗熱了都鬆軟;牛肉漢堡扒汁潤,肉汁豐富。

《龍蝦意大利飯 $188》

《Cappuccino $32》
《Ice Latte $32》
两款咖啡口感味道沒有分別,冷熱度為常溫,味道亦不太理想。

餐廳食物和飲品還有好大的改進空間
笑面還是留給漢堡好了。
2018-08-02
2018-08-07 13 浏览
平時食開附近的餐廳,已經食到悶悶地,所以今日我地來食Burger 做午餐。餐廳感覺好懷舊,牆上貼了黑膠唱片,而且還播了好舊的英文歌,感覺整個人心態年青了。餐廳有lunch set 好抵食,有意大利粉、飯、漢堡包,而且lunch set 有餐湯、主菜、飲品。粟米磨菇湯經典安格斯牛肉漢堡($78)另+$12法式蒜蓉包2件漢堡包好大個呀,個麵包皮亦好厚身,薯條炸到金黃香脆,熱辣辣,而法式蒜蓉包都好大件,雖然冇烘過,但蒜蓉已經滲晒入包入面。藍芝士煙肉牛肉漢堡($108)厚厚的牛肉配上微濃的藍芝士、煙肉,蕃茄,生菜,味道好豐富。欖油野菌忌廉汁意大利粉($68)另加$12升級龍蝦湯估唔到份量都幾多,好抵食。龍蝦湯車打芝士薯條($36)炸完的薯條再將車打芝士放上薯條上面焗,濃濃的芝士味。

粟米磨菇湯

經典安格斯牛肉漢堡($78)另+$12法式蒜蓉包2件

藍芝士煙肉牛肉漢堡($108)
厚厚的牛肉配上微濃的藍芝士、煙肉,蕃茄,生菜,味道好豐富。

欖油野菌忌廉汁意大利粉($68)另加$12升級龍蝦湯
估唔到份量都幾多,好抵食。

龍蝦湯

車打芝士薯條($36)
炸完的薯條再將車打芝士放上薯條上面焗,濃濃的芝士味。
2018-08-06 42 浏览
今晚咁岩經過佐敦手俴D野, 順便食個DINNER, 7點幾食飯時間, 其實都有點漫無目的, 咁岩經過呢個CAFÉ, 見到入面都8成FULL, 而且門口都有人研究緊餐牌, 我估都唔會太差, 主要都係食BURGER, 於是同朋友決定一試!!佢真係好多BURGER SET可以揀, 好多新鮮既配搭, 我同朋友都分別點左佢推介既BURGER!!藍芝士煙肉牛肉漢堡 $108藍芝士同一般芝士係有分別, 除左有D藍色既點點之外,味道帶有強烈的鹹味, 令成個BURGER都有一種好特別既味道, 同牛肉漢堡都好夾, 而家質地軟,好中意,但係好搞笑, 可能廚師搞錯左, 比多左塊包我地, HAHA, 所以好飽!!!炸軟殼蟹蝦漢堡 $118另外叫左呢個炸軟殼蟹蝦漢堡, 睇相真係冇得輸, 黎到既時候我都嘩左聲, 因為真係幾靚, 個醬紅紅黃黃咁, 食落都真係有驚有喜, 我以為個醬會係熱, 點知係凍, 以為黃色係芒果, 但結果我食唔出咩, 但好肯定好重好重既生洋蔥味,本人對生洋蔥就唔係咁好, 但整體上都太差, 個炸軟殼蟹係堅正, 又大舊, YUMMY!!BURGER真係好大舊, HAHA, 完全唔可以就咁食, 要分層分

藍芝士煙肉牛肉漢堡 $108
藍芝士煙肉牛肉漢堡

炸軟殼蟹蝦漢堡 $118
炸軟殻蟹蝦漢堡

BURGER真係好大舊, HAHA, 完全唔可以就咁食, 要分層分!!!勁呀!!!

青檸黃瓜蘇打
另外叫2杯飲品, 青檸黃瓜SODA $48 同埋 藍色海洋菠蘿SODA $48,青檸黃瓜SODA真係好特別, 好清新, 青瓜味好出, 中意既人就會好中意(我, 我朋友就覺得怪怪地), 平時有飲開MOJITO既人一定唔好錯過, 至於杯藍色海洋菠蘿SODA就一定唔會伏, 菠蘿甜甜既, SODA送BURGER真係冇得彈!!!
藍芝士煙肉牛肉漢堡
青檸黃瓜蘇打
2018-08-06 17 浏览
原來bigger burger 位於出名的澳牛對面,這條街有很多食市,吸引到不少人慕名而來。今晚我到了這間吃漢堡的cafe,環境寧靜,牆壁有很多繪圖,桌面的瓷磚色彩繽紛很美。餐廳樓底高,坐得舒服。奇怪是卻有點茶餐廳的感覺,或許因為上菜很快,而且服務也不是很殷勤。再說説食物,來到漢堡店,當然要吃招牌菜,點了經典雙層牛肉漢堡 $128,內有兩片牛肉、蕃茄、洋蔥、芝士及生菜。賣相還可,牛肉有肉汁,不會煮得過火,也有香濃的牛肉味。薯條不算炸得很脆,沒有驚喜。 然後我們再點了一個晚餐,主食是鱈魚子蛋黃意粉$88,升級龍蝦湯配餐包 $28,凍檸茶$10。老實說,套餐雖然不貴,但飲品要加錢總覺得不像套餐。漢堡配檸茶有點錯配,還是汽水合襯。鱈魚子蛋黃意粉吸的地方是上枱的時候熱辣辣,有數隻急凍蝦,也不會有期望,汁不多不少,但有點檸檬汁酸酸的,就不是我喜歡的味道。餐包是蒜蓉包,好吃;龍蝦湯朋友説是用粉開的,我就不知道了,我覺得偏咸罷了。星期五的晚餐,人流也不少。價錢不貴,可以舒服享用一頓晚飯是不錯的。

經典雙層牛肉漢堡

鱈魚子蛋黃意粉
鱈魚子蛋黃意粉
龍蝦湯配餐包
凍檸茶

2018-07-27
經典雙層牛肉漢堡
2018-08-03 16 浏览
餐廳有軟殼蟹漢堡包, 地點非常方便一出地鐵站C2行一分鐘都唔洗$68蚊有個晚餐食,喺我地頭灣仔食個午餐都唔得, 性價高!朋友叫了一杯蘋果汁, 竟然成為十個大洋 seven都唔得, 仲要俾你涼住冷氣慢慢坐低嘆! 食素的人是也有選擇因為佢有一款蘑菇漢堡 完全沒有肉類連海鮮都冇,安心食素。龍蝦湯芝士味好濃郁軟殼蟹的份量都幾大隻沙律菜非常新鮮多汁 但可以做得爽身的!橄欖油浸蝦柯打需時製作,但好嘢總係要等.反而呢個係全日亮點蝦夠大隻, 食出係新鮮蝦好爽!

龍蝦湯芝士味好濃郁

軟殼蟹的份量都幾大隻

沙律菜非常新鮮多汁 但可以做得爽身的!

橄欖油浸蝦柯打需時製作,但好嘢總係要等.反而呢個係全日亮點
蝦夠大隻, 食出係新鮮蝦好爽!

2018-07-30
2018-08-02 21 浏览
肚餓,見到食burger即入。每人點了一個burger再加兩個小吃我點了菠蘿梳打,很清爽,菠蘿很甜。友人點了啤酒,九點後第二枝半價。我點了藍芝士煙肉牛肉漢堡,一見到藍芝士,雙眼發光。果然不負所望,藍芝士味道濃郁,配上厚切牛肉,好好吃。薯條剛炸好,脆脆的。另一大食友人點了經典雙層牛肉漢堡,要盡力張大口才咬到。他說牛肉很juicy,很滿足。黑胡椒辣味雞翼 - 火辣辣的那種辣,第一口已噴火,嗜辣人士必愛,難為了不好辣的友人。白酒煮青口 - 挺鮮甜,價錢合理。
肚餓,見到食burger即入。

每人點了一個burger再加兩個小吃

我點了菠蘿梳打,很清爽,菠蘿很甜。

友人點了啤酒,九點後第二枝半價。

白酒煮青口 - 挺鮮甜,價錢合理。
今晚不用煮飯,約埋老公去佐敦道的「Bigger Burger Cafe」食巨型漢堡,第一次食比漢堡包更大的漢堡包,餐廳設計十分有格調有好多特別擺設,坐下來享受美食又有視覺觀賞,已經急不及待地叫餐食,食完這巨大漢堡包,真係非常的滿足。這是餐廳很有獨特的檯面設計。黑松露炒蛋牛肉漢堡$108,黑松露的香,夾著滿瀉的炒蛋,再加充滿牛味的漢堡扒,食時要用雙手拿起個包,放落口中要大大啖咬,這樣的口感超正菠蘿牛肉漢堡$98,牛肉好厚身食時仲好多肉汁在口中,再夾埋菠蘿片,又是另一種口感。今晚試了兩個不同味道的巨型漢堡包。卡邦尼意粉$98

這是餐廳很有獨特的檯面設計。

今晚試了兩個不同味道的巨型漢堡包。

卡邦尼意粉$98

2018-07-19
星期五晚下班後,總覺得要吃一頓豐盛的晚餐獎勵一下自己一整週的辛勞。佐敦區素有美食街稱號,今天剛好經過佐敦,就來發掘究竟有什麼精彩的食店吧。這家Bigger Burger Cafe店門不大,可是門口放著的漢堡包圖片,卻足以吸引我註足了解。坦白說,想要試試這家店,一個理由已經足夠,就是鵝肝漢堡。Let's go!原來餐牌除了漢堡,還有意大利飯,小食等,選擇比想像中豐富。我們兩人點了一份鵝肝牛肉漢堡和一份龍蝦意大利飯,再加一杯菠蘿特飲。店內裝修特別,桌面以馬賽克裝飾,感覺上不太像一般香港餐廳的感覺,頗有歐式氣氛。先來了這杯叫Blue Ocean的特飲,加上一些Voka,感覺refresh,即時胃口大開。鵝肝牛肉漢堡份量很大,漢堡上放上一整片鵝肝,非常大方。為什麼我喜歡吃鵝肝漢堡?試想想充滿肉汁和牛肉香氣的漢堡,本來已經令人垂涎,再多加一片鵝肝,慢慢被牛肉漢堡的熱力溶化,跟牛肉融合在一起,完完全全給牛肉漢堡加持,香氣及口感都給提升至另一層次。不過說到驚喜,是這個龍蝦意大利飯。原以為這種街坊小店提供的,就算是人氣推介,充其量只是一個做得美味的龍蝦汁飯。上桌時的賣相之佳,絕對沒有人會介意''相機先

鵝肝牛肉漢堡

龍蝦意大利飯

不過說到驚喜,是這個龍蝦意大利飯。原以為這種街坊小店提供的,就算是人氣推介,充其量只是一個做得美味的龍蝦汁飯。上桌時的賣相之佳,絕對沒有人會介意''相機先食''。除了賣相,味道真的很棒,每一口都充滿濃濃的龍蝦香。當然,不能不提的是意大利飯中藏了非常之多的龍蝦肉,多的程度足夠你每一口飯也可以配上一口龍蝦肉,而且蝦肉爽口,味道新鮮。店家的心意,令人感動。

一般我們到漢堡包店只會想到fast food,可是來到這家店,感受真的不同。這個星期五晚上,意外地吃了一個比想像中豐富和滿足的晚餐。讚
2018-07-20
鵝肝牛肉漢堡
龍蝦意大利飯
2018-08-02 17 浏览
原本想食對面既老字號 點知今日休息 再望下周圍見到有西餐食 仲要lunch set 七十幾蚊 有湯 有飲品👍🏻咁一於試下 可能過左lunch time 唔多人我要左lunch set 鱈魚子蛋黃醬意粉 仲有南瓜粟米湯 如果夠熱的話 一定更加好飲!凍檸茶大大杯 唔洗加錢Lunch set加$10要蒜蓉包 同老公share 蒜蓉夠哂多 法包無平時食咁硬鱈魚子蛋黃意粉$78 都幾大碟 夠哂味 不過除左d蝦之外就無咩咬口 如果有少少洋蔥等等既配料應該無咁悶 😜不過而家都一樣好味👍🏻老公就散嗌 要左鵝肝芝士軟殼蟹漢堡 聽個名都覺得誇張!鵝肝絕對唔細舊 軟殼蟹都出哂汁 一食滴到周圍都係😂仲有長長薯條🍟唔係碎濕濕 而且係即炸 讚👍🏻對於呢餐晏 我地好滿意

仲有長長薯條🍟唔係碎濕濕 而且係即炸 讚👍🏻

對於呢餐晏 我地好滿意
2018-07-26
2018-08-02 15 浏览
餐廳位置十分便利,鄰近地鐵站,就在澳洲牛奶公司對面,餐廳招牌好搶眼,容易找到。店內裝潢好別緻,牆上還擺有不少黑膠碟作裝飾,別具格調。座位都是軟座沙發還有卡位,十分寬敞,坐得舒適。餐牌上有好多選擇,單單漢堡已有超多款式,亦有小吃、沙律、意粉、飯類、all day breakfast和甜品等,價錢相當大眾化。我們所點的兩款漢堡均賣相不錯,又大大份,附有不少薯條,薯條夠脆又好重薯味,吃得滋味。好欣賞漢堡的麵包烘得金黃,咬落十分香脆,加上超多芝麻,令漢堡充滿芝麻香。鵝肝牛肉漢堡甚有水準,鵝肝夠大件又厚身,啖啖油香。牛肉亦相當厚同juicy,牛味十足,夾住新鮮大蕃茄和其他蔬菜,口感豐富又清新,不會覺得油膩,加上大量香濃半溶芝士和特別調製的醬汁更是惹味。炸軟殼蟹蝦漢堡都好特別,軟殼蟹夠大隻啖啖肉,配上肉質彈牙的蝦肉,有雙重口感。香草蜜糖雞翼相當出色,雞翼烤得恰到好處,皮脆肉嫩,加上超多香草和蜜糖,味道一流。

店內裝潢好別緻,牆上還擺有不少黑膠碟作裝飾,別具格調。
座位都是軟座沙發還有卡位,十分寬敞,坐得舒適。

鵝肝牛肉漢堡甚有水準,鵝肝夠大件又厚身,啖啖油香。

2018-08-02 11 浏览
之前係對面排緊光速餐時已留意到有呢間漢堡飽店, 決定搵時間黎食, 今日就係機會啦!門口有個易拉架展示各類式漢堡, 賣相及價錢都幾吸引入到去一邊係卡坐, 一邊係皮梳化坐, 牆上以黑膠唱片作裝飾, 播住流行外語曲, 感覺幾舒服!漢堡類款式多樣化, 有牛肉/鷄/海鮮/素有點兒花多眼亂, 就點個最基本嘅經典牛肉漢堡 ($78), 應該實無衰嘅!  經典牛肉漢堡材料包括一塊牛肉漢堡, 芝士, 蕃茄及生菜, 厚度唔算係好勁, 一口可以咬得晒!  飽身幾鬆軟, 食到漢堡牛肉時有肉汁流出, 再加上半熔化芝士及滋味醬汁, 整體感覺幾好!另外佢嘅好朋友薯條亦不可錯過, 外面幾乾脆, 手指唔會沾上一手油, 點茄汁食就GOOD啦!之後送上呢客烤牛肉沙律 ($98), 份量唔野少, 作前菜可以2人分享; 而減肥人士絶對可以當一份正餐!燒牛肉仍然見到帶有部份紅色, 唔會全熟!  食落肉質帶少少嚼口, 仍保持到有肉汁, 肉味亦幾濃; 至於沙律菜就夠爽脆, 醬汁中帶有少少芥苿味道, 甜中有少少辣幾令人起胃口!友人點了呢客英式全日早餐 ($118), 食材包括焗豆, 香腸, 薯條, 菇, 炒蛋及煙肉, 陣容豐富炒蛋幾滑

門口有個易拉架展示各類式漢堡, 賣相及價錢都幾吸引

漢堡類款式多樣化, 有牛肉/鷄/海鮮/素

典牛肉漢堡

烤牛肉沙律

英式全日早餐

炒蛋幾滑, 菇食到牛油香味; 唯煙肉煎得唔夠香脆; 以薯條代替多士/牛角飽, 以個人黎講係有少少失望!  另外可以加返少少沙律菜可以平衡返口感/味道, 食晒成個都無咁膩!

飲品要另外散叫, 加埋杯可樂就成就一個輕鬆星期六!

典牛肉漢堡
2018-08-02 7 浏览
是晚與友人到佐敦按摩完後隨便在附近找食,藉間薯條癮又發作,故然要去止止癮。Bigger Burger之前曾經食過,那盤大大兜的薯條令我念念不忘。一段時間沒有來,餐牌亦都改變,添加了不少菜式!Sirloin Steak - 朋友食量不大,故點其至愛扒類。這個Sirloin Steak容易切開,肉汁豐富之餘,食落肉質嫩滑不韌。藍芝士煙肉牛肉漢堡 - 麵包烘得香脆軟熟,滿滿的芝麻增加口感。牛肉實身不鬆散,入口牛味香而濃,芝士軟滑得來又不顯滯,配上清新爽脆的青菜蕃茄及香濃醬汁,。薯條雖則份量不多,但炸得金黃亦突顯其薯味挺濃郁!

薯條雖則份量不多,但炸得金黃亦突顯其薯味挺濃郁!
2018-08-02 14 浏览
今日係白加士街度睇到有一間專門食漢堡既餐廳🍔🍟有好多唔同種類的漢堡,見到好似幾吸引!就決定入去食個晚餐喇!😃👍入去餐廳環境很美式風格,牆壁都很有色彩既圖畫。餐廳唔算好大間,但每張枱都不會覺得很逼。安排了我們坐卡位,坐得夠舒服!食物方面,除左有好多唔同款既漢堡之外,仲有小食意粉飯類。但黎度呢度餐廳,當然要食佢地既漢堡啦!😍我地驚唔夠飽,仲叫左個小食食。🐓蜜糖香草雞翼🐔有6隻!d雞翼都幾大隻同肥美。仲好香既蜜糖味!😍睇落好滋味咁!雞翼搽上好多既蜜糖,雞翼甜甜的又熱辣辣好好味!🍔鵝肝牛肉漢堡🍟個漢堡都幾大個!先講個包皮,同平時食既有分別。烘到熱辣辣,好大個,食落有少少甜味好香麵包味!比出面食的更好吃!厚厚的鵝肝加上焦糖醬,鵝肝皮面煎到有少少脆,一切開d鵝肝油出哂黎!😍正!食落好juicy!芝士🧀溶化落牛肉漢堡😍漢堡食落好重牛味,亦好多肉汁,唔會話乾!肉質唔錯👍👍個底仲舖有生菜,厚厚的蕃茄,一啖咬落去,好滋味,口感豐富,好清爽。👍食漢堡點可以少得脆卜卜既薯條🍟炸到金黃色,點埋茄汁太完美。🍅🍔黑松露炒蛋牛肉漢堡🍔亦好好味。出面少見呢款漢堡,所以叫黎食!賣相相當吸引。厚厚一層既半熟炒蛋,食落jui
今日係白加士街度睇到有一間專門食漢堡既餐廳🍔🍟

安排了我們坐卡位,坐得夠舒服!

🐓蜜糖香草雞翼🐔有6隻!
d雞翼都幾大隻同肥美。仲好香既蜜糖味!😍
睇落好滋味咁!

雞翼搽上好多既蜜糖,雞翼甜甜的又熱辣辣好好味!

🍔鵝肝牛肉漢堡🍟個漢堡都幾大個!

🍔黑松露炒蛋牛肉漢堡🍔亦好好味。
出面少見呢款漢堡,所以叫黎食!

賣相相當吸引。厚厚一層既半熟炒蛋,食落juicy有蛋醬,落了黑松露調味,食落更香更好味!
連埋牛肉漢堡一啖食,都幾夾喎!

呢個漢堡又幾好味!
食完成份都幾飽!😁

最後仲叫左杯橙汁黎飲。🍹
對於呢餐幾滿意!😀