呢間越南Bistro嘅嘢嘢幾唔錯之餘, 仲有一個小鮮肉靚仔mix, 識講流利廣東話嘅staff😝 加分加分🤪 🧡Beef Tartare作為牛他他嘅忠實擁躉表示有啲慚愧🤪因為第一次食越式牛他他‼️ 配埋啲辣椒仔粒, 紫洋蔥, 連埋塊大葉一齊食, 又幾唔錯喎😋 🧡Cabbage & Shredded Chicken Salad Refreshing & healthy choice, 椰菜紅蘿蔔salad, 撈埋大量雞絲🥗 🧡Mango Avocado Rice Paper Rolls 食越南嘢當然要叫米紙卷喇, 除咗呢個素食選擇, 仲有配蝦或者軟殼蟹嘅🌯🧡Hoi An Suckling Pig 呢個燒乳豬不得了🤤 份量比想像多, 外皮燒得超級香脆, 內裏肉質juicy🐷 🧡Roasted Lemongrass Chicken Rice 呢個幾得意, 有啲似係中式x越式 fusion, 因為個飯底加入咗臘腸😲 Bloody Mary White Pepper Martini

🧡Beef Tartare

🧡Hoi An Suckling Pig

Bloody Mary

White Pepper Martini
2023-08-03
2023-08-09 307 浏览
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗放假想有渡假 feel,去咗黃金海岸逛吓,逛完睇吓有咩好食,見到呢間越南餐廳,係上年嚟嘅時候冇嘅,應該係今年先開!行入去就見到一排排色彩鮮豔嘅燈籠,令我諗起之前去會安古城時嘅感覺。🍴會安烤乳豬($268)嚟到嘅時候熱辣辣,有一隻叉同埋大較剪自己剪開乳豬, 由於我唔係好識處理,我哋叫咗服務員幫手剪開,剪嘅時候已經聽到豬皮清脆嘅聲音,急不及待夾咗一嚿放入口,豬皮極度香脆,肉好易咬開好入味,唔用是拉差海鮮醬已經好好味,落咗就會更加惹味!配醃菜、新鮮青瓜、香葉同埋生菜,可以自製生菜包,感覺清新,口感豐富又冇咁油膩,個人覺得豬皮要就咁食先夠脆,唔好放入生菜包,呢個係必點!😋🍴法國鵝肝醬炒大蝦($288)有5隻大蝦,配6片法包,大蝦肉質爽口,個汁用胭脂鵝肝做,夠濃厚,法包有 grill 過嘅charcoal 痕,好香脆,加埋醬汁食一流!🍴烤焗茄子蟹肉沙律($118)沙律嚟到嘅時候微暖,因為茄子係經過烤焗,煮到好軟身索晒醬汁,上面鋪咗嘅蟹肉冇調味,食到天然海水味,好鮮~加埋馬拉盞同花生,帶有鹹香味,係一款唔會感覺生冷,又好開胃嘅前菜!🍴香芒蜜柚椰
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

🍴會安烤乳豬($268)

會安烤乳豬

🍴法國鵝肝醬炒大蝦($288)

法國鵝肝醬炒大蝦

🍴烤焗茄子蟹肉沙律($118)

烤焗茄子蟹肉沙律

🍴香芒蜜柚椰子雪葩($72)
椰子雪葩有芒果味脆皮包住,外面酸酸甜甜,椰子雪葩輕盈唔太甜又夠椰子味,配埋蜂巢脆糖、新鮮芒果、蜜柚同朱古力脆粒食,一流!

香芒蜜柚椰子雪葩

🍴Affogato($72)
雪糕係蓮花焦糖味,蜂巢脆糖、朱古力脆粒、紅莓脆粒同越南濃咖啡另上,倒咗脆脆同咖啡之後,視覺效果好靚~ 雪糕好滑相對比較甜,配埋濃郁嘅expresso 一齊食就啱啱好!

Affogato

🍴Virgin peach-orange mojito($60)
Menu 上面係 mango orange,服務員講可以揀轉 peach,正呀,最鍾意飲桃味嘅飲品,開心!
🍴Lime Soda($43)

餐廳空間感十足,裝飾彷彿令我置身會安古城,服務員態度親切又細心,成餐飯食得 relax 又開心,唔怪得weekday 夜晚都坐滿客人!

法國鵝肝醬炒大蝦
烤焗茄子蟹肉沙律
香芒蜜柚椰子雪葩
Affogato
🔅烤焗茄子蟹肉沙律🍆•$118見到呢道頭盤未係其他地方食過,當然要叫黎試下🤣茄子好淋,加埋馬拉盞、蛋同乾蔥就更加入味😆芫荽更加係神來之筆🤪🔅軟殼蟹炒越南粉絲🦀• $178軟殼蟹炸得好酥脆,一啲都唔冧油🤓炒粉絲加埋蛋、香蔥、香菜九層塔🌿就更加惹味😆食到停唔到口😙🔅薑黃烤鱸魚🐟•$228原條烤鱸魚真係好吸引!不過兩個人食就真係有啲多🤪鱸魚好嫰滑,唔腥😎鍾意嘅,仲可以配埋檬粉、酸甜醬汁、西柚包住嚟食,夠曬開胃🙉🔅焦糖爆谷香蕉🍌•$72為咗甜品,第二個胃要開啟了😁呢個甜品都幾多層次,除咗有焦糖餅,仲有紅莓乾🍓、爆谷、烤香蕉同脆脆😙撈埋雪糕一齊食,真係停唔到口🍦🔅Truffle Affogato🍦• $88松露甜品,真係好少見🥰估唔到有幾夾喎,紅桑子脆脆增加口感、越南咖啡又可以中和焦糖雪糕,冰火交融😁🔅Purple Haze • $60是日唔係好想飲酒,所以叫咗會Moctail😆果味比較重,所以味道比較甜🙈🔅Peach & Lychee Martini • $78朋友難得叫Cocktail😂聽佢講酒好重,證明真材實料😀

🔅烤焗茄子蟹肉沙律🍆•$118

🔅軟殼蟹炒越南粉絲🦀• $178

🔅薑黃烤鱸魚🐟•$228

🔅焦糖爆谷香蕉🍌•$72

🔅Truffle Affogato🍦• $88

🔅Purple Haze • $60

🔅Peach & Lychee Martini • $78
朋友難得叫Cocktail😂聽佢講酒好重,證明真材實料😀
2023-08-08 15 浏览
~ 烤焗茄子蟹肉沙律($118)🍆原本以為呢個係冷盤點知原來係熱嘅🤓。茄子焗到好軟同入味😚仲加咗馬拉盞,蛋🥚,花生同乾蔥。但點解會有咁多芫荽架🤢,好彩好容易整走🫢。~ 薑黄烤鱸魚($228)🐟朋友一望到就比佢吸引住🤪,而且個份量share到真係好足夠😎。除咗有魚之外仲有蜜柚同檬粉可以加埋醬汁用生菜🥬包住黎食,咁樣就可以清新啲冇咁膩口👍🏻。~軟殼蟹炒越南粉絲($178)🦀軟殼蟹嘅份量比想像中多,每人都分到3,4件黎食而且炸得酥脆唔厚粉😋。粉絲加咗蛋,洋蔥🧅等材料一齊炒幾香,但可能因為粉絲索晒醬汁,食嗰陣都要整返散佢先食到😅。~ 松露愛馥卡朵($88)☕️甜品好少會加埋松露🤔,見到餐牌推薦就叫咗嚟試吓😛。除咗多咗松露之外其他都同Affogato一樣,不過唔同嘅係餐廳除咗用咗焦糖餅味雪糕🍦同越南咖啡外☕️,仲有配到紅桑子同焦糖脆脆令口感同味道更加豐富😚。~ 焦糖爆谷香蕉($72)🍌兩個女人一個甜品點會足夠😎,不過開頭唔知原來呢個都跟咗雪糕🤪。下面有啲朱古力碎同紅桑子脆脆可以撈埋一齊食,而香蕉同爆谷本身唔會加咗好多甜味,所以全部嘢加埋一齊食味道啱啱好😙。~ Peach & Lyche Martin

~ 烤焗茄子蟹肉沙律($118)🍆

~ 薑黄烤鱸魚($228)🐟

~軟殼蟹炒越南粉絲($178)🦀

~ 松露愛馥卡朵($88)☕️

~ 焦糖爆谷香蕉($72)🍌

~ Peach & Lyche Martini($78)🍸
呢杯係用vodka做base,酒味都比較濃郁😌。

~ Purple Haze($60)🍹
朋友難得唔飲酒叫咗mocktail😂,呢杯Raspberry嘅味道好出,飲落比較甜。
2023-08-06 14 浏览
高質越南菜推介!❤️好好食😋今次去黃金海岸搵食 呢間餐廳環境好有度假feel🤭食物好岩我口味!參巴醬炒通菜 $85平時都係見到飛天/馬拉盞炒通菜~呢個醬我第一次試,就愛上咗!通菜係平時我食越南餐廳會必叫的家常菜啦~上面有炸蒜同埋醬汁好入味!特色咖哩蛋炒軟殼蟹 $198我哋都好鍾意食軟殼蟹!🥰超推薦呢一個~即炸香脆!份量超大!咖哩係甜的同加入蛋花 配上法包吸晒啲精華😍正河內手撕三黃雞絲湯河 $118呢個係經典嘅越南湯河!最欣賞熱辣辣同埋個湯底好清澈~會想飲多幾啖😌炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328呢個都超推薦好好食!中間粉嫩外層有炭燒嘅香味!配上焦糖雨露汁好夾~建議趁熱食招牌蟹肉炒飯 $158炒飯粒粒分明!上面有紅蘿蔔絲臘腸椰菜香菜等等配料~仲有蟹肉粒同埋蛋粒 顏色十分豐富 味道好岩我口味!推薦👍Cranberry Juice $48個人好鍾意飲蔓越莓汁,酸酸甜甜好飲!餐廳係會提供檸檬水~加一服務費Bistro Hoi An (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖#foodporn #foodie #yum #delicious#instafood#foodstagram#no
高質越南菜推介!❤️好好食😋

參巴醬炒通菜 $85

特色咖哩蛋炒軟殼蟹 $198

河內手撕三黃雞絲湯河 $118

炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328

招牌蟹肉炒飯 $158

Cranberry Juice $48
個人好鍾意飲蔓越莓汁,酸酸甜甜好飲!

餐廳係會提供檸檬水~

加一服務費

Bistro Hoi An (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖

#foodporn #foodie #yum #delicious#instafood#foodstagram#nomnom#foodpics#foodlover#foodblogger#foodphotography #foodgram#fooddiary #foodbeast#healthyfood#foodcoma #foodheaven#foodshare#foodforfoodies
2023-07-27 162 浏览
Bistro Hoi An—位於黃金海岸,係屯門靚影之一,睇埋日落真係一流,然後可以食fine dining。餐廳入面大部staff都係講英文,有個混血靚仔會講中文同英文。餐廳佈置好靚,環境優雅。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:Shrimp Ceviche |$138Beef Tartare|$148Morning glory|$85Crispy Pork & Taro Spring|$88Roasted Lemongrass Chicken Rice|$158Haynes Range Chardonnay 2020 |$80Affogato|$72☻Shrimp Ceviche,生蝦刺身加青檸同秘製酸汁,口感爽、酸帶辣,食完頭盤胃口大開。☻Beef Tartare,生牛肉塔塔用生牛肉切成小塊,混合各種調味料,口感柔軟、鮮嫩,咬落有微妙的生牛肉味道。☻Morning Glory,越式炒通菜,口感鮮脆,味道濃郁,香蒜味。☻ Crispy Pork & Taro Spring,脆皮香芋豬肉春卷,春卷入面有炸豬肉和芋泥,口感酥脆、涵料肉質鮮嫩。☻ Roasted Lemongrass Chicken Rice,
Bistro Hoi An

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
Shrimp Ceviche |$138
Beef Tartare|$148
Morning glory|$85
Crispy Pork & Taro Spring|$88
Affogato|$72

☻ Roasted Lemongrass Chicken Rice,烤香茅雞飯,雞扒炸得非常好食,配埋煲仔蠟腸飯一流。

☻ Haynes Range Chardonnay 2020:,口感清新、酸度適中,帶有果香和花香的味道,非常適合搭配越菜。

☻Affogato,意式雪糕、咖啡味,口感濃郁、口感豐富,加上熱咖啡的燙灼,味道濃郁深邃,非常適合作為晚餐既結尾。

📝評分

庆祝纪念
纪念日
  • Affogato
2023-07-25 34 浏览
Bistro Hoi An (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖-作為屯門人嘅我不嬲都知黃金海岸有好多餐廳,但由於一直冇乜時間去試,所以淨係食過嗰度嘅其中幾間🥹今次有時間就去咗黃金海岸放鬆吓,順便食咗一間越南菜,餐廳環境好好,坐得舒服之餘好有feel,嘢食都非常唔錯,值得一試!-越式生蝦刺身 $138越南虎蝦大小適中,好新鮮,口感彈牙又爽口,柑桔魚露汁酸酸甜甜有啲辣,非常開胃-參巴醬炒通菜$85 通菜份量都幾足,好有鑊氣,嗰醬好惹味-會安烤乳豬$268乳豬吼得好香口,表皮非常香脆,豬肉口感嫰滑好juicy ,配有手工醃菜,香葉同是拉差海鮮醬-炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328M9黃牛油脂分布均勻,用炭燒之後更加香口,熟度恰到好處,配有焦糖魚露汁自家製酸菜-招牌蟹肉炒飯 $158蟹肉炒飯好有鑊氣,飯粒粒粒分明,配有臘腸,椰菜同香菜
Bistro Hoi An (屯門)
越式生蝦刺身 $138
參巴醬炒通菜$85
通菜份量都幾足,好有鑊氣,嗰醬好惹味
會安烤乳豬$268
炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328
招牌蟹肉炒飯 $158
蟹肉炒飯好有鑊氣,飯粒粒粒分明,配有臘腸,椰菜同香菜
2023-07-24 108 浏览
💖 Bistro Hoi An (屯門)✨屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我其實成日都覺得黃金海岸雖然好多餐廳但係唔係間間都好食🤔今日就搵埋我嘅瑜伽老師一齊忙裏偷閑,食好西🤭呢間餐廳佢已經食過幾次😏果然冇介紹錯。-炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊🐃 $328OMG!!!!好腍,好重炭燒牛肉香,份量仲要唔少😏每一塊牛肉都切成薄片,好易入口😎-特色蛋咖喱炒軟殼蟹🦀 $198真係估唔到咁大份😨,我諗呢度真係差唔多有兩隻大嘅軟殼蟹😱佢好軟殼蟹嘅炸粉唔會好厚,每一隻蟹都勁多肉,入邊唔會好乾身👍🏻旁邊嘅蛋咖喱非常惹味,配埋法包一齊食仲正‼️-炭燒豬頸肉🐖 $105呢度嘅豬頸肉好彈牙,好嫩口😍,外皮帶有焦香,加埋佢獨有嘅醬汁😏確實係令人流連忘返。-參巴將炒通菜🥬 $85呢一個係Pinky Miss誠意特別推介😈,佢話佢好鍾意食呢度嘅炒通菜,所以我就叫咗一份🤫,唔會炒到老哂,又唔會好鹹,有咬口真係冇介紹錯😝-脆皮牛油雞翼🍗 $88近排我都係好鍾意食炸雞翼,呢一個炸雞翼真係好脆口,中間除咗有肉汁嘅味道之外仲好重牛油香。旁邊仲有啲青檸🍋,酸酸甜甜,好好味。-愛馥卡朵

💖 Bistro Hoi An (屯門)
✨屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖

-炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊🐃 $328

-特色蛋咖喱炒軟殼蟹🦀 $198

-炭燒豬頸肉🐖 $105

-參巴將炒通菜🥬 $85

-脆皮牛油雞翼🍗 $88

-愛馥卡朵蓮花焦糖餅雪糕加越南濃咖啡🍨 $72
近排其實我已經戒咗夜晚飲咖啡好耐了,因為真係好驚瞓唔着覺,點不知去到今日終於要破戒🤣因為呢一個咖啡係佢哋嘅signature😌個個嚟到都叫一份😆 自家製嘅Louts 焦糖餅乾雪糕上面可以根據喜好再淋上越南咖啡☕️,之後再加入焦糖脆脆、紅桑子脆脆、朱古力碎,令到味道同口感更加豐富❤️而且可以中和返咖啡嘅苦澀味。

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-07-24
  • Affogato
2023-07-24 55 浏览
🤠黃金海岸遠離煩囂,有一種歐陸嘅感之餘,仲可以嚟過浪漫沙灘散步睇星🌟絕對係新界區後花園💐黃金海岸商場有好多餐廳選擇🥰我就俾Bistro Hoi An滿天燈籠吸引左🏮環境:8/10一入到餐廳就望到燈海,彷彿瞬間去左越南會安古城😍絕對係一個打卡位📸仲可以揀坐outdoor 吹下風又得😘食物:8.5/101️⃣Soft Shell Crab Rice Paper Rolls $118芒果軟殼蟹米紙卷大愛,皮薄餡正😋芒果酸酸甜甜開胃,軟殼蟹剛炸起蟹肉肥美🦀,菜式附上花生醬同酸辣汁,各有特色😝2️⃣CharGilled M9 Wagyu Bavette $328牛肉燒得外脆內軟,就算燒完都鎖到肉汁,入口juicy,M9澳洲牛果然名不虛傳🥰3️⃣Hoi An Suckling Pig $268📣重重重點推介📣如果大家黎幫襯一定要食‼️乳豬豬皮勁脆口 👉🏻有片🎬,整體唔會太多肥膏,但充滿油香,肉質嫩滑,我平時唔食肥膏嘅我都忍唔住食哂🤤4️⃣Crab Tomato Rice Vermicelli Soup $135蕃茄味濃,剩係個湯底都值得大家試試😋,仲有勁多豆卜索哂啲湯,口感似米線,大蝦蟹肉嘅混入令到湯底更加鮮甜,絕

環境:8/10

食物:8.5/10

3️⃣Hoi An Suckling Pig $268

蕃茄味濃,剩係個湯底都值得大家試試😋,仲有勁多豆卜索哂啲湯,口感似米線,大蝦蟹肉嘅混入令到湯底更加鮮甜,絕對要讚👍🏿

5️⃣Purple Haze
見到特色飲品忍唔住要試一試💜,飲品外觀非常igable,以黑加侖子味為主,唔似藥水味😂

💰性價比:7/10
依到埋單要$1000左右,兩個人食都食剩好多要打包,依個份量3個人食都唔過份,咁計每人都差唔多$33x左右,絕對抵食🤩
2023-07-19
  • Hoi An Suckling Pig
📌 Bistro Hoi An📍 屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖☎️ 34210060★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*屋企人同我都鍾意閒時去吓屯門黃金海岸,日落之前可以行下海灘。入夜後黃金海岸好寧靜,喺度食飯好relax 好有度假feel。呢日就揀咗食越南嘢。呢間餐廳樓底頗高,滿天色彩斑斕嘅燈籠好吸睛,好似成個會安古鎮搬咗過嚟咁,餐廳仲有戶外雅座可供選擇。💫越式生蝦刺身($138)一碟八隻越南虎蝦好厚肉,肉質有彈性,配埋乾蔥及柑桔魚露汁,沒有泰式辣到飛天嘅味道,而是鹹中帶微辣,怕辣之人都不妨一試。💫越南蜜柚燒蝦沙律($138)入面有脆椰絲拌柚子,口感卜卜脆,燒蝦香口爽身、有魚露汁令本身酸酸甜甜嘅沙律多咗一層鹹味,食落更有層次又開胃。沙律前菜黎講分量都幾大好抵食。💫特色蛋咖喱炒軟殼蟹($198)軟殼蟹上枱要即食,新鮮現炸,索晒啲咖喱汁好惹味,仲附有輕輕烤過嘅法包可以蘸咖喱。💫會安烤乳豬($268)點呢道菜時店員都舉起手指公,話係鎮店招牌菜。原隻乳豬腿上碟,附上剪刀剪開,乳豬皮又薄又鬆脆,肉質嫩又多汁,肥瘦適中
📌 Bistro Hoi An
📍 屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖
☎️ 34210060

💫越式生蝦刺身($138)
越式生蝦刺身

💫越南蜜柚燒蝦沙律($138)
越南蜜柚燒蝦沙律

💫特色蛋咖喱炒軟殼蟹($198)
特式蛋咖喱炒軟殼蟹

💫會安烤乳豬($268)
點呢道菜時店員都舉起手指公,話係鎮店招牌菜。原隻乳豬腿上碟,附上剪刀剪開,乳豬皮又薄又鬆脆,肉質嫩又多汁,肥瘦適中,蘸埋是拉差海鮮醬,配合香葉同手工醃菜一齊食可減膩。
會安烤乳豬

💫Affogato ($72)
越南濃咖啡淋晒落個Gelato度,再灑焦糖餅等脆脆增加口感,咖啡同雪糕嘅比例剛剛好,層次分明。好正!
Affogato

以為越南嘢多數都係食下Pho,米卷之類,呢間有別於一般越南餐廳,睇番原來係屬於Cafe Deco Group,唔怪之得水準咁高啦。😋😋😋😋😋
脆皮牛油雞翼
2023-07-20
越式生蝦刺身
越南蜜柚燒蝦沙律
特式蛋咖喱炒軟殼蟹
脆皮牛油雞翼
星期四晚全場爆滿,係黃金海岸商場都真係幾厲害‼️如果唔係book咗位都無得入,係嗌完嘢食等緊枱期間都有多三組人嚟拎位,但要等😳不過我要重點推介,甚致可以話必叫嘅特色蛋咖喱炒軟殼蟹 $198 - 大大隻軟殼蟹,加勁濃郁嘅咖哩,如果中意食咖哩嘅朋友,絕對可以叫碗飯🤤 越式生蝦刺身 $138 - 啲蝦好爽,仲有佢青檸味好出,不過食呢類餐廳最好跟返嗰次序食,一定一定要食前菜先,咪你食完咖哩再食佢會無咁fresh‼️香茅燒牛肉撈檬 $115 - 你可能睇到嗰價錢會覺得有少少貴,但係食咗就會明佢點解會值錢啲,整得好爽,又易撈🤭 可以話係食過最好食嘅!炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328 - 佢嗰和牛唔係入口即溶,但好淋,牛香味亦好重,中意食牛嘅朋友仔可以一試☺️最後,都忍唔住嗌咗嗰焦糖爆谷香蕉 $72 - 佢嗰雪糕另到成件事加咗好多分,可能因為自己中意食焦糖😝整體嚟講,估唔到會食到呢個質素,過開嚟黃金海岸又有多嗰選擇😙

2023-07-17 26 浏览
Bistro Hoi An 將越南會安古城的燈籠美景搬咗黎香港!我哋5月先去完會安旅行,對會安念念不忘,估唔到在屯門黃金海岸可以見到咁正嘅燈籠美景,佢真係一啲都唔輸比越南!入夜後更有魅力,Bistro Hoi An 門前的燈籠在夜幕下吸引咗好多人打卡,搞到我都一度以為自己身處會安。🐖會安烤乳豬 💰268HKD招牌菜式,乳豬皮脆肉香,大大碟上枱,附有剪刀,自己乳豬自己剪,別有一番趣味,剪好嘅乳豬夾埋手工醃菜及香葉同生菜卷埋一齊食,點埋佢個是拉差海鮮醬汁,非常有滋味。🐔香茅椰糖烤三黃雞(半隻)💰186HKD招牌菜式,賣相不錯 份量都幾足夠,香茅、椰糖和魚露味幾突出,三黃雞肉質鮮嫩多汁,口感豐富,不過外表燒燶咗少少,還好不會太過油膩。🦐河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬 💰135HKD份量十足,湯底蕃茄味濃郁,尤其喜歡佢檬粉質地圓滑,口感好好。📍 Bistro Hoi An (屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖)

🐖會安烤乳豬 💰268HKD

🐔香茅椰糖烤三黃雞(半隻)💰186HKD

🦐河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬 💰135HKD

📍 Bistro Hoi An
(屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖)
座位分咗室內室外,環境好舒服室內嘅燈籠好靚~樓底夠高,座位闊落,整體空間感好大好啱放假慢慢享受炭燒澳洲頂級M99和牛後腰脊大大塊十量十足,而且極濃牛味,肉質結實同嫩滑 juicy可以點焦糖魚露汁,味道同肉質都令人滿意~河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬蟹肉多 大蝦新鮮入味,肉質彈牙幾好食 整體海鮮湯好夠味~檬粉口感比較特別,好似米線咁滑嘟嘟﹗軟殼蟹炒越南粉絲軟殼蟹份量好多幾加分﹗炸得酥脆,唔厚粉,而且多蟹肉粉絲索晒醬汁,超級惹味~ 個人好推薦必試﹗💛炒軟殼蟹芒果米紙卷:Size大大碌,材料好豐富芒果畀足你而且好清甜,重材料製作,一啖咬落去口感豐富雖然係炒軟殼蟹,但因為菜好多加埋芒果成件事唔會好油膩,作為二人小食都好合適Affogatoa 🥰﹗小編推介﹗呢排咁熱真係會無時無劇都想食雪糕,所以叫咗呢款Affogatoa其實就係蓮花焦糖餅乾口味雪糕 再 配越南咖啡 好好食!而且平時都好少機會食到呢種味~好新奇﹗都係今次Must try Item 之一❣️芒果汁清甜消暑~
座位分咗室內室外,環境好舒服

室內嘅燈籠好靚~樓底夠高,座位闊落,整體空間感好大
好啱放假慢慢享受

炭燒澳洲頂級M99和牛後腰脊
大大塊十量十足,而且極濃牛味,
肉質結實同嫩滑 juicy可以點焦糖魚露汁,
味道同肉質都令人滿意~
河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬
蟹肉多 大蝦新鮮入味,肉質彈牙幾好食 整體海鮮湯好夠味~
檬粉口感比較特別,好似米線咁滑嘟嘟﹗

軟殼蟹炒越南粉絲
軟殼蟹份量好多幾加分﹗
炸得酥脆,唔厚粉,而且多蟹肉
粉絲索晒醬汁,超級惹味~ 個人好推薦必試﹗💛

炒軟殼蟹芒果米紙卷:
Size大大碌,材料好豐富
芒果畀足你而且好清甜,重材料製作,一啖咬落去口感豐富
雖然係炒軟殼蟹,但因為菜好多加埋芒果
成件事唔會好油膩,作為二人小食都好合適

Affogatoa 🥰﹗小編推介﹗
其實就係蓮花焦糖餅乾口味雪糕 再 配越南咖啡 好好食!
而且平時都好少機會食到呢種味~好新奇﹗
都係今次Must try Item 之一❣️

芒果汁清甜消暑~
屯門黃金海岸不嬲都好有渡假既感覺😎見到幾多遊客同外國人 附近餐廳比較有特色🙌🏻Bistro Hoi An係越南餐廳以會安古城作餐廳風格🇻🇳掛左好多色彩繽紛既燈籠 果然同會安有幾分相似🏮點左四款菜全部份量都偏大 烤乳豬令人非常難忘🐖四款都水準之上 味道擺盤環境氣氛對得起價錢食左一餐好愉快的越南菜💖📍生蝦刺身🦐 HKD138越南虎蝦好爽口清甜~預先調好醬汁做成擺盤 唔需要額外點醬汁有乾蔥 柑桔魚露 辣椒🌶️青檸 炸蒜調味每一啖都好清爽 作為前菜好開胃🤤📍炸軟殼蟹🦀芒果米紙卷 HKD98無想到米紙卷咁巨型 我個口唔夠大咬一啖XD炸軟殼蟹大大隻炸得幾脆~配搭白蘿蔔絲 紅蘿蔔絲 芒果🥭生菜🥬同酸辣醬口感勁豐富又好fresh 食左兩個前菜飽左3成(^^)📍會安烤乳豬🐖 HKD268一致認為會安烤乳豬是必點的💕睇Menu唔知咁大隻 一上碟先知咩叫king size先慢煮8小時後焗爐烹製 乳豬肉質軟嫩豬味好香乳豬皮燒得薄又脆 拌碟有生菜青瓜蘿蔔絲仲有魚露海鮮醬 好似韓國五花肉咁全部包埋一齊食 超級超級好味!!📍炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊🥩 HKD328餐廳default 5成熟 好香炭燒味見到牛肉外層微
屯門黃金海岸不嬲都好有渡假既感覺😎
見到幾多遊客同外國人 附近餐廳比較有特色🙌🏻
掛左好多色彩繽紛既燈籠 果然同會安有幾分相似🏮
點左四款菜全部份量都偏大 烤乳豬令人非常難忘🐖
四款都水準之上 味道擺盤環境氣氛對得起價錢
食左一餐好愉快的越南菜💖

📍生蝦刺身🦐 HKD138
越南虎蝦好爽口清甜~
預先調好醬汁做成擺盤 唔需要額外點醬汁
有乾蔥 柑桔魚露 辣椒🌶️青檸 炸蒜調味
每一啖都好清爽 作為前菜好開胃🤤

📍炸軟殼蟹🦀芒果米紙卷 HKD98
無想到米紙卷咁巨型 我個口唔夠大咬一啖XD
炸軟殼蟹大大隻炸得幾脆~
配搭白蘿蔔絲 紅蘿蔔絲 芒果🥭生菜🥬同酸辣醬
口感勁豐富又好fresh 食左兩個前菜飽左3成(^^)

📍會安烤乳豬🐖 HKD268

見到牛肉外層微微燒到焦香 裏面燒到粉嫩既顏色
佢唔係走入口即融和牛路線🤘🏻
後腰脊位置牛味濃郁 一路咀嚼牛脂香味就會愈出
配搭特調焦糖魚露汁令口感更加清爽減油膩感💦

📍Pieapple & Mint Juice Julep🍹HKD60
揀左兩杯mocktail即刻好似去左東南亞既感覺
落左好多薄荷葉🌿味道好天然好fresh
菠蘿味好出🍍但又唔會好甜

📍Berry Punch🍸HKD60
酸酸微微既雜莓水果汁🫐
同樣落左薄荷葉 好清涼解渴💦
2023-05-31
原定在太子區諗諗下午食甚麼好?因有揸車關係就想去遠些地方吧,所以昨天即興跟朋友就入左屯門黃金海岸覓食再順道逛下😃。今日天氣大太陽好熱啊,所以不能坐室外食飯,這裡餐廳選擇亦很多,但想坐得舒服些,最後揀左呢間Bistro Hoi An越南餐廳,它室內夠寬敞会坐得又舒服,室內天花設計亦十分吸睛🤩!因為咁決定試試吧!1. 香茅燒雞肉撈濛 $1152. 炸軟殼蟹芒果米紙卷. $1183. 越南蜜柚燒蝦沙律. $138味道是ok的,由其撈濛值得一試😋👍以下order飲料,各款在味道上調較得很好,只是價格略貴了些,平均$60一杯,還未計加一收費啊!總括來說這是值得一試同推介大家既越南餐廳!😊
1. 香茅燒雞肉撈濛 $115
2. 炸軟殼蟹芒果米紙卷. $118
3. 越南蜜柚燒蝦沙律. $138
味道是ok的,由其撈濛值得一試😋👍

總括來說這是值得一試同推介大家既越南餐廳!😊

2023-06-11