2019-04-16 58 浏览
被這個神秘優雅藍屋裝修設計吸引,想不到連食物都相當高質,很值得推介呢!店舖空間雖不大,但設計感十足,令人感到舒適。芝士菠菜酥($37) 很好吃!菠菜與濃郁的芝士完美地交融,外層酥皮好香脆鬆化,一點也沒有油膩感士多啤梨芝士蛋糕($45) 好欣賞蛋糕的餅底,是吃過之中數一數二之鬆脆!據店長之說有粒粒的糖,是功夫之作,難怪很有脆口感。 芝士亦相當軟滑,雖然個人偏愛實在口感,但同樣推介。Peanut butter Latte- Tall ($42) 花生味更襯托出咖啡的香濃,這配角做得很稱職。如想花生擔當第二主角記得要事前向店員說啊!Flat White- Grande ($53) 偏Nutty的味道我喜歡呢。很喜歡店家的裝潢和花花咖啡杯;也很喜歡店主的熱情和用心,定價是偏高,但質素對得起,值得推薦。一杯優質咖啡,一口滋味食物,絕對能成就愉悅的心情。推介愛品啡的朋友來訪啊!

店舖空間雖不大,但設計感十足,令人感到舒適。

1K
2019-04-15 47 浏览
一間以寶藍色及金銅色裝修設計大門,咖啡店名為「Bluebird Coffee」,位於西營盤德輔道西103號樂基商業中心地下,帶給人一種優雅的感覺。店內燈光柔和,樓底高,雲石圓枱, 粉藍色的梳化, 柱子上布滿綠葉加藍鳥圖案的霓虹光管,既簡約又舒適。店內提供多款咖啡,有多種國家咖啡豆、手沖咖啡、單品咖啡 ,還有特調咖啡如Coconut Latte, Peanut Butter Latte, Nutella Latte等,創意無限。如不愛咖啡人士,亦可揀選朱古力、抺茶及茶類。最有特色就是它們的鹹點及甜點,全是老闆親自製作,每日限量發售。 棉花糖咖啡,用牛奶咖啡做底,再舖上滿滿的棉花糖熔入咖啡中,口感更creamy ,甜而不膩,很合適少女們飲用。冰火咖啡,一層一層不同濃度的咖啡,濃郁突出,咖啡味酸帶重,有先酸後甘香感。芝士火腿牛角包,牛角包是自家製,有牛油香,外皮酥脆內鬆軟,配芝士火腿,味道上更感豐富。自家製的士多啤梨芝士蛋糕 ,外觀精緻,味道絕不簡單。淡黃色的牛油餅底,配上鮮草莓及淋上草莓果醬。入口幼滑,芝士香味突出,從後帶出清新感,輕型不覺膩。酸酸甜甜的草莓果醬,及芝士蛋糕的餅底,亦令人眼

入口幼滑,芝士香味突出,從後帶出清新感,輕型不覺膩。酸酸甜甜的草莓果醬,及芝士蛋糕的餅底,亦令人眼前一亮,草莓果醬開胃,而餅底很鬆軟帶牛油香,層次分明。
2019-04-15 103 浏览
I prefer not going back to Central to find a decent cuppa during weekends becuase I simply spend too much time there during the weekdays.... 🙈🙈Glad to know that there is a new ☕️ spot around SYP doing specialty coffee w/ an array of single origin ☕️ beans (pick from regular/ premium beans). I chose Brazilian - nutty/ milk/ chocolatey flavours. The nutty taste is more prominant at first but the chocolatey taste seeps out at the end of the sip ☺️🍫. For a dainty cafe, the pastries/ food they stock are

Glad to know that there is a new ☕️ spot around SYP doing specialty coffee w/ an array of single origin ☕️ beans (pick from regular/ premium beans). I chose Brazilian - nutty/ milk/ chocolatey flavours. The nutty taste is more prominant at first but the chocolatey taste seeps out at the end of the sip ☺️🍫. For a dainty cafe, the pastries/ food they stock are decent in both quality and price. 👍🏻

Hand  drip
2019-04-14
用餐优惠
試食活動
Hand  drip
  • Hand drip
西環向來都係小店集中之地,更有好多咖啡店,今次經過見到一間細細間好有味道既小店,同友人行得攰就入去坐低嘆杯咖啡。環境小店比較細間,座位不多,好「的骰」,但又唔會覺得坐得好唔舒服,都幾令人relax。餐牌除左咖啡店必有既款式外,仲有一個 “Special”既分類十分吸引我注意,有好多好特別既咖啡,例如 “Marshmallow Latte”, “Coconut Latte”, “Nutella Latte” , “Peanut Butter Latte”等等,老闆娘更介紹各款都係用實體既醬去沖調而唔係用糖漿,例如Peanut Butter Latte真係用花生醬沖,好吸引!Peanut Butter Latte $42(Tall)身為花生迷,當然要試下呢杯花生醬Latte,由真正花生醬加咖啡再加奶整成,非用糖漿! 飲落花生味十分突岀,再配上本身就係nutty味突岀Cobalt Household咖啡豆,先有花生醬既香氣,後勁係本身咖啡豆既果香,十分有層次,唔係誇張,係真係一杯飲完會難忘既咖啡!Marshmallows Latte $42(Tall)同樣以Cobalt Household咖

餐牌

Peanut Butter Latte $42(Tall)
Peanut Butter Latte (Tall)

Marshmallows Latte $42(Tall)
Marshmallows Latte(Tall)

同樣以Cobalt Household咖啡豆沖調,面頭加上棉花糖作點綴,入口先係棉花糖既甜味,隨後nutty香回甘作結尾,好岩咖啡初哥者。

Strawberry Cheesecake $45
Strawberry Cheesecake

造型頗為精緻,芝士味剛好唔會過濃,簡單地配以士多啤梨令增添少許酸甜味道,但口感可以更綿密。

Spanish Feta Cheese Lattice $37
Spanish Feta Cheese Lattice

個人喜愛食菠菜酥皮批,不過比較易膩,但呢份唔會,菠菜佔多、芝士為副,食落冇油膩感,配咖啡好襯!

總括而言,我一定會為左杯Peanut Butter Latte返轉頭,亦會再想試下店內其他咖啡,例如Classic既Cappuccino、Flat White,唔少得能真正飲到咖啡香既Hand Drip等等,多一間我會去「打躉」既高質咖啡店!老闆娘仲告知原來仲未Grand Opening,下星期日4月21日係Grand Opening,全日飲品同酥餅甜品做半價,一定要去試下!
2019-04-13
Peanut Butter Latte (Tall)
2019-04-14 42 浏览
呢排天氣唔好 無得去野餐但又身痕要出街就去飲我每日都唔少得嘅咖啡.Bluebird位於西營盤電車路旁店面裝潢型格而內裡佈置感覺上幾舒服個人嚟講幾鍾意植物Feature Wall可以放空一下.今次飲咗Marshmallow Latte 估唔到棉花糖配Latte都幾夾Latte味道幾濃 ~ I like it😋原來Latte係用咗Double shot架.朋友仔飲咗Mochaccino 偷飲咗一啖...一樣好好飲.下次我要試埋Dirty...Hurricano
呢排天氣唔好 無得去野餐

Mochaccino

下次我要試埋Dirty...Hurricano
Marshmallow Latte
Mochaccino
上環有好多形形式式咖啡店,西營盤也有隱世小店,名字好好聽,藍鳥~ 藍鳥有帶來幸福的意思💙地方小巧但環境舒適,店內有一股咖啡香氣😌 裝潢設計風格很好看,主要美美的藍色和雲石枱☺️。這裡有手沖咖啡亦有精品咖啡,也有麵包和蛋糕選擇。這裡的花生醬拿鐵有驚喜!原料用上花生醬加入一點糖,花生醬味道很香而且不會過甜,是拿鐵而不會是甜的甜飲~ 手沖方面店員推介了NICARAGUA,不會太酸而且帶點淡淡西柚香氣,不錯喔!。蛋糕太受歡迎售罄了🙈 點的肉桂卷味道不差,配上咖啡是個不錯的茶點~ 這地方相信咖啡控也會喜歡🥰

這地方相信咖啡控也會喜歡🥰
.☕️ 西環絕對係咖啡控去不膩的好地方,沒有一式一樣的星仔太平洋,每間小店都有自己獨有的味道同特色🌟.💧店面細細主要售賣咖啡及少量輕食,麵包都係佢地自己焗誠意十足💗.🍡 Marshmallow Coffee($42) Ham and Cheese Croissant ($35).🍬棉花糖咖啡用牛奶咖啡做底,再用棉花糖舖面,所以大啖飲會有點層次感😋而且專登用細粒小小嘅棉花糖方便溶係咖啡入面🌟.🥐自家製牛角包好脆口,配芝士火腿係無得輸既,不過要盡快食,我哋影咗一陣相先食就凍左😢.🥤 Iced Caffe Latte ($38) 🥪 Parma ham sandwich ($53).🌞天氣熱就鐘意飲凍latte ☃️咖啡偏榛果氣味🌰濃郁程度剛好所以要快啲飲,因為冰塊一溶就會淡🥶🍞麵包是用很有嚼勁的法國麵包,配上極多Parma Ham 同芝士~好邪惡🤤❤️

哩間cafe嘅裝修好似韓國Common Ground,岩曬打卡影相💙而且佢地好多特別口味或者原創款式嘅咖啡☕️我地試左Marshmallow Latte🍬同埋Coconut Latte🥥兩杯都要左grande $51,因為平時啲店通常都落2shots咖啡,但佢地就好足料咁用左3shots,所以咖啡豆會較濃同偏苦,不過加埋棉花糖/椰奶就平衡番😌我覺得小店嘅食物比咖啡更出色,我地叫左藍莓芝士蛋糕$45🍰同埋芝士菠菜酥$37🌯兩樣都好好食😋最欣賞嘅係件cheese cake芝士味好濃同埋個餅底好脆👍🏻

• 藍莓芝士蛋糕
2019-04-09 51 浏览
Bluebird 的設計很有格調,就如他們的名字一樣,用了藍色做主題,搭上了銅色和大理石紋的設計。 先說說他們家的咖啡。Bluebird 的選擇真的有很多。首先,他們有七種咖啡豆可以選擇。店員也很有耐性的解釋各種咖啡的分別。還有四個size可以選擇。我點了一杯flat white。 他們的flat white用了正中比例的,所以他們家的flat white 比一般的濃。再說說食物。雖然他們是咖啡店,可是食物也很有心思。他們家的牛角包是從法國運到香港的,用了特別的做法,保持了鬆脆的口感。然後必提的是他們的芝士蛋糕。聽說芝士蛋糕是老闆娘自己製作的。芝士蛋糕有三個選擇:藍莓,士多啤梨,普通。我選擇了藍莓芝士蛋糕。每一顆藍莓都很大,很新鮮。芝士蛋糕的餅不太厚也很脆口。芝士蛋糕本身就更不用說!芝士味很夠重,可是不會膩。

2019-04-06
  • 芝士蛋糕,牛角包
2019-04-09 50 浏览
和同伴一起掃街無意經過發現這家裝潢精緻的cafe,咖啡種類很多,店員也很專業地和我們講解不同的咖啡豆區別。最後喝的是很特別的棉花糖latte,藍莓cheesecake非常濃郁,是我喜歡的口味。latte也十分特別,配合棉花糖帶來不一樣的特別口岸,第一次去的話可以試試看!店裡的裝潢,還有餐具等可以看出店主的用心。4月21號grand opening,到時會再搵朋友一起去的!p.s:很適合影相的cafe,帶埋相機去啦

p.s:很適合影相的cafe,帶埋相機去啦
2019-04-09 19 浏览
放假,被咖啡控女友拉左去周圍搵咖啡店🤣經開西營盤,發現到呢間新開嘅咖啡小店👍小店裝修設計環繞著深藍同小鳥~店內有梳發座,高身凳,小圓枱🛋比到客人係一個舒適既環境中,慢慢品嘗咖啡同糕點🍥忙碌既生活中,停一停🚦坐係梳發上飲杯咖啡,食個 cake🍰過個悠閒舍意嘅Tea time,幫自己叉一叉電☺️小店主力供應咖啡,當然亦有多款糕點可配搭🥪.Coffee 分為5大類~分別係:✨Espresso✨Hand crafted✨Non-coffee✨Specials ✨Originals.無論你係飲開common d 嘅咖啡~手調咖啡,定係special 特製精品咖啡,連非咖啡因愛好者都可以一一照顧得到😎 聽老闆娘介紹,Special coffee 入面最熱門嘅係Coconut latte,Peanut butter coffee 同Nutella latte,而且係其他地方飲吾到架🙆‍♂️.Latte。Tall size ($38)心形拉花線條清晰又分明,令人賞心悅目~Latte味道香濃,每口都散發著牛奶香,泡沫豐盈綿密,口感柔滑,唔會有苦澀味😍.藍莓芝士蛋糕 ($45)質感軟綿,每啖食落去都好幼滑,入
放假,被咖啡控女友拉左去周圍搵咖啡店🤣
經開西營盤,發現到呢間新開嘅咖啡小店👍
小店裝修設計環繞著深藍同小鳥~
店內有梳發座,高身凳,小圓枱🛋
比到客人係一個舒適既環境中,
慢慢品嘗咖啡同糕點🍥
忙碌既生活中,停一停🚦
坐係梳發上飲杯咖啡,食個 cake🍰
過個悠閒舍意嘅Tea time,幫自己叉一叉電☺️

小店主力供應咖啡,當然亦有多款糕點可配搭🥪

Coffee 分為5大類~
分別係:
✨Espresso
✨Hand crafted
✨Non-coffee
✨Specials
✨Originals

無論你係飲開common d 嘅咖啡~
手調咖啡,定係special 特製精品咖啡,
連非咖啡因愛好者都可以一一照顧得到😎
聽老闆娘介紹,
而且係其他地方飲吾到架🙆‍♂️

Latte。Tall size ($38)
泡沫豐盈綿密,口感柔滑,唔會有苦澀味😍

藍莓芝士蛋糕 ($45)
質感軟綿,每啖食落去都好幼滑,入口即溶🍰配上鬆化餅底,鬆。軟口感成強烈對比👍
頂部粒粒新鮮藍莓,再淋上藍莓汁,
配合芝士而食,after taste 帶點微酸,
食落完全吾會有膩感,大滿足😋

食完先見到呢個我最愛嘅藍莓乳酪杯,但可惜已經食飽飽了,唯有等下次再食過啦😈

小店由點單到付款都實行電子化,有多種付款方式,如八達通, Visa,支付寶等等,方便又快捷😎

2019-04-09 1008 浏览
作為咖啡控嘅我,最中意就係四處尋找咖啡店☕️ 今次就被我係西營盤發掘到呢間新開嘅小店「Bluebird Coffee」,於是就急不及待地行入去過一過咖啡癮🥰.「Bluebird Coffee」裝修以寶藍色為主調,配上銅色幾何花紋,集高雅,簡約,清新於一身💕而店內,昏暗燈光,Baby blue 梳發,雲石圓枱,配上一棵高身樹牆,好富有文藝氣息呢😘.小店分為左右兩邊,左邊係pastries,提供多種吾同款式既鹹甜pastries,而右邊則係精品咖啡。.Pastries有多種吾同嘅款式如三文治,酥皮,cheese cake,yogurt cup 等等,都係由法國空運來港,再每日新鮮焗製,確保食物質素👍 最特別既係,cheese cake 係由老闆娘親手秘製的,想一嘗其味道都要碰碰運氣,真係手快有手慢冇呀🙆‍♀️.「Blurbird coffee」仲可以比客人係7種咖啡豆入面選擇:💕Cobalt💕Tyrian💕Ethiopia💕Nicarahua💕Sunrise💕Colombia💕Brazil而其中最多人選擇既係Cobalt~ 當然仲可以買埋咖啡豆返屋企自己沖添😍仲有自助區添,飲管,紙巾,代糖,

💕Cobalt
💕Tyrian
💕Ethiopia
💕Nicarahua
💕Sunrise
💕Colombia
💕Brazil

仲有自助區添,飲管,紙巾,代糖,brown sugar 等等一應俱全~

Flat White。Tall size ($44)
Flat White 口感絲滑順暢,香濃咖啡味帶點奶香,咖啡香比Latte 更為濃郁,甘香四溢💕

芝士菠菜酥 ($37)
店員推介呢款芝士菠菜酥最受歡迎~所以我二話不說就揀咗佢啦🙈芝士菠菜酥即叫即焗,所以係絕對值得等一陣嘅👍新鮮熱辣嘅菠菜酥,酥皮既香又脆口,芝士同菠菜嘅比例balance得啱啱好,芝士唔會過多而引起膩感,店員果然冇推介錯啊🥰

小店嘅外賣杯真係好靚靚呀😍 我忍吾住借左個杯影相呃like🙈
2019-04-06
呢一間Coffee Shop近排超級多人介紹,小編當然亦都唔執輸要去試吓啦😆小編今日去到估唔到仲見到王牌產品芝士蛋糕,真係超級幸福啊🥰-🍴士多啤梨芝士蛋糕 Strawberry Cheese Cake芝士蛋糕🍰全部都係店舖自家製作,店主做左個牛油餅底,再配上鮮草莓🍓同草莓果醬,製作出呢一款超引起嘅芝士蛋糕。蛋糕入口口感細膩幼滑😚芝士香味都幾突出,而且食落感覺上亦都唔會好膩😋配上味道酸酸甜甜嘅草莓果醬一齊食味道非常之夾,而且蛋糕表面都有新鮮草莓,亦都有助降低芝士蛋糕本身嗰種好膩嘅感覺☺️另外,芝士蛋糕嘅餅底亦非常特別,入口口感有啲好似食緊砂糖粒嘅感覺,成個口感都非常有趣😉而且食落亦都有好香嘅牛油味,味道亦都非常豐富😝整體來講,蛋糕入口味道唔會太甜,而且成件芝士蛋糕嘅口感味道非常豐富同有趣,難怪會比人話係王牌產品啦😏-🍴榛子朱古力鮮奶咖啡 Nutella Latte咖啡以混合豆Cobalt配上Nutella🍫、雲呢拿油同鮮奶🥛調配而成,成個配搭都非常創新。鮮奶咖啡入口口感順滑,奶香味唔算太重😙但鮮奶咖啡本身個咖啡味都幾香,隱約間都會飲到有少少榛子朱古力嘅香味🤪而榛子嘅味道亦都會較為突出,但鮮

士多啤梨芝士蛋糕

榛子朱古力鮮奶咖啡

🍴榛子朱古力鮮奶咖啡 Nutella Latte
鮮奶咖啡入口口感順滑,奶香味唔算太重😙但鮮奶咖啡本身個咖啡味都幾香,隱約間都會飲到有少少榛子朱古力嘅香味🤪而榛子嘅味道亦都會較為突出,但鮮奶咖啡整體嘅味道亦都唔會太甜😆所以鮮奶咖啡嘅味道亦都會相對較為有層次😳先係飲到咖啡香味,其後就係有淡淡的榛子味,最後先有返少少朱古力嘅香甜味走出嚟😚整體來講,呢一杯鮮奶咖啡都幾特別,因為估唔到咖啡師會真係用Nutella去沖,而且出嚟個味道亦都會比較有層次😘的確係好有驚喜😍

士多啤梨芝士蛋糕
榛子朱古力鮮奶咖啡
1K
2019-04-08 53 浏览
我諗有唔少人同我地一樣,襯放假就會「捐窿捐罅」搵食,收藏名單中以cafe佔多,尤其以位於西營盤為主。作為新界人,以往要到呢度可謂九曲十三彎,起碼而家地鐵可達,間接鼓勵我多啲前來。呢間Bluebird Coffee其實月中先正式開幕,但試業期間已經備受注目,相信有一定質素。門面同店內呼應店名,以藍為主調,簡單以植物、霓虹燈佈置,走格調路線。雖然小店面積唔大,但都有適量空間,一邊高身單邊座位,加幾張全白小圓枱,具備打卡元素。週日下午可以見到客人不停進出,店主同店員熱情作出介紹,亦係客人回頭嘅重要原因除左現場嘆啡,店內亦有出售咖啡豆。主打咖啡,除左一般嘅拿鐵、flat white、espresso,當然少不了手沖、特調。如果你冇頭緒,店員會為你介紹不同咖啡豆嘅特性、味道。咖啡以外,供應朱古力、抹茶等。嘆啡之餘,亦可享用輕食,例如三文治、牛角酥、朱古力酥等,相對連鎖店,我地亦都喜歡小店有自己嘅出品,呢度嘅芝士蛋糕新鮮製作,值得一試。士多啤梨芝士蛋糕 $45幾個款式異曲同工,除左士多啤梨,仲有藍莓,賣相吸引。自家製作嘅好處係,口味獨特性較高。芝士餅軟身,密度高,口感滑溜,相對芝味,忌廉味較重,清

除左現場嘆啡,店內亦有出售咖啡豆。

士多啤梨芝士蛋糕 $45
幾個款式異曲同工,除左士多啤梨,仲有藍莓,賣相吸引。自家製作嘅好處係,口味獨特性較高。芝士餅軟身,密度高,口感滑溜,相對芝味,忌廉味較重,清爽不膩口。餅底並非硬脆嘅類型,牛油香之餘保留粒粒糖嘅口感,不錯吃。士多啤梨甜甜的,配合少量果醬點綴,簡單美觀

芝士菠菜酥 $37
菠菜酥加熱後,入口酥化,唔會話食到成口油,只係未到話要必試咁誇張,相對而言,我係比較推自家製甜品

Peanut Butter Latte $42
拿鐵特調口味都唔係一街都有,除左花生醬,仲有椰子口味呢。點選比較多人推薦嘅前者,入口有明顯花生醬味,同時保留咖啡香氣,口感醇厚,飲到底會見到剩餘未融合嘅花生醬,都算係幾新奇嘅體驗。
Flat White $44
口感絲滑,咖啡味濃郁,另一半就挺喜歡。

小店嘅外賣杯亦都好可愛。

為左增加客人嘅歸屬感,仲有儲印花嘅安排,難怪已有咁多熟客,畢竟咖啡係好多人嘅生活中必不可少嘅一環。離開後,喺高街走一圈,唔難發現更多嘅咖啡店,待我地慢慢發掘落去。
2019-04-07
下午茶
係西營盤無咩食店既位置開左一間細細既Cafe,鋪頭離遠就見到好sharp既深藍色。裡面既裝修都係同一個調,感覺好優雅。店長好落力咁介紹menu上面既咖啡。其實棉花糖咖啡都想試,不過怕肥既關係,我就叫左Premium hand drip - 我揀左Columbia係味道比較balance既。我朋友就叫左個flat white。杯flatwhite 係用左比較好既奶,所以飲落好rich。呢到都有D輕食,例如一D pastry同cake。我地叫左一個croissant 同 blueberry cheesecake 。 店長話整呢個croissant既麵團係外國運過黎架,而且個包漲卜卜,唔會好似返叮既麵包咁。另外原來個cheesecake,由個餅底開始都係老闆自己整,唔怪知得咁好食。P.S. 個take-out杯好靚靚~估唔到係西環咁多海味舖既附近都有一間咁用心去做咖啡同食物既小舖。而且裝修靚靚,非常適合打卡喔~不過位置不多,大家可以趁平日早D去喔~

hand  drip

Flat  white

藍莓cheesecake
牛角包

P.S. 個take-out杯好靚靚~
外賣杯很漂亮

2019-04-03