第3次食呢間法國餐廳,好多年前喺觀塘工廈食過覺得好高質,上年食科學園分店,到今次試埋北角分店,呢度有維港海景,特別好feel晚市set dinner有餐包、前菜、主菜同餐飲,宜家仲做緊85折優惠🌟法國麵包法包烘得外脆內軟,唔同一般餐廳,呢度唔係配牛油,而係配自家製銀魚柳蛋黃醬,個醬配法包幾正🌟忌廉磨菇湯上枱時隻碟淨係得磨菇同麵包粒,職員即場倒個忌廉湯出黎,幾有儀式感,而忌廉湯入面有唔少磨菇碎,飲落好香磨菇味🌟法式白酒煮青口青口新鮮,入口幾嫩,充滿蒜蓉同白酒嘅香味,仲有少少海水味🌟香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍牛扒生熟程度控制得好,食到好濃grill過嘅味,而肉質嫩滑,牛味幾重,即使唔點燒汁,就咁點鹽同芥末已經好正,而薯蓉應該加入咗唔少牛油,整得特別香滑🌟油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁鴨腿又嫩又瘦,煮得唔會過淋,肉質仲保持到彈性,食落有咬口亦充滿鹹香味,點個醬汁食好惹味,點少少紅莓汁更加有層次食完set dinner其實都有啲飽,但佢啲甜品係必食,所以點都要叫埋🌟French Apple Tarte Tatin個酥皮整到一層層超鬆脆,蘋果肉略帶酸味,配埋面頭甜嘅梨味雪葩好夾好好味,餐廳仲送兩粒咖啡

🌟法國麵包
法國麵包配自家製銀魚柳蛋黃醬

🌟忌廉磨菇湯
忌廉磨菇湯

🌟法式白酒煮青口
青口新鮮,入口幾嫩,充滿蒜蓉同白酒嘅香味,仲有少少海水味

🌟香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍

🌟油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁

🌟French Apple Tarte Tatin
個酥皮整到一層層超鬆脆,蘋果肉略帶酸味,配埋面頭甜嘅梨味雪葩好夾好好味,餐廳仲送兩粒咖啡味同紅莓味嘅macaron,都整得非常出色
French Apple Tarte Tatin

Macaron

🌟Lemon Tart
想再試多個甜品,職員推介呢個冇咁飽嘅lemon tart,因為酸酸地冇咁滯,而水果點下yogurt雪葩食個味道都幾唔錯
Lemon Tart

呢間無論主菜或甜品都一樣咁高質,所以我絕對會黎食第4次!
凍檸茶,凍檸水

凍檸茶,凍檸水
  • LemonTart
  • FrenchAppleTarteTatin
2023-06-22 84 浏览
🔺鵝肝焦糖燉蛋配沙拉❅ 很少地方能夠吃到這道菜,所以看見就忍不住叫了鵝肝上面鋪滿糖後用火槍焦糖化,最後再加一些紅莓醬點綴匙羹先把脆脆的焦糖破開,再連同鵝肝一起吃 - 鵝肝非常惹味又不臊,糖份很好的把肥膩感減低同時突出本身的鹹香紅莓醬的酸甜令回甘是的aftertaste很light,很開胃🔺法式白酒煮青口沒有對它有太大期待,不過這個前菜很不錯青口處理得很乾淨,海腥味不重又juicy白酒汁淡淡的帶點甜味,加上車厘茄更鮮甜🔺西班牙豬鞍配薯蓉和雜菜$398豬鞍已經切成一條條方便切和吃肉質呈微粉紅色嫩滑度剛好,味道不會太濃太鹹薯蓉牛油香重,質地綿滑非常喜歡有冬菇和露荀的配菜,紅椒也出乎意料地甜🔺香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁$388海鱸魚魚皮煎至脆脆而同時帶有膠原的煙韌,魚香重魚皮把肉汁鎖住,保持肉質嫩滑飽滿魚肉配上白汁都不會很膩,還有蜆肉吃

🔺鵝肝焦糖燉蛋配沙拉

❅ 很少地方能夠吃到這道菜,所以看見就忍不住叫了
鵝肝上面鋪滿糖後用火槍焦糖化,最後再加一些紅莓醬點綴

🔺法式白酒煮青口

沒有對它有太大期待,不過這個前菜很不錯
青口處理得很乾淨,海腥味不重又juicy
白酒汁淡淡的帶點甜味,加上車厘茄更鮮甜

🔺西班牙豬鞍配薯蓉和雜菜

豬鞍已經切成一條條方便切和吃
肉質呈微粉紅色嫩滑度剛好,味道不會太濃太鹹
薯蓉牛油香重,質地綿滑
非常喜歡有冬菇和露荀的配菜,紅椒也出乎意料地甜

🔺香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁

海鱸魚魚皮煎至脆脆而同時帶有膠原的煙韌,魚香重
魚皮把肉汁鎖住,保持肉質嫩滑飽滿
魚肉配上白汁都不會很膩,還有蜆肉吃
2023-06-21 75 浏览
Briketenia - 北角📍北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖呢間係朋友介紹既,佢話性價比好高,view又靚。 睇menu,有3道菜套餐,都係三百至四百幾,真係幾抵,仲可以加多個甜品做四道菜🤣 真係飽到上口。香烤西冷牛扒配薯條 - $388 呢個餐咁啱做緊特價,好抵食。牛扒,我哋叫咗五成熟,未上枱已經聞到好香嘅烤肉味。切落去牛扒有彈性,識落口一啲都唔韌,仲帶啲牛味同油脂味。配菜方面變咗薯蓉,冇咁熱氣之餘,仲非常香滑。香煎海魚配蜆肉忌廉汁 - $388魚扒好大塊,外皮煎得非常香脆,有啲多餘嘅油脂都冇,皮上面有少少調味,但唔會過重,影響海鮮嘅鮮味,魚肉都好滑好Juicy. 忌廉汁都係加分嘅地方,好Creamy,但又唔會過膩。是日餐湯 - 跟餐呢個湯都幾特別,本身係一個大碟入面有啲麵包粒同菇,佢再用個壺倒啲湯入去,係南瓜湯黎既,南瓜蓉打軟,好滑,亦有南瓜既香甜。法式白酒煮青口- 跟餐酒味都算濃郁,最欣賞佢加左紅椒同蕃茄,望落顏色靚啲之餘,味道亦都多啲層次。青口都幾肥美。精選甜品 - 跟餐係芒果奶凍,上面有芒果醬同一粒粒既芒果肉,時令水果,夠晒甜。下面牛奶凍,香滑又唔會過甜,作為
Briketenia - 北角

📍北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖

香烤西冷牛扒配薯條 - $388

香煎海魚配蜆肉忌廉汁 - $388

是日餐湯 - 跟餐

法式白酒煮青口- 跟餐

精選甜品 - 跟餐
係芒果奶凍,上面有芒果醬同一粒粒既芒果肉,時令水果,夠晒甜。下面牛奶凍,香滑又唔會過甜,作為呢餐既句號非常好。

凍檸茶/檸水- 跟餐
檸檬檸水正常發揮,係自己倒糖醬,要幾甜自己話事。
2023-06-21 77 浏览
為了慶祝母親節而去了一家餐廳,這家餐廳的環境非常清幽,讓人感到放鬆舒適。當我看到餐廳的菜單時,我發現這裡有非常豐富的選擇,包括三文魚多士、帶子湯等等。我決定點了三文魚多士和帶子湯,我必須說這些菜品真的超出了我的期望。三文魚多士的麵包非常脆,裡面的三文魚也非常鮮美,最重要的是整體的口感非常平衡。帶子湯也是一樣,湯的口感非常順滑,帶子也非常新鮮。除此之外,餐廳的服務也非常周到,讓我感到非常舒服。但是最令我驚喜的是餐廳提供的甜品。冰淇淋也非常新鮮,口感非常柔滑,讓人愛不釋手。總體而言,這家餐廳的食物真的超出了我的期望,餐廳的環境和服務也非常好。強烈推薦這家餐廳。

2023-05-14
  • 餐包
  • 是日餐湯
  • 餐前麵包
2023-06-19 52 浏览
約左好耐無見嘅朋友食飯,想食餐好之餘,更加想食得舒舒服服,位於北角匯嘅 Briketenia 環境真係好舒服,而且又有海景位,好適合我地敘舊傾計 😍 而且食物有誠意又高質 🤤 未食完已經想 encore 😋法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律餐廳嘅 Signature Dish 💕 將法式鵝肝整成焦糖燉蛋咁,賣相吸引,口感非常 creamy 同滑 👍🏻 上面有少少紅桑子醬,起到中和嘅作用,喺香脆嘅薄多士上面厚厚咁搽一層,真心超滿足 🤤 香而不漏,就咁食都完全無問題 😋油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁呢個真係好高質 🤤 鴨腿熟得剛剛好,口感鬆化,輕輕一切已經骨肉分離,而且肉質好滑,完全係非常鮮嫩 🤩 脆脆地嘅皮上面有 d spice,調教得剛剛好,香香地幾惹味,但又唔會好鹹 👍🏻 伴碟嘅薯仔都煎得好香口,配上酸酸甜甜嘅紅莓汁,推介 🙆🏻‍♀️烤西班牙豬鞍配薯蓉及蔬菜經過慢煮處理嘅豬鞍熟得啱啱好,一啲都唔會老,肉質彈牙又好Juicy,而且烤得好香口,邊邊有少少焦香味,啖啖肉十分高質 🤤 濃濃奶油香配嘅薯蓉口感勁 creamy,我同朋友爭住食 😆忌廉蘑菇湯菇味十足,而且有大大粒蘑菇粒,濃厚得黎好有口感,唔錯

烤西班牙豬鞍配薯蓉及蔬菜

忌廉蘑菇湯
菇味十足,而且有大大粒蘑菇粒,濃厚得黎好有口感,唔錯 😋

餐前嘅麵包都係一個賣點 😍 因為麵包係配佢地嘅自家製銀魚柳蛋黃醬㗎 🤤 味道少少酸,又有少少青瓜粒,所以濃得黎都有 d fresh,係幾特別嘅配搭 👍🏻

睇得出呢度係好用心去處理每一道菜,而且環境都幾舒服(仲有室外位,如果天氣涼涼地應該都幾正 🙆🏻‍♀️)喺港島區搵到一個咁 chill 嘅地方食飯,都真係幾唔錯 😌
2023-06-19 53 浏览
位於北角匯的法國米芝蓮一星餐廳BriKetenia大有來頭,餐廳總監樂君平 Waler fok於文華酒店任職廚師13年,亦曾效力於St. Geoige 、La Marmite 等米芝蓮法國餐廳,經驗豐富,亦專程遠道由東京邀請日藉法國菜大廚中西潤也(Junya Nakanishi)出任主廚,為一眾食客提供帶有日本特色的法國美食👍🏻👍🏻🍞▪️French Bread with Anchovy Mayonnaise法國麵包配銀魚柳蛋黃醬,餐前麵包已經好有驚喜,熱辣辣嘅法包配上自家製嘅蛋黃醬,銀魚柳味道鹹鹹香香,非常好食🍯▪️Foie Gras Creme Brulee with Salad 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律是這裏的招牌菜式,燉蛋猶如慕絲般幼滑,鵝肝味非常濃郁,配上面層的焦糖脆脆味道好夾,入口即化,就咁食或者塗在脆脆餅上一樣美味🐮▪️Sauteed Escargots & Bone Marrow 法國田螺及牛骨髓,焗得非常香,骨髓牛脂香而不膩,入口油潤香滑,配合彈牙味濃的田螺肉,口感豐富,簡直係人間美食🦆▪️Duck Confit with New Potatoes,Raspberry Sa

Raspberry Sauc
油封法國鴨腿配新薯紅莓汁,主菜出場,經過油封的過程之後,鴨肉超級軟嫩的口感,味道甘香,不用醬汁已經超美味,加上紅莓醬汁甜甜香香,又有另外一番風味,配上焗得美味的配菜新薯、翠肉瓜、西蘭花、小蘿蔔、蘆筍👍🏻

🥩▪️Grilled Beef Rib-eyes with Mashed Potato
& Baby Carrot
香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍,我們點了五成熟,牛扒外層燒至焦香,中間部份呈粉紅狀態, 邊位部份帶點脂肪,充滿牛脂香,喜歡牛扒這個厚度,有咬口又夠Juicy,伴上牛扒醬汁和芥辣,好好味,另外配菜薯蓉香滑充滿牛油香

🧁▪️Dessert platter & Coffee
甜品時間,見到賣相已經好開心,擺盤精緻,分別有三款甜品,每款都細細件,自然可以食多幾款😍😍
🍫朱古力慕絲蛋糕,有多層朱古力组合,口感又脆又軟,朱古力味道香濃唔太甜,配搭芒果和少少士多啤梨醬,好味到停唔到口

🍋檸檬撻,曲奇撻底好鬆脆,特別喜歡檸檬忌廉果醬,酸酸地唔太甜充滿檸檬香

🍨石榴雪芭,好驚喜嘅味道,完完全全食緊冰凍石榴一樣,清甜又清新,超給好食
☕️食完甜品嘆番杯即磨咖啡,開心

✨星期日至四惠顧Set Dinner 仲有15 %優惠
  • 鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
  • 香烤肉眼扒配薯條及小甘筍
  • 法國田螺及牛骨髓
2023-06-19 54 浏览
Dinner set 包starter、main同飲品(可以加💰70轉飲紅/白/汽酒),最後加咗是日精選甜品(💰58),係芝士蛋糕,可以提早叫餐廳畫碟🍽️幫朋友慶生✨法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+💰48) 🔅推介🔅💫評分: 8.5/10📝第一次試鵝肝mix燉蛋,呢個頭盤好似食緊甜品咁🤣因為上面同樣同creme brulee有嗰層焦糖,個醬好綿滑,有淡淡鵝肝味,搽麵包脆片食,表面仲有紅莓醬好開胃✨法式生牛肉他他 (+💰58) 💫評分: 8/10📝呢款口感略帶咬口,比平時嘅更有口感,牛肉好fresh,撈埋鵪鶉蛋就更加滑,配麵包脆片,可以留番一開頭熱辣辣嘅餐包嚟點呢兩個starters✨香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍💰428 💫評分: 7.8/10📝 牛扒揀咗5成熟,切開粉嫩色表面香脆,鎖住肉汁同油香,2個人share都好夠,可以自己淋上適量嘅燒汁,下面薯蓉creamy帶牛油香,仲有燒香過嘅翠肉瓜、蘿蔔、西蘭花🥦、紅椒、吸晒啲肉汁✨油封法國鴨腿配新薯紅莓汁💰368 💫評分: 7.5/10📝 鴨腿外皮烤得金黃色微微脆口,肉質軟腍,配咗酸酸甜甜嘅紅莓汁,配菜同上面差唔多𝔹𝕣𝕚𝕜𝕖𝕥𝕖𝕟𝕚𝕒📍北角渣華道1

✨法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+💰48) 🔅推介🔅
💫評分: 8.5/10

✨法式生牛肉他他 (+💰58)
💫評分: 8/10

✨香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍💰428
💫評分: 7.8/10

✨油封法國鴨腿配新薯紅莓汁💰368
💫評分: 7.5/10

𝔹𝕣𝕚𝕜𝕖𝕥𝕖𝕟𝕚𝕒
📍北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖
(北角🚇A1出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬係北角匯嘅西餐廳,窗口位望到海景好chill,,如果嗰日唔係落好大雨會想坐半露天位,service都幾好🫶🏻,坐得好闊落,上網睇呢間餐廳係日藉法國菜大廚Junya 出任主廚,仲係多家國際知名嘅法國餐廳任職,好多都係米芝蓮餐廳🩵

🏃🏻‍♀️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#Briketenia #北角美食 #香港美食 #北角 #推介 #西菜 #西餐 #好食 #牛扒 #海景餐廳 #美食 #牛 #steakhongkongpp #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #海景 #steak #美食推薦 #美食日記
2023-06-19 54 浏览
星期天去了這餐廳吃dinner,看了這裡許多對於這餐廳食評,所以去,但吃了後,不是那麼高水準,不是難食的,看完這麼多好評後,心理上的尺度自然會高,食物的相片同之前食評可以話差不多,服務ok 的,餐廳環境可以的當晚點了鱸魚及羊架, 鱸魚都好煮得好食, 羊架就一般水準, 那個鵝肝燉蛋可以的, 但真係好似一層紙, 很薄很薄 我自己的感覺只是會去一次,短期都唔會再想去,都不會主動推介給朋友,如你們去了,不知道會不會有這感覺
2023-06-18
聽講大廚喺好多米芝蓮餐廳做過,今次特登走嚟試吓佢哋嘅法國餐。晚市套餐做緊85折,包咗頭盤同主菜。餐廳分咗室外同室內用餐區,室外仲可以睇到海景,如果拍拖嚟食飯都幾浪漫😍! .點餐後先送上煙韌嘅法包🥖同沙律🥗 .🔸𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 ❥法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48) 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 呢個𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻都係第一次見🤩軟滑嘅鵝肝醬加上焦糖脆面同紅莓醬,再配有脆多士🥖 賣相精緻💯口感𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,呢個食法幾特別 .❥法式生牛肉他他 (+$58) 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 牛肉他他配咗鵪鶉蛋同多士🥩🐣🥖,份量幾多😏他他幾有咬口,但比較難咬開🙈 .🔸𝗠𝗮𝗶𝗻 ❥油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁($368) 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗡𝗲𝘄 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀, 𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 鴨肉細嫩🦆加埋皮一齊食就更加香😍 點上酸酸甜甜嘅紅莓醬食晒成隻都唔覺油膩🤤 旁邊嘅蔬菜烤得又香又腍好有誠意🥕🫑🥦🥔 !.❥香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁($388) 𝗣𝗮𝗻-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝗯𝗮𝘀𝘀 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗹𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂

點餐後先送上煙韌嘅法包🥖同沙律🥗

🔸𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿
❥法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)
呢個𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻都係第一次見🤩
軟滑嘅鵝肝醬加上焦糖脆面同紅莓醬,再配有脆多士🥖
賣相精緻💯口感𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,呢個食法幾特別

❥法式生牛肉他他 (+$58)
𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲
牛肉他他配咗鵪鶉蛋同多士🥩🐣🥖,份量幾多😏
他他幾有咬口,但比較難咬開🙈

🔸𝗠𝗮𝗶𝗻
❥油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁($368)
鴨肉細嫩🦆加埋皮一齊食就更加香😍
點上酸酸甜甜嘅紅莓醬食晒成隻都唔覺油膩🤤
旁邊嘅蔬菜烤得又香又腍好有誠意🥕🫑🥦🥔 !

❥香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁($388)
𝗣𝗮𝗻-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝗯𝗮𝘀𝘀 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗹𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
啖啖魚肉,煮得唔會過老🐟,加埋魚皮嘅油脂更香口
配有3隻鮮嫩又高質嘅沙白
墊底嘅薯蓉都非常香滑🥔,得到薯蓉控嘅認證👍🏻

最後個餐配咗杯咖啡☕️/奶茶

食物味道唔錯,不過如果部分頭盤要額外再加錢就有啲貴👉🏻👈🏻見到隔離枱嘅牛肉賣相超吸引😍,下次有機會一定要試吓🤘🏻
2023-06-18 61 浏览
男朋友牛一,諗住同佢食法國菜浪漫下慢慢嘆!北角匯呢個位置都幾方便,一出地鐵站就係,餐廳仲向住成個東廊海景😍坐位又好闊落,好正!一坐低,上左個法包先,好多時出面都係點醋,呢到係用左自家既銀魚柳蛋黃醬,味道層次豐富好多,個把外脆內好鬆軟價錢我覺得都可以接受,佢個set dinner menu幾抵,包starter、main course、餐飲,仲可以加錢再配埋甜品👍南瓜湯:咁岩男朋友最近痛風,唔掂得海鮮同埋菇類,餐廳好好咁整左個南瓜湯俾我地😍南瓜湯有濃郁嘅南瓜清甜味,好香好creamy,仲飲到絲絲嘅南瓜纖維鵝肝醬:佢用左creme brulee既形式去present鵝肝醬,所以面頭有d脆身既感覺口感好好,再用toast去點,好濃郁既鵝肝即刻湧左上黎!油封法國鴨腿配新薯:個人有份執著,覺得食法國菜一定要食法國鴨腿,因為係法國既傳統菜式!油封鴨肉質嫩滑,充滿住肉汁,好快咁充斥曬成個口腔,一啖鴨腿肉再加一啖新薯,nice香烤牛眼扒配薯蓉&小甘筍:牛扒既格紋好靚,食落去肉質好juicy,面頭少少既微焦👍仲配左個幾香既黑椒汁,我又點d落個薯蓉到,好綿滑好惹味!

惹味!
1K
2023-06-13 120 浏览
👧🏻😋👅🍽✨不愧為米芝蓮一星⭐️ -Briketenia🇭🇰 北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖 🇭🇰-🌆超大個落地玻璃, 望住維港海景食飯勁正, 建議早D去仲可以由6點幾正式由天光食到天黑超靚!🌆正價Set Dinner有85折, 另外仲有個Special Set Dinner menu有埋甜品都係$388-Special Set Dinner menu $388✔️是日餐湯✔️主菜 - 香烤西冷牛扒配薯蓉及蔬菜✔️精選甜品✔️咖啡或茶-🎃 是日餐湯 - 南瓜湯💯上菜先倒熱辣辣既南瓜湯落菇粒同麵包粒度; 南瓜湯好濃郁好滑-🥩 香烤西冷牛扒配薯蓉及蔬菜✨五成熟係完美粉紅色, 西冷扒厚切, 肉味重✨邊邊位有舊脂肪, 同細嫩較瘦牛肉一齊食就岩岩好-🍨精選甜品 - 奶凍💯奶凍唔算好挺身, 質地好滑; 上面有芒果同士多啤梨好甜-Set Dinner menu ✔️Starter ✔️Main course✔️Coffee or Tea-🍮Starter - 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律+$48 折後 $41✨焦糖燉蛋配鵝肝超特別, 第一啖剩係食左個蛋, 係feel到一鹹一甜但兩隻味都好突出✨質地方面,
👧🏻😋👅🍽✨

🎃
是日餐湯 - 南瓜湯

🥩
香烤西冷牛扒配薯蓉及蔬菜
✨五成熟係完美粉紅色, 西冷扒厚切, 肉味重
✨邊邊位有舊脂肪, 同細嫩較瘦牛肉一齊食就岩岩好

🍨
精選甜品 - 奶凍
💯奶凍唔算好挺身, 質地好滑; 上面有芒果同士多啤梨好甜

Set Dinner menu
✔️Starter
✔️Main course
✔️Coffee or Tea
🍮
✨質地方面, 燉蛋加埋鵝肝就滑上加滑; 加埋莓醬一齊塗上薄脆多士食超級享受

🐖
烤西班牙豬鞍配薯蓉及蔬菜 折後 $338
💯帶骨豬鞍好juicy, 有烤紋痕跡好香口

2023-06-10 79 浏览
Briketenia 呢間西餐廳🍴裝修優雅,環境開揚餐廳有個室外露台,對住海景,非常舒適😌雖然今日落雨☔️但都不失我們雅興😆 同朋友一人一個set lunch 前菜 : 法包🥖 +鮮蝦柚子沙律🥗法包烘到外脆內熱,配上自家製蛋黃醬👍🏻👍🏻鮮蝦柚子沙律🥗: 大大隻凍蝦,口感爽脆清甜,配上新鮮沙律菜菜🥬及柚子,口感清新! 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律:賣相非常吸睛,食用時將鵝肝燉蛋揸上薄薄的脆多士上,鵝肝非常軟嫩,蛋也燉得剛好,口感非常滑嫩。多士的外皮烤得非常酥脆,搭配鵝肝和蛋的濃郁口感,非常好吃。香烤豬扒配薯菜大廚表示,豬扒經過慢煮後再烤,先可以保持肉質嫰滑,果然沒有介紹錯, 豬扒表面烤至金黃色,內裏多汁嫰滑的肉質。薯條新鮮炸起,好好味😋香烤西冷牛扒配蔬菜及薯蓉五成熟西冷牛扒表面烤至金黃色,肉質細緻嫰滑,搭配南瓜、甜椒🫑蔬菜的清甜,重點是食材全部都好新鮮,超好食😋十分滿足 總結:整體食物質素高,環境舒適,成個氛圍好舒服,回頭率高👍🏻

同朋友一人一個set lunch

前菜 : 法包🥖 +鮮蝦柚子沙律🥗
法包烘到外脆內熱,配上自家製蛋黃醬👍🏻👍🏻

香烤豬扒配薯菜

香烤西冷牛扒配蔬菜及薯蓉

1K
2023-06-09 35 浏览
係北角匯嘅一角, 環境都好坐有掛藝術畫. 窗口位望到海景幾chill餐包配銀魚柳蛋黃醬餐包烤熱過, 配左銀魚mayonnaise, 銀魚味無想像中出法式生牛肉他他口感嫩而略帶咬口, 加埋蛋就更滑, 配埋多士好夾法式白酒煮青口青口都幾新鮮, 而且份量唔少. 加左白酒、紅椒等調味, 用呢個sauce 點包比起mayonnaise 更好食香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428Request medium rare, 烹調得剛剛好, 中間仲係嫩紅色帶有肉汁. 可以按喜好淋上適量嘅燒汁,帶牛肉香. 下面mashed potatoes 幼滑帶牛油香, 旁邊仲有燒香過asparagus, carrots 等side 油封法國鴨腿配新薯紅莓汁法國菜嘅經典菜餚, 鴨腿外皮烤得金黃微微焦脆, 而中間肉質軟腍, 配埋酸酸甜甜嘅紅莓汁, 唔單止賣相吸引, 味道亦唔錯

餐包配銀魚柳蛋黃醬

法式生牛肉他他
口感嫩而略帶咬口, 加埋蛋就更滑, 配埋多士好夾

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428

油封法國鴨腿配新薯紅莓汁

2023-06-08 155 浏览
起碼都有🔟年無去過北角,原來係碼頭附近⚓️,大約4️⃣年前起咗個大型嘅商場🏢,分成3️⃣期咁多。行行下已經到了晚餐時間🕡,係2️⃣期2️⃣樓見到一間可以望到海景🌅日落嘅餐廳,即刻和老婆走入去試試😆。Set Dinner每一枱都會免費送上一碟麵包🍞,及自家製的銀魚柳蛋黃醬🥰,麵包外脆內軟,和自家製的蛋黃醬非常匹配,好好味😋。Starter (6️⃣選1️⃣,注意其中有3️⃣款需要另外+$💰)我地分別揀咗唔洗補錢嘅忌廉湯和青口😂。忌廉蘑菇湯上枱時配料和湯是分開的🥰,店員會在食客面前將湯倒入配料上面,保證熱辣辣🔥;忌廉湯蘑菇🍄味香濃,質感綿滑,十分好味😋。法式白酒煮青口青口🦪雖然細細隻,但肉質嫩滑味道新鮮,法式白酒汁調配得非常好😍,既可突出青口的鮮味,又令整體味道更豐富😋。Main Course (8️⃣選1️⃣)香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁 $388鱸魚🐟厚身大份,魚皮煎得非常香脆,魚肉保持嫩滑濕潤🥰,既有魚味又有鮮味,忌廉汁味道香濃,配魚好食,配薯蓉🥔更加好味,伴碟仲有燒雜菜,紅椒🌶、露筍及小甘筍🥕,配菜新鮮清甜又帶焦香味,好食😋。香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428肉眼扒🥩燒得剛好7️⃣成熟成度,表面燒得乾身焦香🥰,內裏肉色呈粉紅

Set Dinner

我地分別揀咗唔洗補錢嘅忌廉湯和青口😂。

忌廉蘑菇湯

法式白酒煮青口

Main Course (8️⃣選1️⃣)
香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁 $388

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428
肉眼扒🥩燒得剛好7️⃣成熟成度,表面燒得乾身焦香🥰,內裏肉色呈粉紅色但不滲血,肉質軟嫩牛肉味香濃😋,加上同樣嘅配菜,感覺非常好食又滿足🤤。

餐飲
兩杯熱咖啡☕️,淡淡的咖啡味,清清口腔又消除油膩,正好完美地完結了這一餐💯。

總括而言,無論食材以至烹調技巧都屬高質,店員🙍‍♂️服務有禮又勤快,加上環境非常舒適闊落,又可以望到無敵大海景,還有機會看到日落🌅,絕對值得一試再試。

2023-06-04
2023-06-07 38 浏览
在網上找到了這一間位於北角匯的—Briketenia - 北角,感覺不錯,於是便找了朋友下班後一起來吃晚餐。野菌湯以鮮美的野菌為基底,湯的口感濃郁豐富,湯裡面的野菌新鮮,這是一道美味又健康的湯品。法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律燉蛋的質地非常綿密,口感豐富,配上鵝肝的香濃,讓整道菜品更加豐富多樣。焦糖和紅桑子醬的甜味與鵝肝的鹹香相互平衡,中和了鵝肝的膩,十分美味。田園沙律的配料新鮮,綠色蔬菜的清爽口感讓人食欲大開。日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜豬肉的質地非常嫩滑,口感豐富,並且帶有淡淡的日式醬汁味道。薯蓉煮得綿密,和豬肉的口感完美結合。蔬菜的選擇非常恰當,為整道菜品增添了豐富的口感層次。味噌鱈魚配蘆筍及蘑菇鱈魚的肉質偏硬一點,口感豐富,並且帶有淡淡的味噌味道。值得一提的是配搭了新鮮的蜆肉,入口清甜美味,薯蓉和蔬菜的配搭讓整體更加健康。最後一杯熱檸水作結。

野菌湯

日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜

味噌鱈魚配蘆筍及蘑菇

最後一杯熱檸水作結。