2023-06-06 31 浏览
今晚約了媽媽去北角匯Briketenia吃晚餐,上次吃午餐覺得滿意。這餐廳主打日式法菜,由日籍厨師主理。這餐廳環境不錯,可以帶寵物。天氣涼時坐在露台看海景嘆番杯酒頗有情調。晚市套餐提供多種菜式,任君選擇。頭盤有多款有特色的選擇,例如法式生牛肉他他,法國田螺及牛骨髓,法式鵝肝焦糖燉蛋配沙律菜等。主菜有魚,牛,羊,豬,鴨,龍蝦等。遷就媽媽的口味,我們揀了湯和青口做頭盤,魚和鴨做主菜。忌廉磨菇湯香滑濃郁,磨菇鮮甜。麵包配合醬很美味。法式白酒煮青口惹味,青口鮮甜,份量多。香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁合媽媽口味,魚煎得香,魚肉和蜆肉鮮甜,配菜和薯蓉都有水準。油封法國鴨腿配新薯紅莓汁賣相吸引,味道也好,鴨腿肉質香軟,配菜豐富。吃完頭盤和主菜,飲埋奶茶已飽,沒有叫甜品。今餐吃得滿意,食材質優烹調有水準,侍應有禮。

遷就媽媽的口味,我們揀了湯和青口做頭盤,魚和鴨做主菜。

忌廉磨菇湯香滑濃郁,磨菇鮮甜。麵包配合醬很美味。

法式白酒煮青口惹味,青口鮮甜,份量多。

吃完頭盤和主菜,飲埋奶茶已飽,沒有叫甜品

今餐吃得滿意,食材質優烹調有水準,侍應有禮。

2023-06-06 33 浏览
之前路過見到覺得好靚好想食,估唔到男友記得,book左同我慶祝升職😆餐廳係北角匯,戶外區可以睇到海景,好浪漫!我地叫左兩個set dinner,分別有前菜、主菜同飲品🔹法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律濃郁的鵝肝做成柔軟的燉蛋質地,放上脆口既法式脆片可以享受雙重口感!沙律都好新鮮,可以中和鵝肝既膩🔹蘆筍濃湯湯汁細滑,蘆筍的清香濃縮在口中迴盪🔹香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍肉眼扒的熟度掌握得恰到好處,肉味濃郁!薯蓉調味啱啱好,其她蔬菜配菜都好甜美🔹蟶子意大利飯是日的隱藏菜單,蟶子啱啱好熟,非常鮮美。意大利飯的調味恰到好處,不會過於油膩或太過濃烈,讓人感覺非常舒適。最後係餐飲,叫左杯茶,完美!

我地叫左兩個set dinner,分別有前菜、主菜同飲品

🔹法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律

🔹蘆筍濃湯
湯汁細滑,蘆筍的清香濃縮在口中迴盪

🔹香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍

🔹蟶子意大利飯

最後係餐飲,叫左杯茶,完美!
2023-06-05 32 浏览
今晚心血來潮,想來個西式晚餐。Briketenia係米芝蓮推介的,有室外室內位置,景色優美。🥖餐包配銀魚柳蛋黃醬餐包烤得熱烘烘的,配上甜甜鹹鹹的蛋黃醬,好味😋🥗西班牙八爪魚薯仔沙律沙律加入了西班牙八爪魚,非常之特別,還配上了青瓜,車厘茄等沙律菜🧆法式白酒煮青口青口新鮮,加入了紅椒等調味,好夾呀🥩香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428 肉眼扒肥瘦均勻,三成熟,配上燒汁,份外特別。旁邊還加上薯蓉、蘆筍等配菜🐟 香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁 $388鱸魚煎得香口,皮脆肉嫩,加上蜆肉忌廉汁,美味☕️熱咖啡🫖熱檸水最後飲番杯熱茶,作為晚餐嘅完結

🥖餐包配銀魚柳蛋黃醬
餐包烤得熱烘烘的,配上甜甜鹹鹹的蛋黃醬,好味😋

🥗西班牙八爪魚薯仔沙律

🧆法式白酒煮青口
青口新鮮,加入了紅椒等調味,好夾呀

🥩香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428

🐟 香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁 $388
鱸魚煎得香口,皮脆肉嫩,加上蜆肉忌廉汁,美味

☕️熱咖啡
🫖熱檸水
最後飲番杯熱茶,作為晚餐嘅完結

2023-06-05 32 浏览
【香港🇭🇰北角】今次來到北角食好西🤩🤩估唔到北角都有高質海景法國🇫🇷餐廳🙌🏻🙌🏻👍🏻鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律超特別!冇諗過鵝肝配焦糖燉蛋係咁夾!一鹹一甜但又好match周打蜆湯超足料既餐湯,有啖啖蜆肉加薯仔🥔,食得出個忌廉湯係親自調配唔係用粉開🤩燴牛面頰意大利🇮🇹飯Risotto 煮到好cremey但唔會好硬,粒粒飯都索曬忌廉嘅香味,牛面燴煮到入口即溶🥹🥹M5和牛西冷伴薯菜好有水準嘅西冷牛扒,叫5成岩岩好,兩面煎到金黃色但又保留到牛汁嘅juicy~~~超好味啊.📌 Briketenia (#北角美食)#北角 渣華道123號北角匯二期2樓206號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집
【香港🇭🇰北角】

周打蜆湯

燴牛面頰意大利🇮🇹飯

M5和牛西冷伴薯菜

📌 Briketenia (#北角美食)
#北角 渣華道123號北角匯二期2樓206號舖
2023-06-04 31 浏览
北角匯同fd狗聚因為呢個商場都係pet friendly所以同朋友黎呢度食飯上二樓有間望海餐廳食法國菜想食好耐餐廳座位坐得舒服而且望住海景最緊要係可以帶埋寵物夜晚有dinner set,有前菜,main dish,餐飲加錢有甜品我地各自叫左個set,揀左湯同青口一般都會覺得前菜份量會小啲但法式白酒煮青口,份量多而且粒粒都大粒個湯都好creamy好好味Main dish揀左燉牛面頰意大利飯油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁意大利飯煮得剛剛好,不會太硬索埋牛汁好好味牛面頰好嫩好林油封法國鴨腿,肉味濃,而且好林配上紅莓汁,開胃不油膩
北角匯同fd狗聚

因為呢個商場都係pet friendly

所以同朋友黎呢度食飯

上二樓有間望海餐廳食法國菜想食好耐

餐廳座位坐得舒服

而且望住海景

最緊要係可以帶埋寵物

加錢有甜品

我地各自叫左個set,揀左湯同青口

一般都會覺得前菜份量會小啲

但法式白酒煮青口,份量多而且粒粒都大粒

個湯都好creamy好好味

Main dish揀左燉牛面頰意大利飯

油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁

意大利飯煮得剛剛好,不會太硬

索埋牛汁好好味

牛面頰好嫩好林

油封法國鴨腿,肉味濃,而且好林

配上紅莓汁,開胃不油膩

2023-06-03 31 浏览
想同媽媽望下海景食吓嘢見呢間餐廳唔貴最吸引係佢法國本店係米之蓮一星既舖就帶佢過海 🤣估唔到個商場都幾多舖,食飯前後 行下街都ok wor 講返野食,叫左兩個set share 先黎 麵包跟鯷魚沙律醬麵包上碟係暖暖的同脆身,跟個沙律醬變成小食咁法式白酒煮青口青口都厚肉,而且彈牙!個汁都唔錯,點下麵包都幾正架忌廉蘑菇湯好濃郁既蘑菇湯,上菜既時候,先放只有雜菌,同麵包脆既碗,再係你面前倒上湯好creamy,而且因為用左雜菌,口感好好,味道無咁單調,好好飲油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁 ($368)最欣賞佢個紅莓汁,係自家製,因為鴨腿食到咁上下會有少少滯,佢完美中和左。鴨腿呢又幾好食,口感唔算鞋,肉質又唔錯喎,媽媽都讚 👍🏻香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 ($428)煎得啱啱好,肉味香濃,又唔會有渣,而薯蓉好香忌廉味,好滑身,一啖牛一啖薯蓉 ,正呀跟餐仲有一杯野飲咁既價錢,食物質素,服務都做得唔錯!仲有啲海景添,值得一試

想同媽媽望下海景食吓嘢
見呢間餐廳唔貴
最吸引係佢法國本店係米之蓮一星既舖
就帶佢過海 🤣

估唔到個商場都幾多舖,食飯前後 行下街都ok wor

講返野食,叫左兩個set share

先黎 麵包跟鯷魚沙律醬
麵包上碟係暖暖的同脆身,跟個沙律醬變成小食咁

法式白酒煮青口
青口都厚肉,而且彈牙!個汁都唔錯,點下麵包都幾正架

忌廉蘑菇湯

油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁 ($368)

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 ($428)

跟餐仲有一杯野飲
咁既價錢,食物質素,服務都做得唔錯!
仲有啲海景添,值得一試
為大家介紹一家必定要收藏的慶祝聚會約會餐廳✨這家位於北角匯的餐廳 可以遠眺北角碼頭的海景裝潢簡約優雅 帶法式西餐廳的浪漫情調~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ 油封法國鴨腿配新薯、紅莓汁油封鴨腿燜得十分軟腍一夾就能夾開~油脂非常豐滿 加上大量蔬菜色澤非常豐富 口感大增.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 香烤肉眼扒配薯條及小甘荀肉眼扒我們點了五成熟肉質比較結實 烤得有點乾身綴以蘆筍和薯條味道不錯.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律焦糖燉蛋表面烤得非常焦脆中間滿滿都是鵝肝蓉味道偏甜膩 建議大家一定要蘸旁邊的多士塊~♡ 蘆筍濃湯用蘆筍熬煮成的濃湯非常濃郁非常鮮甜.ᐟ.ᐟ✿/ 環境 Environment / 餐廳座落在北角薈商場上層入夜後室內燈光非常柔和 顯得格外低調雅緻簡約同時不失高級感.ᐟ.ᐟ  ☀︎/ 服務 Service /餐廳收加一服務費店員主要以廣東話語溝通態度誠懇有禮 服務效率極高.ᐟ.ᐟ  ❧/ 價錢 Price / 以整體環境、食物的賣相、服務質素來說晚餐性價比算可以的⍨✎/ 其他 Others /餐廳洗手間位於商場入面的洗手
為大家介紹一家必定要收藏的慶祝聚會約會餐廳✨

這家位於北角匯的餐廳
可以遠眺北角碼頭的海景

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /
♡ 油封法國鴨腿配新薯、紅莓汁

油封鴨腿燜得十分軟腍

味道不錯.ᐟ‪‪.ᐟ
♡ 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律

焦糖燉蛋表面烤得非常焦脆
中間滿滿都是鵝肝蓉
味道偏甜膩 建議大家一定要蘸旁邊的多士塊~
♡ 蘆筍濃湯

餐廳收加一服務費
店員主要以廣東話語溝通
態度誠懇有禮 服務效率極高.ᐟ.ᐟ

/ 價錢 Price /

以整體環境、食物的賣相、服務質素來說
晚餐性價比算可以的⍨

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

Briketenia
北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖

2023-05-28 41 浏览
北角近來開左好多新商場,尤其係北角匯呢幢地標,吸引左唔少餐廳進駐。見今日遲放工又唔想煮飯,就去試試新意思😆餐廳唔算好大,但望到維港同店員服務好好,仲推介左抵食晚市套餐!1️⃣法式生牛肉他他🥩個牛肉他他配上鵪鶉蛋🥚,蛋汁份量剛好!唔會令到牛肉他他太濕,又可以食到牛肉嘅鮮甜味😋2️⃣煙三文魚布里芝士火箭菜沙律🥗第一次食到煙三文魚🐟同布里芝士🧀嘅配搭😙,煙三魚唔會太咸而芝士又唔羶!就咁配埋沙律一齊食已經好夠味☺️,唔洗加任何sauce!3️⃣燴牛面頰意大利飯🐮主菜就叫左個牛面頰🥩,舊肉都好大舊呀!配上意大利飯又唔會好膩😆,飯嘅軟熟度控制得好好!,牛肉又非常淋身易入口😋,個汁都調較得好入味,每啖飯都充滿牛嘅鮮味呀!4️⃣日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜🐖🥬最後就係豬腩肉同豬鞍啦!初時睇落好似好乾身,但原來入口係好Juicy 同嫩滑又帶點肉質感🥰,豬腩肉又唔會好肥。再配埋佢嘅薯蓉一齊食,超滿足呀😍餐廳整體體驗都非常出色,每道菜都有驚喜,最緊要店員服務好好同坐得舒服!遲d要再黎先得😆

1️⃣法式生牛肉他他🥩

2️⃣煙三文魚布里芝士火箭菜沙律🥗

3️⃣燴牛面頰意大利飯🐮

4️⃣日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜🐖🥬

2023-05-18
  • 法式生牛肉他他
  • 餐包
2023-05-27 160 浏览
今日去咗北角匯嘅一田超市用埋d 現金券,就順便幫個朋友慶祝生日食埋晚飯先回家。俾我搵到一間米芝蓮一星嘅西餐廳。餐廳環境簡約帶點華麗有落地玻璃望到對面九龍。可選室內或戶外露台用餐。因今日天氣實在太熱,所以我哋出唔到去戶外用餐,如果冬天嘅話一定會選擇去餐廳露台食飯。我地2個人叫左2個dinner set, 包飲品。麵包夠熱,無限任添前菜:煙三文魚布里芝士火箭菜沙律煙三文魚超新鮮,好大塊。火箭菜非常新鮮食落好爽口,第一次食布里芝士,唔會過蘇,有啲似水牛芝士嘅味道。前菜:法式牛肉他他(+$58)牛肉他他非常新鮮,唔會血淋淋。 他他已經吸咗特製嘅醬料食落味道非常惹味,size 適中,如果太大舊又怕好快會濟,會食唔落其他主菜。主菜:香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $398肉眼扒脂肪比例均勻,唔會過多脂肪,好香牛肉味。煎到5成熟,切開有少少血汁滲出,外面煎到好香口有炭燒味,肉入面剛剛好軟身。薯蓉混了黑松露非常高貴,更加好味。主菜:日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜 $398平時好少叫豬扒,驚佢整到好韌好鞋。 估唔到呢間餐廳煮到豬腩及豬鞍剛剛好。 食落有點爽口而帶少少淋身既感覺。再點埋個燒汁,無得嘆。

餐廳環境簡約帶點華麗

我地2個人叫左2個dinner set, 包飲品。

麵包夠熱,無限任添

前菜:煙三文魚布里芝士火箭菜沙律

前菜:法式牛肉他他(+$58)

主菜:香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $398

主菜:日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜 $398
2023-05-21
  • 法式生牛肉他他
  • 香烤肉眼扒配薯條及小甘筍
  • 日式豬腩及豬鞍配薯蓉及蔬菜
2023-05-24 36 浏览
北角匯商場裝修高級,餐廳選擇多,今次跟朋友來了這西餐廳吃dinner set,用餐體驗覺得不錯。餐包周打蜆湯蜆肉口感豐滿,多汁而不柴。忌廉湯底也很鮮。法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律味道非常獨特,鵝肝與焦糖燉蛋溶合,口感豐富。田園沙律清新,與燉蛋搭配得非常好👍🏻香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍肉眼扒的烤製技術非常到位,肉質鮮嫩多汁,五成熟剛剛好。薯蓉和小甘筍與肉眼扒相得益彰😋烤蟶子意大利飯蟶子烤得十分香,意大利飯creamy好吃,內還有蔬菜感覺健康🥒焦糖燉蛋底有大量黑糖漿,甜度突出,是好幸福的甜🥰

周打蜆湯
蜆肉口感豐滿,多汁而不柴。忌廉湯底也很鮮。

法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍

烤蟶子意大利飯

焦糖燉蛋
底有大量黑糖漿,甜度突出,是好幸福的甜🥰
2023-05-24 147 浏览
星期二晚嚟到北角北角匯, 睇完戲, 打算在此食晚飯,  看商場指示牌,   二 樓有一間法國餐廳.  決定上去看看.門外有餐牌,  價錢適中, 入去睇睇有冇位.  餐廳都有不少靠窗位置, 如果鍾意睇海景嘅, 不妨一試.人流唔算好多, 好啱兩個人坐低傾偈.牆上有着具法國特色嘅裝飾畫, 尤其是係呢一幅畫, 我留意到佢隻船好特別, 好立體, 又有動感, 啲, 好似郁緊咁樣.   睇落似係法國南部小鎮.招呼很好,  先遞上餐牌, set dinner 好岩食.  立即落單兩位.服務員隨即送上法國麵包, 暖暖地, 啱晒胃口.連同個沙律醬,  點上麵包, 好開胃.晚餐頭盤,  我的 香煎帶子, Pan-fried Scallop. 擺設帶藝術感.帶子煎得香噴噴.   個心仲係半生熟, 上面好有心思鋪上富藝術感的炸芝士帶子鮮甜加上香脆炸芝士, 成個食品變得好有口感.   再配炒香左嘅翠玉瓜同南瓜汁,  帶子鮮味再捉提升, 超級融合好食.女友的晚餐頭盤,   法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律, Foie Gras Creme Brulee with Salad 及烘麵包.烘麵包好脆口, 點上鵝肝醬, 配以果
門外有餐牌,  價錢適中,
人流唔算好多, 好啱兩個人坐低傾偈.
牆上有着具法國特色嘅裝飾畫,
服務員隨即送上法國麵包, 暖暖地, 啱晒胃口.
連同個沙律醬,  點上麵包, 好開胃.
香煎帶子, Pan-fried Scallop
烘麵包好脆口, 點上鵝肝醬, 配以果 jam 非常開胃.   鵝肝醬超級滑,  滑過花生醬又滑過牛奶!
田園沙律不過不失,  每塊蔬菜都沾滿沙律醬, 有大兜亂過.
主食兩款,  其一,  香烤肉眼扒配薯蓉, 小甘筍. Grilled Beef Rib-eyes with Mashed potato & Baby Carrot 賣相非常好,  讓我們垂涎欲滴.
香烤肉眼扒配薯蓉, 小甘筍. Grilled Beef Rib-eyes with Mashed potato & Baby Carrot
肉眼扒肉質優, 經過精心嘅香烤, 五成熟, 表面呈現金黃色.
切開嚟就見到紅嫩多汁, 肉汁四溢.
加埋順滑幼滑嘅薯蓉, 口感極好,  更感覺肉眼扒嘅鮮甜牛味.    加上小甘筍嘅甜度同脆度, 令這道菜品增添咗好多層次.     香烤肉眼扒配薯蓉同埋小甘筍絕對係一道令人難以抗拒嘅美味佳餚.
主食兩款,  其二,  主廚特別準備咗今日嘅  Catch of the DayRazor Clams Risotto   蟶子芝士意大利飯.
這道菜好特式.   色澤金黃, 散發著濃郁的奶酪香氣.
Razor Clams Risotto 蟶子芝士意大利飯
呢道菜用咗鮮甜嘅蟶子同意大利米飯一齊煮, 令米飯吸收了蟶子嘅鮮美風味, 味道好鮮美.   再加芝士醬汁, 濃郁有奶香,   鮮甜的蟶子和濃郁的芝士醬汁,  與意大利米飯融合, 形成豐富的口感和層次.   絕對係一道值得試嘅海鮮料理.
Razor Clams Risotto 蟶子芝士意大利飯
這個晚餐份量足,  肚飽食唔落甜品, 所以冇加錢 order.   餐廳好好, 送咗杯咖啡或茶俾我哋.  真貼心.
這杯熱熱檸檬茶,  檸檬香茶靚,  為晚餐畫上一個完美的句號.  好滿意.
香煎帶子, Pan-fried Scallop
  • 香烤肉眼扒配薯蓉
  • 小甘筍. Grilled Beef Rib-eyes with Mashed potato & Baby Carrot
  • 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
  • Foie Gras Creme Brulee with Salad
  • 香煎帶子
  • Pan-fried Scallop
2023-05-23 236 浏览
餐廳:Briketenia地點:北角匯菜式:日式法菜餐牌:午市套餐包前菜同主菜,同咖啡或者茶。可以加錢要甜品或者升級飲品。主菜10選1,前菜6選1。餐包一客四件,有大有細,外皮烤得香脆,而且暖暖地,最正係個忌廉醬,超滑溜,令塊包超好味!是日餐湯是日餐湯係南瓜湯,服務員先上一個熱既大兜,原來已經有幾粒新鮮菇仔,然後服務員再係你面前加湯。個湯好滑,甜度適中,溫度夠熱。鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 跟餐加$48 另加一呢個鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律係餐廳招牌菜式,一定要試試。鵝肝真係用燉蛋兜上,面頭一層焦糖面,同埋加少少紅色酸莓醬。鵝肝好滑溜,配焦糖面真係外脆內滑,而加埋酸莓醬可以稍稍中和油膩感,呢個配搭非常出色。配有四小塊香脆吐司。田園沙律係一碗加左適量沙律醬既沙律雜菜。紅酒燴牛面頰配新薯及蔬菜 $218 另加一紅酒燴牛面頰有三大件,啖啖肉又超淋,好正,仲有筋添。個汁都好入味。面頭灑上蔥花。伴有五條豆角,一片翠玉瓜,一件西蘭花,一片紅燈籠椒同冬菇一片,蔬菜種類豐富。連皮新薯一件開四邊,好易食。香煎時令鮮魚配海鮮忌廉汁 $238 另加一是日鮮魚為鱸魚。鱸魚一大片,煎得皮脆肉嫰,無骨,方便食用,仲有兩隻
餐廳:Briketenia
地點:北角匯
菜式:日式法菜

鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 跟餐加$48 另加一

鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律

田園沙律係一碗加左適量沙律醬既沙律雜菜。

紅酒燴牛面頰配新薯及蔬菜 $218 另加一

香煎時令鮮魚配海鮮忌廉汁 $238 另加一
香煎時令鮮魚配海鮮忌廉汁

是日鮮魚為鱸魚。鱸魚一大片,煎得皮脆肉嫰,無骨,方便食用,仲有兩隻連殼蜆仔。個海鮮忌廉汁好滑又唔會太重口味,配魚食好夾。蔬菜同紅酒燴牛面頰一樣。另外有好多滑溜薯蓉。
香煎時令鮮魚配海鮮忌廉汁

熱檸水,凍檸水(跟餐)
熱檸水,凍檸水

熱檸水同凍檸水每杯各有三片檸檬,糖水同糖都另上。

總括而言,食物質素幾好。入面裝修高檔次,環境舒適,服務員有禮而上菜有效率。Business lunch可以考慮呢度。
2023-05-23
2023-05-23 27 浏览
北角有好多嘅餐廳選擇,如果想食法國菜,可以嚟北角匯嘅briketenia,晚餐set包左前菜、主茶同飲品。去到餐廳見到原來窗口位係望到維港景色,如果想留個靚位下次要早啲預約定。落單之後,店員就送上餐包,溫度夠哂熱辣辣,外層少脆,入面又軟熟,仲有自家製蛋黃醬可以搽上塊包食。法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律🌟將鵝肝混合埋係燉蛋入面,配搭埋多士一齊食脆卜卜又唔會膩,燉蛋食落甜甜地又好順滑。蘆筍湯🌟蘆筍打碎得均勻,喝起來冇哂碎粒,但有香濃嘅蘆筍味,清新健康嘅素食之選。油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁 🌟鴨腿肉好軟稔,好輕易就可以切開,出面層皮煎到顏色金黃,脆得黎又香口,食落充滿鴨肉嘅油脂香,就咁味道已好足夠,鍾意食甜嘅仲可以試下沾旁邊嘅紅莓醬。香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 🌟朋友鍾意食軟稔嘅牛扒,所以揀左五成熟嘅肉眼扒,生熟做得好好,用左少少鹽調味,一定要試埋沾芥末醬,少少辛辣更加開胃。旁邊仲有好多烤熟嘅配菜,包括蘆筍、燈籠椒、香菇等,食落香口又好味。到最後餐飲揀埋檸水同檸茶,食飽消滯。

法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律🌟

蘆筍湯🌟

油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁 🌟

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 🌟

到最後餐飲揀埋檸水同檸茶,食飽消滯。
2023-05-23 90 浏览
想嘆星級法國餐廳唔一定要飛去法國, 呢間位於北角區嘅Briketenia 法國總店連續15年獲得米芝蓮一星殊榮⭐️餐廳裝潢精緻, 雲石紋嘅枱面同落地大玻璃, 加上柔和嘅燈光, 增添左一份優雅, 環境舒適🥰 餐廳服務員好有禮貌服務態度100分💖 點菜後服務員就隨即奉上法包配提魚沙律醬,烘熱左嘅法包🥖外脆內裡煙煙韌韌好滋味😚香濃幼滑南瓜🎃湯~口感細滑又creamy而且個湯好足料, 啖啖都係南瓜粒👍🏻非常法式嘅頭盤~法式鵝肝焦糖燉蛋配新鮮沙律菜, 鵝肝醬口感細滑creamy, 表面加左一層燒過嘅焦糖再加紅莓醬同薄脆多士, 鹹中帶甜, 中和左鵝肝本身嘅油膩感, 令味道更balance食起黎更美味❤️😊主菜法式油封鴨腿伴烤薯仔🥔鴨腿皮焗到好香脆而鴨腿肉非常嫩滑, 啖啖都食到鴨肉嘅油脂香! 值得一讚嘅係伴碟嘅所有蔬菜同薯仔都好好食😋全部都經過精心調味絕不馬虎, 可見大廚嘅細心同功架🙌🏻香烤肉眼扒~大廚完美掌握medium rare, 一切開中間呈嫩紅色, 牛肉肉質軟腍而且肉汁豐富, 配搭醬汁更加香口美味😋伴碟嘅薯條炸到外脆內軟, 正啊~法式焦糖燉蛋🥧經典法式甜品! 焦糖集中喺燉蛋嘅底部, 焦糖味香濃🍯

溫馨提示🔔 想黎嘅記得要訂位, 平日夜晚都幾乎full booking🤓
2023-05-22
2023-05-21 132 浏览
Weekend去左北角食好西,見到呢間西餐幾有氣氛又幾闊落咁,就入左去食lunch🤩 落完單無耐就上左餐包,個醬係鯷魚蛋黃醬,幾特別!✨法式生牛肉他他 - 係跟餐嘅前菜之一,造型幾精緻,口感幾嫩滑,連埋小多士食好夾😋✨煙三文魚凱撒沙律 - 另一個前菜揀左煙三文魚凱撒沙律,都幾足料,煙三文魚大大塊;沙律菜夠新鮮,好爽口!✨紅酒燴牛面頰配新薯及蔬菜 - 牛面頰整得超腍,可以話係入口即溶咁,牛味亦好香濃,幾有驚喜😚✨香煎時令鮮魚配海鮮忌廉汁 - 今次嘅時令魚係鱸魚,魚肉香滑,調味剛好,伴碟仲有幾隻蜆😻

煙三文魚凱撒沙律

煙三文魚凱撒沙律