2023-10-22
Duck哥🦆今日同阿女係葵芳食完燒肉後,打算行下葵涌廣場消化一下🤭,行到2️⃣樓見到間懷舊美式快餐店🤨,見到店員即場炸緊嘢,果然係賣薯條🍟漢堡包🍔。睇真啲炸嘅竟然係Churros🥨?吓???問了店主,原來裝修成這種風格是想營造輕鬆愉快、清潔明亮既氛圍🥰。而佢地既Churros🥨更加係自家改良版,更加外脆內軟,更加迎合香港人🇭🇰嘅口味,講到咁,Duck哥🦆一定要試下啦。餐牌有6️⃣款Churros和一款自創可以選擇,由於款款都好吸引,我地都唔知點揀😂,最後就參考咗佢地本週排名榜,一於就揀佢地頭一,二名試下啦😋。白皇后夢想世界 $55入面嘅海鹽焦糖醬、海鹽焦糖脆脆、糯米糍以至雪糕都是全人手手工製作😍,加上杏仁粒、喜馬拉雅粉紅鹽和糖霜,整體唔算太甜,味道剛剛好;自家製雪糕口感似雪芭🥰,Duck哥🦆就好鍾意呢個味道😋。王卡衛朱古力廠 $55由於用了法國🇫🇷Valrhona可可粉,加上85%黑朱古力🍫所以朱古力味特別香濃,另外自家特別調配嘅Brownie就好似一粒生嘅朱古力🍫咁,提高了整體層次感🥰。唔好唔記得仲有法國🇫🇷cacao Barry 薄脆片和燒棉花糖,所以除咗層次感外口感同樣豐富😍。總括而
白皇后夢想世界 $55
王卡衛朱古力廠 $55
總括而言,店主鍾意食Churros🥨,鐘意到去咗西班牙🇪🇸取經,返嚟不停改良,終於成就咗今日6️⃣款口味,這份堅持,真係好值得我地去支持。
後記:2️⃣條Churros 即叫即炸,炸成彎型,放係個杯到,就變成兩隻兔仔耳朵🐰,同個店名完全perfect match😆。