2022-05-10 10 浏览
位於灣仔的 • 𝔹𝕦𝕤𝕪 𝔹𝕚𝕣𝕕 𝔹𝕠𝕥𝕥𝕝𝕖 ℂ𝕠. ✨•是間隱世的外國風酒吧! 餐廳隱藏在橫街斜路之中,一不留神就會錯過它,要小心哦~ 開放式的設計,有室外、室內和室內花園坐位,甚有外國風的感覺呢😙~ 中午光顧,人客不多,想必是因為主打酒類,所以中午人流比較少吧😳。午市只有漢堡供應,而漢堡跟紅磡超人氣漢堡包店ℕ𝕠𝕞𝕒𝕕 𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣🍔合作,質素不用多說了吧~ 「 A5宮崎和牛漢堡🥩 $128 」 漢堡的賣相不錯,包身有光澤,口感鬆軟且有香氣😙。漢堡扒雖然用脂肪高的和牛肉去造,但不會太過油膩哦~ 「 南蠻炸雞漢堡🍗 $128 」 醬香味濃的炸雞漢堡,雞肉軟腍,調味不錯。不過漢堡不算太大,男生的話建議加配小食更滿足哦😆~  🍽 #Busybird 🗝 #灣仔 聖佛蘭士街10號地舖

「 A5宮崎和牛漢堡🥩 $128 」

「 南蠻炸雞漢堡🍗 $128 」

🍽 #Busybird
🗝 #灣仔 聖佛蘭士街10號地舖
依間位於灣仔既酒吧餐廳室內都有露天座位,坐得好闊落之餘打卡仲好靚,brunch menu仲推出同nomad burger crossover既burger!😍餐廳除左提供紅酒白酒仲有本地自家品牌既CBD啤酒,而且仲係Pet-friendly!可以帶埋主子黎chill下🐶🍺A5 Miyazaki Waygu Burger($128)日本既宮崎和牛配上芝士,生菜,蕃茄同酸瓜,和牛食落去好鮮嫩,肉味濃郁,再配半融既芝士同沙律醬食好正🥰而且係吾會有油膩既感覺,漲卜卜既包身烘得好脆身,而薯條已經預先加左d辣粉調味,炸得好脆又好香口Shrimp Burger($128)為左塊菠蘿一定要食蝦堡🤣蝦肉口感爽滑,中間再夾塊厚身既菠蘿,再配佢既秘製醬汁食好夾!!一路咬d汁都一路滴落黎🤤Bird Wings($88)雞翼係脆身既炸雞翼,再配tabasco醬,味道帶甜辣,雞翼係單骨,而且炸得吾乾身,如果配啤酒食應該仲正🤣Set Drink-Black Coffee&LatteBrunch Menu有埋野飲好抵!有汽水,soda water,tonic water,連咖啡都有☕️而且個latte一d都吾馬虎🤍不過

Shrimp Burger($128)

Bird Wings($88)

Set Drink-Black Coffee&Latte
Brunch Menu有埋野飲好抵!有汽水,soda water,tonic water,連咖啡都有☕️而且個latte一d都吾馬虎🤍不過個black coffee會有d偏苦
2022-05-09
2022-04-30 213 浏览
灣仔路經這店,看到特色彩繪汽水機感覺很Chill,進去更發現有露天特色座位💕💕 🥰Shirmp burger $128 蝦漢堡很驚喜,可能平時都是吃牛,吃到蝦堡味道十分清新,特別是醬汁很出色,內裡的蝦蓉非常鮮甜味美,真的很值得一試😍😍😍 😚A5 “Miyazaki” Wagyu Burger $128 這個有芝士,蕃茄生菜和牛肉漢堡,牛肉味濃郁,吃起來也夠juicy,麵包也鬆軟好吃,跟餐配的薯條非常好吃,厚切,有加調味粉,新鮮熱辣也夠香脆😚😚😚 😛Coffe (Set) 跟餐配了Cappuccino 和Latte, 原本想不加糖喝,但加了糖真的會好喝很多,咖啡香濃順滑😛😛 非常推薦Shirmp burger,環境也很優閒,適合聊天打卡🤗 💕 😍立即𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat🔎Busy Bird Bottle Co.🔍🧭灣仔聖佛蘭士街10號地舖🧭#foodiehk #busybirdbottle #barnrestaurant #petfriendly #汽水機 #chillbar #bugerhk #wanchai #灣仔 #港島區 #Francisstreet #聖

🥰Shirmp burger $128

😛Coffe (Set)

😍立即𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat

🔎Busy Bird Bottle Co.🔍

🧭灣仔聖佛蘭士街10號地舖🧭

#foodiehk #busybirdbottle #barnrestaurant #petfriendly #汽水機 #chillbar #bugerhk #wanchai #灣仔 #港島區 #Francisstreet #聖佛蘭士街 #Nevergetfat
2022-04-30 22 浏览
難得在灣仔早放工,行下灣仔眾多特色的街道散下步打下卡,決心找一間有特色的Cafe輕鬆一下😮‍💨途經聖佛蘭士街發現有一間裝修風格都很有情調的餐廳,其實平時就算早放都很少逛到這邊,今次見到就要試一下! 走近Busy Bird才發現店家設計的應該是餐吧?就是朝早做Cafe餐廳等類型,晚上搖身一變就是酒吧,放工來Chill一下和朋友小酎一杯都幾寫意👏🏻餐廳裝潢很有特色,感覺有點復古的味道,在門口還有一部彩繪汽水機很特別,除了餐廳內部座位,還設有室內露天的對座,因為呀Ju這次來是下午,陽光照下來令露天對座更具風情,有渡假的感覺🌴 午市餐牌Brunch選擇不算多(價錢均是$128已有主食、薯條和飲品),這間餐廳主打漢堡,除了普通的和牛漢堡之外,還有日本雞肉、蝦跟軟殼蟹做餡料的漢堡,如果不喜歡吃太多澱粉質的小伙伴亦有沙津可以選擇! 今次呀Ju點的是軟殼蟹漢堡Soft Shell Crab Burger,軟殼蟹食得出即點即炸,所以很脆身沒怪味,配搭漢堡醬汁很惹味。薯條較坊間一般的粗身厚肉,再灑上少許七味粉,就這樣吃已經夠味,不用點茄汁。 今次呀Ju對這間餐廳的印象不錯😌有機會帶朋友一起來喝
今次呀Ju對這間餐廳的印象不錯😌有機會帶朋友一起來喝個小酒聊聊天也好。

Busy Bird Bottle Co.
地址: 灣仔聖佛蘭士街10號地下
電話號碼: 66756182 / 9441 4608 (Book位)
營業時間: 星期一至日 12:00-02:00
2022-04-27
係灣仔路過 比門口嘅汽水箱 同自繪汽水機吸引咗~順便 lunch埋啦,入到去先發現 別有洞天 好特別嘅餐廳啊!裡面都係露天設計 好舒服啊!好chill啊!(仲好體貼 有冷氣嫁 一d 都唔熱)A5 MIYAZAKI WAGYU BURGER 優質嘅日本🇯🇵 A5宮崎和牛漢堡🍔 厚厚軟軟嘅麵包 夾住juicy嘅和牛漢堡配搭經典口味嘅車打芝士🧀蕃茄🍅生菜,完全突出和牛嘅香味,咬落去超級juicy🤤旁邊係 我好鐘意嘅粗薯條🍟Smoked Salmon Salad想清爽 又怕熱氣嘅選擇 salad 真係好唔錯!大大件嘅煙熏三文魚配搭滿滿醬汁嘅清新爽脆沙律菜真係 夏天嘅唔錯選擇!呢度仲有手工啤 同紅白酒 可以選擇🍺🥂🍹 下次過來happy hour chill 下 都係唔錯嘅選擇!呢間餐廳仲係Pet Friendly 㗎🐶🐰 【🐦 Busy Bird Bottle Co.】📍灣仔聖佛蘭士街10號地舖🥰🥰#foodiehk #busybirdbottle #barnrestaurant #petfriendly #bugerhk #wanchai #灣仔 #港島區 #Francisstreet #聖
係灣仔路過 比門口嘅汽水箱 同自繪汽水機吸引咗~

優質嘅日本🇯🇵 A5宮崎和牛漢堡🍔
完全突出和牛嘅香味,咬落去超級juicy🤤
旁邊係 我好鐘意嘅粗薯條🍟

Smoked Salmon Salad
想清爽 又怕熱氣嘅選擇 salad 真係好唔錯!
大大件嘅煙熏三文魚配搭滿滿醬汁嘅清新爽脆沙律菜
真係 夏天嘅唔錯選擇!

呢度仲有手工啤 同紅白酒 可以選擇🍺🥂🍹

呢間餐廳仲係Pet Friendly 㗎🐶🐰

【🐦 Busy Bird Bottle Co.】
📍灣仔聖佛蘭士街10號地舖

🥰🥰
#foodiehk #busybirdbottle #barnrestaurant #petfriendly #bugerhk #wanchai #灣仔 #港島區 #Francisstreet #聖佛蘭士街咁囉
在繁忙的灣仔區想找一個好Chill的地方與朋友渡過偷閒的下午時光Busy Bird 便是一間有著外國style且可與三五知己一起relax的酒吧餐廳餐廳開在聖佛蘭士街,是平時大概不會路經的一條斜路來。門口有一部自繪汽水機,還有用汽水箱砌成的桌子,充滿玩味和特色!12:00 到 16:00 會有Brunch,有Burger Set,包一杯飲品。Set Drink 想飲酒精飲類飲品的話要+$35,有紅酒亦有啤酒的喔當然不喝酒的話,都有咖啡、汽水之類。我們就點了 Cappuccino & Black Coffee 就普普通通那樣子。Burger Set 包括粗身薯條,本身已經調好味,所以不用特別再沾番茄醬來吃也可。盒子很有特色,盒面那隻應該就是 "Busy Bird" 吧?Soft Shell Crab Burger ($128) - 好大隻炸得金黃色的軟殼蟹,十分香口!配上新鮮的菜、番茄和千島醬,吃起來不會很油膩,還很鹹香惹味。A5 "Miyazaki" Wagyu Burger ($128) - 使用A5宮崎和牛製作,聞起來已經有陣陣肉香。肉很厚身多汁,吃落juicy!烤過的包外脆內軟,

餐廳開在聖佛蘭士街,是平時大概不會路經的一條斜路來。

當然不喝酒的話,都有咖啡、汽水之類。
Cappuccino & Black Coffee

Burger Set 包括粗身薯條,本身已經調好味,
所以不用特別再沾番茄醬來吃也可。

Soft Shell Crab Burger

烤過的包外脆內軟,另外還配了車打芝士、番茄和菜。
A5 "Miyazaki" Wagyu Burger

整間餐廳其實分三部份,不論坐在哪都別有一番味道。路邊的室外位置、店內座位
還有餐廳後方的半露天位置會有藤製木椅、木地板,頗有氣氛的喔!
2022-04-27
午餐
A5 "Miyazaki" Wagyu Burger
限聚令終於稍為放寬係時候相約良朋一聚🍻同朋友仔行完街就發現到呢間位於灣仔別具特色嘅隱世酒吧🍻餐廳🍴店面特以懷舊汽水箱作裝飾 面口仲擺放咗一部自繪圖汽水機 充滿玩味🤩 兒時回憶即時返曬嚟 決定同朋友仔試一試 由於下午茶時間店舖顧客人流較少 唔使等位就可以直接入座行入餐廳就見到牆身排列整齊嘅酒🥂🍷🥃 方便客人挑選心頭好 非常適合三五知己Happy Hour 感覺夠曬chill再行入啲盡頭位置係別有洞天嘅露天座位 擺放咗竹藤長椅 感覺格外寧靜 非常寫意我哋點咗兩款主食: 🍔 A5 “Miyazaki Wagyu Burger ($150) 精選優質日本🇯🇵A5宮崎和牛作漢堡🤩 漢堡肉厚 做得非常腍身 夠曬juicy 食落啖啖肉 口感豐富 ✔️食肉獸必點之選 再配上經典車打芝士🧀蕃茄🍅生菜🥬 味道充滿層次更為突出🍳 All Day Breakfast ($150) 份量頗多 食物色彩搭配夠曬豐富🌈 淨係賣相都已經令人垂涎三尺🤤 絕對係要📸#相機食先 🤣 全日早餐以煙三文魚|煙肉|肉腸|雞扒|焗紅腰豆、鷹嘴豆|大量沙律菜🥗|炒滑蛋組成 加入咗無花果嘅酸種麵包 食落感覺更為健康食物價錢合理
限聚令終於稍為放寬

係時候相約良朋一聚🍻

食物價錢合理 每人平均消費講緊百幾蚊 喺度spend一個下午真係唔錯嘅選擇 順帶一提餐廳仲係Pet Friendly 㗎🐶🐰

決定下次約埋朋友仔 Happy Hour chill 吓再試埋佢哋House Wine🍷
2022-04-21
  • A5 “Miyazaki Wagyu Burger
  • All Day Breakfast
2022-03-19 183 浏览
每天在家工作 已經很久沒有呼吸過外面的空氣☁️周末決定找一間特色小店抖下氣☕️BusyBird 係一間幾 Chill 的酒吧,除了紅白餐酒外,餐廳還有提供主餐和小食🧀 我們坐在餐廳內露天的位置,藤製木椅與啤酒膠桶外型的茶機帶點懷舊感,加上在自然風和日光之下用餐,感覺格外舒適——————🧀 Chef’s Selection Cold Cuts ($120)巴馬臣芝士、車打芝士 配上沙樂美腸及巴馬火腿,作為送酒小食幾唔錯,而且適合幾個人分享(可惜現在只能2人一枱)😆我們則只點了咖啡,感覺都好Chill🍴 A5 Miyazaki Wagyu Burger ($150)和牛漢堡牛油味夠香,調味適中👍🏻而包的整體夠鬆軟 🍟薯條炸得夠鬆脆,外層的紅椒粉增添了薯條的層次,唔會只有咸味🍴 All Day Breakfast ($150)與一般的all day breakfast 大致相同,最欣賞酸種包,煎過又加入了無花果乾,口感與味道都很好💕 而煙肉亦不錯,軟又不會過咸☕️ Cappuccino ($40)☕️ Mocha ($40)

——————

🍴 All Day Breakfast ($150)

☕️ Cappuccino ($40)
☕️ Mocha ($40)
2022-03-19
2022-03-01 53 浏览
早幾日去開港島做野,無意中發現哩間餐廳😗見佢🚪面都好chill,都好奇入左去試下😜佢鋪頭分左3parts, 鋪頭出面可以坐, 跟住舖頭入面就環境就會相對昏暗啲, 因為其實佢鋪頭入面都放咗好多酒櫃係可以畀人哋喺度飲杯酒🍸🍷chill 下,傾下偈💬之後行到盡, 仲有一個露天area, 嗰度又係另外一個範圍, 好多綠色植物包圍住🌵🌾🌿☘️, 仲有啲好懷舊嘅竹藤椅, 佢雖然露天,但係上面有裝帳篷,落雨都唔使驚😚哩到只提供eng menu, 每款菜式下面都有啲小簡介,係講畀你聽佢每碟菜式入面係有啲乜嘢食物🤩😍當日我都叫左少少野食,傾下計,relax下😇◈◈◈BITES◈◈◈🔸Chef's Selection Cold Cut(Parma ham, salami, parmesan cheddar, gorgonzola) 入面有黑毛豬火腿🍖、意大利辣腸、車打芝士🧀、拱佐諾拉乳酪🧀食哩d配埋紅酒就一流🐱個人好喜歡佢既拱佐諾拉乳酪,佢係粒狀,食落都會相對甜口dd,冇車打咁漏,同佢會軟身d🤪另外,佢既黑毛豬火腿份量都多,唔會好鹹,空口食都得🤪😝◈◈◈MAIN◈◈◈🔸A5 "Miyazaki" Wagyu

◈◈◈BITES◈◈◈
🔸Chef's Selection Cold Cut
入面有黑毛豬火腿🍖、意大利辣腸、車打芝士🧀、拱佐諾拉乳酪🧀

◈◈◈MAIN◈◈◈
🔸A5 "Miyazaki" Wagyu Burger🍔
(Wagyu beet, cheddar, pickles, french fries)
個漢堡包🍔入面有和牛🐮甜菜、 車打芝士、泡菜配炸蕃薯條, 個包好soft, 脂肪好均勻, 配菜好多,食落嗰個層次感亦都會加強咗😉 另外佢係炸番薯條, 薯條唔使點茄汁都會甜啲, 做得幾好😚😙

✨✨本身都想坐下🚪打卡幾有feel, 好似去咗歐洲街頭咁, 但因為考量到,係因為我要食嘢,咁近馬路邊就唔係咁好, 但係如果你哋係唔諗住食太多嘢,諗住去chill下嘅話🍸🍷極度建議大家可以坐門口位,係好好㗎🤪仲可以影到好多靚相📸

🔸All Day Breakfast
(sauage, scrambled egg.sour dough toast, baked beans)
全日早餐, 影相打卡必備📸 份量都好多有沙律菜,腸仔, 黑松露炒蛋, 茄汁焗豆加紅豆, 提子包, 佢嘅炒蛋係好淡口 🍳而腸仔相對呢係會濃味啲嘅,咁兩者兼埋一齊食嘅時候,就會未到可以中和咗🤪😝
再忙嘅雀仔飛得耐都會攰都要停低休息🕊 呢度提供一個地方比人relax & chill吓✨就算天氣凍都可以坐戶外有暖爐咖🔥🍔A5 MIYAZAKI WAGYU BURGER $150 A5宮崎和牛漢堡,厚厚漢堡配搭經典蕃茄生菜芝士,簡簡單單已經可以突出和牛嘅香味,咬落去超級juicy🤤食肉獸啱哂☺️🍟Wagyu beef, cheddar, pickles, French fries 🥗All day breakfast $150呢間ADB有我最鐘意嘅鷹嘴豆同紅腰豆🤩有少少酸酸甜甜醬汁唔會太dry,而酸種麵包較為軟身帶帶莓果甜甜哋🥖配上嫩滑炒蛋🍳仲有腸仔🌭Sausage, scrambled eggs, sour dough toast, baked beans 🥓Chef’s selection cold cuts $120廚房精選冷切盤有巴馬火腿,莎樂美腸🧀車打芝士同酸種麵包🥖超豐富嘅cold cuts盤,配搭埋當日即興嘅Red Wine & White Wine 🥂so relax ☺️

🥗All day breakfast $150
All day breakfast

so relax ☺️
下午茶
All day breakfast
2022-02-25 80 浏览
走進滿有歷史嘅聖佛蘭士街,幾橦古老建築物下,有間好有特色嘅餐廳酒吧,門外仲放咗幾張枱,感覺好chill ,平日happy hour 或假日嚟都唔錯Chef’s selection Cold Cuts $120 伴酒🍷當然唔少得呢個拼盤,芝士、Parma Ham、Salami 、無花果麵包, 非常豐富。 Parma Ham 肉質柔軟,味道芳香;Salami 味道比較濃帶點辛,好有口感;麵包鬆軟香甜A5 “Miyazaki” Wagyu Burger $150漢堡包外脆內軟,用上宮崎和牛漢堡扒,肉汁豐盈, 油香但唔膩,牛肉味濃郁, 加上新鮮爽甜生菜及蕃茄,味道更帶層次All Day Breakfast $150同時豐盛嘅全日餐,有嫩滑炒蛋、香煎煙肉、sausage、鷹嘴豆紅腰豆、沙律菜及無花果包。多款式又好味,大滿足🥰成間餐廳都放滿酒,可以自己選擇心頭好,又或者可以試吓佢哋嘅House White/red/sparking wine另外一定要試佢地出品,包裝獨特嘅CBD 啤酒~~

All Day Breakfast $150

另外一定要試佢地出品,包裝獨特嘅CBD 啤酒~~

• All Day Breakfast
  • A5 “Miyazaki” Wagyu Burger
  • Chef’s selection Cold Cuts
2021-12-20 221 浏览
Been meaning to try for months now. Called in and got a seat at large table which to perch and enjoy a house prosecco followed by another and so forth. Busy place, need to arrive early or be patient for a street side table but inside cool too. loads of delicious wine to choose from. will get a bottle next time and try great looking menu
2021-10-22 490 浏览
去開隔離燒肉店食飯,食完見到間鋪頭幾過癮,入去飲咗杯。經理態度好好,亦都係一個紅酒專家,知道我食完油膩野,介紹咗支意大利西西里嘅紅酒,飲落舒服👍🏻由於佢本身定位係一間Bottleshop,主打紅白酒,所以啲酒都好抵三至四百一支,質量已經非常唔錯。加上環境都係比較鬼佬style,種咗好多熱帶植物,加埋有戶外嘅位置,黎得嘅都係附近OL斯文客,so chill👍🏻本身唔太熟紅酒,走嘅時候叫經理介紹多咗一支買返去飲,經理都問得好詳細:配啲咩菜、平日飲開啲乜嘢、大概接受到啲咩味道等… 期待過兩日開嚟飲;)本身都少喺灣仔飲酒,印象仲係停留喺啲賓妹pub… 呢間無論氣氛環境服務都算係非常出色,誠意推介俾去灣仔又想飲酒嘅朋友👍🏻
去開隔離燒肉店食飯,食完見到間鋪頭幾過癮,入去飲咗杯。

2021-06-28 781 浏览
星期六下午晚飯前要搵地方Hea時間所以就嚟附近搵個地方坐低飲吓嘢朋友介紹 st Francis street 斜路有間wine bar 一去到見到舖頭唔大 位置亦都唔多 兩邊牆擺滿晒一支支嘅酒選擇頗多 貼心地每一支酒下面都有張紙牌話俾你原產地同埋佢哋味道 酒瓶上面亦都有價錢除咗成枝叫亦都可以by Glass 而且職員亦都好熱情地介紹啲酒 想飲咩味 都可以叫佢哋推薦 前邊有幾張長枱但係原來行到入去亦都有得坐沙發嘅地方Cozy vibes- can sit and chill for a whole day
星期六下午晚飯前要搵地方Hea時間

想飲咩味 都可以叫佢哋推薦

前邊有幾張長枱
但係原來行到入去亦都有得坐沙發嘅地方

2021-06-19 453 浏览
Happy Friday!! I have been here many times for happy hour, first time staying for dinner, and I’m impressed! They told me they’ve hired this new chef and he is good! We ordered Hokkaido crab cake, truffle spring roll, bird wings with salted egg yolk, ebi burger and cheeseburger. Everything we ordered was incredibly good, I especially love the spring roll and ebi burger. The truffle spring roll is a cold dish made with minced chicken and wild mushroom, so fresh and lots truffle flavour. The ebi b
Happy Friday!!
Everything we ordered was incredibly good, I especially love the spring roll and ebi burger. The truffle spring roll is a cold dish made with minced chicken and wild mushroom, so fresh and lots truffle flavour. The ebi burger is insanely good, the burger bun was so soft and buttery, and the ebi patty was handmade by the chef with minced tiger prawn and I could taste the prawns in every bite. And so thoughtful of the chef, he divided the burger in 3 portion for us to share ! (there were 3 of us)
I was totally impressed coz I didn’t expect this happy hour place would serve such great food.
Besides all these delicious dishes they serve, the ambience also really nice, I love the chill vibe there and their little cute patio. It was not too hot even in summer coz they got air con in outdoor area too, so thoughtful of them!

I’m going to revisit for sure!! Is such a good place to hang out with fds on a happy Friday!