餐厅: Cafe 2 Oyster n Grill
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-08-22 197 浏览
今日經過西環,遇到老豆喺附近工作,就打算約佢去食晚餐,然後一齊返屋企。啱啱見到前面有間餐廳,好多人入去食,我哋都好奇咁跟咗入去。原來呢間餐廳係主打西式料理,而且食物睇落好好食,我同老豆就打算喺度享用晚餐。帶子鮮茄蓉泡菜意大利飯:呢個係我第一次見到咁大粒嘅帶子,而且廚師俾嘅唔止一粒,真係太抵啦!意大利飯粒粒分明,完全吸收咗全部食材嘅味道,味道層次分明,簡直係極品!!仲有泡菜作搭配,酸酸辣辣嘅味道令人回味!慢煮和牛薄片伴香醋汁:牛肉完全融入咗醋汁,酸酸甜甜,令人特別開胃!而且牛肉煮得剛剛好,軟硬適中,仲冇腥味,我同老豆都非常滿意!白酒:白酒飲落帶有淡淡嘅花果香氣,好飲!飲酒食肉嘅享受真係令我意猶未盡,到而家都仲想去食肉飲酒!紅酒:老豆話紅酒配牛肉係完美搭配!佢飲得特別爽!紅酒嘅味道比較濃,仲帶有啲烈嘅口感,仲微微帶點葡萄嘅甜。香蒜炒野菌:野菌搭配香蒜,真係特別香甜,整體嘅味道同口感都好正!野菌嘅味道唔會好似啲菌菇類帶有一啲苦澀或者異味,呢度炒得好鮮甜。炭燒美國安格斯肉眼扒:平時我就好鍾意食肉眼扒,所以對肋眼牛扒嘅味道特別講究。呢度嘅肋眼肉一食就知係真材實料,大理石嘅花紋,仲帶住濃郁嘅牛油味
炭燒美國安格斯肉眼扒:平時我就好鍾意食肉眼扒,所以對肋眼牛扒嘅味道特別講究。呢度嘅肋眼肉一食就知係真材實料,大理石嘅花紋,仲帶住濃郁嘅牛油味,簡直完美滿足我嘅胃口!
呢度嘅西餐真係好抵食,食物又好食,我同老豆都食得好滿意!
2024-08-22 147 浏览
呢到環境高貴潔簡,舒服到令人放鬆,我好鍾意🔸檸檬汁醃八爪魚用咗檸檬汁嚟提味嘅八爪魚更加鮮味,一啲腥味都冇,反而帶住一絲絲清香😋 八爪魚肉質好彈牙,咬落去好有韌性,醬汁酸酸甜甜嘅越食越開胃~🔸洋蔥煙肉拌西蘭花呢道小食睇落就好健康,而且分量都好足☺️ 西蘭花畀足滿滿一碗,一啲都唔吝嗇!肉片經過煙燻充滿咗焦香嘅味道,西蘭花又充分吸收咗肉片嘅油脂,超級香🤤🔸帕爾馬火腿凱撒沙律散發住粉紅色澤嘅帕爾馬火腿睇落就好吸引!火腿肉口感細膩,質地柔軟,食落去帶住濃烈嘅鹹香味👍🏼 配搭咗各種生菜一齊食,清爽又開胃!🔸炭燒澳洲斧頭扒最重點就係呢道斧頭扒啦,巨型到誇張!肥瘦相間嘅肉質,咬落去每一啖都充滿咗肉汁🤤 肉質鮮嫩,但外皮焦香,外酥裡嫩嘅口感真係令人回味無窮!肉食動物必點!
呢到環境高貴潔簡,舒服到令人放鬆,我好鍾意

🔸檸檬汁醃八爪魚

🔸洋蔥煙肉拌西蘭花

🔸帕爾馬火腿凱撒沙律

🔸炭燒澳洲斧頭扒
社交平台成日見到人地介紹呢間 「Cafe 2 Oyster n Gril」,我終於呢日去咗試吓啦!《經典芝士牛肉漢堡沒》首先試吓芝士牛肉漢堡,質感十足,肉香中帶有芝士嘅濃郁,再加上新鮮嘅蔬菜同醬汁,咬落去真係口感一流。《田園雜菜意大利飯》再黎個田園雜菜意大利飯,飯粒Q彈有口感,加埋新鮮嘅蔬菜,一口咬落去,即刻覺得飽足同滿意。薯條外皮鬆脆,薯味十足。食落口先感受到火熱喺口腔中散開,連我對食物要求甚高嘅老公都一直讚好。《烤豬柳》豬柳烤到半熟,保持住肉汁同香氣,配秘製醬汁,食落去正到令人捧腹。《特色甜點》一餐就算再美味,都唔算完整如果少咗甜點。Cafe 2 Oyster n Grill甜點,無可挑剔,真係為一餐劃上完美嘅句號。至於環境,個店充滿現代感但又唔失溫馨感,裝修簡身清新,絕對係一個好地方海闊天空地傾吓偈。全部體驗落黎就一個字,正!連要求高嘅我都想再去多一次!

《經典芝士牛肉漢堡沒》

《田園雜菜意大利飯》

《烤豬柳》

《特色甜點》

2024-08-14
午餐
今日特別嘅日子,帶媽媽嚟到West Cafe 2 Oyster n Grill。嚟呢度食西餐,佢哋嘅海鮮和牛排都實在太吸引了,令人垂涎三尺呢🤤首先要講佢嘅生蠔🦪,真係新鮮飽滿,食落口後嘅口感實在一流,一試難忘。加上一點點嘅檸檬汁,新鮮感覺即刻提升,算係我暫時食過最喜歡嘅生蠔。之後食嘅檸汁醃八爪魚🐙,慢煮到非常柔軟,配上檸檬和莎莎醬,一齊食起來酸中帶點甜,好開胃。再配合輕輕嘅牛油果,並沒有蓋過味道,反而互相襯托。炭燒8oz 紐西蘭菲力牛排🥩夠爽口,燒至五分熟,嚼勁十足。而且有蒜蓉牛油舖上面,又香又滑 ,配上健康嘅蘆筍和蘑菇,即使是挑食嘅媽媽都讚好。佢哋最出名嘅美國安格斯肉眼牛扒12安士🐮,超大件嘅牛扒。雖然大,但係佢燒得恰到好處,外面有種特別嘅炭香味,裡面肉汁豐富,軟滑嘅口感實在夠人驚喜。最後點個甜品,當然要試下經典嘅法式焦糖燉蛋 🍮,甜而不膩,燉得剛剛好,口感綿滑,簡直係完 美嘅結尾。整個晚上,媽媽都笑得好開心,俾我感覺到好滿足。喺呢度一家人共享美食,笑聲不斷,好似開party一樣咁開心。生日咁快樂,實在感恩。之後我哋都要再嚟一次,同媽媽一齊再享受呢個美食之旅🍹🎂🥳~

一直bookmark咗呢間位於西環的Café 2 Oyster n Grill,今次終於有機會嚟呢度飽嗌了!🔔.環境方面,燈光柔和,宛如在家般的溫馨。火爐的溫度恰到好處,讓人瞬間感到舒適。整體而言,Café 2 Oyster n Grill是一個地方不大,卻非常溫馨舒適,很適合一個人或是跟朋友小酌一番的好地方。👬🍻.👁‍🗨 田園雜菜意大利飯.➰ 首先是田園雜菜意大利飯。賣相非常誘人,雜菜鮮豔誘人,色彩繽紛,白米飯拌上蔬菜,真的很好吃.一吃就知道,這種意大利飯,充滿了豐富的口感與層次。真正的香+熱+美的組合,讓人每一口都想再來一口!😼😻 哼哼哈嘩!🍚.來到Café 2 Oyster n Grill,不論是田園雜菜意大利飯,還是其他佳餚,你都會在這裏享受到美食帶來的快樂!下次還會再來,而且一定要帶上我的朋友們一起來,在這裏度過愉快的夜晚。😎😎😎.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨 田園雜菜意大利飯

🔛 整體評分(7.5/10)
次次喺西環經過呢間 Cafe 2 Oyster n Grill 都想試吓,呢晚終於嚟到啦![ 海鮮風味晚餐 💲498 ]有頭盤,主菜同甜品。頭盤 - 《 生蠔 🦪》新鮮無比,生蠔上頭伴有淡淡嘅檸檬香,仲有清新嘅海水咸味🌊主菜 - 《 巴馬火腿薄餅 》Parma ham滑嫩唔膩,兼有肉味濃郁。另外再帶有淡淡嘅水牛芝士跟甜椒嘅香味,每個味道都好平均,恰到好處~ 《 煙三文魚忌廉汁扁意粉 》亦都係一道焦點菜式 。忌廉汁好濃郁,煙三文魚有咸香,忌廉汁味道及份量剛好不過膩、不搶味,又令整體更惹味~Overall,呢個晚餐有三款菜式,頭盤,主菜同甜品,份量好足,加上有氛圍感,令人放鬆又滿足~

[ 海鮮風味晚餐 💲498 ]有頭盤,主菜同甜品

頭盤 - 《 生蠔 🦪》
新鮮無比,生蠔上頭伴有淡淡嘅檸檬香,仲有清新嘅海水咸味🌊

主菜 - 《 巴馬火腿薄餅 》
Parma ham滑嫩唔膩,兼有肉味濃郁。

《 煙三文魚忌廉汁扁意粉 》

2024-08-08
大家又好,最近去咗一間位於西環嘅西餐廳 - Cafe 2 Oyster n Grill,一路試一路講🌝佢哋嘅菜式真係令我眼前一亮,仲有話嚟聽😄入首嚟就試低呢道生蠔,新鮮嘅生蠔,簡直係海鮮嘅代表作。回味無窮,口口生蠔飽滿得嚟就仲保持住彈牙嘅口感,極之滑膩😊🦪檸汁醃八爪魚💫🦑 一嚟就引起我哋嘅興趣,檸檬嘅清香撞上八爪魚嘅口感,實在令人難以抗拒😚繼續挑戰嘅就係我哋嘅熱門菜式-西班牙蒜蓉蝦,每個蝦肉彈劲十足,香口而唔會過於油膩💕🦐,實在係一款美食佳品。佢哋嘅炭燒8oz紐西蘭菲力牛排,就係一真正嘅重磅炮仗💥🥩!肉香四溢,每一啖都更為軟滑多汁,配上炭燒嘅菲力牛排,份量十足,味道一流👍!依嚟依去,我最喜歡就係和牛野菌燴飯,部份野菌配以蘆筍同埋牛後腿肉,真係形成一道道嘅饗宴節奏,美味至極😍🍚同埋我哋仲有呢款Lychee Martini作為咁美好晚餐嘅完美結束 🍹✨係咁甜蜜中帶少少微醺,真係無懈可擊,我嗰刻咋想,哇!人生真係好美好呢😋!一言以蔽之,我今晚嘅體驗雖然結束咗,不過我呢次嘅用餐經歷卻深深印喺我心頭,食物美味,氣氛好,服務又親切。等你嚟Cafe 2 Oyster n Grill 嚟一試,相信你都

一言以蔽之,我今晚嘅體驗雖然結束咗,不過我呢次嘅用餐經歷卻深深印喺我心頭,食物美味,氣氛好,服務又親切。等你嚟Cafe 2 Oyster n Grill 嚟一試,相信你都會同我有同樣嘅感受🌈

下次再見! 期待下次再同大家分享新嘅飲食體驗。👋😄
今晚同老公同屋企人去西環嘅 'Cafe 2 Oyster n Grill'食生日飯,一早就已經book 好左位!☺️ 見到個menu 佢哋有好多招牌菜式,包括超正嘅生蠔、加拿大帶子泡菜燴飯同美國安格斯肉眼牛扒12安士。每一道菜都有獨特嘅風味 hehe 👶💜整體環境💜餐廳嘅環境好舒適,擺設簡潔又有質感。佢哋嘅服務人員都好友善,笑容滿面,服務好好。值得一讚。🫶🫶我地叫左生蠔食。哎呀!因為生蠔真係好吸引人!哈哈哈,新鮮飽滿,每一隻都Q彈有肉汁,每一口都好鮮美!生蠔嘅口感同海洋嘅味道真係好搶手,絕對係一個必試嘅開胃菜!咁快就嚟到加拿大帶子配泡菜燴飯啦!軟嫩嘅帶子配咗特製嘅醬汁,再加上甘甜嘅泡菜,真系令人食得好過癮!每一啖都滿滿嘅海鮮味同醬汁味,絕對係餐廳嘅招牌之一!我地仲叫左美國安格斯肉眼牛扒12安士,新鮮嘅牛肉肉質鮮嫩😻,煮得剛剛好,口感好豐富,味道好濃郁!充滿肉汁同肉嘅香味,一啖食落去,真係令人回味無窮!🤠Cafe 2 Oyster n Grill,一間帶點新潮風味嘅西餐廳,除左環境好,最重要嘅係竟然有咁特別同好味嘅西菜,食完令人身心都滿足。如果你都鍾意嘗嘗新嘅味道,唔好錯過呢一間咖啡館!心

💜整體環境💜

Cafe 2 Oyster n Grill,一間帶點新潮風味嘅西餐廳,除左環境好,最重要嘅係竟然有咁特別同好味嘅西菜,食完令人身心都滿足。如果你都鍾意嘗嘗新嘅味道,唔好錯過呢一間咖啡館!心動不如行動,祝飲食開心🥰!
平時都會去尖沙咀或者中環,今次決定跳出舒適區,去下西環試試。行左好多間餐廳,發現到「Cafe 2 Oyster n Grill」,想試下佢嘅美食🍽️。餐廳內部舒服又寬敞,員工安排我坐窗口位🏙️,望住出面嘅風景食一頓大餐,感覺幾爽😎。📍生蠔開場🦪,新鮮飽滿,口感絕對一流。急凍嘅生蠔配上一點檸檬汁,味道鮮美得黎唔覺得膩😋,滑入口,鹹鹹甜甜嘅海味仲裹住一股清甜,感覺好似又返到海邊度假咁😌。跟住又試咗個📍炭燒8oz 紐西蘭菲力牛排🥩,燒得恰到好處,外脆內軟,每一口都飽滿牛味,令我回味無窮🤤。📍紐西蘭特級西冷牛扒🥩都太過誘人,站得住腳嘅牛香同炭火氣息完美結合,紮實嘅口感令人忍唔住一口又一口👍。當然唔少得佢嘅Lychee Martini🍸,清香嘅荔枝嘅香氣飄出,伴住啲微微嘅酒精感覺更顯高級👏。果味酸酸甜甜,酒味唔會好重,正😇!其實佢嘅甜品都幾多選擇,但經過一頓飽嘅晚餐之後,再點一個已經夠觸枕頭喇😅。 今次嘅西餐之旅完全滿足到我對美食嘅渴望,佢嘅海鮮、牛扒同其他菜式都係極品,值得你親身去試一試🎉

第一次踏入Cafe 2 Oyster n Grill,我就被完全俘虜。食品之新鮮,環境之舒適,服務之細心,上至天堂,下至地獄,無處不在👏👏。💓食物💓.  5/5😋三重味覺之饗宴---新鮮生蠔蠔鮮嫩飽滿,入口即化,包裹著淡淡的鹹香和海水味,撫慰你的味蕾和心情,讓你無法抗拒再吃一只😋😋。👀三重視覺之享受---N'Duja義大利辣腸薄餅金黃酥脆的薄餅上散佈著若隱若現的紅色辣腸和水牛芝士,像一幅美麗的畫卷,再嚐一口,香脆又濃郁的口感讓人停不下來😍😍😍。🍲味覺與視覺的完美融合---煙三文魚忌廉汁扁意粉煙燻過的三文魚配上味道豐富的忌廉汁,融合在一起,形成了一道極致的美食。🍛🍛💗環境💗 5/5餐廳的設計和佈置很有特色,讓人有一種置身於異國他鄉的感覺。無論是擺設或是座位的安排,都流露出一種簡潔而舒適的風格,相信大家都喜歡。💗💗💖服務💖  4/5友善細心的服務生,讓人感覺很溫馨,就像置身於家中一樣。他們對每項菜品的熟知,讓我們在選擇菜品時更加得心應手。無論是食物的呈現還是服務的細致,都讓我們的晚餐變得更加美好。💖💖

💓食物💓.  5/5

😋三重味覺之饗宴---新鮮生蠔

👀三重視覺之享受---N'Duja義大利辣腸薄餅

🍲味覺與視覺的完美融合---煙三文魚忌廉汁扁意粉

💗環境💗 5/5

💖服務💖  4/5
2024-07-17 382 浏览
起西營盤行嚟行去,想食d清清地有沙律嘅地方,但唔知邊到有。見咁耐都無試過呢間,就入去試下佢。入到去,as expected,最後就緊係唔係食salad啦。。。叫左個菜、carbonara同心太軟。個carbonara超大碟,3個人食都得(我已經係食得多野嘅人),食完個菜同意粉都飽,而且2樣都好好食。我仲諗緊好唔好唔要個心太軟,最後都係照上。好彩有叫到,我想講,佢係我食過嘅心太軟入面最好食🤎又大舊,又夠哂新鮮,軟硬適中,而家成日都想再去食個心太軟。

心太軟
心太軟
2024-06-28 357 浏览
Return visit with a business colleague and it was still good. My colleague thought the Oysters were excellent and better value than other places he tried in Central. The US ribeye was large and very tender, served on a wooden platter. We both had the free flow for $88 and the wines were decent and the beers fresh and cold. Apparently they have a loyal local customer base who drink moderately otherwise they couldn't afford to offer the free flow. Dessert was lava cake and ice cream, hot with molten chocolate spilling out. This place is a bit of a hidden gem.
上網見到呢間食評好評如潮,即刻好想試下!晚上就同男朋友一齊嚟西環嘅Cafe 2 Oyster n Grill!🤩入到去嗰個氣氛,個格局,都好有feel。開頭嚟個檸汁醃八爪魚🐙,見到廚師專業嘅手法將佢整得好有型,口感嫩滑,入口即溶,而且配上歐芹同牛油果,嗰種口感真系一流,無得比!👍💞再嚟就係西班牙蒜蓉蝦🦐,可以話為「蝦」上加「蝦」啊!每隻蒜蓉蝦表面烤至微黃,帶出嗰個輕微焦香,每一啖都係滿滿嘅愛😍。又或者你想試下個特級無骨肉眼扒,鮮味滿載嘅牛🥩扒配上特級西冷去炭燒,對味道極高嘅堅持。甜品當然唔會缺一份法式焦糖燉蛋啦!吃咗咁多油膩前菜同主菜,呢個甜而不膩嘅甜品真系適合不過🍮😚。嗰種順滑口感,溫暖嘅糖香就係恰到好處嘅完美收結~~~~
想試下新餐廳,但又想食精品美食? 来西環的Cafe 2 Oyster n Grill 就冇錯啦!環境好舒服,裝修新潮,與眾不同,真係一個好地方放鬆同享受美食。✔️✔️✔️✔️✔️我哋一班餓鬼👻掃蕩佢個Menu ,各款都想試😽,但驚眼闊肚窄,唔想浪費,於是經過一輪激烈嘅討論🗣️同投票🗳️,最後加拿大帶子泡菜燴飯 勇奪冠軍🥇。一試味道,確實物超所值,帶子清甜,配上番茄醬及巴馬臣芝士,再加泡菜下面嘅燴飯,味道獨特,叫人食完仲想再食,可能因為係酸酸辣辣,所以好開胃阿😋😋。至於西班牙蒜蓉蝦呢款,真係冇得挑剔🥈,蒜蓉同牛油煮出嘅滋味真係好出色,用黎dip麵包就最正!和牛野菌燴飯,真是滋味,一口食落好滿足😳 ,和牛肉質豐美,配上野菌燴飯,真係無得輸。我哋個個都食得好滿,好開心,感到超滿足 。食物:✔️✔️✔️✔️✔️服務:✔️✔️✔️✔️Cafe 2 Oyster n Grill 真係一間好餐廳,菜式獨特,環境舒服。

我哋個個都食得好滿,好開心,感到超滿足 。

食物:✔️✔️✔️✔️✔️

服務:✔️✔️✔️✔️

2024-06-07 335 浏览
今晚和朋友係西環嘅Cafe 2 Oyster n Grill食晚餐👩‍❤️‍👨早早就約好左呢間西餐廳,星期六的晚上竟然都咁多人,真係好彩提早book咗位喇!廚師好有禮貌咁為我地烹調最先上場的香煎豬柳伴蒜蓉汁。那股香煎時的香氣,好誘人啊!肉片的外層煎得微微酥脆,內裡卻保持咗肉汁,蒜蓉汁增添咗個香味,好香口😋。另一款我地選擇的田園雜菜意大利飯,那混搭的蔬菜和米飯,食上口去好滑潤,嘴裡好似打開咗一個清新既小世界,呢碟真係好出色!😍意大利飯煮得口感適中,尚帶一點嚼勁,夏天的時候最適合配少少雜菜,食落口感覺清新自然。廚師嘅獨到眼光同巧手,無論係香煎豬柳定意大利飯,都烹調出清新可口,營養均衡嘅美食,真心推薦!菜餚的擺盤同裝飾都好用心,你可以感受到廚師每個烹飪動作帶嚟嘅視覺享受,和佢創造出嚟嘅美食藝術都好搭喇!✨️物超所值,推介大家都嚟試下呢個新餐廳。