2021-04-13 4654 浏览
偷得浮新半日閒,星期五難得約齊班姊妹,俾個藉口自己食好啲🤩 #小秘書 咁啱係社交平台見到「千禧新世界香港酒店」「Café East 」做緊promotion,每兩位幫襯,就有一位免費,好似唔錯喎😉 Buffet開始左15分鐘左右,餐廳已經坐滿人,而我哋居然被安排坐到 #邊疆位置😅 好在我多口同職員講「 如果有人取消Booking,就幫我哋安排轉枱 」... 哈 真係得喎,唔使兜個大圈去攞嘢食、而且位置仲光猛好多😉Buffet bar上面嘅食物種類唔少,冷盤、熱食、海鮮、粉麵... 幾乎諗到嘅buffet食物都會搵到🤩 至於味道、食物質素方面,我覺得熱食比較優勝,其中 #海鮮炒蜜糖豆,用料非常豐富,大蝦、青口配上XO醬,好惹味🤤 相反海鮮冷盤上嘅 #龍蝦腳、#青口 就淡而無味,對鍾意食海鮮嘅我,實在有啲失望👉🏻👈🏻 不過 廿自助午餐 嘅 #汽水 同 #橙汁 都係任飲嘅,而且餐後仲有杯免費嘅 #咖啡 同埋 #茶 幫助消化... 雖然食物嘅味道唔係我預期中好,但係都可以接受嘅😅

2021-04-09
用餐优惠
優惠券
2021-03-14 4428 浏览
今次係第二次幫襯自助晚餐上次係食龍蝦較新鮮,今次係蟹腳個殼一剪開就可以整條蟹腳拉出黎鮮甜美味, 唔會太咸, 攞左幾次, 食完又食飲品方面, 都係任飲, 但你就要請職員幫你職員無同你講有邊種飲品提供, 所以如果你有特別人品就要問下職員有冇提供, 當日就係聽見隔離有人問啤酒, 先知道有提供啤酒, 當日係藍冰啤酒。今次重點想講一下甜品首先有段片俾大家睇下個甜品櫃呢個櫃只係80%另外一邊仲有雪糕,每日即製甜品,仲會有黑板寫埋幾點鐘會出爐, 當天係心太軟呢張係由12點鐘開始係長崎蜂蜜蛋糕, 焦糖燉蛋, 北海道岩鹽蜂蜜芝士餅,南瓜芝士餅, 布甸, 馬卡龍, 中間係抹茶紅豆白玉丸子要推介下呢到兩款日本蛋糕(有一款叫做餅?)味道方面長崎蜂蜜蛋糕, 蜂蜜味較重;北海道岩鹽蜂蜜芝士餅較濕潤, 自己比較喜歡呢一款另外呢到兩款柚子甜品都好清新, 特別係柚子撻黑芝麻雲哩拿慕絲餅有驚喜, 以為會好似食芝麻糊咁濃味, 點知淡淡芝麻香, 好好味!建議大家食到一半時候馬上去食甜品,因為款式太多, 如果等到最後先食的話一定會試唔晒全部!以下係其他甜品俾大家欣賞下!
今次係第二次幫襯自助晚餐

上次係食龍蝦較新鮮,今次係蟹腳
個殼一剪開就可以整條蟹腳拉出黎
鮮甜美味, 唔會太咸, 攞左幾次, 食完又食

飲品方面, 都係任飲, 但你就要請職員幫你

今次重點想講一下甜品
首先有段片俾大家睇下個甜品

呢個櫃只係80%

要推介下呢到兩款日本蛋糕(有一款叫做餅?)
味道方面長崎蜂蜜蛋糕, 蜂蜜味較重;
北海道岩鹽蜂蜜芝士餅較濕潤, 自己比較喜歡呢一款

另外呢到兩款柚子甜品都好清新, 特別係柚子撻

以下係其他甜品俾大家欣賞下!

• 柚子撻
  • 黑芝麻雲哩拿慕絲餅
  • 北海道岩鹽蜂蜜芝士餅
2021-03-13 3112 浏览
話說之前吃了一餐不太滿意的下午茶自助餐,今天即興跟肥先生再去另一間酒店試下午茶自助餐。本身很少吃下午茶自助餐,不知是否因為是 “下午茶”所以食物選擇不多及主要是輕食,但試完 Cafe East 的下午茶自助餐,就知道不是。因之前在這酒店食過High Tea, 覺得幾好味,今次就試下午茶自助餐。我們二人被安排坐4人枱,很舒適,而餐桌上亦提供了口罩套、大量纸巾、酒精消毒纸巾、餐具上亦準備了筷子,很貼心呢!  一入到取食物的地方,嘩!被海鮮區的食物吸引了,有蟹腳、熟蝦、兩款青口;除籃青口沒有味道外,其餘三款海鮮都很鲜甜,我食了很多呢!  除了一般的粉麵檔, 亦有喇沙湯底麵, 點心2-3款, 燒味有兩款, 冷盤有沙律, 芝士, cold cuts, 日式食品有刺身, 壽司, 冷麵,  熱盤有串燒 (雞軟骨, 牛舌, 雞翼),蒸魚, 豬仔骨, 雞翼, 蝦醬通菜等等… 印度counter 的咖哩味道很正, 辣得很香; 湯也有三款 (人參雞湯, 海底椰豬骨湯, 西式湯), 甜品有馬卡龍, 芒果pancake, 芋圓紅豆沙, 熱情果雪葩, 最好味的是鮮果酥餅, 這個每人每次限取一件.這餐我吃了很多蟹腳

這餐我吃了很多蟹腳, 甜品及印度食品, 其餘的有些都幾好味 (鮮果酥餅,雞軟骨,煙三文魚, 海底椰豬骨湯..) , 有些就中規中矩. 以這價錢來說, 真的不錯了, 而且refill 速度亦很快. 最後一提, 這裡的服務很好呢, 心滿意足的一餐!
2021-03-06
甜品有料,特別中意食馬卡龍同迷你開心果 mousse cake馬卡龍應該係開心果同埋檸檬開心果味真係冇得輸, 甜得嚟唔算好流,有少少果仁苦味, 中和咗個甜度, 忍唔住食咗兩次個迷你開心果 mousse cake 配合埋入面酸酸甜甜嘅果酱,好夾~ 甜品嚟講真係唔錯牛扒都有料, 新鮮燒好畀你,又唔會過熟,香口又多汁,肉質有口感串燒雞軟骨有香口蜜糖口味~唔係淨係得雞味, 熱辣辣, 而且有個熱爐熱住唔會凍曬,比想像中意外不錯刺身三文魚同油甘魚,唔會有冰, 出面好多自助餐通常都未解得切凍,好冰, 但今日就冇呢個問題, 都砌得幾厚有口感玉子都幾好食, 但係吞拿魚就有少少唔新鮮,唔係咁好食但整體啲嘢食質素都唔錯以前食啲自助餐~好多都選擇多但冇樣好食但呢間意外地,選擇冇出面咁多但起碼每一樣都有質素! 職員服務態度都好好, 好有禮貌,不停咁fill水, 時間就到都冇吹我哋走, 好有禮貌咁解釋要準備晚市, 所以差唔多都時間差唔多, 感覺在場嘅職員服務都好有善,值得二刷👏👏👏

馬卡龍應該係開心果同埋檸檬

玉子都幾好食, 但係吞拿魚就有少少唔新鮮,唔係咁好食

但整體啲嘢食質素都唔錯
以前食啲自助餐~好多都選擇多但冇樣好食
但呢間意外地,選擇冇出面咁多但起碼每一樣都有質素!
2021-02-04 16865 浏览
今次本身沒有寫食評的打算,所以起初的相片拍得有點馬虎,見諒。只不過因為好想表揚一下貼心的員工,都寫一篇簡評。事源幫朋友慶祝生日,請酒店安排送上生日小蛋糕,訂枱時我請酒店儘量安排一件粉紅色的甜品好讓友人打卡,但該員工表示,未知當日有什麼甜品,於是我回應讓酒店安排就好了,怎知其實員工是有貼心地記下來的,當日甜品端過來時,我自己都「嘩」左一聲,係粉紅主色架!而且真係好靚呀!生日蛋糕碟上插上色彩繽紛充滿歡樂氣氛的生日牌,充滿少女感的心心雜莓撻,粉紅色棉花糖、朱古力和馬卡龍拼湊得很漂亮,氹得女友人心花怒放,高興萬分,瘋狂拍照打卡post。飲品方面:tea buffet 果汁、汽水、啤酒任飲!爽!而咖啡或茶則每位送一杯,可免費選特式咖啡呢!食物方面:海鮮:恕我直言,長腳蟹比較瘦弱,不過tea buffet有長腳蟹都好。冷凍蝦鮮甜,青口和海螺則沒有試,但友人說是鮮甜的。刺身:有幾款,三文魚甘香,吞拿魚入口溶化,希靈魚和玉子我沒有試。另外,煙三文魚不會過咸,而且軟嫩。燒烤:推介鹽燒牛舌 和 鐵板生舌都很美味,我吃了很多!牛排不錯,還有大大件的三文魚,燒烤師傅手勢不錯啊,各種燒烤的生熟度都掌握得恰到好處

生日蛋糕碟上插上色彩繽紛充滿歡樂氣氛的生日牌,充滿少女感的心心雜莓撻,粉紅色棉花糖朱古力馬卡龍拼湊得很漂亮,氹得女友人心花怒放,高興萬分
,瘋狂拍照打卡post。

飲品方面:

食物方面:

海鮮:恕我直言,長腳蟹比較瘦弱,不過tea buffet有長腳蟹都好。冷凍鮮甜,青口海螺則沒有試,但友人說是鮮甜的。

燒烤:推介

鹽燒牛舌 和 鐵板生舌都很美味,我吃了很多!牛排不錯,還有大大件的三文魚,燒烤師傅手勢不錯啊,各種燒烤的生熟度都掌握得恰到好處,還有泰式豬頸肉非常juicy,很推介這裡的燒烤。

炸物:
炸蝦天婦羅,熱又脆,蝦有鮮味,而南瓜茄子等雜菜天婦羅我沒有試。

咖喱:
咖喱羊肉,軟林入味,沾印度烤餅一流,這裡的咖喱水準不錯!

點心:我只吃了乾蒸牛肉,好味。

湯:
喇沙湯米 湯底夠濃郁,配料還有鮮蝦、青口、豆卜和芽菜,美味。
鮑魚人參雞湯 的鮑魚算大,鮑魚鮮甜又煙韌,好吃!

甜品
這裡的甜品款式不算很多,但賣相精緻漂亮,味道亦有質素,其中以 蝶豆花啫喱 最特別,入口清甜味美,外面小見。雜果千層酥crepe 都是即場製作的,胃納有限,只點了一份千層酥,很不錯喔!

我覺得今次tea buffet食品種類雖然不算多,但貴精不貴多,整體質數算是不錯的,而且服務很好,客人也是有質素的,沒有搶食物的畫面出現,應該會再回頭。

(其實以上未有詳列所有食品種類,因起初並無打算寫食評,所以相片質素也......哈哈。)
2021-01-31
庆祝纪念
生日
  • 牛舌
話說最近媽媽愛上看Youtuber介紹不同餐廳的影片,今次說看到有間酒店自助餐的介紹好吸引,所以都想試試,母親大人想去,當然要滿足她,讓她開心一下,於是就訂了這酒 店的午市自助餐。今次男友跟我倆一起吃自助餐,我們3人準時到達,座位剛好安排在食物區旁,很方便。簡單巡了一圈,基本分區都有,不過每個分區的食物款式都偏少,有一點點失望,希望酒店“重質不重量”,食物水準高的話,還是可稍微挽回點分數。凍蟹腳不太新鮮,肉質較乾,蟹肉沒鹹鮮味牛油蝦肉咖喱咖喱帶點微辣,味道不錯,蝦肉爽口,但鮮味不濃,只有淡淡蝦味,不過配上咖喱汁後,整體味道都不錯,值得再食。炸蝦有驚喜!外層炸粉很薄且香脆,炸得剛好,不會太乾太硬,亦不會“”口,蝦肉出乎意料帶點微鮮味,肉質尚算爽彈,沾點沙律醬,味道不錯。蒜茸烤包看樣子怪怪的,因為烤包上有類似香蔥的配料,所以是像香蔥烤包多於蒜茸烤包(是不是名牌錯了?)吃起來沒蒜香,不過有淡淡的蔥香,烤包乾身不油膩,質感軟軟的,不會乾硬,配合咖喱一齊食還不錯。炸蝦片蝦味很濃,不過略嫌有點厚,香脆度一般。黑松露醬什菌忌廉意粉單看賣相有點單調,因為整盤意粉的配料不多,只有幾粒什菌,沒錯!真的

凍蟹腳

不太新鮮,肉質較乾,蟹肉沒鹹鮮味

牛油蝦肉咖喱

炸蝦

蒜茸烤包

炸蝦片

蝦味很濃,不過略嫌有點厚,香脆度一般。

黑松露醬什菌忌廉意粉

單看賣相有點單調,因為整盤意粉的配料不多,只有幾粒什菌,沒錯!真的只有幾粒。不過,味道卻出乎意料的好,忌廉汁奶香味不會過濃,同時黑松露味道亦很突出,味道不錯!要是多點配料,口感定會更豐富。另外建議酒店大方點,給多點菇菌吧!又不是貴價食材。

印式烤雞肉
香料味比較弱,不夠濃和惹味,雞肉本身沒雪味,但亦沒肉味,肉質亦不嫩滑;整個雞最突出的是那怪怪的醬油醃料味,有點偏鹹之餘,跟印式香料不太夾,完全不好食。

炸洋蔥圈

外層很脆,但略嫌炸得有點乾硬和“”口;味道方面,洋蔥自身帶有微微甜味,配上沙律醬味道很夾,味道不錯,整體一般吧!

串燒牛柳粒

完全沒牛味,不好食。

炒牛柳粒

牛肉粒好厚肉,但肉質一般,完全沒牛味,反而醃料味太重,整體麻麻。

蝦餃

某些食客不懂用餐禮儀,親眼見證蝦餃一refill就被大手掃走,所以我們後期才可以拿到。蝦餃有點淘x點心的影子,外皮有點厚,蝦餡味道正常,但不會想特別再拿。

叉燒

味道還可以,不會太鹹,但蜜汁不夠多,欠缺香甜味道,肉質亦很乾嚡。

燒鴨

正常水準,不過不失。

海南雞

雞肉嫩滑,不過沒雞鮮味,又沒上湯味,可說是淡而無味吧!

炒帶子和蝦

帶子比較小,沒鮮味;蝦大隻,肉質爽彈但沒鮮味,要依靠外加調味,還好外加調味尚算不錯,當然稱不上好好食,始終食材本身欠缺鮮味,整體不過不失吧!

燒牛肉

肉質尚算軟腍,但沒牛味,要靠醬汁調味,一般。

即煎牛扒

以為即煎會好好食,事實證明我們錯了
牛扒調味夠鹹,但醃料味道怪怪的,而且肉吃起來有點酸味。整體非常難食,我們每人吃了一小口就放棄了!

海鮮粥

白粥底連鹽都沒放,完全無味,青口那些都是無味的

黑芝麻流心包

好難食
包很鬆軟,但餡料稠得像芝麻糊且有點結塊,質感不幼滑,而且沒芝麻香,亦非常甜膩,很差。

三文魚刺身

尚算肥美,帶點魚鮮味。

玉子

想不到玉子都會失手!這個玉子的甜味怪怪的,又沒蛋香,不是平常吃到的味道,麻麻

刺身

刺身粒不太新鮮,飯偏乾又沒味,麻麻。

吃了6分飽,開始轉戰甜品區。甜品款式大概有10多款,種類主要包括芝士蛋糕類、果凍布甸類、糖果類、撻類、慕絲類、雪糕類和即製班戟;每個甜品類別的款式不是太多,大概只有一兩款,另外有即製心太軟。整體甜品陣容感覺不是太豐富,那就期望它是“貴精不貴多”吧!

朱古力芝士餅

帶點綿密口感,朱古力跟芝士味道能夠取得平衡,能吃到淡淡的芝士味跟朱古力味,如果整體味道可以再濃郁點,會更美味,現在不過不失吧!

咖啡芝士餅

咖啡味道太濃,濃得有點澀,加上甜度不高,所以對不喝咖啡的人會比較難接受,個人麻麻。

藍莓芝士餅

質地較軟滑,芝士味道不夠濃,比較淡;藍莓醬比較少而且不夠甜,所以味道不太突出,整體麻麻。

焗紅豆西米布甸

西米布甸的椰香味恰到好處,不會太甜太濃,但略嫌底部的紅豆餡有點奇怪,本預期是紅豆蓉質地,但變了濕潤的紅豆沙質地,而且味道偏甜,無論口感和味道都跟西米布甸格格不入,整體一般吧!

法式焦糖燉蛋

表層的焦糖糖衣薄且脆,不會過厚,帶點焦香味道,很不錯!燉蛋口感很creamy,有淡淡蛋香之餘,雲呢拿跟忌廉味都很濃郁,底部還看到有一點點黑色雲呢拿籽呢!很美味,值得一試。

朱古力撻

撻皮跟鮮果撻的相若,質素不錯!朱古力餡的稀稠度剛好,帶點朱古力的香醇味,不過略嫌整體味道偏甜了點,只屬一般。
手工製焦糖咖啡生朱古力

質感較綿密,帶點黑朱古力的香醇味道,反而焦糖咖啡味道不太明顯,整體味道普通沒特別。

手工朱古力

堅果很脆,朱古力不會太甜膩,帶點黑朱古力的香醇味,整體不錯!

鮮果千層酥

即點即製,師傅會在預先做好的千層酥餅上擠上吉士醬和放上生果; 千層酥餅很鬆脆,一咬就斷開幾塊,吃得有點狼狽,不過鬆脆的酥餅配上香甜的吉士醬實在美味,唯一美中不足的是,生果有點酸,如果可以再甜一點會更好。

鮮果撻

賣相平平無奇,不過也拿了一個試試,不料卻是一個驚喜!撻皮部分很輕薄且脆,脆度恰到好處,口感不會太硬或太鬆散,吉士醬的香甜跟紅桑莓微酸的清新味道很夾,非常突出,所以禁不住多拿了幾件呢!

心太軟
(限時供應)
熱辣辣出爐,蛋糕外層較薄且帶點微脆,流心部分較多,口感較濕潤,不錯!它的朱古力味很濃郁,甜度稍微偏高,不過個人來說可以接受,配上雪糕同吃,
味道更佳。

甜品整體而言,數量款式不夠豐富,味道方面只有幾款可以,其他就大多不過不失。

是次自助餐的食物水準整體一般,鹹點和甜品雖然都有幾款比較出色,但更多的是水準平平,甚至跌至低於平均的水平,而且款式亦不是太多。

服務方面,服務員收碟速度較慢,碟子沒及時清理,以五星級酒店來說,服務既不貼心亦不到位,店方要改善一下。

另外取食物的安排有點混亂,例如煎牛扒跟羊架的攤位,師傅明明示意了收到柯打,轉頭來取時,我的柯打已在我來取前就給了其他食客,再下柯打,師傅又心不在焉,已經很清楚說明要的品項和數量,他還示意聽到,好吧!最後還是給漏,告訴他給漏品項,他還要再反問數量,為何早前落柯打時師傅不好好記住呢?當下讓人哭笑不得。

老實說,我吃過大大小小的酒店自助餐,這個取餐情況從來沒發生過,店方真是要好好檢討一下。

最後就是酒店配套問題,我從未試過在五星級酒店去洗手間要排長籠等候,廁格只有兩到三個,實在太少,就連男廁都要排隊,體驗實在很差。試想想同層有兩間餐廳,食客人數合起來不少,那洗手間的面積和相應配套是否應該要合理一點呢?

最後就是泊車,午市自助餐的用餐時間是兩個半小時的,但免費泊車就只給你兩小時,個人感覺整個用餐體驗不太完滿,畢竟食客到酒店吃午餐都有消費,其實多給半小時,讓食客吃足整個自助餐時段再離開都不算太過分吧!

是次使用會員買二送一優惠,平均每人約$260多,價格不是太貴但也不是特別便宜。以200多元的價位來說,這兒必然不是唯一和最好的選擇,因為論食物款式和味道、服務和取餐流程,它都要比其他酒店遜色。

試過一次就好。

午餐
2020-11-10 4940 浏览
今個Weekend係酒店BK左Staycation,有$1500 Dining Credits,所以就去左CaféEast到食Buffet。呢間酒店係冇生蠔食,但係就有基本凍海鮮(龍蝦,青口,蝦等等)上網睇到D Comment都好似OK,又有焗龍蝦食,所以都幾期待,結果就有少少失望。🐒凍海鮮,刺身印象中得4款凍海鮮,開邊龍蝦基本上一出就好快冇哂,所以要睇準時機去拎就會大機會拎到D靚D既龍蝦。龍蝦同蝦我都試左幾隻,正常發揮,其他就試都唔太想試。刺身淨係食左三文魚,因為其他都唔係好吸引。結果三文魚質素都唔係好得😂食左一次就冇再食過。🐒熟食,鐵板燒食凍海鮮食到頹左,就去拎下D熱葷,有一個印度Corner,中式熟食,日式串燒,炸物,麵檔,燒牛肉。野食質素全部正常,冇話好驚喜,以為會有冇限量燒龍蝦供應,點知係限時出,又要同人搶咁。另外其他食物都有呢個情況出現。冇咩人拎個D就長期攤係到,搞到D野食都唔係話好夠熱。🐒甜品諗住會食得唔開心,點知佢D甜品又幾高質,咁樣條氣都好似順番D😂不過都係會有D甜品係得一輪,所以如果想試哂就可能要早D拎左先。當中好多都好好味,榴槤斑蘭卷,千層餅,栗子撻,楊枝甘露都好

🐒凍海鮮,刺身

🐒熟食,鐵板燒

🐒甜品
諗住會食得唔開心,點知佢D甜品又幾高質,咁樣條氣都好似順番D😂不過都係會有D甜品係得一輪,所以如果想試哂就可能要早D拎左先。當中好多都好好味,榴槤斑蘭卷,千層餅,栗子撻,楊枝甘露都好正。另外都有水果,雪糕就有杯裝(Häagen-Daz)同唧既(黑加侖子/熱情果雪葩)

整體黎講因為我係用Dining Credits,所以就冇任何優惠$668加一,地方唔大,一眼都望得哂有咩食。如果要用正價去食我就覺得佢個價錢同質素唔成正比,作為酒店但就好似有keep住D野食既感覺。不過佢都有可取既係飲品無限供應,員工服務都可以。我見好多人都應該有優惠先去食,有買二送一既優惠都可以試下既,但有得揀我都唔會食佢先😌

評分:🌕🌕🌕3/5
好味:🌕🌕🌕3/5
性價比:🌕🌕🌗2.5/5
甜品
2020-10-29 4782 浏览
現在很多酒店都有不同的住宿計劃🛏,例如:醫護價可低至千元樓下,而正常價由仟多元至三仟多元不等⋯,各有特色,視乎個人的喜好和選擇大部份都包自助早餐🍴,今次入住千禧新世界酒店也是。早上約8時許到達餐廳,想不到這麼多人😬,但大家質素高,守秩序的取食物🔰當天出了兩款好吃的粥,第一款是雞粥,烹調得幾綿,粥裏有雞油的香,🐔肉質量也不錯,很多人取的粥品🔰第二款是菜乾排骨粥,同樣烹調得不錯,排骨有鹹鮮味,有些還有軟骨位置💫很難得自助餐的粥弄得如此好味😋

雞粥

菜乾排骨粥

💫很難得自助餐的粥弄得如此好味😋
2020-10-26
早餐
雞粥
菜乾排骨粥
 千禧新世界香港酒店的Cafe East,  這是我們第一次來吃自助餐, 但以前是來過這間前身是日航酒店吃自助餐, 今次也算是舊地重臨.這次起意來幫趁是因為在網上看到這酒店有推廣, 即場免費入會後自助餐有買2送1的優惠, 所以就找來好友和我們一同亨用午市自助餐, 並同時幫好友慶祝她去年的生日(因疫情關係而一拖再拖, sorry)這次聚餐也是一波三折. 知道這酒店的自助餐在優惠推廣下很受歡迎,所以在9月中已預訂了10月13日的午市自助餐, 誰知颱風浪卡就在這天來臨了!10月12日得知天文台很可能在翌日掛八號波,早上7時起身外望, 戶外無風又無雨, 還以為今日一定有得食, 誰知一看電視才知八號波正懸掛,還預告八號波會一直持續到黃昏.無計啦, 即刻打訂座電話取消當日的booking,順便問埋10月餘下日子有那日有空位可改期.職員查過記錄說10月所有日子都滿座了, 不過剛剛有一個10月14日的訂位被取消,但不是坐在咖啡室內, 而是在外面的走廊上的加枱, 所以取用食物時要多行10多步.OK啦, 為了有得食, 坐走廊也接受.但實地一看, 其實無想像中咁差, 這走廊是位於酒店的法國餐廳外 (圖中的右

10月12日得知天文台很可能在翌日掛八號波,

還預告八號波會一直持續到黃昏.

無計啦, 即刻打訂座電話取消當日的booking,

順便問埋10月餘下日子有那日有空位可改期.

OK啦, 為了有得食, 坐走廊也接受.

但實地一看, 其實無想像中咁差, 這走廊是位於酒店的法國餐廳外 (圖中的右面), 另一面是中空的中庭空間,

在如今的疫情下是一個更透氣和人更少的好位置

圖中左邊隔住中空的中庭就是Cafe East, 取用食物也十分方便

食物種類不算多但也是樣樣都有, 午市自助餐很正常的沒有生蠔,鮑魚及凍龍蝦,

有燒牛肉(無食), 即煎羊架及朱古力心太軟蛋糕(要排隊, 無食),

凍海鮮, 日式食品及中式熱食都ok好味.

最好味的是甜品, 我自己一個人吃了2個即制的法式鮮果pancake 和2個鮮果拿破倫酥餅 .

比較特別是飲品(果汁, 茶, 咖啡)要向侍應落order再送上.

埋單每人263元, 性價比ok.
2020-10-14
2020-10-25 4667 浏览
Staycation 房間包$1500餐飲消費額,我哋用嚟食咗dinner buffet.呢間酒店本身較為低調,冇抱太大期望,未食得前行左一圈,覺得食物選擇唔多,點知樣樣都好食,而且甜品好有驚喜🤣凍海鮮有龍蝦,凍蝦,蟹腳,麵包蟹,翡翠螺,青口,龍蝦味道正常口感有少少似擦子膠但尚可接受。另外蟹腳鮮甜,麵包蟹多膏好香,其他冇食湯有幾款,有椰子花膠燉雞湯必攞。另外有胡椒豬肚湯同埋一個椰菜花忌廉湯呢兩款我就冇飲啦。刺身有三文魚,吞拿魚,立魚,希靈魚,望落去都唔係幾精神所以我一樣都冇攞。熱葷有清蒸海斑,西蘭花炒帶子,滷水乳鴿另外有葡汁焗海螺同龍蝦呢幾樣都好好味,熱食嘅龍蝦好過凍食嘅。鐵板燒有燒蝦、牛仔骨、羊架、鴨肝,鴨肝同燒蝦超好味,本身唔食羊所以就冇叫。最後講講令我超有驚喜嘅甜品,首推介布甸燒超滑口感唔算甜好好味,焦糖燉蛋好香滑而且入邊有雲呢拿籽又係必食,另外仲有靚姐姐即場整嘅雜果千層脆餅,芒果虎紋卷, Tiramisu,士多啤梨奶凍,最後仲見到有古早味斑斕蛋糕但係實在太飽啦食唔落。總結,老公話淨係食佢個甜品都想再嚟多次,可想而知甜品係超班👍🏻

• 所有甜品
2020-10-07 5199 浏览
太耐無一齊食過飯,放寬限聚令後即夾時間食餐好嘅。見有人介紹依間自助餐唔錯,即場入會做會員仲可享二送一優惠。估唔到平日都唔少人嚟食,入座無耐就有幾位侍應分別問我哋飲啲咩,果汁,汽水同啤酒,我哋仲以為要另外加錢嘅添,原來係包埋。凍海鮮無生蠔,朋友有少少失望,蟹腳較瘦,但肉質同味道可以,凍蝦同凍龍蝦味道一般。魚生無試到,款式唔太吸引。熱葷同甜品雖款式不算多,但每款味道都不錯。性價比幾高,環境同服務都幾好,埋單大概$438一位。
熱葷同甜品雖款式不算多,但每款味道都不錯。
性價比幾高,環境同服務都幾好,埋單大概$438一位。
2020-09-23 6137 浏览
冇理由成為左千禧新世界酒店餐飲會員都唔去食多幾餐😄😄繼上次幫襯完他們的Tao Li中菜廳,今次嚟試吓佢個自助餐,原來都有驚喜喎😱😱其實之前喺尖沙咀附近都食過10多間其他嘅自助餐,估唔到千禧新世界嘅質素原來咁好,老實講我會放佢喺尖沙咀頭三位👍🏻👍🏻一心諗住嚟食多啲,最後發覺自己原來都唔算係食好多嘢😂😂佢主打係open kitchen,現場烹調模式,即切魚生檔,即煮粉麵檔,即切牛扒檔,即煎鐵板燒檔,即燒串燒檔,連甜品檔也有即做甜品。buffet檔唔算好大,不過選擇很多而且質素也很高👍🏻👍🏻價錢大致上跟市面其他差唔多,今次去做緊買二送一,即係大概每位唔使$500,鍾意食buffet嘅朋友,可以考慮一下😊😊
冇理由成為左千禧新世界酒店餐飲會員都唔去食多幾餐😄😄
一心諗住嚟食多啲,最後發覺自己原來都唔算係食好多嘢😂😂
2020-09-23
2020-08-30 12013 浏览
由於我十分欣賞Cafe East自助餐的質素,所以申請了這家酒店的會員,主要是平日慶祝都會享受這裡的自助餐,而且每次到來都有不同的驚喜。自助餐的食物種類很多,除了基本款式,晚餐更提供凍龍蝦,雖然肉質不是嫩滑,但亦很爽口彈牙。我亦很喜歡吉列魚和蝦,香脆嫩滑而不油膩。中式食物其中有蒸帶子、鮑魚、炒蝦,最驚喜是有豉汁蒸鱔,全部都是現炒現製的食物,保證每道菜都是新鮮和夠熱,師傳現炒的食物都很有鑊氣,更加好吃,亦是我覺得這家餐廳比其他自助餐更有誠意的加分位。另外,這裡提供至少5種湯品,中湯、西湯、燉湯是基本有的,今次還有壽喜燒和肉骨茶。這兩款都很足料,但我嫌壽喜燒稍為咸了一點,可能是餐廳不停添加新的湯汁和食材,再加以保暖,才令到湯汁變得濃縮。第二喜歡的則是鐵板燒,有和牛扒、蝦、羊架、鵝肝等的選擇,大家可以選擇自己喜歡的食材請廚師幫忙烹調。這次師傳燒得適中,不會過老,我會選擇和牛扒多於燒牛肉,因為真的特別淋滑。餐廳的意粉同樣出色,雖然比較飽肚,但是黑松露意粉是我每次見到必夾的,三色椒加上黑松露忌廉,沾上每一條意粉上,味道可口,令人想一吃再吃。但是我還需要留肚給甜品,因為甜品款式很多,除了有不同口味

肉骨茶
壽喜燒
中式燉湯

鐵板燒

但是我還需要留肚給甜品,因為甜品款式很多,除了有不同口味的雪糕外,還有布甸燒、檳城薄餅等,真的不能盡錄。全部都很好吃,亦很有特色。
布甸燒
另外今次餐廳還提供任飲啤酒汽水橙汁的,這樣便更加吃很暢快,絕對推介三五知己前來聚餐。雖然來過很多次,但餐廳每次都會改變款式,特別是中式食物和甜品,所以每次都會很期待新菜式,來過幾多遍都還未厭倦。
2020-06-16
2020-08-26 7631 浏览
疫情下某些酒店停開buffet, 問左2間有開的但都滿座,即管打去Cafe East試下 , 點知剛重開lunch buffet, 好開心又訂到位,星期六4人去食。有d 擔心分2檯會否太遠,原來係同一張檯但中間有隔好大一塊透明膠板,非常滿意這安排。食物區域縮細係同一邊,比較集中但無覺好逼,本人吳食生野所以無試但家人話凍海鮮一般啦,無特別,不過所有熱食都好岩我地口味,焗螺/小龍蝦,燒牛利,蒸魚非常滑又美味,另有燒羊扒,三文及牛都好好吃。我又好彩竟然羅到乳豬,皮脆到不得之了,相信一陣就無晒因吳係好大隻 。我只試左燉湯 (有其它湯但太飽),好清,喜濃味者未必岩,粉麵部魚餃幾咸但雲吞魚角都吳錯。curry 有豆,菜,雞及羊4款,羊最好味。海南雞好滑,另有炒菜,cheese & bread, 不能盡錄。甜品方面反而有驚喜,全部整到細細舊由staff 夾比你,安全,拿破崙改為用一塊好細,脆及甜的餅底上鋪cream, 切粒mango and strawberry 一塊塊即刻整,餅底已焗好晒所以好快就有得食,有款Earl grey gelly 加奶蓋在面真係好好食,係其他buffet 無食過,餅櫃入面某d 甜品係出面都無食過,好多味道整成mousse, 細細粒吳會怕食多左,另有紫米露芋圓 (吳夠熱,芋圓無味),豆花(無特別), 麵包布甸,燉蛋白及吳記得咁多全部一件一件出 (代替一大盤吳比你去筆), 減低風險。服務方面亦要讚,所有staff 非常有禮貌,收碟勤快,埋單時更主動叫我地多申請一張會員證以享更多折扣,再加分。總之整餐飯都非常滿意,好過上次比$6xx 一位果餐,一定會再試。
2020-07-09 7705 浏览
見到賣廣告買二送一嘅食物咁吸引決定一班同事12人去試吓呢個自助餐 平日去原來鵝肝冇得食蟹蓋冇得食 咁應該一早寫明 有少少失望 焗龍蝦蒸扇貝都排唔到 熟食款式已經少 出品亦慢
  • dessert