-今次同朋友去左這間cafe食lunch☺️環境都幾舒服,而且店內播放輕鬆的音樂,價錢睇落不會好貴,性價比正常❤️-澳洲deluxe 漢堡🍔($159)Australian Burger with Potato Chips 澳洲牛|太陽蛋|紅菜頭|啡菇|蕃茄🍅|菠蘿🍍個漢堡有好多材料,每款食材配搭得剛剛好,五顏六色,令人好吸引😊牛肉幾厚身,配埋蕃茄,菠蘿和啡菇🥰不會好dry,食落好fresh,而漢堡包就偏鬆軟~Burger旁邊有薯條和沙律🥗不過薯條不算好脆🤪-黑松露帶子蘑菇意粉 ($129)Scallop with Truffle and Mushroom 份量看上去不算好多但其實食落就岩岩好🤩不會好膩,黑松露味道不會超級之濃😘對我之言,味道是足夠的(*゚▽゚*)配上蘑菇和細細粒帶子,口感都豐富🤩而意粉不會太淋(´∀`)不錯👍-Cappuccino ☕️(跟set)Rose latte ☕️(跟set)Cappuccino 同埋rose latte都不錯,正常味道👍🏻而且拉花的圖案都幾靚╰(*´︶`*)╯♡-Name🏠::Cafe prince royal Location📌:太子花園街232

今次同朋友去左這間cafe食lunch☺️
環境都幾舒服,
而且店內播放輕鬆的音樂,
價錢睇落不會好貴,性價比正常❤️

澳洲deluxe 漢堡🍔($159)
澳洲牛|太陽蛋|紅菜頭|啡菇|蕃茄🍅|菠蘿🍍

個漢堡有好多材料,每款食材配搭得剛剛好,
五顏六色,令人好吸引😊
牛肉幾厚身,配埋蕃茄,菠蘿和啡菇🥰
不會好dry,食落好fresh,而漢堡包就偏鬆軟~
Burger旁邊有薯條和沙律🥗
不過薯條不算好脆🤪
澳洲deluxe 漢堡

黑松露帶子蘑菇意粉 ($129)
份量看上去不算好多
但其實食落就岩岩好🤩
不會好膩,
黑松露味道不會超級之濃😘
對我之言,味道是足夠的(*゚▽゚*)
配上蘑菇和細細粒帶子,口感都豐富🤩
而意粉不會太淋(´∀`)
不錯👍
黑松露帶子蘑菇意粉

Cappuccino ☕️(跟set)
Rose latte ☕️(跟set)
而且拉花的圖案都幾靚╰(*´︶`*)╯♡
Rose latte
Cappuccino

Name🏠::Cafe prince royal
Location📌:太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖(港鐵太子站 A 出口, 步行約3分鐘)
價錢💰: 澳洲deluxe 漢堡($159),黑松露帶子蘑菇意粉 ($129),Cappuccino (跟set),Rose latte (跟set)
澳洲deluxe 漢堡
黑松露帶子蘑菇意粉
Rose latte
Cappuccino
2022-11-26 15 浏览
行經去旺角花墟睇花買花 今日想食意粉 又有時間慢慢坐 就搵左呢間門面木屋有日系風格既cafe食個午餐嘆下Cafe裡面樓底好高 裝修好靚 牆上掛畫或餐枱擺設 令人感覺很舒適寫意 係呢間餐廳進餐及打卡一流 也有兩個單獨女士進餐 靜靜地坐著很享受午餐種感覺🥰🔸明太子忌廉三文魚意粉 ($108)很喜歡明太子配三文魚的味道 明太子加忌廉汁味道不錯 意粉軟硬適中 剛好一個人份量配搭三文魚粒 意粉不錯🔹清新西柚梳打 ($46)凍西柚梳打 顏色鮮豔 加上有小裝飾 感覺清新自然 但西柚味道太淡 感覺似似梳打水😅
🔸明太子忌廉三文魚意粉 ($108)
配搭三文魚粒 意粉不錯
🔹清新西柚梳打 ($46)
凍西柚梳打 顏色鮮豔 加上有小裝飾
感覺清新自然 但西柚味道太淡 感覺似似梳打水😅

清新西柚梳打
2022-11-26
2022-11-26 19 浏览
見到呢間靚靚cafe,決定同朋友入黎試一試。入面環境舒服,裝修都幾精緻,以木屋作主題。播住柔和輕快既音樂,可以輕輕鬆鬆既享用美食。而落order就需要去前枱,直接落左單先!$68 日式咖哩雞肉飯香濃既咖哩味拌著白飯食雞肉一d都唔老!正$41 髒髒咖啡 未飲之前都已經聞到香濃咖啡味,但就唔會好苦!$55 黑松露薯條熱辣辣香脆既薯條,加上濃濃既黑松露香味,無得彈!$108 焦糖香蕉朱古力窩夫焦糖香蕉又脆又甜!可惜朱古力雪糕溶得太快了!但完全唔影響味道!$68 香蕉士多啤梨沙冰賣相已經好吸引啦! 飲落同奶昔好相似好好飲!慢慢品嘗,又唔會有種壓迫感!舒服休閑甘度過假日既不二之選!
見到呢間靚靚cafe,決定同朋友入黎試一試。
入面環境舒服,裝修都幾精緻,以木屋作主題。
播住柔和輕快既音樂,可以輕輕鬆鬆既享用美食。

而落order就需要去前枱,直接落左單先!

$68 日式咖哩雞肉飯
香濃既咖哩味拌著白飯食
雞肉一d都唔老!正
日式咖哩雞肉飯

$41 髒髒咖啡
未飲之前都已經聞到香濃咖啡味,但就唔會好苦!

髒髒咖啡

$55 黑松露薯條
熱辣辣香脆既薯條,加上濃濃既黑松露香味,無得彈!
黑松露薯條

$108 焦糖香蕉朱古力窩夫

焦糖香蕉朱古力窩夫

$68 香蕉士多啤梨沙冰
賣相已經好吸引啦! 飲落同奶昔好相似
好好飲!

慢慢品嘗,又唔會有種壓迫感!
舒服休閑甘度過假日既不二之選!
日式咖哩雞肉飯
髒髒咖啡
黑松露薯條
焦糖香蕉朱古力窩夫
2022-11-26 19 浏览
星期六又係去cafe嘅時候🤣 今次午餐去咗太子嘅 Cafe Prince Royal! Cafe好熱鬧, 有一家大細都喺到用餐! Lunch set 包熱飲品, 唔洗加一好抵喎!Classic All Day Breakfast 沙律好新鮮, 番茄juicy多汁, 太陽蛋有兩隻,有細細舊waffle好鬆脆, 2條雞尾腸有驚喜甜甜地幾惹味🥰 蘑菇已經切粒好細心!明太子忌廉三文魚意粉意粉煙煙韌韌, 三文魚啖啖肉冇刺, 不會太多醬汁,食落好香口!Mixed berries waffle 雜莓窩夫賣相吸引有各種嘅水果, 有藍莓同士多啤梨,而且有忌廉及士多啤梨雪糕! 不會太甜,窩夫熱辣辣又好香脆, 份量頗大, 兩個人食好滿足!Charcoal latte 唔會好甜,拉花靚,非常順滑!Earl grey tea 伯爵茶係用茶壺裝住, 可以Refill! Cafe行簡約路線,係年輕人打卡嘅好地方!

Classic All Day Breakfast

Mixed berries waffle 雜莓窩夫

Charcoal latte
唔會好甜,拉花靚,非常順滑!

Earl grey tea
伯爵茶係用茶壺裝住, 可以Refill!

Cafe行簡約路線,係年輕人打卡嘅好地方!

呢間Cafe環境舒適,令人感覺非常放鬆,旺中帶靜嘅極致享受,食物種類多元化、有沙律、意粉、窩夫、蛋糕等等……🦀軟殼蟹蟹膏忌廉意粉 🍝軟殼蟹炸到金黃色,外脆內軟,而且內裏充滿鮮甜的蟹肉及蟹膏,每一條意粉都充滿蟹膏忌廉醬汁,淡淡蟹膏味,配上大量粒粒蟹子,口感層次更加提升!🍓雜莓窩夫🧇熱辣辣嘅窩夫好香脆,配上大量紅桑子、藍莓、士多啤梨粒🍓,紅桑子清甜帶微酸,而且含有極高嘅抗氧化、呢個甜品顏色鮮艷,睇見都開心☕️海鹽焦糖鮮奶咖啡精緻的海馬拉花,焦糖味香濃,配搭鮮奶口感軟滑,又不會太甜🧊手工冰滴咖啡店主特別使用My Little Coffee 哥倫比亞清新莊園卡斯提優咖啡果汁豆而調配,咖啡中帶點清新的百香果風味,好特別!Cafe Prince Royal | @cafe.princeroyal📍 太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖•♡•♡•♡•♡•♡•♡•♡•♡ •♡•♡•♡•♡•#飲食日誌 #識飲識食 #我的美食日記 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香

🦀軟殼蟹蟹膏忌廉意粉 🍝

🍓雜莓窩夫🧇

☕️海鹽焦糖鮮奶咖啡
精緻的海馬拉花,焦糖味香濃,配搭鮮奶口感軟滑,又不會太甜

🧊手工冰滴咖啡

📍 太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖

•♡•♡•♡•♡•♡•♡•♡•♡ •♡•♡•♡•♡•
#飲食日誌 #識飲識食 #我的美食日記
#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食
#CafePrinceRoyal #西式 #沙律 #cafe #太子
2022-11-24
  • 軟殼蟹蟹膏忌廉意粉
  • 雜莓窩夫
3K
2022-11-23 22 浏览
得閒逛逛花墟,見到五顏綠色花種,感覺好開心。行得疲累又可找間餐廳食吓飯,休息一下。行經花園街,見呢間cafe以白色和木系為主,優雅。香煎三文魚配紅石榴沙律三文魚煎得皮香脆,魚肉還保持到粉嫩,滑溜。石榴粒粒清甜,有抗氧化攻效,多吃無防😅。沙律菜,蕃茄,香橙…. 新鮮翠綠。健康之選!紅桑子千層蛋糕主要不太甜,喜歡💕。蛋糕質感鬆軟。Rose Latte玫瑰花味道清香,亦不會蓋過咖啡嘅甘香。乾玫瑰花瓣作為裝飾,打卡一流。📷
行經花園街,見呢間cafe以白色和木系為主,優雅。

香煎三文魚配紅石榴沙律
三文魚煎得皮香脆,魚肉還保持到粉嫩,滑溜。
石榴粒粒清甜,有抗氧化攻效,多吃無防😅。
沙律菜,蕃茄,香橙…. 新鮮翠綠。健康之選!

紅桑子千層蛋糕
主要不太甜,喜歡💕。
蛋糕質感鬆軟。

Rose Latte
2022-11-23
2022-11-23 18 浏览
🌟今日同朋友過去太子行花市,買完花行到攰一攰,即刻上開飯搵左間睇落唔錯既cafe坐下食個靚晚餐🙊——————🐽 明太子忌廉三文魚意粉明太子係我既最愛,貪佢有陣新鮮海咸香,同埋有種提鮮既作用!配埋三文魚一齊食令到平時無咩味既三文魚提升左令外一個層次🙆🏻‍♂️同埋意粉一齊食好有份量🐽 大啡菇芝士漢堡一上枱已經見到個burger勁大個🙆🏻‍♂️一切落去d肉汁爆曬出黎✨肉質食落都好濃,陣陣牛既油脂香🤣薯條亦炸到好脆,點埋茄汁食好正
🌟

——————

🐽 明太子忌廉三文魚意粉

🐽 大啡菇芝士漢堡
2022-11-21 26 浏览
餐廳位於太子,鄰近地鐵站,路程只需5分鐘,還算方便,餐廳主打的就是西式美食。澳洲Deluxe漢堡,包含澳洲牛、太陽蛋、紅菜頭、啡菇、蕃茄、菠蘿和煙肉。即叫即製,外皮帶點香脆,配搭即叫即製的薯條,無限超越了快餐店的水準。軟殼蟹蟹膏忌廉意粉,軟殼蟹香脆可口,口感不錯,挑選正在換殼的蟹,沒想到他的蟹膏份量也不錯,餐廳選取忌廉混合在一起,令蟹膏更能黏附在意粉上,吃起來每一口也是充滿蟹膏忌廉,加上意粉軟硬度適中,更能提升味覺層次。
2022-11-21 40 浏览
行完山出返市區搵食,行過見倒哩間cafe用木屋做主題幾靚咁,就入去試下。餐廳本身樓底好高,入面加左一條條木做成屋頂,成間木屋咁,配上日光感覺好明亮寫意。落單係自助形式,去櫃枱落單同俾錢之後,侍應就會將食物送上。飲用水紙巾餐具調味料都可以喺自助區自取。佢地主打食意粉、burger同All Day Breakfast,另外亦有窩夫同多款芝士餅,野飲方面都好多選擇,除左多款特式咖啡,仲有仲有沙冰、梳打同花茶。澳洲牛大啡菇芝士漢堡($108) - Burger用嘅麵包同平時有啲唔同,佢係比較大塊同乾身嘅,有少少似M記嘅Muffin。漢堡肉好厚身又juicy,咬開中間肉色仲帶少少粉色,唔會太鞋口,加埋半融芝士、大啡菇同生菜味道對版。值得一讚係除左薯條之外,仲跟左好多沙律菜,沙律菜醋汁亦足夠,食完唔會太膩。薯條脆口得黎唔會太鹹。澳洲和牛薯仔沙律($128) - 澳洲和牛燒到七成熟,肥痩適中口感軟嫩,只係簡單加左少少鹽同黑椒令牛味更突出。旁邊同樣有大量沙律菜同薯仔粒,薯仔唔會煎得太熟,仲帶少少爽口感。日本綠茶紅豆窩夫($108) - 客夫口感鬆軟,上面放滿香甜紅豆,旁邊伴以綠茶雪糕同忌廉,綠茶雪糕味

澳洲牛大啡菇芝士漢堡

薯條脆口得黎唔會太鹹。
澳洲和牛薯仔沙律

日本綠茶紅豆窩夫($108) - 客夫口感鬆軟,上面放滿香甜紅豆,旁邊伴以綠茶雪糕同忌廉,綠茶雪糕味道回甘,正好中和紅豆嘅甜味,食完大滿足。
日本綠茶紅豆窩夫

總結,食物質素唔錯,環境好relax可以慢慢坐慢慢食,是日雖然係平日下午,但估唔到都有半滿,估計lunch hour或者假日應該幾多人。
2022-11-20 24 浏览
Cafe Prince Royal (太子)太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖太子一隅,有間方正嘅Cafe,靜靜地喺呢一個鬧市入邊,安靜做好自己本分,我最欣賞佢好貼心咁準備咗叉電比客人隨時有不時之需。日本綠茶紅豆窩夫$108Matcha red beans waffle紅豆綿滑細緻,濃濃嘅甜,好幸福。綠茶雪糕好味道,焦糖cream配窩夫好襯,最鍾意食佢嘅窩夫底,鬆化。香蕉朱古力冰沙$68Banana dark chocolate 朱古力會香蕉係無敵夾,冰沙脆脆細碎🧊澳洲和牛薯仔沙律🥗 $128Australian wagyu beef and potato salad和牛牛味濃郁,配上少少黑椒,提升左一個格調,薯仔切得好細粒易入口,沙律新鮮,小蕃茄好食。軟殼蟹🦀️蟹膏忌廉意粉$128Soft shell crab with crab cream pasta軟殼蟹炸到極脆脆,夠晒大隻,好足料,魚子佈滿喺意粉上面,撈埋一齊食,又爽又脆,意大利麵質有自家製嘅感覺,非一般彈牙。
Cafe Prince Royal (太子)
太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖

日本綠茶紅豆窩夫$108
Matcha red beans waffle

香蕉朱古力冰沙$68
Banana dark chocolate
朱古力會香蕉係無敵夾,冰沙脆脆細碎🧊

澳洲和牛薯仔沙律🥗 $128

軟殼蟹🦀️蟹膏忌廉意粉$128
2022-11-20 18 浏览
黎開花墟唔可以錯過呢間cafe外面裝修好靚, 本身以為會好貴但出面menu睇到價錢都算合理有dinner set包野飲入到去見到擺設好chill,而且燈光好soft叫左兩個dinner set大啡菇芝士漢堡凍摩卡漢堡juicy,薯條都新鮮整外脆薯味夠而且麵包都好軟熟芝士半溶好惹味另外叫左個軟殼蟹膏忌廉意粉意粉沾滿蟹膏鍾意佢嗰汁唔會太多太膩而且意粉煮得剛剛好軟殼蟹炸得香脆不會油淋淋溝埋蟹膏好好味熱朱古力可可味濃由於坐近窗,望住街景好chill
黎開花墟唔可以錯過呢間cafe

外面裝修好靚, 本身以為會好貴

但出面menu睇到價錢都算合理

有dinner set包野飲

入到去見到擺設好chill,而且燈光好soft

叫左兩個dinner set

大啡菇芝士漢堡凍摩卡

漢堡juicy,薯條都新鮮整外脆薯味夠

而且麵包都好軟熟

而且意粉煮得剛剛好

軟殼蟹炸得香脆不會油淋淋

溝埋蟹膏好好味

熱朱古力可可味濃

由於坐近窗,望住街景好chill

2022-11-20 16 浏览
一入到去就幾鍾意咖啡廳嘅佈局同燈光,坐沙發位呢邊會望到兩幅應該係希臘同威尼斯嘅小油畫,整體木質傢俬同柔和嘅燈光,顯得幾chill幾舒適。最欣賞香煎三文魚沙律🥗味道非常好的一道菜,黑醋同埋沙律菜係絕配,入面嘅水果、蕃茄仔同沙律菜嘅份量剛好,食材相互增添色彩,整體飽腹感同調味值得嘉許。最令人驚艷嘅係香煎三文魚,真係可以做到表面金黃香脆,肉質鮮美,配搭三文魚肉面層少量脂肪,真正做到表面香脆、少量油脂、肉質鮮甜的多重口感。明太子三文魚意大利粉,係一個穩妥嘅選擇,整體creamy鮮甜,滿滿嘅明太子滿滿嘅三文魚加上紫菜,配料豐富,明道好夾一杯抹茶咖啡配合甜品🍮,焦糖蘋果多層蛋糕🍰,焦糖慕絲層好smooth好滑,稍稍甜膩,但配合蘋果剛好,他們的蛋糕都好特別,應是自家製手製蛋糕,下次想試下佢嘅芝士蛋糕😆☺️🥰

2022-11-20 26 浏览
近著太子站一帶有很多特色CAFE,其中這間以簡約的木材裝修,充滿著慢活的日系格調,擺放不同的掛畫及相片,拍照也充滿著美感。餐牌的選擇很多,有漢堡、全日早餐、意粉、沙律、窩夫等西日料理。澳洲Deluxe漢堡 - $138超大塊漢堡包外酥內鬆軟塗滿香甜的牛油,流心的太陽蛋黏著肉味豐富的澳洲牛肉漢堡,有著豐溢的牛肉脂香,還有紅菜頭、啡菇、蕃茄、菠蘿和煙肉、洋蔥及生菜等配料,口感非常之豐富,伴著金黃酥脆的粗薯條和清新的沙律菜平衡肉膩感。軟殼蟹蟹膏忌廉意粉 - $128金黃的炸軟殼蟹外酥內軟毫不油膩,咬開有著鮮甜的蟹肉及蟹膏,富濃濃海水味,煙韌彈牙的意粉掛滿了爽脆的蟹籽和甘香的蟹膏。宇治抹茶玫瑰鮮奶 - $54馥郁甘香的宇治抹茶與幼滑的鮮奶本來就十分配合,加上甘甜的玫瑰花,增添一份淡淡的玫瑰幽香。海鹽焦糖鮮奶咖啡 - $52帶有淡淡鹹甜的海鹽焦糖糖加入特濃鮮奶咖啡之中,更能帶出濃厚的咖啡豆香。
澳洲Deluxe漢堡

海鹽焦糖鮮奶咖啡

海鹽焦糖鮮奶咖啡 - $52
2022-11-19
2022-11-18 19 浏览
💖難得朝早可以慢慢嘆個靚早餐,過黎太子呢間木系🪵文青風cafe chill下😌。1⃣️經典全日早餐🍳 $138💖份量都幾大,有2隻煎蛋🥚、烤煙肉🥓、窩夫🧇、烤番茄🍅、薯餅🥔、沙律菜🥗、紐倫腸🌭同大啡菇🍄。煎蛋蛋黃微流心、口感滑軟,配上焦脆嘅煙肉,口感豐富。薯餅外脆內香口,烤蕃茄鹽香🧂濃,紐倫腸口感偏軟。沙律菜黑醋落得幾多,酸味比較濃,食落開胃。窩夫幾驚喜,香口得黎口感紮實。2⃣️Espresso tonic🧊 $55💖朝早需要杯冰凍清新嘅咖啡☕️提神。除左氣泡感🫧同espresso嘅回甘,仲多一絲檸檬🍋嘅清爽酸香味,層次豐富。💖餐廳環境幾舒服,靜靜地享受下食物、同朋友仔黎敘舊都啱。

1⃣️經典全日早餐🍳 $138

2⃣️Espresso tonic🧊 $55

💖餐廳環境幾舒服,靜靜地享受下食物、同朋友仔黎敘舊都啱。
2022-11-17 13 浏览
中午約咗舊同事喺太子食晏🍽,差館附近有唔少餐廳,而我哋就幫襯咗位於花園街嘅「Cafe Prince Royal」。小店裝修幾有心思,從門口睇有啲似一間屋仔;而室內嘅樓底好高,店主特意建築咗個屋頂🏡,幾得意。我哋要咗兩個午餐同一份甜品,價錢屬中等水平。店員服務態度有禮又細心,上菜速度亦都快,抵讚👍。軟殼蟹蟹膏忌廉意粉($148/套餐),🦀原隻炸軟殼蟹鋪喺意粉面,相當耀眼。軟殼蟹炸至金黃酥脆,而且都幾好肉,唔係得層衣。🍝意粉偏粗身,口感彈牙兼掛汁。蟹膏忌廉汁食落唔太膩,撈埋爆漿蟹籽一齊食,好搭調。香煎三文魚石榴沙律($108/套餐),🐟香煎三文魚柳嘅魚皮煎得香脆,魚肉細嫩,油份充足,最重要係一啲都唔腥,如果大件啲就更好。雖然餐牌寫係石榴沙律🥗,但可能無貨,變咗做鮮橙黑醋田園沙律,都無問題嘅,起碼啲沙律菜新鮮。是日芝士餅($58),🍰芝士蛋糕係最原始嘅原味,味道簡單好食,並無美式嗰種咁溜,芝士口感又軟又滑,甜度適中。另外,我仲好鍾意佢個餅底,用消化餅整成。套餐包飲品,凍飲另外$10,我哋要咗凍宇治抹茶玫瑰鮮奶($54)同埋凍海鹽焦糖鮮奶咖啡($52)。抹茶拿鐵富有抹茶嘅醇🍵,亦同時滲出玫瑰花
香煎三文魚石榴沙律
原味芝士餅
套餐包飲品,凍飲另外$10,我哋要咗凍宇治抹茶玫瑰鮮奶($54)同埋凍海鹽焦糖鮮奶咖啡($52)。抹茶拿鐵富有抹茶嘅醇🍵,亦同時滲出玫瑰花香🌹。海鹽焦糖拿鐵令咖啡變得易入口,焦糖拼海鹽嘅組合無得輸,但記得要攪勻飲☕️。
總括嚟講,呢餐太子屋仔Cafe午餐唔錯,食物同環境都OK👌。餐牌內嘅其他菜式如漢堡包、全日套餐同咖哩飯等,看似都幾吸引,有機會可以再嚟試下呢。