2023-01-19 139 浏览
性價比高,食物唔錯,點了炸魷魚、蟹餅、幾杯紅酒和ginger ale。 炸魷魚很特別,形狀像fish and chips …haha。坐了outdoor幾個鐘,五百蚊都唔駛。 餐廳服務很好,很貼心,不停加水和紙巾。感覺負責人很用心經營。很愉快的一個晩上。會再來啊!❤️

很愉快的一個晩上。
會再來啊!❤️
2023-01-14
2023-01-18 53 浏览
住銅鑼灣既地膽今日帶我周圍搵食😋搵左呢間環境一流既餐廳😍Tomato Anchovy Crystal Loaf第一次見到呢個配搭,係用鳳尾魚做主角,烤過既鳳尾魚味道仲好鮮香,因為有蛋黃醬、香草同蕃茄醬調味,一啲都唔腥😋 麵包烤得好脆,好似餅乾咁😋Foie Gras Toast鵝肝香甜而不油膩,配烤得香脆嘅多士,好惹味😛Clams w/ White Wine and Garlic 個蜆煮得啱啱好,好鮮嫩,加埋濃郁既蒜蓉,去腥之餘都更加滋味Tortilla de Patatas呢個蛋餅係我食過最好味,中間係有啲流心,味道好豐富,令人食極唔停Seafood Paella有蜆、青口、大蝦等配料,相當足料,而且唔會煮得過熟,食到原汁原味既鮮甜,最重要係個飯索晒海鮮嘅鮮香😚Casa Fever & Tiramisu BrewRed Velvet Churros
住銅鑼灣既地膽今日帶我周圍搵食😋
搵左呢間環境一流既餐廳😍

Tomato Anchovy Crystal Loaf

Foie Gras Toast

鵝肝香甜而不油膩,配烤得香脆嘅多士,好惹味😛

個蜆煮得啱啱好,好鮮嫩,加埋濃郁既蒜蓉,去腥之餘都更加滋味

Tortilla de Patatas

Seafood Paella

Casa Fever & Tiramisu Brew

Red Velvet Churros
相識紀念日還需要儀式感吧!特意訂了位於銅鑼灣餐廳casamigos主打西班牙fusion 菜式,驚喜的是mocktail同甜品同樣出色,推介Mocktail Marry Berries $98飲落係好fruity & mixberries 新鮮果甜香,唔會太甜超好飲!Cocktail Perfume $168聞落陣陣玫瑰花香,用左玫瑰infused gin, 蜜糖同紅莓汁調配而成,不過酒精濃度都幾高!八爪魚古斯米沙律 配雪莉醋汁$108八爪魚好軟稔,底層古斯米口感像椰菜花,配醋汁幾醒胃!蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬 $130港式蠔仔餅fusion西班牙蛋餅嘅成功之作,肥嘟嘟嘅蠔仔藏左係流心蛋餅內,加埋絕配芫荽mix蛋黃醬,好好味大推!薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238黑毛豬鞍juicy唔會韌,配菜係酥炸過嘅羽衣甘藍很喜歡!西班牙海鮮飯$298 有兩大隻紅蝦舖面,仲有青口同沙白,意大利飯有咬口紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88油條有濃濃肉桂糖香,特別配上士多啤梨朱古力醬無甘甜,仲增添浪漫感
相識紀念日還需要儀式感吧!
特意訂了位於銅鑼灣餐廳casamigos

Mocktail

Marry Berries $98

Cocktail
Perfume

八爪魚古斯米沙律 配雪莉醋汁
八爪魚好軟稔,底層古斯米口感像椰菜花,配醋汁幾醒胃!

蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬

大推!

薑味橙香橡果黑毛豬鞍架

黑毛豬鞍juicy唔會韌,配菜係酥炸過嘅羽衣甘藍很喜歡!

西班牙海鮮飯
有兩大隻紅蝦舖面,仲有青口同沙白,意大利飯有咬口

2023-01-10
庆祝纪念
纪念日
  • 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
  • 薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
  • Seafood  Paella
2023-01-16 74 浏览
💛好味指數:4.9/5💛💜回頭指數:5/5 💜之前食過已經覺得好正,今次約咗朋友食Dinner,估唔到有意外驚喜😍呢度唔單止環境舒適,設有室內外位置,店員嘅服務態度好好👍🏻絕對係一間會令我讚不絕口嘅餐廳💕✅椰香帶子八爪魚刺身薄片$118帶子同八爪魚都切得好薄身,兩樣夾埋一齊食層次豐富👍🏻加上調味嘅醬汁味道不錯,令到刺身更加鮮甜,八爪魚又唔會過韌🐙✅西班牙薯仔蛋餅$88蛋餅未食已經聞到勁香,食落都真係好重蛋香味🤤✅薑味橙香橡果黑毛豬鞍架$238之前係其他餐廳食過橡果豬,呢隻豬好巴閉,食橡果大,所以肉質特別香嫩,有別於一般豬鞍架,我覺得呢個真係值得一試!仲要呢款唔算好貴,性價比極高🐖🐖✅西斑牙海鮮飯$298西班牙飯飯粒分明,飯面有微微飯焦感,內裡嘅飯粒吸收灑海鮮精華,相當出色😋而且海鮮真係好新鮮,特別係大蜆,勁多汁又鮮甜👍🏻😆特別提一提蝦仲要剝咗殼,好啱我食🦐✅紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬$88油條即係肉桂條,外脆內軟,表面有啲砂糖包住,再點上士多啤梨朱古力醬,忍唔住食完一條又一條☺️✅飲品紅酒同菠蘿汁🍍紅酒配美食真係一流,見到唔少人都有Order🍷🐻總結第二次食呢間餐廳,食物出眾之餘☺️
💛好味指數:4.9/5💛
💜回頭指數:5/5 💜
✅椰香帶子八爪魚刺身薄片$118

✅西班牙薯仔蛋餅$88
蛋餅未食已經聞到勁香,食落都真係好重蛋香味🤤

✅薑味橙香橡果黑毛豬鞍架$238

✅西斑牙海鮮飯$298

✅紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬$88

✅飲品

🐻總結
第二次食呢間餐廳,食物出眾之餘☺️特別推薦嘅西班牙菜🇪🇸

📍Casamigos (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
2023-01-16 283 浏览
一向都喜歡西班牙菜, 今次俾我搵到一間由 Tapas、主菜、甜品和飲品都做得出色的餐廳 ~ ✨Casamigos,位於銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓。 店內燈光柔和,很有情調,座位舒適。晚餐🍽️ ~ 椰香帶子八爪魚刺身薄片$118、 西班牙薯仔蛋餅$88、 蒜蓉白酒汁煮蜆$110、 慢煮加利西亞式八爪魚腳$180、 薑味橙香橡果黑毛豬鞍架$238、 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬$88、Red Sangria$98、 White Sangria$98。 🔴椰香帶子八爪魚刺身薄片 ~ 帶子鮮甜, 八爪魚口感嫩中帶彈牙,且富口感。🔴西班牙薯仔蛋餅 ~ 口感鬆軟,蛋香味濃, 一切開仲有澎湃的流心效果,層次十足, 味道一流。 🔴蒜蓉白酒汁煮蜆 ~ 蜆肉新鮮,每粒脹卜卜好有鮮甜, 蒜蓉白酒汁非常香濃,配點紅椒更惹味。 🔴慢煮加利西亞式八爪魚腳 ~ 賣相精美, 一啖咬落去做得非常軟腍,配上薯仔及紅甜椒粉 , 好美味。 🔴薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 ~ 油分豐富,入口夠爽,肉味好濃,啖啖肉好好食。 🔴紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 ~ 每次食西班牙菜,甜品必點Churros, 香脆可口帶點肉桂味, 再

椰香帶子八爪魚刺身薄片

慢煮加利西亞式八爪魚腳

薑味橙香橡果黑毛豬鞍架

🔴紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 ~ 每次食西班牙菜,甜品必點Churros, 香脆可口帶點肉桂味, 再沾上士多啤梨朱古力醬,好滿足。

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬

🔴Red Sangria ~ 甜度剛好配上新鮮的水果粒, 清新起來帶點紅酒香。
Red Sangria

🔴White Sangria ~ 這款味道就更加清爽, 其實紅白我都鍾意飲。
White Sangria

整體而言Casamigos 是一間有情調又高質的西班牙菜餐廳, 地點方便, 很適合朋友聚餐。

2023-01-12
椰香帶子八爪魚刺身薄片
慢煮加利西亞式八爪魚腳
Red Sangria
White Sangria
  • WhiteSangria
  • RedSangria
2023-01-13 60 浏览
西班牙菜1️⃣西班牙蛋餅入面係洋蔥,薯仔.再加蛋煎成金黃色.食落非常香又大份飽肚😋😋係我最愛嘅西班牙菜式之一.💰HKD$882️⃣豬肉可樂餅入面係幼滑嘅薯蓉再配上粒粒豬肉,幾有口感💰HKD$563️⃣西班牙傳統大蒜奶油蝦首先隻蝦真係好大隻好新鮮.個奶油蒜汁真係好好味,用黎點包,意粉,飯都好岩💰HKD$1384️⃣蕃茄鯷魚多士非常香口小食💰HKD$655️⃣伊比利亞豬架食落好淋,好有肉汁,唔會好肥,剛剛好.加埋炸羽衣甘藍,味道比想像中濃味💰HKD$2386️⃣Red velvet churros大部份churros都係點朱古力醬,佢好特別,係點莓醬,食落酸酸甜甜,中和返油感💰HKD$88
西班牙菜
1️⃣西班牙蛋餅
💰HKD$88

2️⃣豬肉可樂餅
入面係幼滑嘅薯蓉再配上粒粒豬肉,幾有口感
💰HKD$56

💰HKD$238

6️⃣Red velvet churros
💰HKD$88
1K
Tapas 是西班牙文化的象徵,也是西班牙菜的縮影,每個小細節都透露著當地人的隨性,這晚我就來到位於銅鑼灣的西班牙菜酒吧餐廳Casamigos,輕輕鬆鬆地邊飲邊吃。設有室內外座位,室內裝潢時尚摩登,在昏黃的燈光映照下,瀰漫著自在寫意醉人情調。餐牌供應傳統西班牙菜為主,選擇之多,讓人花多眼亂。松露薄燒牛西冷沙律 $128沙律菜嫩口之餘水分亦充足,綻放松露的馥郁菌香,清爽開胃無負擔。薄燒西冷中心仍保持嫩紅色,保留牛肉豐盈的肉汁,肉質鬆軟富油香,牛味濃郁有層次。香脆甜椒煎蟹餅 $128一客有三件迷你size 的蟹餅,適合我這些愛吃蟹但又最怕拆蟹的懶人。外層炸得金黃脆身,裡面真材實料載滿鮮拆蟹肉,肉質細嫩多汁,每口都充滿蟹肉的鹹鮮味。西班牙薯仔蛋餅 $88西班牙薯仔蛋餅可算是西班牙菜式中的signature dish,厚切蛋餅的外層煎成誘人金黃色,每一口裹滿濃郁蛋香。切開中間有流心效果,中心的蛋漿入口嫩滑,中間夾雜著質地粉糯的切片薯仔,口感味道極具豐富層次感。蒜蓉白酒汁煮蜆 $110蜆肉份量不少,size夠肥大,全部已煮成開口,也沒夾雜沙粒。白酒汁飄來陣陣微醺酒香,當酒精遇熱揮發後,與蜆肉的鮮

餐牌供應傳統西班牙菜為主,選擇之多,讓人花多眼亂。

松露薄燒牛西冷沙律 $128

香脆甜椒煎蟹餅 $128

香脆甜椒煎蟹餅

西班牙薯仔蛋餅 $88

西班牙蛋餅

蒜蓉白酒汁煮蜆 $110

蒜蓉白酒汁煮蜆

白酒汁飄來陣陣微醺酒香,當酒精遇熱揮發後,與蜆肉的鮮甜味相得益彰。

西班牙海鮮飯 $298

Paella堪稱是西班牙美食的代表菜色之一,顏色鮮豔令人食慾大開,舖滿海鮮食材,包括青口、蜆及蝦肉,真是一口一鮮味。

西班牙海鮮飯

大蝦啖啖肉又夠爽口彈牙,煮熟後貝類海產的鮮汁滲至飯粒當中,將鮮味再昇華。

Seafood Paella

米飯粒粒分明,煮至軟硬適中,不會過份濕軟熟爛,裡面還混有煙肉切粒,帶着煙燻香氣的肉類油脂一經加熱會隨之釋出,讓米飯吸收,淺身平底大圓鑊底下更有脆脆帶炭火焦香的Socarrat飯焦,不禁令人吃得津津有味,輕易將其「清盤」。

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88
說到西班牙菜,又怎能少了標誌性的甜品代表Churro?!在香港要找到好吃的churros也不是易事,很多時都會炸得過火,令到口感乾硬,但這裡就炸得火候剛好,外層鬆軟帶脆,內部柔軟。

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬

將經典西班牙油炸鬼變奏成紅絲絨色澤,更添瑰麗氣質,灑滿香氣馥郁的肉桂糖粉,蘸上少女心粉紅色的士多啤梨朱古力醬,將酸甜果香與玉桂的特有香味交互融合,齒頰留香。

churros

Marry Berries $98

色彩艷麗奪目,Smoothies打得幼細,沒有冰粒,酸爽清新的莓果氣息可以消滯解膩。

Marry Berries

Satun's Ring $108

口感豐厚creamy,一喝清甜椰香佈滿舌尖,甜度亦是剛剛好。
Satun's Ring
2023-01-11
香脆甜椒煎蟹餅
Marry Berries
2023-01-12 106 浏览
疫情好轉咗,今晚可以同朋友一齊去慶祝生日,咁我哋就揀咗呢一間西班牙餐廳 , 一入到去餐廳,餐廳裏面佈置得幾靚、企理同埋坐得舒服 , 咁我哋就叫咗以下:Chorizo with Anchovies Bites: 呢個一睇賣相真係幾靚 ,底部係脆餅舖了辣香腸片,蕃茄他他加上醋漬鯷魚,口感幾好味道帶少少酸酸鹹鹹。Quite good.Seafood Paella: 西班牙海鮮炒飯就一定要試,因為佢個炒飯真係好似我喺西班牙試嗰啲炒飯,唔係普通我哋個D中式西炒飯,飯身就比較偏硬同細粒啲, 而佢入面啲餸包括咗唔同嘅海鮮,好似有大蝦同埋青口等,同埋我食佢D飯都包含住一啲火腿,火腿個質地就好奇妙、有一啲似食緊臘腸咁樣,但都係非常之好味。好有西班牙炒饭個風味同味道。Salmon Vol-Au-Vent:呢個酥皮很鬆脆, 淨係睇外表都覺得幾好食 , 入面有啲蛋碎配埋個三文魚 ,食落去感覺好同埋口感唔錯。 我最鍾意另一原因就係唔係太油膩。Grilled Galician Octopus :呢個八爪魚整得非常出色, 最緊要係新鮮同埋肉質鮮嫩, 點埋佢個醬汁真係幾好味。Baby Crab Cakesi: 對於呢

Baby Crab Cakesi: 對於呢個係餅,我覺得係一個餐前小食,咁佢總共有3塊餅.咁每一塊其實入面有一啲蟹肉, 相當特別,作為餐前小食我覺得幾好味。

Red velvet Churros: 呢款甜品係我朋友order, 食落口感好特別& 好有肉桂嘅香味,而醬汁係酸酸既感覺。 食落去酸甜,作為飯後甜品我覺得真係唔錯。

最後飲埋杯 Marry Berries & Lychee Cooler就閃人, 咁其實呢間餐廳,佢啲質素真係唔差,而飲品我亦都幾推薦呢一杯Marry Berries, Anyway ,如果大家想試西班牙菜,呢一間餐廳我覺得都幾有質素,真係可以一試。

• 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
  • 西班牙海鮮飯
2023-01-12 281 浏览
🍀發掘到銅鑼灣一間環境好chill、食物高質既西班牙餐廳,可以話係慕名而來😍❤️餐廳提供西班牙手工菜,好多食材都是homemade👍⭐🌟室內環境華麗,坐戶外則較為輕鬆。😍🐟番茄鯷魚脆包 $65脆包好送脆,鯷魚鹹香鮮味十足。🐙慢煮加利西亞式八爪魚腳 $180八爪魚嫩滑彈牙,配蒜蓉蛋黃醬,惹味。🍅茴香茄醬煮藍青口 $138青口好嫩滑,茴香香氣撲鼻。🐽黑毛豬肉丸配茴香蕃茄醬 $98肉丸juicy,醬汁好開胃。🥘西班牙海鮮飯 $298有大蝦,大蜆及青口,勁新鮮,飯粒吸收海鮮精華😋🍓紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88平時食Churros雖然香口,但總覺得有點油膩熱氣,但呢款勁有驚喜。油條加入紅菜頭粉,口味清新,外脆內軟。士多啤梨朱古力醬微酸,似新鮮士多啤梨製造,勁fresh。🍹Perfume $168Gin酒味夠濃,同時有玫瑰香甜,容易入口3🍸Special tailor mocktail $118朋友吾飲酒,餐廳有度身訂造既mocktail,呢杯加入左洋甘菊及桂花。

餐廳提供西班牙手工菜,好多食材都是homemade👍

⭐🌟室內環境華麗,坐戶外則較為輕鬆。😍

🐟番茄鯷魚脆包 $65

脆包好送脆,鯷

魚鹹香鮮味十足。

🐙慢煮加利西亞式八爪魚腳 $180

八爪魚嫩滑彈牙,配蒜蓉蛋黃醬,惹味。

🍅茴香茄醬煮藍青口 $138

青口好嫩滑,茴香香氣撲鼻。

🐽黑毛豬肉丸配茴香蕃茄醬 $98

肉丸juicy,醬汁好開胃。

🥘西班牙海鮮飯 $298

有大蝦,大蜆及青口,勁新鮮,飯粒吸收海鮮精華😋

🍓紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88

🍹Perfume $168

Gin酒味夠濃,同時有玫瑰香甜,容易入口3

🍸Special tailor mocktail $118

2023-01-11
2023-01-11 92 浏览
最近去左銅鑼灣一間西班牙餐廳食晚餐,呢度有室內同室外,裝飾優雅,氣氛好好! 食物幾高質下,而佢地既前菜小食都好多選擇,有凍盤有熱食,而且我地食左幾款前菜小食都幾高質!! 我地既晚餐就食左如下:.🐙椰香帶子八爪魚刺身薄片Scallop & Octopus Ceviche w/ Coconut Puree簡單又精緻既賣相,帶子同八爪魚既薄片梅花間竹咁擺放埋一齊,旁有一點點椰香醬點綴,上邊再有茄碎、洋蔥粒同調味料,酸酸甜甜咁,先品嚐新鮮既帶子,好鮮! 然後再夾起一片八瓜魚薄片食,口感煙韌,切得薄身好清爽! 呢道前菜好開胃!.🥓伊比利亞火腿忌廉球Croquetas De Jamon就咁睇以為係兩件炸芝士球,食落去又幾特別! 有伊比利亞火腿粒既鹹香,加埋幼滑既忌廉好creamy,口感係有拉絲咁,好香好食!.🍖煙燻紅椒豬仔脾配辣味蒜蓉蛋黃醬Smoky Paprika Pork Shank w/ Spicy Aioli呢個好食! 有三大件,廚師貼心地將骨位包上錫紙,讓我地好方便可以就咁拎住來食又唔會整到隻手好油! 豬仔脾肉質好嫩好軟腍,配埋辣味蒜蓉蛋黃醬超惹味!! 好好食!.🌮松露火腿芝士三文治Tr
🐙椰香帶子八爪魚刺身薄片
🥓伊比利亞火腿忌廉球
Croquetas De Jamon
🍖煙燻紅椒豬仔脾配辣味蒜蓉蛋黃醬
🌮松露火腿芝士三文治
Truffle Jamon Bikini Sandwich
呢個真係必食,三文治烘得極脆!! 好加分!! 裡面既餡料,一邊就擺左火腿,一邊就擺左松露同芝士,烘香後芝士半溶,真係極香! 食落去好正!!
🥘西班牙海鮮飯
Seafood Paella
賣相好靚,極多海鮮,真心足料! 大蝦勁大隻,又有青口同大蜆! 海鮮飯兩個人食都得,幾多下,海鮮飯吸滿左湯汁,唔錯!
🍡紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
Red Velvet Churros w/ Strawberry chocolate
油條係西班牙經典甜品,好香肉桂味,不過呢度既油條仲多左樣野,食落去口感好綿,見到裡面呈現粉紅色,原來加左紅菜頭汁去整,唔怪得咁特別,而且唔會好甜幾好,點一點佢地既士多啤梨朱古力醬,好香甜,真係唔錯!
🍷Red Sangria
食西班牙菜點可以唔點返杯西班牙最經典既Red Sangria呢! 估唔到咁大杯,紅酒裡面放滿水果粒同柑橘乾,增添甜香,女士應該會鍾意飲!🥰
🍓Marry Berries
呢個一來到哇左一聲,又係勁大杯! 見到裡面質地係好濃郁,飲落去真係飲到真材實料,用上滿滿的莓來打出來,好濃好滑,好好飲!! 而且上面仲有一串唔同既莓,好飲得來又適合拎住來打卡影相😍
呢餐真係大滿足!! 而且感覺好CHILL好正!
2023-01-09
  • 椰香帶子八爪魚刺身薄片
  • 松露火腿芝士三文治
  • 煙燻紅椒豬仔脾配辣味蒜蓉蛋黃醬
2023-01-10 59 浏览
✨Salmon Vol-Au-Vent酥皮入面有雞蛋碎,上面擺上煙三文魚,好有特色✨Smoky Paprika Pork Shank焗得好好,微硬嘅表皮鎖上咗肉汁,配上咗烤肉醬同加咗辣粉嘅芥末醬,每啖都有肉汁流出✨Truffle Mushroom Linguine黑松露醬唔係為加而加,好完美融合意大利麵,意大利麵有咬口,非常啱口味,非常驚艷✨Braised Beef Cheek in Pork Wine Sauce牛肉肉質好林滑,紅蘿蔔好重紅酒香味,完全冇苦澀味,記得要食埋個焗蒜,口感似薯仔,但保留住蒜頭香✨Red velvet churros外脆內軟,配合自家製士多啤梨醬,係一個完美嘅ending✨Red Sangria, Satun’s RingRed Sangria紅酒香配埋生果粒,解膩,香甜;Satun’s Ring好似奶昔質感,但冇咁厚重,阿華田配埋椰奶,好香又有層次

✨Salmon Vol-Au-Vent
酥皮入面有雞蛋碎,上面擺上煙三文魚,好有特色

✨Smoky Paprika Pork Shank

✨Truffle Mushroom Linguine

✨Red velvet churros
外脆內軟,配合自家製士多啤梨醬,係一個完美嘅ending

✨Red Sangria, Satun’s Ring

2023-01-08 66 浏览
今日嚟銅鑼灣食西班牙菜,呢間餐廳裝修好有格調,職員都會好細心介紹餐點~🥚Tortilla De Patatas西班牙薯仔蛋餅 $88食西班牙菜當然要整返個招牌蛋餅,蛋餅幾厚身,上面加咗特製沙律醬同西班牙辣粉,裏面有薯仔🥔同洋蔥🧅,口感豐富~🦐Gambas Al Ajillo橄欖油大蒜虎蝦 $138虎蝦都幾新鮮,肉質爽口彈牙,配上🧄大蒜橄欖油更能突出鮮味,伴碟嘅多士都好香脆~🍝Truffle Mushroom Linguine忌廉黑松露雜菌扁意粉 $168黑松露香氣濃郁,醬汁creamy,意粉軟硬適中好掛汁~🐽Spanish Acorn Fed Grill Iberico Pork Rack 薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238豬鞍好厚身,肉質細嫩,燒得幾香,配上薑味橙醬好清新開胃,另外配上酥炸羽衣甘藍🥬,好似炸紫菜咁好特別~Red Velvet Churros w/ Strawberry Chocolate 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88酥脆可口的西班牙油條,外皮炸到金黃色,沾上肉桂糖,加上士多啤梨朱古力醬,咬落脆卜卜熱辣辣~🍹Special Tailor Made Mocktail

🦐Gambas Al Ajillo橄欖油大蒜虎蝦 $138

黑松露香氣濃郁,醬汁creamy,意粉軟硬適中好掛汁~

🍹Special Tailor Made Mocktail $118
調酒師可以根據客人要求同口味調配,我揀咗偏向fruity 嘅口味,味道酸酸甜甜好開胃,飲得出好清新嘅士多啤梨味~

🍍菠蘿汁 $48
酸甜清新好開胃,再配上自家製菠蘿乾

2023-01-04 73 浏览
近排發現香港地多左好多西班牙餐廳曾經飲個杯鹹嘅cocktail有d嚇親但今次見約左個好有文藝氣息D癦水特別多既朋友就搵左間好有feel既餐廳🥰🥰平時我揀餐廳食飯除咗會揀同上OpenRice research仲會諗吓同呢個朋友既經歷一諗起’儀式感大師’就鎖定左呢間🤪🤪=====================環境氣氛👍🏻👍🏻👍🏻餐廳座位有室內同室外之選各有優勝之處座位亦非常舒服闊落即使坐住幾個鐘吹水都唔會覺得坐到pat pat痛內燈光氣氛更佳亦有背景音樂🎵食物選擇非常多我地一行二人都忍唔住試咗好多🤣1️⃣Clams with white wine and garlic 蒜蓉白酒汁煮蜆🦪🥂$110-西班牙菜少不了海鮮,而蜆亦老是常出現,蜆肉飽滿厚肉,海水味加蜆既鮮甜再加上蒜蓉同白酒😋😋2️⃣Tortilla de Patatas 西班牙蛋餅🍳🥔🧅$88- 呢個賣相係我呀暫時食過最好嘅,上面既蛋黃醬,會令你食慾大增,蛋餅嘅質地比較乾身,有醬汁配搭中和翻,小編貪心啲如果薯仔嘅份量可以多少少就仲好🥰3️⃣Spanish Acorn Fed Iberico pork rack 西班牙橡果黑毛豬鞍架西羽衣甘藍🥬
近排發現香港地
內燈光氣氛更佳
亦有背景音樂🎵

食物選擇非常多
我地一行二人都忍唔住試咗好多🤣
3️⃣Spanish Acorn Fed Iberico pork rack 西班牙橡果黑毛豬鞍架西羽衣甘藍🥬🥔🐷 $238
-我呢個菜式係朋友最鍾意嘅!先先講吓啲配菜,有一大堆炸過嘅羽衣甘藍,雖然油炸過,但真係會食唔停口!再加上蘆筍同薯角😋😋主角豬鞍好出色!做到外焦香,內有肉汁,而且肥瘦比重啱啱好,最緊要係咁厚肉,但佢一d都唔鞋!!
呢個菜式食完得返一條豬鞍架既骨🤣🤣🤣
4️⃣Seaafood paella 西班牙海鮮飯🦐🦑🥘 $298
- 對於西班牙海鮮飯,食過好多唔同版本😂呢度嘅海鮮飯面頭既飯粒經過烤焗之後會有啲飯焦脆卜卜嘅感覺,佢嘅飯粒亦加左辣肉腸一齊煮,小編貪心啲,如果加多少少蕃茄去煮但味道應該會更好!海鮮主要係青口大蜆同大蝦🦐🦪🦑新鮮鮮甜爽口!
5️⃣Special tailor cocktail 🍹🍹$336
調酒師會為你度身訂造,
我個杯係以rum做base,配上青瓜青檸,成個配搭比較清新,酸酸甜甜,岩哂我!飲落去唔會覺得太激烈🤣🤣
朋友嗰杯就比較strong,試咗一啖,我都係啱青瓜多d,不過佢鐘意!🥂
6️⃣Red velvet churros紅絲絨吉拿棒🥨🍓 $88
-呢個churros ge沾醬係重點,用士多啤梨同朱古力混合而成,但唔會有種死甜既感覺,再加上Churros嘅玉桂香,新鮮熱辣辣再配上士多啤梨朱古力醬,一絕😋😋😋

位置好方便!銅鑼灣C出口一出對面上三樓就係,飲得酒既,推介你地唔好揸車,過去飲杯cocktail 做個飯,琴日煩緊咩唔記得嚕🤪

#casamigos #tapas #spanish #情調餐廳 #西班牙 #西班牙菜 #seafoodpaella #paella #seafood #causewaybayfood #銅鑼灣美食
2023-01-03 50 浏览
餐廳位於銅鑼灣駱克駅三樓嘅樓上西班牙餐廳,分成室內同室內兩部分,我地揀左室內座位,雖然地方細細,但佈置同氣氛都超好,而且店員係每次上菜都會細心介紹菜式,令品嘗食飯期間感覺更加良好🤩冷盤椰香帶子八瓜魚刺身薄片$118🥥🐙擺碟好靚,刺身味道鮮甜嫩口,再配上莎莎醬同椰子醬,鮮味更出蕃茄鯷魚脆餅$65🍅🐟口痕想食啲脆卜卜嘅嘢,所以就叫嚟試吓,脆餅配上微酸蕃茄醬汁同鯷魚,相當開胃😋熱食西班牙薯仔蛋餅$88🍳🥞🥔外型好似一隻加厚版嘅雞蛋,內裏就好似千層麵咁一層層,薯仔片一層塔一層,口感保持到少少咬口,加上蛋黃醬,口感濕潤味道唔錯👍香脆蟹餅$128🦀🌶️外層金黃微脆,咬落食到一梳梳嘅蟹肉絲,味道帶少少辣味主菜松露燒春雞$158(Half)🐓🍗一上枱即刻聞到好香嘅松露味,燒雞肉嫩多汁,熟度岩岩好,配上醬汁同蒜頭🧄味道惹味薑味橙香橡果黑毛豬鞍架$238🐖🍖豬鞍大大件幾厚身,切落相當軟腍唔韌,食唔爽嫩多汁,配上醬汁冇油膩感覺最特別係兩碟主菜配有炸過嘅羽衣甘藍🥬食落好似食緊紫菜🤣甜品🍮🫕紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬$88西班牙油炸鬼炸到脆卜卜再沾上沙糖,再點餐廳自家製嘅粉紅色士多啤梨朱古力醬,味道相當夾整體來

冷盤
椰香帶子八瓜魚刺身薄片$118🥥🐙
擺碟好靚,刺身味道鮮甜嫩口,再配上莎莎醬同椰子醬,鮮味更出

蕃茄鯷魚脆餅$65🍅🐟

熱食
西班牙薯仔蛋餅$88🍳🥞🥔
香脆蟹餅$128🦀🌶️
外層金黃微脆,咬落食到一梳梳嘅蟹肉絲,味道帶少少辣味

主菜
松露燒春雞$158(Half)🐓🍗
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架$238🐖🍖
最特別係兩碟主菜配有炸過嘅羽衣甘藍🥬食落好似食緊紫菜🤣

甜品🍮🫕
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬$88

整體來講餐廳食物同服務質素都好好,價格適宜
#meloin @casamigos 2023年❤️第一個工作天可以早收工,即刻落去銅鑼灣,享受返一個西班牙午餐。很久沒有好好享受午餐了,每人點了一款午市套餐,另外加配兩款小食,同時搭配了飲品。🐷🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $148豬鞍烤得嫩滑,配上薑汁橙汁,甜甜地好好味。重點是旁邊的炸番薯條,長而粗身,炸得香脆,食到唔停口。好彩旁邊有啲清新嘅沙律菜,中和返油膩嘅感覺。🦐🦑西班牙海鮮炒飯$148嚟到西班牙餐廳,當然要食西班牙特色炒飯。上面鋪上大蝦、青口和蜆肉,飯底炒得香口,配上西班牙肉粒,非常好味。套餐已包了餐湯,有西班牙的特色菜湯🥣,配上烤得香口的麵包。刁草油漬三文魚簿片+$48三文魚,薄身好味🤤啤酒🍻脆漿單骨雞翼 +$38🐔🐣啤酒脆漿香脆,調校得恰到好處,而且是單骨,方便食用。Casamigos (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓#casamigo #foodie #western #cwb #yummy #porkchop #nice #chickenwing
#meloin @casamigos

🐷🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $148

🦐🦑西班牙海鮮炒飯$148

套餐已包了餐湯,有西班牙的特色菜湯🥣,配上烤得香口的麵包。

刁草油漬三文魚簿片+$48
三文魚,薄身好味🤤

啤酒🍻脆漿單骨雞翼 +$38
🐔🐣啤酒脆漿香脆,調校得恰到好處,而且是單骨,方便食用。

Casamigos (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓