2017-08-22 1947 浏览
觀塘越來越多美食,今天和朋友們去了鴻圖中心的 Centre de Vin 吃午餐。環境高級,人流也不錯,我猜大多也是附近辦公室的人。午市行政套餐包括湯或沙律,主菜,餐飲。是日餐湯是忌廉蘑菇湯,湯底十分香濃 creamy,吃到粒粒蘑菇很有咬口。還有香脆熱辣辣的餐包,更有黑芝麻在內呢~沙律是新鮮的沙律菜配上蕃茄粒和水牛芝士。水牛芝士口感煙韌,再配上鮮甜的蕃茄粒簡直絕配。加上黑醋汁酸酸的很開胃。朋友説要輕食所以吃蕃茄蟹肉意大利包配薯條 ($98)。意大利包烘得外脆內軟,蟹肉鮮甜,與蕃茄粒同生菜一起口十分滋味。伴碟還有香脆薯條,所以一定夠飽。朋友的慢煮黑毛豬鞍配燒汁 ($148) 很惹味,用慢煮的烹調方法不但能鎖著肉汁,更不會破壞食物營養。黑毛豬鞍煮得很入味,而且厚身所以口感一流。我叫了七成熟的美國安格斯肉眼扒8安士 ($178),牛扒煮得稔而不韌,肉質鮮嫩,肥瘦均勻。伴碟的薯仔也有心思,是把薯仔切成薄片,鋪在一起焗,煮得有點爽口很有咬感。另加 $15 可點是日甜品,今天的是朱古力蛋糕。甜品竟然有驚喜!不但賣相精緻,朱古力味十分濃郁,蛋糕有層次,味道不會太甜。完全像在餅店買的蛋糕!心叫!餐汁還
還有香脆熱辣辣的餐包,更有黑芝麻在內呢~

餐汁還可不用加錢叫橙汁呢~

2017-08-18
午餐
2017-08-21 172 浏览
是日星期一,唔多唔少都有D Monday Blue,好唔容易先等到放工,一於同朋友去食好野啦。呢間位於觀塘既Centre de vin,除左係意式餐廳之外,仲係葡萄酒專賣店,唔單止有酒飲,仲有品酒班上,真係適合鍾意飲酒既朋友。除此之外,呢度既環境非常闊落,裝潢亦都算簡單,帶俾人一種好舒適既感覺。雖然餐廳係位於觀塘區,但係如果搭地鐵既話係牛頭角地鐵站出去會近D。由 A2 出口步行約6分鐘, 行行人天橋過創紀之城,鴻圖中心就位於美亞後面,舊巴士廠旁。由於我地唔太好酒,所以晚餐都係focus係食物多D。睇過set menu,雖然係抵食,但此終選擇有限制,所以我地都係prefer散叫。首先我地一人叫左一個湯。分別係蘑菇湯同埋甘筍忌廉湯。每個湯都會配一片麵包。蘑菇湯個湯入口香滑而且濃郁,稀稠度剛剛好,但味道可以再濃啲,不過個人認為如果菇粒無打到咁碎,入口會更加有咬口,咁就更加好。是日餐湯是日餐湯係甘筍忌廉湯,賣相呈橙黃色,入口creamy,味道鮮甜,唔錯。 法式燒春雞配炒雜菜賣相相當吸引既燒春雞,火喉剛剛好,表面烤得微脆,香得黎又唔會太乾,入口都幾嫩滑,伴碟有炒薯仔片,洋蔥同車厘茄,都幾惹味。黑

蘑菇湯

是日餐湯
法式燒春雞配炒雜菜
黑松露野菌意大利飯
另一個主菜係黑松露野菌意大利飯,材料有好多菇,帶有香濃既黑松露味,意大利飯煮得微硬,好有意式傳統風味,吸收晒黑松露醬汁之後真係幾好味,令人食到停唔到口。唯一美中不足既係賣相比較平凡,建議多加少少色彩,咁就完美啦。

呢度食物唔錯,環境舒適,檯同檯之間亦都有好多空間,極有私隱度,係約會或見客既好地方。
香港鋪租貴,唔係間間鋪都捱到貴價地鋪租金,而我同男朋友最鐘意捐窿捐罅食好西。今次無意中發現咗依間位於牛頭角嘅西餐廳,雖然位置偏遠但絕對唔難搵。上到餐廳,我被整個環境先吸引,地方好大,有個stage,似乎有時有Live Band Show 。我眼見仲有得間VIP區,十幾廿個朋友上黎聚會絕對適合。古怪嘅我其實我好鐘意張枱,歐陸式設計枱角有個弧度,真係好靚,我好想帶佢返屋企。一向食環境嘅我,未食已比很高分!講返食物,我地點了:炸水牛芝士波 (6粒)值得一讚是芝士波每粒都有竹簽吉住,很細心,可以吃得很方便。這個小食帶芝士味並不濃,男朋友話口感有點像牛脷酥。不過不失啦。香煎盲鰽魚配燈籠椒汁--不腥皮脆有口感大愛!愛吃魚的我超喜歡,因為佢本身煮得唔腥,難怪沒配檸檬汁辟腥。而且魚的口感好實在,有魚的質地,但冇煮得過火,實屬難得,而且佢唔似雪魚咁滑嘟嘟又食到成口油。魚皮煎得香脆的而個燈籠椒汁好襯,而且配菜好豐富。所以我對條魚評價好高。紐西蘭羊架配自家特制醬汁 ---五成熟的羊架擺碟不錯,羊肉食落沒有羊酥味,肉質很嫰。配上特制醬汁去試(類似燒汁),它提升了肉的味道。整體黎講都算不錯!為配上依個咁靚咁有

炸水牛芝士波 (6粒)
值得一讚是芝士波每粒都有竹簽吉住,很細心,可以吃得很方便。

香煎盲鰽魚配燈籠椒汁--不腥皮脆有口感

紐西蘭羊架配自家特制醬汁 ---

為配上依個咁靚咁有情調嘅環境,所以都嗌咗兩杯紅酒配合--Melbac & Cabernet Sauvgnon 。不過,太新啦支酒,我地都係鐘意啲比較口感有層次啲,如果下次自帶葡萄酒就完滿了!

2017-08-05
庆祝纪念
纪念日
  • 香煎盲鰽魚配燈籠椒汁-
2017-08-08 1195 浏览
今天一個人去牛頭角做D野,梗係要去觀塘工廈搵絕世美食啦其實觀塘區已經有好多臥虎藏龍的餐廳,今天我去了centre de vin食個中價lunch,舒緩一下繁忙的工作餐廳旁邊仲有一間bottle wine shop舒適環境、仲有live band zone set lunch $98-$168黑芝麻法包~芝麻味香、脆脆的法包mozzarella cheese sasa~蕃茄加上水牛芝士、意大利醋好開胃藏紅花海鮮意大利飯$138~好有心思和高水準的risotto,蟹肉絲的甜味加入上湯、忌廉飯非常有咬口一點也不膩,原隻帶子、鮮甜軟滑Iced coffee~不能錯過的一杯好咖啡dessert of the day +$15~tiramisu puffs 鬆脆的泡芙加上幼滑smoothie cream
今天一個人去牛頭角做D野,梗係要去觀塘工廈搵絕世美食啦
餐廳旁邊仲有一間bottle wine shop
舒適環境、仲有live band zone
set lunch $98-$168
黑芝麻法包~芝麻味香、脆脆的法包
飯非常有咬口
一點也不膩,原隻帶子、鮮甜軟滑
Iced coffee~不能錯過的一杯好咖啡
2017-08-07
  • Coffee
  • 藏紅花海鮮意大利飯
  • Tiramisu
2017-08-05 197 浏览
🌭德國香腸拼盤兩款都好食 分別係咩我唔知😛白色個款肉味比較濃郁 比較咸 肉汁亦多啲 紅色個款相對比較淡抵讚既係個醬汁 有少少黑松露味同香腸好夾 唔會好膩 好好食👍🏻-🐮頂級紐西蘭西蘭扒8安士配菠菜沙律叫左五成熟 但都比較硬 少少不足牛味夠濃 肉汁豐富 配上黑松露好香😘Btw, 菠菜沙律係邊?👀不過啲配菜都幾有誠意既😜-🐑紐西蘭羊架配自家特製醬汁佢羊味唔重 略嫌唔夠騷 但岩啲怕騷既人叫左八成熟 我覺得剛好 配法國芥辣好match😘-環境舒適 服務好好 職員都好有禮貌公司搞party個啲可以提議下😘
🌭德國香腸拼盤
同香腸好夾 唔會好膩 好好食👍🏻
🐮頂級紐西蘭西蘭扒8安士配菠菜沙律
叫左五成熟 但都比較硬 少少不足
牛味夠濃 肉汁豐富 配上黑松露好香😘
Btw, 菠菜沙律係邊?👀
不過啲配菜都幾有誠意既😜
🐑紐西蘭羊架配自家特製醬汁
佢羊味唔重 略嫌唔夠騷 但岩啲怕騷既人
叫左八成熟 我覺得剛好 配法國芥辣好match😘
環境舒適 服務好好 職員都好有禮貌
公司搞party個啲可以提議下😘
2017-06-14 563 浏览
環境舒適!食物質素可以喔!我食左個蟹肉,好多料,重點是性價比超高。推好大,有好多紅酒!有檔次!可以攪party Tim! Lalallalalalla lallalala lalallala lallala

2017-05-17 597 浏览
上次品嚐完呢間西餐廳﹐好期待餐牌轉菜式的日子﹐終於轉左喇!專誠與同事再上去食過午餐﹐今次 set lunch 有d 5同﹐上次餐湯及前菜只可選其一﹐今次两者都有﹐且前菜還有4款可選﹐而主菜有6款提供﹐我與同事不約而同點了紐西蘭西冷扒6安士﹐而前菜我選左意大利凱撒沙律﹐同事要左忌廉薯蓉﹐今日餐湯係我最討厭的蕃茄湯﹐主菜上枱了﹐這次將前菜作伴碟一起上的﹐碟紐西蘭西冷扒肉質幾好﹐按我們要求的百分比烹調﹐拌碟忌廉薯蓉﹐好香芝士忌廉味道加埋薯蓉﹐真係完美的口感﹐而意大利凱撒沙律相比下有點失準﹐餐飲我都是慣常的熱咖啡﹐而同事必是凍咖啡﹐最後好奇心之下加了$15 order 是日甜點朱古力慕絲外賣留下午茶享用﹐品嚐後口感好滑但有點過甜。
是日餐湯蕃茄湯

紐西蘭西冷扒6安士伴薯蓉
  • 紐西蘭西冷扒6安士
  • 忌廉薯蓉
2017-05-10 513 浏览
Centre de Vin官塘樓上店的高級西餐廳﹐這間平時日子很難 book 位的﹐必需要預早1天才可訂到位的﹐可能剛遇上復活節假期﹐很多人都連休假﹐所以我哋可以訂到枱﹐大廈門口自動化的﹐你行埋會自動開門﹐有點似童話卡通片的﹐之後上電梯9樓﹐出門口有張枱擺設了一支支的酒﹐呢間經常換餐單的﹐今日餐單有5款﹐同事選擇C波士頓龍蝦扁意粉﹐而我選了E 煎西班牙黑毛豬架﹐午餐包埋湯或頭盆﹐今日薯仔蓉湯及巴馬火腿蜜瓜﹐我哋每款選其一試一下。個湯好香濃薯仔味﹐巴馬火腿蜜瓜口感不錯﹐有香肉味不太咸﹐到主菜了﹐賣相好吸引﹐波士頓龍蝦扁意粉味道很好﹐龍蝦汁夠香濃﹐煎西班牙黑毛豬架值得一試﹐肉質口感都很正﹐一向不喜歡食豬扒的我﹐今次令我改變了口味﹐如果喜歡甜品可+$15﹐甜品都是天天不同款的﹐最後嘆埋柸咖啡﹐距離午膳時間差不多完﹐埋單合共$325.60, 午膳好像有點奢侈﹐但有這樣的品質一點都不貴。
煎西班牙黑毛豬架
波士頓龍蝦扁意粉
凍啡
2017-04-18
煎西班牙黑毛豬架
波士頓龍蝦扁意粉
凍啡
2017-04-29 419 浏览
前一日Farewell 同事第一round, 依日成team farewell 同事第二round~亞姐好嘴刁,所以依間係亞姐提議。湯和沙律之間,我通常都揀湯。今日係南瓜湯,望落和飲落去都好creamy, 但南瓜味唔夠濃...今日既餐包竟然係蒜蓉包,但蒜蓉味唔夠濃😝主菜我揀左龍蝦意粉,亞姐話佢既份量唔係好多,女仔食只係岩岩好,如果男人食就唔夠~味道方面,雖然仍然食到龍蝦既味道,但就缺乏左一種龍蝦既鮮味。不過肉質唔霉,所以都唔差。意粉方面以蕃茄調味,味道適中😊餐飲叫左熱檸水,穩陣之選。再加$15 可以配甜品。今日既甜品係 Oreo Cheese cake, 蛋糕質應夠實,似 New York cheese cake。當中混著 Oreo 餅碎,食落無咁膩😁
亞姐好嘴刁,所以依間係亞姐提議。

湯和沙律之間,我通常都揀湯。

今日既餐包竟然係蒜蓉包,但蒜蓉味唔夠濃😝

不過肉質唔霉,所以都唔差。
意粉方面以蕃茄調味,味道適中😊
餐飲叫左熱檸水,穩陣之選。

再加$15 可以配甜品
當中混著 Oreo 餅碎,食落無咁膩😁
2017-04-21
2017-04-15 460 浏览
哇,觀塘區越來越多嘢食啦。。。之前都未發掘原來有咁多好餐廳,Centre de Vin都比咗我唔少驚喜!除咗幾elegant的環境,意粉同埋steak都唔錯喔。仲有紅酒買,哈哈。食完飯,我都睇咗下有咩紅酒。
哇,觀塘區越來越多嘢食啦。。。
除咗幾elegant的環境,意粉同埋steak都唔錯喔。
仲有紅酒買,哈哈。
食完飯,我都睇咗下有咩紅酒。
2017-04-15 296 浏览
得閒係屋企附近explore新餐廳,見到呢間。西式嘢食,好味又唔係好貴。環境清靜,裝修唔錯。聽講,呢度紅酒特別多,去睇咗下酒庫,選擇的確好多。下次如果要買酒,都可以再來睇。
得閒係屋企附近explore新餐廳,見到呢間。
西式嘢食,好味又唔係好貴。
環境清靜,裝修唔錯。
聽講,呢度紅酒特別多,去睇咗下酒庫,選擇的確好多。
下次如果要買酒,都可以再來睇。
2017-04-15 255 浏览
If you are looking for a place with good food, environment, and also a good value for money, I guess you will love here. I went there for dinner and also enjoy its Happy Hours. There are a pool table, darts and game consoles for fun.I guarantee that you won’t be bored here.
2017-04-15 254 浏览
呢排有Happy Hour啦!148蚊紅酒任飲,仲有好多嘢玩。同friend一齊,都玩得幾開心。終於觀塘又多左個可以同friend gathering的據點,強力推薦哦!!!
呢排有Happy Hour啦!
148蚊紅酒任飲,仲有好多嘢玩。
同friend一齊,都玩得幾開心。
路過觀塘區,食晚餐,又唸到呢間啦。今次,帶朋友一起來食。Starter order咗個salad,主食一人試咗一款意麵,配上紅酒,都幾美味!3月菜單轉咗,又有幾款新菜式,下次都想試下豬肋排會或者羊呢d。聽港呢度仲有好多紅酒、清酒買。食完飯,同朋友睇咗下,感覺都幾多選擇。見到一個Happy Hour的海報,好似一百幾可以試好幾款酒。如果有鍾意飲酒既,應該覺得好抵。不過晚餐飲咗,今次就未試啦。值得試下哦,推薦!仲有,環境都唔錯哦!
路過觀塘區,食晚餐,又唸到呢間啦。今次,帶朋友一起來食。

值得試下哦,推薦!

仲有,環境都唔錯哦!
煙三文魚巴馬火腿凱撒沙律
卡邦尼意粉
煙三文魚巴馬火腿凱撒沙律
卡邦尼意粉
  • 紅酒
2017-03-14 403 浏览
喺牛頭角,約朋友傾計食lunch, 呢度係我既喜愛點,坐位寛敞,唔嘈,唔迫,雖然價錢唔平,但味道ok前菜可選 daily soup, or salad, 配熱辣辣麵包。呢度麵包整體都鬆化軟熟,配湯一流。今次叫左lobster burger, $138,原隻龍蝦係賣點,可惜飽太細,唔係好飽,但味道同sauce都好味的。sardine spaghetti, 有ham, onion, pepper炒的,味道唔錯但都係細左少少。最後可叫餐飲,咖啡或茶,加$15有埋甜品。論環境食物,呢度喺牛頭角算唔錯既選擇。

lobster burger
sardine spaghetti
最後可叫餐飲,咖啡或茶,加$15有埋甜品
論環境食物,呢度喺牛頭角算唔錯既選擇。
午餐
lobster burger