2022-01-11 33 浏览
又係做完嘢附近搵食嘅時間😂見到呢間好多好評,即刻去試吓地方都好闊落,而且裝修同一般泰國菜餐廳有少少唔同,偏向新派型格路線😎門口仲有IG打卡位😆講返食物先😂😂豬頸肉炒飯開頭望落去以為冇乜豬頸肉😂點知有驚喜🤤原來佢將豬頸肉切好每一粒包左喺炒飯下面,豬頸肉嘅份量都唔少,基本上每一啖飯都食到豬頸肉,中間有切咗粒粒嘅菜加埋車厘茄落去炒,再加咗幾滴青檸汁,唔油膩之餘個飯係炒得熱辣辣~~(最怕出街食飯啲餸菜飯係唔熱!)所以非常啱我口味🤤好食😋!黃咖喱軟殼蟹以前我哋好鍾意去食咖喱農夫包,所以今次呢度有軟殼蟹更加啱我哋心意😌佢上枱見到已經開心🤤值得一讚嘅就係佢個軟殼蟹炸得啱啱好,脆卜卜之餘入邊充滿蟹肉,外脆內軟,完全唔乾身,而且黃咖喱甜辣到啱啱好,唔會特別辣,唔會「搶喉」配埋麵包一齊食真係忍唔住一啖有一啖😋😋醬汁係包咗係農夫包入邊,所以食起嚟咖喱汁同埋配菜都係熱辣辣整體都係新鮮食材即叫即整,食得出心思同埋味道❤️佢哋而家仲有外賣八折😌住港島嘅人真係有食神👍🏻
又係做完嘢附近搵食嘅時間😂
見到呢間好多好評,即刻去試吓

講返食物先😂😂

開頭望落去以為冇乜豬頸肉😂
豬頸肉炒飯

所以非常啱我口味🤤好食😋!
黃咖喱軟殼蟹

佢上枱見到已經開心🤤

配埋麵包一齊食真係忍唔住一啖有一啖😋😋
醬汁係包咗係農夫包入邊,所以食起嚟咖喱汁同埋配菜都係熱辣辣
2022-01-11
午餐
  • 黃咖喱軟殼蟹農夫包
2022-01-10 37 浏览
暫時無得堂食,今日路過銅鑼灣買左呢間外賣,落完單等左一陣好快就有外賣拎。之前食過堂食覺得堂食,無論裝條,食物賣相至味道都好讚,今次外賣拎到反屋企仲係熱辣辣。前菜有無骨鳳爪沙律,主要都係鳳爪多,菜無乜,味道有少少辣,做前菜非常開胃。冬陰功湯好大份,適合三至四個人飲,香料好重好足,唔會好辣,有小蕃茄同大蝦,蝦至少有6隻,如果有我最鍾意食嘅菇就完美啦。另外個炒飯好抵食,最特別係無用成日食開既配料菠蘿,而係用左芒果,咁樣搭起黎又幾好食,味道好豐富。
2022-01-08 38 浏览
早前返工嘅時候經過呢一個大廈見到有好多嘢食,今日咁啱同朋友去銅鑼灣行街佢話想試吓呢一度嘅泰國菜,所以就上左去一間係7樓叫Chang Thai 的餐廳一打開電梯門就見到一個超靚嘅打卡位,飛唔住影多咗兩張相先登記入座餐廳唔算好大容納嘅食客大概50人左右啦所以強烈大家來之前一定要預約有啲座位係一個窗邊嘅位置非常之好feel如果夜晚嚟嘅話,同朋友一邊飲酒一邊吹水,真係好chill仲可以飽覽銅鑼灣嘅街景有別於一般嘅泰國傳統餐廳今日我同朋友係下晝嚟 所以就叫咗兩個lunch大概係$108一位首先係三款前菜同埋香草冬瓜肉碎清雞湯估唔到前菜有泰式生蝦係我最鍾意食嘅嘢!稻嘅下非常之爽口彈牙完全唔係劣質嘅貨色 而且醬汁香濃酸辣鳳爪冇我想像中咁辣啱晒我好開胃。而木瓜沙律就係正常嘅成品冇咩特別再講一講個湯,冬瓜大概有四五粒左右,個湯應該係落咗少少胡椒所以係有啲香口嘅主菜方面我哋嗌咗海南雞飯佢所配嘅係油飯,非常之香口又唔算好油!而且份量都唔算少,係雞肉方面每一舊都好嫩滑,做得幾出色,仲有幾舊爽口嘅青瓜做配菜呢個原本係今日嘅主菜之一泰式海鮮醬烤比目魚配野菜,但係因為今日冇比目魚所以我都唔介意轉左三文魚🍣估唔到呢一
早前返工嘅時候經過呢一個大廈見到有好多嘢食,

餐廳唔算好大容納嘅食客大概50人左右啦
所以強烈大家來之前一定要預約
有啲座位係一個窗邊嘅位置非常之好feel
如果夜晚嚟嘅話,同朋友一邊飲酒一邊吹水,真係好chill
仲可以飽覽銅鑼灣嘅街景有別於一般嘅泰國傳統餐廳
今日我同朋友係下晝嚟 所以就叫咗兩個lunch
大概係$108一位
首先係三款前菜同埋香草冬瓜肉碎清雞湯

酸辣鳳爪冇我想像中咁辣啱晒我好開胃。
而木瓜沙律就係正常嘅成品冇咩特別
主菜方面我哋嗌咗海南雞飯

估唔到呢一個嘅Combination無我失望

濃厚嘅醬汁配上野菜,令我吃過不停,因為佢嘅醬汁係非常之香,佢係應該落咗椰汁,三文魚配呢一個像亦都相當夾!所以我竟然食晒成碟!
最後我哋仲有甜品同埋嘢飲🧃
飲品方面我哋嗌咗熱檸水而家選用嘅係青靈非常之特別甜品今日就係椰汁大菜糕
唔算好甜煙煙韌韌幾好嘅口感
2022-01-08 32 浏览
一開始係見到朋友IG story影出嚟嘅氹氹轉嘢食裝飾吸引黎,但好多野食都好吸引,兩個人食唔到咁多就冇叫到,見隔離枱都有叫真係好靚靚😍🐷泰式豬肉碎生菜包$128香料夠味,豬肉又好Juicy!一啲都唔會乾同鞋😍分量仲好多添😚壓實咗先上枱🤣我食辣就正正常常平時叫開小辣或者中辣,我覺得佢呢隻惹味得黎又唔會太辣或者唔夠辣👍🏻好岩我口味😋🦐蝦醬肉碎炒飯 $98佢一上枱好香蛋香味~我特別中意佢既臘腸,應該面層加咗啲蜜糖,食落去裡面少咸同面層甜甜地出奇地夾,蝦醬炒飯都好香又夠鑊氣👍🏻少少辣調返起啲味道!正🤤🥬飛天通菜 $88好夠鑊氣,又夠熱!味道唔會太辣都係幾惹味!有少少鹹味撈飯都好好食😋喺呢度道道菜都好啱我哋口味😋味道夠又唔會過、賣相又靚👍🏻佢門口有個位可以俾我哋影相打卡🥳
🐷
泰式豬肉碎生菜包$128
🦐
蝦醬肉碎炒飯 $98
🥬
飛天通菜 $88

*💭𝑪𝒉𝒂𝒏𝒈 𝑻𝒉𝒂𝒊 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 & 𝑩𝒂𝒓位於銅鑼灣𝑇ℎ𝑒 𝐿. 𝑆𝑞𝑢𝑎𝑟𝑒新開的泰式𝑓𝑢𝑠ℎ𝑖𝑜𝑛餐廳,裝修新潮,更有不少打卡位😍 辣椒膏炒青口🌶賣相超美😍青口份量很多,而且很大隻,啖啖肉😋肉質彈牙新鮮,加上辣椒膏十分惹味,食得過癮🤤冬陰公海鮮炒飯🥘飯粒炒得分明,冬陰公味超濃,香口惹味🤤少飯內還有大量海鮮配料,有大蝦、魷魚、帶子和菇等等,十分足料😋泰式豬頸肉🐖燒得很香口,但卻不會有太大油膩感😋而且份量超多😍性價比很高👍🏻
💭𝑪𝒉𝒂𝒏𝒈 𝑻𝒉𝒂𝒊 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 & 𝑩𝒂𝒓

辣椒膏炒青口🌶

冬陰公海鮮炒飯🥘

泰式豬頸肉🐖
2022-01-06 21 浏览
今晚同太太出外吃飯,便來到了這間銅鑼灣的新派泰國菜。柚子蝦沙律半熟蝦身,還帶一點刺身的感覺非常鮮甜,柚子大粒且甜,再加上香茅和帶點椰香,非常醒胃,跟店員交流後,發現原來辣醬裡混入炸椰子,所以味道層次豐富。蝦醬肉碎炒飯飯粒分明夠鑊氣,蝦醬味略嫌太重,不過配以泰國青檸令其中和,再帶出鮮味。值得一題,泰國臘腸風乾得恰到好處,肉味鮮甜。招牌泰式青芒魚整條盲曹起肉再炸,一片一片堆砌上菜,魚肉外脆內滑,青芒辣醬味道頗重。椰汁西米糕賣相飽滿,椰汁香濃,西米夠軟糯。椰青,非常新鮮,打開蓋後椰香四溢。
今晚同太太出外吃飯,便來到了這間銅鑼灣的新派泰國菜。

柚子蝦沙律

蝦醬肉碎炒飯
值得一題,泰國臘腸風乾得恰到好處,肉味鮮甜。

招牌泰式青芒魚

椰汁西米糕
賣相飽滿,椰汁香濃,西米夠軟糯。

椰青,非常新鮮,打開蓋後椰香四溢。
2022-01-06 19 浏览
Mango Crab Fried Rice芒果蟹肉炒飯 $118Grilled pork neck 豬頸肉 $108Tom Yum Kung 海鮮冬陰功 $128.經過銅鑼灣,決定試下呢間新派泰國fusion菜,入到去見到落地玻璃好開陽,裝修精緻,我哋坐咗喺窗邊嘅bar枱😆芒果蟹肉炒飯好有驚喜,上面嗰隻係軟殼蟹,食落卜卜脆,而炒飯好有鑊氣,最特別嘅地方係有芒果粒,本身都驚呢個配搭會好奇怪,但原來都幾夾,味道都好有層次,有驚喜!豬頸肉都好好食,新鮮製起真係唔同啲!份量好大,有grill過嘅香味,而肉質都唔會好韌,冬陰功真係勁大煲,而且裏面好多海鮮,真係好足料,飲落惹味好開胃,但又唔會辣,連埋個爐一齊上唔怕愈食愈凍,冬天食就最啱啦💓😋

Grilled pork neck 豬頸肉 $108
Tom Yum Kung 海鮮冬陰功 $128

2022-01-05 26 浏览
Cozy new Thai place spotted in causeway bayIf you want something with more flavoursThis is a place to goLove the grilled squid with Thai spicy suaceIt’s so chewy and tender at the same timeWith a almost crunchy feeling while you chew it It’s grilled just rightSlightly fried on topBut still moist and soft at the insideThe flesh is full of umamiAnd The flavour also elevated with the sauceDefinitely need to encore this next time
This is a place to go
It’s grilled just right
Slightly fried on top
The flesh is full of umami
2022-01-05 29 浏览
銅鑼灣多好野食就眾所周知位於The L Square 最近開左間新派🇹🇭泰菜餐廳一出電梯位置旁邊已經有好靚嘅吊椅可打卡泰籍大廚將西式食材融入泰菜形成精緻fusion菜式餐廳有好多波波藤燈好靚令到成個環境好有情調今次3點去單點左兩樣嘢食試下🔸蝦醬肉碎炒飯 $98炒飯炒得粒粒分明而且夠乾身,真係好有鑊氣!雖然用左蝦醬炒,但唔會好鹹,反而令到成個飯更香更惹味。伴碟仲配有蛋絲、香腸、肉鬆、腰果及小青瓜。🔸風味小食拼盤 $118拼盤有春卷、蝦餅、魚餅、雞翼,款款都咁香脆。蝦餅外脆內餡非常彈牙。春卷外脆內多蔬菜餡料,沾醬好好味。雞翼好香口,啖啖肉。 魚餅香氣撲鼻😍
銅鑼灣多好野食就眾所周知

🔸風味小食拼盤 $118
2021-12-30
下午茶
2022-01-04 22 浏览
近銅鑼灣地鐵站嘅The L.Square岀名多野食,今晚揀左食泰國野!每張枱都送一包紙巾同埋有口罩袋,好貼心!👉🏻招牌泰式青芒魚 $198一上場,真係好有氣勢,大大條魚,一片片炸左嘅魚肉,基本上無咩魚骨,再加上鋪到滿滿嘅泰式青芒果絲,好清爽,又有果仁同沙律菜,果然係招牌菜!👉🏻蝦醬肉碎炒飯 $98蝦醬超香,炒飯軟硬適中!加埋辣椒仔,勁惹味!個伴碟好靚好有心思,真係食得又睇得,錦上添花!👉🏻馬拉盞炒椰菜苗$98唔會好油,好爽口,味道濃郁,而且大大碟!

每張枱都送一包紙巾同埋有口罩袋,好貼心!

👉🏻招牌泰式青芒魚 $198

👉🏻蝦醬肉碎炒飯 $98

👉🏻馬拉盞炒椰菜苗$98
唔會好油,好爽口,味道濃郁,而且大大碟!
2022-01-04 20 浏览
Chang Thai Restaurant & Bar銅鑼灣新開泰式fusion 菜,今日訂咗位去食下,一入門口就見到有個吊椅,打卡影相呃like位😻,店內環境寬躺,裝潢新派型格Thai Larb Salad ~$128泰式豬肉碎生菜包,每次食泰國嘢都必定要嗌,生菜非常翠綠新鮮,包起豬肉碎夾埋一齊食,豬肉碎味道適中,微辣好食Thai Stir-Fried Morning Glory ~$88飛天通菜,份量都幾多,通菜新鮮翠綠,香辣惹味Tom Yum Kung Seafood Fried Rice~$128冬陰功海鮮炒飯,入邊有青口,魷魚,蝦等等,加入冬陰功酸酸甜甜,味道好特別Chang Thai Restaurant & Bar🏠:銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓☎️:35655465
Chang Thai Restaurant & Bar

Thai Larb Salad ~$128

飛天通菜,份量都幾多,通菜新鮮翠綠,香辣惹味

Chang Thai Restaurant & Bar
☎️:35655465

2022-01-03
  • Thai  Larb  Salad
  • Thai  Stri  -Fried  Morning  Glory
2022-01-03 25 浏览
同阿仔約左親戚去銅鑼灣食飯,襯住未夠鐘,阿仔又大叫肚餓,去左Chang Thai食小小野先,去到成間餐廳已坐滿人,好彩近𨋢口有張二人枱;先點一個泰式煎蠔餅,鐵板上,熱辣辣,蠔🦪仔細細粒,但好有蠔味,蛋有蛋香,墊底嘅洋蔥同芽菜吸收晒鮮味,非常爽口又鮮味;泰南香辣肉碎炒飯,唔錯,整體唔太油,飯底炒到粒粒分明,好乾身,仲有些小辣度,幾開胃;馬拉盞炒椰菜苗,菜仍保持青綠爽脆,唔會太油。椰青同青檸水係食泰菜必點之選,椰青勁厚肉多汁,非常解喝清甜。

2021-12-30 29 浏览
食過返尋味,尋晚同朋友又book左呢度🙋🏻‍♀️,菜牌又有新意思,咁就試吓啲未食過嘅泰菜,點左拍牌香芒魚同埋勁好味嘅紅咖喱雞香芒魚係好考廚師功夫,魚肉起哂出嚟一塊塊再炸,所以等耐少少,可以接受。味道酸酸地,魚塊炸得香脆,好好食,尤其係啲炸到脆卜卜嘅腰果撈埋一齊更加美味!因為吾想食紅肉,又想試吓呢度嘅紅咖喱,靚仔老闆幫我換左雞肉🤗。紅咖喱好香濃啊!比出面食到嘅紅咖喱野味,檸檬葉好香,撈飯一流肥死我啦🤤。最後飲返個椰青,消吓滯清腸胃,要特別一提,呢度嘅侍應同廚師都係泰國人,個女侍應講得一口流利廣東話,我哋仲叫佢教我哋講幾句泰文又賺左

,尤其係啲炸到脆卜卜嘅腰果撈埋一齊更加美味!

比出面食到嘅紅咖喱野味,檸檬葉好香,撈飯一流
肥死我啦🤤。

最後飲返個椰青,消吓滯清腸胃,要特別一提,呢度嘅侍應廚師都係泰國人,個女侍應講得一口流利廣東話,我哋仲叫佢教我哋講幾句泰文
又賺左

招牌泰式香芒魚
泰式生蝦,紅咖喱雞😈
2021-12-29
  • 泰式招牌香芒魚
  • 香濃紅咖喱
  • 燒豬頸肉
  • 泰式豬手
1K
酸酸辣辣的泰國菜,夏天吃開胃,冬天吃暖胃,今次就來到新開業不久的樓上泰式Fusion餐廳 - Chang Thai Restaurant & Bar。餐廳裝潢時尚休閒,不過枱與枱之間距離較近,坐得比較擠。玻璃窗飽覽銅鑼灣街景,裝修風格和一般泰菜餐廳的強烈泰國民族風完全不一樣。一入門口就見到打卡位,在 IG「吸 like」無難度。餐牌款式繁多,由泰籍大廚主理,不失傳統風味。今次就點了一個椰子雞鍋、一份主食和一碟冷盤。酸辣慢煮魷魚 $168將青檸辣椒汁擠上原隻魷魚,酸中帶辣、辣中帶甜,挑起舌頭的慾望,將魷魚的鮮美慢慢帶出。魷魚鮮味肉厚,肉質爽口彈牙,火候控制得剛剛好,一點也不會過韌。泰北椰汁雞湯 $128原鍋上蒸氣騰騰,一上枱已飄出南薑、香茅、檸檬葉等泰式香料獨有的香氣。奶白湯頭混合雞湯和椰奶,最後加入少許辣椒油調味,微辣之餘亦多一份甜香,喝完頓時感到暖身也暖心。蝦醬肉碎炒飯 $98賣相色彩繽紛,配料豐富,包括泰國臘腸、蛋絲、腰果、豬肉鬆、青瓜等等。炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,軟硬適中,不會黏作一團,不過個人口味認為蝦醬調味比較重手,吃多了就覺得有點過鹹。泰國椰青 $48百份百純天然椰青水即

餐廳裝潢時尚休閒,不過枱與枱之間距離較近,坐得比較擠。

一入門口就見到打卡位,在 IG「吸 like」無難度。

餐牌款式繁多,由泰籍大廚主理,不失傳統風味。

今次就點了一個椰子雞鍋、一份主食和一碟冷盤。

酸辣慢煮魷魚 $168

泰北椰汁雞湯 $128
泰北椰汁雞湯
泰北椰汁雞湯

蝦醬肉碎炒飯 $98

泰國椰青 $48
百份百純天然椰青水即開即飲,口味清新甘甜,還可刮出色白如玉的椰子肉,入口滑嫩。
泰國椰青

青檸梳打 $24
味道酸酸甜甜,冰爽透心涼,尤其適合配搭重口味的泰國菜。
2021-12-28
泰國椰青
2021-12-29 193 浏览
🌸銅鑼灣美食🌸Chang Thai🇹🇭今年相約好友到了銅鑼灣一間韓國人主理的人氣泰式餐廳-「Chang Thai」品嚐是日晚餐,準備迎接新一年新開始❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,有節日裝飾佈置,還供應酒類特色飲品❗店員們也相當殷勤有禮。我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟香葉辣炒肉粹 $128香葉辣炒肉粹份量十足,粒粒肉粹滋味香嫩,充滿濃郁香葉味,辣度適中,以脆口翠綠生菜包裹食用非常惹味❗美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟辣椒膏炒青口 $138辣椒膏炒青口賣相色彩繽紛,青口鮮嫩滋味,口感彈牙,還有有多款蔬菜如洋蔥、紅椒等作配料,配搭豐盛❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️3️⃣🌟芒果蟹肉炒飯 $118芒果蟹肉炒飯份量十足,有新鮮芒果粒及惹味鮮嫩蟹肉,配合粒粒香炒飯,十分滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️4️⃣🌟青檸梳打 $24青檸梳打配有新鮮青檸片,味道酸酸甜甜,甜度適中,十分開胃❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️5️⃣🌟龍眼冰 $32龍眼冰有多粒新鮮清甜的龍眼肉,甜度適中,十分濶喉❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指

🌸銅鑼灣美食🌸Chang Thai🇹🇭

芒果蟹肉炒飯
4️⃣🌟青檸梳打 $24
美味指數:⭕⭕⭕⭕️
5️⃣🌟龍眼冰 $32
龍眼冰有多粒新鮮清甜的龍眼肉,甜度適中,十分濶喉❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
龍眼冰
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳的食物質素不俗,餐廳地點鄰近銅鑼灣站,絕對是銅鑼灣一帶至chill泰國菜之選❗
2021-12-28
庆祝纪念