2018-12-06 133 浏览
個日同男朋友想靜靜地就去左太古城行街,大家都唔知食咩,食黎食去都係個d,但行行下發現一間幾吸引既西餐,員工好有善咁介紹佢地d菜色俾我地,最後俾佢打動左🤣入左去食!一開始女朋友想飲朱古力,所以就叫左杯黎飲,都唔錯👍🏼之後就叫左個pizza,最特別就係佢個pizza皮。好似話係用唔同嘅麵粉mix埋一齊,皮薄,個邊邊位好crunchy,好有層次! mushroom味勁重,再加上熱辣辣咁送到上黎,仲可以拉絲添😋價錢又唔算特別貴,同出面差唔多。真心推介,嚟到一定要試下!之後叫左個都幾貴既lobster麵,起初以為得個貴字,點知好有quality! 厚厚嘅蟹肉再加埋超濃郁嘅番茄醬。侍應仲好細心咁問我地面鍾意啲意粉煮軟定硬D😎最後我地order左硬d既而又真係幾好食👍🏼最後甜品order 左個warm chocolate pudding-最驚喜嘅係個焦糖海鹽雪糕😆 同個朱古力簡直係絕配,佢個雪糕裡面有hazelnut,但要大大粒個隻😎真係好正,唸返起都好想再去食😝

2018-11-30 153 浏览
大學室友生日,特意帶咗佢去到位於太古城的CIAK。由於餐廳獲得Michelin推介,所以對今餐飯有一定期待。飯就岩岩食完,當然要係度分享一下。感覺上,餐聽嘅設計以木為主,就連餐牌都是用木製的,超有心思!加上,臨近聖誕,在聖誕裝飾點綴下,成間餐廳都洋溢著節日氣氛,成個人自然放輕鬆用餐。餐廳半開放式廚房嘅設計亦是亮點之一,用餐之餘,大家亦都可以望到廚房入面成班crew 。整個準備過程直到上菜都一目了然,仿佛拉近咗食客同chef嘅距離。自家製意大利包一坐底,侍應便會送上餐廳自家製嘅意大利餐包。麵包水準好高喔!外面香脆、內層質是軟綿綿的!點埋橄欖油及紅酒醋食實在超滋味!Angus beef Carpaccio轉緊天氣所以無咩胃口,roommate點了carpaccio 希望藉此刺激一下大家食慾。用成塊carpaccio 包住火箭菜同芝士片一起食確實好正!自家製三角扁麵第一次食這款三角扁麵,佢比一般意粉煮得較挺身,所以食落口感唔錯!另外,牛肝菌醬味道濃郁。這碟絕對值得一試喔!Rib Eyes三分熟的rib eyes 相當好吃😋 半熟的內層鎖住肉汁,食起上來份外juicy! 加上是剛剛烤好,所以外

自家製意大利包

Angus beef Carpaccio

自家製三角扁麵

Rib Eyes
三分熟的rib eyes 相當好吃😋 半熟的內層鎖住肉汁,食起上來份外juicy! 加上是剛剛烤好,所以外層亦香脆。

最後更點了心太軟作甜品🍮!

CIAK 超出了我嘅預期,每碟餸菜都有一定水口。侍應嘅服務亦是well-trained,定時為你換碟同餐具。值得一讚

• Angus Beef Carpaccio 生牛肉薄片
  • 流心朱古力蛋糕配焦糖海鹽雪糕
2018-11-30 152 浏览
Need to get something at Tai Koo the other day, and also dates my friends. My friends recommended Ciak as they served delicious Italian food, so I decided to give it a try.We were there on Thursday around 19:30. It wasn’t that full, so we got table for 4 right away. The restaurant was very spacious, as tables aren’t so close together. Good choice for couples to have meals on their first few dates here. Overall I’ll rate the restaurant 4/5. Great service and delicious Italian food.Must try

Must try the carbonara and steak.

Served with nice and hot bread.

2018-11-22
  • Angus Beef Carpaccio 生牛肉薄片
2018-11-28 176 浏览
今日放工,同事帶左黎呢度食西餐。餐牌內仲有其他款式既意粉同主食,但食Set dinner係最抵食,仲有埋前菜同甜品添。店員首先會送上餐包。前菜登場!個賣相好吸引!特級水牛芝士伴脆巴馬火腿,配搭青瓜及蕃茄醬汁一同進食。蕃茄汁偏酸,水牛芝士味濃,稍微蓋過左其他配料既味道,但味道其實唔錯。蛋黃芝士汁配風乾煙肉粒幼麵,幼麵係自家製,蛋黃芝士味道十足,醬汁口感濃稠,不過食落有膩感。而風乾煙肉粒同烤乳豬味道相近,帶點焦香。香煎章紅魚配墨魚,墨魚爽口彈牙,鮮味滿溢。魚皮香脆偏咸,肉質滑嫩,值得推薦既菜式,但份量較少。澳洲M5和牛西冷扒,外表同口感同叉燒相似,好特別。就咁食味道較咸,配上薯泥風味更佳。薯泥香滑有奶香,我好鐘意。香橙朱古力蛋糕甜度適中,橙香撲鼻,雪糕冰涼透心,非常推薦。
今日放工,同事帶左黎呢度食西餐。

店員首先會送上餐包。

前菜登場!個賣相好吸引!

香橙朱古力蛋糕甜度適中,橙香撲鼻,雪糕冰涼透心,非常推薦。
2018-11-22 137 浏览
早幾日同朋友食晚飯,喺太古城想搵間靜靜地嘅餐廳食。所以就決定嚟Ciak入到黎餐廳唔多人,侍應仲俾咗一個corner位我哋坐啱晒我哋四個人傾計。點餐前佢又放低左一個麵包籃,入面嘅麵包好新鮮熱辣辣。外脆內院好好食。我哋仲encore左一籃添!Angus beef CarpaccioCeaser Salad Carbonara, 勁濃厚嘅芝士同蛋醬撈埋,好creamy 鴨肉三角扁麵,呢款意粉比較特別佢個醬汁有少少中式嘅味道。同埋不得不提嘅係佢嘅意粉係新鮮製造嘅,所以食落又有蛋味同埋特別爽口。我十分之欣賞。Baby octopod Stew Prime rib eye steak 18oz, 呢個係今晚嘅重頭戲,塊牛扒好靚煮得又啱啱好,4個人share 都夠我覺得價錢合理食物亦是高質素的。

Angus beef Carpaccio

Ceaser Salad

Baby octopod Stew

我覺得價錢合理食物亦是高質素的。
2018-11-17 238 浏览
食過人生最樣衰既risotto 真心想問係咪廚師想趕客? 賣相差到一個點飯係磚紅色 雞好似亂甘放成碟食物好似車禍甘 唔係講笑😰見到都唔開胃好彩食落都正常 但唔係好食囉唔好甘創新搞甘多野牛膝無乜特別Buffalo cheese salad ....加蕃茄兩樣食物唔夠溶合 好似兩樣東西放埋一碟甘Beef tartare幾好 正常 算係甘拉包都幾好 焗得夠脆唔硬甜品算係成餐飯最無令人失望既又靚又幾好Strawberry 雪糕幾好食今次嗌左3 course lunch 兩位600幾 唔值🙁無下次
食過人生最樣衰既risotto

無下次

Orange  chocolate  cake
Strawberry  tart
2018-11-08 191 浏览
昨日約友中午敍會,朋友點了$280元慢煮豬肉及我點了set lunch,湯是南瓜湯,主菜是煎三文魚,及雪糕朱古力蛋糕,先說朋友點的豬肉,朋友吃了三件剩餘三件,我試吃...很"鞋口又硬",肉質淡。我的南瓜湯毫無瓜的香甜,三文魚好奇怪無三文魚的魚香兼肉質又係"鞋口"過熟,只有甜品做得不錯。 再談他們的服務,以我中午吃了$620元的二人午餐,真是吃到心中不是味兒,全部侍應木無表情態度冷淡,完全不像一間收這般價錢應有的服務,做中價餐飲服務業總不要像不想上班的樣子吧!!!!因為主要是跟朋友聊天,所以遺忘影主菜的照片.

因為主要是跟朋友聊天,所以遺忘影主菜的照片.
南瓜湯
2018-10-17 260 浏览
餐前麪包,表皮脆口,裏面鬆軟微熱,意猶未盡。7吋手工雙拼披薩,底薄可以突出餡和醬,醬有微微辣味,刺激味蕾,外圈脆口,與餐包交相呼應。M5級碳烤和牛,表面烤得硬口感和碳香,但絲毫不影響其內部嫩與多汁,表面撒上少許粗鹽,可以把味道提上去,搭配的土豆泥細膩絲滑,可以解膩,但奶香味不夠(btw 土豆泥,Le Salon De The De Joel Robuchon家真是極品)甜品芒果千層酥,擺盤精緻,芒果清香,入口可以感受到酥的千層層次感。
2018-10-17
  • 碳烤澳洲M5和牛西冷扒
2018-10-14 224 浏览
好多時候,三五知己共聚,我會首推呢間餐廳!其實第一次去呢間餐廳,我都入咗呢間餐廳,先知呢間餐廳係米之蓮餐廳!究竟呢間餐廳有咩咁好?環境方面,呢間餐廳氣氛不錯,而且,有時食耐左,傾耐左,佢哋啲侍應都唔會催我哋交枱,試問依家香港地仲有幾多食肆係唔催人嘅餐廳呢?食物方面,我覺得食物真係好有質素!有頭盆到主食再去到甜品,真係無得輸!不過其實我最鍾意食嘅係佢呢度嘅免費麵包,又或者可能我係麵包控,特別喜歡宅的熱辣辣麵包,再加埋橄欖油同埋黑醋,真係完美配搭!服務方面,侍應們叫親都好快手,又有禮貌,喺度食嘢我真係覺得賓至如歸!

究竟呢間餐廳有咩咁好?

2018-10-12 273 浏览
同朋友一行四人去到太古城一間意大利餐廳慶祝生日,我地都未食過正宗意大利菜,見到係米芝蓮,一於去試試啦!好彩一早打去Book定位,估唔到平日都咁會滿座,我諗大家都對佢既食物好滿意!一坐低店員會問想要Sparkling water定係普通水,如果需要Sparkling water,店員會開一枝出來斟比客人(額外收費 ),當天我地打算叫其他飲品所以就無特別叫有汽水喇。響等緊壽星既期間,店員端上鋪頭一盆四小件的自家製麵包,上台時微溫,烤得外脆內軟,可配黑醋或橄欖油食。由於當天太肚餓,掛住食都唔記得影低點菜後店員見我地四個人,都會主動問啲野食係咪share,原來係想為我地安排好上菜既時間,食完一樣佢地先會再上另一樣,而且亦會為客人換碟以免各樣食物味道混和,估唔到細節位都咁貼心,值得一讚。食物方面,我地點左一個大雙拼Pizza,係Parma Ham + Mixed Seafood (10” $280)、兩份牛扒,分別係9oz既M5澳洲和牛西冷扒($330)同18oz既美國肉眼扒($690),另外後加一碟意式燴鴨肉牛肝菌扁意粉($190)。先講講Pizza,批底有如麵包一樣,都係香脆得黎不失軟糯感,

先講講Pizza,批底有如麵包一樣,都係香脆得黎不失軟糯感,唔會覺得太乾或太淋,厚薄亦都適中。初頭以為Parma Ham會唔夾Pizza,點知食落都唔錯,咁既配搭都幾有新意,至於海鮮帶微辣既味道中和左芝士既膩感,仲幾開胃添。

而和牛西冷同美國肉眼都一樣無令人失望,我地叫左五成熟,不過上台時都覺得似medium rare多啲。兩份牛扒的肉質都唔會太韌,只是肉眼難免有少少筋位。兩款都牛味十足,仲有陣陣碳燒味,喜歡食牛既朋友唔可以錯過。

鴨肉扁意粉個人黎講就覺得幾好食,鴨肉味超香濃,不過有朋友就覺有點酥。個牛肝菌汁稀稠適中,配上煙韌既扁意粉都唔怕會太漿口。

食完幾樣主食,店員主動走過來換碟,問上得甜品未。呢個位有啲小尷尬,Book台時已講明是慶祝生日預約左一份甜品,仲以為店員會好好配合添,可能時間都接近關門,店員有少少趕收工啦。至於我預約既係「Pavlova」($100),其實係一個圓形既蛋白糖脆餅包住熱情果雪葩,個糖餅非常好食,只不過我覺得個雪葩太酸,有點搶過了味道。但係整體賣相還是非常適合壽星用來拍照打卡既,唔怕酸都可以叫。

飲品我地點左幾杯特色飲品,不過都無特別影低,反正醉翁之意不在酒。最後總括黎講,雖然店鋪人員既服務態度就有少少進步空間,但野食佢地真係做到好高質,去開太古既朋友仔可以試試!
2018-07-11
庆祝纪念
生日
2018-10-06 186 浏览
只係響太古城行街時同老公都想食沙津之類的比較少油晚餐,經過就決定一試。意大利🇮🇹菜我一向都喜歡,由點菜前送上的熱騰騰的意式麵包,點住醋食,已經超正。我地點左兩個set dinner,一個係雙併口味pizza, 另一個係燒魚扒。除左前菜的沙津份量比較少之外,所有食物的新鮮度,食味,都冇得輸。當然我地更追加一個蕃茄沙津啦。更令我開心難忘嘅,係我呢個大頭蝦,將手機留左響餐檯就走左。響我地行左成十分鐘,唔知轉到那裡時,忽然有位男仕追上來問個電話係咪我嘅。嘩,我太感動😹喇。響香港真係好難得。在此我真心多謝呢間食店,除左為我地送上好食的食物,服務態度又pro.。更特意找我們送上遺留手機。誠意推薦

誠意推薦
2018-10-05
  • Pizza
2018-09-16 293 浏览
三五知己係太古城食晚餐,經過見到這間意大利餐廳叫做CIAK,見到好多本地客同埋外國人幫襯,吸引之下入去試吓。入面嘅裝修設計、格局高尚,隨即店員安排我哋坐四人枱梳化位置,更給予我們每人一杯水,非常體貼。而朋友就喜歡飲San Pellegrino 嘅Sparkling water,隨即就叫咗一支。餐牌嘅食物圖片非常吸引,圖文並茂,另外餐牌上還有標記廚師推介的食物,一於就試吓。最印象深刻就係呢以下三款美食。Baby Octopus Stew一鍋BB魷魚仔加兩塊蒜蓉包,配以酸辣嘅醬汁,味道非常開胃,而且魷魚好爽口彈牙,非常新鮮。炭燒法國燒春雞配薯菜燒春雞燒到好香,真係原隻燒的。燒春雞切開一半分成兩件,咬落去外皮有點脆口,雞肉嫩滑,唔似食冰鮮雞肉咁鞋口,反而係好滑溜。炭燒澳洲羊架配薯菜一向鍾意食羊肉嘅我,每次去餐廳都必叫。今次食嘅羊架燒得好香口,食落去味道一啲都唔騷,肉質仲好鮮嫩。除此之外,仲叫咗一個套餐-自選雙拼組合薄餅(7吋),Pizza都好有份量,一定要配埋TABASCO辣椒醬一齊食先好食。最後還一口氣飲咗兩杯鮮榨橙汁,好Juicy鮮甜,好滿足。朋友還叫了一杯凍奶茶。最後我哋四個人埋單都只

最印象深刻就係呢以下三款美食。

Baby Octopus Stew

炭燒法國燒春雞配薯菜
燒春雞燒到好香,真係原隻燒的。

炭燒澳洲羊架配薯菜
一向鍾意食羊肉嘅我,每次去餐廳都必叫。

最後還一口氣飲咗兩杯鮮榨橙汁,好Juicy鮮甜,好滿足。
朋友還叫了一杯凍奶茶。

最後我哋四個人埋單都只係$1700有找,每人平均消費都只係$430左右,個人認為位於太古城中心,屬於價錢合理、高質素嘅意大利菜。
2018-09-16 200 浏览
Came for dinner, table for 5. Love their basket of freshly baked bread made with same dough using 5 kinds of flour for their pizza, as a bread lover who is picky on bakery I think this is well deserved of their fame. It’s warm, freshly baked, crispy outside soft yet chewy inside. And the waiter offer to refill when notice that’s empty. I like their cold cut platter, pizza Estiva, and Bufalo salad. Pasta, steak and desert is just fair to my taste, food here is very reasonably priced though. their

their location however is not that convenient for 🙋🏻.

Definitely recommend any pizza bread lover.
  • Pizza
2018-09-15 300 浏览
今次去到銅鑼灣行街,再去太古城搵朋友一齊食飯。朋友就推介呢間位於太古城中心入面嘅意大利餐廳。餐廳裝修豪華有氣派,而且門口個招牌非常搶眼,餐廳職員喺門口帶客人入座,態度親切,殷勤有禮。而且呢間意大利餐廳其實係中環米芝蓮一星餐廳,同樣由米芝蓮三星大廚Bombana出任總廚顧問,主打家庭式Pizza、自家製意粉、麵包同甜品等。見到有晚市套餐,我哋叫咗一個試吓。當中包括前菜-生牛肉薄片伴火箭菜及巴馬臣芝士,牛肉嘅份量都頗多,而且每一片都好大塊。牛肉非常新鮮呈現粉紅色,食落去質感鮮嫩,配以芝士同埋火箭菜食好開胃。主菜就係自選雙拼組合薄餅,有七吋咁大,而且Pizza係呢間意大利餐廳嘅主打菜,所以不得不試。最後我哋揀選左有芝士海鮮作為配料嘅Pizza,估唔到Pizza烤得好香,而且驟眼睇表面好多配料,非常有份量!食落去餅底外脆內軟,芝士從我口中拉扯出嚟,好Juicy。套餐嘅甜品有兩款選擇,有我最喜歡嘅朱古力布朗尼伴香草雪糕🍦。甜品賣相非常吸引,底下有厚厚嘅朱古力蓉同埋蛋糕,朱古力味道濃郁,夾雜少少香草雪糕一齊食,能夠中和味道。除此之外,朋友還叫了炭燒法國燒春雞以及炭燒澳洲羊架配薯菜等,同樣地都大讚肉
今次去到銅鑼灣行街,再去太古城搵朋友一齊食飯。
朋友就推介呢間位於太古城中心入面嘅意大利餐廳。

見到有晚市套餐,我哋叫咗一個試吓。

食落去餅底外脆內軟,芝士從我口中拉扯出嚟,好Juicy。

除此之外,朋友還叫了炭燒法國燒春雞以及炭燒澳洲羊架配薯菜等,同樣地都大讚肉類新鮮美味。

總括而言,這間西餐廳屬於高質素、服務好的意大利西餐,難怪咁多本地客同埋遊客幫襯,下次必定再約多幾個朋友一齊再Encore。
2018-09-14 229 浏览
今次放肆叫左好多野食吖餐前的面包也很有水準,非常煙韌!必試這個-意式燴八爪魚仔伴薯仔及海鮮蕃茄汁,好醒神開胃吖,裡面的八爪魚很爽口,餐包吃不完,也不要浪費,點這個汁,包你想再添吃吖。聽個名就知厲害,四種芝士配風乾火腿薄餅,識吃當然知芝士、火腿、紅酒一起吃,非常高當次的享受,但當2種食物焗了,熱吃,這個滋味層次會更上一層!再來一個海鮮汁虎蝦青瓜粒自家製意粉,就包你要捧着肚子走出去,海鮮汁鮮,蝦夠大夠香,自家製面就很試得出一間西餐廳的功架!這間當然有水準!最後,錦上添花的是芝士拼盤及檸檬塔雪芭,夾雜清鮮與濃郁於一瞬間,和幾位朋友坐下,享受個忙碌過后的星期五,這裡是不二之選。
今次放肆叫左好多野食吖

2018-04-04