2023-05-11 23 浏览
今年嘅四、五月似乎比起過往都凉爽,令人心情亦更輕快舒暢,想搵啲chill啲嘅餐廳享受weekend。早排搵左個weekend夜晚,相約好耐冇見嘅best friend到大角咀Cobalt食飯,catch up下近況。入座隨即已經被溫暖嘅藍色包圍,見到鄰座三五知己同埋狗狗一齊食飯,對呢到嘅印象即刻加分 前菜我地揀左「土匪枝豆」,平時一個人係屋企都食到一大包鹽味枝豆,呢到用左孜然調味,又再點綴左枝豆呢款食材,辣辣地,好適合送酒,尤其想飲清酒!呢到酒嘅種類都唔少,老板亦好樂意介紹,但我哋揸左車所以今次就清談算了,留返下次再飲。朋友想飲湯,我哋一人試一款。我嘅洋蔥湯賣相好可愛,上菜時湯碗好熱,洋蔥經過長時間烹調糖化,味道濃郁香甜,面頭嘅芝士蒜蓉包中和返,變得更易入口,亦都冇咁滯~佢嘅甘筍湯也好似不錯由於我地兩個女仔都唔係食得好多,我哋嗌左兩個主食share。烤豬背骨肉質鮮嫩,配菜嘅薯蓉好味,兩個人食份量啱啱好!呢個意粉係全晚嘅點晶之作,麻辣牛肉扁意粉為我哋帶來驚喜。保留到香辛靈魂,但平時只食譚仔十小辣嘅我都承受到,同扁意粉好夾,令人越食越開胃食完晚餐後我地再留多陣傾計,呢一餐食得啱啱好、非常滿

土匪枝豆

洋蔥湯

佢嘅甘筍湯也好似不錯

甘筍湯

烤豬背骨肉質鮮嫩,配菜嘅薯蓉好味,兩個人食份量啱啱好!

香煎西班牙黑毛豬鞍

麻辣牛肉扁意粉

食完晚餐後我地再留多陣傾計,呢一餐食得啱啱好、非常滿足,喺唔常去嘅地方發現一個好餐廳會令人更興奮,多謝Cobalt,我哋度過左一個quality weekend!

• 麻辣牛肉扁意粉
2023-05-08 27 浏览
平時約女生會去大角咀lost star,貪佢有歌聽,有一次見到對面有間新開嘅叫Cobalt,一般藍色嘅門面會令我冇乜食慾,但鈷藍色散發出一種高級感,決定咗下次約女生會試呢間Cobalt。4月某一個星期5,我約咗呢位美麗女生。一入到去我已經有少少驚,餐廳驚然播緊Shania Twain嘅You're still the one,我立即問一問眼前呢位女生,有冇聽過呢首歌,佢夠膽死答唔識,佢係我心入面已經扣咗17分。打開menu,見到野食種類唔少,小食我地叫咗個土匪枝豆,比起餐湯快一步上枱作為餐前小吃,帶點微辣嘅枝豆實在係唔錯,可惜呀返我揸咗車,如果唔係都會開支酒黎,應該會好爽。食食下個湯就到咗,我嗌嘅soup of the day係甘荀蒜頭湯蒜頭味唔係一下車埋黎個種,係先感受到甘荀味之後係個尾度出黎,法包好脆,咬落去嘅聲就好似你係秋天嘅森林入面踩咗一塊枯葉咁。waiter見到我地飲完湯之後,冇耐就上埋pasta,麻辣牛肉Linguine可以話係全日重心,係意想不到嘅好食。用扁意粉係相當唔錯嘅選擇。又播到另一首經典金曲嘅intro,彈到第4粒音我已經知係Regine Velasquez,即係

4月某一個星期5,我約咗呢位美麗女生。
我立即問一問眼前呢位女生,有冇聽過呢首歌,佢夠膽死答唔識,
佢係我心入面已經扣咗17分。

打開menu,見到野食種類唔少,

小食我地叫咗個土匪枝豆,比起餐湯快一步上枱

waiter見到我地飲完湯之後,冇耐就上埋pasta,
用扁意粉係相當唔錯嘅選擇。

又播到另一首經典金曲嘅intro,彈到第4粒音我已經知係Regine Velasquez,即係黎晶,同埋學友嘅In love with you。
我問問對面條女,佢夠膽話學友佢只係識弱,明明弱係郭富城的。
我聽完諗都冇諗就叫佢走,以後老死不相往來。以後嘅嘢就我自己一個承受了,
就呢份黑毛豬鞍。
肉十分嫩,亦已經切定咗,配菜亦有輕輕煎過。

約會雖然唔夠完滿,但食到一餐好菜,
心情稱唔上blue,可能呢種心情就係cobalt吧。
  • 麻辣牛肉Linguine
2023-05-05 73 浏览
1月時黎食過覺得野食都唔錯性價比高,點知今日回頭食多次就完全變晒!19:10入座,d店員忙住用電蚊拍打蚊,到20分終於有人理落單。總共叫左3款食物。1) 煙三文魚沙律2)避火塘炒雞軟骨3) XO醬蟹肉扁意粉19:15 時隔離檯有一家人坐低,20分一齊落單。對面叫左2 杯白酒,6 隻生蠔,1盤意粉。24分時對方已上齊白酒同生蠔。28分隔離檯再追加生蠔, 30 分隔離檯生蠔意粉全部黎齊。—————我就係度餵蚊,針到周身痕(即使餐廳提供左蚊怕水噴都係冇用)—————餐廳總共5檯,隔離上餐同時門口有張檯,有位先生剛到,唔夠10分鐘啤酒同一盤炸物到齊。點解人地遲黎過我地都上齊晒,我地仲未有。唔緊要玩多陣手機傾下計等下,心諗人地都上晒菜好快都到等一次過上齊呢。然後, 到35分鐘終於忍唔住問係咪漏單,侍應話炸物會耐d等多陣。真心想請問沙津菜係咪係塊田到摘緊,煙三文魚劏緊再煙燻? 雞軟骨要等劏雞?重點全部都係急凍野… 而且咪玩啦我都識煮。好啦45 分終於見到沙律同雞軟骨上檯。此時此刻比蚊針左10 啖,忍唔住唔想等想取消意粉兼轉外賣走人,侍應拖延話煮緊。隔離檯已經食飽買單走人,點解人地30 分鐘可以咁完

1) 煙三文魚沙律
2)避火塘炒雞軟骨
3) XO醬蟹肉扁意粉

19:15 時隔離檯有一家人坐低,20分一齊落單。
對面叫左2 杯白酒,6 隻生蠔,1盤意粉。
24分時對方已上齊白酒同生蠔。

28分隔離檯再追加生蠔, 30 分隔離檯生蠔意粉全部黎齊。

好啦45 分終於見到沙律同雞軟骨上檯。此時此刻比蚊針左10 啖,忍唔住唔想等想取消意粉兼轉外賣走人,侍應拖延話煮緊。隔離檯已經食飽買單走人,點解人地30 分鐘可以咁完滿? 50 分終於意粉都到,好不情願咁比個盒我裝走沙律同雞軟骨。買單又要等,唔緊要我係門口等。

總括想餵蚊唔怕熱唔怕等就食啦。附近大把都食西餐,此生不再光顧。 附相大家欣賞何等厲害食物,值得等40分鐘~ 本人識煮食-40 分鐘用雙頭電磁爐可以整到5 款菜式。

轉咗去大角咀道返工巳超過半年,大角咀奥海城嗰邊會多d有規模的食店,但大角咀道這邊主要小店食肆好多,而decent 啲嘅餐廳就要explore吓。噚日朋友過來大角咀同我食晏,我哋去咗試利得街嘅Cobalt,餐廳開了大約半年,暫時唔太多人,亦幾好食😋,想lunch time 舒服&悠閒坐吓,可以考慮Cobalt. 佢嘅set lunch價錢合理,如果set lunch唔啱食,散叫a la carte暫時都唔算太貴,因為見門口有牌寫住a la carte 8折😬。意粉嘅蜆大隻厚肉(唔想食辣,同餐廳講咗走辣椒),risotto中規中矩,魚柳漢堡嘅擺碟,見到已經好想食。杯咖啡有點淡,濃番少少就好喇。

杯咖啡有點淡,濃番少少就好喇。
set lunch 可選沙律或餐湯
set lunch的蜆肉意粉
黑松露意大利飯
吉列魚柳漢堡
2023-05-01 22 浏览
放假 chill 下 大角嘴隱世餐廳😎今日假期行完山 夜晚想食好少少 就去左呢間Cobalt 既餐廳試下 位址係正利奧坊對面 😉入到店內成個氛圍都好chill 好relax 播住啲英文歌^_^都好岩一班friend 黎聚會下 飲下酒傾下計 😚我地一行4人 叫左 2個main + 1個risotto + 1個pasta + 1個snack +1 drink 份量都已經好多好飽😂1. 炸甜番薯條(黑松露)- 薯條最緊要新鮮炸起熱辣辣 呢度就做到 外脆內軟 - 食到甜番薯🍠既香甜 配埋黑松露 呢個combination 既特別又好味道2. 祖傳五香烤雞- 一上枱就見到份量超多 隻烤雞已經對半切開左 😍- 不得不提佢個醬幾特別 有青醬加辣醬係入面 食落落酸酸甜甜 好開胃 - 隻雞火候烤得幾好 食落好juicy 😍 唔會太柴 我鐘意!3. 烤法式羊架配薯菜- 我地叫左羊架7成熟 切開見到好靚粉嫩嘅橫切面 - 食落又香濃嘅羊味 鐘意食羊朋友吾可以錯過4. 墨西哥牛油果扁意粉- 食落好creamy - 仲有好多一粒粒嘅牛油果粒 CP值好高5. 燒大啡菇松露意大利飯- 好大隻大啡菇 食落好多汁 好mo
放假 chill 下 大角嘴隱世餐廳😎

1. 炸甜番薯條(黑松露)

- 薯條最緊要新鮮炸起熱辣辣 呢度就做到 外脆內軟

- 好大隻大啡菇 食落好多汁 好moisture
- 加埋頓飯個口感絕配😍

見到呢到咁多靚酒 下次除了食美食 仲想飲番杯先😚
2023-04-30 27 浏览
是日假期 當然要跟另一半跟家人食番好野😙嚟到奧運站附近 見到呢間酒吧餐廳好似幾吸引☺️我地4個叫左4個主食+小食同飲品主食方面 第一樣share既菜式係燒大菇野菌松露意大利飯🇮🇹個大菇的確好大 差不多有個手掌✋咁😍且仲要好juicy 😚個risotto 也幾好味道 幾creamy 同埋啖啖都食到濃濃的黑松露味😙 仲要有芝士夾雜在risotto 入面 豐富左其味道😋第二道是墨西哥牛油果🥑扁意粉👍白汁忌廉意粉水準不錯😚 且牛油果切成一粒粒反令口感更多層次 同埋幾清新!第三個係 祖傳烤雞🐓唔係講笑 一上菜就比佢既size 嚇親🤣🤣有2個大大烤雞 加埋多舊薯角 😙個雞上既醬都偏辣 但幾惹味(青香草醬🌿mix 辣椒🌶️) 啲雞肉都幾好味 唔會啖口 👍雞肉都幾厚 好大份😆啲 薯角也小小辣 仲可以沾埋辣茄汁 ☺️ 十分好最後一個主菜是 烤法式羊架配薯菜🐑(7成熟)有2個大羊架 7成熟對我們而言剛好 羊羶味也幾重幾香🥰 同埋配埋蕃茄仔 西蘭花🥦 椰菜花 同埋好滑既薯蓉 100分😛另外 我地都點了小食-烤蕃薯條🍠配 黑松露醬蕃薯條甜甜地 烤得又香脆🤪 加埋黑松露 更好味! 黑松露醬既比例正好 😆 是唔錯小食最

我地4個叫左4個主食+小食同飲品

個大菇的確好大 差不多有個手掌✋咁😍且仲要好juicy 😚

第二道是墨西哥牛油果🥑扁意粉👍
白汁忌廉意粉水準不錯😚 且牛油果切成一粒粒
反令口感更多層次 同埋幾清新!

第三個係 祖傳烤雞🐓
唔係講笑 一上菜就比佢既size 嚇親🤣🤣
有2個大大烤雞 加埋多舊薯角 😙
個雞上既醬都偏辣 但幾惹味(青香草醬🌿mix 辣椒🌶️)
啲雞肉都幾好味 唔會啖口 👍雞肉都幾厚 好大份😆
啲 薯角也小小辣 仲可以沾埋辣茄汁 ☺️ 十分好

最後一個主菜是 烤法式羊架配薯菜🐑(7成熟)
有2個大羊架 7成熟對我們而言剛好
羊羶味也幾重幾香🥰

另外 我地都點了小食-烤蕃薯條🍠配 黑松露醬

最後 家人都叫了杯野飲 是soda water 仲有片檸檬🍋 飲落口解渴又清香!

呢到環境好乾淨企理 同埋見到個酒櫃好壯觀😍
食物也很好 比個大讚!
2023-04-25 24 浏览
今日我地食嘅地點係一間位於大角咀既嘅餐廳-COBALT,都叫左個朋友一齊嚟試吓佢哋嘅招牌菜!😋首先,我地食咗個主食,烤法式羊架,配著薯蓉同翠玉瓜!呢個羊架烤得好啱口,梗係冇什麼腥味。肉質嚟講都唔算嘈硬,我地叫左5成熟,所以食得有啲腍口,配埋配菜,薯蓉好滑,而且唔會太甜,好似加咗啲奶油咁,好香滑。翠玉瓜都煮得啱啱好,保持住啲瓜嘅鮮甜味,可以平衡番啲肉味。好食!👌接下來,我地又食咗避風塘炸雞軟骨!呢個雞軟骨啖啖都係脆脆嘅,個味道亦都唔會好重,啲雞肉部分就煮得好嫩,幾好味!👍最後一道菜,紫菜椒鹽魷魚鬚,呢個紫菜椒鹽魷魚鬚啊,係一啲都唔膩口,啲魷魚鬚好脆口,有嚼口。魷魚味道幾濃,啲椒鹽又好香脆,夾埋啲紫菜,好開胃呀!👍總括而言,今次嘅用餐體驗幾好!呢間餐廳招代朋友真係唔錯,每一道菜都煮得幾好,食材都好新鮮,而且味道亦都好出色。

1. 服務員極無禮貌, 我已經係門口示意佢帶位, 佢真係完全定左望住我企係度10秒, 用撩人打交果個手勢叫我入去, 入到去第一句「講你電話」2. 飲水水杯十分污糟, 有唇印, 杯底有油跡3. 服務員十足十茶餐廳侍應, 每一道菜都係擺低就走, 完全唔理你檯面情況. 唔會介紹, 唔會交流, 總之態度係十分差4. 服務員做做下野係正大門口食煙, 呢個真係巴閉, 間餐廳仲要係半開放, 勁大煙味5. 明太子蟹肉天使麵 - 十分重既超級市場拼湊麵, 無明太子味, 蟹肉我直頭搵唔到, 好業餘級數, 價錢完全唔值 - 178$6. 炸甜薯薯條 - 黑松露牆係少到同一塊指甲尺寸差唔多, 只有零星幾滴, 超過8成薯條都無醬, 只能直接食 -78$7. 洋蔥湯 - 極度懷疑呢一度洋蔥湯係中式洋蔥湯, 味道都好似, 絕對唔係法式 - 68$8. 黑毛豬胺- 無特別, 就普通級數豬胺, 側邊配菜包括西蘭花, 薯蓉, 全部都係凍既 - 298$
2. 飲水水杯十分污糟, 有唇印, 杯底有油跡
4. 服務員做做下野係正大門口食煙, 呢個真係巴閉
, 間餐廳仲要係半開放, 勁大煙味
题外话/补充资料: 如果呢間餐廳真係咁多好味既, 我肯定係買番黎, 絕對係唔值, 價錢偏貴, 態度差, 環境普通, 好唔尊業既西餐廳
2023-04-14
庆祝纪念
生日
2023-04-21 706 浏览
餐廳環境唔錯,一入門口就見到一排酒櫃,感覺適合暢飲一番🍷🍷。餐枱之間都幾闊落,同朋友傾計都唔驚嘈親隔離。燒牛肉沙律配泰式香草汁第一次食辣嘅泰式沙律,第一啖入口,有好清新嘅感覺。辣辣地唔會好嗆喉,但就特別開胃。燒牛肉有5,6片,絕對唔吝嗇,牛肉燒到中心微紅,有牛味而且夠滑,同沙律菜一齊食好合適。蘭王蛋韃靼牛肉依道菜喺出邊真係比較少見,佢係生牛肉,混合左生洋蔥,酸菜,青瓜等,開頭都會有少少擔心生牛肉口感會唔會好怪或者好腥,但完全無咁嘅事。反而將材料混合,口感唔錯,而且攪拌埋蛋黃,牛肉更嫰滑濕潤,對第一次食生牛肉嘅我地黎講,真係非常有驚喜,超推薦。烤法式羊架配薯菜在店員介紹下,選擇了五成熟的羊架。份量大大件,嫰滑粉紅色嘅羊肉好jucy,一啲都唔羶,五成熟真係啱啱好,完全無多餘血水,yummy.依三個紅肉菜式,唔止唔係全熟,仲要係真“紅”肉,令我見識到“紅”肉宴原來係咁好食㗎。

燒牛肉沙律配泰式香草汁

蘭王蛋韃靼牛肉

蘭王蛋韃靼牛肉

烤法式羊架配薯菜

一啲都唔羶,五成熟真係啱啱好,完全無多餘血水,yummy

• 蘭王蛋韃靼牛肉
  • 烤法式羊架配薯菜
2023-04-20 14 浏览
COBALT 西餐廳,專門食鋸扒,海鮮,飲紅酒,餐廳位置喺大角咀利得街36至38號地下,去到餐廳望入去裝修得好有格調,一大個紅酒櫃可供客人即場飲或者買返屋企慢慢歎,如果有時間其實嗌啲嘢食點支紅酒喺度都係一個好好嘅享受。餐廳有做happy hour買一送一時間係14:00至19:00。另外做緊一個迎新優惠,時令生蠔六隻加葡萄白酒一瓶價錢都係198元,性價比好高下次收工一定會嚟試下。今日食晏就點咗個烤法式羊架配薯菜 七成熟 268元,羊架上枱賣相好靚仔,一共有三塊咁多,羊架煎到啱啱好,外面帶少少焦香,入面嘅肉質仲係好嫩腍好juice,完全將肉汁鎖住,一啲羊騷味都冇, 配埋餐廳提供嘅醬汁甜甜地,令到羊肉個香味更加突出更加有層次。另外配菜都有好多有蕃茄,蘆筍,西蘭花,椰菜花,薯仔,車厘茄,真係十分豐富,咁多蔬菜真係美味又健康
  • 烤法式羊架配薯菜
🍲海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138裝住意大利飯嘅碟好靚🤣增加視覺上既食慾👍🏻意大利粉偏有口感,加入蟹肉、洋蔥🧅菇🍄、車厘茄令成個飯豐富左,尾隨有海膽既鮮味帶甜甜地既忌廉味,而且醬汁唔過多 反而岩岩好,成個意大利飯唔會好膩👍🏻✨✨✨✨✨✨🥩烤美國安格斯草飼西冷牛扒配薯菜8oz $368上菜時廚師已經幫我地切左一半,方便影相同share 👍🏻頭大點左5成熟,味道帶有煙燻味,後隨有牛既肉味🥩油脂分布平均,而且十分多汁,旁邊配埋芥末醬,不過頭大比較鍾意原汁原味,就唔點醬黎食😝薯菜🥦份量都頗多,蔬菜面上灑上黑胡椒同埋啲香料粉去焗,鹹度適中,旁邊有焗左既蒜頭🧄岩晒鍾意食蒜嘅朋友✨✨✨✨✨✨整體而言,配上輕鬆既英文歌令到整個環境都好舒適同好有格調,而櫃放滿滿既酒,十分適合朋友/情侶黎聚會😆燈光之下影食物既相都好feel📸食物份量都多同不錯👍🏻

🍲海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138
✨✨✨✨✨✨
🥩烤美國安格斯草飼西冷牛扒配薯菜8oz $368
✨✨✨✨✨✨
2023-04-17 15 浏览
今晚去嘅餐廳喺利得街利得街冇隔離博文街嘉善街咁旺但呢條街嘅幾間餐廳都食過都唔錯搵咗陣枱底以為有勾但原來袋可以擺喺櫈入面相當貼心似乎今晚間餐廳飲嘢都唔錯 氣氛都幾適合我地首先嗌咗一碗法式洋蔥湯同松露磨菇湯法式洋蔥湯面頭有烤過的麵包同融化嘅芝士 洋蔥嘅甜味同酒嘅味道撈埋後好開胃松露磨菇湯就比較濃稠口感比較香濃松露嘅味道喺蘑菇之中仍然非常突出估唔到有他他牛肉$168都幾抵食隻蛋撈埋生牛肉好嫩滑避風塘炸雞軟骨呢個係冇得輸嘅組合係好惹味嘅風味小食海膽忌廉汁蟹肉意大利飯顏色好吸引 醬汁濃郁又餘又好鮮味烤法式羊架配薯菜羊肉好嫩滑 配菜嘅veggies輕輕調味過 配菜好豐富 balance返啖啖肉
今晚去嘅餐廳喺利得街

係好惹味嘅風味小食

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯

顏色好吸引 醬汁濃郁又餘又好鮮味

2023-04-16 33 浏览
每次係大角咀經過呢間感覺好decent好chill嘅餐廳都好過入去試吓,今次終於約到朋友去完旺角過大角咀試吓佢!我哋係平日去,嚟到都已經見到唔少人係餐廳人面食緊,大家都同唔同嘅朋友食緊,感覺好開心!我哋就坐咗係一個近門口嘅位置。入面都有好多唔同嘅葡萄酒可以開,同唔同朋友嚟食都好適合。我哋叫咗一個肉同一個麵,肉我哋就叫咗個「烤法式羊架配薯菜」($268),我哋叫咗五成熟,職員推薦唔好低過五成會比較好,羊架好有香草味,五成熟啱啱好,唔會太熟去到太「銀」,又唔會生到放唔到入口,我同朋友都好鐘意呢款菜。另外就叫咗個「明太子蟹肉天使麵」($178),我好鐘意呢個天使麵,因為本身就係明太子嘅Fans,佢個麵嘅各一啖都有好足料嘅明太子,食落口真係好滿足,再加上份量好多,食好多嘢嘅我都有滿滿嘅飽肚感,好正!

入面都有好多唔同嘅葡萄酒可以開,同唔同朋友嚟食都好適合。

明太子蟹肉天使麵
這日來到大角嘴午餐😊炸番薯條-黑松露蕃薯味道甜香,炸到外脆內軟,加埋黑松露好香口,鹹鹹甜甜嘅感覺,係個非常好嘅餐前小食墨西哥牛油果扁意粉牛油果和忌廉汁的味道好配合忌廉汁嘅味道好香濃,質地濃稠扁意粉掛住啲汁一齊食,好好味意粉軟硬度適中,少少彈牙,好滿足。法式羊架配薯菜羊架只係有丁點嘅酥味,係我們鍾意嘅味道😊 份量都唔少。我哋叫了五成熟,軟硬度適中,仲有濃濃嘅肉汁添,加埋甜甜哋嘅醬汁,增加清新嘅味道。配菜都煎得好香口,加埋羊嘅油脂,味道好配合。其中,蘆筍嘅味道好香甜,口感爽脆,其他配菜仲有薯仔、椰菜花、西蘭花、車厘茄等等,相當豐富。總結嚟講,餐廳環境舒適,係適合同朋友傾偈嘅好地方,相信夜晚嘅氣氛更好。
這日來到大角嘴午餐😊

牛油果和忌廉汁的味道好配合
忌廉汁嘅味道好香濃,質地濃稠
扁意粉掛住啲汁一齊食,好好味
意粉軟硬度適中,少少彈牙,好滿足。

2023-04-13 258 浏览
自從過咗嚟大角咀呢頭返工,飲食既生活真係多姿多彩咗好多🤣收工約朋友食飯,一聽到大角咀個個都趨之若鶩,剛好有間新餐廳係利奧坊附近,非常容易搵餐廳好有格調,門口左手邊就係酒櫃,各式各樣紅白餐酒威士忌,連日本清酒都有,想chill high返晚的話呢到都係一個唔錯既選擇😻菜式選擇都唔少,朋友本身想叫蘑菇湯,店員推薦佢地既法式洋蔥湯,果然冇介紹錯!洋蔥湯唔係落麵粉嘅嗰種濃湯,係好清甜既洋蔥同牛骨湯既香味,上面泡軟咗既法包仲有層芝士係上面,朋友話同佢係法國飲既好似小食我哋就揀咗青檸黑椒味雞翼,上菜嘅時候真係好香,除咗炸雞翼嘅香味之外仲有青檸嘅酸香,而且一份有六隻份量都唔少非常之熱辣辣🤣熱到差啲跌落碟,失禮曬辣XO醬蟹肉扁意粉好惹味,XO醬唔會好油好辣,仲好有蝦米香,配菜有番茄乾蘑菇同埋我鍾意嘅意大利青瓜蟹肉份量都好多,扁意粉都好出色!比一般既扁意粉厚身,而且好有麥味,各方面配搭都好好👍🏻今晚既重頭戲 - 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍擺碟靚到本身唔會相機食先嘅朋友都話要影一影相🤣豬鞍已經切好成一口size同埋淋上醬汁,豬鞍冇overcook,中心位置仲有粉嫩既肉色,有豬味而且都juicy,旁邊仲有啲黑椒

非常之熱辣辣🤣熱到差啲跌落碟,失禮曬

今晚既重頭戲 - 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
擺碟靚到本身唔會相機食先嘅朋友都話要影一影相🤣
豬鞍已經切好成一口size同埋淋上醬汁,豬鞍冇overcook,中心位置仲有粉嫩既肉色,有豬味而且都juicy,旁邊仲有啲黑椒鹽唔夠味可以點
配碟既薯蓉好好好食,好香奶味而且好creamy,忍唔住一個人食曬🤣

朋友手術後戒咗口,食得清淡咗好多,今次就獎勵下佢破例比佢叫甜品
心太軟配雪糕呢個配搭簡直冇得輸,必叫!配多個檸檬撻。檸檬撻偏酸啱曬我口味,士多啤梨同藍莓好新鮮,點埋蜂蜜食一流

雖然係朋友想食甜品,但最後個心太軟係妥妥地落咗我個肚到,實在太!好!食!

朋友一搯落去話冇流心,點會呀😫
原來個外層好薄好脆,輕輕一督入面既朱古力醬好慢咁流出嚟,咁慢係因為啲朱古力醬好濃好杰😳唔係街外果啲麵粉朱古力漿
香濃既朱古力醬加埋雲呢拿雪糕,最後一滴朱古力都冇浪費lam埋啲🍓🫐一齊食

餐廳坐得好舒服,而且食物都好高質有誠意,絕對唔輸港島既西餐廳,下次再返嚟!
  • 心太軟配雪糕
  • 法式洋蔥湯