2023-06-13 14 浏览
一入到餐廳就見到一個好大嘅酒櫃,感覺幾好格調,環境幾靜,適合同朋友傾偈飲酒食飯🍻▪️蘭王蛋韃靼牛肉 ʀᴏɴ-ᴏʜ ᴇɢɢ ʙᴇᴇғ sᴛᴇᴀᴋ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ $𝟷𝟼𝟾ʙᴇᴇғ ᴛᴀʀᴛ ᴛᴀʀᴛ 切到細細粒幾有口感,撈埋日本嘅蘭王蛋特別滑,針管係喼汁同橄欖油 ,鍾意濃味啲嘅話可以加幾滴落去,平時出面通常都係用麵包,呢度用左紫米脆片,原來有幾夾喎▪️烤法式羊架配薯菜 ɢʀɪʟʟ ʟᴀᴍʙ ʀᴀᴄᴋ ᴡɪᴛʜ sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇ, ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ɢʀᴀᴠʏ $𝟸𝟼𝟾店員推介五成熟,真係燒得啱啱好,最緊要係一啲都冇臊味,▪️ 海膽忌廉蟹肉意大利飯 ᴄʀᴀʙ-ᴍᴇᴀᴛ ʀɪssᴏᴛᴏ ᴡɪᴛʜ sᴇᴀ-ᴜʀᴄʜɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ $𝟷𝟹𝟾好濃烈嘅忌廉同海膽既香味,食落去好ʀɪᴄʜ,飯粒粒粒分明,飯上面仲有啲蟹肉,食落去口感十足

店員推介五成熟,真係燒得啱啱好,最緊要係一啲都冇臊味,

2023-06-13 15 浏览
大角咀最近都變咗好多,起咗好多新樓,少不了高質新餐廳,而呢間餐廳仲好近奧海城🏢,近5分鐘就到!食連鎖店食到悶就可以黎試呢間。🤩蘭王蛋韃靼牛肉 $168 🐮首先嗌咗個頭盤,擺盤同裝飾都好精緻✨,上面有切碎咗嘅紫洋蔥🧅、青瓜🥒、同埋芥末籽,最頂仲有蘭王蛋黃🍳。牛肉可以分別同上面嘅配菜一齊食。牛肉食落好似啫喱咁,面生洋蔥完全唔辣,青瓜好清爽仲增加左口感,生蛋黃就令到成個菜好鮮味🤤烤法式羊架配薯菜 $268 🐑羊架就叫咗六成熟🥩,熟度啱啱好,唔會血淋淋,羊肉食落唔會好重羊蘇味,羊肉烤魚,鋪路上咗薯菜。側邊仲有兩個汁,紅酒汁🍷同蘋果醬🍎。個紅酒汁同羊肉真係好夾,超級好味,每一舊羊都點滿晒紅酒汁真係好滿足🤩特濃比利時朱古力心太軟 $88 🍫最尾梗係要食返個甜品,切開流心嗰個效果真係好吸引,朱古力味亦都非常濃郁,加上有雲呢拿籽嘅雲呢拿雪糕🍨,好好味😚

蘭王蛋韃靼牛肉 $168 🐮

烤法式羊架配薯菜 $268 🐑

特濃比利時朱古力心太軟 $88 🍫

2023-06-11 14 浏览
和好友相约放工后小聚,近奥运站的COBALT,夜晚小雨,小店在夜色朦胧中显得更有情调。推门进去,入坐,望向窗外,有一刻恍惚去到了国外某个安静的街道。和店员攀谈几句,得知是几个合伙人共同用心打造的一个佳肴场所,也经常邀请他们的好友相约此处。得知有合伙人是设计师,连连赞叹店内的设计好品味有了答案。店内陈设的酒不少都是合伙人们的私藏,以低于其他同等级餐厅的价格售出,让客人高性价比享受美酒佳酿。两人共点了一份沙拉,一份黑毛猪鞍,一份海胆忌廉汁蟹肉意大利饭,以及一份心太软(配雪糕)。店家都是很有节奏地在上菜,就像品味香水那样,可以让我们的五官以很舒适的节奏感受前中后调。分量看着少,但是足够的时间给了肠胃消化咀嚼,结束用餐后觉得是一个很舒适的用餐分量。食物可圈可点,黑毛猪鞍的肉可以再juicy些就更完美。心太软蛋糕甜度很好,黑朱古力在切开的那一刻丝丝流出,挖一口入嘴十分哇塞。

2023-06-08
2023-06-07 812 浏览
記得以前經過大角咀時見過喱到有好多幾靚既西餐廳,今日就黎返喱一邊搵食~見到一間好似外國小店既西餐廳叫做COBALT~一入去地方唔算好大,但係昏暗既環境加上好似酒吧格局既餐台令人有一種置身外國小鎮既感覺~門口位置放置左唔少酒品,有幾台客人開左酒係到傾下計,環境比酒店寧靜得多~好岩三五知己過黎CHILL下~~野食方面,COBALT既選擇都唔少,主食同小食都有~我同朋友兩人就叫左避風塘雞軟骨﹑黑毛豬胺同埋一個海膽忌廉汁蟹肉意大利飯。避風塘炸雞軟骨 HKD 88作為一個開胃小食,避風塘炸雞軟骨既味道都幾有驚喜! 上菜時見到滿滿既蒜粒同辣椒,配料比想象中足好多,味道亦都夠惹味,超適合叫黎佐酒。價錢比起酒吧亦都非常相宜,份量好夠!西班牙黑毛豬胺 HKD 298平日去西餐廳都係食牛排多,今日黎到喱到見到有黑毛豬胺就一於試下~西班牙伊比利亞黑毛豬多吃橡果,而橡果中含有非常豐富蛋白質,所以喱份黑毛豬胺調味雖然唔濃,但係肉味勁濃郁,肉質唔鞋好食~伴碟既雜菜擺放亦有花心思,值得一讚!海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 HKD 138主食蟹肉意大利飯既味道亦偏濃,啖啖都有海鮮味,個人非常喜歡忌廉汁配意大利飯既口感。意大利

避風塘炸雞軟骨 HKD 88

作為一個開胃小食,避風塘炸雞軟骨既味道都幾有驚喜!

西班牙黑毛豬胺 HKD 298
,肉質唔鞋好食~伴碟既雜菜擺放亦有花心思,值得一讚!

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 HKD 138
主食蟹肉意大利飯既味道亦偏濃,啖啖都有海鮮味,個人非常喜歡忌廉汁配意大利飯既口感。意大利飯粒粒分明,忌廉汁可以包住D飯,加上蟹味超正!

埋單$576,有肉﹑前菜同主食~都係合理價錢。下次有機會會試下同朋友黎飲酒傾計,應該都會唔錯
2023-05-28
2023-06-01 75 浏览
成日經過呢間餐廳,感覺都幾高級,以為好貴,但見到openrice 有訂座優惠,$28.8有半隻烤雞,menu 其他食物價錢都係中價,可以一試😁 祖傳五香燒雞(半隻)$28·8呢個真心抵食😍半隻都幾大隻,面頭的醬料幾特別,幾濃好多種香料加場一齊,都幾辣,好惹味😋難怪係祖便配方😆 雞肉有少少鞋,但可以接受。下面仲有薯條同沙律菜,幾抵食。海膽忌廉汁蟹肉意大利飯$138呢個汁做得好出色,口感creamy,。正宗意大利飯係偏硬,呢個飯做得剛剛好,軟硬適中,雖然吾係好食到有蟹肉,但整體感覺好好食。House wine 🍷 $68 買一送一Happy hour餐牌透明度吾高,只係寫住有買一送一,冇寫價錢同有咩酒類。問職員有咩酒同價錢,職員態度好一般,想答吾想答咁。總括黎講,餐廳食物質素幾高,加上個訂座優惠真係好抵食,但係餐廳職員態度有待改善。初頭問職員半隻燒雞係幾大隻,因為雞隻有吾同大小,唸緊叫半隻定一隻,職員的回答係一隻雞的半隻😅而且態度一般。

祖傳五香燒雞(半隻)$28·8

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯$138

House wine 🍷 $68 買一送一

2023-05-31
2023-05-31 27 浏览
大角咀有間藍色Cobalt餐廳,見到好有情調,就入去試下喇~我地叫左炸甜蕃薯條配藍芝士醬、燒牛肉沙律配泰式香草汁、海膽忌廉汁蟹肉意大利飯以及XO醬蟹肉扁意粉首先,炸甜蕃薯條配藍芝士醬,非常美味,甜蕃薯條炸得很酥脆,搭配上濃郁的藍芝士醬,味道非常搭配接著係燒牛肉沙律配泰式香草汁,這道菜非常清爽,牛肉燒得剛好,沙律蔬菜新鮮多汁,泰式香草汁提供了一種獨特辣味,非常開胃。海膽忌廉汁蟹肉意大利飯非常豐富,海膽味道非常濃郁,配上蟹肉和意大利飯,口感非常豐富。最後是XO醬蟹肉扁意粉,意粉煮得剛好,XO醬提供了一種辣味和香味,搭配上蟹肉,非常美味。

2023-05-28 77 浏览
大角咀超多小店林立,而每間質素都唔錯~ 今次嚟到Cobalt呢間裝修有格調、有心煮食既西餐廳試試佢地既dinner!首先,裝修同餐具碗碟都好靚,甚至門框、餐櫃,同埋碗碟既顏色係matched㗎,都係典雅既藍色,加上左手邊一整排既酒櫃,大大提升咗進食格調😌-燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣)$108有驚喜!燒牛肉份量唔少,燒得啱啱好,介乎軟稔同有咬口之間,又有牛味,簡直食唔停口😋 沙灘菜好新鮮,個泰式汁亦好夾,好好味! -脆炸牛油果配泰皇醬 $78第一次食炸既牛油果🥑,幾有趣哈哈,出奇地係夾,而且唔膩! 個醬有啲似mayo,幫咗道菜好多,去帶個層次感出嚟,加埋係幾好食😙-烤法式羊架配薯菜 $268羊架嗌咗medium,嚟到係真係medium,火喉掌握得剛好,比個讚👍🏻羊架有4支,配埋薄荷醬甜甜哋,好好味! 配菜薯蓉超好食,好綿密又甜🤩 個擺盤仲要好靚好藝術品😍總結:推介!✨廚師們係有心去煮食,係細節位同配搭上食得出同睇得出,服務亦好好,值得再去👍🏻

-燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣)$108

-脆炸牛油果配泰皇醬 $78

-烤法式羊架配薯菜 $268

燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣 )
2023-05-28
燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣 )
烤法式羊架配薯菜
  • 燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣)
Just randomly getting in this place for dinner and what a surprise that its so nice! Entering the restaurant, at my left is a wall of wine which look very cool! We are dining with high tables with a screen projecting some scenery and I loved the ambience so much! Got the roasted U.S.A Prime Beef Salad with Thai Herb Dressing as starter. The beef was very well cooked at the right level of softness which is amazing, the thai herb dressing added extra flavor and touch to the salad and I really reco

Got the roasted U.S.A Prime Beef Salad with Thai Herb Dressing as starter. The beef was very well cooked at the right level of softness which is amazing, the thai herb dressing added extra flavor and touch to the salad and I really recommend this dish.

For the main I got a spicy chicken thigh with herbs seasonings which is off the menu. The chicken is well-cooked as well and its quite big for me to finish it. The seasoning was kinds similar with the salad so it you picked the salad you might consider getting another main.

Highly recommend this place and I would definite visit again!
2023-05-24 17 浏览
我同我女朋友去咗大角咀嘅Cobalt餐廳,試咗佢哋嘅香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍同海膽忌廉汁蟹肉意大利飯,加上啲浪漫嘅音樂,真係一個難忘嘅晚上。啲伊比利亞黑毛豬鞍好嫩,香煎嘅外皮帶咗啲脆口,加埋啲香料同埋啲醬汁,味道好豐富。啲蟹肉意大利飯就更加唔得了,啲意大利飯煮得剛剛好,啲蟹肉就好新鮮,配埋啲海膽忌廉汁,真係好滑順,味道又好鮮甜。而且,Cobalt餐廳嘅音樂好浪漫,加埋啲燈光柔和,啲氣氛又好舒服,適合情侶約會。歌曲好似配合啲食物嘅味道,令我哋更加投入到呢個浪漫嘅氣氛當中。Cobalt餐廳嘅服務員都好專業同埋友善,佢哋會為你提供專業嘅建議同埋幫助。啲餐廳嘅裝修都好精緻,令整個餐廳都好有質感同埋高貴感。總括而言,Cobalt餐廳係一個好浪漫嘅地方,啲食物好好味,啲環境同埋音樂都好出色。如果你想同心愛嘅人度過一個浪漫嘅晚上,或者慶祝特別嘅日子,Cobalt餐廳絕對係一個好選擇。

2023-05-23 27 浏览
我發現大角咀真係好多元化嘅地區除咗有一啲平民嘅小食之外,亦都有呢啲相對較為高級嘅餐廳一入到去已經俾佢嘅酒櫃吸引咗餐廳嘅燈光亦都令到人感覺到好放鬆餐牌上面嘅選擇都非常之多元化而我哋今日嚟到就梗係要食佢嘅扒紫菜鹽酥魷魚圈炸得好香脆可口但係食落一啲都唔覺得佢油膩魷魚圈都幾厚身份量都幾多,配埋個他他醬,非常開胃燒牛肉沙律配泰式香草汁牛肉都幾嫩滑,火喉都控制得錯同埋冇諗過肉嘅份量都幾多配搭埋新鮮嘅沙律菜,開胃嘅泰式香草汁,辣辣地得來幾開胃烤法式羊架配薯菜五成熟成個外觀好靚羊架嘅厚度好夠店員推薦我哋食五成熟,果然入口相當之細嫩羊肉味道都幾突出另外,下面仲有烤過嘅雜蔬顏色配搭得色彩斑斕,令到我哋嘅食慾大增整體上店員嘅態度非常之有善,出餐嘅速度亦都好快亦都有見到好多隔籬枱嘅客人會食吓生蠔飲下酒,成個感覺都好似好放鬆,非常適合同朋友出嚟傾吓計聚餐

我發現大角咀真係好多元化嘅地區
除咗有一啲平民嘅小食之外,亦都有呢啲相對較為高級嘅餐廳

一入到去已經俾佢嘅酒櫃吸引咗
餐廳嘅燈光亦都令到人感覺到好放鬆

餐牌上面嘅選擇都非常之多元化
而我哋今日嚟到就梗係要食佢嘅扒

紫菜鹽酥魷魚圈炸得好香脆可口
但係食落一啲都唔覺得佢油膩
魷魚圈都幾厚身
份量都幾多,配埋個他他醬,非常開胃

燒牛肉沙律配泰式香草汁
牛肉都幾嫩滑,火喉都控制得錯
同埋冇諗過肉嘅份量都幾多
配搭埋新鮮嘅沙律菜,開胃嘅泰式香草汁,辣辣地得來幾開胃

烤法式羊架配薯菜五成熟
成個外觀好靚
羊架嘅厚度好夠
店員推薦我哋食五成熟,果然入口相當之細嫩
羊肉味道都幾突出
另外,下面仲有烤過嘅雜蔬
顏色配搭得色彩斑斕,令到我哋嘅食慾大增

整體上店員嘅態度非常之有善,出餐嘅速度亦都好快
2023-05-18
  • 烤法式羊架配薯菜
2023-05-19 16 浏览
真係好耐都唔經過e 度一次,但係今次又比左撞左入依間餐廳餐廳出面睇感覺好似好貴咁,但睇下menu 先發覺其實又還好入面都係以高枱為主,店員服務好好,一下就知我想坐埋d 幫手推我入去餐廳內仲有個房仔好似可以包房,入面仲有得唱k食物方面,叫個陣未有期待,而家食完就可以叫大家期待下蕃薯條!比薯條嘅口感更正常味道微甜,係我一直都幾鐘意食嘅野。但真係唔係間間西餐廳都有。我地揀左黑松露醬,好濃黑松露味沙津開胃。咁熱天氣食生菜真係好清爽。入面仲有脆脆地嘅面包粒同煙肉揀左青檸味嘅雞翼,真係估唔到份量有咁多。本身以為頂龍 4 隻,點知成堆!仲要入面爆汁咁juicy, 真係好驚喜!牛油果意粉! creamy 得黎又掛汁。仲有牛油果粒,我地兩個女仔分份量好夠我有d 後悔叫左一個心太軟。。。我應該要叫兩個🥹朱古力流心但唔太甜,自己食一個都唔會膩。隔離個冧酒提子雪糕真係好出酒味,加埋提子香,比酒店個d 更好食。。。跟住好好笑嘅係我個friend又唔知點解多多手手走去食碟上黃色一粒粒嘅野,仲叫我食埋一份🤣🤣🤣🤣🤣又係驚喜。伴碟姐,洗唔洗玩到份子料理(店員其後講我地知)好正的味道。精華都濃縮左係一粒野度整體黎講餐廳
真係好耐都唔經過e 度一次,但係今次又比左撞左入依間餐廳
餐廳出面睇感覺好似好貴咁,但睇下menu 先發覺其實又還好
餐廳內仲有個房仔好似可以包房,入面仲有得唱k
食物方面,叫個陣未有期待,而家食完就可以叫大家期待下

我有d 後悔叫左一個心太軟。。。我應該要叫兩個🥹

整體黎講餐廳味道好正,份量又足,如果唔係location 唔係旺位,應該要排隊先食到🤫
2023-05-15 28 浏览
好耐都冇約朋友出黎Chill,咁啱落左幾日雨終於放晴,就約朋友出黎食個cill lunch。 朋友話大角咀開左好多新食肆,所以就約黎大角咀既Cobalt。行過大角咀既內街,直到Cobalt, 周圍真係開左唔少新食肆,下次都可以再黎食多啲野。Cobalt 門面好靚,係酒吧既格局,但都有正餐食,好唔錯。因為係酒吧,我同朋友一坐底就叫左2杯惠比壽啤飲,超爽。跟住就叫左XO辣醬蟹肉扁意粉。 個扁意粉唔錯,好多蟹肉,辣味都剛剛好。 食辣既意粉感覺好得意。 而且佢既份量都ok, 2人食都夠,唔怕太少。然後更係要試下佢地既扒類。 我地叫左烤美國草飼安格斯西冷扒,5成熟。 好多配菜,塊扒都算厚,但就瘦左啲,如果肥返少少就可以有多啲肉汁,好味啲。整體都好唔錯,下次可以再黎食下其他野。
因為係酒吧,我同朋友一坐底就叫左2杯惠比壽啤飲,超爽。

整體都好唔錯,下次可以再黎食下其他野。
2023-05-15
下午茶
2023-05-15 21 浏览
今天我去了位於大角咀的COBALT酒吧西餐廳,這家餐廳以藍色為主軸的簡約設計讓人一進去就感受到了一種舒適的氛圍。這裡主打歐陸菜,但也提供了一些亞洲口味的菜餚。酒櫃入面,酒既選擇都非常多,花多眼亂。首先我們叫左一個明太子蟹肉天使麵,這道菜讓我印象深刻。天使麵搭配上濃郁的奶油醬汁和新鮮的蟹肉,再加上香氣四溢的明太子,絕對是一道讓人回味無窮的美食。接下來我們點了一份烤法式羊架配薯菜,這道菜是我最喜歡的。羊架烤得剛剛好,表面焦香內裡嫩滑,肉質鮮嫩多汁。而且餐廳的廚師還特別為這道菜製作了一種獨特的醬汁,充滿了清香的酒味,讓人吃了之後回味無窮。最後我們點了一個甜品特濃比利時朱古力心太軟,這道甜品讓我完全陶醉其中。心太軟蛋糕焗得剛剛好,外脆內裡流心朱古力非常香濃,再加上真正的雲呢拿雪糕,讓人一口接一口地吃下去。COBALT酒吧西餐廳絕對是一個值得一試的好地方。

酒櫃入面,酒既選擇都非常多,花多眼亂。

COBALT酒吧西餐廳絕對是一個值得一試的好地方。
2023-05-13 21 浏览
嚟到大角咀其實都有好多店舖美食,今晚揀左間酒吧式設計!店舖入門口已擺設多款不同嘅酒類,有些酒瓶仲好持別添!以長枱高櫈酒吧式格調,深藍及黑色為主色!西式晚餐做主打!晚餐揀左:一個主菜+意粉+沙律1️⃣ 烤法式羊架配薯菜 $268羊架烤至五成熟剛剛好,一啲都唔“酥”肉質好嫩及juicy,加埋色彩繽紛嘅配菜,份量都唔少!食得、打卡兩者都好滿足!2️⃣ 明太子蟹肉天使麵 $178意粉有明太子嘅味道,天使麵煮得軟硬度適中!加上至愛的蘑菇片,味道不錯呀!3️⃣ 燒牛肉沙律配泰式香草汁 $108整碗沙律有五六塊燒牛肉!牛肉燒得粉紅嫩滑,配上新鮮嘅沙律菜!醬汁以酸甜帶點微辣,口感好豐富!令人十分開胃!總括來說:一班人能夠到酒吧開懷暢飲!一邊吃晚餐,一邊傾談,是工作後輕鬆的好地方!

晚餐揀左:一個主菜+意粉+沙律

1️⃣ 烤法式羊架配薯菜 $268

2️⃣ 明太子蟹肉天使麵 $178

3️⃣ 燒牛肉沙律配泰式香草汁 $108

2023-05-11
2023-05-12 13 浏览
位於大角咀的 COBALT 餐廳,以其簡約的設計和藍色裝潢主題吸引著顧客。這家酒吧西餐廳主打歐陸菜,並提供亞洲口味的菜餚,與美酒配搭更能增添滋味。由於今次開車過來,無法品嚐他們琳琅滿目的酒單。不過,我們點了幾道美味的佳餚。首先,我們品嚐了明太子蟹肉天使麵。這道菜的融合獨特,味道鮮美。濃郁的奶油醬汁把每根天使麵都包裹得恰到好處,而明太子的鹹香和蟹肉的鮮甜完美交織,讓人陶醉其中。接著,我們享用了烤法式羊架配薯菜。老婆選擇了七成熟的烤法,侍應提醒我們這樣的烹調方式可能會讓肉質稍顯乾燥。但我們覺得口感還不錯,表面的鮮嫩紅色和內部保留的肉汁都令人讚嘆。特別值得一提的是羊架的醬汁,清香的酒味與羊肉相得益彰。最後,甜品環節,我們選了特濃比利時朱古力心太軟。這道甜品簡直美味至極!心太軟蛋糕烘焙得恰到好處,外層酥脆,裡面流心朱古力香濃無比。搭配雲呢拿雪糕,口感層次豐富。雪糕上的真雲呢拿子更顯出餐廳的用心,而非用香精香油取巧。COBALT 餐廳的每一道菜都彰顯了細緻的心思,從食材選擇到烹調方式,都令人驚艷。

2023-05-11
  • 烤法式羊架配薯菜