2023-06-07 589 浏览
2023.02.26 dinner呢一日,係康城睇完戲,走返出去食。。。醒起呢間,點知係openrice 訂位仲要有九折優惠,就決定食呢間,坐低睇餐牌,都好似唔同咗,不過我哋上次嚟都已經係好耐之前🤪讚咗先,店員大部份都有禮👍🏼 尤其是其中一位,我哋覺得佢應該係老闆,好細心又好照顧客人感受😊👍🏼👍🏼揀咗一陣,係set dinner 到只揀到一樣,西班牙辣肉腸大蝦青醬意粉,只係$108!抵!另外散叫一個煙三文魚鮮茄汁意大利粉,散叫都有一杯免費茶,實在太好了!只係$88,都好抵食呢😃👍🏼晚餐就多咗一個湯or 沙律、再一個炸蟹肉雲吞,湯係雜菜湯,好夠熱,有少少辣,好味😋 炸蟹肉雲吞有兩粒,啱晒!我哋一人一粒,都好味😋所有食物都好夠熱!兩個意粉都好夠份量😃👍🏼 我倆都覺得煙三文魚鮮茄汁意大利粉好味啲,個茄汁整得好鮮味😋 個辣肉腸大蝦青醬意粉就好正常,淡味咗少少⋯⋯🫢
2023.02.26 dinner

餐雜菜湯
炸蟹肉雲吞有兩粒,啱晒!我哋一人一粒,都好味😋
炸蟹肉雲吞
煙三文魚鮮茄汁意大利粉
個辣肉腸大蝦青醬意粉就好正常,淡味咗少少⋯⋯🫢
西班牙辣肉腸大蝦青醬意粉
2023-05-26
餐雜菜湯
嗰日假期走到去新都城,發現開咗好多新餐廳,其中一件最值得開心的事,是開了coffee art,終於有靚咖啡飲了!❤️❤️❤️❤️由於假期,都有不少人喺門口等位置,但到好快可以入座的,喺門外已經見到入邊有好多美味的甜品,望落去都頗吸引的!最重要是他的咖啡,他的咖啡無論是摩卡、Latte,見到師傅都會非常用心製作拉花,望到杯咖啡心情都特別靚😆😆以咖啡來計,他的質素都是非常高,而且看得到是精心製作的❤️❤️❤️❤️

2023-01-05 1009 浏览
💛💛💛今日要等朋友收工所以搵左間cafe坐下美美呢個元朗人去到寶琳真係好迷惘😵‍💫好彩見到呢間cafe📍Coffee Art因為我係約左朋友食dinner所以就淨係嗌左小食✅炸粗薯條配黑松露醬💰$48薯條新鮮炸起 好脆好熱🍟黑松露醬有啲膩✅熱情果芝士蛋糕💰$45呢個係店員叔叔介紹比較冇咁甜嘅甜品🍰另外有芝麻同芒果荔枝咁熱情果味都幾refreshing嘅食完都唔會好滯✅Espresso Tonic💰$44☕️個tonic water甜左少少但啡味都唔差另外叔叔仲有介紹佢地個frech toast🍞佢話有成3塊大大塊好抵食 但驚我食唔哂叫我下次同朋友一齊黎食😆呢間店可能因為開喺民居 感覺好親切店員同客人有講有笑好似街坊咁🥰同埋我食少少野喺間舖度坐左兩個鐘好多謝佢地冇側目我😚😚
💛💛💛

另外叔叔仲有介紹佢地個frech toast🍞
佢話有成3塊大大塊好抵食 但驚我食唔哂
叫我下次同朋友一齊黎食😆
呢間店可能因為開喺民居 感覺好親切
店員同客人有講有笑
好似街坊咁🥰
同埋我食少少野喺間舖度坐左兩個鐘
好多謝佢地冇側目我😚😚
2022-11-17 822 浏览
話說今日突然有假放,見呢間cafe咁多好評就專登搭車嚟試下。一入去已經覺得職員好有禮貌,落單後見到隔籬枱有一對老人家,唔識用QR code落單,但又好想試下自己落😂 職員好有禮貌咁教佢哋,好有耐性👍🏻 真心值得一讚Lunch menu都幾抵,最平$75,有前菜、主菜同飲品。揀咗食carbonara,有驚喜,好好食!👍🏻 仲有雖然佢叫lunch menu,但其實serve到6pm 😂 不過2:30pm開始有下午茶就仲平環境好舒服,有機會一定會再嚟😗

環境好舒服,有機會一定會再嚟😗
2022-11-17
2022-10-22 908 浏览
平時見寶琳好似無咩野食咁 但原來新都地中心入面有間ℂ𝕒𝕗𝕖裝修都幾靚 同埋都幾多人幫襯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)美國極黑和牛芝士漢堡 配炸薯角 ($138)極推薦 呢個真係必點❗️首先佢個賣相已經極吸引 同menu係完全一樣 仲要好足料 burger除咗有蛋、芝士、和牛、洋蔥 仲有煙肉🥓一啖係完全咬唔到個包🤣沙律落咗柚子醬 甜甜地都幾特別 薯角岩岩炸好熱辣辣脆卜卜好好食 都幾有薯味🥔對比起薯條 我覺得佢地啲薯角仲好味🥰講返個burger先 無諗過佢個蛋真係流心 令到成個burger都充滿着蛋汁好正啊真係🍳另外佢塊和牛係厚厚一塊 肉質嫩滑之餘亦好有牛味 煎到都幾香口 仲好juicy🤤連埋啲洋蔥同菜 口感真係一流💛佢連個包都係外脆內軟 個人覺得煎香咗嘅包真係好加分🥺🥺會想再黎食🥺蟹肉/蟹柳/帆立貝藍芝士忌廉汁手捲粉 ($128)賣相都幾吸引 但就唔太食到蟹肉同藍芝士 同埋手捲粉都偏硬 店員就提醒我地佢地嘅手捲粉本身係偏硬身少少 如果唔想咁硬下次order個陣可以講聲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)泰式酸辣雞肉意大利粉 ($88)味道不過不失 有啲甜甜地同辣辣地 擺盤有啲糖係側面俾你點😂覺得味道有啲偏辣 唔算特別推薦~

美國極黑和牛芝士漢堡 配炸薯角 ($138)

美國極黑和牛芝士漢堡配炸薯角

蟹肉/蟹柳/帆立貝藍芝士忌廉汁手捲粉 ($128)

泰式酸辣雞肉意大利粉 ($88)

炸粗薯條配黑松露醬 (+$38)
味道不過不失 呢個價錢有黑松露醬都幾加分😋

焦糖雞翼 (+$35)
焦糖唔會話好甜 煎得都算外脆內嫩~

❣️個𝕓𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣都幾推薦大家食😚整體黎講食物同服務質素都唔錯 都坐得幾舒服 原來餐茶仲可以幫手加熱水refill 呢個真係幾加分 食完staff仲有問我地有咩可以改善 睇得出佢地都幾用心聽客人意見💛

⚠️ 唔同分店個裝修同Menu都好唔同 想跟我食burger嘅話就要去寶琳嗰間喇ʕ•ᴥ•ʔ

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
2022-09-25 1540 浏览
Weekend 好多時經過這店,都會見到好多客人,所以我會選擇5-6pm來吃個late tea,人較少,環境較寧靜,坐得較舒服。喜歡這裡的Tea Set 是每天供應(14:30-18:00),還提供 Mini All Day Breakfast 呢! Mini All Day Breakfast 本身有牛奶滑蛋,Sourdough 及雜菜沙律,另有四款配料可選擇,分別是煙肉,英式豬肉腸,香草蘑菇或價錢貴些小的煙三文魚。我不喜歡煙肉,腸仔,通常都選擇香草蘑菇。蛋滑,蘑菇味道一般,沙律菜新鮮爽脆,配上柚子汁甜甜的都幾特別,sourdough已塗上了牛油,有時脆,有時煙靱。$52 (煙三文魚要$60)包一杯熱紅茶或綠茶。如要冷泡紅茶或綠茶就加$10。想轉其他飲品就享有減$10優惠。我通常會叫熱朱古力,這裡用比利時70%朱古力(無糖),甜度適中,味道不錯😋。Tea Set 我也試過香煎雞扒配焦糖菠蘿九層塔,牛角包窩夫。雞扒煎得不會乾,菠蘿碎粒酸甜適中,牛角包窩夫鬆脆,幾好。侍應哥哥建議每樣少少一起吃,我就乖乖試一下😊,一口裡面有不同味道,不同口感,都不錯。略嫌沙律菜太少。Belgium Cho

我不喜歡煙肉,腸仔,通常都選擇香草蘑菇。
Mini All Day Breakfast

Tea Set

Tea Set

Chicken

雞扒煎得不會乾,菠蘿碎粒酸甜適中,牛角包窩夫鬆脆,幾好。

Belgium Chocolate

Belgium Chocolate,拉花幾靚。

若吃不飽,可再加甜品,享有減$10優惠。
桂花豆腐Cheese Cake

喜歡這裡的cheese cake比較light ,特別這款桂花豆腐cheese cake 更light,吃完一件可再吃另一件😂。喜歡那豆腐的口感,芝士味較淡,我okay。

下午茶時間來這裡放鬆一下,很是享受!

下午茶
桂花豆腐Cheese Cake
2022-08-05 877 浏览
Coffee Art哩間cafe行簡約文青路線,裝修得好靚好啱打卡。好啱放假嚟chill 吓,嘆下tea。今次叫咗份tea 再加咗啲小食蛋糕。-------------------------🥐香煎雞扒配焦糖菠蘿九層塔,牛角包窩夫 $68雞扒煎得啱啱好,雞皮香脆,肉汁juicy。上面酸甜酸甜嘅焦糖菠蘿好開胃。牛角包又烘得好鬆軟,好食。沙律菜新鮮🍟炸粗薯條配黑松露醬 +$38粗薯條炸到金黃色,有薯香。但黑松露醬味道可以再出啲🍗焦糖雞翼焦糖唔會太甜,雞翼都係皮脆肉嫩🍰桂花豆腐芝士蛋糕個人偏好口感扎實啲嘅芝士蛋糕,但哩款偏creamy。淡淡嘅桂花配豆腐味又幾清新🍵小山圓牛奶綠茶綠茶味好濃☺️同牛奶比例啱啱好。仲有靚靚拉花tim-------------------------題外話,哩度嘅裝修真係好用心,大家知唔知哩張化學結構係乜嘢嚟呢?Coffee Art地址🎈將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下G95號舖
Coffee Art

-------------------------
🥐香煎雞扒配焦糖菠蘿九層塔,牛角包窩夫 $68

🍟炸粗薯條配黑松露醬 +$38
粗薯條炸到金黃色,有薯香。但黑松露醬味道可以再出啲

🍗焦糖雞翼
焦糖唔會太甜,雞翼都係皮脆肉嫩

🍰桂花豆腐芝士蛋糕

🍵小山圓牛奶綠茶
綠茶味好濃☺️同牛奶比例啱啱好。仲有靚靚拉花tim

-------------------------

Coffee Art
地址
🎈將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下G95號舖
2022-08-03 536 浏览
如果有睇過我之前嗰啲食評,應該知道我係好鍾意食all day breakfast 😘 去到邊都係想試吓, again, 我明白其實早餐嘅方式萬變不離其宗, 但最重要係要睇吓餐廳點樣準備擺碟同埋安排, 才能特顯餐廳是否有心機製作呢度嘅早餐重點係有牛油果同埋沙律🥗,係比較健康;而且仲有三文魚🍣 肉類嘅份量就會比較少,因為只係得兩條腸;所以我覺得幾啱女仔食兩塊麵包係法國麵包,我鍾意加埋啲蛋一齊來食,口感會比較豐富如果唔夠飽仲可以加蛋糕,輕輕鬆鬆坐喺度都幾舒服㗎
餐廳是否有心機製作

兩塊麵包係法國麵包,我鍾意加埋啲蛋一齊來食,口感會比較豐富

如果唔夠飽仲可以加蛋糕,輕輕鬆鬆坐喺度都幾舒服㗎
位於新都城嘅依間Cafe喺地鐵站行唔使3分鐘就到 地點好方便🚶🏻‍♀️入到去雖然唔算好大 但係環境舒服 好適合chill一個下晝😌All day breakfast 🥗好足料嘅全日早餐 食完之後好滿足!當中有煙三文魚他他 係其他餐廳好少見到會包左喺all day breakfast入面 而且做得好味 吾錯吾錯👍🏼龍蝦尾香濃芝士龍蝦汁手捲粉🦞嚟到嘅時候望到個龍蝦唔係想像中咁大 作為龍蝦控嘅我有少少失望🥲但食落又有另一番睇法 個手捲粉同汁都好有誠意個汁好濃郁 夠龍蝦味 所以令成碟野食落都好好食呢個價錢來講算係抵玩🤪

All day breakfast 🥗
好足料嘅全日早餐 食完之後好滿足!

龍蝦尾香濃芝士龍蝦汁手捲粉🦞
但食落又有另一番睇法 個手捲粉同汁都好有誠意
個汁好濃郁 夠龍蝦味 所以令成碟野食落都好好食
呢個價錢來講算係抵玩🤪
Weekend 就係要hea 要chill 要慢活 要享受好日都唔入嚟 #寶琳 #新都城中心 終於有多個 #懲罰 選擇啦🤗諗都唔駛諗 一於搵佢出嚟👯‍♀️👯👯‍♂️Weekend都有Tea Time 有 #minialldaybreakfast 有 #潛艇burger 選擇不過今日我揀。。。🤤🤤#香煎雞扒配焦糖菠蘿九層塔汁牛角包窩夫 $68由於雞扒 #即叫即煎 所以order時店員已 #溫馨提示要等around 10 mins 不過最後 around 5 mins 已經上枱啦~雞扒 外脆內滑 又juicy 初時以為窩夫上面嗰啲係煎完嘅雞油點知原來係雞汁😂😂雞樣煎得夠脆 但雞肉又juicy 又嫩滑 👍🏻👍🏻雞扒上面配有 #焦糖菠蘿 仲要加埋個 #九層塔汁 令到成件事refresh 咗 酸酸甜甜 至於 #牛角包窩夫 係鹹牛角包 內裡煙煙韌韌 仲有埋 #沙律菜🥗 健康啲~Tea set 有跟熱飲 不過可另加錢選擇咖啡我就當然例牌 #flatwhite 另加 $25品賞完食物 再可以慢慢chill著享受杯flat white Weekend就是應該這麼hea‼️===================

Weekend 就係要hea 要chill 要慢活 要享受
諗都唔駛諗 一於搵佢出嚟👯‍♀️👯👯‍♂️

Weekend都有Tea Time
不過今日我揀。。。🤤🤤

#香煎雞扒配焦糖菠蘿九層塔汁牛角包窩夫 $68

由於雞扒 #即叫即煎 所以order時店員已 #溫馨提示
要等around 10 mins
不過最後 around 5 mins 已經上枱啦~
雞扒 外脆內滑 又juicy
初時以為窩夫上面嗰啲係煎完嘅雞油
點知原來係雞汁😂😂
雞樣煎得夠脆 但雞肉又juicy 又嫩滑 👍🏻👍🏻
雞扒上面配有 #焦糖菠蘿 仲要加埋個 #九層塔汁
令到成件事refresh 咗 酸酸甜甜

至於 #牛角包窩夫 係鹹牛角包
內裡煙煙韌韌
仲有埋 #沙律菜🥗 健康啲~

Tea set 有跟熱飲 不過可另加錢選擇咖啡
我就當然例牌 #flatwhite 另加 $25
Flat  white

Weekend就是應該這麼hea‼️

=====================
#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowcafe #yellowpolam #yellowtseunkwano #yellow寶琳 #yellow將軍澳 #yellow新都城
#hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2022-06-19
Flat  white
2022-05-28 366 浏览
蟹肉、蟹棒、帶子芝士忌廉汁手捲粉$128Flat white+$25黑松露醬炸粗薯條+$38好味指數:😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:黃店。之前有事要去寶琳。我這cafe 控當然要順便探索一下寶琳的cafe。選了位於新都城一間cafe。Cafe 食物味道不過不失,捲粉口感不錯。但當天的latte 就沒有美美的拉花🥲金黃色的炸粗薯條🍟夠脆口。如果黑松露醬的黑松露味再濃一點會更好。必說的是有位上了年紀的侍應服務態度超級好!點餐後,主動提供水給客人清洗餐具。知道我點薯條🍟,又主動給我一樽茄汁。他真的是一位非常有禮貌又有熱誠的侍應!可說是5星級服務!
蟹肉、蟹棒、帶子芝士忌廉汁手捲粉
Flat white
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

2022-04-28 466 浏览
開張已經有一段長時間了,終於找到機會來試一下了。我們二人叫了兩個午市套餐,分別選擇了冬陰功大蝦意粉及無激素豬扒焦糖菠蘿九層塔汁配薯角,前菜沙律和例湯各一,再加一杯焦糖咖啡和香茅芝士蛋糕。兩個主菜味道不錯,各有驚喜。冬陰功大蝦意粉,味道特別,意粉有趙口,豬扒肥瘦適中,易入口,不過略嫌焦糖菠蘿太甜,容易滯,但是配菜薯角值得一讚。咖啡要套餐飲品加錢轉,味道不錯,香滑不苦澀,下次再試試叫其他,而蛋糕就一般。
例湯
沙律
冇激素焦糖菠蘿九層塔汁配薯角
  • 冬陰功大蝦意粉
  • 英國無激素豬扒焦糖菠蘿九層塔汁配薯角
中午又是吃飯時間,來到屋企附近的新都城l中心一期的Coffee Art 順便飲杯咖啡☕,Set Lunch🍽只有星期一至五供應,時間由11:30am~18:00pm,一共有三個Course ,分別有頭盤、主菜及飲品,也可以用優惠價追加配飲品及小食。😁今次我點了兩個set lunch ,頭盤可以選擇是日餐湯或柚子汁雜菜沙律。我們頭盤選擇各一😊柚子汁雜菜沙律🥗有清新的柚子香,幸好味道都不會太酸,沙律菜都好爽口,不錯。🌽🥣粟米忌廉湯味道都不會太鹹,粒粒粟米都好香甜,質感都不會太濃稠,味道也不錯。😄🍝🍳溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉($75)~有好多配料包括白菌、煙肉加上自家制忌廉汁和意粉一起制作,再配上特色半熟溫泉蛋,醬汁頗多、拌勻溫泉蛋再舀起意粉,意粉都好掛汁且夠份量,值得推介。😄🥩🐷英國無激素豬扒配焦糖菠蘿九層塔汁、炸薯角🥔🍟($128)~豬扒都好大塊有咬口帶肉汁,煎得又不會乾柴,火喉適中,肉質也更鬆軟,吃起來啖啖肉,皮骨位置帶肥肉,煎出脂肪都香,炸薯角都好脆口又沒有太多油。🙂Matcha Latte(+$38)🍵~抺茶味都好清新,馥郁茶香及滑順口感,店中採用明治鮮奶,所以幼味都十分濃厚香滑。
雜菜沙律、粟米忌廉湯
英國無激素豬扒配焦糖菠蘿九層塔汁、炸薯角
Matcha Latte(+$38)🍵~抺茶味都好清新,馥郁茶香及滑順口感,店中採用明治鮮奶,所以幼味都十分濃厚香滑。🍵🥛😛
Matcha Latte
Sea Salt Caramel Latte(+$28)~少少甜香也有鹹味,牛奶與咖啡的份量都好平衡,拉花的圖案都好美。☕🥛
海鹽焦糖鮮奶咖啡(另加$28)
飯後追加多份蛋糕及咖啡,店員都好熱誠協助我們落單,幫我們轉了個Cake Set,而且當我行近看看包裝的咖啡豆,都好細心介紹了一些咖啡豆給我,店員服務真是好殷勤又nice。😀
🎂☕冧酒提子提拉米蘇($45)~酒味都好重,不過咖啡味都好濃郁,質感軟滑美味。🥰
冧酒提子提拉米蘇( Cake Set)
Americano(+$25)~點了個Cake Set 配杯美式咖啡,來自埃塞俄比亞的咖啡豆,咖啡帶有花香及微酸,酸中帶甜,整體平衡感佳。😛
整體食物水準高、服務都有禮又有熱誠,環境都好舒適,坐近落地玻璃窗有自然光線引入,座位都好寬落,嘆杯咖啡食個lunch 都是不錯的選擇。😊😋
美式咖啡(cake set $70)
2022-04-06
雜菜沙律、粟米忌廉湯
英國無激素豬扒配焦糖菠蘿九層塔汁、炸薯角
Matcha Latte
海鹽焦糖鮮奶咖啡(另加$28)
冧酒提子提拉米蘇( Cake Set)
美式咖啡(cake set $70)
2022-04-03 369 浏览
星期日呢一間cafe 唔洗排隊就有位🤞🏽不過認真 食物質素真好普通🫥🫥🫥兩個人叫左all day breakfast - 入面就有炒蛋 德國腸 炒磨菇 煙三文魚 沙律菜 牛油果薯仔沙律 同多士 老實講呢啲野出錯機會本身就好低😕 但係竟然個沙律有少少怪味 個多士又超冧 本身以為佢係脆😜😜😜😜蟹棒蟹肉帶子藍芝士手卷份 - 好重芝士味 其實食落好濟 😜😜 不過海鮮都算多 每樣都有兩粒 可能真係預咗兩個人分黎食😂😂😂另外叫咗兩杯咖啡質素都算正常 不過不失對得住個價錢既😜兩個人食左300 人均150
星期日呢一間cafe 唔洗排隊就有位🤞🏽
不過認真 食物質素真好普通🫥🫥🫥
兩個人叫左
另外叫咗兩杯咖啡質素都算正常 不過不失對得住個價錢既😜
兩個人食左300 人均150
2022-03-28 334 浏览
疫情期間一定要支持小店,屋企樓下呢間咖啡店,我每月都會 幫襯幾次。佢哋轉咗新menu,又去支持下。 揀咗無激素豬扒,好嫩好好味, 食咗少少先記得影相。 再試下啲伴菜,嘩! 佢個九層塔菠蘿, 睇佢唔出係非常好味, 有啲搶咗豬扒主角嘅角色。推介~唔該店主出多D九層塔既食物!然後點咗個新出嘅雜苺麻薯窩夫畀我仔, 我見tiramisu好似仲好味,但仔鍾意食士多啤梨雜苺。最後一杯嚟杯dirty,奶夠凍, 影完相都未散曬,滿滿厚厚暖暖的咖啡油,之後凍凍的,甘甘的,多重口感。 我唔係好識飲咖啡,但我鍾意飲。滿足的一餐。
滿足的一餐。
2022-03-27