2021-08-17 81 浏览
之前係網上見到好多人去餐廳打卡,原來餐廳主打藝術打印咖啡或巧克力,可以send 相比佢打印落杯咖啡或朱古力到,唔怪得咁多鏡粉黎打卡啦,所以今日我地特登黎潮聖。餐廳裝潢融入了很多藝術成份,有草間彌生,村上隆等人氣展品,同時亦可以視覺和味覺享受,設計非常有心思。風乾火腿田園沙律沙律夠新鮮,食落好Fresh香煎慢煮三文魚扒一上枱,香味撲鼻,三文魚皮煎得又脆又香,三文魚煎得剛剛好,魚扒中央呈粉紅色,口感好柔滑,沾上蒜泥汁,味道更提升,配菜意大利黃瓜和菠菜苗都好好食。元氣精華酸種麵包上有滿滿的炒蛋、小黃瓜、新鮮粒粒蕃茄、煙肉、芝士腸,以個配搭幾特別,估唔到味道好夾,而且夠飽肚。藝術打印朱古力最特色就係可以整好靚既圖案係咖啡或朱古力上面,好靚呀成杯朱古力,完全唔捨得飲,因為會整花佢,而且朱古力道亦好濃郁,睇得又飲得,真係非常適合打卡。Honey Lime 好大杯,味道好清新,夏天飲最適合不過

風乾火腿田園沙律
沙律夠新鮮,食落好Fresh

香煎慢煮三文魚扒

元氣精華

藝術打印朱古力

Honey Lime
好大杯,味道好清新,夏天飲最適合不過
2021-08-15 113 浏览
走進k11就是chill ,入埋musea 更是氣質到不行🤣🤣(自己都覺有點誇🤣🤣)不過講真,入得黎musea 都唔會搵到平野食架啦,但呢間算cp值高。特別是同女仔黎,真係影相都可以玩好耐,加上食物擺盤又靚,味道又好。打印圖朱古力超級香濃,唔會死甜,好香可可味。大蝦茄蓉意粉,一放上枱已經聞到好香蕃茄味。意粉好彈牙好有口感,大蝦數量足夠一點也不吝嗇。招牌沙樂美腸芝士薄餅,香脆薄底,沙樂美腸微辣,面頭有一隻類似蕃茄仔但其實係辣椒一種,好似叫波椒,因為醃製過關係不會辣反而有點酸酸甜甜,更是開胃。重頭戲….我特別欣賞這個tiramisu。餅底浸滿酒味但又不會臨到一pat pat保持微小餅感,食晒整個都唔會漏。面頭嘅咖啡粉微微苦甘,成件事非常出色
打印圖朱古力超級香濃,唔會死甜,好香可可味。
2021-08-11
午餐
2021-08-15 82 浏览
跟閨密搵食除了味道要求,更重要是打到卡和食物外觀要吸睛。呢到就絕對唔會失望。一坐低,已經會問定客人要唔要打印在咖啡面,可send定圖比佢地,我地就反而想要佢地嘅主題公仔,始終是signature 麻。今次我揀左朱古力做底,真心好香濃幼滑,絕對唔係hea貨,而且唔會好甜。小食方面我地要左明太子全雞翼,入面除了明太子仲有紅糯米,口感一流,微微辣,開胃又唔過火。主食我和朋友各自揀左長通粉和多士。長通粉軟硬適中,好有彈性同時個醬汁掛得住,條條都有好香滑嘅蛋黃醬。朋友嘅多士,她說十分有蛋香味,而且煙肉不會太肥,食到咸香腩肉,配上厚肥法包多士,早餐午餐都啱食👍👍👍
跟閨密搵食除了味道要求,更重要是打到卡和食物外觀要吸睛。

主食我和朋友各自揀左長通粉和多士。
2021-08-15 84 浏览
今日同朋友去咗K11 musea食嘢,見到呢度餐廳有好多藝術品仲有村上隆花花各種精品可以買,充滿藝術元素,賣相相當吸引。果然係個打卡熱點餐廳人流都好多,先要喺門口等一兩張枱。小食炸魷魚冬甩配黑松露蛋黃醬汁,魷魚好軟滑,並唔係一般裏面原條魷魚咁,炸粉薄薄一層,外脆內軟。香蒜橄欖油意粉,大量嘅新鮮蘑菇配上松露醬,松露嘅味道濃郁,用咗橄欖油煮嘅意粉特別香,意粉好q彈,面層仲有帕馬森芝士脆片,芝士味道非常香濃,真係令人食指大動。我哋仲叫咗一個甜品,個名好得意叫做斯人若彩虹,遇見方知有。果然係麵包上的美味,朱古力榛子醬同麵包真係好夾,食落去味道唔會太甜仲有好多配料士多啤梨、棉花糖、杏仁片等影相好靚,味道清新得後唔甜膩。飲埋杯香滑既mocha,好滿足。

2021-08-14 91 浏览
網上見到可以印自己喜歡相片的coffee已經心心眼,所以生日當天第一餐就要來。點了一杯咖啡,一杯朱古力……當中有一杯是印上剛過世的狗仔相片,Curator Art & Café的賣點除了印製咖啡或朱古力飲料外,其實食物方面都值得一讚。我地叫了兩個午餐set,一份係水牛芝士蕃茄五穀法包,另一份係香蒜橄欖油意粉,set餐包一份前菜 + 飲品。水牛芝士蕃茄五穀法包同香蒜橄欖油意粉,其實都不錯,而前菜亦都好醒胃,幾好食。整間舖的裝修都好靚好搶眼好七彩繽紛,座位也坐得舒服,整個環境令人食得好開心。

2021-08-13 84 浏览
講到可以與藝術結合喺一齊嘅Café , 一定會聯想到K11 Musea 呢間咖啡店☕️講到同村上隆嘅設計合作餐廳就一會識佢!Chicken lollipops $68呢個雞髀仔🍗食得好方便,外層嘅炸粉唔算太多,仲Keep到有肉汁。咬落外層脆卜卜嫁!外面再加上有少少芝士,食落先有淡淡芝士味,雞肉內更有少少辣都幾惹味~Breakfast Essentials $98呢個包包有十足餡料,脆脆法包 🔝 配有煙肉、腸及洋蔥炒蛋,增加層次口感。Prawns Linguine in tomato sauce 🥫 $178之前食過已經對呢個意粉有好深印象,大蝦夠彈牙,茄醬唔會過酸啱啱好又食到濃濃嘅鮮茄味,最緊要係意粉🍝夠彈牙,時間拿捏得啱啱好!
隆嘅設計合作餐廳就一會識佢!

Chicken lollipops $68

Breakfast Essentials $98

• 大蝦意粉
2021-08-12 92 浏览
餐廳人手安排入座可以改善。。6:00到達等了1小時才可以入座 上菜都好快 我哋影完相之後同我哋同時間入場嘅客人都未走 但我哋就已經收到埋單既單😹如果唔係為咗杯藝術打印咖啡 都真係唔會排咁耐個甜品係幾好食
餐廳人手安排入座可以改善。。
6:00到達等了1小時才可以入座
如果唔係為咗杯藝術打印咖啡 都真係唔會排咁耐
甜品係幾好食
2021-07-30
2021-08-11 230 浏览
K11 Musea 人氣藝術餐廳😋Curator最出名一定係佢地招牌既print coffee💁‍♀️不過今次就試左另一杯朱古力店内既裝修以村上隆花花為主題 中意既朋友一定唔可以錯過啊.🎈大蝦意粉 ($178)除左超濃既番茄味 一碟仲有好多隻大蝦🤤每一隻都超大超爽口!意粉係屬於比較粗身 味道不錯~.🎈招牌莎樂美腸薄餅 ($78)對比起意粉我更喜歡呢個pizza😋因爲係薄批所以食落唔會好漏 非常香脆而且芝士分量十足 每一啖都食到好香既芝士啊🤤加上salami一齊食好滋味👍.🎈海鹽朱古力香蕉冰雪世界 ($68)去cafe一定會叫野飲 除左招牌打印咖啡呢個都好多人推薦~口感真係好特別 一定唔可以錯過!飲落去第一啖就會聞到好香既焦糖味面頭有我最愛燒過既棉花糖🤤🤤入面仲有真香蕉 非常有口感啊🤤🤤🤤.🎈Tiramisu ($68)比佢個外形深深吸引住😍手指餅好有酒香 所以加埋d cream一齊食都唔會好漏不過真係好邪惡啊 食完一定會再肥幾磅🤣.🎈總括而言環境唔錯 食物屬於中上價錢我個人推薦朱古力同pizza😋pizza性價比幾高 而朱古力就夠特別店内有d小精品可以賣 仲有唔少打卡位~
K11 Musea 人氣藝術餐廳😋
不過今次就試左另一杯朱古力
店内既裝修以村上隆花花為主題 中意既朋友一定唔可以錯過啊
🎈大蝦意粉 ($178)

除左超濃既番茄味 一碟仲有好多隻大蝦🤤
每一隻都超大超爽口!
意粉係屬於比較粗身 味道不錯~
🎈招牌莎樂美腸薄餅 ($78)
招牌莎樂美腸薄餅

對比起意粉我更喜歡呢個pizza😋
因爲係薄批所以食落唔會好漏 非常香脆
而且芝士分量十足 每一啖都食到好香既芝士啊🤤
加上salami一齊食好滋味👍
🎈海鹽朱古力香蕉冰雪世界 ($68)
海鹽朱古力香蕉冰雪世界

去cafe一定會叫野飲 除左招牌打印咖啡呢個都好多人推薦~
口感真係好特別 一定唔可以錯過!
飲落去第一啖就會聞到好香既焦糖味
面頭有我最愛燒過既棉花糖🤤🤤
入面仲有真香蕉 非常有口感啊🤤🤤🤤
🎈Tiramisu ($68)

比佢個外形深深吸引住😍
手指餅好有酒香 所以加埋d cream一齊食都唔會好漏

不過真係好邪惡啊 食完一定會再肥幾磅🤣
🎈總括而言

環境唔錯 食物屬於中上價錢
我個人推薦朱古力同pizza😋
pizza性價比幾高 而朱古力就夠特別

店内有d小精品可以賣 仲有唔少打卡位~
招牌莎樂美腸薄餅
海鹽朱古力香蕉冰雪世界
2021-08-11 103 浏览
「神徒」集中地?!這天小編來到了K11 Musea, 看見了這間大排長龍的咖啡店☕️CURATOR旗下有不少著名藝術家,包括村上隆和KAWS,餐廳除了提供咖啡☕️外,從更有義法料理到精緻甜點~重點推介是可以利用藝術打印的方式,點上一杯獨一無二的咖啡/朱古力🍫#超甜蕃茄沙律配堅果清新柚子醬超甜蕃茄除了超甜以外,而且很多汁🤤而且沙律有各款沙律菜,亦有柑和蘿蔔👻配上柚子醬味道帶甜而清新~堅果香脆,為沙律增加了口感味道小評分:😋😋😋😋/5 #香煎慢煮三文魚扒配鑽石米形粉吃完冷盤來到主菜~一大片的三文魚扒,豐富的三文魚油慢慢滲出來,由於是用了慢煮的方法,魚肉仍然保持鮮嫩多汁😻而鑽石米形粉口感較軟,整體較濕潤,味道亦不會太濃~味道小評分:😋😋😋😋/5#鮮奶咖啡鮮奶與咖啡☕️比例剛剛好,咖啡不會太濃,而味道屬於偏淡~味道小評分:😋😋😋😋/5#藝術打印朱古力可以挑選朱古力或咖啡😳而餐廳而預設成凍飲~看著喜歡的Idol在飲品上感覺很好🤤❣️朱古力味道偏濃,所以同時會較甜~當天小編發現每一桌也點了藝術打印咖啡,而當中每一場也有Anson Lo的出現🤣🤣🤣原來不知不覺間已被神徒攻陷🤭🤣味道小評分:😋😋😋😋😋/5🌟喜

#超甜蕃茄沙律配堅果清新柚子醬

#香煎慢煮三文魚扒配鑽石米形粉

#鮮奶咖啡
鮮奶與咖啡☕️比例剛剛好,咖啡不會太濃,而味道屬於偏淡~

#藝術打印朱古力
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
2021-08-10 1590 浏览
上次帶女女去CURATOR BY LEX ART CAFÉ 飲3D打印咖啡,佢一試愛上。上次揀咗梵高嘅星夜, 佢已經話下次要飲多啦a夢。😁CURATOR 一向係係受歡迎嘅人龍店, 今日未到十二點嚟到,已經要排隊。Lunch set幾抵食,包一個沙律同一杯飲品。🥗沙律可以揀凱撒沙律或風乾火腿田園沙律,新鮮清新。招牌芝士牛肉漢堡🍔配薯條🍟($128), 麵包烘得香脆有芝麻香,漢堡扒juicy, 配上酸瓜,洋蔥,蕃茄同芝士等豐富配料,yummy。🍝卡邦尼長通粉$118 醬汁creamy,配洋蔥碎同煙肉碎,非常香濃。☕飲品:多啦a夢圖案非常悅目,小朋友超開心,底下係朱古力好啱飲。Latte 有漂亮嘅飛馬拉花, 入口香濃幼滑。😍😍🍨🍰加35蚊有甜品,有兩款選擇:馬卡龍雪糕,同黑芝麻芝士蛋糕。馬卡龍香脆,配上清新薄荷味嘅雪糕同雜果,好特別。

Lunch set幾抵食,包一個沙律同一杯飲品。

🥗沙律可以揀凱撒沙律或風乾火腿田園沙律,新鮮清新。

🍝卡邦尼長通粉$118

醬汁creamy,配洋蔥碎同煙肉碎,非常香濃。

☕飲品:

多啦a夢圖案非常悅目,小朋友超開心,底下係朱古力好啱飲。

Latte 有漂亮嘅飛馬拉花, 入口香濃幼滑。😍😍

馬卡龍香脆,配上清新薄荷味嘅雪糕同雜果,好特別。

2021-08-10
  • 藝術打印咖啡
2021-08-09 60 浏览
今日去呢間打卡餐廳,入面有好多村上隆花花,好靚啊🥰-我地嗌左個set dinner($328)👍🏻超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醬好fresh既沙律😍中間有一個超大既去皮蕃茄🍅,側邊有火箭菜同超甜柑🍊,配埋柚子醬覺得好健康,完全唔會好似沙律醬咁肥,食都食得開心d🥳-煙燻雞肉、豪華豬肉卷配健康殼蔬煙燻過後既雞胸肉唔會好鞋😋食落去係肥瘦均勻,肉質嫩滑,好好食🤩-自家製雲石芝麻蛋糕好靚既雲石蛋糕🍰 食落去好香芝麻味,入口即溶👍🏻-Artsy Print Chocolate 呢杯野係我其中一個黎打卡既原因,因為可以印張相落杯野飲到好特別😍 我仲見到有人印Anson Lo❤️ 野飲可以揀咖啡或者朱古力底,因為夜晚驚訓唔著我揀左朱古力底,朱古力加埋面頭既奶完全岩岩好唔會太甜🥰
今日去呢間打卡餐廳,入面有好多村上隆花花,好靚啊🥰

我地嗌左個set dinner($328)👍🏻
超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醬

煙燻雞肉、豪華豬肉卷配健康殼蔬
自家製雲石芝麻蛋糕

好靚既雲石蛋糕🍰 食落去好香芝麻味,入口即溶👍🏻
Artsy Print Chocolate

2021-08-07 89 浏览
今日去咗間好多人排隊嘅Café🥲,因為佢最出名嘅係藝術打印咖啡☕️,將你想要嘅圖案或者相片印喺個咖啡面,打卡真係一流🤭,不過今日唔飲,我飲咗其他嘢🤣,叫咗杯朱古力🍫。🔻Venchi chocolate $49🔻Venchi嘅朱古力一向都有保證😍,朱古力味香濃,好滑,入口輕身而且濃郁👍🏻,唔太甜,幾香可可味,加個小小拉花已經賞心悅目🤣🔻招牌莎樂美腸薄餅 $78🔻2人食啱啱好,薄脆餅底,配上蕃茄醬,仲有大大片既莎樂美腸,食落去鹹鹹地,仲有芝士香👍🏻,幾好味,真係一個人都食得晒😂🔻斯人若彩虹,遇見方知有 $98🔻聽個名就唔知食咩🧐,睇相就好靚😍,黎到同張相一樣都咁靚😂,係朱古力榛子醬多士,上面有士多啤梨同棉花糖,仲有的可食用鮮花同杏仁片,觀賞度一流😍。🔻卡邦尼培根意粉 $168🔻黃色既卡邦尼意粉😲,平時食既都係白色🤭,食落同白色嘅卡邦尼意粉🍝有少少唔同,蛋味特別,可能因為佢用蛋黃😋,仲有培根同帕馬森芝士,咸香相衡幾好味👍🏻。食野影相打卡真係一流,用餐時間有限制架,所以都要留意下👍🏻

食野影相打卡真係一流,用餐時間有限制架,所以都要留意下👍🏻

2021-08-07 91 浏览
適逢小編心情唔好🥲 梗係要食返啲嘢買返啲嘢氹吓自己開心 所以就去K11Musea睇吓有咩買黎食 次次經過呢間舖頭嘅時候都見到好多人排緊隊 今次見到排得算少 而且小編一直對呢間舖頭好有興趣 擇日就不如撞日 大概等咗5分鐘左右就入得 因為餐廳係繁忙時間限時90分鐘 兩個女小編👭🏻當日唔算太肚餓 所以只係叫咗三樣嘢食加兩杯嘢飲奶酪醬烤糯米釀雞翼 ($78/3隻)睇到就覺得好似會好漏甘😬 因為有好多芝士🧀鋪左係面 但食落又唔覺喎😙因為裏面有糯米所以有煙煙韌韌嘅感覺 幾好食👍🏼香蒜橄欖油意粉🍝($158)意粉嘅份量都幾多🤩佢有大量嘅新鮮蘑菇同埋一片帕馬森芝士🧀脆片 加埋個黑松露醬真係相得益彰 因為黑松露醬嘅味道同蘑菇🍄真係好夾👍🏼斯人若彩虹🌈 遇見方知有 ($98)呢個係幾特別嘅一個菜式 本身嚟到以為係甜品 但又唔完全屬於🤣佢係一塊麵包上面有朱古力榛子醬🍫、士多啤梨🍓、棉花糖、杏仁片、鮮花🌸同薄荷葉🍀 係幾好食 一次過可以食到咁多種材料😅我最欣賞就係塊麵包係脆㗎😂雖然佢有榛子醬同棉花糖 但係又唔會覺得太甜因為有士多啤梨🍓中和返👏🏼👏🏼海鹽朱古力香蕉冰雪世界🍌🍫🧉 ($68)睇個名覺得幾特別先叫嘅

奶酪醬烤糯米釀雞翼 ($78/3隻)

香蒜橄欖油意粉🍝($158)

斯人若彩虹🌈 遇見方知有 ($98)

海鹽朱古力香蕉冰雪世界🍌🍫🧉 ($68)
睇個名覺得幾特別先叫嘅一杯飲品 好少可飲品入面會加香蕉 🍌佢唔係香蕉味而係加香蕉片 幾創新既諗法 首先面層係會有一層薄薄嘅海鹽鹹鹹地 跟住就係朱古力🍫內有香蕉片 有趣既配搭😍而味道都唔差好有新鮮感

藝術打印咖啡 ☕️($88)
最近好多人都喺度講緊 一場嚟到唔係唔叫呀嘛😂店員話可以打印店舖內任何一張掛住嘅藝術相又或者自己提供相片俾佢哋打印 聽講最多人打印嘅梗係依家當紅偶像mirror😍小編見到每枱都至少有一杯係Mirror成員既樣😂身為神徒既小編 都特登揀咗教主👦🏻張相黎打印👉🏼👈🏼完成品真係好靚呀🤩靚到小編都唔捨得飲🥺杯咖啡嘅味道其實都只係正常嘅味道 不過不失 而相嘅部份係用cream嚟整 雖然好肥但好好食🥰

食完一個咁豐盛嘅晚餐小編心情都變返好🤗 大家快啲去試吓啦print自己最喜愛嘅相做咖啡
2021-08-03 279 浏览
都一段時間無去哩間靚靚😻、富有藝術色彩既café🃏入面仲有我鍾意既村上隆花花擺設🤩 可以一路食一路欣賞。哩度既食物質素一向不俗又精緻,份量唔算好多,係一個輕食既不錯選擇👍·🍗奶酪醬烤糯米釀雞翼  HKD$78最鍾意食哩類已經拆左骨既釀雞翼🤤 啖啖肉又食得方便。雞翼面頭鋪滿溶左既芝士🧀 好邪惡呀😻 糯米口感軟糯非常,軟綿綿又煙韌😚雞翼烤至金黃色,外脆內軟好好味。·🍕招牌莎樂美腸薄餅  HKD$78已預先成4大片,薄批餅片脆卜卜😋 以甜酸既蕃茄醬佢為醬汁,味道好開胃。薄餅鋪上莎樂美腸🍕 味道夠鹹香並帶點油份,好香好好食,果然係招牌菜之一。·🍝橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子  HKD$188意粉炒得夠乾身,口感剛好帶有咬口😚最神奇既地方係墨魚汁🐙唔會食到成咀都係,意想不到👍個人最欣賞帶子,做到啱啱好熟,好鮮嫩爽彈,十分出色😋·🍰北海道紅豆芝士蛋糕  HKD$58第一次食哩個配搭既芝士蛋糕🍰 估唔到紅豆配芝士都幾夾🤗 味道唔會好甜,蛋糕內既紅豆仲增加左口感🤤蛋糕面仲灑左一層綠茶粉,令整體味道更加有層次。
都一段時間無去哩間靚靚😻、富有藝術色彩既café🃏

入面仲有我鍾意既村上隆花花擺設🤩 可以一路食一路欣賞。

🍗奶酪醬烤糯米釀雞翼  HKD$78

最鍾意食哩類已經拆左骨既釀雞翼🤤 啖啖肉又食得方便。

雞翼烤至金黃色,外脆內軟好好味。
🍕招牌莎樂美腸薄餅  HKD$78

🍝橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子  HKD$188

意粉炒得夠乾身,口感剛好帶有咬口😚

最神奇既地方係墨魚汁🐙唔會食到成咀都係,意想不到👍

個人最欣賞帶子,做到啱啱好熟,好鮮嫩爽彈,十分出色😋
🍰北海道紅豆芝士蛋糕  HKD$58

蛋糕面仲灑左一層綠茶粉,令整體味道更加有層次。
2021-05-26
  • 招牌莎樂美腸薄餅
2021-08-03 102 浏览
Curator Art & Cafe一進門,先映入眼簾是引人注目,富有時尚現代感的村上隆作品和周邊商品,讓Curator Art & Cafe環境充斥藝術氣息,一眾用餐食客也變得文青起來。炸魷魚冬甩配黑松露蛋黃醬汁推薦大家一定要點來試試,金黃色澤的炸魷魚冬甩咬開來裡頭除有彈勁的魷魚粒外,還有甜甜綿綿的紫薯蓉,無敵好吃。配上濃香的黑松露蛋黃醬汁,增添風味,讓人一口接一口。元氣精華選用芝士香腸作主角,並撒上培根,小黃瓜,蕃茄點綴,麵包香烤留下的微微焦脆,無論是口感或是香氣都不錯。炒蛋非常滑溜,輕易感受到它的嫩度,對我而言,最吸引人的是芝士香腸,脆彈又「芝」味,與和食材搭配和諧。卡邦尼培根意粉是意大利菜最經典菜式,使用蛋黃,帕馬森芝士煮成卡邦尼意粉醬汁,再加入培根,西班牙香腸及雜菌慢煮意粉入味,芝香無窮,意粉咬感彈牙,十分美味。我很少在餐廳點熱朱古力來喝,不過看到這裡餐牌上寫朱古力均來自Venchi,就覺得可以試試。Venchi熱朱古力優雅細膩,滿滿朱古力香氣,厚實不死甜,好不迷人。