2017-10-01 135 浏览
天地堂有咩好做?今次同同學一齊去食一間尖東幾high class嘅lunch , Hea足成個幾鐘,夠晒chill。餐廳嘅環境好靚,人唔多,而且有幾舒服嘅音樂聽,又有沙發坐,坐係度同friend傾計真係好舒服。呢個湯係一個南瓜湯🎃,好creamy同埋好甜,南瓜味都幾濃,我同朋友都好鍾意,但好可惜佢唔夠熱。因為係Semi buffet lunch,所以前菜係任食嘅😍選擇都好多,有自制沙律、ham、幾crispy 既tart (好精緻但唔知佢叫咩名)、tuna spaghetti等等,小店黎講係幾有心思。個人幾鐘意salad同tart,感覺好fresh同開胃。🤤個包幾香小麥味,但係有啲dry😂叫左大蝦意大利飯,忌廉汁好重芝士味,啲汁仲可以拉到絲😂🤤🤤,我幾鍾意。入面都配有有青瓜同埋蕃茄,所以食落唔會覺得漏。但係要提醒大家,因為係意大利米煮,所以食落口感比較硬同大粒d,但證明係真意大利米🤗卡邦尼意粉,賣相唔錯,煙肉唔會太大塊。而啲意粉唔會太乾或者太濕,啱啱好。個人覺得芝士味唔算濃,但唔洗專登加芝士粉都好味道。啲汁配埋啲煙肉一齊食係perfect match😋凍朱冇乜特別,但係個杯好似係飲酒

個包幾香小麥味,但係有啲dry😂

凍朱冇乜特別,但係個杯好似係飲酒用既杯咁,超高😂覺得幾靚忍唔住打下卡😂🤔

Hea左超級耐,環境、服務都幾好,而且價錢西餐semi buffet都算平,整體幾值得推介

2017-09-28
2017-09-26 138 浏览
棉登徑有質素的西餐廳冇諗過棉登徑除咗飲嘢仲可以食嘢今日同朋友經過棉登徑一間西餐廳,見到餐廳入面裝修雅致,然後門口又有午餐menu。就決定去呢間餐廳度試吓。點了兩個午餐,可選自助前菜,自助前菜的選擇都不少,除了沙律菜還有兩款ham 及鹹點選擇,三個咸點達中,本人最喜歡吃沙律ham 達,味道唔錯。另外番茄湯,有些茄蓉打碎的感覺。然後我們點了一個午餐是牛扒牛扒剛剛好,我要求的是七成熟,而且牛扒很大塊啊!很有牛味。 配菜有薯國很香口。另外朋友點了一份大蝦餐,朋友是女孩子,所以份量很適中。還跟了很多配菜吃!很健康! 銀魚汁都幾特別。最後再點了兩杯咖啡提一提神咖啡杯很靚啊是movenpick!! 最後埋單都只是一百元左右一位,餐廳環境很清幽舒適,沒有太嘈吵,下次可以再同朋友黎食!
棉登徑有質素的西餐廳
冇諗過棉登徑除咗飲嘢仲可以食嘢

另外番茄湯,有些茄蓉打碎的感覺。

然後我們點了一個午餐是牛扒

最後再點了兩杯咖啡提一提神
咖啡杯很靚啊是movenpick!!

最後埋單都只是一百元左右一位,

餐廳環境很清幽舒適,沒有太嘈吵,下次可以再同朋友黎食!
午餐
2017-09-25 95 浏览
今日難得約到舊同事兼舊同學係公司附近食lunch,當然要搵間特別d既餐廳,唔洗日日都食快餐茶記日本野咁悶。上網見呢間餐廳有得網上訂位同有少見既semi-buffet lunch提供($68 up咁平),lunch time一個鐘咁短時間(唔計早閃遲番既時間),最怕就係等位,於是決定一試。我最鐘意係呢d tart仔,一口一件,好精緻。個tart皮脆脆地,配埋上面既蝦/火腿/三文魚,最正係不斷refill既,我唔經唔覺KO左十件。個湯個色比羅宋湯偏橙少少,微酸,感覺比羅宋湯更醒胃。估唔到呢度個餐湯都咁特別。Main course 我揀左燒紐西蘭西冷扒5成熟,岩岩好,好易切,無多餘既肥肉,唔un又有肉汁,細食既我都清到碟。最後邊傾邊飲埋杯野不過之後又再忍唔住拎多3個tart
),最怕就係等位,於是決定一試。

我最鐘意係呢d tart仔,一口一件,好精緻。
個tart皮脆脆地,配埋上面既蝦/火腿/三文魚
,最正係不斷refill既,我唔經唔覺KO左十件

個湯個色比羅宋湯偏橙少少,微酸,感覺比羅宋湯更醒胃
。估唔到呢度個餐湯都咁特別

餐湯

餐湯
凍檸茶
任食冷盤
2017-09-25 2520 浏览
happy friday未到,但想happy下,就嚟到呢度,輕輕鬆鬆食番個semi-buffet lunch,只限星期一至五,12點到3點,如果星期六、日都有就正啦😎主食以下選擇,有意粉、意大利飯、海鮮、扒⋯⋯都好夠!order完就出去沙律吧揀任食系列:有沙律、凍盤,望落好似好少選擇,其實有4款沙律菜、3款撻、2款凍肉、甜品、沙律嘅topping:例如蕃茄仔、粟米、面包粒、煙肉粒....等,搞到未食主菜都已半飽🤣🤣沙律菜新鮮,邊咬邊聽到爽脆聲,而且有各式其色嘅topping,自製凱薩沙律無難度啦✌🏻✌🏻大家要知道,出面淨食個caesar都要$60,依家任食,你識計嘅😬另外推薦呢度自家出品嘅撻仔,有三種味道:蝦沙律、煙三文魚、煙肉粒。最欣賞個撻底,脆卜卜,而且薄底,但上面餡料豐富,呢個mini一口撻好正!主菜我揀咗👇🏻鵪鶉腿黑松露燴意大利飯Risotto with quail leg and mushroom in truffles sauce 打埋英文menu,並唔係想打少d字,只係食落發現,中文名係無提過蘑菇,但飯入面有大量蘑菇,正!我至愛!令呢個飯加加加分😆😆意大利飯好對胃,偏硬身

主菜我揀咗👇🏻
鵪鶉腿黑松露燴意大利飯

意大利飯好對胃,偏硬身果種,喜歡淋pat pat嘅朋友留意啦😉黑松露配飯,美味到停唔到口;第一次食鵪鶉腿,細細支咁,肉質鮮嫩,它嘅皮薄到食完都feel唔到,好味😍

以呢杯movenpick咖啡為呢餐劃上完美句號,這品牌唔使多介紹,但估唔到半自助餐都可以飲到它,抵啦!咖啡香氣撲鼻,濃濃的,但無半點酸或苦,齋飲very good👍🏻👍🏻

順帶一提,呢度services好好,店員有禮,拎完嘅凍盤都好快refill,like呀!

2017-09-21
  • Mövenpick咖啡
  • 黑松露意大利飯
  • 蕃茄乾麵包
  • 風乾火腿
1K
2017-09-24 1655 浏览
約左fd 傾黎緊tokyo trip. 所以想搵個舒適環境, 同埋可以坐得耐d 餐廳, 一路食一路傾.最後決定試下呢間brunch, 其實都bookmark 左好耐.(ps 巧合地原來坐我地隔離個枱女士們都係傾黎緊tokyo trip schedule😆)其實brunch menu main dishes 唔係我最想試, 反而原本menu 有d pasta risotto 睇落更合我心水. 但又想要salad & dessert bar. 掙扎左好耐都係食番brunch menu如果可以選menu 菜式加錢追加salad/dessert buffet 就好啦蒜香海蝦銀黑魚柳炒意粉$208. 睇落好靚, 其實味道都唔錯, 海蝦有煎香過. 除左garlic, 好欣賞佢仲有切碎黑橄欖炒, 好香. 但銀黑魚太咸, 橄欖本身亦係酸咸, 整體味道偏重左. 如果調味, 同橄欖份量輕手d會係幾好一道pasta.燴牛仔膝意大利飯 $228, 先講presentation 已經不太討好, 好似碟頭飯咁😂 其實下面risotto 唔錯, texture 太點硬身sauce creamy 幾好食, 但riso

燴牛仔膝意大利飯 $228, 先講presentation 已經不太討好, 好似碟頭飯咁😂 其實下面risotto 唔錯, texture 太點硬身sauce creamy 幾好食, 但risotto 份量好少. 主要係上面舊牛仔膝, 係好大舊,炆得軟腍, 有d 似牛腩. 但調味唔太足. 普通

main dish 其實都係浮雲, 主打其實係個salad bar
salad bar 永遠fill 滿呢樣好抵讚

cheese好正! 仲有水牛cheese with tomato. salad 選擇唔少, 有水果salad, tuna 螺絲粉.... salad dessing 都有3~4款

仲有我最愛parma ham, 幾款hams都吸引

超豐盛"appetizer", 選擇困難我基本上每樣都夾左d

估唔到係dessert cakes 水準都唔差. sponge cake 柔軟, cream 輕盈新鮮. 朋友最鍾意matcha, matcha 唔算濃郁, 但淡淡matcha 香都唔錯. 我覺得mango mouuse 都做得唔錯, mango 香味好出, 上面酸酸mango 幾refreshing. 有杏仁粒原味都唔錯

環境好舒服, 呢個brunch 其實都幾抵
2017-09-23 110 浏览
今日約左朋友食Lunch, 經過有間Semi-Buffer Lunch, 就決定黎試下, 位置係尖沙咀綿登徑, 環境幾舒服, 又夠靜, 岩晒同朋友邊食邊傾計..首先半自助式沙律吧, 有3-4款沙律菜, 多款醬汁, 沙律通粉, 凍肉, 仲有Tart 仔 (有三文魚, 肉碎), 外皮脆脆地, 幾好味, 同甜品蛋糕, 餐湯係紅椒蓉忌廉胡蘿蔔湯, 個湯好足料, 加埋個餐包, 剛剛好, 最怕某d餐湯係加水。主菜選擇有幾款揀, 好似菠菜卷, 牛扒, 魚柳等等, 今次就揀左黑松露燴意大利飯, 配上兩隻鵪鶉腿, 雖然細細隻, 但分量岩岩好, 肉夠鮮嫩, 飯同醬汁融合, 口感十足 。最後附送餐飲, 係呢個炎炎夏日飲返杯凍檸茶, 真係好滿足 今餐食左100蚊左右, 以食物質素同環境黎計, 都係值得一試。

午餐
2017-09-15 121 浏览
I am a specialist in dining sitting in a hotel lobby Can see the restaurant opposite The light is sort of Manhattan feeling Or Massachusetts Anyway The light attracted us to walk across their salad 🥗 bar is very homely and green I have a black hair pig 🐷 my friend has a grilled tuna fish it's thick and pink The way the chef 👨‍🍳 grill is just highly recommend The salmon pastry The chocolate 🍫 mousse from salad bar happy ending 🦋🐙🐝
2017-09-15
  • 碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油
  • 咖啡
  • Pumpkin  soup
  • Choco  mousse
  • Grilled  tuna  fillet
2017-09-14 133 浏览
Dabyida系尖沙咀綿登徑,平時人流唔多,都唔系甘多人識黎呢邊搵食,正正系甘,呢間餐廳lunch既時候都靜靜地,非常舒適及relaxingSemi-buffet lunch直頭超超超抵! Main Course價錢已包括餐湯、主菜、餐飲,以及semi buffet沙律吧......尖沙咀用百零蚊可以玩到甘,抵食指數五粒星啊!!!餐湯拍得住意式晚餐既質素,鮮甜香濃,一啲都唔馬虎酥炸米蘭式西班牙黑毛豬(柳) ($118) - 肉質幾爽口,仲幾juicy,以$118食Semi-buffet既價錢,肉味都算系交足功課,整體黎講相當唔錯!!Salad Bar麻雀雖小,但五臟俱全,最為吸引眼球的是巴馬火腿,鹹味較為柔和,味道剛剛好,以packaged food黎講,算系會encore既然一款,仲有辣肉腸同水牛芝士都唔錯,清少少可以食火箭菜沙律。Black Coffee - 即使系餐飲既即磨咖啡都幾好飲,溫度適中,咖啡香濃不澀,亦不帶酸。

餐湯拍得住意式晚餐既質素,鮮甜香濃,一啲都唔馬虎

2017-09-14
2017-09-14 138 浏览
今日咁岩黎開呢邊做野同同事做完野,想靜靜地坐下食個lunch。之前已經有其他同事去見過呢間餐廳,所以今次就試吓。入到來,啲座位超級舒服啊!個menu有好多款揀,平時食西餐好少叫risotto, 因為我唔食白汁,咁啱呢個意大利飯係番茄汁所以專登叫咗試一試。另外朋友就叫咗酥炸米蘭式西班牙合黑毛豬。有個沙律吧可以自助夾沙律同埋Cold cut ~fresh~眼前仲有啲熱辣辣嘅包,仲包左個甘筍湯~甜甜的Main course好正有驚喜~Parma ham risotto with tomato sauces. 有米心唔係全熟夠正宗。之後個黑毛豬都好特別~外脆內軟!最後叫左個凍檸茶作結~

眼前仲有啲熱辣辣嘅包,仲包左個甘筍湯~甜甜的

Main course好正有驚喜~
之後個黑毛豬都好特別~外脆內軟!

最後叫左個凍檸茶作結~

2017-09-09 205 浏览
今天老闆要帶我和另一同事去招待生意客人,帶我們去到尖沙咀棉登徑,一間叫Dabyida Restaurant & bar,一家高級的餐廳,環境優雅,燈光柔和,座位舒適!入座後,老闆即order 左紅酒和白酒招呼生意朋友,邊傾邊飲!同時叫我和同事自己叫晚餐。黑松露野菌忌廉湯:黑松露和野菌味香,濃郁的忌廉湯非常香濃,十分美味!海鮮大雜燴:材料豐富,有:虎蝦、帶子、青口、魚柳、墨魚。海鮮新鲜爽口彈牙,用蕃茄做特製醬汁,味道鮮甜美味!蒜香白酒蕃茄炒海鮮墨汁意粉:炒過的墨汁意粉有很香的蒜香味,海鲜很新鮮,有青口、帶子、蝦、墨魚仔,加上有蕃茄醬汁,令整碟意粉十分美味又惹味!燒帶子野菌意大利飯:帶子夠大粒又鮮甜,十分creamy的意大利飯加入了野菌,增加了香味,美味又可口!

海鮮大雜燴:材料豐富,有:虎蝦、帶子、青口、魚柳
、墨魚。海鮮新鲜爽口彈牙,用蕃茄做特製醬汁,味道鮮甜美味!

2017-08-24
  • 海鮮大雜燴
  • 黑松露菌鮮忌廉湯
2017-09-08 163 浏览
假日在尖沙咀搵食都一般比較難搵到位置,很多時都要盡早訂位或提前飯市半小時。最近跟朋友在K11附近的意大利餐廳享用了Lunch Semi-Buffet ,要留意一點:雖然份量一樣,但小童大人的套餐價錢不同。沙律、芝士拼盤和甜品都是採用自助形式,人均要$200幾,老實說價錢不算平,但沙律吧可食風乾火腿和芝士作前菜,即時覺得值回票價。菠蘿意腸茸烤脆皮Pizza $198 薄餅底夠香口和脆身,鋪面的菠蘿食起來會有夏日風味,一人食一個都不會太膩。蒜香海蝦銀黑魚柳炒意粉 $108 除了數隻爽口彈牙的海蝦,還加入了銀黑魚,食起來多一份獨特的感覺。炒意粉的時間拿捏得宜,又用了橄欖和蒜粒,香味更出眾。主菜跟配奶茶和咖啡,享用主菜後,立即又跑去甜品吧,有忌廉慕絲蛋糕和馬卡龍,味道會有點甜膩,還是少食一點。

菠蘿意腸茸烤脆皮Pizza $198

蒜香海蝦銀黑魚柳炒意粉 $108

2017-09-02 194 浏览
Buffet 唔係人人like, 攻煮鐘意 buffer appetiser + 甜品, 有得揀之餘又唔使太飽。剛剛上星期食左個lunch, buffet 的食物質素的確有點surprise, 唔知餐廳點控制成本的。包羅萬有任你食的包括: salami 腸, 生牛肉, Parma ham, 水牛芝士蕃茄,沙律菜, 各式生果, 甜品有macaroon, 奶油蛋糕, 藍莓慕思小糕點等。我比較欣賞的是水牛芝士蕃茄。芝士夠軟心, 配上切成絲的羅勒葉,撒在蕃茄表面,澆上橄欖油、黑醋、鹽和黑椒調味, 簡直一流。質感煙韌,柔軟香滑。Main course 點左個清蒸海鮮。用料okay 新鮮,將蝦,靑口, 墨魚,鯛魚一齊焗, 將海鮮應有的鮮汁迫哂出黎。加上一塊檸檬, 幾滴果汁好厲害 ,夠哂提鮮。啖啖肉, 係享受既。但如果份量再多少少就好了。友人叫左牛扒, 我忍唔住偷左幾啖。七成熟的牛扒煮得剛剛好,一點也不靭。這個熟度亦把肉汁的鮮味緊緊鎖住,口感細膩。淋上牛扒面的黑椒汁把牛扒味道提升到另外一個層次。拌碟的薯角也十分甘香, 絕不馬虎。週末就是要讓身心都休息一下,還有給自己偶爾放縱的機會。減肥?明天再算吧!

週末就是要讓身心都休息一下,還有給自己偶爾放縱的機會。減肥?明天再算吧!!!!
2017-08-20
  • 焗海鮮配香蒜露絲瑪麗鮮檸汁
2017-09-02 223 浏览
完全唔知呢日係七夕之下,男友竟然誤打誤撞book左間勁有氣氛既餐廳哈哈。炒田螺好驚喜!!我好鍾意個tomato cream sauce,仲加左大量菠菜超正好濃,田螺彈牙。Squid Jacket!! 好嫩好新鮮,配埋上面既大量蒜呀調味,好惹味,兩舊真係唔夠喉呀!海膽蟹肉Risotto,係估唔到好飽肚,雖然係cream sauce但唔會好膩好漏,creamy度適中。蟹肉中間勁多,同飯一齊食竟然冇掩蓋個鮮味。飯既硬度我就覺得適合,不過都算係偏硬個款,未必人人食得慣啊Tuna Steak,係香港真係好少可見到,所以即刻order左哈哈。佢係比較靠外層個層黑胡椒,食落配埋d黑醋醬 唔會太搶吞拿魚個鮮味,不過有d位就有點兒乾。最後邊少得甜品呢!仲有火添架哈哈

最後邊少得甜品呢!仲有火添架哈哈
2017-08-31 3109 浏览
話咁快又黎到8月尾既日子,出左糧就當然要食餐好架啦!係尖咀行街K11行到咁上,見到呢間餐廳係對面,又去試下新餐廳啦!出左糧又可以任食少少飲酒啦!叫左枝香酒去配今晚餐廳就岩哂!蒜香白酒煮青口,青口都算幾大粒,食落白酒味唔算太重,冇蓋過青口既鮮味!呢個份量都算幾多,用黎開胃岩哂!真係好耐冇食過煎鵝肝,可幸既係呢碟鵝肝冇破壞我對鵝肝既美好印象鵝肝表面煎得夠香脆,食落好Creamy又香,真真正正既煎到外脆內軟。大大片既鵝肝下面墊住烤菠蘿,令到鵝肝既香氣同油膩感與菠蘿既酸甜味結合,令到胃口大開而唔會覺得好膩。之前係屋企都試過自己煎鵝肝,就知道要將鵝肝煎得靚唔係一件易事。Nice海鮮大雜燴,入面大蝦丶青口丶帶子等等,豐富得黎每種海鮮都煮得岩岩好唔會太老!唔錯自家制既意大利雲吞,真係睇個名都忍唔住Order黎試下。意大利雲吞入面既配料最重要就係菠菜同埋芝士,食落口感好充實。加上醬汁用左黑松露汁,成隻雲吞既裡裡外外都夠哂味。本身以為唔會好飽,但因為雲吞入面有芝士,所以都好快飽!香軟既提拉米蘇出哂火既焦糖布甸,酒味比較重!
出左糧又可以任食少少飲酒啦!叫左枝香酒去配今晚餐廳就岩哂!

呢個份量都算幾多,用黎開胃岩哂!

自家制既意大利雲吞,真係睇個名都忍唔住Order黎試下。
本身以為唔會好飽,但因為雲吞入面有芝士,所以都好快飽!
香軟既提拉米蘇
出哂火既焦糖布甸,酒味比較重!
2017-08-30
2017-08-29 241 浏览
今日系七夕,同男朋友搵咗個地方食飯,近尖沙咀K11棉登徑附近有一間地舖,見到佢嘅氣氛幾好於是就入咗去食。一入到去侍應好好態度,安排左一張枱比我地兩個人坐,枱上面有蠟燭好有氣氛次,似燭光晚餐。我哋叫咗一個火箭菜沙律、蒜香白酒蒸煮鮮青口、香蒜大蝦牛肝菌天使麵同海膽蟹肉意大利飯。火箭菜係我至愛,冇諗到呢度都有得食。而且成盤都係火箭菜!好大碟能夠滿足到我嘅食慾。裏面仲配埋黑醋、番茄仔同埋冷凍茄子。一咬落去,凍茄子令我一試難忘,茄子好乾身但是又能保持它的質感,加上是冷凍的,讓我吃起來對舌頭很有衝擊。不消10分鐘我和男友已經吃光。另外鮮青口很快就出爐,沒想到整個碟上一共擁有18隻青口!每人九隻啱啱好。我們都覺得青口的肉質,能把白酒和蒜香的味道鎖起,令肉汁還有海水鮮味,齒頰留香。我們還把他的汁一次過喝光呢。另外我要說說這個牛肝菌意粉,牛肝菌分量充足,配上整兩隻新鮮大蝦,非常惹味,根據我的經驗這兩隻大蝦應該是非常新鮮,因為肉質亦比較實和充滿咬口呢,而且配上一些辣辣的味道,令人非常開胃。最令我難忘是那個海膽蟹肉意大利飯,海膽的數量非常多蟹肉亦足夠,飯粒的硬度非常適中,簡直是我吃過最好吃的意大利飯,真的有

最令我難忘是那個海膽蟹肉意大利飯,海膽的數量非常多蟹肉亦足夠,飯粒的硬度非常適中,簡直是我吃過最好吃的意大利飯,真的有點超班。

最開心是這間餐廳有白酒,我們很久沒有喝酒聊天了,就破戒一次吧。這裏的意大利白酒不會太酸,而且容易入口,好喝。

下次的紀念日我會再來,因為這裏的氣氛十分好,服務也好而且食品質素非常高呢。

2017-08-28
庆祝纪念