2023-03-11 107 浏览
今日放工之後同朋友去咗顯徑食飯,因為呢個都算中間點,所以都幾就腳!咁我哋兩個人就冇人嗌咗兩個餐然後再share,嘢飲就叫咗士多啤梨梳打,酸酸甜甜,係一個好開胃嘅嘢飲!佢食物款式都幾多, 所以總有一款啱你食!喂小店裝修都幾靚,雖然空間唔係好大,但係有一種好舒適雅致嘅感覺!澳洲和牛漢堡配薯條佢啲和牛嘅油脂都幾平均,食落去有油花都幾重,同埋佢嗰張唔係好似出面一般嘅沙律醬,係幾特別幾好食嘅!佢薯條都係幾脆,薯仔味幾重!因為唔想兩個都係爆,所以另外一款我哋叫咗飯。韓式牛肋條飯配溫泉蛋佢有啲韓國家常小菜嘅味道,有埋個溫泉蛋真係生色不少,啲蛋漿撈飯好好食。醬汁甜甜酸酸啲牛肉都好多舊,而且又肥美!

佢食物款式都幾多, 所以總有一款啱你食!

澳洲和牛漢堡配薯條

因為唔想兩個都係爆,所以另外一款我哋叫咗飯。

韓式牛肋條飯配溫泉蛋

2023-03-07 1323 浏览
朋友極力推介一間隱世牛扒小店,經大力讚賞於是去了大圍下徑口村31號地下A號舖~Dr. Cow牛扒專家,品嚐廚師對牛扒烹調的技巧與執著。港鐵顯徑站出口,步行約10分鐘。此店座落在村屋之間,所以面積不太,佈置簡約但時尚,清潔整齊,感覺很文青自然舒服,也有很多值得打卡的位置。牛扒屋是夫妻檔經營,服務態度非常好,推介是日佳餚菜式,老板兼廚師講述選擇牛扒的執著和烹調方法,遺忘很久的人情味回來了。菜譜內除了西餐,還有日式食物、輕食和合時飲品,價額合理抵食,而且全日並沒有加一。B7黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋(肉眼)$148上枱時感覺很吸引,厚切兼大塊的肉眼扒,肉質嫩滑多汁鬆軟,香濃牛味在口腔內盤旋,調味剛好不需其他醬汁混雜。溫泉蛋的鮮滑度極佳夾雜在珍珠飯粒,好味到呢!花枝丸(四粒)$22花枝丸煎至金黃,外脆內軟,彈牙可口,沾上小許蜜糖,更覺惹味。麻醬拌烏冬配溫泉蛋(牛肉)$60烏冬非常柔韌彈牙,麻醬調味極佳,溫泉蛋液拌著,使烏冬提升滑溜感,還有兩大塊薄切牛肉,簡直超抵食。麻香雞腎$38廚師推介新產品麻香雞腎,滷得非常入味,肉質又淋又嫩,一口雞腎一口青瓜,正好一濃一清,配搭合宜,確是隱世好廚師。烏龍奶茶
朋友極力推介一間隱世牛扒小店,

此店座落在村屋之間,所以面積不太,
佈置簡約但時尚,清潔整齊,
感覺很文青自然舒服,也有很多值得打卡的位置。

牛扒屋是夫妻檔經營,服務態度非常好,推介是日佳餚菜式,
菜譜內除了西餐,還有日式食物、輕食和合時飲品,
價額合理抵食,而且全日並沒有加一。

B7黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋(肉眼)$148
上枱時感覺很吸引,厚切兼大塊的肉眼扒,
溫泉蛋的鮮滑度極佳夾雜在珍珠飯粒,好味到呢!

花枝丸(四粒)$22
花枝丸煎至金黃,外脆內軟,
彈牙可口,沾上小許蜜糖,更覺惹味。

麻醬拌烏冬配溫泉蛋(牛肉)$60
烏冬非常柔韌彈牙,麻醬調味極佳,
溫泉蛋液拌著,使烏冬提升滑溜感,
還有兩大塊薄切牛肉,簡直超抵食。

麻香雞腎$38
廚師推介新產品麻香雞腎,滷得非常入味,
肉質又淋又嫩,一口雞腎一口青瓜,
正好一濃一清,配搭合宜,確是隱世好廚師

烏龍奶茶(跟餐)$8
老板解釋一般奶茶都是用紅茶沖的,但這店研發用上等靚烏龍茶沖的,
入口覺得很醇,茶味濃、奶味滑,
果然有創意,別樹一格。
黑糖薑茶$24
輕啖一口,黑糖味道濃郁,薑味極濃,
兩樣的配搭是那麼夾的,讓身心添上暖意,是很滿意的一餐。
2023-02-13
  • B7黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋
  • 花枝丸
  • 麻醬拌烏冬配溫泉蛋
  • 麻香雞腎
  • 烏龍奶茶
  • 黑糖薑茶
2023-03-01 95 浏览
大圍隱世牛扒專家,喺村屋之中,唔係有朋友介紹真係搵唔到嚟呢度,總相信高手在民間,所以嚟試一試。大概喺大圍站行15分鐘就到。餐廳環境細細間,應該都係做街坊生意為主,但係平日嘅夜晚,都keep住有人入。酸辣芫荽炒牛肉扁意粉,意粉調味值得一讚,惹味香口,不過啲牛就有少少筋,雖然係薄切,但都有啲咬口。作為芫荽迷,好想啲芫荽再多啲,芫荽有畫龍點睛嘅效果。安格斯肉眼扒配溫泉蛋,肉眼可見,塊扒肥位都多,但係勝在分量十足大大塊,呢個價錢呢個質素,我收貨。雞腎青瓜,係自家處理嘅雞腎再調味,雖然我個人唔食內臟,但朋友仔話雞腎冇出面嘅內臟臭味,同青瓜之間嘅配搭都好夾,調味都好食,有驚喜。抹茶牛奶, $28大大杯,飲得出落抹茶粉冇手軟,性價比高。菠蘿乳酸,一樣$28大大杯,有質素。香港小店,值得支持!

抹茶牛奶, $28大大杯,飲得出落抹茶粉冇手軟,性價比高。
菠蘿乳酸,一樣$28大大杯,有質素。
香港小店,值得支持!

2023-02-28 69 浏览
先評論食物,叫左個最平既牛肉溫泉蛋飯,溫泉蛋係日本蛋,牛肉都唔係下欄嘢,整體都可以,但米方面要批評一下,唔知係我黑仔定係老闆冇整鬆啲飯,我果盒飯有1/4都係一舊野(痴埋一舊成pat),真係頂唔順食唔落口,但撇除呢樣整體尚可。 《額外建議:菜可以比多條,成盒飯得一條菜唔係咁靚仔。》餐具真係要改善下,某啲食物確實可以用即棄紙盒裝,例如包類/ 小食,但飯/麵 堂食既時候盡量用碗會好啲,我成餐飯都係紙盒、膠杯、即棄餐具,一來不環保、二來咁同外賣有咩分別。 可以盡量用返碗就用碗,餐具都一樣用環保少少。 明白人手不足問題,建議買左一定份量既餐具先,冇時間洗就儲埋加洗潔精浸住先,等到tea time/ 夜晚收鋪兩段時間洗,相信會好好多。環境就冇得同其他店去比較,地方唔大,但幸好整體算企理乾淨,牆身都有幾多裝飾望。整體食物而言尚可 不過不失,價錢60偏中貴水平,米飯的儲藏方法可以改善,或老闆需望清楚食物質素先出餐。 餐具上可以慢慢調整,一部份改用環保餐具/碗,希望下次光顧會做得更好。

2023-02-28
2023-02-23 58 浏览
難得入大圍搵朋友食飯,朋友推介話村屋入面有間好野食,為食既我梗係跟大佬搵食啦穿插左一輪小路,見到間鋪啦。叫左個手撕雞夾餅配薯條😍😍😍😍好開心薯條係我愛既粗薯條並唔係m記薯條,食得出係即叫即做,一落枱就熱辣辣,炸得岩岩好,唔會好油,停得乾身👍👍👍雞肉好滑同個醬好夾,而個醬汁又唔會令到個餅皮濕左唔好食,成件事好夾,好好食,so good

2023-02-22 62 浏览
📍大圍顯徑 隱世小店 Dr. Cow📍住顯徑嘅朋友推薦嚟呢間小店食牛,平時都無嚟開,原來呢頭都有幾多小店!呢間Dr. Cow鋪位唔大,但坐得都舒服,唔會好逼好近旁邊的人。👍🏻熱棉花糖朱古力 $30今日天氣幾凍,嗌咗杯熱朱古力暖一下。Display好靚,有一層層嘅漸變層,望到都感到治癒。👍🏻毒門雞翼 $48 (期間限定)獨家醃製嘅雞翼,好入味,連雞肉都好香,而且嫩滑。外表煎得香脆但唔油膩,好食!👍🏻韓式牛肋條飯配溫泉蛋 $108 好深刻嘅Source!! 應該有加咗柚子蜜落去,酸酸甜甜,有橘子嘅香氣。用嚟配牛肋條,開胃又解膩,係用心之作呢!店員態度好好,有小店嘅溫馨感👍🏻。原來牛肋條飯停過一排,因為老闆對牛有執著,如果啲貨唔靚就唔會番!呢次嚟食到,感到幸運😋。欣賞呢間店專心做好牛👍🏻👍🏻😋!
📍大圍顯徑 隱世小店 Dr. Cow📍

👍🏻熱棉花糖朱古力 $30

👍🏻毒門雞翼 $48 (期間限定)

👍🏻韓式牛肋條飯配溫泉蛋 $108

店員態度好好,有小店嘅溫馨感👍🏻。

欣賞呢間店專心做好牛👍🏻👍🏻😋!

2023-02-17 56 浏览
Dr.Cow是一間隱世嘅夫妻檔餐廳,位於村屋之間,四周環境清幽,彷似離開咗喧鬧嘅城市。餐廳裏面裝橫簡潔,看起來十分乾淨,空間雖然不大,但使人安心。餐牌比較簡陋,還有手寫的菜單,雖然不精緻,但卻充滿人情味。首先上的前菜是脆蜜花枝丸,每粒花枝丸都有金黃色嘅外皮,十分吸引,秘製蜜糖汁平均依附在表面上,這種醬汁甜而不膩,十分開胃,而且花枝丸十分彈牙。然後是飲品蜜桃薑茶,這個是在隱藏菜單,想品嚐的話可以向老闆提出。它富有薑的香味,卻不太辣,蜜桃的甜味中和了薑辣,喝下去溫暖了全身,是女生至愛。另一杯黑糖烏龍奶茶,玻璃杯內側掛著呈現波浪紋的黑糖裝飾,看起來幾吸引。奶茶茶味較淡,比較要注意的就是黑糖會聚底,所以喝的時候可以先搞拌。然後就是主菜,第一道是牛扒沙律,據老闆所說,製作牛扒沙律所選的肉每期都不同,而我吃的是肉眼扒,肉眼扒多肉汁,幾Juicy。牛扒沙律整體偏清淡,牛扒沒有太多調味,而沙律菜上放了類似泰式辣醬的醬汁,整體酸酸辣辣十分開胃,整體份量唔大,女生可以整個吃完。另一道主菜就是香辣牛肉烏冬,首先牛骨湯煮得很甜,很好喝,另外湯底表面亦浮了一層花椒油,使湯底更增添了絲絲麻辣味,配搭上有驚喜。所選

另一道主菜就是香辣牛肉烏冬,首先牛骨湯煮得很甜,很好喝,另外湯底表面亦浮了一層花椒油,使湯底更增添了絲絲麻辣味,配搭上有驚喜。所選的烏冬是幼烏冬,每條都煮得十分彈牙,而且充分吸收湯汁的味道,的確唔錯。牛肉份量很多,冇偷工減料,而且都比較嫩,值得一讚。

光顧的那晚,餐廳人流較稀疏,老闆和老闆娘都有為我們介紹菜式,介紹餐廳,亦會互相談起閑話來,我向他們提出額外需要,他們也很樂意幫忙,比起食物質素,我更喜歡這裏的人情味,一間遠離鬧市的小餐廳,在疫情下仍然為街坊提供平價優質食物,真係值得支持,相信我之後都會去再次品嚐。
2023-02-17 66 浏览
聽朋友介紹大圍開左一個隱世小店,不論係食物定環境都好高質👍👍👍,所以就黎左朝聖啦👋👋👋雖然係隱世要穿梭村屋間,但路痴的我表示跟住Google map都唔難搵,easy case🎉🎉🎉角落生物表示不論係燈光裝飾都配合得好好,感受到店主既誠意😊😊😊叫左杯波羅沙冰$36,有驚喜喔,好靚靚丫,藍色係店主特調既柑橘汁汁黎架,咁樣既配色係靚靚的,不單止係靚,飲落都係滿滿波羅喔,應該係用左好多波羅黎打的所以先做到咁濃郁波羅味,棒棒的👍👍😘😘呢個雞翼都相當出色,皮脆肉嫩,香香既香草味仲有少少辣,好好食👍👍仲有呢個鬼門雞腎,有驚喜喔,少食雞腎的我都覺得好好食丫,有少少辣辣但同青瓜出奇地好夾,雞腎又好清爽,一口接一口食喔😍😍😍呢個手撕雞夾餅好好食丫我的媽丫,餅皮外脆內軟同手撕雞好夾丫,雞肉好滑,調味調得好香,唔會好濃胡麻醬味有點清爽,有汁得黎唔會影響到個餅皮淋晒,so nice👍👍👍👍最後仲叫左個牛牛烏冬,湯底係店主自己熬製的,好香牛味清爽的,唔會好油,溏心蛋好動L丫好好食丫,烏冬係手打鳥冬黎,吸晒湯汁,好滑好香丫成間小店令人好舒服,好chill丫,食物又好食,我會再黎架👏👏👏👏

波羅味,棒棒的👍👍😘😘

2023-02-16
2023-02-11 45 浏览
本身中意食牛的我今日黎食下Dr Cow~一入鋪就見到一個放滿食材的雪櫃,入面的食材望落幾靚幾吸引,和牛油脂分明,可見店家對食材的要求認真又有誠意店鋪雖然唔大,但比人感覺好溫暖,好似家的感覺雖然今日牛肉賣晒,不過都有其他選擇既澳洲和牛漢堡配薯條薯條香脆熱辣辣個包非常鬆軟,有好香的牛油味漢堡用左特製的白色沙律醬,口感creamy,甜味幾獨特,很適合配牛肉漢堡,係一個新鮮的配搭而牛肉漢堡牛味幾重,質感充實,同鬆軟的包形成強烈對比焗芝士鮮茄茸腩片飯飯上面的多重芝士— — 一整塊芝士再加白色和黃色的芝士條,真係好吸引!最令人驚喜的是自製的蕃茄醬,個醬充滿茄肉,酸味突出,加上少少甜味,感覺好清新,撈飯食一流(PS. 個飯有啲似係珍珠米或日本米,焗完仲係咁有咬口,正!)五花腩唔算太肥,配上茄醬亦不會太肥膩不過呢,依碗飯的份量十足,兩個人食都得呀椒鹽雞中翼雞翼皮脆肉嫩,夠juicy就連最中間的肉都「入晒味」架西柚奶昔平時士多啤梨奶昔飲得多,西柚味真係第一次試!香濃的牛奶,加上西柚的酸,中和左奶的甜味,飲落特別清新,奶昔控必試「最後加推」店員的貼心點餐時店員會溫馨提示飲品使用全脂奶,用咩茶底等而每樣食品
本身中意食牛的我今日黎食下Dr Cow~

店鋪雖然唔大,但比人感覺好溫暖,好似家的感覺

雖然今日牛肉賣晒,不過都有其他選擇既

澳洲和牛漢堡配薯條

薯條香脆熱辣辣
個包非常鬆軟,有好香的牛油味
而牛肉漢堡牛味幾重,質感充實,同鬆軟的包形成強烈對比

焗芝士鮮茄茸腩片飯

五花腩唔算太肥,配上茄醬亦不會太肥膩

不過呢,依碗飯的份量十足,兩個人食都得呀

椒鹽雞中翼

雞翼皮脆肉嫩,夠juicy
就連最中間的肉都「入晒味」架

西柚奶昔

平時士多啤梨奶昔飲得多,西柚味真係第一次試!

「最後加推」店員的貼心
點餐時店員會溫馨提示飲品使用全脂奶,用咩茶底等
而每樣食品飲品都係即叫即整,食野熱辣辣就最好味啦😋

2023-02-03 53 浏览
顯徑站沿著顯徑街嘅村屋食店林立 , 大商場附近生活慣ge都市人好適合喺呢度搵食, 因為好多唔係連鎖式ge食店👍🏻今次行入咗少少,嚟到呢一間dr COW, 坐位唔多 間餐廳嘅佈置用心,都坐得好舒服🐰歌ge playlist 都好啱聽🎶今日食左扒餐有小食同埋餐飲✨ 🐰原件黑安格斯西冷 肉眼扒飯配溫泉蛋半身個餐係黑安格斯西冷扒飯, 可以加30蚊轉肉眼扒 👍🏻 塊扒超大塊,仲大過我隻手大手掌😨👍🏻自家調制嘅醬汁好惹味💗🐰自家製雞翼小食依一款小食都係自家制,煎得香脆但入面仲有肉汁的,唔會乾✨🐰熱抹茶鮮奶我冇specify 甜度,佢default ge 抹茶鮮奶就好有抹茶嘅甘味,重點係唔會好甜✨

今日食左扒餐有小食同埋餐飲✨
🐰原件黑安格斯西冷 肉眼扒飯配溫泉蛋

🐰自家製雞翼小食
依一款小食都係自家制,煎得香脆但入面仲有肉汁的,唔會乾✨

🐰熱抹茶鮮奶

2023-01-29 137 浏览
🔸️ DR. COW 牛扒專家 🌍西式📍 大圍下徑口村31號地下A號舖見到都開左一段時間, 經過成日都想試。但店面比較細,位置有限, 今日見TEA TIME 無咩人, 終於去試下~🗨️ Tea set 極黑和牛碎彼得包配配薯條 $45 見呢間野出名食牛, 甘就試下彼得包。 TEA SET 黎講唔算平, 份量就細D,但個和牛碎同埋個肉汁好正, 薯條都炸得岩岩好, 唔錯🗨️ 蒜片一口牛粒 $48自知一個TEA SET 唔夠食, 叫多樣小食先~ 呢個黎到個份量OK,價錢都公道,但食落只有一兩粒個熟度岩岩好, 其他太韌, 有幾粒咬都咬唔到,真係非常失望同浪費🍹 曲奇奶昔 (跟餐+$20)呢個一般般,係沙冰並唔算奶昔, 味道偏淡諗住係好野, 有D失望。可能下次試下佢D 推薦同正餐會更好。重有, 佢地既堂食都係用一次試外賣餐碟用具, 唔環保,同埋食落都唔多開心~#hkfoodie #大圍美食 #香港餐廳 #hkfoodies #hkrestaurant #likeforlikes #likeforfollow #globlefood #foodoftheday #drcow #手機食先 #電話直出
🔸️ DR. COW 牛扒專家 🌍西式
📍 大圍下徑口村31號地下A號舖

🗨️ Tea set 極黑和牛碎彼得包配配薯條 $45

🗨️ 蒜片一口牛粒 $48

🍹 曲奇奶昔 (跟餐+$20)
呢個一般般,係沙冰並唔算奶昔, 味道偏淡

#hkfoodie #大圍美食 #香港餐廳 #hkfoodies #hkrestaurant #likeforlikes #likeforfollow #globlefood #foodoftheday #drcow #手機食先 #電話直出 #foodpic #delicioushongkong #delicioushk #hkyummy #TAIWAIfood #explorehk #explorefood #牛扒專家
2023-01-04
2023-01-10 58 浏览
有時候人生就是取捨,感恩學會了放手,不要對自己要求太高,或許恰如其分已好好。開心地在大圍遊走,行到累了,看到一間舖面不大,但人流不斷的Dr Cow,就開心去試吓。最吸引我們是飲品,因為行得太累,很需要補充水份,我們點了抹茶鮮奶及芒果沙冰。驚訝是沙冰超有睇頭,好友更說有粒粒果肉,透心涼,令人精神一振。抹茶鮮奶則奶味濃,抹茶香,仲要好靚。朋友最愛豆腐,於是我們點了木魚紫菜脆豆腐作為小食:藉得選擇,做到外脆內嫩,配上紫菜的鮮味豆腐更多一種層次。Dr.Cow就要選牛,我們經老闆介紹選了期間限定自家製炆牛腩(超入味,火喉足,超有住家味道)及手切小牛排蓋飯配溫泉旦(朋友至愛,小牛排牛味濃,而溫泉蛋與飯超夾,令粒粒米飯更香滑)。就這樣,開心食,開心談至打烊,這就是小店的親切感。

就這樣,開心食,開心談至打烊,這就是小店的親切感。
2023-01-05 61 浏览
♧ 𝙳𝚛. 𝙲𝚘𝚠以前成日返工經過下徑口村都會見到呢間食牛既專門店,一直都無機會試,終於襯呢排多啲時間放工去左食!雖然佢位置比較想隱蔽,係村屋入面其中一棟既地鋪,但依然無阻佢既人氣,即使係平日都好多人幫襯!🤩佢既鋪面面積唔算大,所以真係要早啲黎呀~♥︎原件黑安格斯西冷飯配溫泉蛋($118)佢地既醬汁都係自己調製,所以極具特色🔥好欣賞呢份黑安格斯西冷既調味恰到好處,煎得岩岩好,既唔會血淋淋又唔會太老。特別鍾意佢配上飯素!!令到個飯既味道更豐富有層次,在加埋流心既溫泉蛋汁仲配搭,實在太正🥰♥︎軟骨餃子($38)一樣係自己調配嘅醬汁,有獨特風格!餃子皮薄得來不失香脆,一咬落去總會有肉汁流出來😜♥︎蒜蓉芫荽炒扁意粉配牛肉($68)平時見到芫荽呢個字我一定唔會叫,但係因為老細極力推薦,而且又係佢哋自家製嘅辣油,所以我都試咗!雖然佢嘅芫荽味,對於我來講都算重,但係因為佢嘅辣油好香,令到成個意粉嘅感覺大大加分,即是我唔鍾意食芫荽都因為個辣油而接受到佢!♥︎黑糖烏龍奶茶一般飲嘅奶茶都係紅茶底,但係呢度就特別啲有烏龍茶底,飲出嚟又真係有少少分別,雖然兩種茶底對於我來講都係好飲,但係又唔開紅茶偶然轉下做烏龍茶有幾
♧ 𝙳𝚛. 𝙲𝚘𝚠

♥︎原件黑安格斯西冷飯配溫泉蛋($118)

♥︎軟骨餃子($38)

♥︎蒜蓉芫荽炒扁意粉配牛肉($68)

♥︎黑糖烏龍奶茶
一般飲嘅奶茶都係紅茶底,但係呢度就特別啲有烏龍茶底,飲出嚟又真係有少少分別,雖然兩種茶底對於我來講都係好飲,但係又唔開紅茶偶然轉下做烏龍茶有幾有新鮮感

♥︎薄荷奶綠
薄荷嘅味道都幾突出,不過由於已經有薄荷味同埋奶綠,所以唔需要太甜杯嘢飲都唔會覺得寡

@drcow2020
💰人均消費:約$100
📍大圍下徑口村31
2022-12-26 68 浏览
去完啟德無野做就去未去過嘅顯徑,當探索下香港,如果唔係無聊至極都唔會周圍行,因為顯徑真係冇嘢好行🤣點知行下附近嘅橫街窄巷就發現到一間隱世小店,$699冇加一就食到聖誕二人餐,超級吸引,就提早食飯入去試下!呢間餐廳因為位置太偏,其實都冇特別嘅期望,但正因為無期望,食物質素真係令人喜出望外!!! 環境都十分舒適🥰首先送上自家制手打薯仔蘑菇湯配車打芝士條,薯仔足料好有口感,每口都有蘑菇味,車打芝士條十分脆香,呢個配搭十分特別,比起出面一成不變嘅忌廉蘑菇湯,特顯店主心思。之後頭盤係日本赤穗水晶生蠔,都算大隻,而且味道鮮甜,有生蠔食好開心,值回票價!仲有一大盤大蝦蟹籽沙律🥗😱大蝦爽口彈牙,配上柚子汁嘅沙律好夾。由於份量驚人,飲完個湯食完個頭盤已經飽咗😂Main dish 先黎個酸奶油汁配龍蝦扁意粉,望上去冇乜汁,點知一啲都唔乾,酸奶油汁味道幾特別,而且成碟都有好多龍蝦肉,仲有唔少海鮮配料,好味😋再黎就係平鐵阿根廷牛,數一數應該有十五件🤣生熟適中,肉質都幾冧,而且無荕,好有牛味,所以完全唔洗配汁!如果再熱少少會更好!最後甜品係檸檬奶油蛋糕卷同黑芝麻卷配果仁雲呢拿雪糕,平時唔太食蛋糕卷但今次真係整得

自家制手打薯仔蘑菇湯配車打芝士條    & 日本赤穗水晶生蠔

大蝦蟹籽沙律

酸奶油汁配龍蝦扁意粉

阿根廷平鐵牛

最後甜品係檸檬奶油蛋糕卷同黑芝麻卷配果仁雲呢拿雪糕,平時唔太食蛋糕卷但今次真係整得好出色,檸檬奶油醬打到好似空氣咁,好香滑,黑芝麻卷配雪糕都唔錯😋 仲有配兩杯野飲。
檸檬奶油蛋糕卷

黑芝麻卷配會果仁雲呢拿雪糕

今次聖誕大餐超開心,員工個個都好nice,睇得出對食物好要求,唯一comment 係份量太多,食唔哂要打包😂

其實第一次寫食評,因為真係想讚下呢間小店,一定會再黎食!
大蝦蟹籽沙律
酸奶油汁配龍蝦扁意粉
阿根廷平鐵牛
檸檬奶油蛋糕卷
黑芝麻卷配會果仁雲呢拿雪糕
2022-12-24 53 浏览
喺大圍裏面開咗好多隱世小店,今次就去一間。餐廳唔算好大,但係入邊裝修光猛。呢度嘅食物價錢大眾化,夠晒親民。▶️牛頸脊濃湯烏冬配溫泉蛋$60呢個牛肉湯烏冬,烏冬份量好夠多。烏冬係幼身烏冬,煙煙韌韌。湯底老闆娘話係自家製,所以牛味濃郁。牛頸脊肉份量幾多,牛味濃郁,夠嚼勁。▶️加$22配咗小食炸餃子🥟一份有四件。炸餃子新鮮炸起,外皮夠晒脆。▶️跟餐轉左烏龍奶茶🥤加$8烏龍茶有茶香,奶味香濃。▶️彼得包🥙配薯條🍟$68餡料揀咗美國極黑和牛肉碎,牛肉碎鹹鹹地、滿滿的塞滿彼得包。薯條粗生,炸得香脆。▶️散叫雙檸烏龍茶$28檸檬非常夠味,烏龍茶有茶香。

呢度嘅食物價錢大眾化,夠晒親民。

▶️牛頸脊濃湯烏冬配溫泉蛋$60

▶️加$22配咗小食炸餃子🥟
一份有四件。炸餃子新鮮炸起,外皮夠晒脆。

▶️跟餐轉左烏龍奶茶🥤加$8
烏龍茶有茶香,奶味香濃。

▶️彼得包🥙配薯條🍟$68

▶️散叫雙檸烏龍茶$28
檸檬非常夠味,烏龍茶有茶香。