2019-05-31 958 浏览
臨時臨急決定食餐好嘅晏就飯慶祝母親節,我同爸爸個腦就諗起呢間,嗱嗱聲打個電話卜枱,即刻食啦,又估唔到真係卜到喎,然後一家人就即刻衝過去喇。去到等咗一陣就有枱嚕。西班牙海鮮飯Lunch Set(承惠$138)嗌咗一個湯一個沙律,湯係番茄濃湯,帶有蕃茄嘅甜同酸,最後有少少paprika嘅煙燻辣味,温度又夠,好味!沙律竟然有火箭菜,有心思喎,而沙律係黑醋汁,正正常常啦。之後上咗鮮蕃茄蓉焗法包,個法包特登切到好薄,焗得香脆,配埋個蕃茄salsa,咬落去首先咔嚓好脆,然後啲茄蓉嘅汁係口腔入面爆發,胃口大開啊。西班牙炒飯係主角,上面有蝦、青口、魷魚,份量十足!加啲檸檬汁之後,啲酸味更加凸顯到海鮮嘅鮮味,飯吸曬啲精華,好夠味,又有飯焦,四個字!香辣野味!然後飯入面收埋咗啲脆皮豬肉,個咸香加上油脂香味,好送飯啊,一啖接一啖食啦。甜品就係香脆肉桂條配Nutella,叫做正正常常啦。每樣餸菜味道上都好複雜,會起碼有三種味道,但係又協調嫁喎,要比四隻手指公!White Sangria (承惠$65)呢杯酒我見佢有橙、青蘋果同紅蘋果,飲落口反而係有種濃濃嘅白桃香甜味,然後就係橙嘅柑橘味道,最後先有少少白酒嘅感
臨時臨急決定食餐好嘅晏就飯慶祝母親節,
我同爸爸個腦就諗起呢間,
嗱嗱聲打個電話卜枱,即刻食啦,
又估唔到真係卜到喎,
然後一家人就即刻衝過去喇。
去到等咗一陣就有枱嚕。

西班牙海鮮飯Lunch Set(承惠$138)
嗌咗一個湯一個沙律,
湯係番茄濃湯,帶有蕃茄嘅甜同酸,
最後有少少paprika嘅煙燻辣味,温度又夠,好味!

沙律竟然有火箭菜,有心思喎,
而沙律係黑醋汁,正正常常啦。

之後上咗鮮蕃茄蓉焗法包,

西班牙炒飯係主角,
上面有蝦、青口、魷魚,份量十足!
加啲檸檬汁之後,
啲酸味更加凸顯到海鮮嘅鮮味,
飯吸曬啲精華,好夠味,又有飯焦,
四個字!香辣野味!
然後飯入面收埋咗啲脆皮豬肉,
個咸香加上油脂香味,好送飯啊,一啖接一啖食啦。

甜品就係香脆肉桂條配Nutella,
叫做正正常常啦。

White Sangria (承惠$65)
呢杯酒我見佢有橙、青蘋果同紅蘋果,
飲落口反而係有種濃濃嘅白桃香甜味,
然後就係橙嘅柑橘味道,
最後先有少少白酒嘅感覺,
就咁飲都滿足啦。
呢間餐廳好似都有做Happy Hour嫁,
已經打算再黎試埋杯Red Sangria!

其實仲嗌咗
黑毛豬火腿(60個月),
炭烤豬扒配焦糖蘋果,
些利酒炒鮮魷魚,煮青口,生啤。

雖然食材重複,但係每一樣食材都唔同味道唔同口感,食得出係唔同處理手法,不過食咗太多野,我懶得寫喇,總括而言,每樣餸都有驚喜啦。
White  Sangria
2019-05-12
庆祝纪念
母亲节
White  Sangria
  • El Cerdo招牌西班牙炒飯
朋友仔生日飯改期到今晚先食。我一早幫她選左El Cerdo食西班牙野。請人食飯之前先探路。自己食左2次 lunch覺得好抵。但朋友要返工只可食晚餐。所以今晚要a la carte。唯有全程狂講Lunch好抵。朋友未到我心裡已經盤算定。盡量要叫d lunch set無既食物吾係咪好蠢?!我去到7點只得2枱客。但四眼經理話他們今日係full booking架。果然8點前已坐滿哂人a la carte餐牌。價錢比尖沙咀棉登徑既西班牙餐廳平炸黑毛豬火腿丸($38) lunch set 有。但好好食所以照叫鮮蕃茄蓉焗法包($18)。呢個真好好味。次次黎都叫烤沙甸魚配西班牙紅椒堅果醬($88)吾知係咪因為他擺罐罐頭上碟。令我覺得自己好似食緊罐頭野。感覺俾他搵左笨。其實講真味道ok吾腥的。沙甸魚下面係法包。份量太少感覺吾抵食傳統洋蔥薯仔西班牙奄列($64)。Lunch set有。但太好食好香蛋味同蛋汁所以照叫極力推介。傳統墨魚汁大蝦炒幼麵。極香墨魚味。真係啖啖都好濃香海鮮味。下次黎一定再叫朋友仔生日。我訂枱時講左。所以叫Churro with nutella時餐廳幫我寫左happy birthda
。請人食飯之前先探路

吾係咪好蠢?!

我去到7點只得2枱客。但四眼經理

a la carte餐牌
。價錢比尖沙咀棉登徑既西班牙餐廳平

鮮蕃茄蓉焗法包($18)。呢個真好好味
。次次黎都叫

烤沙甸魚配西班牙紅椒堅果醬($88)

吾知係咪因為他擺罐罐頭上碟。令我覺得自己好似食緊罐頭野
。感覺俾他搵左笨

所以照叫

極力推介。傳統墨魚汁大蝦炒幼麵
。極香墨魚味。真係啖啖都好濃香海鮮味。下次黎一定再叫

朋友仔生日。我訂枱時講左。所以叫Churro with nutella時餐廳幫我寫左happy birthday。朋友仔
好開心呢

其實已經飽。但好想試多款甜品
。所以叫多個rice puddings.
秘製酥炸甜飯球
點解同個火腿球甘似
飯球裡面係好香檸檬椰香味既甜米

我再點d nutella黎食

同朋友仔開心傾左3小時
飽飽甘走。呢餐550蚊。
都係果句。食lunch 真抵好多(我係非常長氣)
。但呢餐食物環境俱佳。慶祝生日或同朋友仔開心聚都好適合

2019-05-07
庆祝纪念
生日
  • 傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
  • 傳統墨魚汁大蝦炒幼麵
  • 炸黑毛豬火腿球
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
2019-04-27 950 浏览
食厭咗中菜 係時候轉下新口味 呢間嘢 喺灣仔都有分店 但因為有朋友住喺 荃灣 上openrice 睇下有咩嘢食 突然間就見到呢間 食西班牙嘢嘅地方 所以一定要試下 一入到去 都算有格調 牆嘅背景唔睇真啲都唔知原來係隻豬呢 真係好搞笑 兩個人去食 叫咗四樣嘢 分別係 招牌西班牙炒飯 洋蔥薯仔西班牙奄列 蜂蜜燒豬腩肉 同埋 自家品牌啤酒 本身想叫多個炸火腿球 但可能因為我哋太晏去 已經賣曬 唯有下次再嚟食 但見到隔離枱喺度食 好吸引首先講下個招牌西班牙炒飯, 配料豐富 有 腸仔魷魚蝦青口, 食落去成口都係配料配料仲多過飯 味道有層次另外就係燒豬腩肉 呢個真係誠意推介 入口即溶配埋個蜂蜜醬味道出奇地夾, 好似食緊燒肉咁樣個皮超級脆 肉質好嫩 必叫之選跟住就係洋蔥薯仔西班牙奄列 一見到佢個樣就諗起大阪燒 食落去仲似大阪燒 呢個真係一個西班牙版嘅大阪燒 如果想食大板燒嘅朋友 真係唔可以錯過最後仲嗌咗杯自家品牌嘅啤酒 好易入口 好飲過青島 唔苦,可以試下。

2019-04-17 718 浏览
一直都喜歡食tapas, 細細份可以試好多樣。之前經過呢間EL CORDE, 睇門面覺得好似好貴。但其實價錢非常合理。一星期幫襯左2次lunch, 抵到無朋友,令我忍吾住寫食評。一般尖沙咀區食tapas都要 50。60蚊份。呢度lunch set有 78/108蚊。包餐湯/沙律, tapas 可以4選2。包餐飲/甜品 。抵到爆因為去左2次。所以試哂78/108蚊的lunch set, 仲叫左3款a la carte (極吾建議有lunch set時叫 a la carte, 因為甘樣太吾抵。因請朋友食飯先叫。叫完我覺得自己超豬)lunch set南瓜湯, 幾creamy78 蚊lunch set 的 4款tapas1. 傳統蕃茄煮豬肉丸。蕃茄味幾濃。但吾太特別。要4選2時我吾會選它。2. (左)炸火腿丸。外面脆口裡面creamy。好好味。(右)檸檬魷魚圈 (a la carte, 好似 80+蚊。我本身係dogdog好鐘意咬口野:但呢個價錢吾太抵)[3. 秘製鵪鶉腿配黑松露醬 (呢個好好味尤其墊底的chestnut mushroom:眼見好多人選呢個tapas。勁推介)[4. 蘑菇西班
一直都喜歡食tapas, 細細份可以試好多樣

一星期幫襯左2次lunch, 抵到無朋友
,令我忍吾住寫食評

lunch set南瓜湯, 幾creamy

78 蚊lunch set 的 4款tapas

1. 傳統蕃茄煮豬肉丸。
蕃茄味幾濃。但吾太特別。要4選2時我吾會選它

2. (左)炸火腿丸
好鐘意咬口野:
但呢個價錢吾太抵)

3. 秘製鵪鶉腿配黑松露醬 (呢個好好味
尤其墊底的chestnut mushroom:
眼見好多人選呢個tapas。勁推介)

4. 蘑菇西班牙奄列 (呢個整得好好
。切開仲有少少蛋汁流出。吾乾。裡面有好多薯仔。選呢個tapas吾使驚自己吾飽

108蚊 lunch set 的tapas
1. mini臘肉腸芝士漢堡 (我comment吾到
因為我吾食牛。朋友仔選左。我又沒留意一啖咬左
。所以成舊吐出吾知乜味

2. 蟹肉西班牙奄列。
賣相同蘑菇西班牙奄列係一模一樣
。我自己覺平d (78蚊set)既蘑菇奄列仲好食d, 因為有蟹肉的(108蚊set)反而焗得較乾同燶。

A la carte的鮮蕃茄蓉焗法包 (18蚊。味道好好
。蕃茄蓉配薄多士味道好夾

a la carte 的露筍火腿配溫泉蛋
(好似68蚊)味道good 架。但露筍一開2太孤寒喇。露筍切左一半所以煮到有少少overcooked

lunch set 甜品churro with nutella
即炸的churro配榛子醬。好好食。噹噹都lam lam脷
食2份都厭少

復活節期間午餐仲有8折。反而a la carte 要收足正價。食左2餐lunch。分別140蚊同370蚊。覺得叫lunch set最抵吃
。但未必個個可以lunch去試
。平心而論A la carte的餐牌價錢亦好合理。比尖沙咀區抵好多
。我遲d就朋友仔會再去食晚餐。肯定到時一定猛講:lunch 最抵

• 炸黑毛豬火腿球
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
  • 蘑菇西班牙奄列
2019-03-15 960 浏览
聽朋友講荃灣有間食西班牙菜唔錯,即管試下。溫馨提示一下,要提前訂位呀,因為呢度個booking都算幾full一入到餐廳,比佢既高樓底,酒牆吸引左,高樓底比人感覺無咁有壓迫。先嚟個66個月既黑毛豬火腿,平時食24,18個月就食得多,66個月真係第一次食,入口非常次甘香👍🏻之後就食左個海鮮墨魚汁麵,賣相黑蚊蚊咁,但估唔到超好食,我差唔多一個人食晒全碟😝之後再嚟每人一份主菜,朋友就燒肉眼扒,佢話肉味好濃,燒得剛剛好。我就食豬扒,肉質超嫩滑,一啲都無(鞋)既感覺,個蘋果焗熱左,食落又係另一番味道。大家向咁好情調的餐廳享受一番後,我地成個人即刻relax 哂☺️☺️
聽朋友講荃灣有間食西班牙菜唔錯,即管試下。

黑毛豬火腿

海鮮墨魚汁麵
肉眼扒
豬扒
2019-03-13 662 浏览
小確幸就是能在忙碌的生活中抽空與朋友相聚。今日與朋友相約於一間西班牙小館食午餐,大家互相述說近況,分享趣事,度過了一個愉快的午後!餐廳位於荃灣廣場附近,雅緻的裝潢讓人感到舒適。餐廳設有set lunch,有不同價位和種類的套餐供客人選擇。我們點了兩個$108 set lunch,每個set包左餐湯/沙律,兩個tapas,飲料/甜品。Soup. 甘筍湯我一向討厭紅蘿蔔,但這餐湯卻出乎意料地好飲,入口非常creamy,令我有種好似飲緊南瓜湯的錯覺。Tapas 1. 煙三文魚配俄羅斯雜菜沙律沙律裡面有紅蘿蔔同薯仔,食落腍身,底下亦有兩大片煙三文魚。Tapas 2. 特色迷你臘肉腸芝士漢堡這個味道非常出色,牛漢堡厚身,臘肉腸更能提升整個味道的層次!Tapas 3. 蟹肉西班牙奄列我同朋友都對這菜色讚口不絕,裡面主要有蟹肉,蛋,薯仔。味道香口,蛋香十足!Tapas 4. 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬朋友形容這道菜好似燒肉xd。豬腩肉肥瘦適中,豬皮亦非常香脆,蘸上蛋黃醬味道更佳,食落亦唔覺太肥膩~Dessert. 玉桂條配榛子朱古力醬整條玉桂條都好脆身,蘸上朱古力醬無得彈!這令我回想起在西班牙初嚐chu

Soup. 甘筍湯

Tapas 1. 煙三文魚配俄羅斯雜菜沙律
沙律裡面有紅蘿蔔同薯仔,食落腍身,底下亦有兩大片煙三文魚。

Tapas 2. 特色迷你臘肉腸芝士漢堡

Tapas 3. 蟹肉西班牙奄列

Tapas 4. 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬

Dessert. 玉桂條配榛子朱古力醬
整條玉桂條都好脆身,蘸上朱古力醬無得彈!這令我回想起在西班牙初嚐churros的回憶,好想再去食多次!

餐廳食物質素好,午餐價錢亦合理,我和朋友都非常滿意!
2019-03-02
荃灣出名多好野食, 不過講到正宗同埋講究既西餐就唔算多更何況係西班牙菜?雖然係分店, 而我又未試過灣仔個間, 所以經過就黎試下見佢出名賣TAPAS同大鑊飯為主,當然都有叫齊啦難得地口味好濃郁鹹香! 用料亦是正統的西班牙火腿同埋辣肉腸~~我估佢應該會係荃葵青一帶最正統既西班牙餐廳特別係大鑊飯好正好入味, 火腿拼盤亦好夠肉香食物正, 不過有樣野真係好令人扣分, 點解??因為待應實在太西面了!!? 可能我去個日佢心情唔靚啦
荃灣出名多好野食, 不過講到正宗同埋講究既西餐就唔算多
更何況係西班牙菜?
雖然係分店, 而我又未試過灣仔個間,
所以經過就黎試下
見佢出名賣TAPAS同大鑊飯為主,
當然都有叫齊啦
我估佢應該會係荃葵青一帶最正統既西班牙餐廳

特別係大鑊飯好正好入味, 火腿拼盤亦好夠肉香
食物正, 不過有樣野真係好令人扣分, 點解??
因為待應實在太西面了!!? 可能我去個日佢心情唔靚啦
2019-02-04 433 浏览
哩間西班牙餐廳我已mark低左好耐,但遲遲未約到朋友來試,今次終於有機會。見食評話最好訂位,就係openrice訂座夠放便。入到餐廳都八成滿,好彩訂左位。是晚叫左八樣嘢食,因為無叫飯或主食。我最喜歡鵪鶉腿配黑松露醬,好有驚喜。鵪鶉腿好入味,菇做配菜非常好友人最喜歡燒帶子脆腩肉配粟米醬,粟米醬好濃,不過我就覺得帶子腩肉各一實在太少😂😂鐵板燒蒜蓉辣椒大蝦,我見個個都讚哩款tapas,所以一來我就點了哩個,對我來說味道一般,唔特別出色。牛裡脊肉串, 好淋好豐富蘆筍火腿64度蛋,蘆筍煮得好好火腿正常64度蛋無食鮮蕃茄焗法飽,法飽太硬,一般鮮蕃茄味蕃茄醬味好濃,但肉丸太鹹玉桂條新鮮整起,我其實對玉桂味麻麻,不過哩款甜品我食唔到玉桂味,只覺好甜,唔落朱古力醬已好甜🤪服務同其他食評人講述一樣,那位男店員係一d笑容都無,只會像機器人般落單,反而那位外藉女店員,感覺好些。Happy hour 飲品$65 一送一

鵪鶉腿配黑松露醬

燒帶子脆腩肉配粟米醬

鐵板燒蒜蓉辣椒大蝦

牛裡脊肉串, 好淋好豐富
牛裡脊肉串

蘆筍火腿64度蛋,蘆筍煮得好好火腿正常64度蛋無食
蘆筍火腿64度蛋

鮮蕃茄焗法飽,法飽太硬,一般鮮蕃茄味
鮮蕃茄焗法飽

蕃茄醬味好濃,但肉丸太鹹
蕃茄醬肉丸

燒帶子脆腩肉配粟米醬
牛裡脊肉串
蘆筍火腿64度蛋
2019-01-20 638 浏览
很久沒吃西班牙菜,晚餐就選了荃灣這家El Cerdo囉。西班牙海鮮炒飯海鮮有點乾,算是中規中矩。炸黑毛豬火腿球這道火腿球比海鮮炒飯來得好,很香,有一點沙律在上面,甜鹹中和,不容易膩。
很久沒吃西班牙菜,晚餐就選了荃灣這家El Cerdo囉。

西班牙海鮮炒飯
西班牙海鮮炒飯
海鮮有點乾,算是中規中矩。

炸黑毛豬火腿球
炸黑毛豬火腿球
2018-10-30
2019-01-19 252 浏览
之前行開行埋經過呢頭都見到呢間餐廳, 所以有一日終於忍唔住,約埋幾個朋友仔,一齊衝入去XDDD之前都上網睇個價錢架啦,定價都合理既(如果味道唔錯的話)因為我地係訂左位,所以唔洗等好耐就有得入去坐啦,內部環境唔錯,裝修得都幾好既,坐低之後位置地方都幾寬鬆,唔會話太過於逼夾。呢間餐廳都幾多款式比我地簡,唔昃話得幾樣野,食物方面,雞肉鮮美多汁,而且D油炸到香噴噴脆卜卜,感覺真係同係日本旅行果時,食到既雞肉呼道差唔多
約埋幾個朋友仔,一齊衝入去XDDD
之前都上網睇個價錢架啦,定價都合理既(如果味道唔錯的話)
因為我地係訂左位,所以唔洗等好耐就有得入去坐啦,
呢間餐廳都幾多款式比我地簡,唔昃話得幾樣野,
食物方面,雞肉鮮美多汁,而且D油炸到香噴噴脆卜卜,
感覺真係同係日本旅行果時,食到既雞肉呼道差唔多
2019-01-06
2019-01-10 343 浏览
11月第一次試食,食品及服務都滿意。之後勁推介給朋友。點知今日第二次去,我哋3個女仔,預定左6:45,我哋都預早左到,諗住飲下野,傾下計........點知一開門,個captain 已經不太友善,之後問佢happy hour 買一送一,即係黑面。呢樣唔得,唔樣唔可以,只xYZ 先得。我鬼知啲名咩,門口大大個牌話6-9pm 買一送一,入到嚟急口令咁。落單又寸.....唔係同朋友去,我一定起身走。第二次食所有食物及飲料水準都比上次差....本來一間好有質素的餐廳,又可以除名lu....未去過的朋友仔,可以試下,價錢低高高瘦瘦個captain 就冇乜服務。之後有個肥胖的職員服務各樣都好好。我再問另一個職員,那個同事放假嗎?他說:唔知點個😳😳😳😳態度超🤦🏻‍♀️

本來一間好有質素的餐廳,又可以除名lu....
未去過的朋友仔,可以試下,價錢低

態度超🤦🏻‍♀️
2018-12-24 319 浏览
平安夜未諗到係邊度食,見呢間餐廳食評唔錯就經openrice book左平安夜黎食。前幾日餐廳打黎confirm張枱,電話中負責同事就問我食邊段時間,因為佢得6點或8點2個時段,但我當時未肯定同行友人幾點收到工,又怕阻住餐廳張枱,同電話中餐廳同事表示不如先cancel張枱,我遲d再book,點知一句野都冇講佢就cut左我線,係覺得個客阻住哂定點?明明我成程對話絕無不禮貌既行為,對呢間餐廳既職員態度表示不滿,就算未食過都唔會再幫襯!
2018-12-24
2018-12-23 265 浏览
荃灣好多又平又抵食既餐廳 但西班牙的餐廳通常都要到港島區 如果鍾情西班牙菜又想係荃灣 呢間係唔錯嘅選擇 位置更加方便而且呢間特別是小食 精緻又好味El Cerdo裝修設計風格色彩繽紛 樓底高 特別開揚和給人舒適的感覺 餐廳入面有個開放式廚房一排開 同有張大吧枱 可以飲酒對食客傾計 充滿傳統西班牙情調叫左招牌西班牙炒飯 主要係大蝦同青口 可以食到青口同大蝦既鮮味 食落口感嫩滑既青口 同大蝦爽口既味道同質感另外 叫左煙三文魚俄羅斯雜菜沙律加溏心蛋 沙律感覺好清新 配上三文魚 感覺好清新好種有新鮮感整體好食
而且呢間特別是小食 精緻又好味

整體好食
2018-12-16 255 浏览
好耐之前食過一次印象都幾好,野食都唔錯。今日放假去撐枱腳。入到去見到得一位男服務員,諗住等佢執好野先。佢唔係好有禮貌咁問我幾位,我答左佢,以為示意我可以入去坐(當時餐廳只坐一半人,好多空位),點知佢好大聲話:係門口等等啦!都算!坐低叫野食,見到佢唔笑,語氣又差,又一臉厭世,真係有d影響胃口。另一個較大隻的外籍女店員也是,同同事傾計就有笑容,見到d客好似唔想佢入嚟咁。唔知係咪一齊做野就會同一個樣😹隔離魚旦粉d呀姐服務都好過佢。唔想做就唔好做啦,我真係鐘意嚟食野架!不過以後都係未必再去
2018-12-13 3372 浏览
今晚有D野要去荃灣搞, 所以去左荃灣食飯~近來喜歡上同男友去D環境裝潢漂亮嘅餐廳食飯,食都食得開心D咁荃灣廣場對出, 見到呢間El Cerdo,望入去覺得好有情調,食物價$又唔貴~就入左去食店內唔算多人, 唔會好嘈雜,加上佢嘅鏡面牆身, 仲有佢個酒吧同放滿周圍嘅美酒~成件事變左有格調得來又有情調睇左MENU, 佢呢度小食比較多~主食同甜品就有幾款咁啦~我地就叫左 El Cerdo招牌西班牙炒飯($198),鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦($88),同鮮蕃茄蓉焗法包($18)。鮮蕃茄蓉焗法包($18)呢個好食啵!  真‧蕃茄蓉來!所以食落去特別多汁, 特別fresh!佢其實仲有少少蒜同香草咁,放喺塊好脆嘅法包上面, 一啖放入口, 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 ($88)呢個超夠鑊氣! 上枱時仲勁滾勁"saaaaa"嫁!有8隻大蝦, 隻隻爽口~配埋蒜片食, 唔錯! El Cerdo招牌西班牙炒飯 ($198)我地叫嗰陣, 冇問到店員究竟招牌呢個有咩特別,然後叫完, 聽到隔離枱問, 先知原來招牌呢個, 係海鮮同肉粒炒飯嘅Mixed Version~呢個飯有青口啦, 蝦啦,魷魚啦~仲有燒豬肉, 雞肉同肉腸粒~然
今晚有D野要去荃灣搞,
所以去左荃灣食飯~
近來喜歡上同男友去D環境裝潢漂亮嘅餐廳食飯,
食都食得開心D咁
荃灣廣場對出, 見到呢間El Cerdo,
望入去覺得好有情調,
食物價$又唔貴~
就入左去食
店內唔算多人, 唔會好嘈雜,
加上佢嘅鏡面牆身,
仲有佢個酒吧同放滿周圍嘅美酒~
成件事變左有格調得來又有情調
睇左MENU, 佢呢度小食比較多~
主食同甜品就有幾款咁啦~
我地就叫左 El Cerdo招牌西班牙炒飯($198),
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦($88),
同鮮蕃茄蓉焗法包($18)。
鮮蕃茄蓉焗法包
鮮蕃茄蓉焗法包($18)

呢個好食啵!  真‧蕃茄蓉來!
所以食落去特別多汁, 特別fresh!
佢其實仲有少少蒜同香草咁,
放喺塊好脆嘅法包上面,
一啖放入口,
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 ($88)

呢個超夠鑊氣!
上枱時仲勁滾勁"saaaaa"嫁!
有8隻大蝦, 隻隻爽口~
配埋蒜片食, 唔錯!
El Cerdo招牌西班牙炒飯
 El Cerdo招牌西班牙炒飯 ($198)

我地叫嗰陣,
冇問到店員究竟招牌呢個有咩特別,
然後叫完, 聽到隔離枱問,
先知原來招牌呢個,
係海鮮同肉粒炒飯嘅Mixed Version~
呢個飯有青口啦, 蝦啦,魷魚啦~
仲有燒豬肉, 雞肉同肉腸粒~
然後仲有蕃茄, 香葉之類的~
(我食到係呢d, 可能有更多
好多料, 啖啖都有唔同嘅餸~
飯嘅質感濕潤少少~
但個飯底又有dd飯焦,
食落去口感豐富~
唔錯~

一間咁有情調嘅餐廳,
食物又唔錯~
價$又唔貴~
不論想有情調浪漫下,
定只係想普普通通坐低食餐飯,
呢度都唔錯呀!
2018-12-12