2018-10-27 85 浏览
荃灣係一個好多野食既地方,但係浪漫既餐廳就少啲!今次呢間餐廳係食西班牙菜,而餐廳裝修走浪漫路線,啱灑情侶二人世界!店舖裝修好靚,好浪漫些利酒臘肉腸煮青口$82青口夠新鮮同嫩滑,臘肉腸份量都幾多,同青口一齊食幾夾!成個鍋充斥着濃烈既牛油味!好香!El Cerdo 招牌西班牙炒飯$198炒飯份量好大,兩個人食都無問題好多材料,有青口、蝦、魷魚、腸等等味道唔錯,飯既硬度適中!最重要係啲海鮮夠新鮮!除左食物幾好,最鐘意餐廳氣氛!夠靜,夠浪漫!啱灑情侶黎食!
荃灣係一個好多野食既地方,但係浪漫既餐廳就少啲!

店舖裝修好靚,好浪漫

些利酒臘肉腸煮青口$82

青口夠新鮮同嫩滑,臘肉腸份量都幾多,同青口一齊食幾夾!
成個鍋充斥着濃烈既牛油味!好香!

El Cerdo 招牌西班牙炒飯$198
炒飯份量好大,兩個人食都無問題
好多材料,有青口、蝦、魷魚、腸等等
味道唔錯,飯既硬度適中!最重要係啲海鮮夠新鮮!

除左食物幾好,最鐘意餐廳氣氛!夠靜,夠浪漫!
啱灑情侶黎食!
  • El Cerdo招牌西班牙炒飯
2018-10-26 2163 浏览
今日陪了Sikky 一整天,由荃灣天地行到全灣千色店,再由荃灣千色店去荃灣其他地方周圍走走。到了晚上的時候,她說她不用回家照顧女兒,因為女兒有她的丈夫照顧。所以當我們去到如心廣場附近的時候,我們便到了附近的餐廳吃晚餐。就是去了El cero這間餐廳。餐廳門口有大大隻字寫着指定飲品買一送一,所以當我們走進餐廳之後,打開餐牌,果然就是buy 1 get 1 free 的優惠,哈哈,結果,我們叫了2杯happy basic cocktails ,$65。basic cocktails 都幾大杯,有綠色的薄荷在上面,還有青檸在裡面。飲下去,飲到一點點薄荷味和青檸味,酒精不算好多,所以平時不飲酒的我,都飲得到。檸檬汁醃白隄魚柳Marinated White Anchovies,$48。一條條排列整齊在碟子上,有6條,食下去,有酸酸的檸檬味,幾醒胃。魚沒有刺,所以入口咬兩口,就吞下了,我覺得幾好,哈哈。魚上面還有一些辣椒和蒜片。 車厘茄青瓜杏仁沙律配西班牙烤紅椒堅果醬 Cherry tomatoes.  Cucumber. Peppers.  Croutons & Almonds with Rom

檸檬汁醃白隄魚柳

車厘茄青瓜杏仁沙律配西班牙烤紅椒堅果醬 Cherry tomatoes.  Cucumber. Peppers.  Croutons & Almonds with Romesco Dressing,$68。
第一次食這類型的沙律,幾新奇。有一粒粒的青瓜粒,車厘茄切了一半,又有杏仁片,還有一些麵包薄片。

鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 Prawns ,garlic ,chilli,$88。
這個好好味,蝦好爽口,有彈性,新鮮。有蒜蓉辣椒香,好惹味。yummy。

賣單兩個,連加一服務費,296元,平均每人148元。
2018-10-22
  • 檸檬汁醃白隄魚柳
  • 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
  • 車厘茄青瓜杏仁沙律配西班牙烤紅椒堅果醬
  • basic cocktails
2018-10-23 1622 浏览
適逢星期五,最佳活動當然約了幾位好姊妹去食餐好的! 今晚選左位於荃灣大壩街77號的西班牙餐廳 ‘EI CERDO’ , 只看街名可能很難找的地方,其實地點相當方便,只位於荃灣廣場對面 (即百老匯戲院出口方向街頭) 。 一入到餐廳已經被水吧上的黑毛豬腿吸引住,再望一望餐牌,真的有好多選擇喔! 我們最後選了60個月的黑毛豬火腿試試! 火腿切片舖在豬形的木板上枱好可愛,味道不會太咸! 好香還好有口感喔! 值得一試! 配紅酒更佳! 我們也點了位於牆上鏡子MENU 的12oz 紐西蘭肉眼牛扒及肉桂蘋果豬扒,MENU 上的大蝦墨魚汁炒幼麵 還有平日7-9PM 是HAPPY HOUR,BASIC 的 MOCKTAIL 或COCKTAIL 都是買一送一喔! 所以我們都叫了MOJITO 及 PINEAPPLE MOJITO 都好好飲! 我要的MOJITO 酒味夠! 一點也不會因為HAPPY HOUR 而減少了酒的份量! 先來了’’大蝦墨魚汁炒幼麵’’,一來到樣子很特別,幼麵全部像蛋糕一樣壓平窩在鐵窩上上菜,味道超惹味! 每啖幼麵中都吃到少少蒜椒味! 幼麵夠爽口又入味! 必食之選! 再來就是牛

再來就是牛扒,牛扒用黑椒蒜鹽調味! 好正!! 煎得剛剛好! 入口有咬感又不會太乾!
主角來了,就是肉桂蘋果燴豬扒,豬扒真的煎得很林,好有肉汁!! 超好味! 而且仲醃得好香! 肉桂蘋果其實就係將蘋果包住肉桂一齊炆,切開蘋果後有淡淡肉桂清香! 味道似食緊蘋果批裡面的蘋果粒一樣好好味呀!
2018-10-19 123 浏览
有人話最識食嘅國家淨係得中國同法國,不過近年愈來愈多西班牙餐廳,西班牙出名識嘆識chill,就連一個飯break都唔放過,都要chill chill佢。我地雖然係忙碌嘅返工狗,但有時都想慰勞下自己,有返少少尊嚴!荃灣可以選擇嘅西班牙餐廳唔多,但呢間絕對係一間精品。一走進餐廳,悠揚愉快的西班牙音樂帶我地進入另一個世界,餐廳雖然小,但精緻,每一枝酒樽,甚至每一樣餐具都經過精挑細選,十分講究。我們二人各點一份lunch set share,中午的價錢合理,菜式設計也很有心思。這道鐵板蒜蓉辣椒魷魚口感彈牙,淋上清爽的檸汁,原來與辣椒配合得那麼好!唔好睇佢細細碟,其實份量十足!而這個脆皮豬腩肉也十分出名,脆皮的確很脆,更重要是蛋黃醬,中和豬腩肉的肥膩,有點像千島醬,但蛋黃的香味卻很特別,充滿地中海風味,僅僅這兩樣已經令我們贊不絕口!這款迷你臘肉腸芝士漢堡也不簡單,西班牙出名腌肉製品,臘肉鹹度剛好,也有嚼勁,有點微辣,再配搭蕃茄等清爽蔬果,一口食完,的確算得上味道享受。而這份臘肉腸腌列份量超大,一個人根本食唔哂!比起法式料理全部都小巧精緻,西班牙人似乎更重視實際,在生活及美學之間有自己的平衡。可能

荃灣可以選擇嘅西班牙餐廳唔多,但呢間絕對係一間精品。

可能受這裡的環境影響,一食就食左2個鐘。我們的節奏也變慢,說話也不像平時那麼急躁,可以好好聊天,我諗呢個就係一間好嘅餐廳帶出來嘅能量,可以令人放慢腳步,享受生活。

一個lunch break,個人即刻開朗左!
  • 蘑菇西班牙奄列
  • 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
2018-10-17 108 浏览
黎咗間位於小街嘅餐廳,一向不喜歡在商場內光顧連鎖的餐廳,來到呢間西班牙餐廳 覺得高檔多了,位置就不太大。入餐廳是七點多,只有一半的桌子有客。 店員推介了三款main, 因為同行都是女生,叫了兩個肉,pork chop and steak.上到來的steak 哇大份,仲有很多伴菜。salad 都多,最近小在家用餐, 食得好開心。特別係西班牙薯仔。外脆內軟,好小餐廳煮得份量啱好一口size,又包含口感,記住呢個西班牙薯仔。另外叫了個pork chop, pork chop 只看外表,腑為好乾,點知切開,半肥瘦,加咗個鹽,入味。個蘋果本身麻麻地 見佢個pork chop 不錯,試切一部份黎食,試完,又唔錯喎,外面個皮小硬,肉係微甜,有d 膠質嘅口感。好特別的味道,最後蘋果都俾我地食晒。 有小小意猶未盡,但引飽飽地,就叫咗個pamaham流心蛋盧荀, 爽口好味!幾有情調嘅餐廳,啱情侶或一班好姐妹去。

幾有情調嘅餐廳,啱情侶或一班好姐妹去。

2018-10-11 76 浏览
與朋友在附近經過,發現這間西班牙餐廳,所以進來試試這裡的裝修及擺設十分有情調,很喜歡這間餐廳的裝潢設計我們點了一份12oz New zealand Rib Eye with spanish style potatos西班牙薯仔炸得外脆內軟,非常特別我們點了五成熟的紐西蘭rib eye,非常大塊,而且煎得剛剛好加上有點脂肪,十分滋味我們又點了一份spanish pork chop with baked cinnamon apple and rosemary西班牙豬排十分足料厚身,加上秘制醬汁非常出色baked cinnamon apple焗得十分香,而且保留得到本身的汁。加上月桂和迷迭香味,十分特別今晚吃得十分滿足,下次會再來試試其他
與朋友在附近經過,發現這間西班牙餐廳,所以進來試試

這裡的裝修及擺設十分有情調,很喜歡這間餐廳的裝潢設計

西班牙薯仔炸得外脆內軟,非常特別
加上有點脂肪,十分滋味

西班牙豬排十分足料厚身,加上秘制醬汁非常出色

今晚吃得十分滿足,下次會再來試試其他
2018-10-10 59 浏览
上星期,我和朋友相約了去吃西班牙菜。就是在荃灣廣場附近的,我依稀記得好像去過一次,而且環境充滿神秘感。首先我們叫了一份頭盤,就是伊比利亞黑毛豬火腿,我們揀了20個月的,從顏色上看得出油脂很豐富,入口帶甘香。這是鐵板燒蒜蓉辣椒大蝦,香味四溢,味道不算很辣,蝦肉很爽口,而且蒜蓉味也很足夠。這是脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬,略嫌豬腩肉燒得有點過火,肉質有點老,但是味道是很甘香的。這是傳統西班牙肉粒炒飯,份量也挺多的,炒飯炒到有點脆口,肉的質感有點像漢堡扒,很鬆軟。

• 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
荃灣其實好多好嘢食,早前,小篇就在荃灣廣場附近的一家西班牙餐廳《El Cerdo》。 驟眼看,門面以深色為主調,低調中帶點神秘,靠近一點,便可從大玻璃窗窺探店內的情況。 甫進店內,即時有震撼的感覺,因為這兒的樓底較高,而且,佈置未有遺忘向高空發展,全擺放了各式各樣的酒品,相信好酒之徒定必喜歡。加上優雅的佈局,舒適的座位,在這裡進餐十分舒服! 先來一杯飲品吧!小篇點選了一杯 Virgin Sangria HK$68,飲品上桌時,的確有點喜出望外,因為,隨飲品附上一款 Tapas,是堤魚,這組合感覺挺特別呢!原來,傳統的 Virgin Sangria 均會伴隨一款 Tapas 而上,只是往日小篇在港惠顧的西班牙餐廳未有依足傳統。 先來一碟 Ham Croquetas (炸黑毛豬火腿球) HK$28,炸得金黃香脆,咬落十分 Creamy,內裡除了風乾的黑毛豬火腿粒,柔滑的薯蓉,還有鹹香的芝士,相當惹味!小篇甚為喜歡。 不過,友人就較熱愛這款 Pork Belly Tapas (脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬) HK$48,外皮帶點微焦相當脆口,肉質相當鬆化,蘸點伴碟的蜂蜜蛋黃醬,口感更佳。難怪

不過,友人就較熱愛這款 Pork Belly Tapas (脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬) HK$48,外皮帶點微焦相當脆口,肉質相當鬆化,蘸點伴碟的蜂蜜蛋黃醬,口感更佳。難怪友人吃得如此如痴如醉呢!

接著還點選了這 Chicken Thigh Tapas (香燒雞腿配紅椒杏仁汁) HK$58,雞腿肉質軟嫩細滑,外燒至金黃,帶點脆口,伴碟而上的杏仁汁非常獨特,香甜中帶有蒜香,令雞腿的鮮味提昇。

吃西班牙餐又怎可不吃西班牙海鮮炒飯? 而且,Seafood Paella (西班牙海鮮炒飯) HK$168 更是 El Cerdo 的招牌菜或,當然要一試!

炒飯的份量可不少,而且內裡有不少新鮮的海鮮,包括:海蝦,青口,魷魚等,十分鮮甜。飯裡還鮮有地注入藏紅花,散發出獨有香氣,可惜帶有少辣,小篇不能吃太多。

甜品時間,來到西班牙餐廳,當然必吃 Churros HK$28。

坦白說,小篇之前在別的西班牙餐廳吃過,但不甚喜歡,不過,這裡的油條炸得鬆香有咬口,搭配我喜愛的 Nutella 而上,又另有一番風味。
2018-10-04 95 浏览
今晚和同胖老公試屋企附近的西班牙🇪🇸餐廳,因為老公話想食西餐先講餐廳, 我喜歡樓底超高的餐廳, 令人比較relax, 燈光柔和,抵讚。唯一的是bk 左位仲要坐門口,好在出入的人不多指定 cocktail 🍸🍹 做緊買一送一House white 唔識評價,老公點的Sangria 幾好飲🥂不過有個小插曲: 個waiter 埋單時收了兩杯錢,明明我地問得好清楚可唔可以唔同款🤦🏻‍♀️ 咁最後佢都已經好快即刻waive 番,但掃興左少少青口: 份量很少,唔抵食。味道ok, 個汁有少少檸檬🍋味,唔錯。但最好食的青口,都係想當年同同胖老公去中環吃的😋😋而家冇左,唯有期待同老公以後去法國品嚐地度的招牌西班牙炒飯: 份量幾多,可以for 3-4 人。足料!好軽微辣算惹味,飯又不會太濕,仲有飯焦,唔錯整體來說,我們過了一個愉快的晚上。不太貴,下次想再去吃多點小吃

指定 cocktail 🍸🍹 做緊買一送一

2018-09-26
上兩個月先同屋企人食完呢間西班牙餐廳,今次推介比朋友又黎再食過,菜式睇得出好用心製作,味道、環境、服務都好高質素,相信我好快會黎食第三次!前菜叫左蘆筍配黑毛豬同半熟蛋,首先蘆筍口感好特別,煎得好香口,咬落有少少似薯仔嘅口感,好好味,黑毛豬味道亦都好濃,成個菜嘅配搭味道好夾!主菜係豬扒配蘋果,豬肉烹調得好到位,爽口得黎又多肉汁,而焦糖蘋果配上肉桂,有入口即溶嘅感覺!最後甜品都係叫左churros,西班牙油炸鬼熱辣辣好香脆!

Asparagus  ,  74C  egg  &  jamon

Pork  chop

最後甜品都係叫左churros,西班牙油炸鬼熱辣辣好香脆!

Churros  with  nutella
  • 74C  egg  &  jamon
  • Asparagus
  • 74C  egg  &  jamon
2018-09-24 95 浏览
起碼第三次去食了,好有特色嘅西班牙菜,唔係咁容易食到,最喜歡佢地個豬腩肉,今次食嘅墨魚汁麵同之前食嘅海鮮炒飯都好正,今次試左甜品炸飯團及玉桂條出面真係未食過,上次有個靚仔廚師仲同我囡囡傾計添,推介!
2018-09-24 109 浏览
我記得之前嚟依度食過,咁啱我有個朋友下個禮拜會去西班牙,佢話想試吓西班牙菜好唔好食,所以我就帶咗佢嚟呢度食嘢啦。睇吓個餐牌,呢度都有好多唔同嘅小食,雖然選擇唔係真係好多,但係食物質素嘅嘢就係貴精不貴多嘅呢個係燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉,呢個係帶子燒得好香,味道彈牙有鮮甜,不過豬腩肉就熟左啲,有啲老。呢個係招牌西班牙炒飯,材料都好豐富,好似有青口、蝦、豬肉、魷魚等等...不過呢個飯都偏向比較油膩,而啲飯就炒得好脆。

• 燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉
2018-09-24 96 浏览
去完西班牙後對tapas同sangria念念不忘 所以決定試下荃灣呢一間tapas 結果又真係幾好食😋 特別係帶子!西班牙炒飯亦算有質素 而且sangria 既味道亦令人滿意!

2018-09-23 89 浏览
係荃灣見到有間門面同內裡都幾靚同高級餐廳,但原來係食西班牙野,價錢又不算太貴,我同老婆未試過食正宗西班牙菜,於是入去試下吧。雖然店舖不算大間,但裝潢絕對比足心思,望落有高級餐廳的感覺,唔錯唔錯。睇左餐牌之後叫左幾個來試下先。【傳統洋蔥薯仔西班牙奄列- Classic spanish tortilla】上菜既時侯,我見這個有少少似日本既大板燒既奄列,比我想像中好,D道奄列好香口,口感亦好特別,同樣配以沙拉醬,味道十分佳。【鮮蘆筍配極上黑毛豬火腿及64度蛋- Asparagus 64c egg & jamon】成個感覺好精緻呀,蘆筍整得岩岩好,配上少少咸香既黑毛豬火腿最正,而溫泉蛋個形狀好靚好滑,成個配搭都好match。【香脆玉桂條配楱子朱古力醬 - Churros with nutella】這個甜品原來是西班牙著名的油條,但這裡不是朱古力醬而是榛子醬,喜歡榛子有福了。即叫即炸的油條熱辣辣,炸得又夠金黃色又鬆脆,浸在榛子醬吃真係好正。

2018-09-20
2018-09-23 65 浏览
向荃灣廣場睇完戲,所以就向附近搵食,之前見過一間幾靚嘅餐廳,行過去睇下原來係一間西班牙餐廳,好少食西班牙菜,咁一於入去試下先。餐廳裝修好有格調,感覺好grand 。餐牌選擇唔算太多,但全部都好特別。餐廳而家做緊happy hour Sangria 買一送一, 當然叫返杯飲下啦!Red Sangria 果味香濃,好易入口!炸黑毛豬火腿球外層炸到金黃酥脆,內裏薯蓉軟滑,火腿咸香惹味,加上他他醬汁,可以減低油膩感,配酒一流!脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬豬腩肉外皮脆卜卜,豬肉鮮嫩,蛋黃醬感覺似薯泥,仲好香甜。El Cerdo 招牌西班牙炒飯用上大量海鮮煮成,炒飯海鮮味香濃,魷魚爽口彈牙,蝦肉鮮甜,青口鮮嫩多汁,而且仲加上脆肉,材料真係好豐盛。餐廳環境高雅,有格調,真係好適合幾個好朋友把酒言歡,吹吹水。

餐廳裝修好有格調,感覺好grand 。

餐牌選擇唔算太多,但全部都好特別。

Red Sangria
果味香濃,好易入口!

炸黑毛豬火腿球

脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
豬腩肉外皮脆卜卜,豬肉鮮嫩,蛋黃醬感覺似薯泥,仲好香甜。

El Cerdo 招牌西班牙炒飯

2018-09-20