2011-08-20 50 浏览
大約數年前開始,大年初一的團拜改做自助餐形式,氣氛熱鬧之餘亦相對較輕鬆。是日選址的酒店食物質素不俗,價錢亦相宜,值得介紹給喜歡吃自助餐的朋友們!昨夜的團年飯好像還未消化,加上一大清早未瞓醒。。。怱怱逗過利是後,先隨便吃些頭盤吧。沙律冷盤約有十數款,本少爺獨挑選了煙三文魚;並配上自家獨特吃法 - 搭上數片三文,食時厚切並伴以少許檸檬肉連片及新鮮生菜,口感酸軟肥美之餘亦不失爽口。個人同胃口即刻醒哂!一般壽司剌身及凍海鮮俱齊備,我只試了翡翠螺及藍青口;兩者均甜美肉厚,亦很新鮮。肉類選擇有烤羊架及肉眼。由於本少爺不嗜羊,一於試牛啦!特意邀請廚師切取中心部份,肉質非常鮮嫩,配上烤蔬菜及 gravy sauce,賣相及食味均不賴。酒店一角落為粉麵區,中式西式自由配搭,並由廚師即席煮理。是日試了 carbonara (此乃二人份量),食味濃郁。酒店之另一賣店為咖哩菜式。咖哩雜菜及巴基斯坦咖哩牛肉,配上即烤薄餅及嫩荳芽,不錯不錯。其他熱盤約有十數款;甜品則有朱古力噴泉,蛋糕及雪糕之類,standard 的都齊備。重點來了。請問如此質素的brunch 在公眾假期會收幾錢一位?答案是:小童 $108,大人

重點來了。請問如此質素的brunch 在公眾假期會收幾錢一位?答案是:小童 $108,大人$148,在非公眾假期 weekend 亦只是 $138 ! 惟只是地點稍遠 (在機場隔離),並要在一個月前預訂。不過無所謂啦,新年入郊區走一轉,呼吸一吓新鮮空氣,全年都行大運 !!!
2011-02-03
  • 三文魚
  • 翡翠螺
2011-08-15 76 浏览
預定於6:30pm到Essence吃自助餐,可是之前的活動超時,所以臨時致電改為7:00pm。我們準時到達,尚有不少座位,或許因為閒日的關係,入座率約九成。我們吃了很多,其中有~湯:西湯很獨特,有薄荷的味道,但我更喜歡青紅蘿蔔豬骨湯,真材實料,有不少青蘿蔔、紅蘿蔔,比自家煲的濃味。刺身:三文魚、吞拿魚都非常肥美。不用排隊等師傅切,大大碟任取,最令人欣賞的是添加速度快,當刺身快將見底時,旁邊的師傅會馬上再切些來添滿,好!冷盤:青口味道尚可,但凍蟹真的太細小,吃時極花時間和功夫,肉質卻只屬一般。就我觀察所得,凍蟹的確比較少人取用。烤肉:根據OpenRice的自助餐情報,Essence提供的是「烤迷迭香羊排配松子薄荷提子乾」,事實我只拿到普通的烤羊,卻沒看到松子薄荷提子乾。至於那片牛肉,看似五成熟,可惜入口仍然太硬了。燒秋刀魚:大大條任君選擇,適合擅於「舌累」魚骨的人。燒味:在燈光照射下看似不錯。微溫的白切雞很滑,的確美味,但是紅腸太乾,叉燒不夠肥,味道普通。其他熱薰:炒飯、炒麵都頗佳,最令我喜出望外的是印度炒雜菜,又辣又開胃,正!意粉:由於即叫即煮,所以排隊等候的時間較長。有不少選擇,如菠

我們吃了很多,其中有~
西湯與中湯
刺身
冷盤
至於那片牛肉,看似五成熟,可惜入口仍然太硬了。
羊架和牛扒
燒秋刀魚:大大條任君選擇,適合擅於「舌累」魚骨的人。
燒秋刀魚
燒味
其他熱薰
意粉:由於即叫即煮,所以排隊等候的時間較長。有不少選擇,如菠菜麵、蕃茄麵等,我吃了普通的意粉,加入煙肉、蘑菇、蛋黃醬、芝士粉,便成為一碟香噴噴的卡邦尼意粉,好味道!
意粉
台式雪花冰:又一即叫即做的食物,但無需等太久。雪花冰真的令我透心涼,可是只有芒果味,未見有朱古力味。至於配料略嫌不合我的口味,西瓜、粟米片、麥片、紅豆蓉、煉奶或蜜糖都不是我想加添的,如果有朱古力針、彩糖針、爆爆珠、芒果等就更好了。配料本來有椰果,可惜當我拿雪花冰時已沒有再添加,我只能用棉花糖配雪花冰了。
台式雪花冰
薄荷朱古力蛋糕:這是芸芸眾多甜品中我最最最推介的!
那一層薄荷味道不會太甜,很Creamy,再配上底層那薄薄的朱古力蛋糕,正!一啖一粒,不會很快吃膩,每口都非常涼爽。
薄荷朱古力蛋糕
其他甜品:酒店自助餐甜品總是最吸引的,除了有普通朱古力噴泉,還有白朱古力,好!如果有冰水提供,即時把那些朱古力醬凝固,應該會更冰涼。至於Essence推介的綠茶奶凍伴開心果泡沫、香脆杏仁糖霜泡芙條對我來說只是普普通通,燕窩蛋撻的撻底亦屬一般。
其他甜品
另外有即叫即製的窩夫、班戟,味道尚可,唯一美中不足的是配料不夠,連最基本的忌廉、雜果粒都欠奉。最令我意外的是「冰極滋味」自助晚餐竟然沒有雪糕可吃,真失望嘛!

服務方面,不過不失。當我一就座,想請侍應多拿一張椅子放背包和袋子,可惜侍應說沒有空位、怕阻礙通道,我們唯有把東西放到地上了。吃至中段,我果真「冰極」了,幸好酒店有披肩可以借用,呵呵!
2011-08-12
$217.8 (晚餐)
西湯與中湯
刺身
燒秋刀魚
其他熱薰
意粉
台式雪花冰
薄荷朱古力蛋糕
其他甜品
  • 刺身,意粉,薄荷朱古力蛋糕
2011-07-31 61 浏览
慶祝生日來到東薈城側這間諾富特酒店食自助餐,其實一年前慶祝同一個人生日也來過,總括而言,發覺這裡提供的菜式真的沒有什麼變化。甜品還是這些,湯又是這些,還是有咖喱和泰式燒雞,一年前同一年後都一樣的,只是有個多添了的,就是台式棉花冰,即點即造,很切合這個大熱天時。這個季節自助餐的主題是海鮮,有青口真的太好了,但那些凍蟹,太細隻了,剝起來的功夫也抵不過裡面的肉,所以食到尾聲那盆蟹還是滿滿的。甜品特別要介紹這個朱古力泡芙,一口一粒咬下去裡頭的忌廉就擠壓出來,口感很好。蔬菜那幾盆也做的很好,這次很不客氣的盛了滿滿的一大碟菜回桌,好似牛啃草那樣食回這幾天忽略了的膳食纖維。湯品仍是康乃馨肉骨茶(沒圖),肉骨茶小弟還喝了數碗,雖然藥材味也真的不怎夠,但聊勝於無啦!論價錢,這酒店提供的自助餐在香港真的沒有對手的。二百元左右就成交,那裡找?論人流,我來過這裡三次,一次比一次滿場,今次去看見的人流真的非常飽滿。如果想體驗一下到酒店食自助晚餐的話,來這間也不妨~只是可能要隔幾年再來才看到些新意思喔。
果撻
雪花冰
朱古力泡芙
Dietary Fibre~!!
杯盤狼藉了
2011-07-28
庆祝纪念
生日
Dietary Fibre~!!
果撻
朱古力泡芙
雪花冰
杯盤狼藉了
2011-07-19 13 浏览
其實良久前已經吃過了,不太多好吃的..不過還是不過不失=D好處:-環境良好-衛生整潔-服務生態度很讚-食物不過不失壞處-太遠-食物選擇不多-沒有任食雪糕><推介美食:白汁波菜麵(可以自行選擇麵、料及汁)泡芙><真的是一絕..值得一試芒果雪花冰用料不錯..很重芒果味=)

其實良久前已經吃過了,
不太多好吃的..
不過還是不過不失=D

-食物選擇不多
-沒有任食雪糕><

推介美食:
白汁波菜麵
(可以自行選擇麵、料及汁)
泡芙><真的是一絕..
值得一試
芒果雪花冰
用料不錯..很重芒果味=)
2011-07-18
  • 芒果雪花冰
  • 泡芙
  • 白汁波菜麵
2011-07-14 15 浏览
今日同fd慶祝生日, 由於大家想去東涌outlet買野, 於是揀左呢度食buffet.食buffet 最緊要梗係新鮮啦, 佢既魚生又新鮮又肥美又厚, 仲有唔少海鮮:藍青口,翡翠螺等, 加上羊架, 意粉, 芝士 同大量甜品, 真係好豐富既一餐! 以呢個價真係好抵!另外為左紀念呢次生日飯, 希望openrice會登出黎, 因為想順便同fan fan講多次: happy birthday!!!
2011-07-05
  • 海鮮
  • 魚生
因為時間關係遲咗9分鐘, 職員已經打電話俾我話再過5分鐘就唔hold我張枱, 幸好當時正行到Timberland outlet門外, 職員還教我怎樣行會較快到達到達後發現門口有一班羣眾聚集, 唔怪得職員咁緊張, 原來這班是waiting list內的客人。個場好滿人, 還要很多是5-6人甚至更多人一圍檯, 非常嘈吵, 嘈吵過喺茶樓飲茶。 我眼見有一班為數十多人的正在慶生,他們大唱Happy Birthday song, 斜對面就有班8位的壯年男女食客, 他們大聲地說說、笑笑、互搶食物, 右後方就有兩枱各6人的內地購物狂, 他們用高八度的聲音來傾談, 還有很多很多熱鬧場面。 Buffet由6:30pm開始, 我見到旁邊那枱7:30pm便買單走人, 聽到男對女說:「呢度嘢又唔好食, 又嘈, 下次都唔嚟~ 都係食甜品好過。」女就答:「咁你食番$190補數。」後來陸續有客買單, 但又陸續有新客入。出去拿食物, 周圍都好多人, 左排行右排行去拿同一款食物, 都講不出那行才是真的隊, 那行是打尖隊, 所以根本無位可以影相, 所以我決定唔寫食評(再加上嘈到無心情食嘢)。我覺得食物種類少了很多,

出去拿食物, 周圍都好多人, 左排行右排行去拿同一款食物, 都講不出那行才是真的隊, 那行是打尖隊, 所以根本無位可以影相, 所以我決定唔寫食評(再加上嘈到無心情食嘢)。我覺得食物種類少了很多, 以前凍海鮮會有三至四款, 今次只得青口與水蟹仔, 刺身就源源不絕咁大堆頭供應, 有三文魚、吞拿魚、八爪魚及立魚, 而家做「冰極」主題, 所以有多款已撈沙律, 不過自撈的只有生菜及BB蕃茄作配料, 西班牙凍湯放在沙律醬旁, 無睇清楚個牌仔就會當作是沙律醬。 熱湯有中式的霸王花湯及西式的青豆蓉湯, 全碗青色唔知點解會諗起變形俠醫Hulk
茶啡自己攪, 我就弄杯熱檸茶, 落Lipton茶包, 落滾水,一直好ok直到落兩片檸檬, OMG~ 用茶羹篤一下, 全杯茶面浮油
好嘔心, 找地方掉走, 我再沒有弄什麽飲品, 一來真係好迫人, 好難才找到容身之位去調。 熱盤除了炒飯, 炒麵, 芝士焗薯, 咖哩雜菜外, 全都是肉......焗豬柳、焗鴨胸、焗羊脾、咖哩牛腩及燒秋刀魚, 燒肉枱有燒西冷及燒羊架。 即煮意粉及湯粉麵都有, 不過我見到別人的白汁不再是全忌廉汁了, 而是那種透透明的水+奶+麵粉糊那種, 我沒興趣了

甜品款式很多, 今次有臺灣雪花冰是芒果味及特濃朱古力味, 我吃了滿滿三碗了
還有窩夫、pancake、雪糕、黑白噴泉及一眾蛋糕甜品, 生果都有一大盤。 甜品部超污糟邋遢(無影相做証, 我怕OR話我這是嚴重指證, 會BANNED), 食客把蛋糕或糕點跌在地上或食物枱上, 無叫職員清理, 有些客人睇不到便往甜糕上踏...OMG~ 糕跡處處。 蛋糕還好, 那些用巨碗裝住的提拉咪蘇、木糠布甸被攪至血肉模糊。 不過幸好我拿的時候還未被破壞, 因此食到木糠布甸很挺而且奶味豐富而不太甜

職員在最初的個半小時收碟及倒水最主動最手腳快, 可能真是太多人, 我自從8:45pm左右便沒有再給我倒水及收碟, 望周圍依然都是人旺氣旺聲音洪壯, 我最終敵不過...9pm買單走人了, 我離開時還有客人入座呢
2011-07-05
  • 木糠布甸
  • 青豆蓉湯
  • 燒西冷
2011-06-21 11 浏览
fd生日飯>3<,一行5人又去東涌喱間食buffet呀,因為喱到既環境同食物都幾唔錯,於是又來了,雖然之前都介紹過下,不過喱次因為有dc之下冇咁蒙......再食多次了~!5個人既位,本身坐梳化位的,不過早就比人book晒了~!第一時間又食三文魚,平時食buffet都食好多三文魚,不過喱次就少左,因為想試下其他野,加上好少細食左呀@@"~!三文魚:新鮮又肥美,仲要好厚幾大塊~!吞拿魚:唔多新鮮呀,有點乾~!藍青口:都好新鮮呀,肉質彈牙,咸味又唔重~!翡翠螺:好大粒既螺呀,食落幾鮮甜又唔韌,仲要幾爽口,唔錯呀,不過有少少沙........!燒三文魚:平時唔會食熟既三文魚呀,因為覺得好鞋同腥腥地,不過喱次既完全唔同,食落肉質唔鞋之餘仲要有少少滑,亦帶點鮮味,真係唔錯呀有驚喜~!蕃茄水牛芝士:芝士係冇乜味的~!薯仔沙律:普通既水準~!扒茄子:賣相好似類,食落韌韌地幾古怪....好難食@@"~!忌廉薯仔:唔知點解係擺係中菜果邊的,喱個好好味呀,忌廉味濃郁,個味同薯仔又好夾~!羊架:喱到既出名貨,之前食過真係幾好味,so必食,喱次切得好厚呀,如果切薄點會正d,食落肉質鮮嫩又好多肉
5個人既位,本身坐梳化位的,不過早就比人book晒了~!

三文魚:新鮮又肥美,仲要好厚幾大塊~!
吞拿魚:唔多新鮮呀,有點乾~!
藍青口:都好新鮮呀,肉質彈牙,咸味又唔重~!
蕃茄水牛芝士:芝士係冇乜味的~!
薯仔沙律:普通既水準~!
羊架:喱到既出名貨,之前食過真係幾好味,so必食,喱次切得好厚呀,如果切薄點會正d,食落肉質鮮嫩又好多肉汁,加上有少少肥糕之下更加香口同惹味,不過烤得唔係好熟有點生....變左有點韌同有少少蘇味呀~!
本身鍾意點芥茉醬來食,不過薄荷醬個味食食下又幾鍾意呀~!
白汁磨菇火腿意粉:一碟太多呀,so 5人淺嘗,意粉賣相唔錯,加左好多芝士粉呀好正,白汁味道唔算好濃郁不過都可以,蕃茄味意粉都係第一次食,少少既蕃茄味都唔錯呀~!

食左唔少甜品,不過有部份已冇咩印象個味道了,有得印象既都係d比較好食or難食既甜品,略介紹一下呀~!
果撻:本身好鐘意食果撻呀,喱到既果撻都幾好味,不過麻麻地個撻底,如果鬆化點就好呀~!
燕窩蛋撻:都幾好味呀,唔係好甜唔錯呀~!
有機開心果芝士蛋糕:少少既開心果味,芝士味濃郁不過又唔會蓋過左開心果既味,幾好食~!
綠茶芝士蛋糕:本身鍾意綠茶味,不過喱個唔多似綠茶味,加上個蛋糕比較軟身,麻麻地~!
藍莓慕士蛋糕:有點酸~!
tiramisu:味道不果不失冇乜特別呀,不過本身幾鍾意食,so ok la~!
冬甩:食落口感幾鬆軟,又唔係好甜, ok 啦~!
窩芙:好想試,不過又唔知加咩配料好,so加芒果雪糕了,雪糕食落有少少雪粒,味道有點似阿波羅雪糕,麻麻地,不過溶左少少之下滲落窩芙到食就幾好味呀~!
班戟:因為蟬食之下..........溶溶左個朱古力雪糕....haaaaaaaaa...不過又因為係溶左之下夾來食又幾好味~!
雪耳海底椰豬展湯:幾濃郁同夠火喉,可以滋潤下呀~!
咖啡:必飲呀,上次來最欣賞既就係咖啡,因為真係幾正,果次仲要飲左幾杯,喱次又飲呀,不過今次就冇上次咁好飲,唔知係轉左咖啡定係我口味變左了~!

愉快既一餐~~~!
庆祝纪念
生日
2011-06-15 21 浏览
- 一進去,台上已放了兩杯水。小心望清楚,所有台(不理有人無人)都已放了水...即是說你無法知道你飲落肚的水已放了多久......- 沙律款式選擇算多...有個叫芝士香腸之類的沙律,是一大舊原粒芝士MIXED香腸...超溜,難以入口!!- 湯有中湯和西湯...客人裝湯裝瀉弄污了台,整晚都沒有人清理!!- 熟食選擇極少且感覺肥膩為主。- 刺身有四種,數量多,份量適中,但不夠新鮮!!!- 甜品款式亦少,芝士cake 芝味太over, 鮮果撻餅底硬...。唯一推薦即製的pancake,但配料少得可憐- 時令水果只有菠蘿和西瓜兩種後記:與我同行的好友吃過此餐後,凌晨腸胃炎入了急症。
- 熟食選擇極少且感覺肥膩為主。
- 刺身有四種,數量多,份量適中,但不夠新鮮!!!
- 時令水果只有菠蘿和西瓜兩種

後記:與我同行的好友吃過此餐後,凌晨腸胃炎入了急症。
2011-06-14
  • pancake
2011-06-08 51 浏览
6月4日(星期五)黃昏,相約同事們合共八人一起約埋去東涌諾富特酒店吃自助餐,這裡的食物由黃昏六點半開始供應至晚上九點半,之後仲可以坐到佢地打佯,即是大約10點左右,自由度都算唔錯。先說環境,空氣調節適中,不會像趕客般寒冷,坐位則分三種,圓形梳化椅與方形梳化椅,以及靠牆邊的長梳化,我是坐方形梳化椅的,感覺還算舒服!服務方面,尚算ok,在門口有服務員帶位;服務員收回客人用過的碟算快回正題,一開始每人都有一杯清水,凍的!問題來了, 之後就不見有服務員來替我添水了,水很貴嗎?這裡是東涌,不是沙漠吧!?免費飲品只有茶、咖啡及熱水,全部都是熱的,可以自己加檸檬、奶精同糖。另一大問題,首先飲品選擇方面不足,很過份!從未試過食自助餐飲品選擇得咁少,都算數!仲要選擇係全熱的!?聽聞如果是星期一至四,用Open rice的Coupon可以換到一杯免費的薄荷特飲,雖然當天是星期五,但我們當天很幸運地,能品味這一款特飲,原因是託同事的褔,Lucky! 這杯簿荷特飲味道不錯,由於有一位同事甩底,一位唔舒服的關係,我和另一位同事就很樂意地代他們飲埋呢杯特飲了。如果沒有呢2杯特飲,我給他們的飲品評分120%唔合格,
即是大約10點左右,自由度都算唔錯。

先說環境,空氣調節適中,不會像趕客般寒冷,坐位則分三種,

回正題,一開始每人都有一杯清水,凍的!
問題來了, 之後就不見有服務員來替我添水了,
水很貴嗎?這裡是東涌,不是沙漠吧!?

另一大問題,首先飲品選擇方面不足,很過份!
從未試過食自助餐飲品選擇得咁少,都算數!
仲要選擇係全熱的!?

薄荷特飲, 好味
我和另一位同事就很樂意地代他們飲埋呢杯特飲了。
如果沒有呢2杯特飲,我給他們的飲品評分120%唔合格,
無他,夏天天氣熱,飲品又全是熱的,想熱死人咩!?咁都仲想客人俾高分,真係燒壞腦至會俾!

開餐了,湯有兩種,海底椰清湯同忌廉湯,個清湯不錯,有味道,
但唔知點解很少人飲,可能係因為前菜有餐包的關係,多數人都係配忌廉湯!
個湯樣在下面張牛肉相才見到(唔記得獨立影=_=lll)
前菜沙律,餐包同勇者茄子
前菜我要了清湯、沙律、餐包、
一片燶咗的茄子和相中看不到的中華沙律(即係綠色的海草條,食日本定食時會有的那種)。

老實講,前菜真係唔覺得有什麼特別,唯一想說的是那片茄子,
夾的時候已經見到焦紋,食落茄味…或者說燶味甚濃!不好吃!
除非你自認冒險家,勇於嘗試新嘢又樂意面對失敗之作,否則唔推薦你食。

跟住試下食同事推介好好味的翡翠螺,試了數隻,味道不錯,
所以又再添吃,前後食左十五隻,美中不足是有少少沙,醬汁的選擇也少。
翡翠螺幾好味
魚生方面,都算新鮮,就是款式少得可憐,幾乎一隻手都數得晒!
壽司的選擇自然也是一樣少,壽司飯唔會散,不錯!
奇怪地款蟹柳壽司每次出現就很快消失了,碰了數次運氣才拿到,明明味道也不怎麼樣,為何會如此受歡迎呢!?
d人未食過蟹柳?!
素葷熟食方面,沒有蝦沒有蟹,只有例牌,包括魚(燒全條三文魚)、
雞、鴨、叉燒、咖喱什菜、焗芝士薯蓉、炒雞柳等,仲有咖喱飯同埋炒麵,
上面講的真係幾例牌,同出面食小菜的飯館、燒味店差唔多,但係叉燒同個炒麵又真係OK,
不過諗深一層,我嚟東涌食自助餐,應該係食平時很少食的一類東西,
唔係食炒粉麵飯油雞燒味,點解依家會變左食呢D?
我開始懷疑自己喺咪去錯目的地,定係出現傳聞中的集體幻覺,將東涌大排檔當作酒店自助餐廳...
幻覺?...應該係幻覺...
這裡還有燒牛肉和燒羊架,看來不錯,所以我們也試了,可是燒牛肉中間位置實在太生,滴緊血的,
寫包單一成熟都無,我自問是受不了,所以“紅肉”的部份就放棄了;
至於羊架呢,好韌,真係刀都据唔開咁韌,訓練手力必選之作?
滴血牛同勁力羊架

同事跟塊羊架搏鬥咗10秒之後就放棄,都唔知係好彩定唔好彩,佢無一開始就咬落去,唔係後果就…

下面這個是磨菇忌廉炒寛條麵,味道都ok,麵有咬口,忌廉味濃。
味道ok的磨菇忌廉炒寛條麵同靚叉燒
主菜滿足不了我,唯有向甜品埋手。

最上面係芒果同士多啤利味雪糕球,左邊開始係熱辣辣的窩夫配香草及士多啤利果醬,
跟住有綠茶小蛋糕、無小麧粉的香橙味小蛋糕等、各式鮮果及賣相和味道都不怎麼樣的芒果布甸。
士多啤利小杯甜品很多人要,最終得以清貨,不過我覺得其實味度一般
甜品及餐飲
餐飲自己斟,開始有種身處自助茶餐廳的幻覺,最後我選了咖啡,
原因係我已經有點“馨”,唔想再熱“檸”水。

總括而言,$198這個價錢吃這樣的自助餐,只能算是勉強可以接受。
滿分100分我最多只會給55分,可能係我要求高,但山長水遠去吃這樣的自助餐
我情願選擇價錢相同,位處諾士佛台的某酒店自助餐,最起碼那裡有蟹和蠔吃,
所以相信這裡是我第一次亦是最後一次來了。

2011-06-04
薄荷特飲, 好味
翡翠螺幾好味
幻覺?...應該係幻覺...
  • 翡翠螺
  • 魚生
2011-05-10 23 浏览
聽就聽得多,今次都係第1次黎。自助晚餐,$198, 對比出面其他自助晚餐, 呢到真係平哦。因為返工關係, 未能準時6點半入坐。我地入坐時已經7點半啦, 個刻已經超多人, d 位好迫, 仲好嘈tim, 感覺去左food court食野咁。出去拎野食都好多人, 要同人迫既, 唔鍾意呀!野食方面, 都多款既, 但d 質素普通。壽司/刺身得三文魚, 吞拿魚, 鮪魚, 但個樣唔新鮮既。冷盤有沙律, 田螺, 青口, ok既。湯麵, 有幾款麵俾你揀, 但料只得芝士丸同魚腐俾你揀, 佢話其他無晒啦哦, 7點幾已經無晒, 會唔會早左d呢。意大利粉, 見人地d墨魚汁麵好似好味咁, 點知出到去又話無晒, 得返螺絲粉同天使麵,有白汁同蕃茄汁俾你揀, 我揀左蕃茄汁螺絲粉, 個樣炒得ok,但食落d 汁好酸, 失敗。熱盤,完全唔吸引, 咖哩牛/豬, 照燒雞, 炒雜菜, 炒麵/飯..甜品, 木康布甸/tiramisu最好食, 其他俾人整到爛晒, 好核突.個到既窩夫同班戟最好味, 配雪糕就最正啦, 不過雪糕得芒果/士多啤梨/朱力味。飲品: 檸茶/檸水/ 咖啡飲你沖。總括: 得個平字。
聽就聽得多,今次都係第1次黎。
因為返工關係, 未能準時6點半入坐。
出去拎野食都好多人, 要同人迫既, 唔鍾意呀!
野食方面, 都多款既, 但d 質素普通。
壽司/刺身得三文魚, 吞拿魚, 鮪魚, 但個樣唔新鮮既。
冷盤有沙律, 田螺, 青口, ok既。
但食落d 汁好酸, 失敗。
飲品: 檸茶/檸水/ 咖啡飲你沖。
總括: 得個平字。
2011-05-09
2011-05-07 12 浏览
2011-04-20
三文魚好鮮..翡翠螺好鮮..如果無沙就仲好..
沙律都有水準..
羊架熟啲會更好..
朱古力PUFF好味到不得了..邊行邊食..
意粉好入味..食左2 round..正..
雪糕大大件..好味..
  • 三文魚..朱古力puff..
2011-05-04 26 浏览
早排同屋企去食, 大家都係第1次, 經朋友介紹話好好食, 不過都係有點兒失望.....一開始都知道係冇生蠔食, 但朋友說食物種類多..但其實多就真係唔算 (可能本人對d熟食冇咩興趣), 但都有d款式幾好食!!值得推介ge 首先係個洋蔥湯, 好cream 好正(配料: 各式ge包都好鬆軟, 好好食) !!! 仲有係燒羊架, 食左3轉; 另外魚生真係不停供應.... 款式都較其他酒店多.... 仲有就係即煮的各種意粉, 但就手快有手慢冇囉如果一家大細黎食都唔錯ge, 因為價錢平, 同埋有商場, 行完去食buffet.... 消磨到成日
一開始都知道係冇生蠔食, 但朋友說食物種類多..

仲有就係即煮的各種意粉, 但就手快有手慢冇囉

• 燒羊架
  • 洋蔥湯
2011-04-20 13 浏览
正所謂一分錢一分貨, 這句話絕對不錯 在東涌這酒店的buffet餐廳, 人是比市區的少, 價錢比市區的也平宜, 而二百元一位的自助餐, 可以期望的是'零', 所以沒有失望食物一般, 熱盤選擇很少, 一些炒飯, 炒麵,炒菜少不得, 味道不突出, 較為可讚的是無限量供應的刺身, 眼見其他枱一大碟的拿回來, 三文魚, 吞拿魚及八爪魚刺身的確是絕不吝嗇地供應, 外面buffet枱是一個個刺身山, 很難得呢! 刺身質數都不錯, 三文魚肥美沒有怪味, 基本上很好吃, 其他幾款卷物一般, 我根本沒有拿回來吃.. 沙律及冷盤選擇亦不很多, 一個中湯, 一個西湯, 加上兩藍沒有暖著的凍麵包, 有點遜色呢 carving的燒牛肉很好吃, 肉質及味道令人滿意, 還有羊架都不錯; 另有即炒意粉, 蕃茄汁及白汁, 六種意粉以供選擇, 師傅很健談, 很有心的向客人提議 另一邊是即滾中式湯麵, 配料不多, 平平無奇, 熱食還有燒味, 但都是一般水準呢 甜品選擇算是足夠, 但沒什麼突出或特別美味, 有即做waffle/薄餅, 客人可以配上雪糕或水果服務不過不失, 職員算有效率, 亦很願意完成
正所謂一分錢一分貨, 這句話絕對不錯

服務不過不失, 職員算有效率, 亦很願意完成客人要求, 這價錢的buffet算是很好的服務呢!
2011-04-15
之前試過佢$188 dinner buffet, 今次試$138 lunch buffet, 以為食物選擇會少左, 點知唔係, 原來同dinner一樣雜菜湯: 好夠雜菜, 好開胃; 有機菜沙律: 車厘茄唔清甜, 有少少失望; salmon同cold cut不過不失主菜: curry beef好好味;泰式雞好滑, 好有水準; 羊架唔"蘇"; 鴨胸好林; 但炒面太硬, 食面粉咁, 唔好食....西冷牛, 羊都好惹味; 炒飯好dry, 自己唔太喜歡, 焗薯好清甜sashimi: salmon from norway; tuna from vietnam; anyway, 都唔錯pasta個茄汁好夠多, 亦好惹味; mushroom亦都夠多, 又入味甜品: jelly太硬, 杯裝pudding好"水", 蛋糕等等一般啦....chocolate mousse最好味有白朱古力噴泉, 點棉花糖, 好好味...面包pudding好香...

2011-04-09
  • 羊架
  • 三文魚
2011-03-06 24 浏览
lunch on mon-thu $128 fri-sun $138機場員工終於有折, 九折都好過無o個 日係平日去食 buffet lunch. 個場都算多人.沙律 bar 唔錯, 次次都食兩碟.刺身得三款, 唔係好好食; 壽司得太卷, 玉子等, 又係唔好食我中意食羊, 食了三片烤羊, 算值回票價.即煮意粉, 中式粉, 試過唔特別, 次無食.一向唔係好中意食 hot dish, 今次都無乜點食. 唯獨有個咖喱羊不錯, 但食了一次想 encore都無左.甜品好似差左少少無法啦, 無加價, 食物質素係差少少架喇.

機場員工終於有折, 九折都好過無

沙律 bar 唔錯, 次次都食兩碟.

我中意食羊, 食了三片烤羊, 算值回票價.

即煮意粉, 中式粉, 試過唔特別, 次無食.

甜品好似差左少少

無法啦, 無加價, 食物質素係差少少架喇.

2011-02-23