2011-01-03 25 浏览
元旦邊到食都貴,諗起Essence之前Book極Book唔到,於事2星期前打電話試吓,真係Book到! 食物好一般,屬不合格水準,冇話邊種食物特別好食,全晚算燒羊為一絕~ 但咁平嘅價錢,喺元旦日,應該唔可以有乜要求! 最奇係之前好多人話煮意大利麵好食,簡直另我莫明奇妙,難食到嘔

但咁平嘅價錢,喺元旦日,應該唔可以有乜要求!

2011-01-01
  • 燒羊
2010-12-29 23 浏览
好耐之前同屋企人去食.一早book左..去到唔多洗等..好快有位可能午餐時間多人.但人手夠..食完好快會收拾碗碟魚生好正,好新鮮.有專人切..好多人排隊拎..但師父好快手.好多食品選擇,飲品都係.尤其係甜品,,haha可能個人比較喜歡甜品.好多選擇味道不錯....有機會會去多次

可能午餐時間多人.但人手夠..食完好快會收拾碗碟
好多食品選擇,飲品都係.
尤其係甜品,,haha可能個人比較喜歡甜品.好多選擇
味道不錯....

有機會會去多次
  • 甜品
2010-12-19 63 浏览
縱有多少的不太稱心,只要當中能找到一點火花、一些價值,以往的付出,絕對不是枉然。自己也是有點沒心肝,在這大部份的時日裡,樂在與各方「網中人」交往,無形卻忽略了很多重要的人仕,除父母之外,還有一班曾渡過中學生涯的舊同窗,趁還有些許回憶,那就不要愛得太遲,立時相約已成家立室的好友共晉一餐,至於地點與吃甚麼,已經不太重要了。由於舊友住在青衣,加上在機場工作,所以也知道會是偏向新界西或離島的區域,結果在其介紹之下,去了平時少到的東薈城,附近開設的諾富特酒店,內裡Essence餐廳的自助晚餐,價格來說十分相宜,議定約每人廿百元的一餐,整體來說不算甚高的水準,某些部份倒是弄得不錯。先來例牌的冷盤,刺身共有四款,分別有三文魚腩、章紅魚、八爪魚和赤身等,供應量是充足的,來貨質素中規中矩,沒吃著不潔的跡象已屬萬幸,切得厚薄適中,當然沒期望見到精細的刀功。壽司倒是有點強差人意了,還是停留在飯糰上加塊魚的程度,雪凍了的飯糰,出來的口感也是流於「死實」,內裡也沒有加上wasabi,配上兩款卷物,總算聊勝於無。沒有生蠔之下,也有翡翠螺和藍貝兩款,前者尚算新鮮,只是同時也吃著一點沙,藍貝來得細隻,吃後的印象也來得

先來例牌的冷盤,刺身共有四款,分別有三文魚腩、章紅魚、八爪魚赤身等,供應量是充足的,來貨質素中規中矩,沒吃著不潔的跡象已屬萬幸,切得厚薄適中,當然沒期望見到精細的刀功。
還算新鮮

沒有生蠔之下,也有翡翠螺藍貝兩款,前者尚算新鮮,只是同時也吃著一點沙,藍貝來得細隻,吃後的印象也來得不深。
翡翠螺美味,但有點沙

再來一些cold cut,都是些普遍的凍腸片,倒是煙三文魚來得鮮嫩肥美,加點檸汁已十分開胃。
煙三文魚夠肥美

沙律吧有六至八款,冷麵、通心粉、茄子、什果沙律之外,自己喜愛的,還是以生菜為主的凱撒沙律,加上車厘茄木瓜塊等,這自選的沙律組合,來得不過不失。
沙律吧中規中矩

吃了一輪冷吃後,是時候來了兩款熱湯來暖暖肚子,意式雜菜湯來得不俗,喝後很醒胃,也有點走漏眼,在沙律吧見到疑似的水牛芝士夾蕃茄片,由於加了香醋關係,這樣的一味沙律,已勝過先前的多款總和,再見到南洋肉骨茶供應,除了欠了點蒜味之外,也嚐出藥材味和肉香出來。
熱湯不俗,蕃茄芝士沙律可是小驚喜

談到這裡,還未出現一些令人驚喜的食物,卻知一頓花多眼亂的自助餐,單憑一至兩道東西,足以令印象逆轉,起碼挽回不少分數,究竟是甚麼?! 那就為大家道來。

據知這裡的羊架甚為不俗,當晚沒有出現,換來的卻是一隻烤全羊,雖然遲到不能見到全貌(也是一個遺憾),但有幸還吃到肥羔羊腩的部位,皮脆肉嫩而羊味十足的烤肉,人生至此,夫復可求?! 另外烤牛仔肉也是弄得不賴,紅色的肉心,也不會差得到哪裡。
烤肉不可不試,足以彌補全餐的缺失

再來即席煮弄的Pasta,揀了幼身的麵條,配上蘑菇和白汁弄成的東西,造出的間所言的al dente口感,而醬汁也是香而不漏,加上先前的烤羊肉,足以令先前「普通」的一餐,變得不枉此行;也可加點芝士粉,如供應點橄欖油,味道上更有提升空間。
意粉水準不俗

熱盤來說不過不失,都是些秋刀魚、咖喱雜菜炆牛腩等,天多利燒雞印度黃飯弄得有特色,還有一味炸雲吞,餡料是蝦膠之物,可十分香口。

最後的是甜品吧,先試了多款切餅,芝士餅黑森林Tiramisu都吃出不俗的味道,口感鬆軟而甜味適中,也有奶酪之味,這裡的甜品師手勢也真不俗,其餘冬甩就普通而已。也有朱古力噴泉這時興之物,主要用來沾棉花糖,最後吃了一個甚滑的雪榚,已經飽到不行了。
切餅味道甚佳

朱古力噴泉勝在好玩

其實還有多款東西沒有品嚐,一來到達時間較遲,二來肚子也實在太漲了,想不認老也不能。整體食物在平凡不乏一點驚喜,期間也樂於與老朋友的家人相處,友善的人,總會帶來一點正面的氣氛。服務來說不過不失,除了疏於為我們添水之外,連人家的帳單也交給我們付帳,也有點大意了。

最後埋單時間,竟然又一次「大失預算」,因為友人在機場工作關係,可憑員工證再有折扣,每人約一百五十餘元的價錢,又是另一個「驚喜」。度過了愉快的一夜,打後會爭取多些時間和舊同學多些相會,還望不久時間能再會面就好了。

由東涌回家的途中,冷風不停地刮,也不知是吃得太飽,還是心情愉快的關係,體內倒是有點熱,最後老土都要說句,此刻無價 !
2010-12-16
煙三文魚夠肥美
熱湯不俗,蕃茄芝士沙律可是小驚喜
烤肉不可不試,足以彌補全餐的缺失
意粉水準不俗
切餅味道甚佳
2010-11-27 26 浏览
上個月我們兩夫婦帶囝囝與外母一同去吃自助餐,地點在諾富特東薈城酒店Essence餐廳位於東涌是遠了一些,不過價錢算經濟,所以平日入座率都超過九成,幸好我們早訂位,被安排的位置頗舒適.先來一碟冷盤,一小杯的是蟹肉甜酒果凍配鱒魚子,賣相晶瑩剔透, 但味道只是一般.魚生鮮味一般.羊排肥了一點今餐最驚喜的食物,是出自即煮意粉檔攤意粉有三款選擇, 醬汁可選白汁或茄汁,墨汁意粉夠彈牙,白汁亦好味,亦可選意大利蟹肉雲吞,餡料味道鮮美.甜品方面有燕窩蛋撻, 各款蛋糕等...
上個月我們兩夫婦帶囝囝與外母一同去吃自助餐,
地點在諾富特東薈城酒店Essence餐廳
位於東涌是遠了一些,
不過價錢算經濟,
所以平日入座率都超過九成,
幸好我們早訂位,
被安排的位置頗舒適.

先來一碟冷盤,
一小杯的是蟹肉甜酒果凍配鱒魚子,
賣相晶瑩剔透, 但味道只是一般.
魚生鮮味一般.

羊排肥了一點

今餐最驚喜的食物,
是出自即煮意粉檔攤

意粉有三款選擇, 醬汁可選白汁或茄汁,
墨汁意粉夠彈牙,
白汁亦好味,

亦可選意大利蟹肉雲吞,
餡料味道鮮美.

甜品方面有燕窩蛋撻, 各款蛋糕等...
2010-11-25 29 浏览
已經好久冇在這裡寫食評, 因為自己有BLOG. 但係今次都係不吐不快. 所以在這裡講比大家知. 兩三日後才返自己BLOG詳細寫. 今次因為不用錢, 有四位免費自助餐, 所以就山長水遠由香港仔來這裡食. 好唔講咁多一路睇相片一路講. 這裡話18:30食到21:30. 我哋一行四人有老有細18:10到, 問接待處的侍應生幾時入得. 佢話18:25才有人帶入座位. 吓, 咁咪要係度企15分鐘. 冇嘢呀. 最衰係不用錢, 想走都唔得. 就係咁, 未食就罰企咗15分鐘. 入到去, 好在早訂位(因為30號到期), 所以有卡位坐. 不過攞嘢食就遠咗些. 坐咗一陣出去搵嘢食, 唉...處處都好多人排隊. 今期主打食蟹, 點知D蟹細隻到咁樣的點食呀. 重要係冇鮮味, 冇蟹味, D肉淋的...之後去排意粉和麵, 冇錯, 要食這些平時不會食的嘢, 因為不用排隊, 這個好大碗, 但只得三樣餸, 生菜(夠青綠), 魚旦(好死實), 肉丸(這個OK), D麵一般, D湯就比開水好少少囉.這個白汁墨魚麵叫最好, 但係都係料少, 只得磨菇和煙肉這些平價配料. 燒羊架和牛肉是這裡公認最好食的物品, 但係佢比六國差不
已經好久冇在這裡寫食評, 因為自己有BLOG
. 但係今次都係不吐不快
冇嘢呀. 最衰係不用錢, 想走都唔得.

點食呀. 重要係冇鮮味, 冇蟹味, D肉淋的

燒羊架和牛肉是這裡公認最好食的物品, 但係佢比六國差不達了. 好鬼食.

這碟熱食, 全部都好一般, 我請願食麥記囉...

這兩碗雪糕, D雪味好重, 完全食唔到雪糕本身的味道, 最衰過去7仔買牛記食.
重有其它的食物, 不過放不到上來. 有興趣的可以去我BLOG處睇. 如果有緣的話.
這裡的侍應生好快手的, 只要妳離開張枱, 佢地就會立即收咗妳D碗和碟, 唔理有冇食物係上面. 就係咁攪到我地要搵人坐係度睇實張枱.
環境好嘈, 因為好多人, 可能係好多人入來睇上河圖掛, 順便係度食掛.
衛生情度真係麻麻, D水都唔知幾時放係枱, 因為我見隔離張枱, 由18:30到20:15都係冇人坐的, 但係杯水就一早同我們一樣, 未入來就已經有囉. D水面重有油添. 所以我地全程都係出去攞咖啡機度攞水飲.
這裡極度不抵食, 如果用相同的價錢, 我會去灣仔或西環或尖沙咀囉, 同樣價錢, 質和量都比佢優勝
2010-11-20
  • 一樣都冇
2010-11-04 11 浏览
突登山長水遠去坐十個字車程到呢個酒店食自助餐, 聽同事講好早前食過, 話唔錯. 又話果陣好多人去食, 訂位都要預早訂先有位.但當天去食, 所見到的款式不多, 味道亦差. 相都無心機影.所謂的特式"蟹", 炒的, 冷盤的都是細細隻, 細都可以接受但味道竟然無味. 真是失望.燒牛肉 - 一般.壽司 - 飯太林, 味道亦不很好.日式炸物 - 這個實在太差, 厚厚的硬硬一層炸粉包住少少的冬菇或黃椒. 食到滿口油.沙律 - 少款, 連最常有的粟米都無. 什菜亦好像沒見到.甜品 - 相信算最好的是雪糕了, 不知什麼牌子. 蛋糕都還可以.總括來說, 評分100分的話, 我只能給60分. 但服務方面, 真是要講講, 通常酒店到差不多時間會走來通知客人. 但呢間無. 到將近十時, 因無人理會, 我們就繼續傾談.中途想再加添飲品, 但竟然連水機都關了. 慢慢地, 燈也熄左一半. 真好笑, 如要客人離場, 請通知~~~~.雖然價錢很便宜, 但水準起碼都要合格才行.

燒牛肉 - 一般.
壽司 - 飯太林, 味道亦不很好.
沙律 - 少款, 連最常有的粟米都無. 什菜亦好像沒見到.

總括來說, 評分100分的話, 我只能給60分.

雖然價錢很便宜, 但水準起碼都要合格才行.
2010-10-29
2010-11-02 13 浏览
因為爸爸生日,所以我地一家四口元朗去東涌NOVOTEL食LUNCH BUFFET,多年前,NOVOTEL要成2個月前BOOK位先有得食,不過近呢2年水準都大大下降,而且好多時即日BOOK位都有得呢!是日為星期日,所以都全場爆滿,其實個個環境就真係一般,好嘈,而家好多都係住東涌既一家大細黎食,怕嘈既,呢度一定唔岩你!一黎我就睇下刺身有咩食,三文魚我至愛,但食落都只屬普通,食唔到個陣鮮味><青口同翡翠螺,得個凍字,完全冇味,唔食都可以......SUSHI我冇咩食,因為個樣唔靚,但我見佢三文魚補得好快,讚!咁多年黎,水準保持得最好既係佢即煮個面,初時我想揀蕃茄汁+蕃茄面,但係比個大廚笑,佢推介我試下佢個白汁啦,平時我唔鐘意食白汁,因為有D地方整得好難食,同埋好似用罐頭溝咁,不過呢度一食就知唔係溝出黎既......另外再拼埋佢個羊架,正呀!其他熟食我都冇食過,一黎個樣唔吸引,二黎突然間有班南亞裔人士堆晒係個度,所以我都唔迫過去~最後,我就去左甜品區,所坦白講,佢呢度D甜品完全唔囉掂,好多都溶晒,而且D味道好怪,冇樣好食,最好食咪係佢D生果囉......總括黎講,我地4個人食左
多年前,NOVOTEL要成2個月前BOOK位先有得食,

是日為星期日,所以都全場爆滿,
其實個個環境就真係一般,好嘈,
而家好多都係住東涌既一家大細黎食,
怕嘈既,呢度一定唔岩你!

一黎我就睇下刺身有咩食,
三文魚我至愛,但食落都只屬普通,
食唔到個陣鮮味><
青口同翡翠螺,得個凍字,
完全冇味,唔食都可以......
SUSHI我冇咩食,因為個樣唔靚,
但我見佢三文魚補得好快,讚!

咁多年黎,水準保持得最好既係佢即煮個面,
初時我想揀蕃茄汁+蕃茄面,
但係比個大廚笑,佢推介我試下佢個白汁啦,
平時我唔鐘意食白汁,
因為有D地方整得好難食,
同埋好似用罐頭溝咁,
不過呢度一食就知唔係溝出黎既......
另外再拼埋佢個羊架,正呀!

其他熟食我都冇食過,
一黎個樣唔吸引,
二黎突然間有班南亞裔人士堆晒係個度,
所以我都唔迫過去~

最後,我就去左甜品區,
所坦白講,
佢呢度D甜品完全唔囉掂,
好多都溶晒,而且D味道好怪,
冇樣好食,
最好食咪係佢D生果囉......

總括黎講,我地4個人食左$563.2,
都算叫做抵,
想食BUFFET又唔想食貴,
呢度係一個選擇,
但唔好期望有好高既水準囉!
庆祝纪念
生日
  • 即煮面
2010-10-01 12 浏览
雖然吃不得幾多,不過久不久就會打自助餐的主意,今次選擇了Essence,感覺不錯。如果你愛魚生刺身,或者會有點失望。當中只覺三文魚較好。甜品也非其主打,只有幾款給你選擇。幸好還有即製pancake及waffle,感覺不致太差。沙律選擇則幾豐富,而且新鮮,已引人吃了兩三輪。烤羊肉是另一令人讚好的食物,嫩滑肥美。還要讚一讚即煮的新鮮意粉。選了忌廉磨菇煙肉配闊麵,再加大量芝士。相當香,而麵甚軟滑。更難得可以自己動手,在咖啡機上按掣即磨咖啡,相當滿意了。
如果你愛魚生刺身,或者會有點失望。當中只覺三文魚較好。
沙律選擇則幾豐富,而且新鮮,已引人吃了兩三輪。
烤羊肉是另一令人讚好的食物,嫩滑肥美。
更難得可以自己動手,在咖啡機上按掣即磨咖啡,相當滿意了。

2010-09-25 11 浏览
Book左位下星期六大班人12.30黎, 未入門口已經見好多人嚮裏面排隊等羅野食....入到去人聲頂沸. 好在卡位尚算舒適, 不過張檯太高. 以$128呢個價錢, 算好多野食下, 亦解釋左點解甘多人黎食. 頭盤: 試左佢所有魚生(得三款), 吞拿魚好唔得. 三文唔錯. 意粉沙律怪味. Cold cut 幾好. 熱盤: 唔算多. 但有即整粉麵同pasta. 雞好肥, 揀好耐先find到件瘦, 但汁好肉都滑. 鵝都好食. 咖哩菜算Ok. 但完全唔辣. 不過d野唔係幾夠熱. 同檯話即煮意粉都好食. 甜品: 小泡芙好味. 即整的mini-waffle加雪糕亦好正. 生果ok. d cake同moose 就麻麻. Service都ok. 收碟收得快. 但似乎由於太多人, d野好似唔係幾refill得切. 總結: 呢個價錢甘多野揀係幾抵食. 但唔好expect甘多. 唔係樣樣好味, 同埋真係好多人...

今天心情非常欠佳 一欠佳便想吃東西來舒壓, 忽然想吃煙三文魚 拿拿林上OP找自助餐, 可能太突然(還有2小時便是dinner buffet 時間)所以間間hotel 都Full House。最後只好硬着頭皮打去這酒店, 問明有冇位, 有冇煙三文魚, 咦......兩樣都有! Okay, book 咗! 跟住call 丈夫叫佢放工後去東涌(懶神祕)安頓好d細路就向東涌出發......心想: $188及加一, 今次做大嶼山美食, 大嶼山有什麽傳统食物?? 之前在電話內的waitress說是有海鮮(蝦、螺、花甲、青口)及茶果, 那麽即是傳统食物是海鮮及茶果在東涌mtr和丈夫會合後便拉他到酒店, 他面有難色 甫坐下, 見到很多枱都有OP優惠劵送的特色飲品, 最衰屋企部printer壞鬼咗 首先搶攻刺身檯, 因為唔搶就什麽也沒有(可想而知有幾多人), 哇靠! 今次d 三文魚、吞拿魚、魚立 魚、八爪魚又厚又肥美, 海鮮有蝦、螺、水蟹、青口但並沒有花甲, 蝦最大隻最甜而且有很多羔, 可惜螺、水蟹、青口太差, 無味道, 重雪味, 螺有砂但得個大字, 水蟹、青口非常細跟着拿熱盤, 有羊脾肉、
今天心情非常欠佳
一欠佳便想吃東西來舒壓, 忽然想吃煙三文魚

在東涌mtr和丈夫會合後便拉他到酒店, 他面有難色

跟着拿熱盤, 有羊脾肉、橙香鴨胸肉、蝦醬琵琶骨、炸魚、炒飯、炒麵、紅咖喱雞、蜜糖豆炒辣雞球、燒海膽八爪魚丸除了沒有吃炒飯、炒麵外, 其餘统统都很好吃而且大件頭(大驚喜
)鴨胸肉並不是坊間凍肉鋪賣的那種長方體(題外話, 為什麽我在佳X凍肉鋪見過出售的煙鴨胸肉的成分有大豆纤维蛋白? 有什麽用途? 煙鴨胸不就是肉及調味料嗎?) 酒店用新鮮鴨胸肉煮的, 所以有肉味及質感
紅咖喱雞我用spoon畢的時候感覺很硬, 我以為是骨多肉少的雞件, sorry 我錯了, 放入口後發覺原來是淋的雞球, 咖喱汁並不港式, 正!炸魚的肉質滑溜, 好似吞咗有好多骨膠原落肚
燒海膽八爪魚丸, 我丈夫問我海膽去咗邊?(因為佢食咗成半打都feel唔到), 我話:「可能海膽得一粒,如果你一直企喺嗰度食, 可能終有一天會食到佢。」丈夫話我傻

即煮意粉檔, 可選擇墨汁麵、菠菜寬麵、蕃茄寬麵、全蛋寬麵, 有白汁或茄汁, 白汁配蘑姑和煙肉而茄汁配茄粒, 我比較喜歡白汁因為不是奶加水加麵粉煮的那種, 應是用President牌的奶油加白酒加olive oil加黑胡椒煮成的那種白汁, 外面吃一碟這種的白汁意粉要百元, 因為一盒P牌奶油都要賣五十多元。 茄汁我覺得太酸和有種鐵罐味, 我估計是用罐裝tomato sauce做汁底, 我最怕罐裝茄汁製品。

湯麵類沒有吃, 燒牛柳燒羊架很淋, 有肉味但肉面層即受火的一層非常鹹, 一口鹽
各式沙律, 煙三文魚很大塊且厚, 不知道蔬菜是否他們自己種的有機菜, 因為之前讀過報紙報導, 酒店租用香港基督教青年會(YMCA)於東涌「綠機田」的有機園圃作有機耕種,履行社會責任之餘,員工更可參與其中,收成將會用於炮製自助餐,部份食材會向YMCA採購本地種植的有機農作物及有機香草;更會使用符合世界自然基金會環保海鮮指引的可持續海鮮及有機方法飼養的禽畜。

甜品進步了不少, cream類的味道厚身了許多, 代表作是木糠布甸、Tiramisu, 酒店用很多不同種類的莓做甜品, 有甜之餘也不失莓本身的酸, 莓類甜品很夏日feel, 代表作有雜莓啫喱, 還有幾種cheese cake, 椰子批等, 我從沒吃過椰子批, 它下層是椰子pudding而面層是焗過的椰絲, yummy
!

環境是非常noisy, 今次多數是香港家庭, 有少數外籍客及內地客。服務5分, 有禮貌,收碟快,主動倒水, 不過快得滯都有幾次跌野聲(在不同的枱附近)。

上次食到谷到一肚氣, 今次食到飽到一肚食物

丈夫臨離開餐廳同我講:「今次多得你心情唔好咋!」
即炒白汁墨魚麵, 燒牛柳羊鞍, 康乃馨肉骨茶, 甜品
即炒茄汁菠菜寬麵, 自製沙律, 海鮮, 刺身
2010-08-10
$206.8 (晚餐)
即炒白汁墨魚麵, 燒牛柳羊鞍, 康乃馨肉骨茶, 甜品
即炒茄汁菠菜寬麵, 自製沙律, 海鮮, 刺身
  • 三文魚
  • 即煮意粉
  • 羊脾肉、橙香鴨胸肉、炸魚、紅咖喱雞
  • 沙律
  • 煙三文魚
  • 甜品
2010-08-09 87 浏览
昂平360開張以來也從未試搭這次一家大細與一班親朋戚友特意搭搭看順道試試東薈城酒店的buffet2星期前打電話book位時已知晚餐已full看來東涌的地勢偏遠並沒影響它的人氣曾打數次電話改人數接待的都很有禮貌用餐前一天更打電話來提醒和firm booking食物方面, 一開始先拿冷盤. 三文魚刺身是正常水準, 新鮮, 油脂分均匀. 螺很大的一粒, 肉新鮮爽甜, 沒海水腥. 青口算是蠻大塊, 新鮮, 青口邊沒很un很痴牙, 但味偏淡. 冷麵, 麵爽滑, 但冷麵汁過咸, 應該是自調而不是買現成的. 椰菜花車厘茄燈籠椒沙律, 歐式香草橄欖油調味拿捏得好, 蔬菜沒有很油淋淋, 椰菜花爽, 車厘茄甜, 燈籠椒脆, 味道新鮮. 豆沙律, 不知名綠色豆與香草洋蔥混在一起, 很香, 豆口感像硬身麵豉, 有趣的一樣沙律. 扒茄子沙律, 茄子燒過, 因為不是煮的所以口感較硬較爽, 喜歡吃淋身的可能會不喜歡這個, 但我個人比較喜歡這種有嚼口的, 加上淡淡的調味又是另一款有趣的沙律.之後已忍不住拿甜品.Waffle, 有人要先整, 所以熱辣辣好新鮮好脆, 本身唔太甜, 有蛋味. 自己落了士多啤梨果jam, 芒
昂平360開張以來也從未試搭
這次一家大細與一班親朋戚友特意搭搭看
順道試試東薈城酒店的buffet

2星期前打電話book位時已知晚餐已full
看來東涌的地勢偏遠並沒影響它的人氣
曾打數次電話改人數
接待的都很有禮貌
用餐前一天更打電話來提醒和firm booking

食物方面, 一開始先拿冷盤.
三文魚刺身是正常水準, 新鮮, 油脂分均匀. 很大的一粒, 肉新鮮爽甜

之後已忍不住拿甜品.
Waffle, 有人要先整, 所以熱辣辣好新鮮好脆
, 本身唔太甜, 有蛋味. 自己落了士多啤梨果jam, 芒果果jam, 薄荷醬, 杏仁片同粟米片, 好好味
!
杯裝甜品試了士多啤梨mousse唔太甜, 酸酸的蠻醒胃. 咖啡燉蛋不知名燉蛋物一樣得個甜字, 面頭有一層糖水在漂浮, 很難吃
, 這麼小的一杯也吃不完便放棄了. 最好吃的是表面像tiramisu杯的但內面有Cherry的tiramisu混黑森林, cocoa粉很多很香, tiramisu 很creamy, 沒有過甜, Cherry酸酸的味道很fresh
, 令整杯沒有很漏.
mini cake有chocolate brownie, 不太甜, 很香cocoa粉味, 咬下去中間的果仁很好嚼
. 芝士蛋糕, 芝士味夠重, 但餅底不脆, 咬下去很沒勁. 芒果mousse cake mousse不香, 質感過實, 得砂糖既甜味, 蛋糕底太薄, 失敗
. 椰絲餅, 很多椰絲包著的cake, 內面好像有cherry, 不太甜, 但吃了也不清楚自己吃了什麼.
tiramisu, 很軟滑, cream很鬆, 鬆得能看出中間的氣泡. 很多cocoa粉, 有點朱古力的甘苦味
, 中和了甜味, 甜度適中. 可惜底部有少許咖啡蛋糕好像有點濕, 所以味雖不錯但這裡要扣扣分.
木糠布甸, 布甸香綿鬆軟, cream狀的很滑, 但我覺得太甜, 而且木糠不夠多, 只有薄薄的一層.
pancake, 其實是crepe, 一開始是沒有的因爐未夠熱. 即叫即整, 新鮮軟薄, 蛋味濃. 自己落了士多啤梨果jam, 杏仁片& tiramisu. 正
!
泡芙有很多cocoa粉again, cream沒很多很膩, 甜味適中
, 若可再脆一點便一流.

熟食不是有太多選擇, 也吃得不多種.
羊架, 很多人推介, 肉確是不羶, 沒很肥, 很甜肉味. 但很不幸我選了一塊邊位的, 肉有點un和難嚼, 其他人可能選得好, 都說好吃.
即炒意粉要了茄汁蕃茄麵. 雙重酸味, 但沒過酸. 中間的菇很爽, 炒香了的洋蔥煙肉令麵很香. 蕃茄麵沒有淋, 很入味, 新鮮熱辣.

取炒意粉問了師傅一句"冇墨魚麵啦?"師傅就跟我們分享. 他說他們酒店不sell墨魚麵, 沒入很多貨. 又說他們不會預先炒好意粉讓人取, 因為意粉冷了就不好吃.

總括而言, 食物種類不多但足夠, 質素也不錯. 這樣的價錢吃這些不錯的食物真的蠻值, 服務也很不錯, 可是要是說會不會刻意再山長水遠來, 我想機會不大.
扒茄子沙律, 豆沙律
麵檔
  • 意粉
  • tiramisu
2010-07-17 8 浏览
我選擇去呢到食,是因為有朋友稱讚話好食,所以嚟試一試!但去過後覺得食物一般,沒有想像中的好,食物選擇少,連生蠔, 長腳蟹都冇得食, 但有羊架,海螺, 小蟹件,青口,蝦,三文魚,吞拿魚,八爪魚,朱古力噴泉, 車仔麵(只有魚皮角同魚旦),...... 飲品仲只得咖啡同檸檬茶,咁你話仲點叫我再一次去食呢?價錢不算貴,環境不錯,我哋2大2細,食了$717.2,用餐是時間6:30 - 9:30 P.M.價錢: 星期一至五: 成人 $188 / 小童 $138星期六、日及公眾假期: 成人 $198 / 小童 $148
用餐是時間6:30 - 9:30 P.M.
價錢: 星期一至五: 成人 $188 / 小童 $138
  • 咖哩雞
  • 肉骨茶
  • 泡夫
2010-07-14 22 浏览
朋友突然話想食buffet, 搵下有無d平平地, 又抵食既我只可以搵到呢間酒店式既buffet其實我好耐好耐佢o岩o岩開業時食過, 覺得無問題架但今次去到 (其實遲左好多, 8pm先到)打黎訂位時, 佢都話無近食物bar既檯, 都無問題去到....好似街市咁嘈, d野都幾亂唔係即時有張吉檯比我地, 要企起一邊等waiter執好張檯先囉 開始食喇....um...望落去, 真係唔多野食咁雖然唔會話無哂, 但唔吸引囉d刺身切得好求其, 厚切, 三角型都有...奇境haha平時我唔會食粉麵, 實在無乜選擇下...一於試下只得牛丸同生菜2款, 朋友話最好食竟然係呢d生菜同牛丸呢我都食左一粒, 又真係唔錯喎我自己叫左個即煮意粉, 蕃茄醬頗酸, 麻麻地甜品賣相都麻麻地, tiramisu同木糠布甸尚可接受唔會再有下次waiter清潔得太慢, 環境真係好似去左茶樓隔離檯果一家人, 果位bb食野食到周圍係, 地下超多垃圾...救命...係酒店嘛?我諗呢度只o岩一家大細同埋d自由行內地人士黎囉
朋友突然話想食buffet, 搵下有無d平平地, 又抵食既
我只可以搵到呢間酒店式既buffet
其實我好耐好耐佢o岩o岩開業時食過, 覺得無問題架
但今次去到 (其實遲左好多, 8pm先到)
打黎訂位時, 佢都話無近食物bar既檯, 都無問題
去到....好似街市咁嘈, d野都幾亂

開始食喇....um...望落去, 真係唔多野食咁
雖然唔會話無哂, 但唔吸引囉
d刺身切得好求其, 厚切, 三角型都有...奇境haha
平時我唔會食粉麵, 實在無乜選擇下...一於試下
只得牛丸同生菜2款, 朋友話最好食竟然係呢d生菜同牛丸呢
我都食左一粒, 又真係唔錯喎

我自己叫左個即煮意粉, 蕃茄醬頗酸, 麻麻地
甜品賣相都麻麻地, tiramisu同木糠布甸尚可接受

唔會再有下次
waiter清潔得太慢, 環境真係好似去左茶樓

我諗呢度只o岩一家大細同埋d自由行內地人士黎囉
頭盤刺身凍海鮮類
呢度print既coupon, 送既特飲一杯, 味道麻麻
即炒意粉, 味道頗酸
右下角果年炸魚...面頭果d炸粉厚到呢
cake類
2010-07-07
頭盤刺身凍海鮮類
2010-07-10 10 浏览
今天是平日,金水和同事一起去吃lunch buffet。之前也吃過這間的dinner buffet,知道沒有什麼好吃,故這次吃lunch bufet,亦沒有什麼期望。所以一來就先去吃甜品。但也沒有什麼特別好吃的款式,都是普普通通不過不失。之後吃熱食也沒有什麼好吃,就算是他們的即叫即煮的意粉也不算好吃。反而沙律就不錯吃,金水也吃了不少。基本上來說,如果大家只是想找個地方吃吃東西,聊聊天的話也還可以。如果想吃好吃的東西就不用選這裡了。
今天是平日,金水和同事一起去吃lunch buffet。
甜品一般
2010-07-07
2010-06-20 5 浏览
因為係比較平同比較近我home既自助餐!~so,其實我一家人幾個月都會去一次不過佢d食物種類不算多~但係都幾好食既~最鍾意佢地既牛油薯仔同d 甜品不過三文魚就要排隊拎la~~其實都值得去試試既~個到既環境其實都幾relax=]
因為係比較平同比較近我home既自助餐!~

so,其實我一家人幾個月都會去一次

不過佢d食物種類不算多~但係都幾好食既~

最鍾意佢地既牛油薯仔同d 甜品

不過三文魚就要排隊拎la~~
其實都值得去試試既~個到既環境其實都幾relax=]
食到half先影~唔好意思:p
好多甜品~~i love puff!~~~
係咪好得意呢~嘻