1K
2019-07-07 5985 浏览
半自助餐黎講,buffet的食物選擇算十分多。沙津、刺身、壽司、海鮮、cheese platter等。其實齋食buffet都已經食飽大愛佢salad 有好多選擇,有蜜桃雞胸,hams,smoked salmon,仲有紅菜頭cheese salad,南瓜雜豆salad等等等. 當然亦有唔少配料同salad dressing可以隨意mix 自己喜歡配搭. 好喜歡salad 加blk vinegar olive oil 最後加佢地杏仁薄脆,勁香.淨係salad 每樣夾少少我已經食左成碟😂另外就係佢地cheese plater 同包. 包佢有鷹咀豆醬,黑橄欖同茄子蕃茄醬,幾喜歡後者兩個醬,幾香而且比較少見,包包撕開中間仲係綿軟,mix埋醬或者cheese 都好食. 不過就會比較飽濟d,戰略性地試少少好啦焗蠔有好多款,款款都好想試😋試左幾款,覺得最好食係明太子焗蠔。雖然隻蠔唔算好大隻,但幾肥同好鮮味明太子cream sauce味道唔太搶,配蠔食啱啱好~ 其他口味仲有肉醬,芝士煙肉,韓式泡菜,香辣蒜,砵酒,鰻魚汁,blk truffle 等等.....海鮮corner有蟹,蜆,青口,蝦同鮑魚。除左

自助餐黎講,buffet的食物選擇算十分多。沙津、刺身壽司、海鮮、cheese platter等。其實齋食buffet都已經食飽

淨係salad 每樣夾少少我已經食左成碟😂

焗蠔有好多款,款款都好想試😋

海鮮corner有蟹,蜆,青口,蝦同鮑魚。除左鮑魚要問侍應攞外,其他都係自己夾,可以成隻蟹夾反埋位慢慢食👍

鮑魚肉質彈牙爽甜,幾好食~

黎到main 啦,好多款都幾吸引

哥根蘇那芝士焗岩手縣南部雞胸

哥根蘇那芝士焗岩手縣試左幾南部雞胸
煎香的雞胸上舖著一層焗溶的士芝,聞著士芝香未食已經流口水。雞胸肉質地紮實但唔嚡口,本身應該只經過少許的調味,所以配上芝士的鹹香就剛好。第一次食呢隻哥根蘇那芝士,我覺得呢隻芝士的味道偏向濃烈,有啲blue cheese的感覺,唔算好大眾化的味道,朋友就覺得太強,唔太鐘意。雞肉只配芝士食會覺得有少少乾,所以要配埋醬汁食。我同朋友一致都覺得佢紅菜頭汁好好食,甜甜地又有清新的感覺👍

另一個main 選左澳洲牛肉眼扒, request 左medium
200gram 比我想像中大塊而且platting 同前者一樣好精緻.

同main 一齊上黎仲有一籃子醬,淨係mustard 都有英式澳式分別,一款帶辣另一款柔和d. 仲有薄荷,柚子等等,亦有海鹽,紅菜頭鹽等等

講番個肉,中間切開呈嫩紅,不過略嫌一邊overcook 左少少,如果再多d 肉汁會更好. 牛肉味都幾香濃,夾住少量肥肉口感更軟嫩同油香.

一邊仲有個小酥皮撻仔,其實唔擺仲好. 因為撻應該預先整左撻皮已經唔酥脆,食落較油膩濟肚.

一個完滿buffet 點少得dessert,最值得推介當然係哈根大師雪糕,仲有好多款口味😍😍
無得輸口味當然係strawberry chocolate,其他仲有banana, raspberry, coffee, cookie and cream. 記得要留番肚食雪糕呀!
其他甜品大多數普普,skip 左亦唔可惜. 當中較出色係麵包布丁同較為fresh 柚子杯,都係個句,優先緊係哈根大師!!

• 焗蠔
  • 澳洲牛肉眼扒
2019-07-07 3985 浏览
今晚相約仍在觀塘工作的舊同事聚舊,已是地膽的她原來一早預訂了「如心艾朗酒店」的半自助晚餐。價目表。來到餐廳佔地十分大,坐得十分舒適。我們先選擇今日的主菜,我們選了豬和魚。然後當然出去逛一圈,看看自助區都有些什麼。最搶眼的就是海鮮區:有鮑魚、青口、蜆、螺、蝦、蟹肉、蟹腳。各款餐前麵包、芝士拼盤日式冷麵 胡麻溫泉蛋 日式蠔豆腐 刺身:𩶘魚、吞拿魚、甜蝦、三文魚、希靈魚、油甘魚、墨魚等。還有多款壽司選擇。各類沙律,煙三文魚、蜜桃雞胸、蕃茄芝士沙律、意大利凍肉拼盤。中西湯:金銀菜煲豬骨、粟米忌廉湯還會有幾次款式不同的「特別場」每次都會有鈴聲提示我遇到的有芝士意粉比較特別就是多樣款式焗蠔:有用鰻魚汁醬燒、豆酥醬焗、砵酒焗、青芥辣蜜糖酥炸、鮮茄肉醬焗、松露野菌焗、香辣蒜蓉燒、莧菜芝士焗、韓式泡菜焗、海苔黃金燒、芝士煙肉焗多樣配搭。炸雞塊、泰式魚餅都不錯。甜品有:雲石芝士餅、冬甩、意式奶凍、綠茶和果子、迷你泡芙、芒果慕斯蛋糕、黑糖和果子、布朗尼、黑白芝麻糕、雜果啫喱、葡撻芝士撻、牛油麵包布甸、朱古力噴泉和Haagen dazs雪糕。新鮮水果有蜜瓜、西瓜、哈密瓜、火龍果。光吃自助區的菜式都吃得很飽了,

價目表。

最搶眼的就是海鮮區:有鮑魚、青口、蜆、螺、蝦、蟹肉、蟹腳。

各款餐前麵包、芝士拼盤
日式冷麵 胡麻溫泉蛋 日式蠔豆腐

中西湯:金銀菜煲豬骨、粟米忌廉湯

還會有幾次款式不同的「特別場」
每次都會有鈴聲提示
我遇到的有芝士意粉

炸雞塊、泰式魚餅都不錯。

甜品有:

新鮮水果有蜜瓜、西瓜、哈密瓜、火龍果。

光吃自助區的菜式都吃得很飽了,還有重點主菜。

主菜:

《慢煮鹿兒島茶美豚肩扒》
這是店員大推的必吃得獎茶美豚肩扒。肉質粉嫩,輕輕切開已見肉汁,入口更是肉味香濃而不膩,質感爽身嫩腍,果然名不虛傳。

《薑蔥蒸石斑》
石斑大條吸引,單看賣相已知火喉控制一流,入口的確是嫩滑鮮甜,加上蒸魚醬汁更加惹味,實在令人想添碗白飯!
2019-06-30
2019-07-05 1983 浏览
第一次到呢間酒店嘅餐廳食嘢。首先服務較好,侍應有禮貌,主動服務。環境唔錯,食品擺放明瞭整齊。首先喺前菜,冷盤嘅火腿唔錯,蝦豆腐味道清爽,值得推介。泰式無骨鳳爪好味小配菜都好好味。韓式泡菜 和口水雞都好好味!口水雞肉質嫩,醬汁野味,啱啱好!主菜喺美國西冷牛扒,五成熟!肉質嫩,醬汁好味,配菜也爽口,總評唔錯!肉都夠大塊!最後喺甜品,水果新鮮,蛋糕鬆軟好味,蛋撻仔好好味唯獨唔夠熱,如果夠熱更加好食!總評第一次印象唔錯,希望食物及服務質素可以繼續保持!

總評第一次印象唔錯,希望食物及服務質素可以繼續保持!
2019-07-05
這間位於牛頭角如心艾朗酒店內的Forte西餐廳,晚市有半自助餐供應,價錢都是四百多元起,自助餐的食物豐富,主菜亦有多款選擇,多人同行更可以試到原隻燒乳豬等主菜。首先沙律有十數款,可以自己配搭,亦有已做好的沙律,清新開胃。海鮮有蝦、螺、長腳蟹、鮑魚及麵包蟹等等,款式甚多,海鮮新鮮味道鮮甜,其中海蝦爽口彈牙,鮑魚更是甚少在自助餐見到的海鮮。前菜有煙三文魚、意大利腸、巴馬火腿、水牛芝士等,煙三文魚燻香味道突出。刺身及壽司有數款,壽司刺身厚切,飯團較細,可以試多幾款,三文魚味道鮮甜,油脂則較十一般。主菜要了蒸魚,火喉控制恰當,魚肉剛離骨,肉質嫩滑鮮甜,非常新鮮。另一個宮崎A4和牛西冷,七成熟剛好,和牛裏面的油脂豐富,入口肉味濃郁,油份在口腔內爆出,咀嚼時牛油不斷滲出。甜品更是重點推介,超過十多款的甜品,賣相精緻,還有名牌雪糕,食甜品都用了半個胃。整體食物款式很多,味道不俗,跟自助餐的分別不大,反而多了個主菜選擇,比任食更抵。

刺身壽司有數款,壽司刺身厚切,飯團較細,可以試多幾款,三文魚味道鮮甜,油脂則較十一般。

2019-06-30 4143 浏览
步進餐廳時正好經過自助餐bar,安排好座位後,我便急不及待要去拿我最愛的長腳蟹。單是冷盤海鮮款式已經應有盡有,阿拉斯加皇后蟹腳、冰島大蝦、皇冠螺、冰鎮鮑魚、蜆及青口還有生蠔。尤其是我最愛的長腳蟹清爽鮮甜,蝦及貝殼類都是鮮甜軟彈。除了生蠔,還有多款燒蠔及焗蠔,當中最喜愛香辣蒜蓉燒蠔及明太子焗蠔。蒜蓉跟蠔好像永遠是絕配,明太子亦令蠔味更香甜。壽司及沙律的款式亦都十分之多,正當我在猶疑食哪樣之際,突然噹噹噹的鐘聲響起。原來特定時間會有限定美食,先有泰式咖哩大頭蝦,再有原個巴馬臣車胎芝士炒意粉及之後的雷沙湯丸。巴馬臣芝士每條意粉都粘掛著芝士,真的抵擋不住這份濃郁的邪惡。主菜每位可以點一款,我們點了慢燒鹿兒島茶美豚肩扒及宮崎和牛西冷扒(A4級)。 來自鹿兒島的茶美豚,是吃加入綠茶葉的飼料長大的,肉質鮮嫩細緻,肉香濃郁,口感味道比黑豚有過之無不及,而且含有比一般豬肉多3倍的維他命E,更加有益健康。宮崎和牛出名紋理油花細緻,軟綿油潤,入口即溶。伴碟的薯仔牛油香酥盒及焗蒜頭亦十分出色。酥盒充滿濃郁牛油香,口感鬆軟。蒜頭軟蓉甘甜。 自助餐的甜品是十分重要的,因為可以同時吃到多款不同甜品。各式蛋糕,蛋撻芝

自助餐甜品是十分重要的,因為可以同時吃到多款不同甜品。各式蛋糕,蛋撻芝士撻及布甸,還有朱古力噴泉,更有多款Haagen-Dazs雪糕,真是十分滿足!
2019-06-26
2019-06-04 1656 浏览
與朋友在牛頭角這間餐廳享用自助晚餐很多次, 價錢大約450蚊一位, 環境舒服餐廳位置近地鐵站大概行五分鐘, 餐廳不是很大, 食物款式不多, 不過貴精不貴多。 享用晚餐時間6點半至九點半, 還有一款主菜給你選擇。 自助餐菜式有海鮮例如 長腳蟹麵包蟹以及我最喜愛嘅泰式鮑魚, 其他有日本魚生 另外有少量甜品和生果, 四百多蚊這價錢我覺得 超值 唯一的缺點是自助晚餐至九點半,如果至到夜晚十點比較好啲, 員工服有禮, 我會再次幫襯
2019-06-01 2031 浏览
型又新的細型酒店內的forte, semi buffet $208起,新淨舒適沙律巴選擇多,菜新鮮,中西湯也好,甜品偏多朱古力,欠了一點點主菜show在iPad上,其實斎salad bar也$208,一定不會慳果少少吃埋主菜~魚生飯有前菜,一般,蝦十分大又爽,但吞拿魚我只吃了一件便放棄~肉眼和西冷都對辦好吃,但overcook了,全部均order medium但似medium well~有人生日送了個小蛋糕很好,打電話訂位時曾問過openrice的八折優惠,結賬時也記得主動offer, 好服務!~ 很難想像cosy的餐廳外便是充滿貨車的工業區,靚個零小時也不俗~

2019-06-01
2019-05-10 1965 浏览
五月母親節加媽咪生日😋😋已經search過好多間觀塘區餐廳最後揀左如心艾朗入面既Forte有八五折😍原因係我媽咪好想食斧頭扒半自助晚餐我地揀左斧頭扒(四人用)同豚肉扒(一人用)全部一齊share 個個都食到好飽😋而且好好味出面任食既刺身同熟食都好味有我最鍾意既薯仔沙律😍仲有葡撻哈根大師雪糕♥️仲有即席活魚刺身食到我地lum lum俐有特式食物時會搖鈴鈴留意到鈴聲就要去排定隊呀😄Forte好好送兩個蛋糕仔俾我地慶祝😚下次會再去!
五月母親節加媽咪生日😋😋
已經search過好多間觀塘區餐廳
最後揀左如心艾朗入面既Forte
有八五折😍
原因係我媽咪好想食斧頭扒
半自助晚餐我地揀左斧頭扒(四人用)同豚肉扒(一人用)
斧頭扒

Forte好好
送兩個蛋糕仔俾我地慶祝😚

下次會再去!
2019-05-03
$454.1 (晚餐)
庆祝纪念
生日
斧頭扒
2019-05-05 1731 浏览
鐵板餐相信是不少人的兒時回憶,醬汁落下鐵板瞬間發出的滋滋聲響、熱騰騰的蒸氣、香噴噴的肉味,是多麼的令人食指大動!Forte現正推出「牛魔王的浪漫半自助晚餐」;有來自美國和澳洲的優質牛扒 - 美式雜扒、澳洲T骨牛扒、澳洲穀飼斧頭扒、澳洲和牛肉眼扒、鹽燒美國牛仔骨、慢煮香蒜澳洲和牛頰肉、醬燒美國牛肋骨、宮崎和牛西冷扒(A4級)...等等,牛魔們開心透了吧?那不吃牛的朋友怎麼辧?放心,有泰式火焰烤雞、澳洲頂級羊扒、薑蔥蒸石班、哥根蘇拿芝士焗豚肉扒及烤焗加州鱈魚柳任君選擇。泰式火焰烤雞~好吃也要好看,藍艷艷的火光將雞隻的油香迫得更盛、皮更香脆;肉質卻依然嫩滑。烤焗加州鱈魚柳~油潤軟滑是鱈魚的特質,經高溫烤焗滲出魚油香,皮脆肉嫩。薑蔥蒸石班~據說這是海魚;size適中、穠纖合度、火喉更易於掌握,嫩滑的肉質超鮮甜,此時如能添碗白飯就更無得頂啦!主菜以外的頭盤、凍海鮮、沙律、刺身壽司、甜品等選擇也不少,凍海鮮方面有阿拉斯加皇后蟹腳、麵包蟹、冰島大蝦、大蜆、皇冠螺、青口及鮑魚;大都鮮美,而且補貨快。「冰鎮清酒鮑魚」是必吃之一,軟韌度剛好,酒香而不過濃;當晚encore了不少呢!時令刺身方面有由日本直送

泰式火焰烤雞~

烤焗加州鱈魚柳~
油潤軟滑是鱈魚的特質,經高溫烤焗滲出魚油香,皮脆肉嫩。

薑蔥蒸石班~

主菜以外的頭盤、凍海鮮、沙律、刺身壽司甜品等選擇也不少,凍海鮮方面有阿拉斯加皇后蟹腳、麵包蟹、冰島大蝦、大蜆、皇冠螺、青口及鮑魚;大都鮮美,而且補貨快。

時令刺身方面有由日本直送的墨魚、希靈魚、三文魚、甜蝦、吞拿魚和䲞魚等。

更有壽司、日式豆腐、胡麻溫泉蛋及冷麵。

沙律選擇也不少,真有點眼花撩亂之感!

隨喜好併湊出滿滿的一碟慢慢享用!

甜品也是自助餐重要的一環,這兒的選擇也多,份量卻小巧;多吃幾款也不過撐。

每當音樂響起,便是限量特色美食推出的時候,這晚有香蒜白酒煮蜆、惹味的泰式咖哩大頭蝦、濃郁誘人的芝士炒意粉、辣酒煮花螺及雷沙湯丸。

價錢及優惠在此👇

晚餐供應時間:
星期一至日 18:30 - 21:30
價錢:星期一至四:
成人港幣 $448 小童及長者港幣 $268
星期五至日,公眾假期及其前夕:
成人$478 小童及長者 $298

*另收加一服務費

憑劵惠顧半自助晚餐,星期一至四可享8折優惠,10位以上可享額外5%折扣。星期五至日、公眾假期及其前夕可享85折優惠。
有效日期: 2019年5月1日 至 2019年5月31日

拆扣後只須四佰多元,便可以吃到這種多優質食品,真可算是價廉物美。

forte
地址: 觀塘創業街38號如心艾朗酒店2樓
電話: 39688222
2019-03-27
2019-05-04 1506 浏览
間酒店響公司附近,成日都想去試下,放假就帶埋屋企人去食。今次揀午餐時段食,book枱既時候都有問埋main course menu大概知道有咩食。去到環境唔錯,仲好多一家大細黎食,餐廳仲安排左員工扭波波,氹到班小朋友好開心!main course揀左牛扒好厚身味道唔錯,不過可能係半自助餐既關係,自助餐部分既選擇唔算多,海鮮都係3-4款左右,有壽司但無魚生。可能我本身食量唔大、唔會係暴食果類,所以食完main course、每種野食試少少、再食下Haagen dazs都差唔多飽,所以就算種類少對我問題唔大,不過如果鐘意多到食唔哂、花多眼亂既朋友或者會覺得唔夠喉都未定。

去過Forte食半自助餐的也該熟知餐廳會有幾段時間提供「快閃」及「限定」美食, 今晚就有巴馬臣芝士意粉、白酒忌廉汁煮蜆、擂沙湯丸、辣酒煮東風螺及泰式咖喱大頭蝦.  驚喜處處, 絕對不怕有悶場. 我的焦點則放於凍海鮮, 包括阿拉斯加長腳蟹、爽彈冰島大蝦、青口、皇冠螺、沙白, 以及冰鎮清酒九孔鮑魚, 特別要讚的是鮑魚, 清酒味適中, 而鮑魚也易咀嚼. 吃自助餐嘛, keep 住去拿食物就是了, 給我發現有完隻凍蟹及麵包蟹. 多款預拌沙律, 例如紅菜頭芝士、木耳蓮藕、南瓜海蜇沙律等, 屬於醬汁不多的系列, 就算減肥也吃得安心. 刺身我最愛甜蝦及魷魚, 兩款都是黏黏的~ 另亦有多款手握壽司, 不過我要留肚吃主菜, 暫且放棄壽司. 小吃方面, 有嫩滑的蠔豆腐, 若果換上燒汁可能更美味. 香口惹味的則有泰式魚餅、春卷及焗蠔. 來到主菜, 選擇頗多, 有懷舊澳洲T骨牛扒、懷舊美式鐵板雜扒(紐西蘭羊架、豬肉眼和墨西哥烤蒜雞肉腸)、澳洲牛扒、巨型斧頭扒、A4級宮崎和牛西冷、火焰燒雞、慢煮香蒜澳洲和牛頰肉.  總有一款是合心意吧! 同行朋友選了澳洲T骨牛扒、A4級宮崎和牛西冷, 而我則選了火焰燒雞, 非常
去過Forte食半自助餐的也該熟知餐廳會有幾段時間提供「快閃」及「限定」美食, 今晚就巴馬臣芝士意粉、白酒忌廉汁煮蜆、擂沙湯丸、辣酒煮東風螺及泰式咖喱大頭蝦.  驚喜處處, 絕對不怕有悶場.
小吃方面, 有嫩滑的蠔豆腐, 若果換上燒汁可能更美味.
香口惹味的則有泰式魚餅、春卷及焗蠔.
同行朋友選了澳洲T骨牛扒、A4級宮崎和牛西冷, 而我則選了火焰燒雞, 非常惹味, 無論雞胸或雞脾同樣嫩滑.
甜品選擇大概有10款, 奶凍、brownie、泡芙、紅豆軟糕、tiramisu等, 我最喜歡柚子凍的那份清酸~  葡撻不會過份油膩, 蛋味香濃.
朱古力噴泉、麵包布甸也有, 但於6款Haagen-Dazs的存在之下, 當然我也識選啊~
2019-04-23
  • 魷魚
  • 凍海鮮
  • 九孔鮑魚
2019-04-23 1420 浏览
午餐時段十二點至兩點半,包一個主菜,同朋友各自叫唔同嘅主菜嚟試試檸檬牛油汁比目魚,魚香滑唔腥,份量不多,擺盤還可以西冷扒,叫了七成熟是做到的,肉質都淋軟,味道不太騷。小牛排包,份量非常大份,食完就差不多無胃口食半自助了乳鴿糯米飯,味道都唔錯,糯米飯都夠香,不錯。沙律吧選擇都夠多,醬汁都比較多選擇各式冷盤,味道都算可以甜品及水果選擇不多,味道尚可,如果你是甜品控就未必夠滿足到。另外還有一中一西湯可供選擇,味道都夠香濃,餐包亦尚可。綜觀全場選擇不多,大約價錢於其他酒店如果是全自助種類會更多及有海鮮,此間是半自助所以確有分別。

檸檬牛油汁比目魚,魚香滑唔腥,份量不多,擺盤還可以

西冷扒,叫了七成熟是做到的,肉質都淋軟,味道不太騷。

小牛排包,份量非常大份,食完就差不多無胃口食半自助了

乳鴿糯米飯,味道都唔錯,糯米飯都夠香,不錯。

沙律吧選擇都夠多,醬汁都比較多選擇
各式冷盤,味道都算可以

另外還有一中一西湯可供選擇,味道都夠香濃,餐包亦尚可。
又來到觀塘的forte,這邊的semi-buffet其實不錯的,而且每一次都有有驚喜啦。今次的推廣是上世紀的集體回憶,鐵板扒餐。在香港,要找到好吃的鐵板扒餐真的愈來愈難了,今次在forte,希望可以找到小時候的回憶。 說到底,吃semi-buffet,都要吃點點別的食物才吃主菜。先來點沙律,沒到這邊一陣子,沙律的種類好像多了一點似的,紅菜頭跟小蕃茄依然是我的最愛。 還有凍海鮮也是不可不吃的,即開鮑魚鮮甜味美,而且十分彈牙、爽口,讓我吃不停。幸好每人每次限取兩隻,要不然我們會取滿一整碟慢慢品嚐。 除此之外,炸物、甜品也是吸引的。 其實我喜歡到forte的原因之一,就是這邊有不少Special,廚師們會預早響鈴,提醒大家外出取食物,今次有避風塘炒大蝦、芝士麵、東風螺、擂沙湯丸等等,樣樣都不錯。 來到主食部分,我們點了好幾款的,我就把其中幾款跟大家分享一下。 這件慢煮香蒜澳洲和牛頰肉實在讓人印象深刻,輕輕用刀界一界就已經分開了,入口牛肉味相當濃郁,而且輕輕咀嚼就已經溶於口腔內,讓口腔頓時滿溢著濃郁的牛似香,叫人愈吃愈歡喜。

除此之外,炸物、甜品也是吸引的。

這件宮崎和牛西冷扒 (A4級200g) (+$200)可說是物超所值,略帶爽口,而且牛味超濃郁,每咬一口均是充滿著牛肉肉汁的,實在是大滿足。對於喜歡牛的朋友來說,實在是不可不點的菜式之一。至於旁邊的配菜也不要少看,全部都是新鮮且鮮甜的。

這道懷舊美式雜扒基乎是用作懷舊必備的食物之一。還記得小時候,爸爸帶著我跟妹妹到茶餐廳食鐵扒餐,是多開心的一件事,總是雀躍無比的。醬汁「炸」的一聲倒在鐵板上,讓香氣跟煙除除揚溢在整個空間之中。今次這份餐,內容跟小時候的比有一種差距,材料更優質、味道更佳,可放入口中卻想著小時候的快樂滋味,是回憶裡的快樂。伴隨著整份鐵板餐,還有粗薯條呢,大愛。

今晚除了跟好友相聚,吃到美食,更擁有著回憶裡的快樂,滿足了。
  • 懷舊美式雜扒
  • 宮崎和牛西冷扒
  • 慢煮香蒜澳洲和牛頰肉
行到邊食到邊~觀塘-臨時聚會在觀塘,用短短三分鐘時間被我無意間搵到Forte~Semi Brunch Buffet。HK$298/位~選一個主菜,其他頭盤、海鮮、熱盤、湯及甜品係任食。-主菜~美國頂級西冷牛扒-七成熟,肉質真係好嫩囗,但🐂味唔太濃🤦🏼‍♀️-主菜~玉子燒蕃茄土耳其包-麵包上檯時熱辣辣。麵包同玉子燒好原宿冇諗過甜甜的玉子燒配酸微微的蕃茄土耳其包係咁match。-海鮮~有麵包蟹、凍蝦、田螺、青口。新鮮感👌🏻其實我冇諗過中午semi buffet 有麵包蟹食真心覺得突然之間好抵。頭盤、壽司及沙律~紅菜頭沙律、青蘋果沙律、芝士拼盤、巴馬火腿伴🍈、煙三文魚⋯-熱盤~豬肉燒賣、牛肉燒賣、班尼蛋、紅酒會牛肉、蒜香蜜🦴、炒飯⋯甜品~哈根達斯雪糕、朱古力噴泉、mini🍩⋯雪糕任食呀,正!飲品~包一杯餐茶外還有任飲的蘋果汁及橙汁🤪-環境好舒服,好有空間感。侍應非常有禮貎。因我倒瀉水😅都冇黑我面🤗-用Opentice 就享有85折,加一後即係每位$300都唔使就可以由11點半食到三點半。天氣咁熱又可以涼吓冷氣同朋友傾計傾都口乾都唔怕,可以任飲果汁🍹🤪。-🍽:L’Hotel Elan-Forte
行到邊食到邊~觀塘
美國頂級牛排

玉子燒蕃茄土耳其麵包

海鮮~有麵包蟹、凍蝦、田螺、青口。新鮮感👌🏻
麵包蟹

海鮮冷盤

芝士拼盤

奶黃包

熟食

甜品~哈根達斯雪糕、朱古力噴泉、mini🍩⋯
甜品

雪糕任食呀,正!

飲品~包一杯餐茶外還有任飲的蘋果汁及橙汁🤪

麵包蟹
奶黃包
任飲果汁
2019-04-07 1010 浏览
這一夜,又與多位好友來到觀塘「如心艾朗酒店」內的 Forte吃半自助餐。今次自助餐的主題是「懷舊牛魔王」,對食肉獸來說,這主題可是相當吸引的。這一夜,雖然有數位不吃牛的朋友在座,吃不到以牛為食材的各款主菜,無疑是有點可惜,但這半自助餐除了主打的牛扒主菜外,其他主菜選擇也有不少,豬、羊、雞、魚都有,而且水準甚高。加上主菜以外的各款海鮮、沙律、甜品等,同樣水準不俗,還有不定時出場的即時烹調環節,由廚師即場攪拌,芝士汁濃稠香甜的「巴馬臣芝士意粉」、蜆大隻,汁香濃的「白酒忌廉汁煮蜆」與香辣刺激,辣度不可小覷的「辣酒煮東風螺」等,這自助餐絕對能讓牛魔王和非牛魔王都感到滿意。這次到來,我覺得這兒自助餐的美食比上次更加多了,特別美味又吸引的首推味道與口感俱佳,爽甜無比的「冰鎮清酒九孔鮑魚」,雖然每次只可拿取兩隻,但其實可以拿完再拿,直到吃夠為止。我雖然只是先後去了兩轉,吃了四隻,已感到心滿意足了。今次自助餐雖然以「冰鎮清酒九孔鮑魚」代替了上次的生蠔,不過蠔客們可不用失望,這兒的「菠菜焗蠔」和「煙肉焗蠔」熱辣濃味,對蠔客來說,仍是生蠔以外的另一選擇。不得不讚的是這晚的凍海鮮,質素極好,無論加拿大麵包蟹
不得不讚的是這晚的凍海鮮,質素極好,無論加拿大麵包蟹皇冠螺還是來自冰島的凍蝦,都十分新鮮。加拿大麵包蟹膏多,翡翠螺和凍蝦大隻多肉,足以証明凍海鮮的來貨甚佳。
這兒的「刺身」就以魚作主打,有鱲魚、三文魚、吞拿魚、希靈魚、魷魚和甜蝦六款,壽司也有多款選擇。
口感滑滑,一不小心便會被嗗下肚裡的「胡麻溫泉蛋」和有鮮蠔肉在上面的「蠔肉豆腐」也挺特別呢!
這半自助餐雖然沒有我最愛喝的燉湯,仍有一中一西的兩款餐湯。我沒喝「粟米忌廉雞湯 」,只喝了「木瓜花生煲雞腳」,這湯湯味清甜,火候也不錯。
主菜登場了。以鐵板送上,經典美味的「懷舊澳洲T骨牛扒」、包羅萬有,有齊澳洲牛扒、蒜蓉雞扒、紐西蘭羊架、泰國無菌豬肉眼和墨西哥烤蒜雞肉腸在內的「懷舊美式鐵板雜扒」、份量十足,足供四人享用的「巨型斧頭扒」、惹味的「美國牛仔骨」和這兒的和牛代表「A4級宮崎和牛西冷」,這夜我們人多勢眾,全部都有點來大家一起分嚐, 當中的和牛西冷肉質軟嫩、美式鐵板雜扒懷舊色彩濃厚,美國牛仔骨味道甚佳,我就最喜歡。
各款不同部位的牛扒、雜扒當然能讓在座一眾牛魔王吃得不亦樂乎,但餐廳也沒有忽略不吃牛的顧客的需要,無論豬、羊、雞、魚的主菜都做得挺好,好像「原條清蒸海斑」便蒸得火候恰到好處,魚肉嫩滑,配以蒸魚豉油,水準一點不比中式酒樓的出品遜色。之前已經在這兒吃過,在堂前先燃點火焰到燒雞上,做成火光熊熊的震撼效果,再斬件上桌奉客的特色「火焰燒雞」也綽頭十足,味道亦佳。
來到最後的甜品環節,這兒的甜品款式雖不太多,也不太少,葡撻黑森林蛋糕朱古力噴泉等等,都一應俱全。不過吃過多款前菜、主菜美食的我,其實已經甚飽,所以只是淺嚐了少許便棄筷投降了。不過如果你除了是牛魔王以外,還是甜魔的話,這兒的各款中西甜品和杯裝哈根大師雪糕,相信仍能讓你感到滿意的。
题外话/补充资料: 這半自助晚餐每位價錢 星期一至四: 成人港幣 $448 小童及長者港幣 $268 星期五至日,公眾假期及其前夕: 成人$478 小童及長者 $298
  • 冰鎮清酒九孔鮑魚
  • 辣酒煮東風螺