2008-09-20 7 浏览
上星期日同三個朋友係灣仔打完牌後,決定去銅鑼灣食野,點知七點鐘度度都要等位有朋友就提議去Freshness Burger試試,因為我地都未食過。去到人不多,很多位可以揀,我決定要一個吉列(豬肉)漢堡包, 薯角同橙汁套餐,又幾好食..薯角多到滿出黎,橙汁都幾大杯,個包有少少沙津醬酸酸地好開胃。不過當然呢度價錢冇麥記咁平,不過我覺得也不太貴,靜靜的幾舒服。下次再有機會我會帶我男友去試試!

下次再有機會我會帶我男友去試試!
  • 吉列(豬肉)漢堡包
  • 薯角
(非会员)
Freshness Burger has really tasty mini burger but it is not available in HK. It is totally different from what I have tried in Japan. I believe it is another franchise store which are a lot worse than the original ones.....Burger is ok if you haven't try the original ones in japan

2008-09-06
本來想去burgeroom食,但搵極都搵唔到又好想食burger喎,於是近近地去freshness burger啦橫店都未食過,都想試下點了個套餐,照燒牛肉漢堡+薯角+汽水照燒牛肉漢堡,一打開見到勁多生菜雖然我唔係唔食生菜,但too much喇.成個飽既口感都比生菜既脆卜卜搶哂味不過d生菜又真係好新鮮喎,塊塊都青bb,又爽脆,唔會整到淋哂而塊肉都幾好味,如果厚返少少就好喇.因為生菜實在太多,搞到食唔到牛肉味不過成個飽既汁又真係幾好味..而且飽係黃黃地,(聽聞好似係混入左車瓜整)完全唔同mclonglong果隻,呢隻好似好健康咁而個薯角就真係好多,最後都食唔哂炸得岩岩好.而且真係好薯,咬落去d薯咇左出黎.下次去要試下Classic Cheese Burger先得,好似好正 : )
本來想去burgeroom食,但搵極都搵唔到
橫店都未食過,都想試下

點了個套餐,照燒牛肉漢堡+薯角+汽水

照燒牛肉漢堡,一打開見到勁多生菜
雖然我唔係唔食生菜,但too much喇.
成個飽既口感都比生菜既脆卜卜搶哂味

而塊肉都幾好味,如果厚返少少就好喇.
因為生菜實在太多,搞到食唔到牛肉味
不過成個飽既汁又真係幾好味..
而且飽係黃黃地,(聽聞好似係混入左車瓜整)
完全唔同mclonglong果隻,呢隻好似好健康咁

而個薯角就真係好多,最後都食唔哂
炸得岩岩好.而且真係好薯,咬落去d薯咇左出黎.

照燒牛肉漢堡
2008-09-02 5 浏览
上星期看了飲食男女介紹本港的多間新開的漢堡包店,心癢癢便想試一試。之前來此商場光顧時,便已經有留意此店,覺得不算太貴,可以一試。所以趁今天有空便跟太太來了。店舖都不算多人,我選了Classic Cheese Burger,太太選了Freshness Burger,我們都要了套餐。我選了薯角及粟米湯,太太選了薯格及汽水。漢堡包內的主角,漢堡扒很好吃很多汁。蕃茄也比老麥多。老麥完全是兩回事。太太的Freshness Burger有很多mayonaise,頗肥。薯角也很好吃,炸得剛剛好,不會太硬也不會太軟。薯格就是炸得太硬,不合格了。可能值得一提的是,此店只供應百事及七喜。我們喜歡七喜所以沒有關係。下次可以再來。網址:http://www.freshnessburger.com.hk/

漢堡包內的主角,漢堡扒很好吃很多汁。蕃茄也比老麥多。

2008-08-11 1 浏览
食完終於明白點解佢叫Fressness burger,因為佢d材料真係好fresh囉唔係講笑!哩個Classic Cheese Burger真係要試!睇下佢d生菜,又爽又脆,仲有damdam都係溶晒o既cheese,重點係塊扒真係好好好好好juicy,最緊要夠厚!實厚過mos,burgerking....個人認為唔係大塊就好,厚先有口感架嘛!個包本身都要讚,因為非常鬆軟!食完哩個包真係好滿足,因為佢樣樣材料都無挑剔o既地方!仲有係我覺得佢d料整到岩岩好!唔會多得過份,食完之後個袋都唔會整到好多汁漏出黎,唔會le hea。第二次食左個menchi burger,明治漢堡,哩個就真係麻麻,塊肉炸得有d燶,(類似吉烈豬扒),都係食返牛好d。薯角薯塊都好正!佢一定冇翻炸,真係新鮮!洋蔥圈係好香,但略為油左少少,個外皮亦有少少硬。

哩個Classic Cheese Burger真係要試!
睇下佢d生菜,又爽又脆,
仲有damdam都係溶晒o既cheese,
個包本身都要讚,因為非常鬆軟!

食完哩個包真係好滿足,因為佢樣樣材料都無挑剔o既地方!

薯角薯塊都好正!佢一定冇翻炸,真係新鮮!
洋蔥圈係好香,但略為油左少少,個外皮亦有少少硬。
明治漢堡麻麻
  • Classic Cheese Burger
而家食BURGER通常都會去FRSHENESS BURGER, 其一係地點方便, 係CWB.其二係佢比M記好食D囉.今次食左FRESHNESS BURGER 同CLASSIC CHEESE BURGER, 我覺得呢兩款係最好食的,因為係肉質+肉汁係最好味的,麵包軟軟的(麵包應該係嘉頓,有一次見到有人送貸),cheese溶溶地,令成個burger更好食。加左錢要POTATO CHIP同汽水。potatochip也不同,薯仔非常粗,好豐富!
其二係佢比M記好食D囉.

Classic
Freshness
Classic
Freshness
  • Classic Cheese Burger
  • Freshness Burger
2008-08-03
第一次吃FRESHNESS BURGER,覺得好驚喜!價錢是MOS與TRIPLE O’S之間,不貴。CLASSIC CHEESE BURGER餐加大,50多元。首先所有食物都是熱騰騰的,令人急不及待!漢堡扒很有肉汁啊!個人認為比同級的所有漢堡好呢!好滿足!蕃茄生菜醬汁等則沒有什麼特別,不過整體也不錯了。熱騰騰的薯角差不到那裡去吧,味道也好好,很新鮮的感覺!FRESHNESS BURGER,真是沒有改錯名啊!
第一次吃FRESHNESS BURGER,覺得好驚喜!
價錢是MOS與TRIPLE O’S之間,不貴。
首先所有食物都是熱騰騰的,令人急不及待!
漢堡扒很有肉汁啊!個人認為比同級的所有漢堡好呢!好滿足!
蕃茄生菜醬汁等則沒有什麼特別,不過整體也不錯了。
熱騰騰的薯角差不到那裡去吧,味道也好好,很新鮮的感覺!
FRESHNESS BURGER,真是沒有改錯名啊!
2008-07-31 3 浏览
趕睇戲, 唯有"偷運"點食物入場. 一直想試但未有機會, 今次先以以店名為名的Freshness Burger入手!!一打開包裝紙, 香味即湧出(真不好意思, 引得旁邊肚餓的朋友仔we wa鬼叫). 厚厚的蕃茄, 一層漢堡, 再加上肉醬. 蕃茄很新鮮, 紅紅的使賣相更漂亮. 漢堡也有點厚度, 有肉汁, 比之前在MB吃的好. 還有那澎湃的肉醬雖然令我吃得有點狼狽, 但味道很好, 茄味與肉味並存. 吃完剛好開場, 很滿足!!買的時候看到別人的薯角賣相不錯, 下次一定要吃"全餐"!!

買的時候看到別人的薯角賣相不錯, 下次一定要吃"全餐"!!
$22 (其他)
2008-07-15 8 浏览
我覺得freshness burger比mos還要好食~雖然呢度就貴D,泊得住triple o's不過兩間各有各好2個人去食首先叫左一個新出品,唔記得叫咩名有塊菠蘿,芝士&兩塊牛肉比我想像之中好食~不錯不錯~牛肉都幾多汁另外叫左一個menchi burger,無呢個菠蘿包咁好最緊要既係,跟餐一定要叫薯格薯格比薯角好食得多~我每次黎都係食薯格好過KFC都唔知幾多偣
我覺得freshness burger比mos還要好食~
雖然呢度就貴D,泊得住triple o's
不過兩間各有各好

2個人去食
首先叫左一個新出品,唔記得叫咩名
有塊菠蘿,芝士&兩塊牛肉
比我想像之中好食~不錯不錯~牛肉都幾多汁
另外叫左一個menchi burger,無呢個菠蘿包咁好

最緊要既係,跟餐一定要叫薯格
薯格比薯角好食得多~我每次黎都係食薯格
好過KFC都唔知幾多偣
2008-07-01
freshness,往往都在我萬念俱灰的時候給我希望!上次情人節到今次銅鑼灣度度都要等位(因為只有 1hr食dinner所以來不及等位吧!)夜晚8時多,出奇地freshness不用等位我倆又肚子餓但因為之前洗大左要限制金錢出入於是一人要了一個餐,基本上是一樣的classic cheese burger + 薯角/薯格 + corn cream soup首先食了脆薯角,呢一間分店的炸得太乾,有點啃喉的感覺薯格,如果有少少調味再炸就完美了!都炸得好脆,但偏乾classic cheese burger ,讚!!! 個牛肉真的好好好juicy,還很香濃~可看見的是牛肉汁,而不是未frozen透的雪水!!!加上融掉的cheese真的超好味!至於cream soup,如果有多一點粟米便perfect了! soup本身好milky,不過個人嫌soup不夠嚼勁~P.S.我的嶄新食法: 由於友達不愛SLICE TOMATO,我便拿他的SLICE TOMATO 放在大薯格面,SIZE剛好在著格上!冇咁乾之餘又希一點茄味,不錯 ! 不過,還是有多餘的一塊SLICE TOMATO才這樣做吧!因為SLICE T
freshness,往往都在我萬念俱灰的時候給我希望!

夜晚8時多,出奇地freshness不用等位
我倆又肚子餓但因為之前洗大左要限制金錢出入
於是一人要了一個餐,基本上是一樣的
首先食了脆薯角,呢一間分店的炸得太乾,有點啃喉的感覺
薯格,如果有少少調味再炸就完美了!都炸得好脆,但偏乾

! 不過,還是有多餘的一塊SLICE TOMATO才這樣做吧!因為SLICE TOMATO是BURGER的其一要員啊!

不過服務真有點慢喇~明明見到係我地O既MEAL,但店員妹妹遲遲都未捧來,還在猶豫,談話;拿起盤子又放下@@"

• classic cheese burger
2008-06-10 1 浏览
真係麻麻~如果唔係揾唔到burgeroom係逼於無奈底下真唔會試佢,試咗個特級牛肉鮮堡再加$20轉咗餐,要咗個薯格加杯可樂,幅相係有成塊洋蔥,真實得個洋蔥碎,個舊肉的確係有D肉汁,不過被油既味道所蓋咗,所以變得有d難食,個薯格同kfc 冇乜分別,同burger king 差成條街,唔明有冇好食,好彩冇比個收銀"坤",轉咗個雙層鮮堡同加大,如果唔係就........都唔知點食咁既價錢去第二度已經有好多選擇

咁既價錢去第二度已經有好多選擇
$40多 (午餐)
如果你可以說服到自己係食緊日本野既話, 你會覺得好食。但係好果你係都要同triple O 比, 咁你會失望x100可以咁講, 分開個肉, 沙律菜 同個 飽, 三樣都好食但係好如合埋一齊就有D unexpected即係你唔會好覺得自己食緊hamburger本人鍾意食西式日本菜, 所以覺得都唔錯, 值得一試但係如果你係美式hamburger die hard fans就未必係你個味喇~!! 仲有, 薯圈比薯條好味!!
如果你可以說服到自己係食緊日本野既話, 你會覺得好食。

可以咁講, 分開個肉, 沙律菜 同個 飽, 三樣都好食
但係好如合埋一齊就有D unexpected
即係你唔會好覺得自己食緊hamburger

本人鍾意食西式日本菜, 所以覺得都唔錯, 值得一試
就未必係你個味喇~

!! 仲有, 薯圈比薯條好味!!

2008-06-04 1 浏览
樓上電腦開倉日,我趕着上去買電腦,所以匆匆來了這兒吃個遲來的午餐。收銀姐姐大力推介新出的日式咖喱吉列明治鮮堡,可我對這個興趣不大,反要了簡單的脆魚鮮堡 ($22),加一杯冰咖啡 ($18)。這時還未滿座,我佔了對着電視的位置,等待食物送來。不一會包和咖啡都送來了,開動囉!Fish burger 跟老麥現在的魚柳包的大小差不多,可價錢卻貴了一倍;不過在有些小節上這兒的是值多少少,但又未至於$22 個這樣了。例如它多了一片應該是菠菜之類的菜葉,滿新鮮爽脆的,南瓜包也鬆軟,雖然吃不出有南瓜味;魚柳炸的夠香脆,過關。號稱是自家調制的沙拉醬卻没甚麼特别了。至於咖啡,算是有心思,咖啡奶是 UCC 的出品, 咖啡也是有機的,味道普通但誠意可以加分。畢竟是快餐地方,不是要來 hea 的,所以舒適度一般。

畢竟是快餐地方,不是要來 hea 的,所以舒適度一般。
與友人在銅鑼灣大戰sell屎幾十回合後,疲憊不堪,係只求雙腳可以休息的情況下,誤打撞誤咁入咗傳說中的日式漢堡包店Freshness Burger. 但又吃不下整個出名的漢堡包, 唯有試吓佢個法蘭克福芝士熱狗當下午茶.味道 自問對美式日式漢堡包都有食開和要求,但日式熱狗卻是第一次,細細的洋葱粒和酸瓜粒,軟身的麵包和粗大的香腸配上香而不濃的芝士,每一樣分開都好似好正,但放埋一齊就錯哂,整體極之失望,個人口味喜歡hot dog 有酸甜的味道,番茄醬係hot dog最好的戰友,你唔加比我算,你都比番個位我加啦.打開嗰紙包,見圖,完全不要講誠意,直頭係求其到不得了,d芝士醬太多又係求其"劈"上去,完全唔理個客可以點食,無從入手!有時唔係大堆頭就一定好,醬料的平衡真係好重要.而成個包味道偏淡!!.薯角乏味之餘又冇薯仔味,有冰鮮之嫌!飲過友人杯CAFFÉ LATTE幾好味!!環境+衛生都ok,中規中矩,走美式快餐look,日本可能興,但香港就嫌普通. 服務如上文,整嘢食嗰師傅服務真係差,但樓面就ok, 買完"飛"後有姐姐為你送專登送到枱上,笑容滿分!! 抵食一個加大

飲過友人杯CAFFÉ LATTE幾好味!!

環境+衛生

一個加大咗的hot dog餐三十到尾,最好係杯可樂.....唔抵

後記:今次比嗰喊面主要針對佢個熱狗,師傅教落做人要公平,知道佢主打唔係熱狗,一定會比番個機會佢D Burger,等我!!!!

芝士醬太多又係求其"劈"上去
乏味
2008-05-21 1 浏览
今日有事要到銅鑼灣行一轉。來到銅鑼灣已經開始肚餓,馬上來醫肚!選擇在這裡開餐,本人是十分喜歡食 burger!~先叫一個 A set 要了"TERIYAKI BURGER"+薯角+COKE(走冰)收銀員 十分有禮貌 笑著說 "等一會有專人送上食物"不到五分鐘食物就送到包 : 十分的熱,,,,軟熟得很,生菜勁爽,牛肉有牛味很有肉汁薯角 : 有薯仔味,不像M記的乾身,但可惜不夠脆口,如果改善一下會更好COKE : 普通吧環境: 不錯!可能我到的時間人不多,可以靜靜地食一餐飯服務: 真的一流!無論收銀以至其他員工都禮貌周到,笑容滿面,令人舒服。
選擇在這裡開餐,本人是十分喜歡食 burger!~

收銀員 十分有禮貌 笑著說 "等一會有專人送上食物"

不到五分鐘食物就送到

COKE : 普通吧

環境: 不錯!可能我到的時間人不多,可以靜靜地食一餐飯

全餐
TERIYAKI