2016-07-06 352 浏览
琴日係一個好幸福同難忘既晚上。我同朋友琴日黎到呢一暗比利時餐廳到食晚飯食左個青口同埋Steak tartare 兩個我都好滿意啊!首先講下個青口 MUSSEL POT餐廳有分「半份」或者「全份」因為我同朋友只有兩個人 所以就叫左半份黎試試如果4-5個人建議叫全份啊 因為味道真係唔錯另外餐廳仲有份好多款味道架 而我就簡左Hoegaarden其實呢道菜係比利時signature菜黎既鍋裡面每一隻青口都好肥美同waitress傾完計之彼 原來餐廳係用左2-3年成熟既青口黎即係青口最肥美既時候! 今次真係第一次同青口咁有研究!另外 呢個Steak tartare (HKD185)又係非常推介就咁樣睇已經覺得好正 個presentation超吸引tartare上面有生蛋黃 加埋香料同檸檬汁拌勻一齊 味道真係好惹味肉質軟嫩爽滑 口感亦都好正!
琴日係一個好幸福同難忘既晚上。
我同朋友琴日黎到呢一暗比利時餐廳到食晚飯
首先講下個青口 MUSSEL POT
餐廳有分「半份」或者「全份」
因為我同朋友只有兩個人 所以就叫左半份黎試試
如果4-5個人建議叫全份啊 因為味道真係唔錯
另外餐廳仲有份好多款味道架 而我就簡左Hoegaarden
其實呢道菜係比利時signature菜黎既
鍋裡面每一隻青口都好肥美
即係青口最肥美既時候! 今次真係第一次同青口咁有研究!
就咁樣睇已經覺得好正 個presentation超吸引
肉質軟嫩爽滑 口感亦都好正!
2016-07-05
2016-07-03 311 浏览
一面窗倒照下,空間被拉闊拉高,被一盞盞歐式吊燈,一面面彩繪玻璃所攔截,才勾畫出一個滿是柔軟音樂和酒香之所。這裡燈光昏暗,舉目是齊天之高的琅琳滿目啤酒,周圍是穿梭的侍應,一道道菜式巡迴之時,便有香味縈繞.侍應的短鬍和幽默作風使我們差點和他聊得更久,但最終還是讓他通傳我們是夜的菜肴。一道生牛肉他他,把蛋黃戳破,和生牛肉混和後,端在牛油多士片上面吃,既有脆香的多士味道,也嘗到濃郁而不失清新的牛肉他他味道,成功勾起我們的饞蟲。我們下一道菜是烤雞,烤得香氣四溢的雞隻上點綴以車厘茄,在昏暗燈光下仍然顯得鮮艷誘人。烤雞份量甚大,切開後,便馬上看見白肉間流淌的鮮熱汁液,漫出縷縷熱氣,吃落去時,尚算嫩滑,雖不能說是極嫩,但那種濃郁而不失溫和的香草味道十分之香,為烤雞加了不少分數。而且吃時熱氣蒸騰,肉汁滿溢,也格外地使人滿足。吃完烤雞,我們當然沒有錯過這裡的招牌青口。滿滿一鍋青口份量幾大,青口鮮甜,肉質帶爽,醬料溫和而又飽含香味,加上以麵包蘸點來吃,便不會浪費醬汁,個人十分欣賞。吃到這裡已經很飽,無暇再吃甜品,便這樣結束了一餐。
吃到這裡已經很飽,無暇再吃甜品,便這樣結束了一餐。
2016-07-02
2016-07-03 3019 浏览
朋友話依度蟹肉多士好吸引所以約食飯就黎左依度食環境都算幾好有戶外露台,不過當晚太熱,所以坐左係室內點餐啦,店員都係講英文既好似置身係外國餐廳入埋既然朋友極力推介依個,梗係要點個蟹肉多士Crab Tian $120造型有啲似他他牛肉,旁邊有薄薄六塊蟹肉底下啲已用沙律醬拌勻的生菜絲將生菜蟹肉連埋烤到香脆既多士一齊食,好好味而旁邊有啲豆苗伴碟, 好靚Provencale $235我地兩個人食,所以點左 1/2 KG 青口鍋份量都的確唔少,配麵包同粗薯條而我地選左用蕃茄、蒜、洋蔥、香草整成的汁清清地既汁,咁就唔會嗆左青口的鮮味依度的青口好特別,比普通食果啲較濃味細粒,食好多粒都唔會滯,好岩傾住計慢慢食Rosemary Roast Chicken $235好香迷迭香味, 以焗的煮法, 食起黎唔覺得好熱氣以下面黃色的汁係以粟米同芥末黎煮甜甜地好好味Apple Tarte Tatin (Good for 2)$100Menu都好細心寫明係 Good for 2可能怕客人唔夠食或者食唔晒黎到個樣有啲似雞批當時我諗:點解同上網睇唔同既原來店員會將佢反轉係另一隻碟,再將Vanilla 雪糕同汁放上面一片片
朋友話依度蟹肉多士好吸引
所以約食飯就黎左依度食
環境都算幾好
有戶外露台,不過當晚太熱,所以坐左係室內
點餐啦,店員都係講英文既
好似置身係外國餐廳入埋
既然朋友極力推介依個,梗係要點個蟹肉多士
Crab Tian $120
造型有啲似他他牛肉,旁邊有薄薄六塊
蟹肉底下啲已用沙律醬拌勻的生菜絲
將生菜蟹肉連埋烤到香脆既多士一齊食,好好味
而旁邊有啲豆苗伴碟, 好靚
Provencale $235
我地兩個人食,所以點左 1/2 KG 青口鍋
份量都的確唔少,配麵包同粗薯條
而我地選左用蕃茄、蒜、洋蔥、香草整成的汁
清清地既汁,咁就唔會嗆左青口的鮮味
依度的青口好特別,比普通食果啲較濃味細粒,
食好多粒都唔會滯,好岩傾住計慢慢食
Rosemary Roast Chicken $235
好香迷迭香味, 以焗的煮法, 食起黎唔覺得好熱氣
以下面黃色的汁係以粟米同芥末黎煮
甜甜地好好味
Menu都好細心寫明係 Good for 2
可能怕客人唔夠食或者食唔晒
黎到個樣有啲似雞批
當時我諗:點解同上網睇唔同既
一片片蘋果片再配漿汁雪糕一齊食,好好味
第一次見識到比利時菜,下次黎我都照叫蟹多士同埋個甜品
2016-06-28
2016-07-02 390 浏览
夜晚,中環的人卻愈多,走了一會兒便到達這一間比利時菜餐廳。樓上餐廳在夜色裡更為隱晦,推開門,卻馬上聽到人群的聊天聲音,和悠揚的音樂聲。燈光柔和,對於手機食先既人來說未必是福音,但和闊落的座位一起,卻使人就餐得更為舒服。坐下一會兒,便有侍應上前,為我們介紹餐廳的拿手菜式,我們向他說了說各人的口味後,他便為我們點了幾道菜。第一道是crab tian,以蟹肉,豆苗等堆成漢堡狀,亦附碟有幾片多士。食法是將之放上多士來吃。我自己先咬一口多士,發覺極為香脆,有很濃郁的焦香味道,極為好味。再分別一嘗蟹肉,口感涼涼的,蟹肉本身有鮮味,同時亦微帶豆苗的爽脆感,亦不錯。兩者同食,味道也很好。嘗過頭盤後,便到主菜。主菜我們參考了很多人的選擇,叫了一個咸豬手。750g果然份量十足,才一上枱,我們便馬上擔心有沒有空位可以留下吃甜品。這一大碟咸豬手,至少也能完全喂飽兩名男士 尚未計其他食物。一試之下,豬皮甚為香脆,不是中式燒肉那種帶沙沙厚度的脆感,而是帶一點韌勁的脆,而且更薄。玫瑰色的咸豬肉甚為入味,入口飽滿軟嫩,但又不會過咸,我們十分喜歡。最後食了一個心太軟作為終結。其實,我們有想過吃蘋果批或窩夫,但實在肚皮已
最後食了一個心太軟作為終結。其實,我們有想過吃蘋果批或窩夫,但實在肚皮已經吃不下,就唯有另擇他好了。雪糕雲呢拿味濃郁,軟滑,心太軟微一切開,便有朱古力漿汨汨流出,蛋糕可可味重,個人很是喜歡。
2016-06-26
2016-07-01 339 浏览
一直想試試這裡的比利時菜! 因為聽說這裡的環境和食物都還不錯! 尤其是環境,有貼心的侍應和闊落舒服的環境下吃飯,的確是會大大的加分! 來到這裡,在舒服的椅子坐下,便先點了兩個頭盤。三文魚他他和生牛肉他他。三文魚他他是以蝦片和底下的青瓜來伴吃三文魚蓉。三文魚蓉當中還混入了紅蒽等,令其味道在三文魚的鮮味柔軟中,多加了幾分香脆清新。我們還在上面加了檸檬汁,令它有了一點點酸酸的味道。但我個人就覺得這和青瓜一起吃比較搭,和蝦片的咸味反而有微微相沖。生牛肉他他則獲得大家的一致好評。把面頭的生蛋黃和生牛肉混合在一起,那種滑膩中帶點咬口的鮮味和牛肉味非常誘人,佐以牛油香脆的多士,味道十分之搶,咸香帶鮮美,把我們食慾都提起來了。接下來就是主食。我們點了咸豬手。真的沒想過會這麼大份! 雖然伴碟還有不少的蔬果,但咸豬手真的一點也不欺場,驟看來幾乎是三人份量的主食呢! 一試之下,感覺表皮果然很脆! 而且那種脆不是很乾脆的那種脆,而是脆得來又有點咬口,口感比較豐富。豬肉相比豬皮就沒那麼驚艷,但也是十分入味,而且切得幾大塊,食既時候十分滿足。沒有想到咸豬手這麼大份,真的有點超出我們的肚皮預算了! 算過大家的剩餘位
沒有想到咸豬手這麼大份,真的有點超出我們的肚皮預算了! 算過大家的剩餘位置,大家決定再點兩款甜品就完結這個夜晚。分別是心太軟,和窩夫。這兩樣都是要點時間炮制的甜品,所以我們也順理成章地爭取到了一點時間讓肚內的食物消化。心太軟先來,流心的效果固然做得很好,而且朱古力漿甚為濃稠,可可味也挺重,我十分的喜愛。食完這個我就冇肚食窩夫啦,但朋友都食得暢快,觀察下應該是屬於唔算很脆,但很鬆軟的窩夫,應該也不錯吃!
2016-06-28
  • 咸豬手
2016-07-01 299 浏览
比利時餐廳賣的全是比利時食品,裝潢如是,啤酒丶食物丶佈置丶氣氛丶比利時犬等等。來的客人以老外為主,侍應招呼全用英語。來者必飲啤酒,七點前是Happy Hour,可惜我們七點幾先到,啤酒照飲,今晚我試下飲果味啤酒,熱情果味,只有三點幾酒精濃度,味如有氣果汁,好在甜味有助替豬手解膩。前菜點選三文魚他他,似西化了的日本魚生,外型似肉醬,調味酸甜,食完開胃,嫌唔夠酸,旁邊有新鮮檸檬可加,配塊薄餅食,但只得一塊,我覺得有多幾塊餅乾更好。跟住係必食的青口,我們選了喇沙醬,個汁辣辣地好香惹,澳洲的青口好肥美,隻隻肥啫。配兩片厚多士,預先煎香,又香又新鮮。比利時薯條特別粗大,好有口感。仲食了招牌豬手,真正的皮脆肉嫩,脆得唔硬有汁水,皮下無脂肪,燒得非常好。底下的蔬菜有瓜丶洋蔥丶薯仔,吸哂啲汁,好入味。最後是心太軟,流心暖暖的,同雪糕係最佳配搭,完美的完結。
來的客人以老外為主,侍應招呼全用英語。

最後是心太軟,流心暖暖的,同雪糕係最佳配搭,完美的完結。
2016-06-20
2016-06-30 336 浏览
喺遠東等朋友放工後想搵食甜品但完全諗唔起邊到有得食,朋友就話不如去呢間,閒日淨食甜品應該唔會唔比掛..~我好鍾意食有蘋果既甜品所以叫左呢個 $100既蘋果批。原來成個細pizza甘,仲會有職員先拎個pan嚟然後反過來原來就係一個apple pie~ 批底好薄唔會溜。蘋果好香肉桂味,煮到好稔好易入口。 以為食唔晒,但好快清左因為味道甜而清,唔錯。

我好鍾意食有蘋果既甜品所以叫左呢個 $100既蘋果批。

2016-06-29 2268 浏览
今晚去了一間比利士的酒吧餐廳「FRITES Belgium on Tap」約妹妹食晚飯,順便飲杯野睇下球賽,這裡氣氛都好熱鬧,裝潢方面天花掛了古典的吊燈、酒櫃放了不少外國樽裝啤酒、彩色的玻璃窗真是好似西方的教堂,我們都覺得好似身處外國的餐館之中,感覺都讓人好relax又寫意。除了店員都是講英語之外,不少客人都是鬼佬,就算是香港人都是比較斯文,聽聞之店主打食青口煲,原來都有6款不同的烹調青口的味道,分別有、椰香的喇沙、hoegaarden 啤酒製法、白酒香草製法、普羅旺斯的蕃茄蒜蓉製法及地中海的肉腸辣椒製法,那麼都好吸引真是要一試。 開飯前先點杯飲品,不過明天返早更,所以今天都不選擇飲酒而選擇mocktail。妹妹選擇了fresh lime soda($40),而我就選擇了COCO COLADA ($55),妹妹杯鮮青檸梳打就不夠青檸香,有點失色,我杯COCO COLADA 份量都大杯,菠蘿味就比較重,椰子成份就較少,似飲菠蘿汁般。 枱紙是一個餐牌,列明了食物的名稱及價錢,食物方面分了starter、sides、mussel pot、Frites vegetarian board、
FRESH lime soda
COCO COLADA
枱紙是一個餐牌,列明了食物的名稱及價錢,食物方面分了starter、sides、mussel pot、Frites vegetarian board、Frites healthy board及mains,還有一個snacks 的餐牌。
我們starter想食一些沙律,我們選擇了classic caesar salad ($100),我們另加了smoked salmon($55),此煙三文魚凱撒沙律份量真是不少,沙律鋪滿了巴馬臣芝士碎,羅馬生菜都好新鮮,加入了大堆凱撒沙律汁拌勻上枱,吃起來都好爽脆滑溜,又creamy。沙律內有麵包粒、車厘茄、銀魚柳及煙肉碎,口感真是非常豐富,混入了鹹香的銀魚柳及煙肉碎,鹹鹹地味道更刺激下味蕾,再加上幾片煙三文魚,味道都好甘香嫩口,整體味道真是不錯。
classic caesar salad w/ smoked salmon
招牌主打的mussels pot 我就選擇了mariniere 製法,原煲奉上真是好震撼,青口份量都有1/2kg($235),一舀起都見到有洋蔥粒、西芹粒、香草等,一打開煲蓋已經聞到好香酒味!青口煲仲配埋粗薯條及兩片厚身的多士,真是好有足料又豐富!
mariniere 青口煲
青口肉每粒都好飽滿,肉質豐厚而鮮嫩,味道都好鮮甜滿溢,散發了香草及白酒的清香,好入味又散發酒香,沒有一些碎殼或沙粒,飲了兩啖汁都感青口的精華及鮮味,粗薯條都是即炸至金黃,配上mayonnaise醬真是好滋味,配搭兩片的多士都烤至香口,一咬開感到外脆,麵包內原來都是好鬆軟,真是好意外驚喜,整個青口煲水準真是高又美味。
最後加咗一個主菜虎蝦煙三文魚risotto($235),虎蝦燒得都好香,肉質爽口彈牙,另外意大利飯身反而較腍身又濕,味道偏甜,加上煙三文魚味道增加了嚼感,可是味道真是不太合適我的口味。
虎蝦煙三文魚risotto
整體所有食物portion都晤細,都真是好抵食,整體食物水準除了risotto 之外,其他都真是味道都不錯,在這裡舉杯暢飲,在熱鬧的氣氛下用餐,悠閒的感覺已經吸引了我來到開餐了。
mariniere 青口煲
2016-06-28 318 浏览
早幾個月去完比利時旅行,至今仍念念不忘當地美食,於是呢晚約埋朋友去FRITES擦餐飽,一解「相思之苦」。打開餐牌,見到Mussel Pots都佔左幾大部分,有成六種口味,一定有信心先做咁多。揀左呢款以白酒、西芹、蒜蓉同香草煮成既Mariniere (1/2kg, $235),青口細細粒,肥美嫰滑;白酒汁夠清香,唔錯。Crab Tian ($120),強烈推介!一絲絲既蟹肉夾埋芹菜蛋黃醬、蠶豆蓉、豌豆芽,有一種新鮮清甜既感覺,可以將蟹肉搽響脆卜卜既多士上面一齊食,very refreshing。Fish and Frites ($195),新西蘭魚柳好厚肉,外層啤酒炸漿夠脆口,大大碟好抵食。Rich Man's Burger ($175),材料豐富:美國漢堡扒、洋蔥絲、番茄、雞蛋、生菜、黃瓜、芝士等等,我最鍾意係加左洋蔥,有淡淡既焦糖甜味,有畫龍點精既感覺。最後想介紹一下我杯比利時啤酒Kwak ($80),甜甜地、帶果香,好易入口,女仔飲最啱!

2016-06-21
It was quite fully booked for a Monday dinner. Advise to book tables in advance. Like the decorations a lot, which resembles a traditional Beer hall. We can absolutely chill-out here with friends and nice beer here after a tiring work day. Since this restaurant offers Belgian cuisine. We ordered the traditional mussel pot with frites. We had "Frites House Mussels", with the mussels cooked in cream sauce. The size of the mussels was quite large, even after cooked. We could feel that the ingredien
Since this restaurant offers Belgian cuisine. We ordered the traditional mussel pot with frites. We had "Frites House Mussels", with the mussels cooked in cream sauce. The size of the mussels was quite large, even after cooked. We could feel that the ingredients they used were quite fresh, as the mussels were juicy and not overcooked. The cream sauce was a bit more watery than I had expected, but this made the dish less greasy and you could have a better taste of the mussels.

I especially like the frites. They were not at all soggy even after they were cooled, but with crisp exterior. They were also not oily so that you could keeping eating them!
Frites House Mussels  (half  kg)
Another dish we ordered was "750 gram roasted pig knuckle". The portion was super large. Better share it with 4 people. We had three ppl but could not finish it all. Not sure if it was over roasted or not, the skin was too crispy, so much so that to be too dried.
750 gram roasted pig knuckle
For drinks, it offers a wide variety of beers, wine and cocktail. We ordered handcraft beer as it was the best alcohol to be with knuckle! We had "kwak". Its presentation was very nice. It was served with a funnel like glass, perfect for photographs!
Handcraft  beer
Would like to come back again and try other food! Its environment is very nice for meeting up with friends.
2016-06-20
Handcraft  beer
  • Frites  House  Mussels
2016-06-24 1034 浏览
今日雖然唔係happy friday, 但都約左2位朋友黎到中環呢間Bar n restaurant 食下野飲下野傾下計, 餐廳O係1樓全層, 一出lift已經見到有好多外國人已經食緊野, 餐廳好熱鬧, 有bar枱有table, 仲有露台位置, 黎到好似去左外國咁~呢度主要係食belgium food, 咁當然唔小得要食青口, 薯條同飲啤酒la!! 我地點左1/2KG frites house mussels, crab tian 同lamb cutlets 先黎啤酒kwak, 酒杯好鬼別, 唔好酒既Vi試左一啖, 麥味好濃, 都易入口, 朋友就話好飲~亦有無酒精既mocktail, 呢杯Coco colada係菠羅+椰子, 大大杯幾抵飲~野食整體都上得有點慢, 但就正好比多d時間我地傾計, 先黎青口, 1/2 kg 其實都唔小, 配有粗薯條同面包, sauce 係garlic cream sauce, 好creamy, 掛滿每一隻青口, 青口幾大隻, 幾鮮甜, 但偶然食到幾隻帶腥味,,, 而粗薯條就好味道, 外脆內軟熱辣辣, 面包用黎點埋d汁好正~starter反而食完青口先黎, c
starter反而食完青口先黎, crab tian 包括左6塊面包, 中間就係一份蟹肉沙律, 蟹肉有好多而且鮮甜, 配埋甜甜地既沙律醬好開胃, 作為前菜不錯, 但面包太薄同林, 減左小小分數~
最後呢個羊架好有驚喜!!有成5大件羊架, 底下舖滿沙律菜同焗薯片, 羊架煎得半熟, 好嫩好香, 完全唔so, 而且啖啖肉, 好好食, 而下面既配菜既都吸收哂d sauce, 成個dish都好味道而且抵食, 推介
整體今晚食得好開心, 中意飲啤酒同熱鬧既朋友一定會中意~
2016-06-24 497 浏览
There was once a Frites Belgium on Tap in Central, but only until mid of last year, it revived, though on the edge of Central (towards the Sheung Wan side). Headed there for lunch, quite a big portion costing around $200 per head, with appetiser, a really fulfilling main course and a pavlova which can't be easily found elsewhere.Ordering the steak to be medium-rare was just cooked to its optimum, perfect state of pinkish interior. Thumbs up for the timing!
La Garbure
2016-06-23 244 浏览
今晚約左幾位貓奴同盟會的老友傾貓經由於其中二人係酒奴,所以介紹左呢間比利時啤酒屋frites belgium on tap,我們揀左中環分店樓底高,店員話裝潢係仿照1920年代的啤酒屋設計,而呢度的比利時啤酒一向深受歡迎,所以倆位酒奴置友就推介比我們。我平時只識欣賞便利店的雪櫃啤酒,而這次令我對啤酒有另一種應識,從酒杯的特式已至酒中麥香的酒味,真係大有不同。呢倆位果真係識食識飲之人。crab tian一度以蟹肉而製的他他,如果淨食上層的肉會過於油膩,而下層的菜伴有的沙律醬又會有過多的感覺,但配上碟旁的多士,就多多不同,合度好處。只可惜為食的我覺得多士不夠。mussel pots不可不點,這裏的招牌熱氣直冒的青口鍋,店員細心講解佢地精選最佳食用時間的青口肥美而柔軟,而且有6種煮法,大多是用酒煮,除了我們點這款provencale係以蕃茄,蒜泥,洋蔥一樣別有風味。750gram roasted pork knuckle上菜時將我嚇一跳,因為淨睇唔止750克好大隻,底層仲有超多薯菜。皮香脆,肉多汁口感軟硬適中provence lamb cutlets唔知係唔係比利時人食量大,所以份份都咁大碟
今晚約左幾位貓奴同盟會的老友傾貓經
識飲之人。
750gram roasted pork knuckle
上菜時將我嚇一跳,因為淨睇唔止750克
好大隻,底層仲有超多薯菜。皮香脆,肉多汁口感軟硬適中
provence lamb cutlets
唔知係唔係比利時人食量大,所以份份都咁大碟
我們會唔會食唔晒
羊架厚切,切開略見微紅,多至7成熟,羊味濃,配上芥末醬野味十分
seafood linguine
海鮮扁麵,入頭有青口,大蝦…吱左檸檬汁,令白汁帶酸開胃,但朋友一直覺得廚師有加入酸忌廉去煮
呢個甜品蘋果撻我好中意
,上菜時個撻係在個小pan中,由店員即時表演倒掛,將整個撻放於碟上,眼見片片的蘋果肉,仲有肉桂焦糖汁流出,配上香草雪糕
大滿足呀
第一次跟朋友去位於上環同中環之間既The Wellington 大廈度食野, 未食就己經嚇我一跳, 好GRAND決定左食比利時餐廳frites, 上到去, 一貫歐陸風格, 精致華麗,室内裝修格局都给人一種好似置身係歐洲一樣, 讚另外有埋露台, 畀大家呼吸一下餐具好精緻, 另有一塊大餐巾, 方便我地食青口時, 唔會整污件衫, 好細心馬上就叫左枝kwak既比利時啤酒~剛倒出時旺盛的泡沫溢出杯口!隨即消逝留下一層泡沫層,感覺順口,沒有太突出的苦味~味道有點焦糖甜, 麥芽濃香 , 口感清爽。叫埋左SUPER PROTEIN SALAD, 食材好豐富, 面有粟米, 葡萄乾,車厘茄、蘿蔔粒、香菜、黎麥 同 西蘭花, 材料新鮮, 用料好新鮮, 口感清新又爽脆, 紅菜頭做既汁同提升沙律既味道, 下次黎食一定要再叫!洋葱湯, 湯頭更濃, 洋葱味非常突出, 每啖都有保留洋蔥清脆的口感, 再食埋塊湯面既芝士多士, 芝士多士吸收晒洋葱湯既精華, 再加上芝士既香, 百感交集之後就叫左份比利時國菜青口薯條!frites提供左6款唔同烹調青口既方式~分別係:忌廉汁,啤酒,白酒,喇沙,法式,地中海式!店員就建議左最受
另外有埋露台, 畀大家呼吸一下
之後就叫左份比利時國菜青口薯條!frites提供左6款唔同烹調青口既方式~分別係:忌廉汁,啤酒,白酒,喇沙,法式,地中海式!店員就建議左最受歡近既忌廉汁,上台時成個鍋上~我地叫左0.5kg! 但份量亦非常多~青口食落鮮味無沙~橙色青口是乸,白色青口是公!兩者也鮮樕!而忌廉汁煮湯底!味道濃郁~還有蕃茄粒加強鮮味,如果要吃得正宗的話,可以用青口殼代替湯匙夾起青口肉及舀湯, 薯條質素好高, 就算凍左都吾會覺得琳, 好脆口, 點埋湯底黎食, 簡直一流!
最後叫左份海鮮扁意粉~大大隻虎蝦,爽口Q彈~蝦頭有濃郁既蝦湯!非常鮮味,扁意粉非常有咬口!好煙韌!索哂白酒忌廉汁既扁意粉!竟然不膩~反而很開胃呢!!

2016-06-09 813 浏览
上個月已經book定枱補祝朋友生日~我之前食過銅鑼灣希雲街嗰間,印象幾好,食物亦唔錯~ 所以今次試中環分店,我朋友又喺中環放工,十分就腳~。Book 左7:30,但我7:15已經到左,於是先入去坐低慢慢等,順便睇定叫咩野食~ 嗰時餐廳都已經坐滿一半~(所以最好book定位呀~)職員除左好貼心甘比水同menu我之外,仲知道我等朋友,就比餐廳公司簡介我睇,入面亦有佢地既照牌菜:豬手同青口介紹,等客人了解下佢地公司既背景之餘,又可以知道佢地食品既賣點~幾好。。。頭盤:👄Crab Tian $120👉🏻呢個好味~類似蟹肉版他他,唔食牛肉既可以試呢個👍🏻 蟹肉撈埋Celeriac Remoulade Crushed Broad Beans 同埋Pea Shoot~蟹既鮮味好出而且蟹味濃郁~一d腥味都無~最低層係用生菜絲用底,同埋蟹肉食口感好好~拌碟仲有6塊薄薄地而且好香脆既多士,我將蟹肉放上多士一齊食,好似仲好味左~哈哈!Dressing有小青草(可愛~)同檸檬汁~鍾意既仲可以將蟹肉點d 檸檬汁,好fresh~。。👄Mussel Pot-Hoegaarden $235 (1/2kg) / $38

頭盤:
👄Crab Tian $120

👄Mussel Pot-Hoegaarden $235 (1/2kg) / $385 (1kg)
👉🏻呢個係必食推介~真係好好味!而且呢間係比利時餐廳,而藍青口薯條(Moules-Frites) 係比利時既國菜,所以點都要一試佢既水準!~今次我地得2個人,所以只order左1/2kg 但原來都好大鍋!因為隻隻都肥美!
👉🏻佢地青口有6個味道選擇,而比利時式既傳統食法既會以啤酒代替白酒,所以我地今次揀左用Hoegaarden煮既青口~我睇佢地個青口簡介仲教埋如果要食得地道,就要學比利時人甘用青口殻代替湯匙夾起青口肉及滔湯~🙆
👉🏻🍴佢地彩用既係2-3年成熟既青口,即係青口最肥美既時候~一打開蓋香味已經飄出來,真係隻隻都好肥美,好鮮甜,仍有海水味,啖啖肉!肉身挺而彈牙~!湯汁同洋蔥一齊煮,望落似啖口,但其實味道濃郁,但又唔會搶左青口既鮮味~將青口滔埋湯汁一齊食,真係thumb up👍🏻
伴碟有香脆既多士同薯條~餐廳叫得Frites,薯條當然都係佢地既賣點之一!薯條炸成黃金色,而且炸得岩岩好,脆得嚟咬開仍然有啖啖薯仔肉,唔會有燶左or太乾~

750g Pork Knuckle $245
👄750g Pork Knuckle $245
👉🏻因為會叫啤酒飲,所以覺得啤酒應該要配豬手,所以就叫左一客,但豬手一上枱時我同朋友都呆了!分量好多,根本是4人份量哦~😱
👉🏻豬手一早預先切開,岩晒我呢d 懶人😆 豬手既底部係用燉焗過既蔬菜嚟做底~令成個感覺好澎湃,好似一座小山甘~
👉🏻豬手皮好香脆,亦唔會癡住太多脂肪~一咬落去脆卜卜好好咬感~肉質好嫩完全唔會鞋口~亦唔會咸~ 蔬菜煮得好淋,味道帶甜,令整體味道好balance~
👉🏻但奈何份量太大(抵食),最後朋友要打包走(唔好浪費食物)。職員好爽快甘拎走我地既豬手去打包入食物盒,而且仲入埋落印有佢地餐廳logo既黑色紙袋比我地(so cool~) , 好貼心呀~

Corne
👄Corne🍺
👉🏻佢地個drink menu實在太多選擇,我同朋友睇好耐時間先揀到飲咩~我地對啤酒無咩研究,但又想試下比利時啤酒既味道,所以唯有睇相揀邊隻賣相靚😂同埋酒精少d. 但原來佢地既啤酒既酒精都8%起。
👉🏻👱🏻🍺等啤酒嚟既時候,有位比利時藉既男店員拎左支叫Crone既啤酒同一個好特別既啤酒「角」過嚟,介紹我地不如飲呢隻~佢話呢款係Special, drink menu上係無既!😳😎甘我地梗係轉飲呢隻啦~因為個啤酒「角」實在太特別啦~😆飲落去味道好清,易入口,怕苦既我都唔覺得苦~拎起隻啤酒「角」飲時仲覺得自己好有霸氣😆!哈哈!

環境:舒服,唔會好嘈聽唔到對方講野。同朋友食下野飲下啤酒傾下偈真係唔錯~

服務:十分滿意~由我一踏入餐廳開始已經感受到佢地好貼心,亦有禮貌,面帶笑容,令人感覺好自在同舒服。
2016-06-06
750g Pork Knuckle $245