2020-06-25 159 浏览
最近 Fûhn佐敦分店推出新套餐🆕所以就搵咗日去試下😍.越法蝦堡🍔人手打嘅 100g 足料蝦餅🍤原隻蝦肉喺入面,蝦味濃且爽口彈牙🦐炸粉唔厚仲熱辣辣😗加埋上面熱溶左既芝士🧀同埋沙律醬、青瓜🥒蕃茄🍅洋蔥🧅生菜🥬真係好 match 好好味😋.越式法包(全條)🥖表面係辣醬🌶而入面搽滿咗鵝肝醬🦢夾住扎肉🐖生菜🥬食落酸酸得尼又有少少辣,真係好惹味😝旁邊有生菜、蕃茄仔同埋酸蘿蔔🥕.鹹蛋黃薯條💛粗切薯條放滿鹹蛋黃🤤聞到好濃既咸蛋黃味,但食落唔覺得好鹹.凍越式滴漏咖啡☕️上面係滴漏咖啡,下面煉奶😁咖啡味濃,口感香滑☺️.荔枝椰果梳打🍹荔枝味唔算太甜,所以都幾解渴👍🏻
最近 Fûhn佐敦分店推出新套餐🆕所以就搵咗日去試下😍
荔枝椰果梳打🍹荔枝味唔算太甜,所以都幾解渴👍🏻
2020-06-24 106 浏览
越法蝦堡,份量十足,包括有蝦餅、洋蔥、蕃茄、芝士、生菜絲、香辣醬汁;蝦餅採用人手製作,重量高達100g,2層蝦肉嘅加入,原隻蝦肉令口感食落更滿足,蝦肉爽彈鮮甜;麵包經烘焗,口感外香脆內鬆軟;整體味道、口感都好豐富、好爽口;醃漬紅蘿蔔、醃漬白蘿蔔味道酸溜;各款蔬菜口感都好爽脆。越式法包,包括有鵝肝醬、越式扎肉、炸扎肉、沙律菜、酸菜;各款蔬菜都好新鮮,味道清甜;鵝肝醬濃而不膩;越式扎肉、炸扎肉口感彈牙;法包口感脆香,表面鋪上微辣嘅醬汁。鹹蛋黃薯條,鹹蛋黃口感起沙,味道濃郁、鹹香;薯條口感外脆內軟、不油膩;配以Hot Chilli Sauce食用,味道更佳。滴漏咖啡,加入左煉奶,咖啡味道醇厚、甜香,口感幼滑、順口。菠蘿梳打,味道香甜,菠蘿肉酸甜,飲落好清爽。

滴漏咖啡,加入左煉奶,咖啡味道醇厚、甜香,口感幼滑、順口。

菠蘿梳打,味道香甜,菠蘿肉酸甜,飲落好清爽。
  • 越法蝦堡
It's time for my afternoon tea❤️🥖🍤🍟☕️🍴💫..越南🇻🇳 又係香港人一個旅行熱門地。你又愛嗎?旅行就係要到處探索,吃吃當地既美食,其實越式口味,都幾岩我地既口味,真係又平又好味。.疫情關係😷 仲未通關,其實香港美食 真係無處不在。今次比我發現 原來九龍逸東酒店內,都有好多唔同餐廳🍽,形式就似foodcourt 可以隨自己喜歡 點選當刻既餐點。今次teatime 想食越南野🤗。.ll $98ll $98.Tea Time 吃點東西,來@fuhnhk 吃個越式包點吧。平時好少食包既我,點解會吸引我❓因為我知道呢度既越法蝦堡🍤 & 越式法包🥖,都係自家秘製架💕,當然要來試試吧。.蝦堡🍤 既蝦 好厚身,而且又夠彈牙,麵包夠軟熟,加上蕃茄、洋蔥、芝士、生菜,一口好rich。而法包🥖 好似潛艇咁大,包比較乾身,但配埋秘製醬汁辣辣地,味道都不錯,而且份量不少呢。..呢度咖啡 仲係按照越式傳統做法🇻🇳,沖調出黎既滴漏咖啡☕️,味道比一般香濃呢。暫時去唔到越南,黎呢度喝一杯正宗咖啡 relax一下吧。..✨Fuhn佐敦店✨ 最近仲推出優惠啊😍:逢星期1-4下午3點後,首20位

l[越法蝦堡+咸蛋黃薯條套餐]l $98

l[越式法包(全條)+咸蛋黃薯條套餐]l $98

✨Fuhn佐敦店✨ 最近仲推出優惠啊😍:
逢星期1-4下午3點後,首20位食客 只要叫新推出 l[越法蝦堡加咸蛋黃薯條套餐]l,或者 l[越式法包(全條)加咸蛋黃薯條套餐]l,就可以任食咸蛋黃薯條啊啊啊🧡。真係可以食唔停🍟‼️
×××[Fûhn (逸東酒店地下)]×××
©佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓3號舖
2020-06-19 99 浏览
香港之所以被稱為美食之都,除了因為有多國菜選擇,更是因為會有餐聽出fushion食物!好似越式餐廳Fûhn咁,最近它們推出了幾款新食品,全部都好有特色~越法蝦堡,咸蛋黃薯條套餐+青檸梳打整個蝦堡是自家秘製,蝦餅超厚超足料!咬下去非常有口感及彈牙~配合咸蛋黃薯條,就真係大滿足!比起用鹹調味,鹹蛋黃食落去味道更好又不會單一,絕對需要encore! 食蝦堡當然要飲汽水,講到越式飲品少不了青檸梳打,酸酸甜甜的味道,令整個人fresh哂!越式法包(全條)咸蛋黃薯條套餐+滴流咖啡除了蝦堡,它們另外推出了越式法包,豐富的蔬菜配上扎肉和豬頸肉,非常有層次感,加上䳘肝醬就變得完美!呢杯滴流咖啡是這店鋪的鎮店之寶,香口的咖啡加上嫩滑的奶,味道濃郁而滑口👍🏻

越法蝦堡,咸蛋黃薯條套餐+青檸梳打

越式法包(全條)咸蛋黃薯條套餐+滴流咖啡
2020-01-22 1266 浏览
本身係油麻地,開APP見到呢間越南粉有半價,就決定過嚟試下啦!我哋兩個人叫咗一碗特色牛湯粉同埋燒豬頸肉。入面有生牛肉,牛腩,牛筋,牛丸,牛腩邊同埋牛柏葉,一碗就已經可以試晒咁多樣,對於選擇困難嘅我黎講,真係好開心!係咁多樣配料入邊,我最鍾意就係佢嘅牛筋,佢切到一條一條,唔會好痴牙,而且非常嫩滑。牛腩亦都煮得好林,一咬就開,完全唔會起渣。而豬頸肉加左香料去調味,而且炸得好乾身,好食到停唔到口啊!其實當時亦有下午茶餐可以選擇,只不過半價後,單點好似仲抵食,如果未夠鐘半價,都可以黎試下下午茶餐!
而豬頸肉加左香料去調味,而且炸得好乾身,好食到停唔到口啊!
2020-01-20 562 浏览
難得在food court中的越南菜,叫了一碗普通size的生牛肉牛柏葉河粉$75,配料相對地給的大方,尤其是生洋蔥,麵條份量適中,當然男士一定不夠飽,女士也只是剛好而已。牛肉和牛柏葉也是零碎少件。湯底挺清甜,令人不禁想多喝幾口。價錢略貴,但偶然想轉下口味也是值得的。
  • 生牛肉湯粉
  • 燒豬頸肉撈檬
2019-12-16 834 浏览
原來food  court都可以食到好嘢,Eaton hotel basement嘅food mall有好多間食店選擇,而且有幾間都好有水準👍👍👍內部寬敞,座位都好多,進駐小店有粥有麵有牛扒仲有日本菜,飲品等等,各國美食都有,真係有好多選擇⋯⋯價錢唔貴呢間越南專門店,連個檬粉都配搭不少沙律菜,又好食又健康,用心嘅製作👍👍叫餐加16元可追加蝦餅二塊,炸蝦餅好彈牙,好吃到不得了🥳🥳比好多有名越南餐廳更勝一籌豬扒撈檬,豬扒有口感,味道調較得恰當👍60蚊連飲品,以咁嘅價錢有咁嘅質素真係非常非常之抵食

內部寬敞,座位都好多,進駐小店有粥有麵

香茅雞扒撈檬/炸蝦餅

香茅豬扒撈檬餐
豬扒撈檬,豬扒有口感,味道調較得恰當👍
60蚊連飲品,以咁嘅價錢有咁嘅質素真係非常非常之抵食
2019-12-12
用餐时段
香茅雞扒撈檬/炸蝦餅
香茅豬扒撈檬餐
2019-07-28 1705 浏览
夏日炎炎,正當在佐敦找午餐時,經過逸東酒店,便被一個懷舊的「FoodHall」字眼吸引下去地庫,一走進去像發現新大陸一樣,才發現酒店下有一個這麼大的Food Court!這個Food Court有很多不同的餐廳,日韓、西餐、東南亞、港式,琳琅滿目。這裡設計風格時尚懷舊,與傳統的Food Court感覺不同。去到的時候已差不多是下午茶,所以不太難便能找到一個位置坐下。我們叫了一個大size 的特色牛湯粉,換言之什麼都有一點點,生牛肉、手打牛丸、牛坑腩片、牛筋片、牛腩邊、牛百葉。大size個碗真的非常大,真有一個頭那麼大,碗大而且份量大配料豐富。河粉嫩滑,湯底清甜,牛肉及牛腩也很冧很滑,牛丸爽口,唯獨是牛百葉有點實,整體而言也是不錯的越南湯河!

特色牛湯粉
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
特色牛湯粉
2019-06-29 1070 浏览
夏天熱辣辣無咩胃口! 想食啲湯粉係OpenRice 搵野食見到呢間評價唔錯就黎試下! 原來逸東酒店樓下有個咁大既food court環境都唔錯而且有好多唔同菜式例如日本料理、中式湯店、鐵板牛排、咖哩漢堡飯等等行落去右手邊就係啦呢間店都多選擇叫左個生牛肉湯金邊粉加左個椰青生牛肉好香唔錯! 不過份量好少配料另外上都幾好想落咩就落咩但係個湯麵偏鹹食完好口喝$65 一碗麵感覺唔太值另外加左$30要左個椰青好解喝! 而且夠清甜! 正
夏天熱辣辣無咩胃口! 想食啲湯粉
係OpenRice 搵野食見到呢間評價唔錯就黎試下!
原來逸東酒店樓下有個咁大既food court
環境都唔錯
而且有好多唔同菜式
例如日本料理、中式湯店、鐵板牛排、咖哩漢堡飯等等

行落去右手邊就係啦

另外加左$30要左個椰青
好解喝! 而且夠清甜! 正
Pho
2019-06-26 639 浏览
是日收工好攰、見又唔算太肚餓, 又唔想周圍行, 就同朋友兩個人去公司附近食碗越南牛肉粉就算。 叫咗碗「特色牛湯粉」加 「札肉紙米卷」兩個人share。 牛肉粉order咗個大碗嘅, 湯嘅味道冇「錦麗」咁好味,但牛肉, 牛丸, 牛柏葉, 牛腩, 牛筋等等都好足料, 可惜就係牛丸做唔到爆汁, 配埋提供嘅芽菜, 兩個人食一碗都夠晒飽。 本來想叫「鮮蝦紙米卷」,但可惜賣晒, 咁就唯有叫「札肉紙米卷」, 紙米卷裏面嘅菜好新鮮, 一個字,好食!
是日收工好攰
2019-06-02 796 浏览
前身普慶地牢原來已悄悄改建為美食坊,將差不多10間食肆集為一身丶融合日式/中式/越式之大成,驟眼來看其實都很多選擇今次造訪之時段剛巧是午市所以人潮十分鼎誠。。。眼見較多人選擇便是這間越式店子便用上HK$58.來作一個《牛坑腩片金邊粉》之交易,牛坑腩份量切得何其之『薄』,猶如燈影牛肉一般、肉質恍如五層雪花肉一樣《肥瘦夾雜》,「好吃」.但是十分邪惡, 湯頭方面亦都較為清澈,加上配送的芽菜/ 九層塔/ 薄荷葉/ 還有喜歡的辣椒粒增加味道上的層次~「金邊粉」質地屬於本性乾身,與新鮮金邊粉可能有少少分別但如果你是一個沒有多挑剔之人這一點絕對可以容納~〈將食物貼近手機上便能看清「真身」〉《奶茶》意外地屬於優質,對於美食坊來說絕對已是中上品之作~★整體而言個人覺得如果要在此空間來搵食,必先找尋位置方好落單選購,當日以自己就差不多要走了兩圈才困難地找到一個位置放下食物。★

牛坑腩片金邊粉

〈將食物貼近手機上便能看清「真身」〉

奶茶》意外地屬於優質,對於美食坊來說絕對已是中上品之作~

奶茶

★整體而言個人覺得如果要在此空間來搵食,
牛坑腩片金邊粉
2019-04-13 803 浏览
毒食 越南撈檬去左佐敦搵食 逸東酒店最近新裝修新food court好似好多唔同既食店進駐今次試試最多人幫親既Fuhn可惜佢哋已經賣晒河粉佢哋嘅河粉有分size Lsize個碗已經有成個頭咁大今次只可以試佢地既豬頸肉撈配左牛油雞翼同春卷牛油雞翼香脆又多肉春卷裏面嘅豬肉餡料都好足加埋豬頸肉簡直係最邪惡嘅配搭估唔到撈檬嘅份量都唔細食完都係飽到上腦雖然已經好飽但係都要飲野牛油果奶昔真心幾好飲奶味重正中我口味好滑好creamy
毒食 越南撈檬

奶味重正中我口味
好滑好creamy
2019-04-01
2019-03-20 533 浏览
佐敦Eaton Hotel入面的地庫有個food court,有好多餐廳選擇。見人地攞住好大碗粉,即刻搵食~餐廳嘅特色湯粉有好多牛牛牛選擇,例如生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊、牛柏葉全部都係牛鍾意食牛嘅不能錯過,再配上越式香葉、辣椒、芽菜一起吃味道更為豐富酸酸很開胃。我今次反而擇左食扎肉,都好好食,唔牛嘅朋友都有選揀~扎肉數量很足夠,如果要有辣味,餐廳另附的一碗香葉內有大量紅綠辣椒粒,可以自行按接受程度加入湯內。
味道更為豐富酸酸很開胃。
我今次反而擇左食扎肉,都好好食,唔牛嘅朋友都有選揀~
扎肉湯河粉 (L)/雞湯
2019-03-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
扎肉湯河粉 (L)/雞湯
2019-03-20 389 浏览
今日中午來Fûhn 食雞扒飯,加了$20飲杯越南咖啡,煉奶在底下,要自己攪拌,幾特別,可惜就系太甜,雞扒煎得剛剛好,飯量都尚可,不過呢餐都要$80,系有D貴!得閒就幫襯下,為左越南咖啡。
2019-03-19
2019-02-25 426 浏览
油麻地佐敦交界,原來有個新地方食嘢一直都唔知道,位置就喺正逸東酒店地牢。 裏面有各式各類食物,不妨可以試下,我今日又揀咗越南嘢因為我喜歡食越南粉。我同朋友一齊去叫咗一個特別牛湯河粉 同生牛肉湯粉下午茶,他們都是以河粉為主。 我的特別牛肉河粉分量比較大因為主餐, 他們的可分非常之湯腩肉河粉嫩滑牛肉使用安格斯牛肉部位, 我覺得水準可以拍得住出邊有間有名的來自越南的餐廳。小食有春捲兩條,牛油雞翼,同埋炸蝦餅, 每樣都做得非常之精美,嫩滑香口,食材新鮮,可粉嫩滑,呢間嘢相信經過開呢個地段都會揀佢試一試。最尾我還叫了熱的越南滴滴漏咖啡同埋鮮椰青,兩樣簡直是絕配。

最尾我還叫了熱的越南滴滴漏咖啡同埋鮮椰青,兩樣簡直是絕配。