2019-02-24
越式湯河食越南嘢返錯過的一環 今日同朋友行過香港逸東酒店 比佢門口隻長頸鹿吸引咗 好靚嘅門口唷細心一睇之後 發現落一層原來改裝成為food court 環境非常不錯 地方夠闊落 座位夠多一啲都唔迫夾 就決定同朋友喺呢度開餐特色牛湯粉$98生牛肉 牛坑腩片 牛筋片 手打牛丸 牛腩邊 牛柏葉全部都係牛 鍾意食牛嘅不能錯過湯底好重牛骨味 飲落去好清好舒服 完全不油膩……可配越式香葉,辣椒,芽菜 一起吃 味道更為豐富酸酸辣辣很開胃牛筋片好重膠質 好冧好滑牛腩半肥瘦 一啲都唔嚡口 肉質鮮嫩滑的可粉又細又長 帶有米香 唔會一夾就斷 依然保持彈性牛油雞翼$48炸到脆卜卜仲有惹味乾蒜 脆口到不得了 一咬開中間 雞肉帶有水分及肉汁越式燒豬頸肉$72彈牙爽口嘅豬頸肉有種炭燒嘅味道 口感一流 配上越式醬汁酸酸甜甜很開胃 旁邊還有大量蔬菜 非常健康新鮮椰青$28冰凍清甜 椰水就快滿瀉呢度仲有越式啤酒提供 其實我都有興趣試試 一於下次再嚟光顧 試埋其他唔同嘅嘢食同飲品先
特色牛湯粉$98
生牛肉 牛坑腩片 牛筋片 手打牛丸 牛腩邊 牛柏葉