2019-02-24 272 浏览
越式湯河食越南嘢返錯過的一環 今日同朋友行過香港逸東酒店 比佢門口隻長頸鹿吸引咗 好靚嘅門口唷細心一睇之後 發現落一層原來改裝成為food court 環境非常不錯 地方夠闊落 座位夠多一啲都唔迫夾 就決定同朋友喺呢度開餐特色牛湯粉$98生牛肉 牛坑腩片 牛筋片 手打牛丸 牛腩邊 牛柏葉全部都係牛 鍾意食牛嘅不能錯過湯底好重牛骨味 飲落去好清好舒服 完全不油膩……可配越式香葉,辣椒,芽菜 一起吃 味道更為豐富酸酸辣辣很開胃牛筋片好重膠質 好冧好滑牛腩半肥瘦 一啲都唔嚡口 肉質鮮嫩滑的可粉又細又長 帶有米香 唔會一夾就斷 依然保持彈性牛油雞翼$48炸到脆卜卜仲有惹味乾蒜 脆口到不得了 一咬開中間 雞肉帶有水分及肉汁越式燒豬頸肉$72彈牙爽口嘅豬頸肉有種炭燒嘅味道 口感一流 配上越式醬汁酸酸甜甜很開胃 旁邊還有大量蔬菜 非常健康新鮮椰青$28冰凍清甜 椰水就快滿瀉呢度仲有越式啤酒提供 其實我都有興趣試試 一於下次再嚟光顧 試埋其他唔同嘅嘢食同飲品先
越式湯河食越南嘢返錯過的一環

越式燒豬頸肉$72

新鮮椰青$28
冰凍清甜 椰水就快滿瀉

2019-02-24 174 浏览
同朋友行係油麻地行下,行下行到去佐敦嘅時候,見到逸東酒店地下原來全新裝修係一個全新嘅食肆, 裏面有很多新意的食物及餐廳,有各式種類唔同國家嘅食品。最喜歡食越南嘢的我梗係要試下間越南餐廳,首先我叫咗個下午茶既生牛肉安格斯河粉,越南粉裏的牛肉使用安格斯肉類,河粉不是金邊粉是普通幼身小小的河粉,河粉尚算新鮮,湯亦尚算可以不含太多味精,但湯的熱度歹夠熱,是一般的熱度連煙都冇, 加了小食春捲,牛油雞翼,同埋炸蝦餅,春捲好食脆口內裏餡料足夠,味道可以,蝦餅嫩滑可口,外脆內軟,但係牛油雞翼就好脆口但一啲牛油味都冇。

2019-02-17 172 浏览
原來逸東酒店內隱藏著非常型格的food court,挺有驚喜的!這裡選擇眾多,我則選了這家最抵食的越南菜。是次試了豬頸肉撈檬,份量頗大,很足料。豬頸肉烤得很香,很爽口,應該有七至八片。撈檸醬汁酸度適中,非常開胃。檸粉則保持咬勁,不會過淋。

2019-02-14 182 浏览
food court形式嘅越南小店 位於酒店嘅地牢位置 客人先在櫃檯付款購買嘢食 然後可以自己尋找座位享用美食 想講呢度環境都唔錯 啱啱新裝修完 地方都好乾淨整齊企理 而且座位好多 又夠寬敞生牛肉腩邊湯河粉$72湯底夠清,牛骨味夠濃,不油膩芽菜、九層塔、青檸及辣椒另上碟,吃時擠點青檸汁,加入芽菜等一起吃,口感非常豐富呢! 河粉薄而滑, 基本不需要咀嚼便滑到喉嚨了牛肉片上枱嘅時候是生的 全靠熱湯把它灼熟 牛肉味甜 而且無渣牛腩邊軟腍,夠大舊有咬口,有肉味越式炸蝦餅,吃得出也看得到的大蝦肉,不只口感豐富而且彈牙,味道也極出色越式豬頸肉米紙卷$52這是一道非常健康的小食,用米紙包住大量新鮮蔬菜, 味道清新不油膩,夾上燒得香濃惹味豬頸肉, 味道和口感都相當有層次這裏以越式食品為主 牛骨湯,粉撈檬 ,飯類, 越式小食及飲品…… 款式非常多樣化 價錢大眾化 而且份量多 食物質素高 有驚喜

生牛肉腩邊湯河粉$72
湯底夠清,牛骨味夠濃,不油膩

河粉薄而滑, 基本不需要咀嚼便滑到喉嚨了

牛腩邊軟腍,夠大舊有咬口,有肉味

越式豬頸肉米紙卷$52

2019-01-18 172 浏览
2019年最後一個中午飯,就簡左係度食。其實無咩特別原因,只不過行開附近,貪呢度夠就腳,係逸東酒店入面。叫左兩個都係large size的(仲有個regular size),其實個份量都唔係特别大碗既,肚餓叫呢個,女仔都應該可以食得晒。個湯偏淡同無咩牛湯味,無芽x 或 錦x 咁濃味。朼肉都係咁,無咩特別,雜錦牛都係偏淡。總括黎講唔會特登返兜再食,除非係附近返工近近地當飯堂都ok ge 。
2019年最後一個中午飯,就簡左係度食。

2019-01-12 1318 浏览
男朋友發現到逸東酒店樓下嘅foodcourt有!一!個!美!食!新!天!地!個foodcourt 好fancy 木檯啊柔和燈光好chill ✨🌸估唔到呢個真係覓食新地方我地行咗一圈好多唔同國家嘅菜式最後想食越式就去咗Fuhn🤪小小嘅舖喺門口就有啦💕等咗一陣即刻出到菜👍👍👍今晚陣容有呢啲🤣🤣🤣上面嗰份係男朋友下面嗰份係我嘅🌸我叫咗豬頸肉沙律💕豬頸肉好味到🥰啲肉好嫩口焦焦地好香口份量偏多我食到一半都有啲頂唔順😂😂😂而且!菜好多!!!好啱生酮jj(近排開始生酮緊🤪)小食叫咗牛油雞翼好炸啊💋💋💋超級脆口牛油味好香😛✨咬入去有雞肉🌸唔會好奀男朋友叫咗豬扒撈檬好足料好大份佢都食唔晒🤪扎肉好味🤙好咬口又唔會好霉豬扒外脆內軟好有肉地🖖勁大份撈檬都好夠菜👍啲沙律菜超級新鮮檬粉就正常啦份量偏多正文到呢到要歌頌下個炒蛋😂😂😂撈檬有炒蛋好奇怪啊可)事緣係我怕唔夠飽想食多隻蛋呢隻炒蛋!最!好!味!成餐都好高質😂但係呢個最有記憶點佢用牛油炒👍好滑好滑好滑蛋味好濃郁吊打好多茶記😭🙈小結一下呢間真係一間好高質嘅越式餐廳🍴旺角諗唔到食咩可以行遠啲嚟呢邊性價比好高💓一定會返嚟食炒蛋😂
男朋友發現到逸東酒店樓下嘅foodcourt
有!一!個!美!食!新!天!地!
個foodcourt 好fancy

我叫咗豬頸肉沙律💕
豬頸肉好味到🥰啲肉好嫩口
焦焦地好香口
份量偏多我食到一半都有啲頂唔順😂😂😂
而且!菜好多!!!
好啱生酮jj(近排開始生酮緊🤪)
豬頸肉沙律

撈檬都好夠菜👍啲沙律菜超級新鮮
檬粉就正常啦份量偏多
豬扒撈檬

正文到呢到要歌頌下個炒蛋😂😂😂
撈檬有炒蛋好奇怪啊可)
事緣係我怕唔夠飽想食多隻蛋

呢隻炒蛋!最!好!味!

成餐都好高質😂但係呢個最有記憶點

越式牛油雞翼
豬扒撈檬
  • 越式燒豬頸肉
2018-12-02 155 浏览
行過佐敦,完全唔知道有間地庫food court,入面有好多唔同種類嘢食,而今次就試咗間越南嘢。都幾多人叫菜,所以都咗陣先有得食。叫咗個特別牛湯河,入面有牛柏葉牛坑腩片牛筋片牛丸牛腩邊生牛,所以個碗都好大,係估唔到嗰種。仲叫咗個鮮蝦柚子沙律,真係大大隻蝦。今餐係估唔到份量咁多搞到食唔晒,下次都係唔好眼闊肚窄好了。

特別牛湯河
鮮蝦柚子沙律
2018-11-28 170 浏览
自從逸東轉左food court形式都未黎過, 今日接呀媽收工去lunch, 就順路黎睇下, 見到之前係銅鑼灣食過既fuhn, 又有lunch set, 就同媽媽食一次吧!lunch set由$58起, 包野飲, 仲可以加小食。因為揀唔到要咩牛河, 就叫左個雜錦牛河同媽媽share, 加左3款小食, 同埋牛油果奶昔!牛河份量超級多, 有牛丸牛坑腩牛柏業etc, 每樣都有3件以上, 食極都食唔晒d餸咁, 湯底好鮮甜, 媽媽話同越南果d好似, 好似仲好食d tim!叫lunch set可以加配小食, 我地叫左春卷,牛油雞翼同蝦餅, 春卷比較淡口, 個人都係鐘意牛油雞翼, 好香脆好有牛油香!同埋今次終於試到牛油果奶昔. 見到店員落左大半個牛油果同牛奶落去打, 好香牛油果味, 好好飲呀!!
lunch set由$58起, 包野飲, 仲可以加小食。

約了同朋友食飯,佢在佐敦返工,今晚帶左我去逸東酒店食。嘩! 以為佢咁好死請我食大餐,原來Eaton Hotel入面的地庫有個food court😱😚等我仲空歡喜一場😂不過! 原來下面真係有好多好野食,行左一圈就揀左食越南河。講設環境,呢度裝修得幾靚wow,坐得好舒服🤤但因為始終係food court又免左D加一呀剩,變相更抵食! 呢間Fuhn既越南🇻🇳類食種類都好多,有飯有檬有湯河🍜,價錢都好合理。我地兩個都揀左湯河,叫埋飲品同小食都係200,good deal! 落左單唔駛5分鐘就有野食了,可能平日的晚市相對地冇咁peak。嘩,碗湯河🍲好大好大,唔只係湯多,真係材料同粉都好多,而且我地只係叫Regular,如果大既話應該夠我地兩個食!🤩我揀既生牛肉湯河,牛肉係生放既,見到d紋理都好新鮮,🐮落左湯一分鐘左右都熟,食落又唔會太UN。河粉偏幼同薄,都係同一般食開既越南河類似。個湯底有淡淡雞🐣味好清甜,同埋佢既配菜都好足同好鮮。好似D芽菜都好白淨、漲卜卜既,我自己就習慣放湯食。加埋少少青檸🍋汁落去個雞湯度,特別開胃同鮮甜wow,唔錯。朋友的雞絲🐥湯粉一樣大碗,而且雞絲份量比我D牛肉仲多! 我

生牛肉湯粉

雞絲湯粉

朋友的雞絲🐥湯粉一樣大碗,而且雞絲份量比我D牛肉仲多! 我試左兩塊,D雞肉鮮嫩一D都唔鞋,但佢又唔多肥所以唔會食到成碗河都係油,good!
白桃沙冰
柚子蜜

有樣野可惜就係冇左 (唔知係而家冇左定係今日已賣哂)個牛油果奶昔,咁我就點左個白桃沙冰🍹。賣相都唔錯,白桃🍑味好出,又唔會太多乳酸,比例剛好。我覺得食熱湯配個凍飲就最醒神。朋友就點左柚子蜜~🍵🍊
炸蝦餅

另外叫湯河時加多左個小食,加22蚊可以有個炸蝦餅🍤炸都好香同埋蝦膠好彈牙,唯一可惜係份量有D細,如果可以再多兩塊或者每一塊加大就更好😚😋
2018-11-19
生牛肉湯粉
雞絲湯粉
白桃沙冰
炸蝦餅
到越南餐廳吃飯,第一想到是生牛肉湯河,第二是撈檬。其他人的第二或許不同,但第一是生牛肉湯河就肯定沒錯。所以越南餐廳的好吃與否,試它家的生牛肉湯河就可以了。但這家出奇地反其道而行,它的生牛肉湯河完全不達標準,是味精的湯底,有點像方便麵XD但牛肉是不難吃的~而它的小吃拼盤、雜錦飯麵是很好吃,而且份量比想像中大,對得起它得價錢。所有的炸物都很好吃,最推牛油雞翼和蝦餅!不過,有點期待的軟殼蟹spring roll卻大失所望,等也是等最久的,大概半小時,差不多都忘了還有它。我記得這個價錢不便宜,但軟殼蟹卻非常少,又不美味,失望透!

2018-11-11
2018-11-07 1010 浏览
又食越南野,仲要係一星期食咗兩次,都仲係食唔厭😗香茅豬扒飯 加蛋香茅味幾香得黎又唔會太搶味,即使係平時嫌香茅味會太濃既朋友都可以try try 不過豬扒有點乾身,可能會有少少韌,好彩都斬得細細件,唔需要夾硬齒都食到~如果嫌一餸飯太單調,可以咁加隻蛋,仲要咁啱係我地最愛既太陽蛋,隻蛋煎得啱啱好,唔會過熟,蛋黃仲係半流心,可以撈埋落飯度,加分!燒豬頸內撈檬個檬粉就同平時食開既冇咩分別,冇咩特別既地方。至於個豬頸肉係燒既效果,反而似乾炒,不過佢切得比較幼身,相對平時出街食到既較細件,但又冇平時食到既咁薄身,打返個和~算係不過不失啦另外我地都叫左兩款小食開心share炸春卷 + 炸蝦餅先講個炸春卷,都炸得幾乾身,唔會話食到好油淋淋既感覺,炸得唔錯!可惜略嫌餡料少咗啲,同埋入面既餡唔多夠味,重口味朋友就可能唔多啱喇~炸蝦餅就真係值得一讚,頭先都講過佢地既炸物做得唔錯,所以個蝦餅完全冇油膩感,而且食得出入面既蝦餡係自家打的,超彈牙!仲要唔止得蝦蓉,直頭見到有幾隻小蝦肉係入面,呢個價錢黎講好抵食,絕對可以一試~牛油果奶昔牛油果奶昔唔算係極香濃牛油果味,所以唔食牛油果既朋友都唔會抗拒,而且夏天飲就最啱
又食越南野,仲要係一星期食咗兩次,都仲係食唔厭😗

香茅豬扒飯 加蛋

燒豬頸內撈檬

另外我地都叫左兩款小食開心share

炸春卷 + 炸蝦餅

牛油果奶昔

牛油果奶昔唔算係極香濃牛油果味,所以唔食牛油果既朋友都唔會抗拒,而且夏天飲就最啱 消暑得黎又唔膩,但喜愛牛油果既朋友就可能覺得唔多夠喉~~

越式咖啡沙冰

秉承越南咖啡既口味,都係偏淡,唔屬太濃厚咖啡味既飲品。少甜、透心涼之選,完全適合我呢啲又想飲下咖啡,又怕咖啡陣苦澀味既朋友。

雖然呢間係以food court自助形式,但我又幾鍾意,拎完碗粉就坐埋一邊吹水開餐🥳

2018-11-01
  • 牛油果奶昔
  • 炸蝦餅
2018-11-01 97 浏览
未裝修前同朋友時不時過黎Eaton hotel過黎打𧄌,而家再黎先發現多咗個food court在LG層!都幾多野揀~別有洞天同未裝修前一樣,都係唔多人,可以任坐😂餐牌點解揀呢間呢,係因為佢有素菜湯粉!我唔係食齋,只係想健康啲,所以我都追加咗$12扎肉😂原本我想要蕃茄湯底架😕但得番菇湯底,連丸都係菇😂其實我係唔太食菇,但食落都ok既~全份menu得一杯熱飲就係$22熱柚子蜜,意料之外有咁大杯👍🏻我朋友的生牛肉湯粉同埋梳打凍飲,佢話幾好食☺️佢食唔晒碗麵haha遲上既$75柚子鮮蝦沙律,份量好大😳個盤都砌到好靚~而啲蝦同柚子係好鮮甜,值得點黎食成個場個環境都偏凍,好彩有帶夠褸結論:不錯~可以再encore!

都幾多野揀~

別有洞天

同未裝修前一樣,都係唔多人,可以任坐😂

餐牌

成個場個環境都偏凍,好彩有帶夠褸

結論:不錯~可以再encore!
2018-10-29 86 浏览
同好姊妹係逸東酒店慶祝生日,下午好肚餓就落咗酒店個food court睇下有咩食。見到角落呢間越南野好香,價錢都好經濟,決定黎食一食!生牛肉湯河,生牛肉係安格斯牛,絕對係上等野,牛肉湯好清甜,油份少,係健康之作。河粉係較厚身,個人覺得好有口感,唔錯!隨粉附上勁多芽菜、辣椒同青檸,正~特色牛肉湯河,一睇就知好多材料:生熟牛肉、牛筋、牛丸、牛柏葉咩都有,好豐盛!牛肉係新鮮野,完全無急凍味。加$12有兩隻牛油雞翼,$22有蝦餅,都幾抵食!蝦餅好彈牙,必食~

加$12有兩隻牛油雞翼,$22有蝦餅,都幾抵食!

蝦餅好彈牙,必食~
2018-10-29
2018-10-29 100 浏览
係去逸東酒店 完全冇諗過原來係香港會有酒店有個環境咁靚咁chill既food court🙈 同一般food court唔同 呢度既裝修走西方風格 滿滿的酒吧感覺😍一入門口行兩步就見到fuhn 鐘意食越南粉既我地當然唔會錯過🤤雖然呢度冇銅鑼灣店XL XXL既選擇 但係L絕對夠我地食😳 而R已經令我飽曬😂🙈特色牛湯河有幾款唔同既餸 包括生牛肉 熟牛肉 牛筋 牛腩等等😛 最鐘意既當然係生牛肉🤤 夠曬滑🤭我地仲貪得意叫左蕃茄沙冰 落左近半盒車厘茄 好fresh🍅

最鐘意既當然係生牛肉🤤 夠曬滑🤭
我地仲貪得意叫左蕃茄沙冰 落左近半盒車厘茄 好fresh🍅
特色牛湯粉(R)
特色牛湯粉(L)
特色牛湯粉(R)
2018-10-16 92 浏览
喺逸東酒店入面 setting 好有feel 好似一間bar咁 入面仲有幾層 壯修雅致加少少昏暗既燈光好chill同朋友食左燒豬頸肉撈朦同埋燒豬頸肉飯 加多二十二蚊就有蝦餅食 燒豬頸肉係呢度既招牌菜 加上飯上面有酸瓜 蘿蔔做配菜 好開胃 撈朦粉既汁有少少偏辣 辣中帶甜 同一段既撈朦粉汁好唔同 豬頸肉唔會燒得太lone 係少少焦左既邊 有咬口 鎖肉汁同埋少少脆 做得唔錯蝦餅都值得推介 入面好足料 唔會煎得好dry 我同朋友都食得好開心 加上環境夠大唔會好多人 好岩平日放工尼chill下