今晚揀咗呢度同個朋友慶祝生日🎂事前book位嘅時候已經問定個到既staff可唔可以當日提前拎個蛋糕上去俾個驚喜朋友。佢一口答應仲話會幫手將個蛋糕放上去個碟度,碟上面會寫上Happy Birthday,咁當然要收返$100切餅費啦。雖然呢間餐廳係工廈入面,但係入到去見到個環境同所有擺設同佈置都好靚,真係好適合慶祝生日。我地叫左2個set dinner,appetizer有2款,我揀咗蟹餅,味道非常之好,好有驚喜。是日餐湯係甘筍湯,估唔到一樣都係好好飲。main course 我就揀左牛扒,牛扒我就覺得有少少韌,但都唔算太差。食到最後staff上埋個生日蛋糕,碟上面句Happy Birthday寫得好靚,staff仲好主動話幫我哋影相,仲用自己部電話幫我地影咗張相,之後曬咗出嚟入係個相架到送俾我哋,好窩心♥️我哋最後因為太飽所以冇食到個蛋糕,staff仲幫我地pack返個蛋糕入盒。到埋單嗰陣,佢仲話無收到我地$100切餅費。整體黎講,不論係食物,服務態度同環境,我地都好滿意!一定會推介朋友嚟!
今晚揀咗呢度同個朋友慶祝生日🎂
是日餐湯係甘筍湯,估唔到一樣都係好好飲。
整體黎講,不論係食物,服務態度同環境,我地都好滿意!
一定會推介朋友嚟!
2020-03-11
2020-03-07 551 浏览
Random find while in the area.I strongly recommend the restaurant for:1)Good service. There was respect for serving order (starters->mains->dessert) instead of everything coming at once. There was also no pressure to leave quickly and the dining experience was comfortable.2)Semi-buffet with a wide range of choices. Unlike usual restaurants with only salad, this restaurant provides salad+small appetisers including chicken wings, fried snacks, AND dessert3)Main dish quality wasn’t too larg

3)Main dish quality wasn’t too large and good quality

4)GOOD PRICE
2020-03-07
  • 楊枝甘露
  • 雞翼
2020-02-22 720 浏览
年尾與媽媽撐枱腳 訂了這間評分不錯的工廈西餐嚐嚐 叫了一個晚餐set menu 加一個意粉環境很舒適,有浪漫既氣氛~情侶可以來晚餐~餐廳貼心把set menu 的餐湯一分二 ;食物水準不俗 最深刻是甜品 opera house 朱古力味很濃 而且份量剛好 擺盤也很精緻 另外 餐廳可以讓客人自帶酒 免開瓶費呢

環境很舒適,有浪漫既氣氛~情侶可以來晚餐~

朱古力味很濃 而且份量剛好

擺盤也很精緻 另外 餐廳可以讓客人自帶酒 免開瓶費呢

2019-11-22 2382 浏览
朋友好介紹系列~有在不同地區返工的朋友,其中一個好處是食好西的非大路推介≧∇≦餐廳環境完全不似在工廈之中,若非剛剛坐的電梯及有點掉漆的走廊,置身餐廳之中就是另一世界!黃黃的暖燈、牆上一系列的油畫、造型特別的燈~加起來就是氣氛選了近窗的位置,明亮光潔~又是另一種氛圍回到食物,餐廳是semi-buffet前菜 - 幾款蔬菜沙律,自由配搭冷盤 - smoked salmon, 及日式水草提供一款湯~還有水果及好幾款甜品,其中蜜桃批我的main course魚柳配蕃茄紅椒汁魚煎得不錯,上來的時候是金黃色,脆脆的,如果再乾身一點就更理想!份量不算少,有點厚度的魚柳!😄個汁/醬是頗特別的,有蕃茄片及紅椒碎在其中,酸酸微辣的,別有一番滋味~配上友人自備的酒~一樂也!
朋友好介紹系列~

黃黃的暖燈、牆上一系列的油畫、造型特別的燈~加起來就是氣氛

選了近窗的位置,明亮光潔~又是另一種氛圍

回到食物,餐廳是semi-buffet
前菜 - 幾款蔬菜沙律,自由配搭
冷盤 - smoked salmon, 及日式水草
提供一款湯~
還有水果及好幾款甜品,其中蜜桃批

我的main course
魚柳配蕃茄紅椒汁

配上友人自備的酒~一樂也!

2019-10-26 1694 浏览
今日同男朋友慶祝anniversary, 黎開荔枝角就search有咩食,見到呢間都幾多好評,所以就去左G.Cuisine食dinner慶祝,食物質素好好、服務又好叫左鵝肝多士配沙律、帶子意粉(冇唒蜆肉) 同牛肋骨,每樣野都好好味,不過牛肋骨個賣相就麻麻送果個包有兩種醬,一種係黑松露牛油另一種係蕃茄醬,兩種都唔係出面餐廳一般可以食到,幾有特色幾好味鵝肝多士好入味,個面脆得黎又唔會太燶,帶子意粉份量唔多,但個汁好正, 牛肋骨煮得好淋同入味,好似牛腩咁淋,個醬調配得啱啱好,又唔會太鹹又唔會冇味我地拎左個蛋糕上去,waiter幫我地點好蠟燭又主動幫我地影相 仲用左自己手機幫我地影 原來係俾surprise我地,送左個相架俾我地入住影左果幅相🥰會推介比朋友同再去食!

會推介比朋友同再去食!
纪念日
  • 牛肋骨、鵝肝多士、帶子意粉
2019-07-19 2873 浏览
今日一團十幾位同事booked 位食lunch, 實在係一間encore 再encore 既餐廳基本上我相信如果真係要食,前菜都可以食飽人,只係唔會咁做😂😂特別鍾意食青口,好新鮮,可以用juicy 黎形容,冇誇張!仲有酸甜泰式沙律同好爽口既青瓜,好味唯獨是果碟仔魚,好鹹,與煎三文魚相似><牛扒配豚肉,期待既牛扒有少少失望,七成熟都係唔够嫩,期望太高了!反而豚肉好好味,多汁,甜甜地,好豐富!其他蔬菜都係新鮮既

唯獨是果碟仔魚,好鹹,與煎三文魚相似><

反而豚肉好好味,多汁,甜甜地,好豐富!其他蔬菜都係新鮮既

2019-07-19
2019-06-08 2785 浏览
早幾日老闆請食lunch,當然唔理價錢上網搵咗間近公司價錢屬中上嘅餐廳-G. Cuisine。我哋一行5人,一入到G. Cuisine時,感覺環境都幾優雅,寛敞。餐廳屬半自助餐形式,每人叫一個set lunch,就可以係沙律bar任食。沙律Bar都算幾多款式,除沙律外,重要小食,餐湯,甜品選擇👍🏻👍🏻值得一贊嘅係,餐廳係會不停refill🤩主菜我叫咗牛扒同羊架,牛扒煮得剛好,肉質鮮嫩,配上黃介辣,味道好夾😋而羊架雖然份量相對少,但煎得好甘香,帶少少羊so味😍估唔到係工業區都有咁好質數嘅餐廳🍴
2019-05-30
2019-06-04 2069 浏览
媽咪生日,佢request 想食呢間,所以就陪佢嚟。去之前打去問生日有無special dish/dessert, 佢話可以幫手寫字。去到嘅時候攞住蛋糕去,仲勁好人提我哋如果係度食要收返切餅費,但就可以幫我哋雪住先。走嗰陣又提我哋攞返個蛋糕,去過咁多西餐廳,呢度嘅服務真係一流,大家都好有禮貌,請佢哋幫手影相都無托手踭。呢度嘅食物同擺碟都好高質,尤其佢會擺好哂啲餐具,頭盤還頭盤,main 還main. 真係估唔到喺荔枝角都有啲咁講究嘅餐廳。前菜我叫咗個蟹餅沙律,個蟹肉好creamy 好足料,而且炸得啱啱好,個炸皮唔會太厚粉。啲沙律都好新鮮,配埋個蟹餅就食落無咁漏,酸酸甜甜咁幾開胃。湯叫咗龍蝦湯,要加錢,但絶對值得畀,個湯真係好好飲,起碼飲得岀唔係罐頭,係有層次嘅龍蝦湯,同時入面都有啲龍蝦粒,真係唔錯。可能因為個湯做得太好,我就好期望我個main. Main 叫咗龍蝦fettuccine, 佢喺餐牌聲稱有半隻龍蝦。上到嚟嘅時候,因為期望太高,反而有啲啲失望,雖然個fettuccine 做得幾好,有al dente 嘅感覺,選用嘅粉都可以索到唔少個sauce, 理應幾好食,但事實就麻麻,有啲

可能因為個湯做得太好,我就好期望我個main. Main 叫咗龍蝦fettuccine, 佢喺餐牌聲稱有半隻龍蝦。上到嚟嘅時候,因為期望太高,反而有啲啲失望,雖然個fettuccine 做得幾好,有al dente 嘅感覺,選用嘅粉都可以索到唔少個sauce, 理應幾好食,但事實就麻麻,有啲過份多sauce, 搞到太漏,同埋有啲奇怪點解佢會放咗青椒入去,我真係無咩點見過正宗意大利餐廳嘅意粉有青椒呢樣嘢,本身諗住佢好講究,但有青椒呢個行為就扣咗啲分,唔係個青椒唔好食,但係有青椒嘅意粉對我嚟講就好似pizza 有菠蘿咁,係古怪。另外非常失望係,個龍蝦好唔掂,睇埋其他人嘅食評,原來我唔係唯一一個,個龍蝦好霉,好難食,佢menu 話有半隻龍蝦呢個位係失實嘅,成碟fettuccine 加埋都無半隻龍蝦,甚至我懷疑係咪用咗小龍蝦呢?! 因為佢個味同龍蝦湯入面嘅肉料完全唔同味,總之就係失望。成碟嘢令我既心情由本身好滿足,降落至中等水平。其實我覺得呢個龍蝦闊條麵失敗在,佢真係同間餐廳嘅格調同講究,好大對比,呢碟嘢,好似係一般西餐廳嘅意粉,佢無咩龍蝦肉但就收$2xx, 非常唔抵。

同時試咗其他家人嘅牛扒同豬扒,都唔差,但都係比唔上個湯同頭盤嘅好食。媽咪就食咗羊架,佢話無第一次去食咁好食,都真係有啲差別,佢都有啲失望。

最後因為大家都太飽,所以就叫咗一個甜品,無影到相,寫咗個字畀媽咪,記得但甜品都唔錯,但係都係無一開始個湯同頭盤咁高質。

結論係,佢一開始嘅食物,讓人非常滿足同太好食,到main 同甜品,又做得差好多,搞到個對比好大,令人覺得失望,始終一間餐廳最重要係個main.
P.S. 見到openrice 有其他食評講個fettuccine 我都好同意,真係好難食,我記得我真係畀面地食哂,同埋廢事掃興,無同餐廳反映呢個問題,原來唔只我一個覺得個龍蝦有啲古怪。
2019-05-28 1305 浏览
這間曾經是我其中一間至愛的餐廳,也帶過不少朋友光顧。以前覺得大廚好有心做食物,員工服務態度也很好。有一次朋友生日來慶祝,我們請侍應幫忙拍照時,不為意他拍了我們一張照片,原來為我朋友準備了一個相架放了我們的合照,非常感動和驚喜。所以之後我都有帶朋友去為他們慶祝生日。今次自己生日和家人去食飯。食物質素差了,味道不好⋯慢煮鴨腿煮到好老。龍蝦寬條麵不新鮮⋯龍蝦有腥味和肉”霉”。牛柳又多筋⋯。總之食物質素差,真的不值這個價錢。我們有投訴龍蝦有問題,侍應只說「哦,我哋啲龍蝦係新鮮嘅!」之後就冇理我地。上完甜品,拍完照,居然冇送相架!問佢點解,佢先至不情願咁送返!這間餐廳已在我生命裏畫上句號。

這間餐廳已在我生命裏畫上句號。
2019-05-23
2019-04-28 1411 浏览
今晚同朋友係荔枝角聚聚,聽講呢度最近多左好多好野食,所以係openrice搵下,見呢間Ulyssa by Aldou食評幾好,就決定試下!餐廳係工廈入面,入去之前無咩期待,點知推門去左另一個世界,成間法國餐廳咁,加上當時無咩人,氣氛真係一流!講番野食,以為會好貴,因為個裝潢真係好豪華,唔記得係置身一幢工廈之中,所以一睇餐牌,就覺超值!我地先叫左一份雜菜沙律,D菜幾新鮮,加埋D檸檬汁酸酸地幾開胃!仲有碗忌廉湯,不過不失啦!然後到正餐,我要左個烤豬柳,肉質鮮嫩,又配D蔬果,健康得黎又飽肚!我朋友就要左個虎蝦加比目魚柳既菜式,D海鮮都幾新鮮!最後我地覺得未夠,就叫多個Chocolate  Quartet,佢係由四款甜品製成既拼盆,呢款簡直係全晚既高潮!

仲有碗忌廉湯,不過不失啦!

我朋友就要左個虎蝦加比目魚柳既菜式,D海鮮都幾新鮮!

2019-03-27 1366 浏览
難得有人嚟荔枝角揾我食飯,上網見呢間評論唔錯,就預先訂位。餐廳位於工業大廈內,呢座大廈有好多餐廳,下次可以試其他。未到1點到達餐廳,都已經坐滿一半以上,好彩有先訂位。餐廳大概可以坐10-20桌,大致分2邊,職員安排我地坐有窗area的角落,雖然好近隔離台,但有個鐵架同窗簾布隔一隔,感覺都叫有d私隱(其實有時都聽到隔離台對話)另一邊係窗,好光猛!因為裝修主要係白色,加日光,俾人感覺乾淨企理!坐定定就睇下食咩..E? 原來係自助頭盤同沙律吧?甘正? 仲有甜品?落完order, 即出去睇下自助頭盤同沙律有咩食先其實以小店泥講,選擇唔算少,有幾款沙律菜同已mix好的沙律,頭盤少d,甜品望落唔錯!仲有楊枝金露!不過位置較窄,要小心d。餐湯都係自助,比較水,唔似西餐濃湯,茄子既小頭盤好食!主菜都好快,份量OK啦,正常size香煎龍利魚柳: 魚唔算煎得乾,還可以,加埋醬好食炭燒澳州西冷扒:好多醬,友人話肉質ok,唔會煎到好熟,不過冇咩肉味之後試甜品,出到去,冇咩野淨,只好食生果,奶凍,楊枝金露只有一個字:甜楊枝金露勁”傑”,好醬feel套餐包洛神花茶,我中意!總結:呢個價錢有甘多野食都幾抵,我個日都
難得有人嚟荔枝角揾我食飯,上網見呢間評論唔錯,就預先訂位。

落完order, 即出去睇下自助頭盤同沙律有咩食先

不過位置較窄,要小心d。

餐湯都係自助,比較水,唔似西餐濃湯,茄子既小頭盤好食!

主菜都好快,份量OK啦,正常size
香煎龍利魚柳: 魚唔算煎得乾,還可以,加埋醬好食

之後試甜品,出到去,冇咩野淨,只好食生果,奶凍,楊枝金露

只有一個字:甜
楊枝金露勁”傑”,好醬feel

套餐包洛神花茶,我中意!

總結:呢個價錢有甘多野食都幾抵,我個日都見到有媽媽帶住班小朋友去食,所以好快被小朋友搶晒自助區食物。 不過我走個陣有見到職員refill。
2019-01-25 1479 浏览
第一次跟公司同事一齊去食,環境不錯. 不過相信自助吧有一些食物或餐陽味精頗重,我們吃完都很口渴(對味精的反應),其實收$150-200一個餐的價錢,應該不用加添味精吧. 希望貴餐改善,否則只會趕客. 好的方面是小食和甜品選擇很多.
2019-01-25
2019-01-10 1658 浏览
很久沒有在辦公室附近吃西餐上網 Open Rice 看到很多人讚美這間餐廳,和同事決定中午飯來勘察現場。因為餐厅位於工廈裡,所以室內樓層高度很低。由於中午人比較滿,坐在中間位置個人覺得有些吵雜。 餐廳內裝潢簡單,燈光打得比較優雅。他們的餐牌好像每週都有些不一樣。坐下來很快就有人來點餐。我們自己去拿沙拉和湯。沙拉原有六個選,但是我們來的比較晚,所以有一兩大碗個都空空的。 我選了最簡單的Caesar Salad 和水果沙拉。Caesar dressing 太黏稠了,如果再希一些,會比較好。 那天的湯是Potato Soup, 味道不錯,好像是用Blender 打碎Potato 再煮的。可以吃到Potato 的顆粒。我覺得還不錯、就多喝了半碗。主菜大約10- 15分鐘上來,上菜時間不會讓客人覺得在趕人。吃得比較舒服。 我的羊柳燒的蠻嫩的。sauce 也還不錯。我不能說這餐是我吃過最好吃的,但是我覺得這餐是物有所值的。 下次帶其他同事一起來吃吃其他的菜。

Lamb  Lion
Tea
2019-01-08
Lamb  Lion
2018-12-31 1282 浏览
今日兩公婆撐枱腳去享受個午餐,揸揸吓車經過荔枝角,立即搵吓有咩好食,見到附近工廈有間好似唔錯咁,所以就決定入去試吓。我叫咗個海鮮墨魚汁意大利粉,仲要沙律吧任食,先食咗個田園沙律,加咗啲沙律醋好好味,湯就係什菌磨菇湯,個湯好香好好好好味,我一個都飲咗兩碗,主菜海鮮墨魚汁意大利粉,啲帶子、蝦、同魚都煮到啱啱好,意大利粉軟硬適中,墨魚汁如果多少少就更好,之後食埋個甜品,食咗楊支金露同啫喱,雖然我對甜品唔太大興趣,但感覺都唔係差,只覺得個湯最出色。店內裝修簡單但有心思,服務態度良好,真係唔錯嘅選擇。店外裝修店內裝修店內裝修沙律吧餐牌田園沙律、什菌湯海鮮墨魚汁意大利粉甜品

店外裝修

甜品
2018-12-31
  • 什菌湯
2018-12-17 976 浏览
聖誕将至,相約午餐當然要吃西餐應節。呢間餐廳喺億利工廠大廈四樓,唔係同事講開,真係唔知有間西餐廳匿喺度。一踏入門口就已感覺到濃濃的聖誕氣氛。午餐祇有Christmas set lunch。沙律、熱菜同甜點都係自助吧台自取。Main Course就可以自己點番自己果份。同朋友share,我哋一人叫魚,一人叫羊。席間侍應送上餐飲—-五花茶,幾意外⋯⋯食西餐,送中式凉茶。羊架要點讚,够味够腍,份量十足。反而煎魚就普普通通,酱汁太酸,份量較少,魚肉也唔够滑。隔離枱有食客點的豬扒太生,叫咗服務員來後立即道歉並轉頭呈上一份新的,服務態度唔錯。總體而言,值得再來。
聖誕将至,相約午餐當然要吃西餐應節。

總體而言,值得再來。