2018-07-24
去到屯門市中心三樓,一眼望落就有一片粉紅色調吸引了眼睛。地方非常好認,岩岩好就係SixtyEight隔離。等位門口仲有三個粉色系氣球掛左係度,真係好吸睛。有d美中不足就係佢嘅進餐位置係open area,無荃灣店店內裝修咁粉紅氣氛,對於少女心爆發嘅我有小小失望,但相對會比較適合男士,同埋好似我朋友咁唔太喜愛粉紅系嘅女性,壓力感無咁大同時又可以輕鬆進餐。前菜我地分別叫左ShakeShake單骨雞翼同ShakeShake雙重炸薯條。本身ShakeShake單骨雞翼係揀咗配章魚燒粉,不過八點去到章魚燒粉已經賣晒。唯有退而求其次揀咗BBQ粉。首先單骨雞翼嘅好處,就係唔需要咁辛苦去食兩條骨中間啲肉,又唔洗食到成個咀污糟晒,對於好似我同朋友咁嘅懶人來講簡直至愛。炸雞翼色澤金黃,口感外脆內軟,炸到外表香脆嘅同時,鎖住啲肉汁係入邊。但最好莫過於個BBQ粉,唔好睇個份量好似好少咁,雞翼沾左少少粉,就已經有好濃郁嘅BBQ味。重點係味道會留係口中,唔會話一入口就去左d味。至於薯條,睇個名完全無辦法理解何謂「雙重」。上左來見到有兩色薯條,本身以為只不過係唔同色素,點知食左落口,一陣香甜嘅番薯味充斥係口入邊,原
至於薯條,睇個名完全無辦法理解何謂「雙重」。上左來見到有兩色薯條,本身以為只不過係唔同色素,點知食左落口,一陣香甜嘅番薯味充斥係口入邊,原來橙色個d係番薯味薯條。番薯味薯條味道非常甜同口感較脆,本身甜美也掩蓋左芝士波味shakeshake粉,所以唔係好食得岀。相反普通薯條口感就比較似薯蓉,味道唔岀,所以芝士波粉嘅味道就帶左岀來,同BBQ粉一樣有濃郁嘅味道。
今次同朋友兩個叫左個Bossy Royal Set,一開始望住餐單寫住前菜同pizza個份量係半份,朋友擔心會唔會唔夠食,最後都係點住食左先,結果個日食到飽到不能自我。
羅宋湯色澤鮮艷,入口啖啖蕃茄果肉,不過湯嘅味道略爲重口,香草都落得比較重手,作為第一個入口嘅菜色較為遜色,容易遮蓋後上食物嘅味道。
海鮮拼盤放得非常整齊,有蝦、魷魚、扇貝同埋生章魚,另外仲配一碟洋蔥醋。生章魚滑口,配上紅色甜甜酸酸嘅汁,非常開胃。其他幾款都係配上蒜蓉汁,蒜蓉香味神carry,配搭唔錯。
另外我地個兩個Pizza&Burger就點左意式龍蝦海鮮薄餅同煎蛋芝士牛肉漢堡窩夫啦。薄餅餅底係薄個種,面頭鋪左滿滿既海鮮同汁,感覺似芝士薄餅。牛肉漢堡窩夫極之推介,窩夫落左糖去烤到外脆內軟,但唔會好甜。牛肉漢堡7成熟,口感軟口又唔會太干身,牛肉味道非常香。最重要係各個汁load埋,味道非常之harmony。但記住,切開蛋黃會更好味!