2024-09-02 557 浏览
- 元朗|Grass and Sea by PEKO PEKO -「DINNER SET FOR TWO」WELCOME DRINK▪️黃昏🍹用咗鳳梨🍍、青蘋果🍏,同埋蘋果汁🍎去調製,味道清新▪️夕陽🍹呢杯就用咗百香果同檸檬🍋去調製,飲落酸酸哋,幾清爽SALAD▪️STONE FRUIT SALAD🥗色彩繽紛,除咗沙律菜,仲有車厘茄🍅、無花果、杏桃、布冧、青提子、藍莓🫐等水果,再喺面頭放上巴馬火腿,增添鹹香,同淋上黑醋,令整體味道更有層次APPTIZER▪️煙燻三文魚🐟上枱先打開個玻璃罩,煙霧慢慢散開。三文魚充滿煙燻香氣,個底係北非小米,細細粒,食落乾爽柔軟,再加埋啲魚籽,口感豐富SOUP▪️周打海鮮湯🥣湯身濃稠,入面有蝦🦐、魷魚🦑、蜆等海鮮,仲有甘筍🥕、黃椒、西芹等蔬菜。另外仲附上一件丹麥卷,點啲湯食,好夾PASTA▪️海膽三文魚子竹炭烏冬🍝海膽份量唔少,再配上三文魚籽,鮮味十足。竹炭烏冬偏幼身,有啲似意粉,但就更加彈牙,亦都好掛汁MAIN▪️龍蝦米多🦞都有幾多龍蝦肉,因為已經拆咗肉,非常方便,而食落鮮甜爽彈,再加埋菇菌🍄‍🟫同芝士🧀去焗,更加香口DESSERT▪️苔玉🍰造型特別,真係整到好似青苔咁

「DINNER SET FOR TWO」

WELCOME DRINK
▪️黃昏🍹
用咗鳳梨🍍、青蘋果🍏,同埋蘋果汁🍎去調製,味道清新

▪️夕陽🍹
呢杯就用咗百香果同檸檬🍋去調製,飲落酸酸哋,幾清爽
黃昏、夕陽

▪️龍蝦米多🦞
龍蝦米多

DESSERT
▪️苔玉🍰
造型特別,真係整到好似青苔咁。實際外層係抹茶🍵白朱古力mousse,入面就包住開心果醬同清酒燉蛋🍶🥚,而下面就有啲開心果碎同餅碎,整體唔會好甜

Grass and Sea by PEKO PEKO
📍元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

Peko Peko Eatery
📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖
📍何文田勝利道1-3號地舖
📍太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖
Grass and Sea by Peko Peko的用餐環境舒適,氛圍優雅。餐廳的簡約裝潢為空間營造出一種放鬆的氣氛。🌳坐在靠窗的位置,我可以一邊用餐一邊欣賞戶外。⛅用餐空間寬敞舒適,服務人員也非常主動和友善。🙇‍♀️首先品嚐的是巴馬臣芝士薯條配松露醬,薯條外酥內軟,薯條上面灑上巴馬臣芝士碎,配上松露醬,我們忍不住一口接一口地品嚐呢!🍟🍴接下來的主菜- 香煎大蝦拼牛柳,大蝦經過烤製味道香口,,牛柳嫩滑。而最令人驚喜是旁邊的薯蓉,裏面材料包括西蘭花,薯蓉更蘊含著濃郁的cream cheese風味,為這道菜加了分。 🍤🥩接著是白酒忌廉煮澳洲新鮮藍青口,青口粒粒飽滿,實在難得。味道鮮甜。 🦞一定要提及配搭的麵包,充滿牛油香味❗️加入青口一同品嚐超級好食!飲品方面,我們點了「Sunset」和「Dusk」兩款特色飲品。「Sunset」融合了百香果和檸檬的清新酸甜,「Dusk」則以鳳梨、青蘋果和蘋果汁調製,提供了一款清新爽口的飲品。 🍹在Grass and Sea by Peko Peko的用餐體驗讓我們留下印象。衷心地推薦這家餐廳!🌟

巴馬臣芝士薯條配松露醬

香煎大蝦伴牛柳

白酒忌廉煮澳洲藍青口700g

特色飲品(黃昏、夕陽)

體驗讓我們留下印象。衷心地推薦這家餐廳!🌟
巴馬臣芝士薯條配松露醬
香煎大蝦伴牛柳
白酒忌廉煮澳洲藍青口700g
特色飲品(黃昏、夕陽)
𝕲𝖗𝖆𝖘𝖘 𝖆𝖓𝖉 𝕾𝖊𝖆今日搵咗間靚餐廳同朋友食飯💚呢間店裝修好靚:以粉綠色同木系為主調,走小清新路綫,使用大量圓邊裝修,設有少量梳化位置,用餐環境好坐得又舒服,餐點走西日fusion菜式:🥑蟹肉牛油果船 $108呢個牛油果船賣相超靚,屬於心機製作,將切半嘅牛油果,一邊裝住軟滑嘅牛油果蓉,入面隱藏住三文魚他他,上面加咗黑魚子,入口層次味道豐富。另一邊保留原有牛油果肉,但已經剝開牛油果皮,上面撒滿黑白芝麻粒,仲有蟹肉同三文魚子,材料勁多絕不吝嗇。🥗伴碟仲有車厘茄同蔬菜,仲有杏仁碎碎,調味方便使用簡單黑醋,一個菜式已經要花好多嘅功夫製作,有別於平時嘅牛油果沙律,要讚呢個菜式設計同廚師心思製作。🦪 香脆廣島蠔 (4件) $68廣島蠔外皮香脆,入面肉質肥美厚實,配係一個日本鹹鮮醬汁,屬於一個出色的小食,喜歡食炸蠔嘅朋友都會滿意!🫖鱈魚西京燒配鮮魚清湯 $228以茶壺裝住魚湯非常有趣,建議先喝一口魚湯,感受超香濃嘅魚湯,濃郁味道鮮甜不太腥絕對是味蕾的享受,再將鮮魚清湯加入西京燒當中,香甜的日本蘿蔔吸收晒魚湯汁嘅,加上適量菇類作襯托,屬於一個又可以影相又美味嘅特色菜式!🍰甜品薯仔🥔 (意大利芝士
𝕲𝖗𝖆𝖘𝖘 𝖆𝖓𝖉 𝕾𝖊𝖆

🥑蟹肉牛油果船 $108

🦪 香脆廣島蠔 (4件) $68

🫖鱈魚西京燒配鮮魚清湯 $228

薯仔🥔 (意大利芝士蛋糕)
🍰甜品
薯仔🥔 (意大利芝士蛋糕) $98
超用心製作的甜品:細節上薯仔發芽、泥土都有描繪出嚟,薯仔表皮以香濃嘅朱古力脆脆製作,薯仔🥔肉就係濃郁嘅Tiramisu,Tiramisu最中間果層勁重咖啡味,另外酒味亦相當濃郁,蘑菇🍄‍🟫味道似食緊花塔餅,粒蘑菇又靚又滋味。
份量夠晒2位食,呢個甜品唔單單只有外表,味道都亦不錯,超推薦!

✨服務幾好,侍應不停會幫我哋斟水,見到我哋食甜品會記得上新碟俾我哋,仲話如果「唔食住可以幫手雪番」,超nice!ヽ(✿゚▽゚)ノ

🎉優惠lunch時段: 星期一至星期五
13:45-14:45 全單85折

🌾Grass and Sea by PEKO PEKO(元朗)
📍元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

蟹肉牛油果船
薯仔🥔 (意大利芝士蛋糕)
  • 薯仔
2024-08-23 368 浏览
元朗開左新商場後,都多左好多新既餐廳。經過見到呢間環境幾靚,食物都吸引,所以晚餐黎左呢到食。主菜同埋意粉類選擇都幾多,而且都有唔同價位既set dinner。鱈魚西京燒配鮮魚清湯一上台就比佢個魚湯吸引,好似平時人地飲酒咁,有2個細杯,壺入面就係魚湯,飲落好鮮甜,但唔會腥。見到魚湯顏色係奶白色,相信都煲左好長時間。壺上個籃仲擺左D時令的蔬果,唔洗點調味已經好好食。鱈魚扒用左西京燒方式處理,白味噌味道突出,魚肉好嫩滑。扇貝 . 明太子意粉整體意粉醬汁好creay,明太子味道十分突出,岩曬我!甜品個名好有趣,叫薯仔,本體係 tiramisu ,外形真係做到同薯仔好似,側邊仲有D餅乾碎同朱古力蛋糕,扮作係泥土的模樣,十分有趣,味道都好食。飲品叫左熱情果檸檬梳打,睇得又飲得。熱飲都有選擇,黑糖桂圓紅棗茶好養生!

鱈魚西京燒配鮮魚清湯
鱈魚扒用左西京燒方式處理,白味噌味道突出,魚肉好嫩滑。

扇貝 . 明太子意粉
整體意粉醬汁好creay,明太子味道十分突出,岩曬我!

2024-08-21 344 浏览
今日去左元朗新商場Yoho Mix 行街,我地去左「Grass and Sea by PEKO PEKO 」食晚餐。餐廳環境寬敞,以木系小清新簡約風的裝修風格為主,座位寬敞,坐得舒適,以到最特別有石春流水枱,望住一路食,好治癒。Dinnie Set For Two $768Wellcome Drink 夕陽(百香果、檸檬)黃昏(鳳梨、青蘋果、蘋果汁)兩杯賣相吸引,味道清新,打卡一流。Salad 份量十足,沙律有巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘子,巴馬火腿鹹香配上沙律菜新鮮開胃,做前菜最適合不過。煙燻三文魚一上枱充滿儀式感,擺盤精美,煙三文魚帶有陣陣煙薰香氣,入口甘香濃郁,配上北非小米、毛豆、青蘋果,口感層次更豐富蘑菇 Cappuccino 蘑菇湯用新鮮蘑菇打碎,口感Creamy ,菇味濃郁。Main Course 白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵意粉火喉剛剛好,軟硬適中,白汁好Creamy,意粉非常掛汁,蟹蓋入面有滿滿的白汁芝士,海鮮,好滋味龍蝦米多上桌時香氣四溢,原隻龍蝦,龍蝦肉已拆肉,龍蝦肉鮮甜美味,再加入芝士、菇菌焗製,好香口心太軟配黑炭椰子雪糕心太軟朱古力味道濃郁,配埋黑炭椰子雪糕一齊

Dinnie Set For Two $768
Wellcome Drink
夕陽(百香果、檸檬)
黃昏(鳳梨、青蘋果、蘋果汁)
兩杯賣相吸引,味道清新,打卡一流。

Salad

蘑菇 Cappuccino
蘑菇湯用新鮮蘑菇打碎,口感Creamy ,菇味濃郁。

Main Course

龍蝦米多

心太軟配黑炭椰子雪糕
心太軟朱古力味道濃郁,配埋黑炭椰子雪糕一齊食,一冷一熱,冰火交融,口感極滿足。
今次同朋友慶祝生日👍見到元朗新開試一試叫左個2人餐 premium set for two $768🥙STONE FRUIT SALAD多樣水果配上巴馬火腿🍽️甜甜嘅無花果配上鹹鹹地嘅火腿,都幾夾💯加埋黑醋汁,清新爽口,開胃菜🔶APPTIZER• 煙燻三文魚打卡一流💯用左北非小米墊底,三文魚卷成花花形狀,食完之後食啖青蘋果,清爽不油膩👍🍽️PASTA• 海膽三文魚子竹炭烏冬烏冬好掛汁,忌廉汁重洋蔥味加埋三文魚子嘅鮮👍🥩🦐MAIN• 香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁上菜嘅時候隻碟係熱嘅💯值得讚賞喎叫左牛柳五成熟 淋身好有肉味,紅酒汁甜甜地🍰🍨DESSERT• 心太軟配玫瑰雪糕本身個包左甜品的,但係我哋想寫happy birthday for 打卡,要寫字係碟就要單嗌~~整體嘅食物同埋服務都滿意!嚟之前上網見到評論麻麻哋,包括服務唔太好、無人幫你order或者扮睇唔到咁樣。。。但係今次我覺得侍應真係冇呢個問題🥲甚至乎入到餐廳我地個位要上一級梯,佢都會提醒我哋☝🏼餐碟上嘅時間又係溫暖嘅,慶祝生日,佢又主動幫我哋影相🤭真心要為佢哋平反喎🔥
今次同朋友慶祝生日👍見到元朗新開試一試

🥙STONE FRUIT SALAD

🔶APPTIZER• 煙燻三文魚

🍽️PASTA• 海膽三文魚子竹炭烏冬
烏冬好掛汁,忌廉汁重洋蔥味加埋三文魚子嘅鮮👍

🥩🦐MAIN• 香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁
上菜嘅時候隻碟係熱嘅💯值得讚賞喎
叫左牛柳五成熟 淋身好有肉味,紅酒汁甜甜地

🍰🍨DESSERT• 心太軟配玫瑰雪糕

整體嘅食物同埋服務都滿意!
2024-08-18 244 浏览
PEKO PEKO係Yoho Mix開咗分店,店內行小清新路線,木系裝修給人舒適放鬆嘅感覺,主打食日式西餐✨布里芝士配酸種麵包 $138酸種麵包烘得包皮香脆,麵包質感軟熟,配上大大件布里芝士、炒雜菜同合桃,加上去麵包食口感滿滿✨海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198醬汁有驚艷到,好重海膽味,好creamy,每啖烏冬都有海膽味,海膽都俾足料,好大份,加上有三文魚籽提鮮,味道更豐富✨慢煮三文魚伴白酒忌廉汁 $238三文魚好厚肉,表面微微帶焦脆口感,白酒忌廉汁香濃而不膩,仲有雜菜伴碟✨薯仔 $98造型非常特別,直頭同薯仔一樣!係一個薯仔造型嘅Tiramisu,外層由沾上朱古力粉嘅白朱古力脆皮組成,入面質感好軟熟!伴碟都好花心思,有朱古力麵包同蛋白餅,真係睇得又食得

✨布里芝士配酸種麵包 $138

✨海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198

✨慢煮三文魚伴白酒忌廉汁 $238

✨薯仔 $98
元朗人又有新好西食啦,Peko Peko進駐咗新商場YOHO MIX啦!成間餐廳行簡約小清新風,木質裝修好高級。特登揀咗個打卡位,張枱有個小噴水池,聽住啲水聲食飯,好治癒❤️‍🩹Premium set for two $845Welcome drinks 🍹 夕陽&黃昏分別係百香果檸檬梳打同鳳梨蘋果梳打,個人覺得鳳梨嗰杯好飲啲係清新嘅菠蘿特飲,百香果會啱啲鍾意飲酸嘢嘅人。Stone fruit Salad 🥗 蘑菇Cappuccino🥣Salad都唔hea,無花果蜜桃提子車厘子小蕃茄火箭菜,配上黑醋汁同巴馬火腿,又靚又好食。蘑菇湯唔係罐頭湯,用新鮮嘅蘑菇打出嚟,勁濃勁creamy。🫒Apprizer 煙燻三文魚咸香smoke salmon 配上北非小米同提子乾,口感豐富。🍝Pasta 海膽三文魚子竹炭烏冬竹炭烏冬食落勁彈牙,掛汁效果一流。海膽同個Sauce融合得勁好,食落好Creamy。海膽都幾鮮甜冇腥味,整體味道比較濃厚,滿意。🦐龍蝦米多芝士蘑菇焗龍蝦,龍蝦都幾大隻,幾有肉地。鮮甜彈牙,芝士有小小拉絲,一定要趁熱食,唔好掛住打卡🤣🍰心太軟配玫瑰雪糕最后由心太軟結束呢一餐,心太軟正常發揮

Premium set for two $845

Welcome drinks 🍹
夕陽&黃昏

🫒Apprizer 煙燻三文魚

🍝Pasta 海膽三文魚子竹炭烏冬

🦐龍蝦米多

🍰心太軟配玫瑰雪糕
最后由心太軟結束呢一餐,心太軟正常發揮,最驚喜係玫瑰味雪糕食落勁重花香,重點係唔會太甜,配上朱古力心太軟balance返!
2024-08-11 457 浏览
📝 Premium Dinner Set (for two) $768WELCOME DRINK夕陽百香果檸檬梳打,甜甜酸酸黃昏鳳梨青蘋果蘋果汁梳打,清新酸香SALADSTONE FRUIT SALAD有Parma Ham、新鮮無花果、蜜桃、車厘茄、青提子、藍莓、粟米、沙律菜,配甜黑醋APPTIZER煙燻三文魚上枱前店員會加入煙燻效果,突顯燻香及視覺效果SOUP蘑菇CAPPUCCINO香濃,口感綿稠PASTA白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵有八爪魚、小蜆、小蝦、粟米,白汁忌廉醬汁裹滿每條意大利麵MAIN香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁大蝦肉質實淨飽滿,牛柳厚身而且好軟腍DESSERT心太軟配玫瑰味雪糕自家制雪糕,淡淡玫瑰花茶香心太軟,微溫,外輕脆內流心DRINKS咖啡 / 茶熱咖啡、凍檸茶_______________Grass and Sea by PEKO PEKO (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖_______________

WELCOME DRINK
夕陽
百香果檸檬梳打,甜甜酸酸

黃昏
鳳梨青蘋果蘋果汁梳打,清新酸香

SALAD
STONE FRUIT SALAD

APPTIZER
煙燻三文魚
上枱前店員會加入煙燻效果,突顯燻香及視覺效果

SOUP
蘑菇CAPPUCCINO
香濃,口感綿稠

PASTA
白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵
有八爪魚、小蜆、小蝦、粟米,白汁忌廉醬汁裹滿每條意大利麵

MAIN
香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁
大蝦肉質實淨飽滿,牛柳厚身而且好軟腍

DESSERT
心太軟配玫瑰味雪糕
自家制雪糕,淡淡玫瑰花茶香
心太軟,微溫,外輕脆內流心

DRINKS
咖啡 / 茶
熱咖啡、凍檸茶

_______________

元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

_______________
2024-08-09 549 浏览
元朗呢個新商場一開嗰陣時勁多人,真係唔太想同人迫~ 隔咗一段時間先過嚟,原來有好多新餐廳🤣 次次行過都俾條石春吸引住,今次經過呢間好小清新嘅cafe終於都叫唔太多人,一於試一試佢🤣1️⃣ 巴馬臣芝士薯條拼松露醬🍟份量超級多,熱辣辣嘅薯條已經好好食🍟 而且面上仲會撒上香草同埋巴馬臣芝士碎,配埋松露醬太吸引了🤩2️⃣ 脆炸馬蘇里拉芝士圈 🧀雖就然唔係拉絲,但係夠哂脆,芝士味都出的🧀~~3️⃣ 63ᴄ溫泉蛋卡邦尼🍴意粉食落煙煙靭韌,而且每一條意粉都掛住滿滿嘅醬汁,仲有菇菇🍄、煙肉🥓同芝士碎,而且63度嘅溫泉蛋係半熟呈流心效果♨️口感好豐富😋 一定要襯熱ᴍɪx埋,如果唔係就會變成一餅野嫁啦🤣4️⃣ 古法法式油浸鴨腿伴紅莓汁🦆法式油浸鴨腿嘅外皮好香脆,肉質好淋,好易切🔪 而且紅莓汁酸酸哋,配埋一齊都好夾下😚 而且仲有啲ɴᴜᴛꜱ同埋綿綿滑滑嘅薯蓉,真係好好好好好ᴊᴇɴɢ🤪5️⃣ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ🫐有4款口味,我就揀咗莓味嘅ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ🫐 味道係酸酸甜甜,唔會好大杯所以一定飲得哂~ 一邊飲個陣仲會咬到一粒粒嘅果粒,夠哂真材實料😚6️⃣ 薯仔🥔超特別嘅一個甜品,係好似薯仔嘅ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ😚外面係朱古力脆皮,敲開之後就會見

1️⃣ 巴馬臣芝士薯條拼松露醬🍟
巴馬臣芝士薯條拼松露醬

2️⃣ 脆炸馬蘇里拉芝士圈 🧀
脆炸馬蘇里拉芝士圈

雖就然唔係拉絲,但係夠哂脆,芝士味都出的🧀~~

3️⃣ 63ᴄ溫泉蛋卡邦尼🍴

4️⃣ 古法法式油浸鴨腿伴紅莓汁🦆
古法法式油浸鴨腿伴紅莓汁

5️⃣ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ🫐
Mixed  Berries  Smoothie

6️⃣ 薯仔🥔
薯仔

超特別嘅一個甜品,係好似薯仔嘅ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ😚
薯仔

外面係朱古力脆皮,敲開之後就會見到入面嘅意大利軟芝士同埋手指餅,兩者都係入口即溶~

另外亦都將蛋白餅造成蘑菇嘅造型,師傅果然係巧手👍🏻
巴馬臣芝士薯條拼松露醬
脆炸馬蘇里拉芝士圈
古法法式油浸鴨腿伴紅莓汁
Mixed  Berries  Smoothie
2024-08-06 602 浏览
Peko Peko喺元朗Yoho Mix開咗新分店😍新分店以大地與海洋為主題🌳餐廳裝修都充滿住大自然氣息😌除咗木系嘅枱櫈,仲有好特別嘅流水枱🤩一路食一路聽住流水聲,心情都平靜啲🥰🧀布里芝士配酸種麵包 ($138)呢個真係太好食,所以今次要encore😆酸種包烘得香脆但仍然保持到煙靭😙配搭大大塊布里芝士真係好滋味🤤而甜甜酸酸嘅蕃茄大大減低芝士嘅膩,食落好開胃😋🍖香煎西班牙豬鞍 ($268)豬鞍份量都唔少😁經過慢煮嘅豬鞍呈現嫩嫩嘅粉紅色😍肉質軟熟帶爽彈😋伴菜色澤鮮艷,鮮甜好食😗🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 ($168)一見到個蟹蓋已經心心眼😍滿滿嘅白汁芝士海鮮釀喺蟹蓋好滿足😙白汁好濃厚,意粉好掛汁😆食到停唔到口,真係好邪惡😈🌳苔玉 ($98)造型好特別嘅甜品😆好配合餐廳主題”Grass”🌿賣相真係好似青苔🤭入面其實係開心果mousse包住清酒燉蛋,表面再灑滿抹茶粉🍵整體唔會好甜👍🏻

布里芝士配酸種麵包
🧀布里芝士配酸種麵包 ($138)

香煎西班牙豬鞍
🍖香煎西班牙豬鞍 ($268)

白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵
🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 ($168)

苔玉
🌳苔玉 ($98)

苔玉
見近排元朗又有新商場 就緊係要去試下啲新餐廳😉Peko Peko呢間開喺元點嘅新分店以大地同海洋做主題裝修以大地色系為主 周圍都放左好多植物🪴🥑 蟹肉牛油果船 ($108)其中一半嘅牛油果上面放左鮮蟹肉 份量都幾多🦀配撘蕃茄、橄欖、蟹籽、黑白芝麻 口感豐富另一半嘅牛油果挖空後再放入三文魚他他、牛油果蓉同魚籽牛油果新鮮 口感軟腍 同兩款食材都好夾 健康又好味推薦!❤️🍝 海膽三文魚子竹炭烏冬 ($198)海膽醬汁由北海道空運到港 味道十分濃郁creamy🙂‍↕️偏幼身嘅竹炭烏冬亦好掛汁再加上三文魚籽同肥美嘅加拿大海膽吸晴得黎味道都唔錯😆🐷 香煎西班牙豬鞍 ($268)豬鞍厚厚一塊 肉質鬆軟再以日式漬物伴碟 都幾特別🥔 薯仔 (意大利芝士蛋糕) ($98)呢款甜品嘅造型好得意 將芝士蛋糕整成薯仔咁 再以朱古力蛋糕碎、手指餅同蛋白餅造出周圍嘅泥土同菇類🍄‍🟫“薯仔”出面係一層薄脆嘅朱古力 輕輕一敲就會見到裏面嘅蛋糕意大利軟芝士十分柔軟 幾乎入口即化☺️手指餅亦吸滿咖啡酒 質地濕潤呢款甜品無論味道、口感、造型都好出色 真心有驚喜!🥰👏🏻
見近排元朗又有新商場 就緊係要去試下啲新餐廳😉
Peko Peko呢間開喺元點嘅新分店以大地同海洋做主題
裝修以大地色系為主 周圍都放左好多植物🪴

🥑 蟹肉牛油果船 ($108)
其中一半嘅牛油果上面放左鮮蟹肉 份量都幾多🦀
配撘蕃茄、橄欖、蟹籽、黑白芝麻 口感豐富

另一半嘅牛油果挖空後再放入三文魚他他、牛油果蓉同魚籽

牛油果新鮮 口感軟腍 同兩款食材都好夾 健康又好味
推薦!❤️

蟹肉牛油果船

🍝 海膽三文魚子竹炭烏冬 ($198)
海膽醬汁由北海道空運到港 味道十分濃郁creamy🙂‍↕️
偏幼身嘅竹炭烏冬亦好掛汁
再加上三文魚籽同肥美嘅加拿大海膽
吸晴得黎味道都唔錯😆

海膽三文魚子竹炭烏冬

🐷 香煎西班牙豬鞍 ($268)
豬鞍厚厚一塊 肉質鬆軟
再以日式漬物伴碟 都幾特別

香煎西班牙豬鞍

🥔 薯仔 (意大利芝士蛋糕) ($98)
呢款甜品嘅造型好得意 將芝士蛋糕整成薯仔咁
再以朱古力蛋糕碎、手指餅同蛋白餅造出周圍嘅泥土同菇類🍄‍🟫

“薯仔”出面係一層薄脆嘅朱古力 輕輕一敲就會見到裏面嘅蛋糕
意大利軟芝士十分柔軟 幾乎入口即化☺️
手指餅亦吸滿咖啡酒 質地濕潤

呢款甜品無論味道、口感、造型都好出色 真心有驚喜!🥰👏🏻

薯仔
YOHO MIX開幕見到多左好多新餐廳,呢間就係其中一間經常要排隊西餐。入面裝修幾木系,座位都幾闊落坐幾舒服。🔥晚市2人套餐 $538 ★★★★☆前菜有湯同包,PEKO墨西哥脆片好食,牛油果醬+豆嘅肉醬+薯蓉,單食配墨西哥脆片都好食。但脆片唔夠食。白酒蒜香硯肉意粉好多隻峴冇沙夠鮮,但意粉蒜味可以再突出啲。慢煮西班牙豬扒微微粉紅,大約七成熟左右,咬落肉、脂肪比例都唔錯,但都有少少鞋,唔算好軟嫩。甜品苔玉幾特別,冇食過嘅口感,加埋唔同脆脆好有咬口。🔥PEKO拼盤 $168★★★☆☆芝士圈、多春魚、海苔鱿魚、天婦羅蝦、雞肉,正正常常冇話特別出色。因為呢啲都應該係現成野翻炸。🔥海膽三文魚子竹炭鳥冬 $198☆☆☆☆☆呢個麵真係一意難盡,上枱已聞到有啲怪味,撈勻個海膽簡直係好臭,個種腥味完全搞唔掂。估計都係個海膽因為天氣問題壞左,直接同職員反映,轉其他食物!🔥扇貝明太子意大利麵 $148★★★★☆最後轉左呢款意大利麵,終於係正常,明太子汁都幾濃郁,撈埋個意大利麵好食。帶子大粒夠爽脆,仲有鱿魚新鮮夠彈牙。呢個要趁熱食,凍左個麵會開始有啲腥。🌟總括:除左個烏冬出事之外,其餘都正常,勝在坐得舒服,約朋
🔥晚市2人套餐 $538
★★★★☆
🔥PEKO拼盤 $168
★★★☆☆
🔥海膽三文魚子竹炭鳥冬 $198
☆☆☆☆☆
🔥扇貝明太子意大利麵 $148
★★★★☆

🌟總括:除左個烏冬出事之外,其餘都正常,勝在坐得舒服,約朋友食飯傾計一流。
2024-08-01 428 浏览
慶祝家姐生日,揀咗去新商場Yoho Mix食好西😆,經過Grass and Sea by Peko Peko, 見環境好靚,一於就入去試下😊餐廳偏向日式風格,簡潔明亮,有一種小清新嘅感覺,侍應安排我哋坐咗一張好特別嘅枱,枱面有石春同小噴水池,望住食飯都特別放鬆😚好治癒丫晚餐2人套餐$7️⃣6️⃣8️⃣🍹Welcome Drink🍹Dust (黃昏) 菠蘿青蘋果蘋果汁梳打Sunset (日落)百香果檸檬梳打兩杯飲品都用新鮮生果加梳打,飲落好清新 🍹又打咭able🥗Salad🥗鹹香嘅巴馬火腿與鮮甜無花果、提子、蜜桃、車厘茄、沙律菜,色彩繽紛帶來視覺享受,黑醋汁酸甜適中,恰到好處。🫕Soup🍄‍🟫蘑菇Cappuccino入口相當濃郁順滑,蘑菇香氣撲鼻,配一片鹹香芝士吐司🐟Apprizer🐟煙燻三文魚配北非小米又係一道視覺享受嘅前菜,煙三文魚砌成兩朵靚靚嘅花🌸,底部有北非小米、提子乾、黑魚子同埋三文魚子,口感豐富,還有陣陣煙燻香氣。🍝Pasta🍝海膽三文魚子竹炭烏冬海膽鮮甜,三文魚子鹹香,烏冬滑溜,掛上微黃色醬汁,充滿濃濃海膽味。🥩Main🦐香煎大蝦拼牛柳半波特紅酒汁牛柳7成熟,煎得恰到好處,肉味濃郁,大

晚餐2人套餐$7️⃣6️⃣8️⃣
🍹Welcome Drink🍹
Dust (黃昏) 菠蘿青蘋果蘋果汁梳打
Sunset (日落)百香果檸檬梳打
兩杯飲品都用新鮮生果加梳打,飲落好清新 🍹又打咭able
🥗Salad🥗
🫕Soup🍄‍🟫
蘑菇Cappuccino
入口相當濃郁順滑,蘑菇香氣撲鼻,配一片鹹香芝士吐司
🐟Apprizer🐟
煙燻三文魚配北非小米
🍝Pasta🍝
🥩Main🦐
香煎大蝦拼牛柳半波特紅酒汁
牛柳7成熟,煎得恰到好處,肉味濃郁,大蝦肉質彈牙,紅酒汁味微甜。
🍫Dessert🍫
心太軟配雪糕
微暖朱古力心太軟,加上冰凍雲呢拿雪糕,又一絕配😋

Coffee or tea
☕️

💰是晚消費加一後$8️⃣4️⃣5️⃣
(自費)

📍Grass and Sea by PEKO PEKO
地址:元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖
Welcome  Drink  (Dust  &  Sunset)
Parma Ham鮮果沙律
香煎大蝦拼牛柳
心太軟
Parma Ham鮮果沙律
香煎大蝦拼牛柳
心太軟
  • 蘑菇Cappuccino,海膽三文魚子竹炭烏冬
2024-07-27 421 浏览
我地叫左Premium Dinner Set $768,同埋加左$58試埋個甜品-薯仔(意大利芝士蛋糕)Stone Fruit Salad (巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘子) 食落去好fresh,而且連埋火腿一齊食,個味道好夾🥰又冇咁dry煙燻三文魚(北非小米、毛豆、青蘋果),一上黎就充滿儀式感😍北非小米個口感好似藜麥,將所有野夾埋一齊,口感豐富蘑菇湯加蒜蓉包,個蘑菇湯超級香😋😋😋勁想飲多碗😂😂白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵,啲海鮮塞滿咗個蟹蓋,而且係大大粒嘅八爪魚🐙中而且啲白汁唔會話好膩,同埋好掛汁👍🏼香煎大蝦拼牛柳,大蝦煎到好香,而且新鮮👍🏼唔霉肉👍🏼我哋叫咗五成熟,肉質好嫩,牛味濃心太軟配雪糕,心太軟朱古力味好濃,襯埋個雪糕好好食😋薯仔(意大利芝士蛋糕),見到張相就俾佢吸引住,所以就加咗錢食😂😂😂出面係朱古力脆皮,咖啡味唔重,但好香芝士味🥰可以值得一試

蘑菇湯加蒜蓉包,個蘑菇湯超級香😋😋😋勁想飲多碗😂😂

心太軟配雪糕,心太軟朱古力味好濃,襯埋個雪糕好好食😋