餐厅: Harbour Grand Café
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-10-06 2388 浏览
生日諗住去食下buffer.滿懷希望可以對住海景,點知比左個位係冇得望海景,仲要d位擺得勁窄,食物方面熱食品種小,而且冇味道,甜品得movenpick 比較吸引,品種亦都好小、movenpick亦都好快溶的,冷盤有刺身同生蠔,龍蝦,長腳蟹,唔知邊度出問題,刺身唔新鮮,食完痾左8次兼胃痛要睇醫生,最終係腸胃炎、同行者亦都有肚痾,睇返原來2016年有74人中毒!🙄🙄🙄以後唔會再幫襯🤬🤬🤬🤬
2018-10-03
2018-08-30 1933 浏览
因為早book位,所以安排坐在窗口位置酒店離地鐵都一段路。餐廳濶落,有一個ballroom咁大。而食物種類非常多款式,而補给也非常快食多幾件巳回本, 但又怕脂肪超標。鵝肝大大件,配香脆多士。無限量供應任食,只怕無本事挑戰燒牛仔肉,燒羊脾片皮鴨,但口感和質素麻麻。海鮮區選擇也勁多,生蠔, 翡翠螺,鮮蝦,青口, 蟹腳,龍蝦,花多眼亂飲品任飲高質雪糕Monvenpick,款式超多,配料也超多,可以伴著薄餅同食韓國人參雞湯,非常足料
因為早book位,所以安排坐在窗口位置

酒店離地鐵都一段路。
餐廳濶落,有一個ballroom咁大。
而食物種類非常多款式,而補给也非常快

食多幾件巳回本, 但又怕脂肪超標。
鵝肝大大件,配香脆多士。無限量供應任食,只怕無本事挑戰

燒牛仔肉,燒羊脾

片皮鴨,但口感和質素麻麻。

飲品任飲

韓國人參雞湯,非常足料

2018-08-20 1679 浏览
今次揀咗炮台山呢間嘅自助餐,有免費生日蛋糕,仲要係忌廉蛋糕,係媽媽至愛佢自己差不多食咗半個,但而家啲buffet多數係得慕絲蛋糕唔係咁吸引,食物種類普通多,有龍蝦,刺身,生蠔及其他熱盤,算係唔錯嘅一餐。
2018-05-27
庆祝纪念
生日
  • 生日蛋糕
今次去食晚餐,一行9人,有折扣後$457一位,我去前覺得好底食,有咩加價,點知一入去食感覺不到是大酒店的自助餐,所有食物質素下降,熟食款式少,我當晚去該酒店焦點菜式係星期五六有海膽食,我排隊攞一次是尾指甲的份量,第二次攞要三份才有以下相這麼多少少,但不到8點話冇晒啦!當晚自助餐係6點半至10點,即開蠔有三款,但開蠔師傅慢慢開,所以又係排隊慢慢等,等到回來的蠔係超唔新鮮,一早以開邊的龍蝦都要排隊,不是多人,而是酒店請師傅來配級,每一人排到會放一隻等你攞,重點是龍蝦瘦削到冇咩肉,蟹腳正常唔駛排隊,所以我食蟹腳多,煎鴨肝都係要排隊,每人限兩件,這個限兩件是正常,因要時間煎,這樣可確保人人都食到,而之前所提的海鮮就是酒店縮皮,甜品款好少,拿破崙就走左氣林架,這樣食物質素+縮皮,而收折後$457係唔底食,4百幾有好多好選擇,因我好唔鍾意唔捨得比人食,要配級,我地覺得好似乞兒輪米咁,如果你以前冇食過,會覺得我過份挑剔,但真的好有問題這酒店自助餐
2018-08-10
2018-08-12 12520 浏览
未有錢飛去韓國惟有係香港食住韓國野頂住個種想飛既衝動雖然小既話呢餐係韓流襲港(其實係主打日韓系)=P同時都有唔少多國菜前菜冷盤除左煙三文魚、巴馬火腿多左韓式粉絲同小魚仔呀@@刺身方面有吞拿魚、八爪魚、阿根廷七寸長大蝦、三文魚帶子、海膽、希露魚同赤貝原先仲有長蟹腳同麵包蟹不過有時食野比較懶,今次無食 =P因為今期仲有每人有一盅韓式人參雞湯<3盅野真係好新鮮、好熱 (哈)好彩有人送過黎翻一翻湯底真係有枝參係底,無呃人架仲真係有雞同米飯係下面十足搬左個韓國廚房黎另外,都提一提飲品都竟然有個韓式紅棗茶意外地,連飲品都可以玩埋一份今次話得玩日韓風當然都自己砌返碟黎食食一開始試左炸日本生蠔先入口竟然會種蠔既鮮味湧出黎原先諗住炸蠔通常都應該用次一等既蠔意外地炸蠔都唔馬虎之後試左個日式墨魚咀感覺有D 似以前係火炭大排檔食過個種係有少少咬口,又幾過癮既感覺日式飯釀燒汁魷魚筒食入口會首先食到燒汁既甜度另外夾埋木魚入口口感同味道又多左少少層次韓式牛仔骨我呢D 衰人都係鍾意食個蘿蔔因為蘿蔔會吸晒牛他骨煮個汁加埋個肉汁同本身既蘿蔔既甜味之後去食下個雞軟骨棒 @@呢個幾正,一個人食左幾條將雞軟骨打碎做棒棒
未有錢飛去韓國
惟有係香港食住韓國野
頂住個種想飛既衝動

雖然小既話呢餐係韓流襲港
(其實係主打日韓系)=P
同時都有唔少多國菜

前菜冷盤除左煙三文魚、巴馬火腿
多左韓式粉絲同小魚仔呀@@

刺身方面有吞拿魚、八爪魚、阿根廷七寸長大蝦、三文魚
帶子、海膽、希露魚同赤貝
原先仲有長蟹腳同麵包蟹
不過有時食野比較懶,今次無食 =P

因為今期仲有每人有一盅韓式人參雞湯<3
盅野真係好新鮮、好熱 (哈)
好彩有人送過黎
翻一翻湯底真係有枝參係底,無呃人架
仲真係有雞同米飯係下面
十足搬左個韓國廚房黎

另外,都提一提
飲品都竟然有個韓式紅棗茶
意外地,連飲品都可以玩埋一份

今次話得玩日韓風
當然都自己砌返碟黎食食

一開始試左炸日本生蠔先
入口竟然會種蠔既鮮味湧出黎
原先諗住炸蠔通常都應該用次一等既蠔
意外地炸蠔都唔馬虎

之後試左個日式墨魚咀
感覺有D 似以前係火炭大排檔食過個種
係有少少咬口,又幾過癮既感覺

日式飯釀燒汁魷魚筒
食入口會首先食到燒汁既甜度
另外夾埋木魚入口口感同味道又多左少少層次

韓式牛仔骨我呢D 衰人都係鍾意食個蘿蔔
因為蘿蔔會吸晒牛他骨煮個汁
加埋個肉汁同本身既蘿蔔既甜味

之後去食下個雞軟骨棒 @@
呢個幾正,一個人食左幾條
將雞軟骨打碎做棒棒,但又保留左口感
另外個薯仔都好好食,有少少香草味

甜品竟然預左我地玩窩夫 x movenpick
呢個都算幾細心
但個晚唔係好想食雪糕
羅左個蛋撻同心太軟
再沖埋紅茶送 = ]
2018-07-30
2018-08-08 1224 浏览
這裡最吸引我的是刺身及凍海鮮,每次來總是吃過不停。今次到訪除了因為它的「鮮」外,另一原因是今次的其中一個主題韓式食品(身邊不乏韓粉友人)。凍海鮮是回本必吃的,食物的新鮮度及種類多少至為重要,這裡有法國麵包蟹、加拿大雪花蟹腳、多膏鮮甜的美國波士頓龍蝦、智利藍青口、爽甜的法國翡翠螺、大蝦及三款生蠔剌身也是這裡的重點之一,有7吋長的阿根廷赤蝦刺身、海膽(逢星期五、六晚)、帶子、三文魚、吞拿魚、八爪魚及希靈魚,鮮甜味美,尤其是赤蝦及海膽,更是必食首選。每位客人更可獲贈一客「韓式人參雞湯」,熱辣辣的一盅透出甘甜的參香與雞肉鮮香。是次日韓自助晚餐有點題的韓式BBQ汁豬腩肉、韓式豬手、韓式牛仔骨、日式飯釀燒汁魷魚筒、日式墨魚咀及日式咖哩炸豬扒,食肉獸滿足吧!還有更多熱葷可供選擇:印度飯、印度咖哩牛肉、印度淡咖哩魚、印度椰菜花薯仔、印式脆餅、青葱拋餅、蛋拋餅、片皮鴨加麼麼、燒味拼盤、麵檔(三款湯底可選擇,馬來喇沙湯、豬骨湯、雞清湯)、泰式蒸魚、泰式扎肉、泰式辣雞肉、豬肉燒賣、蓮蓉包、素菜餃、龍蝦湯、什錦天婦羅、椒鹽肉排、海鮮炒時菜、日式海鮮蒸蛋、星洲蟹箝、海哲、牛展、紅燒豆腐、燒羊脾、燒烤西冷扒

凍海鮮是回本必吃的,食物的新鮮度及種類多少至為重要,這裡有法國麵包蟹、加拿大雪花蟹腳、多膏鮮甜的美國波士頓龍蝦、智利藍青口、爽甜的法國翡翠螺、大蝦及三款生蠔[Irish Rock Oyster(Irish)、Pacific Rock Oyster(America)、Fun Ada Cyster(France)],種類也不算少,亦維持到一貫的水準;如每樣也吃上一兩件,離回本已不遠了。

還有更多熱葷可供選擇:印度飯、印度咖哩牛肉、印度淡咖哩魚、印度椰菜花薯仔、印式脆餅、青葱拋餅、蛋拋餅、片皮鴨加麼麼、燒味拼盤、麵檔(三款湯底可選擇,馬來喇沙湯、豬骨湯、雞清湯)、泰式蒸魚、泰式扎肉、泰式辣雞肉、豬肉燒賣、蓮蓉包、素菜餃、龍蝦湯、什錦天婦羅、椒鹽肉排、海鮮炒時菜、日式海鮮蒸蛋、星洲蟹箝、海哲、牛展、紅燒豆腐、燒羊脾、燒烤西冷扒、香煎鴨肝配蘋果醬、雞腎申、雞軟骨串、青椒串、鮮菇串、日式餃子、燒薯仔、烤雜菜、日式醃菜、枝豆、冷麵湯.....等等。

飲品除了咖啡或茶外,還有蘋果汁、橙汁、韓國紅棗茶及凍茶。

沙律區同樣精彩:泰式粉絲海鮮沙律、韓式紅椰菜蘋果沙律、日式蟹子沙律、韓式牛肉青蔥沙律、韓式紅薯粉沙律、雞肉沙律、日式凍豆腐、印度雞心豆沙律、辣豆腐、冰菜三文魚沙律,自助沙律Bar (三款沙律菜、栗米、番茄、青瓜)

芝士有四種選擇,包括:Blue Cheese、Emmenthal、Brie 及 Assorted Cheese Plaltter。

鹹食吃到差不多了,立即轉戰甜品區:朱古力噴泉、四季鮮果拼盤、士多啤梨瑞士卷、黑芝麻芝士蛋糕、熱情果芒果蛋糕、木糠布甸、什錦甜壽司、拿破崙蛋糕、生果壽司、意大利芝士蛋糕、白朱古力綠茶慕絲、紫薯朱古力撻、法式軟朱古力達、糯米糍、軟啫喱、龍眼紅棗糖水、花生糊、豆腐花、牛油麵包布甸、韓式沙冰(可選擇:紅豆、牛油粒、黃豆粉、蕨餅)及蛋撻;看得人眼花瞭亂。

生果也有四種口味,菠蘿、西瓜、火龍果和龍眼。

最開心見到Movenpick 雪糕,還有十二種味道,且還有多種Topping 可供選擇,最少三球是少不免的了。

星期日至四
HK$588/成人 ,HK$358/小童。

星期五、六、公眾假期及公眾假期前夕
HK$618/成人 ,HK$388/小童。

一至七位惠顧,有7折優惠,如人多七位以上,更可享有65折,真是人多好辦事,越多人越優惠。

真是非常滿足又滿意的一餐,只恨自己吃得不多,有很多也未能嚐試得到,下次不吃午餐,會否可以再吃多一點呢?

Harbour Grand Café
地址: 北角油街23號港島海逸君綽酒店3樓
電話: 21212689
2018-07-21
2018-08-04 1050 浏览
It has been at least 5 years since I had buffet here!The thing that hasn't changed is its popularity as it is always packed with people.They have oysters, lobsters, Alaskan crab legs, sushi and sashimi hence the reason why Hong Konger love it.My favourite is the Indian selection because I just love curries.All of them were quite spicy and it was good they had soft and fluffy Indian Rice.Tried the sushi which was fresh especially the salmon.On the Chinese side, I had the Korean Ginseng soup which

On the Chinese side, I had the Korean Ginseng soup which was really impressive as it had the glutinous rice in the soup.
Left some room for dessert as they had so many Movenpick flavours and toppings for pancakes.
I love the tangerine pieces and dinky eggtarts which were not too sweet.

Will definitely come again.
這夜,首次到油街的Harbour Grand Café 咖啡廳酒店享用自助晚餐。餐廳門口,蛋糕櫃內,放著各款誘人的蛋糕。其中,小妹被青綠色的「香印提子慕絲蛋糕」所吸引﹗ 酒店的樓底挺高的,天花板上,掛著白黃相間的燈泡,好不美麗的﹗ 時值六點半,近維港一側的玻璃窗,可遠望尖東一帶的黃昏景致。邊吃著自助餐,邊欣賞落日的餘暉。天空,由金黃色,至,漆黑一片,燈火點點,各具美態。 繞場一周,這一期的「日韓自助晚餐」,主打日韓美食,如韓式BBQ汁豬腩肉、韓式炸豬手和炸雞、日式雜錦天婦羅、韓式沙冰等。必食之選,除了3款新鮮生蠔和數款甚有水準的刺身如三文魚、帶子、希靈魚外,當然少不了波士頓龍蝦、麵包蟹、加拿大蟹腳、凍蝦、扇貝、青口、黃金螺等矜貴海鮮凍盤。此外,12款口味的Mövenpick雪糕和即製甜品專區 ,也不容錯過!據說,星期五、六晚,更有海膽無限量供應。 首輪,先有三款即叫即開的生蠔各一隻,再加半隻波士頓龍蝦、半邊麵包蟹和一隻凍蝦,構成一幅美輪美奐的圖片。愛爾蘭蠔(中)、美國太平洋石蠔(大)和法國芬廸加蠔(小),三者均飽滿肥美,吃罷,口中盡是海水的鹹鮮味。 半隻波士頓龍蝦肉質鮮爽彈牙,且夾雜

半隻波士頓龍蝦肉質鮮爽彈牙,且夾雜了不少硬實豐腴的金黃蝦膏;半邊麵包蟹內,一半是香軟細滑的啡色軟膏,一半是金黃硬實的紅色蟹膏;凍蝦鮮嫩味美。
第二輪,主致熱葷也。這一碟,有富咬口嚼勁的雞軟骨串、香脆的雜錦天婦羅、惹味軟腍的椒鹽豬扒、脆卜卜的炸魷魚、中規中矩的燒賣、口感層次豐富的片皮鴨,而蛋拋餅稍感一般而矣。
第三輪,要來了一碟油潤豐腴的三文魚刺身、鮮嫩細滑的帶子刺身、邪惡又滋味無窮的鵝肝多士,以及適量消膩解滯的清爽沙律菜
稍作休息,友人取回了一盅熱辣辣、且滋補無比的韓式人參雞湯給小妹品嚐。搯出湯渣一看,燉盅內盡是雞肉、人參和米粒,香氣四溢。呷一口,韓式人參雞湯滲透出頗為濃烈的苦澀味,繼而,苦後回甘。
壓軸的甜品環節,友人取回了一碟酥脆且甜蜜的迷你蛋撻雜果Crepe共享。
當然,少不了一嚐Mövenpick雪糕的滋味。士多啤梨海鹽焦糖味雪糕甜筒,為晚餐劃下了完美的句號﹗
友人的自選三色Mövenpick雪糕球,加上朱古力碎與M&M作點綴,也甚為誘人也﹗
細心的友人,早已為壽星公準備了生日蛋糕。一看,竟是小妹心儀的「香印提子慕絲蛋糕」!看來,小妹這夜有食神了﹗
不客氣地,取了一粒翡翠綠香印提子一嚐,皮薄香脆, 果肉爽甜多汁,食味濃郁。
2018-07-17
庆祝纪念
生日
優惠券
提到自助餐嘛,身邊總有幾位好友是自助餐愛好者,每次聚餐都會選擇性價比高的自助餐讓我們可以滿足一整晚的。這陣子的代表,一定是位於北角油街的Harbour Grand,一行8人,浩浩蕩蕩的來到這裡吃個夠。原因是除了每隔一段日子就要相見之外,還有就是這裡剛開始全新「日韓風味自助晚餐」,還有65折優惠,真的抵得很。 先見到很多不同的凍盤、沙律等,日、韓的凍食相當吸引,當中很喜歡韓式粉絲,涼涼的,澱粉質女孩必食。除此以外,韓國的前菜如泡菜、魚仔,也是必食之選。 有不少日式小食如螺肉、冷烏冬等。然而,日式美食又怎少得壽司、刺身,先讓大家看看其中一款堆疊得很有美感的小壽司吧。刺身方面,我還是最喜歡阿根廷七寸長大蝦,又大隻又鮮甜,而且膠質相當豐富,真的….每次來也要吃三、四隻才罷休。其他刺身也不遑多讓,全部都相當新鮮。 海鮮方面,美國波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、麵包蟹全部都不可錯過。鮮甜的、彈牙的、甘甜的,樣樣都令人回味,讓人喜歡。 還有不少串燒跟其他熱食,雞軟骨棒、炸薯角是必食的說。 廚師們更專登在如此開放的現煮區炮製香脆鬆化的天婦羅,即炸即食。 印度薄餅即製即食,鹹香新鮮,熱呼呼的,

有不少日式小食如螺肉、冷烏冬等。然而,日式美食又怎少得壽司刺身,先讓大家看看其中一款堆疊得很有美感的小壽司吧。刺身方面,我還是最喜歡阿根廷七寸長大蝦,又大隻又鮮甜,而且膠質相當豐富,真的….每次來也要吃三、四隻才罷休。其他刺身也不遑多讓,全部都相當新鮮。

還有不少串燒跟其他熱食,雞軟骨棒、炸薯角是必食的說。

印度薄餅即製即食,鹹香新鮮,熱呼呼的,不錯。

中式食物有點心、燒味,還有片皮鴨,而且有不少粉麵可供選擇。

日、韓熱食方面也有不少選擇,以下幾款可是推介的說。

韓式BBQ汁豬腩肉:雖說是豬腩肉,但一點也不油膩,本來脂肪的部位,食落去感覺爽爽的,有點點像啫喱般的口感;至於肉方面,韓式BBQ汁跟豬肉的濃郁味道交融,多吃也不覺得邪惡呢。

韓式豬手:豬手炆得很淋身,入口時很香口,且食落膠質豐富。平日不算很好豬手的我也覺得這個不錯。

韓式牛仔骨:平日很怕食牛仔骨,因為每次吃都是太韌,令牛仔骨的肉很多時會藏在牙縫內,混身不自在的。可是又要怕又要食,卻吃出驚喜,牛仔骨肉味濃郁,而且相當淋身,一咬就立即骨肉分離。縱使放了一段時間也好,味道也然後出色,值得Encore。

日式飯釀燒汁魷魚筒:這道菜的賣相也不差,魷魚筒食落很彈牙可口,中間的日式飯加入燒汁,甜度適中。在細嚐之下,發現原來日式飯裡面還有三文魚夾雜著,鹹香鮮味,多吃兩件也樂意。

日式墨魚咀:日式墨魚咀以炸的形式登場,香脆可口,墨魚咀有咬準沒錯,可這個咬口叫人喜歡。沒有韌的感覺可言,要是有一杯啤酒在面前的話,一口啤酒一口墨魚咀相信是最佳的配搭。

炸日本生蠔:炸生蠔相當香脆,咬落生蠔十分肥美,這種感覺很少會在炸生蠔之中食到,既能保留生蠔的鮮甜味道跟肥美的口感,讓我忍不住吃完一隻又一隻。自助餐的好處,就是我可以吃過夠XD

這個湯每位食客均可得到的韓式人蔘雞湯,相當足料,可個人認為湯的味過份甘,缺少了點點甜味。至於雞的味道是不錯的。

甜品方面,也有不少選擇。這邊更推出了我很喜歡的抹茶蕨餅,質感煙韌,可是略嫌抹茶味甜了一點,要是可以加多一點甘甜味的話,整體的分數定會更高。不得不提的是韓式沙冰,這個我忘了拍照記錄,它是紅莓沙冰來的,為這炎炎夏日帶來一點點清新的感覺。還有紫薯撻也不錯,淡淡香甜的紫薯餡料加上香脆的撻皮,忍不住吃了三小件呢。
2018-07-23 1021 浏览
+鵝肝幾大塊,一路係咁煎+生蠔有三個國家既,每次比各一(3隻),好新鮮+movenpick雪糕任攞+大部分海鮮不斷refill+整體一D都唔菇寒-麵包蟹蓋無mud refill
+鵝肝幾大塊,一路係咁煎
+生蠔有三個國家既,每次比各一(3隻),好新鮮
+movenpick雪糕任攞
+大部分海鮮不斷refill
+整體一D都唔菇寒
-麵包蟹蓋無mud refill
  • 鵝肝
  • 即開生蠔
我食buffet 通常都會主攻海鮮,這間提供的種類都算多。有三種生蠔( 美國,法國,愛爾蘭),加拿大長腳蟹,麵包蟹,龍蝦和其他貝殼類海鮮。 特別欣賞他們的愛爾蘭生蠔,食落去帶有輕微的肉感,味道微甜不會太重礦物味。 加拿大蟹腳和波士頓龍蝦都十分新鮮,有海水味,反而麵包蟹就賣相欠奉細件了少少。 還有多款刺身供大家選擇, 星期五六還有加州海膽任食,海膽迷切物錯過! 第一次見到白酒燴菠蘿這款甜品,淡淡的酒味加上雲呢拿豆和金箔,食落去感覺特別有氣質。
  • 生蠔
  • 即開生蠔
2018-06-21 1413 浏览
幾年前食過幾次覺得質素唔錯, 近月網上經常見到有優惠父親節飯就決定係海逸君綽食自助餐, 海鮮有生蠔, 龍蝦, 長腳蟹, 螺, 蝦,青口,  麵包蟹, 但麵包蟹好快已經冇左, 龍蝦偏細而且refil好慢好少, 甚至見有客人要自己開聲問職員先擺2隻龍蝦出黎, 一擺出黎就比人夾左職員都唔補, 長腳蟹就一直都有, 不過好細而且好痴殼, 所以食左2隻就唔想再食, 生蠔即開每人限拎3隻, 但要排長龍等職員慢動作幫隻生蠔沖涼, 排左一轉已經唔想再排, 唯有食蝦算.......刺身有大蝦, 不過又係排晒長龍, 熟食種類少而且唔好食, 煎鴨肝(係鴨肝唔係鵝肝)又係排長龍..........食自助餐食到個個各自排隊仲多過可以坐係位食真係好冇意思......
2018-06-19
2018-06-18 1413 浏览
呢間未食之前,剩係環境都可以,大同舒適好啦,6點15分就可以入去,以為提早可以食野,點知未夠鐘要等到30分先食得,當然服務員果陣冇講過話唔可以拎野食,結果想去拎就俾人阻止左,到30分,服務人員就話可以食啦,每個人都出黎拎左海鮮先,生蠔每次可以拎一碟,其他就任夾,魚生每次可以拎兩款最難食應該係龍蝦,係超咸味,食左兩隻都係咁,頂唔順,狂飲水,而生蠔都係一般般,果款應該係鴨肝,超細塊,同等麵包比較硬,所以都唔好味,熟食唔算特別好食,一般般,片皮鴨都麻麻,太(鞋),放得太耐好啦,都有好食既,就係水果,算係甜既。個人蔘湯都係好飲既,魚生都可以,炸蝦都好味仲有任食movenpick ice cream-總括:龍蝦令我太失望,唔算太抵食,食物唔算好食
呢間未食之前,剩係環境都可以,大同舒適
好啦,

最難食
應該係龍蝦,係超咸味,食左兩隻都係咁,頂唔順,
好啦,
仲有任食movenpick ice cream
總括:龍蝦令我太失望,唔算太抵食,食物唔算好食
  • Movenpick雪糕
如果你是海鮮控,就要留意Harbour Grand Cafe的「嘗鮮滋旅」晚餐啦,因為酒店現正慶祝九周年,推出65折優惠,平日成人由$441起 (連加一),生蠔、龍蝦任吃,周末光顧的話,更是加州海膽任吃,餐廳補充速度快,吃得滿足! 生蠔來自美國、法國和愛爾蘭,不算大隻,但鮮甜爽口,朋友們都吃得痛快! 不吃生蠔的我,一樣有回本機會,因為有我喜歡的麵包蟹、加拿大雪花蟹腳和美國波士頓龍蝦,蟹和龍蝦都多膏甘香,蟹腳很鮮甜,不會死鹹。 我們周末來到,還有海膽任吃,海膽來自加州,每顆都是小小的,好鮮甜,用紫菜包著吃,令香味提升。 海鮮還有熱葷選擇,像這碟星洲蟹鉗就炒得十分美味,海膽蟹肉烚蘿白 (忘了拍照) 加入了油炸鬼,吸收了海鮮的鮮味,不俗。 其他日式食品,有魚生、壽司、天婦羅等等,很受歡迎。 鵝肝多士是另一回本位,鵝肝甘香豐腴,多士脆卜卜。 如果你和我一樣喜歡吃肉,這裡都有好多選擇。 不過要數特別的肉食,就一定是片皮鴨啦,很少有自助餐會提供呢!這裡的水準也不錯 (當然要快點出去拿啦),鴨皮香脆,加上青瓜、蔥絲和京醬,我好喜歡。 愛吃中式點心的,菜肉包、粉果和

其他日式食品,有魚生、壽司、天婦羅等等,很受歡迎。

鵝肝多士是另一回本位,鵝肝甘香豐腴,多士脆卜卜。

如果你和我一樣喜歡吃肉,這裡都有好多選擇。

愛吃中式點心的,菜肉包、粉果和牛肉燒賣應該可滿足到你。

不要遺忘了點心旁邊的粉麵檔,這裡的喇沙湯做得很棒,老顧客們必點。

我愛吃薄餅,所以一定會試這個即煎的蛋拋餅和蔥拋餅,前者甜甜的,後者增加了蔥花的香氣,脆卜卜的都很好吃;旁邊還有咖喱牛、雞、雜菜,加一些更惹味。

湯怪不可錯過這碗花旗參燉竹絲雞湯,清熱補氣,有益健康。

甜品方面,有個九周年蛋糕,大家也切一小塊添添喜氣吧。

為了配合海鮮,有些甜品加入了酒來調味,像這個啫喱就加入了白酒,充滿酒香與果香。

自助餐提供的是Mövenpick雪糕,選擇有12-16款,我特別喜歡楓糖合桃味,甜美又有口感。

即煎pancake也是我的最愛,煎完後可自行加上配料,有我喜歡的開心果碎,再加多一球雪糕,perfect!

古裝片經常要找天山雪蓮去打救瀕死的人,現實世界它雖然沒有甚麼神奇功效,但都是去熱去痰的好幫手。這碗贈送的「花膠天山雪蓮燉鮮奶」,奶香味濃,天山雪蓮沒有甚麼味道,十分爽口,配著花膠吃,吃完一定會變美女!

Harbour Grand Café「嘗鮮滋旅」晚餐
地址:北角油街23號港島海逸君綽酒店3樓
電話:2121 2689
日期:即日至6月底
時間:6:30pm-10pm
原價:成人$646.8起,小童$393.8
網上65折優惠:https://goo.gl/TfXGRM
2018-06-09
不知為何,自從在港島區工作後,反而甚少在港島覓食,其實,港島區的美食真不少,但每次工作過後,反而歸心似箭,因而很少逗留在這一帶!早前,友人忽然說要搜尋理想求婚地點,因而相約了一班兄弟姊妹聚餐,順道談談他的求婚大計。 最後,我們來到位於北角的《港島海逸君綽酒店》Harbour Grand Café 吃自助餐,原來,還可順道參觀好友的求婚地點首選。 BeautySearch 還是第一次來到《港島海逸君綽酒店》,原來這兒的設計相當富麗堂皇,躍高的樓底加上時尚的水晶燈,十分華美又有氣派,而我最欣賞的是這兒的超大落地玻璃,雖然當日天色不太理想,經常下著毛毛細雨,仍能隱約看見窗外瑰麗的夜景。 甫開餐,當然少不了我最愛的魚生刺身,最驚喜的是,這裡還有大量海膽提供,友人毫不留情地盛載了滿滿一匙回來,BeautySearch 當然座享漁人之利。肥美甘香,相當味美! Harbour Grand Café 正推廣嘗鮮滋旅自助晚餐,有大量海鮮提供,包括:麵包蟹、青口、鮮蝦、螺等,基本上想到的也有提供,相當吸睛。好多朋友都說,自助餐有生蠔吃就就易返本,而這裡不但提供生蠔,而且還有三款即叫即開生蠔選揀,真的相當

好多朋友都說,自助餐有生蠔吃就就易返本,而這裡不但提供生蠔,而且還有三款即叫即開生蠔選揀,真的相當吸引!連少吃蠔的 BeautySearch 也忍不住拿了三件來嚐嚐。美國蠔 (最圓最肥)中 (愛爾蘭) 長身 (法國)。十分鮮美,又肥美,生蠔控定必返本!

當然,少不了我最愛的長腳蟹,「加拿大雪花蟹腳」大大隻,帶少許海水的咸香,叫人難以抗拒。

以海鮮為主題的自助晚餐,的確驚喜不斷,半日在自助餐中最多也只是每人一份的半邊龍蝦,在這夜,「美國波士頓龍蝦」竟然可自由提取,而且屬重份量,加上龍蝦爽口彈牙,真的叫人難以自控。

這裡還有不少熱葷選擇,我最愛職員為食客主理的食物。

當中不能錯過的,我推薦豐厚油腴的即煎鴨肝多士,以及熱洪洪,清甜滋潤無味精的花旗參燉湯。

這款「海膽蟹肉烚蘿白」同樣是值得推介之選,雖然熱食的海膽與刺身截然不同,不過同樣甘甜可口,加上清甜蘿白,確實是蠻不錯的新嚐試。

甜品方面的吸睛度,同樣高,不但款式多,而且造型精緻,當中還有不少注入酒的成份,令人甜到醉,但由於要留肚,因而只吃了一件濃濃的朱古力。

為何要留肚?因為這裡有我最愛的 Mövenpick雪糕,而且共十二款口味之多,真的叫人難以決擇!

在香港的武俠片中,偶爾也會聽到『天山雪蓮』,據說是十分罕見,而這夜,BeautySearch 竟有機會享用「花膠天山雪蓮燉鮮奶」,因為每位食客也可享用一客。甫打開蓋子,一股濃濃的椰香氣息飄散, 原來,天山雪蓮的口感帶爽,搭配鮮奶而上,淡淡香甜滋味。