2024-08-29 147 浏览
公司附近有間cafe 小店,座位得三個,多數人買外賣,今日難得空閒就坐低hea下飲杯野。Orange Americano,Orange juice with expresso,圖片2 層 橙汁同咖啡分開比較吸睛,飲落橙汁既味道唔夠出,偏苦,不過我都喜歡飲呢類型既咖啡,平時多數溝soda/ tonic water 。Pistachio Latte開心果味好濃,仲有啲麥味,一句講晒,出色。平時食得太heavy,間中真係要食清啲,叫左個Salad combo有2 款,印式烤蝦沙律同埋吞拿魚螺絲粉配自家製意大利黑醋汁,酸酸地清新醒胃,岩晒夏天食。裡面仲有啲鷹嘴豆、紅腰豆、羽衣甘藍、蕃茄仔,豐富。Cafe 既Handmade bagel 同鬆餅來自享樂烘焙,我一向都有食開享樂,有品質保證。平時多數食麻糬貝果,今次食左芋泥貝果,質地依舊煙韌得黎唔會過硬,餡料都好多,另外提子鬆餅,好香好鬆化,推介。

2024-08-27
2024-08-27 67 浏览
weekend得閒冇嘢做,周圍搵吓啲靚靚嘅咖啡店打卡影吓相,過休閒嘅下晝係一個好選擇。所以就嚟到呢一間位於轉角嘅小咖啡店,呢度嘅裝飾好有心思,圖案夠晒創意盞鬼,啱晒打工仔嘅我。因為我都比較遲嚟,原本想試佢其他沙律,不過好多都已經賣晒,所以唯有叫個蘋果鴨胸沙律,仲叫咗個藍莓乳酪bagel, Ham and cheese croissant,同埋一個蕃茄肉醬焗薯,竟然有開心果latte同埋呢個香橙Americano ,梗係要試吓。呢個蘋果鴨胸沙律好有驚喜,上面嘅黑醋唔會太酸,都唔會太韌,咬落去好香再加埋蘋果酸酸地甜甜地配合得一流啊。另外呢度嘅Bakery都係用享樂烘焙嘅出品麵包,品質梗係有保證。呢一個火腿芝士牛角包上面嘅芝士會焗到溶溶地,再加埋薄薄地一塊火腿,牛角包夠晒鬆軟咬落去外皮夠脆,好正。呢個藍莓芝士bagel真係幾好食,因為佢食落去外脆內軟😌真係好似新鮮焗出嚟咁呀。我覺得呢個開心果latte😙真係將所有嘢升華咗去另一個層次,開心果嘅味道非常之濃郁,面頭仲加埋一個心心奶泡,老細話佢哋係受歡迎嘢飲,果然名不虛傳,飲過返尋味🤓好多嘢食都喺午膳嘅時候食晒啦,下次早啲過嚟再食啦。

2024-08-25 91 浏览
鰂魚涌近住太古坊 假日少咗上班族 原來呢度都可以好chill 嚟到呢一間coffee shop更加感受到呢度嘅weekday weekend嘅分別🤠首先,試咗佢哋嘅🍵開心果Latte,味道非常特別!開心果嘅香味同綠茶嘅清香完美結合,飲落去唔會太甜,反而有種淡淡嘅堅果香,真係好舒服。接住就係☕️橙味美式咖啡,呢杯咖啡帶有一陣清新嘅橙香,飲落去有種酸酸甜甜嘅感覺,對於鍾意嘗試新口味嘅朋友,真係一個好選擇然後,我仲試咗🥯焙茶麻糬bagel,呢個bagel外脆內軟,焙茶嘅香氣好濃郁,麻糬嘅口感又彈牙,搭配埋一齊,真係好有創意,食完之後令人回味無窮。最後,凱撒沙律🥗都唔錯,生菜新鮮,醬汁味道適中,仲有啲脆脆嘅麵包丁,整體口感好豐富👍🏻總括來講,今日嘅餐點都好滿意,無論係飲品定係小食,都有佢哋獨特嘅風味,真係值得一試!下次一定會再返嚟!

超鍾意佢哋自家製牛角包😻整好熱辣辣好酥脆又唔油膩🤤上次食過碎蛋沙律,口感好豐富🤘🏻今次試吓芝士火腿💕超足料,芝士仲要炙燒過,誠意十足🥰焗薯又係輕食之選❤️食完覺得好健康又唔會Heavy🥳白汁菠菜三文魚焗薯係清淡之選,如果鍾意惹味d可以揀芝士煙肉蘑菇😜上次食過都唔錯🥳Salad Combo性價比都好高 $68兩款好足料,沙律菜好新鮮,醬汁都係偏清新開胃,食完冇負擔😚芝麻latte😻推薦轉oat milk!走甜後都勁好飲飲到底似飲緊芝麻糊🤤抹茶latte超濃厚🍵回甘十足 走甜都不苦澀佢地會仲會有享Bagel🥯口味都幾齊全😍今次食北海道芝士bagel🥳入邊好多芝士粒🧀店員翻熱後好鬆軟❤️好似新鮮出爐咁🫶🏻

芝麻latte😻
推薦轉oat milk!走甜後都勁好飲
飲到底似飲緊芝麻糊🤤

抹茶latte超濃厚🍵
回甘十足 走甜都不苦澀

佢地會仲會有享Bagel🥯口味都幾齊全😍
3K
2024-08-18 91 浏览
行經海光街見又有新cafe, 主要輕食如沙律,bagel, croissant, 咖啡…. ……為主。坐位不多,是外賣客多。好適合嗰區返工客,健康又有營養食物。鴨胸,三文魚沙律配菜有沙律菜,車厘茄,蘋果。沙律菜非常新鮮翠綠。鴨胸配了黑醋,味道好夾。三文魚亦有少少醋香。Bagel即焗,熱呼呼的,質感十分軟熟,嚼落頗有彈性。夾心餡料係肉鬆,層次豐富。香橙味道顯著,但又不會蓋過咖啡嘅甘香,非常適合夏日炎炎天氣。
坐位不多,是外賣客多。好適合嗰區返工客,健康又有營養食物。

鴨胸,三文魚沙律
配菜有沙律菜,車厘茄,蘋果。沙律菜非常新鮮翠綠。
鴨胸配了黑醋,味道好夾。
三文魚亦有少少醋香。

Bagel
即焗,熱呼呼的,質感十分軟熟,嚼落頗有彈性。
夾心餡料係肉鬆,層次豐富。

2024-08-18
午餐
路過呢頭同朋友想飲杯咖啡食個light lunch,見到呢間餐廳嘅set combo幾啱心水,所以試吓。特別推介開心果latte,真係好香好飲又唔會太甜!!呢款開心果latte係一杯讓人驚喜嘅咖啡飲品,咖啡嘅香氣中夾帶著開心果嘅獨特風味,甜而不膩,口感順滑,讓人一試難忘。唔係周圍都有呢款開心果latte,我會為咗呢杯開心果latte再嚟。Ice Americano,咖啡味道香濃,帶有一絲絲嘅酸味和苦味,正是咖啡愛好者所追求嘅純正口感。在炎熱的天氣裡,這杯冰咖啡無疑是一個解暑良方。新鮮焗薯,蕃茄肉醬配酸忌廉及芝士,焗薯外脆內軟,搭配著香濃嘅蕃茄肉醬、酸忌廉同融化嘅芝士,每一口都充滿了多層次嘅味覺享受。有飽腹感,又能滿足味蕾,是餐單中嘅一大亮點。雞胸,蝦,田園沙律,配搭相當出色,雞胸肉質厚切,蝦肉鮮甜,田園沙律中嘅各種蔬菜都非常新鮮,令人感覺健康又滿足。提子鬆餅鬆軟可口,配上提子粒又有咬口。這款甜點無論是作為下午茶還是餐後甜點,都讓人感到非常愉快。總結,Hier精心製作,從獨特的開心果latte到香濃嘅Ice Americano,從充滿層次感嘅焗薯到健康新鮮嘅沙律,最後以鬆軟可口嘅提子鬆餅

總結,Hier精心製作,從獨特的開心果latte到香濃嘅Ice Americano,從充滿層次感嘅焗薯到健康新鮮嘅沙律,最後以鬆軟可口嘅提子鬆餅作為完美結尾,係值得一試的好地方。
特別推介,開心果latte
  • 慢煮雞胸牛油果沙律
  • 焗薯
  • 開心果latte
2024-07-01 211 浏览
Hier.吸引姨姨的是其半開放式的環境,能觀看店員即場調配咖啡,雖然Hier.室內桌椅位置不多,但空間明亮乾淨,一走進Hier.就很舒服。另外Hier.的輕食、飲品種類多,一定能挑到自己喜歡的。撕開特濃抹茶麻糬貝果的瞬間,冒出來的陣陣炊煙伴隨著抹茶與麻糬的香氣,讓人口水直流。特濃抹茶麻糬貝果富嚼勁,咀嚼之際充滿抹茶甘香,麻糬的軟糯,此時此刻認真地會想要來一杯Ice Matcha Latte來個悠閒下午茶。如果是抹茶控,來hier.一定要喝喝看Ice Matcha Latte,吃一口特濃抹茶麻糬貝果,再喝一口Ice Matcha Latte,真是假日午後的享受。Ice Matcha Latte抹茶濃度高,混搭鮮奶喝上來順滑好喝,冰涼爽快。Flat White使用優質的濃縮咖啡結合牛奶調配而成,一入口就能喝得到濃厚的咖啡香,揉合香滑綿密的牛奶奶泡後,香醇順口的風味讓人一喝就上癮,怎麽喝都涮嘴,真的會每天都想來一杯Flat White。雞蛋沙律夾餡牛角包拿起來十分有重量,咬第一口令人驚喜,牛角包鬆脆的表層與除軟的內部雙重咬感真的讚,雞蛋沙律調味不錯,蛋白大小切得恰到好處,蛋黃滑溜溜,蛋香濃濃

雞蛋沙律夾餡牛角包拿起來十分有重量,咬第一口令人驚喜,牛角包鬆脆的表層與除軟的內部雙重咬感真的讚,雞蛋沙律調味不錯,蛋白大小切得恰到好處,蛋黃滑溜溜,蛋香濃濃,雞蛋沙律夾餡牛角包明顯越嚼越香。

開胃的香橙羅勒醬慢煮雞胸牛油果沙律視覺配色豐富,而且營養十足,運用大量有機蔬食混合清爽的香橙羅勒醬,沙律除了蔬菜外,還有鮮嫩的慢煮雞胸,大量的膳食纖維熱量低,香橙羅勒醬慢煮雞胸牛油果沙律是道深受女生歡迎的熱門餐點之一。

青醬蘑菇長通粉絲毫不遜色,長通粉軟硬度煮得恰如其份,不會偏軟偏硬,都有乖乖吸附醬汁,青醬不膩口,細細品味可嚐到淡淡的羅勒香,整個青醬蘑菇長通粉入味無比,蠻耐吃的 。

南瓜湯走滑順濃稠,香氣四溢的路線,湯裡有些許南瓜肉,真材實料,南瓜湯加入忌廉,撒上些許香草,頗有暖和的氣息,甜美動人,南瓜湯別有一番風味。

熱呼呼的煙肉蘑菇配酸忌廉及芝士新鮮焗薯一挖下去誘人的香味撲鼻而來,新鮮的蘑菇鮮甜多汁,酸忌廉和芝士不會搶掉主角的鋒頭,酸香味美,煙肉不死鹹,與焗薯簡直是天作之合,令爽中帶綿的焗薯味道層次多變。

鰂魚涌有好多商業大廈,食晏/下午茶亦有好多選擇食晏高峰時間周街都係人,想買個飯都唔容易決定🤔最近海光街就有個新選擇,主打健康餐,輕食同特飲價錢同質素都好唔錯👍🏻佢哋開咗唔算好耐,但都儲到一堆熟客👏🏻 實力唔錯我今次叫咗外賣帶走,食物都會好好哋pack好份紙袋Hier同享樂烘焙有合作,啱晒住附近嘅我唔使過海都可以食到咁好食嘅湯種bagel🙂‍↕️芋泥bagel煙煙韌韌,芋泥好香,甜度自然店員有提醒食之前可以加少少水再加熱不過我無加熱,就咁食都好煙韌同香😍如果叫沙律可以留意下有無啲combo優惠🙆‍♂️飲品我哋叫咗兩款promo嘅特飲開心果latte同橙汁美式咖啡美式咖啡本身都帶果香,再加入橙汁就好清新建議盡快飲,因為咖啡如果攤得太長時間飲會變得偏酸相信開心果latte真係店舖嘅得意之作店員都有專登介紹呢杯係用進口嘅開心果蓉加入熱牛奶/植物奶沖調開心果味好濃,仲有果仁嗰種獨特嘅油香非常推薦🫶🏻🫶🏻🫶🏻每日會有8種輕食/沙律選擇今次我揀咗烤三文魚羽衣甘藍沙律同印式烤蝦沙律又有蛋白質又有大量饍食纖維,好健康我好鐘意佢兩個沙律用嘅菜底唔同會配合三文魚同蝦用咗嘅調味,幾好👏🏻👏🏻蕃茄碎蛋沙律牛角包好正
鰂魚涌有好多商業大廈,食晏/下午茶亦有好多選擇
食晏高峰時間周街都係人,想買個飯都唔容易決定🤔

最近海光街就有個新選擇,主打健康餐,輕食同特飲
價錢同質素都好唔錯👍🏻

佢哋開咗唔算好耐,但都儲到一堆熟客👏🏻
實力唔錯

我今次叫咗外賣帶走,食物都會好好哋pack好份紙袋

Hier同享樂烘焙有合作,啱晒住附近嘅我
唔使過海都可以食到咁好食嘅湯種bagel🙂‍↕️

芋泥bagel煙煙韌韌,芋泥好香,甜度自然
店員有提醒食之前可以加少少水再加熱
不過我無加熱,就咁食都好煙韌同香😍

如果叫沙律可以留意下有無啲combo優惠🙆‍♂️
飲品我哋叫咗兩款promo嘅特飲
開心果latte同橙汁美式咖啡

美式咖啡本身都帶果香,再加入橙汁就好清新
建議盡快飲,因為咖啡如果攤得太長時間飲會變得偏酸

相信開心果latte真係店舖嘅得意之作
開心果味好濃,仲有果仁嗰種獨特嘅油香
非常推薦🫶🏻🫶🏻🫶🏻

每日會有8種輕食/沙律選擇
今次我揀咗烤三文魚羽衣甘藍沙律同印式烤蝦沙律
又有蛋白質又有大量饍食纖維,好健康
我好鐘意佢兩個沙律用嘅菜底唔同
會配合三文魚同蝦用咗嘅調味,幾好👏🏻👏🏻

蕃茄碎蛋沙律牛角包好正
牛角包食落好新鮮,我以前做coffee shop可以證明麵包類新唔新鮮係食得出🤣
蕃茄好大片,無草青味
碎蛋沙律口感同調味都剛好
最緊要係無令牛角包濕晒,保持到乾爽
外殼夠鬆化,牛油香十足
又夠飽🙂‍↕️🙂‍↕️🙂‍↕️ 好好

肉醬芝士焗薯勁大兜😂🤣
我鐘意佢調味好自然,芝士都唔係韓式舖天蓋地嗰種,夠飽但唔會太膩💪🏻
我覺得附近返工嘅人工可以2-3人叫一個一齊分享
2024-06-23
10 分钟 (外卖自取)
  • 開心果latte
  • bagels
  • 蕃茄碎蛋牛角包
最近工事繁忙, 下午同同事騰出時間, 係太古坊附近飲杯coffee食少少野relax下。同事介紹呢間小店有咖啡飲之餘, 又有多款以健康為主嘅輕食。店內座位唔多, 一般以外賣為主。鴨胸蘋果沙律: 新鮮沙律菜, 配上爽甜多汁蘋果粒、蕃茄仔、鴨胸片, 加咗些少甜酸黑醋調味, 開胃美味。蕃茄肉醬配酸忌廉芝士焗薯: 即叫即焗, 整個薯仔開邊, 佈上酸忌廉同埋芝士, on top加上大量香甜蕃茄肉醬, 惹味有肉香, 夠哂飽肚。Matcha with Mochi & Pistachio with MochiBagel表面口感厚實, 內有軟滑甜甜地嘅Mochi, 整體唔太甜。Mocha: 口感幼滑, 朱古力同埋咖啡味道平均香濃Pistachio Latte: 口感絲滑, 奶味濃郁, 帶有開心果碎粒, 開心果味突出, 大愛!!!

店內座位唔多, 一般以外賣為主。

鴨胸蘋果沙律

蕃茄肉醬配酸忌廉芝士焗薯

Pistachio with Mochi
Matcha with Mochi

Mocha: 口感幼滑, 朱古力同埋咖啡味道平均香濃
Mocha

蕃茄肉醬配酸忌廉芝士焗薯
Mocha
Pistachio Latte
2024-06-22 118 浏览
是日約了劉總慢跑keep fit, 之後來到hier吃個brunch. 週末下午二時多到達, 店內走著簡約輕鬆路線,有三張bar椅可以堂食, 感覺也挺chill.點選了手工芋泥貝果(HK$25), 咖啡朱古力鬆餅(HK$20), 煙肉蘑菇配酸忌廉及芝士焗薯(HK$50), 蜜糖煙鴨胸蘋果沙律(HK$48), 香辣雞肉蝴蝶粉配煎三文魚蔾麥羽衣甘藍沙律(HK$68), 是日餐湯(HK$25), Mocha (large)(HK$50), Hojicha latte (large)(HK$45) 聽說貝果和鬆餅也是跟享樂烘焙cross over的. 試一口手工芋泥貝果, 質感軟綿得來又非常chewy, 芋泥味挺香濃, 內裏口感帶點濕潤不會乾爭爭, 不錯. 咖啡朱古力鬆餅, 質感鬆軟, 咖啡味濃郁, 另有朱古力粒粒增加口感, 哈哈, 兩者mix在一起就好像飲Mocha了.煙肉蘑菇配酸忌廉及芝士焗薯, 分量非常足料. 煎香了的煙肉和蘑菇, 加上大量的酸忌廉, 即使吃至最後一口, 也有配料和sauce伴著, 感覺很豐富和滿足. 焗薯本身也不俗, 沒有過生的情況, 口感夠淋, 酸忌廉非常醒胃, 中和

煙肉蘑菇配酸忌廉及芝士焗薯, 分量非常足料. 煎香了的煙肉和蘑菇, 加上大量的酸忌廉, 即使吃至最後一口, 也有配料和sauce伴著, 感覺很豐富和滿足. 焗薯本身也不俗, 沒有過生的情況, 口感夠淋, 酸忌廉非常醒胃, 中和了焗薯的飽膩感, 兩者非常夾,  劉總很喜歡這一道.

蜜糖煙鴨胸蘋果沙律, 賣相非常吸引, 色彩繽紛的, 很有夏日的感覺! 鴨胸很有驚喜, 口感軟滑又有鴨肉的油脂香, 蘋果和沙律菜夠爽口, 配上黑醋酸酸甜甜挺開胃.

香辣雞肉蝴蝶粉配煎三文魚藜麥羽衣甘藍沙律, 店主非常慷慨, 這個沙律分量十足, 蝴蝶粉口感煙韌, 雞肉配上香辣粉帶點惹味, 感覺開胃沒有負擔. 三文魚香煎過後非常甘香, 配上super food 藜麥和羽衣甘藍, 粒粒咬口增加口感, 簡單而美味.

是日餐湯是青豆忌廉湯, 口感挺creamy, 其青豆蓉不會太厚實或水汪汪, 質感剛剛好, 味道清新沒有死鹹.

Mocha, 這杯mocha非常香濃, 入口挺順滑, 其朱古力味特別濃郁, 帶點果香又有咖啡香, 兩者的平衡度剛剛好, 筆者非常欣賞.

Hojicha latte, 焙茶味非常突出, 跟咖啡也很夾, 但放涼後會帶點苦澀,

很充實的一日!

2024-06-01
$165.5 (午餐)
  • Mocha
  • 煙肉蘑菇配酸忌廉及芝士焗薯
呢間cafe性價比好高✨健康又好味Salad可以揀1-3款($48起)我哋揀咗煎三文魚藜麥羽衣甘藍沙律& 慢煮雞胸牛油果沙律🥗兩個都唔錯!三文魚外脆內嫩🤩雞胸都好嫩唔柴,配羅勒香橙醬好fresh好開胃🤤朝早11:30之後就有新鮮焗薯$50,煙肉蘑菇配酸忌廉&芝士好惹味🤤健康又飽肚🥔✨另外推薦佢哋嘅牛角酥🥐每日新鮮製造👍🏻超級酥脆❤️$34蛋沙律超好味🤤一啲都唔膩~呢度有賣享樂烘焙嘅bagel😍港島人都可以食到喇🥯呢度仲會加熱整好同新鮮焗起一樣🥰 配埋飲品仲抵食🤤揀咗我最鍾意嘅紫菜肉鬆bagel,入邊有肉鬆同忌廉芝士✨Matcha latte 超濃郁抹茶味🍵苦中帶甘💚Pistachio latte 難得飲到一杯好飲嘅開心果拿鐵!真材實料入邊有好多開心果蓉,味道一啲都唔化學👍🏻👍🏻 甜度適中,推薦💛

呢間cafe性價比好高✨健康又好味

Salad可以揀1-3款($48起)
我哋揀咗煎三文魚藜麥羽衣甘藍沙律& 慢煮雞胸牛油果沙律🥗

朝早11:30之後就有新鮮焗薯$50,煙肉蘑菇
配酸忌廉&芝士好惹味🤤健康又飽肚🥔✨

另外推薦佢哋嘅牛角酥🥐每日新鮮製造👍🏻
超級酥脆❤️$34蛋沙律超好味🤤一啲都唔膩~

Matcha latte 超濃郁抹茶味🍵苦中帶甘💚

2024-06-18 94 浏览
相信上班時間這裡一定是以做外賣為主,但星期六的下午,太古坊這一帶有點悠閒的感覺。朋友是咖啡精,每日唔飲唔安樂,相信是老闆的年青人細心話我們知他們會久不久轉轉咖啡豆,今天用的是哥倫比亞咖啡豆,味道帶點果香和花香,靚豆果然不同。買咖啡可以儲印仔,買夠五杯可獲一杯免費,看到收銀隔離的牆壁上貼滿熟客的印仔卡,便知這裏的咖啡很受歡迎。烘焙食品如scone 及bagel 原來由享樂烘焙供貨,享樂的麵包很有名!在這裡由店員加熱後更正!抹茶麻糬內餡的bagel! 外脆內煙韌,超好味, $26一個絕對抵食!另外值得推介的是這裏的焗薯,勁大盒,勁抵食,我們點了肉醬焗薯,熱辣辣新鮮出爐,肉醬惹味,薯蓉香滑!鴨胸蘋果沙律,蘋果的酸味中和了辣的肥膩感,大愛!跟店主傾偈,知道早餐餐及下午茶時段,點烘焙類食品,可以85折加點咖啡!絕對是可再encore 的一間小店。

鴨胸蘋果沙律,蘋果的酸味中和了辣的肥膩感,大愛!
2024-06-15
  • 肉醬焗薯
  • 抹茶麻糬bagel
2024-06-13 86 浏览
小米的鰂魚涌活動過後,一起到附近午餐。看到這裡有新店,內堂明亮,乾淨企理,所以試下。點了啡,湯,澱粉質,蔬菜,應該足夠吧!餐湯 青豆忌廉湯   打碎的豆蓉,變成忌廉湯。粒粒荳蓉及荳衣口感明顯,味道不太鹹,仍可嚐到豆青味。上層湯身較稀薄,來到下層較濃稠,因為荳容都沉底了。藍莓乳酪貝果  熱辣辣藍莓Bagel,原來乳酪夾在中間。Bagel手感柔軟煙韌,藍莓本帶酸,有了乳酪微微的鹹味做中和, 所以不用額外加Cream Cheese了。藜麥吞拿魚牛角包  櫃面餐牌表示是即叫即整,又想來一份。 牛角包外層夠脆但不會刮傷口腔,沙律醬份量剛剛好,而且不酸,配吞拿魚肉蕃茄藜麥菜菜,整體口感柔順清爽。芝士肉醬焗薯   真身很震撼。薯仔壓平,填滿整盒子。上方鋪滿香草肉醬,中層夾有忌廉?芝士? 紅的綠的白的,很吸引。攤平的焗薯,方便享用。首先焗薯不會左搖右擺,碌來碌去。再者芝士肉醬平均分佈在薯肉上,每匙皆可取得薯肉&芝士肉醬。香辣雞肉蝴蝶粉  撕碎的雞胸肉唔乾柴,白色醬汁沒有突兀的酸味,不是沙律醬。是wrip cream ? plain yogurt?       蝴蝶粉有咬口,拌著辣椒粉,很惹味。伴碟熱烘
小米的鰂魚涌活動過後,一起到附近午餐。
看到這裡有新店,內堂明亮,乾淨企理,所以試下。
點了啡,湯,澱粉質,蔬菜,應該足夠吧!
餐湯 青豆忌廉湯
打碎的豆蓉,變成忌廉湯。
粒粒荳蓉及荳衣口感明顯,味道不太鹹,仍可嚐到豆青味。
上層湯身較稀薄,來到下層較濃稠,
因為荳容都沉底了。
藍莓乳酪貝果
熱辣辣藍莓Bagel,原來乳酪夾在中間。
Bagel手感柔軟煙韌,藍莓本帶酸,
有了乳酪微微的鹹味做中和,
 所以不用額外加Cream Cheese了。
藜麥吞拿魚牛角包
櫃面餐牌表示是即叫即整,又想來一份。
牛角包外層夠脆但不會刮傷口腔,
沙律醬份量剛剛好,而且不酸,
配吞拿魚肉蕃茄藜麥菜菜,整體口感柔順清爽。
芝士肉醬焗薯
真身很震撼。薯仔壓平,填滿整盒子。
上方鋪滿香草肉醬,中層夾有忌廉?芝士?
 紅的綠的白的,很吸引。
攤平的焗薯,方便享用。
首先焗薯不會左搖右擺,碌來碌去。
再者芝士肉醬平均分佈在薯肉上,每匙皆可取得薯肉&芝士肉醬。
香辣雞肉蝴蝶粉
撕碎的雞胸肉唔乾柴,白色醬汁沒有突兀的酸味,
不是沙律醬。
是wrip cream ? plain yogurt?
蝴蝶粉有咬口,拌著辣椒粉,很惹味。
伴碟熱烘烘的黑椒烤雜菜,
有椰菜花,甘筍,薯仔,茄子,翠玉瓜,
只用上簡單的調味,感覺很健康。
最難得是不食蔬菜的小米竟然肯食烤雜菜,真係老懷安慰。
LEMON COFFEE
LEMON COFFEE 檸啡
因為小米覺得這個概念似檸茶,所以點檸啡。
本以為是使用綠色的香水檸檬,
其實是用上黃皮檸檬加糖醃制,
以檸檬皮釋放出來的氣泡打出綿的泡泡,
造出明顯的層次。
而小米滙報: 檸啡不太酸,,,
Americano
自己希望了解咖啡原味,所以點Americano。
 在無糖無奶情況下,Americano透出微微酒味,
苦味較濃,酸味不突出!
原來是大阪Lilo!
享用美食後,把盒子叠起來,方便清理。
2024-06-08
LEMON COFFEE
2024-06-12 59 浏览
見到好多同事都買呢間take away,今日就同同事試吓堂食Hier佢位於海光街,即係油站斜對面定位都係健康同埋性價比高佢每日有八款嘅沙律,今次我哋叫咗一個雙拼同埋單拼沙律雙拼分別係三文魚同埋鴨胸蘋果沙律,三文魚連皮煎香~ 又有Omega 3同埋豐富蛋白質,對於keep fit嘅女仔嚟講係不二之選而單拼就係烤雜菜沙律🥗,有翠玉瓜、青瓜、白色椰菜花、紅蘿蔔、薯仔、菇🍄同埋茄子~全部都係健康有益嘅配料今日係青豆忌廉湯,都係偏向健康嘅選材午飯時間我偏好 奶味重小小嘅咖啡,店員特別推介開心果latte,佢哋用獨特嘅開心果醬整,開心果味非常濃郁,亦唔會過甜另一杯就叫咗 flat white,奶感濃厚,飲完熱咖啡成個人都好舒服享樂嘅bagel一向好出名,Hier原來有同佢合作,呢個紫薯味嘅bagel內裏口感柔軟,熱辣辣超好味最後一個肉醬芝士焗薯作結,賣相一流,肉醬鋪滿成個焗薯,份量蠻多及便宜,會係lunch time嘅平靚正之選Croissant 有蕃茄、蛋沙律同埋沙律菜作配料,都係健康之選,牛角包嘅皮好酥脆,餡料帶有少少Juicy,剛剛好作出balance

佢位於海光街,即係油站斜對面
定位都係健康同埋性價比高

佢每日有八款嘅沙律,今次我哋叫咗一個雙拼同埋單拼沙律

今日係青豆忌廉湯,都係偏向健康嘅選材

2024-06-11 72 浏览
【𝐇𝐢𝐞𝐫】鰂魚涌主打外賣既Café 入面見到佢地都賣幾多款健康既食品 而且價錢都唔貴 係附近反工既朋友仔都可以try下佢😇佢地用既咖啡豆係日本既LiLo Coffee Roasters呢隻brand 飲落都唔錯 唔會太過酸我地叫咗一個羽衣甘藍三文魚 + 印式烤蝦沙律 💰$68健康人仕之選 做gym嘅朋友仔就啱晒😚白香腸羅勒長通粉 💰$48個通粉係個冷盤黎既 個汁調得幾好 而且都幾平 做lunch都唔錯🤓開心果mochi Bagel 💰$30佢地係用享樂做既bagel 食落幾煙韌 有微微既開心果味 中間夾住mochi增加咗口感焗薯 💰$50滿佈肉醬既薯仔 幾好食但好飽肚😂😂芝士火腿Croissant 💰$34味道唔錯 正正常常啦 Ice Lemon Coffee 💰$55佢個名有少少似Espresso Tonic但多咗檸檬陣香味🍋Pistachio Latte 💰$45近排大熱嘅開心果味😆佢呢杯又真係幾好飲 雖然開心果味唔算好濃 但係同咖啡陣味互相平衡到 都幾滑口值得一試😋
【𝐇𝐢𝐞𝐫】

飲落都唔錯 唔會太過酸