2019-04-29 64 浏览
逛街累了 想食個下午茶所以就來這家了這家正在做優惠 所以愈來愈多人進去我們去的時候已有幾桌人了我們看過Menu後很快便下單選了一個甜品層架套餐2個人食🤭·甜品層架套餐 HKD$328/2位有咸食及甜食各有5款 賣相相當吸引🤤拍照打卡一流 但味道挻不錯😋😋先食咸食再食甜品🤭 我們食到很滿足我最喜歡玫瑰奶凍🌹很香很清新·法國粉紅玫瑰花茶這個玫瑰花應該是加了蜜糖 飲起上來帶小小甜 不會蓋過玫瑰花的味道·凍泡沫咖啡這家的凍泡沫咖啡看到咖啡很濃啊~味道與飲開的味道一樣🤭🤭
逛街累了 想食個下午茶所以就來這家了

·法國粉紅玫瑰花茶
這個玫瑰花應該是加了蜜糖
飲起上來帶小小甜 不會蓋過玫瑰花的味道

·凍泡沫咖啡
這家的凍泡沫咖啡看到咖啡很濃啊~
味道與飲開的味道一樣🤭🤭

2019-04-28
2019-04-29 57 浏览
今次電話訂台,訂埋生蠔。19:15到達,幾分鐘生蠔就上台。擔心朋友食唔飽,所以額外都會叫多一份扒。今次試左拉絲芝士牛扒。朋友話五成熟,應該都夠喉。每次用餐都準時,今次用餐都幾快手。
今次電話訂台,訂埋生蠔。

19:15到達,幾分鐘生蠔就上台。

拉絲芝士牛扒
朋友話五成熟,應該都夠喉。

每次用餐都準時,今次用餐都幾快手。
2019-04-23
拉絲芝士牛扒
2019-04-28 46 浏览
上班的時候突然有點想吃牛扒,所以立刻打電話去Home Sweet Home訂位,幸好有位。一去到看了menu,看到有set dinner,有前菜,餐湯,主菜,重點是有牛扒!還有甜品和飲品。所以不用想了,我點了安格斯肉眼餐,朋友點了和牛牛柳龍蝦餐。前菜來了,湯是波菜龍蝦湯,非常鮮味,濃濃的龍蝦味,而另外兩款前菜都好海鮮的鮮味,非常開胃。主菜來了,我的肉眼扒非常大塊!我點了五成熟,生熟程度剛剛好,不會太生會太多血水,又不會太熟怕太硬太鞋。而且再配少許鹽和黑椒就足夠帶岀牛扒的肉香味。配菜還有燒薯都燒的十分香口,忍不住食完全部,非常飽!而朋友的龍蝦燒的十分香,很鮮甜,店員會提供用具食,所以非常方便。而和牛牛柳,我食了一口,比我的肉眼扒更軟,更香,超好吃!吃完主菜甜品來了,我食玫瑰奶凍,淡淡的玫塊香再配很濃的牛奶香味,配搭簡直完美!而朋友的芒果心太軟,暖暖的,一切下去芒果汁流岀來,真的做到流心的效果,非常好吃!
2019-04-26 36 浏览
去太子多數都係食雞煲, 打邊爐但竟然俾老公係openrice搵到呢間西餐廳一開門, 聽到英文情歌, 已經覺得好有氣氛一坐低, 職員就好有禮貌pass menu俾我地, 細心講解一下有單點, 有dinner set, 另外佢地主打多款海鮮, 生蠔就係最賣座的可惜我同老公都唔食生蠔諗了一陣, 我地決定點2個dinner set (包前菜, 主菜, 甜品, 餐酒/其他飲品)先來前菜, 一睇個樣覺得好似份子料理咁左: 飛魚子蟹肉他他  中: 龍蝦菠菜湯右: 海鮮酥皮小盒1)  安格斯肉眼配燒薯 $398都好大塊, 我地叫了Medium, 切開都無乜血水, 同埋好易切火喉剛剛好2) 豬鞍扒配忌廉薯蓉蘋果汁 $328呢塊豬鞍扒意想不到咁好味, 好香, 有少少肥皂但又唔會好油絕對值得一試!!!餐飲選了紅酒桂花水果蜜 (加配$18)再黎埋甜品, 好靚啊呢到情調好好, 值得黎浪漫一下
去太子多數都係食雞煲, 打邊爐
但竟然俾老公係openrice搵到呢間西餐廳
一開門, 聽到英文情歌, 已經覺得好有氣氛

可惜我同老公都唔食生蠔

先來前菜, 一睇個樣覺得好似份子料理咁
左: 飛魚子蟹肉他他
中: 龍蝦菠菜湯
右: 海鮮酥皮小盒

1)  安格斯肉眼配燒薯 $398
火喉剛剛好

2) 豬鞍扒配忌廉薯蓉蘋果汁 $328
呢塊豬鞍扒意想不到咁好味, 好香, 有少少肥皂但又唔會好油
絕對值得一試!!!

餐飲選了紅酒
桂花水果蜜 (加配$18)

再黎埋甜品, 好靚啊

呢到情調好好, 值得黎浪漫一下
2019-04-25
2019-04-25 30 浏览
我叫了最貴的和牛龍蝦套餐。朋友叫了豬鞍餐。食物還可以。餐湯份量很少。想飲大碗些。前菜ok。無特別。和牛有點over左。唔juicy。感覺是廚師少煮所以掌握不到點煮先好味。龍蝦覺得無咩肉。無想像中甘好味和甘值價。。最欣賞是環境。足一個晚上都很舒服。如果只叫普通百多二百元的豬鞍餐。再傾足一個晚上很值。但約五百元的和牛餐就感覺不太值。最後餐飲以為有花茶。原來要加錢。最後叫了檸茶檸水。感覺即刻down grade敢。
2019-04-12
2019-04-24 39 浏览
Home sweet home一間裝飾挺有格調的餐廳環境微昏,很適合情侶來用餐我們一共點了2個set dinner在上菜前餐廳會送上爆谷小吃不錯的,香脆,甜味撲鼻先來的前菜是一碟三小品的形式分別是魚子蟹肉他他,海鮮酥皮盒,龍蝦湯shot前菜擺盤,外觀非常別緻,很吸引蟹肉他他配上魚子,鮮味出眾蟹肉結實不鬆散至於原來綠色的那杯,是龍蝦湯味道濃厚,龍蝦味突出,可惜1 shot滿足不了我但也是一種新鮮的手法主菜我們選了肉眼扒,跟龍蝦配和牛龍蝦份量中等,上面佈滿焗芝士龍蝦很新鮮,蝦肉彈牙調味不錯,不會太重,也沒蓋過蝦的味道和牛份量雖小,品質一流5成熟剛剛好,肉汁充分,質感細滑牛味重,非常棒而肉眼雖不夠和牛驚喜,但分數依然很高厚身嫩口,調汁跟肉很match最後還有甜品另外餐茶可以轉作餐酒不另收費不過當天要上班,就不喝酒了是晚晚餐2人共900多中價位,適合情侶作小慶祝之地
Home sweet home
一間裝飾挺有格調的餐廳
環境微昏,很適合情侶來用餐

我們一共點了2個set dinner

在上菜前餐廳會送上爆谷小吃
不錯的,香脆,甜味撲鼻

先來的前菜是一碟三小品的形式
分別是魚子蟹肉他他,海鮮酥皮盒,龍蝦湯shot
前菜擺盤,外觀非常別緻,很吸引
蟹肉他他配上魚子,鮮味出眾
蟹肉結實不鬆散
至於原來綠色的那杯,是龍蝦湯
味道濃厚,龍蝦味突出,可惜1 shot滿足不了我
但也是一種新鮮的手法
主菜我們選了肉眼扒,跟龍蝦配和牛

龍蝦份量中等,上面佈滿焗芝士
龍蝦很新鮮,蝦肉彈牙
調味不錯,不會太重,也沒蓋過蝦的味道
和牛份量雖小,品質一流
5成熟剛剛好,肉汁充分,質感細滑
牛味重,非常棒
而肉眼雖不夠和牛驚喜,但分數依然很高
厚身嫩口,調汁跟肉很match

最後還有甜品
另外餐茶可以轉作餐酒不另收費
不過當天要上班,就不喝酒了
是晚晚餐2人共900多
中價位,適合情侶作小慶祝之地
2019-04-16
2019-04-24 31 浏览
平時喜歡四出尋找個性小店的我們,今天在太子的鬧市中找到一間頗有氣氛的西餐廳作為今晚晚餐的地方!雖然餐廳位於太子,但因為處於橫街之中,所以人流不太多,最適合兩三知己一起喝一杯,互相交流👍🏻頭盤中最欣賞的是波菜龍蝦湯,小小的一杯異常濃郁,有點不夠喉。魚子蟹肉他他以青瓜包裹著,吃起上來口感很清新。主菜方面,我們就點了澳洲安格斯肉眼及澳洲和牛牛柳拼芝士焗波士頓龍蝦🦞無論肉眼或牛柳的肉質都很嫩,肉汁四溢,配以自家特製的醬汁,很讚👍🏻而芝士焗龍蝦的處理手法就有別於一般,餐廳把龍蝦肉起了出來,然後切成了一小塊混合芝士再烤焗,雖然免卻了進食時的不便,但還是原條烘烤比較開心😅最後還有心太軟作甜品,翻開微脆的外皮,中間的朱古力醬好似溶岩般流出來,真是完美的結尾。

2019-04-23 38 浏览
🔻//有feel西餐篇//🔻👦🏻👩🏼又預祝第n個月,餐廳十分有情調,岩哂小資情侶去👫💕————————————————————1⃣一口前菜小食 (4/5) : 蟹肉他他有咬口同好清新。海鮮蟹肉酥皮小盒就唔係幾食到蟹肉,個吞拿魚餡好岀色。龍蝦菠菜湯原本係一shot咁飲,但我個杯太杰,shot唔到😂不過好重龍蝦味👍🏻2⃣開心果果仁烤羊鞍 $298 (3.5/5)賣相精緻,羊鞍5成熟正合👩🏼心意👍🏻味道方面,唔重羶味,醬汁係有少少黑椒味,如果杰身啲會好啲🙈雖然有4件,不過偏少肉最後返到屋企先發現個開心果唔見左!!!睇其他相先知本應係開心果碎包住羊鞍咁☹️呢個配搭口感應該會更豐富🤤希望下次廚師可以注意返~3⃣煙燻加拿大穀飼豬鞍扒 $328 (4.5/5)豬鞍扒好有份量,成個斧頭排咁👍🏻口感方面,易咬同爽口,唔痴牙👍🏻味道方面,多肉汁同無冷藏味👍🏻做得唔好嘅地方係無煙燻味。醬料本身係用蘋果蓉但最後變左燒汁🥺4⃣心太軟甜品 (3/5): 朱古力味 - 有香濃的朱古力味但不流心奶黃味 - 味道特別
🔻//有feel西餐篇//🔻
👦🏻👩🏼又預祝第n個月,餐廳十分有情調,
岩哂小資情侶去👫💕

————————————————————
1⃣一口前菜小食 (4/5) :
蟹肉他他有咬口同好清新。
海鮮蟹肉酥皮小盒就唔係幾食到蟹肉,個吞拿魚餡好岀色。
不過好重龍蝦味👍🏻

2⃣開心果果仁烤羊鞍 $298 (3.5/5)
賣相精緻,羊鞍5成熟正合👩🏼心意👍🏻
味道方面,唔重羶味,醬汁係有少少黑椒味,如果杰身啲會好啲🙈
雖然有4件,不過偏少肉
最後返到屋企先發現個開心果唔見左!!!
睇其他相先知本應係開心果碎包住羊鞍咁☹️
呢個配搭口感應該會更豐富🤤
希望下次廚師可以注意返~

3⃣煙燻加拿大穀飼豬鞍扒 $328 (4.5/5)
豬鞍扒好有份量,成個斧頭排咁👍🏻
口感方面,易咬同爽口,唔痴牙👍🏻
味道方面,多肉汁同無冷藏味👍🏻
做得唔好嘅地方係無煙燻味。
醬料本身係用蘋果蓉但最後變左燒汁🥺

4⃣心太軟甜品 (3/5):
朱古力味 - 有香濃的朱古力味但不流心
奶黃味 - 味道特別

2019-04-22 2100 浏览
放假嘅前奏就係食餐好 獎勵下自己 聽聞太子原來有間食西餐都唔錯 環境仲好有情調七點半就已經滿座 好彩我地等一陣就有位餐廳燈光偏柔和紛暗 適合姐妹談心或者撐檯腳我地先食頭盤 總共三款 每樣都的骰精緻黑魚子蟹肉他他 他他被薄切青瓜包圍 黑魚子自帶咸香 配合蟹肉鮮味中間係煙燻吞拿魚 肉質保持新鮮柔軟 外層夾雜煙燻香氣 雙重口感濃郁菠菜龍蝦湯 以shot形式一口氣完成 沖擊味蕾今晚主角係法式香草春雞配燒薯 份量夠二人分享 燒薯外皮香脆核心爽口帶鹹雞皮焗至蜜糖色帶香脆 肉汁豐盈雞肉比想像中嫩滑 香草醃製更令其香甜 或者可以沾點醬汁 帶出兩款口味第二主角係手老公揀嘅牛臉肉併芝士烤波士頓龍蝦 第一次食牛臉肉 面豬登位彈牙 邊位微脆 滿滿骨膠原 瘦肉與脂肪嘅結合 越咬越發嚼勁龍蝦肉多紮實 爽彈鮮甜 食入口啖啖肉烤過嘅芝士變得creamy並溶入肉之中 食飽之後仲試特色飲品 玫瑰荔枝蜜及洛神花蘋果蜜花香味濃 配合果甜蜜糖 非常潤喉最特別係加入發光冰粒 飲品即時變得夢幻是日甜品係青蘋果慕絲蛋糕 外層啫喱Q彈 慕絲香滑 整體甜而不膩 食完會想再食可惜嘅係揸車唔飲得酒 如果唔係就可以同老公摸下酒杯底 呢間餐廳已
放假嘅前奏就係食餐好 獎勵下自己
慕絲香滑 整體甜而不膩 食完會想再食
可惜嘅係揸車唔飲得酒 如果唔係就可以同老公摸下酒杯底
呢間餐廳已經比我私心收藏
2019-04-21 37 浏览
每次去旺角太子都是一大班朋友來打邊爐同食大排檔,今次同另一半係太子附近見到呢一間西餐決定試一試,餐廳內部環境浪漫,格調優雅,更有蠋光點綴,配上浪漫的play list,簡直為我們一掃鬧市的繁囂。食物方面有很多選擇,有各款pizza, pasta, ribs及risotto,當然不少得steak及生蠔,最後我們選擇了澳洲和牛牛柳拼芝士烤波士頓龍蝦的Dinner set,包含前菜、主菜,甜品及飲品。前菜令我十分驚喜,因為賣相非常別緻,像食法國大餐一樣,左邊的是波菜龍蝦湯,充滿香澴的龍蝦味,中間是香煎吞拿魚,右邊的則是魚子醬配蟹肉,三款味道也很不錯。然後就到主菜出場,和牛不愧是和牛,肉質嫩滑,充滿肉汁,配上香濃的黑椒醬汁,實在是一流的配搭,至於龍蝦上的芝士有淡淡的蒜蓉味,配上鮮甜的龍蝦也是一大驚喜另一道主菜則選了慢煮牛臉肉配紅酒意大利飯,以慢煮烹調的牛臉肉肉質腍滑,一咬便能咬開,加上慢煮不會令他的肉汁流失,配上煮得入味的紅酒意大利飯,很不錯店員很貼心,因甜品準備需時,她會主動詢問我們何時上甜品。而甜品也是令我喜出望外,因為是吉士心太軟,有別於一般的朱古力心太軟,這款不會太溜,焗得外脆內軟,舀

店員很貼心,因甜品準備需時,她會主動詢問我們何時上甜品

甜品也是令我喜出望外,因為是吉士心太軟,有別於一般的朱古力心太軟,這款不會太溜,焗得外脆內軟,舀開時中間的吉士流心便會流出來

餐酒的味道香醇,到後期餐酒的甜味也漸漸揮發出來,
而我則選了桂花水果蜜花茶,芬香撲鼻的桂花香及淡淡的甜味,為整頓晚餐作結😋
  • 桂花水果蜜
  • 24小時慢煮澳洲牛臉肉
2019-04-18 45 浏览
晚上來到了太子,和兩位中學時期的好友聚餐。這間餐廳的內部空間不算很大,但室內設計和裝修都很有格調,牆壁上放滿了不同產地的紅酒。安座後,我們首先點了一個麵包蟹海鮮拼盤,除了麵包蟹外,還有半打生蠔、東風螺、青口和蝦,並以冰雪住上菜。海鮮拼盤的份量非常驚人,所有海鮮的尺寸都比想像中大很多,特別是麵包蟹和生蠔。生蠔非常新鮮,有淡淡的海水味,而蝦也非常彈牙,很不錯。另外,我們也點了一個dinner set,主菜選了澳洲安格斯肉眼扒。牛扒非常厚實,有大約一寸多厚,口感十足。五成熟的牛扒,切開後的肉呈淡粉紅色,肉質細緻嫩身,非常美味。三文魚千島醬pizza,薄餅餅底尤如餅乾一樣香脆,上面鋪滿了青紅椒、蘑菇、菠蘿、洋蔥絲、以及主角煙三文魚。三文魚惹味,搭配塗滿了千島醬而且烤得焦脆的餅底,簡直是最高享受。餐飲點了桂花水果蜜茶,果茶帶有淡淡的水果甜香,因為吃得太飽,這壺茶剛好能起消滯的作用。和摯友漫談,細細品嚐果茶,享受了一個非常愜意的晚上。

2019-04-11
2019-04-17 31 浏览
試一試生蠔,為了呢次的味覺。生蠔不錯,夠味道,入喉有feel黑松露甜品?呢肉眼扒真的夠味道。398一份物有所值。甜品甜品有好多新款心意。其實如果酒品多款更加好。食物質素不錯。
  • 生蠔
2019-04-17 40 浏览
以前係太子返工,對太子都幾熟悉,周不時都會去搞下好野食咁。 咁今次就約左一位朋友去到離太子地鐵站五分鐘路程既home sweet home, 係一間西式餐廳。 因為有booking, 所以亦不用多等。一行二人各自叫左一個set, 首先試左前菜不能不提既係菠菜龍蝦湯,細細杯,但帶有濃郁既龍蝦鮮味,配上菠菜既獨有味道,給人十足既aftertaste。濃濃既芝士味既波士頓龍蝦,加上整嫩口既和牛牛柳,令人食到停唔到口之後大推既係加拿大殼飼豬鞍排,超級超級好食,軟綿綿既豬鞍肉,一口咬入去毫不費力,配上特製醬汁,難怪咁大份都食晒仲有餐酒,我們揀了紅酒

一行二人各自叫左一個set, 首先試左前菜

仲有餐酒,我們揀了紅酒
2019-04-17 30 浏览
朋友中意食蠔,亦都喜歡飲兩杯。訂座提早一天。其實黎到在walk in有機會無位。一開始服務生已經準備餐酒。少少開胃等待生蠔。等待中睇埋餐牌。主要餐牌當然要食牛。朋友考慮需要換紅酒。終於等待生蠔上黎喇。開心用餐。
朋友中意食蠔,亦都喜歡飲兩杯。

訂座提早一天。
其實黎到在walk in有機會無位。

一開始服務生已經準備餐酒。
少少開胃等待生蠔。

等待中睇埋餐牌。主要餐牌當然要食牛。朋友考慮需要換紅酒。

終於等待生蠔上黎喇。開心用餐。
2019-04-16 39 浏览
之前試黎過一次,環境幾舒服,happy friday又黎開呢頭就黎呢到慶祝下。前菜好精緻。【澳洲和牛牛柳 · 芝士烤波士頓龍蝦】$468外層鋪滿芝士,烤到表面金黃帶少少焦脆,內裡有大量既忌廉,成件事幾夾既,但有啲蓋左芝士味。半隻龍蝦幾鮮甜多汁,肉質彈牙。【德國鹹豬手 · 燒薯 · 酸椰菜】$198豬手加入左伏加,店員會點著去,等邊邊位既豬毛都燒乾燒淨。成隻豬手勁大份,2個人食到好飽有D膩。豬皮勁香脆,最重要系無豬臊味,不過有d醬汁蘸會好d,味道多d變化。【台灣山楂蘋果】$36淡淡山楂味,幾開胃又消滯。【桂花水蜜桃】$34清清地無糖,加熱耐d水果味慢慢慘出黎。甜品有草莓奶凍。

前菜好精緻。

【澳洲和牛牛柳 · 芝士烤波士頓龍蝦】$468

【德國鹹豬手 · 燒薯 · 酸椰菜】$198

【台灣山楂蘋果】$36
淡淡山楂味,幾開胃又消滯。

【桂花水蜜桃】$34
清清地無糖,加熱耐d水果味慢慢慘出黎。

甜品有草莓奶凍。