2022-10-30
老友轉左新工一段時間,襯呢日唔駛開OT,就約佢放工食飯聚聚 😝近近地就去左海之戀商場,呢度商店多,食店又多,岩晒我地 😝經過呢間餐廳見好熟口熟面,原來係HUNGRY MONKEY,我地諗都唔諗就入左去了😍侍應們不但年青亦都好有禮貌👍🏻帶我地去坐BAR抬,望住廚師整野食真係好正👍🏻我地睇完餐牌,好多野都好想食😝先問左侍應有乜推介,跟住我地點下點下都幾多野食😝先點幾款前菜醒醒胃😋頭盤沙律🍅清甜帶少少酸酸地蕃茄,真係好開胃😋日本白栗米🌽呢個平時在日本商店都會買來食,因為唔駛煮,唔駛烚,就咁食口感係好爽,而且粒粒飽滿又甜又多汁😋紅酒蕎頭🧄切左一片片,口感爽脆,而紅酒味道都唔算太濃👍🏻蒜子漬🤤蒜子既鮮味同醬油的鹹香非常入味,做前菜、送酒一流👍🏻芥末紫蘇章魚🐙呢個係我同老友既至愛,章魚口感爽口彈牙,而芥末完全帶出左章魚既鮮味🤤食完前菜,就點左兩款海鮮👇🏻南非鮑魚:大隻又厚身,而且唔需要用太多花巧去煮,已經食到肉質煙韌爽彈🤤蟶子:兩個字已可以形容,鮮甜👍🏻赤海老板串🦐🦐真係不得了,蝦頭好多膏,蝦身爽甜鮮,麻辣醬可以點唔點,我就選擇唔點😝老友愛食炸物,呢兩款就最岩佢口味👇🏻唐揚南國鳳尾:呢個係炸雞pa
頭盤沙律🍅
清甜帶少少酸酸地蕃茄,真係好開胃😋
切左一片片,口感爽脆,而紅酒味道都唔算太濃👍🏻
蒜子既鮮味同醬油的鹹香非常入味,做前菜、送酒一流👍🏻
南非鮑魚:
兩個字已可以形容,鮮甜👍🏻
唐揚南國鳳尾:
呢個係炸雞pat pat,口感都好特別,完成無騷味,又無油膩感,而且有軟骨,好有咬感😝
炸得好酥脆,而且蝦帶鮮甜味,成隻食晒,連蝦殼都食埋😝
芫荽炒豚肉:
豚肉油脂,令到芫荽更加翠綠及爽甜😋
呢個都係我至愛,打開個蓋,就聞到好香黑松露味,撈埋雜菌超鮮味😋
亦都係我既至愛,好有營養,細細粒有咬感,配上海鮮醬及炸蒜碎非常夾😋
呢個幾得意,軟綿綿當甜品食😋
其實我地飽到上心口😅但老友唔知點解話想食埋個炒飯🤤不過呢個炒飯都幾好食🤤每粒飯好飽滿,又炒得好香口,最緊要仲有好邢惡既鵝肝🤤
終於去到最後勒,見隔離抬點左呢個甜品😍我地兩個胃食妹豁出去,不得不讚師傅整得好靚😍視覺上已好治療,而且每啖梳乎厘都好鬆軟,配上鮮果粒,為呢餐飯劃上好完美句號😝