2022-10-01 75 浏览
應住在這地下鐵路站上蓋屋苑的朋友邀約在這商場内的日本鐵板燒店一聚😚被安排坐在吧枱位,我先來了一杯無酒餐飲,名字頗趣怪叫二黃一猴,是兩款黃色果汁(菠蘿汁,芒果汁)混薑啤,重果香甘甜味,正好伴以同時上桌小食爽口味鲜的蒜子漬😋蕃茄蒜子沙律作前菜,蕃茄清甜醬汁帶微酸,開胃之選😋芥末紫蘇章魚是冷菜,芥末柴蘇兩種香味碰撞得宜,章魚彈牙有嚼感,伴碟青木瓜絲好爽脆😋明太子御好燒是此日我至愛,燒得熱又軟绵绵,入口香滑,明太子味不過濃,原味不用加紫菜及薑絲已甚可口夠味😋😋磯煮鮑魚醃得足味,切成小粒更有咬感,佐酒佳選😋蟶子粒狀上又熱騰騰,味道鮮美,口感好,與鲍魚各有千秋😋赤海老板串大隻海蝦帶殼鐵板燒熟,海鲜咸味足,配微辣醬汁更吊味😋松葉蟹海膽炒飯,材料十足,份量夠,蟹肉鮮甜,海膽溶化在飯底😋子持甘藍伴海鮮醬,子持甘藍軟硬適中,入口爽脆,口味清新😋结尾甜品:日本蛋卷(巨峰提子,青蘋果),甜而不膩,果然嘗到兩種不同水果味😋一頓享受的鐵板燒👏

飲品-二黃一猴, 蒜子漬

蕃茄蒜子沙律作前菜,蕃茄清甜醬汁帶微酸,開胃之選😋

明太子御好燒

磯煮鮑魚醃得足味,切成小粒更有咬感,佐酒佳選😋

磯煮鮑魚

蟶子粒狀上又熱騰騰,味道鮮美,口感好,與鲍魚各有千秋😋

燒帶子

松葉蟹海膽炒飯

子持甘藍伴海鮮醬,子持甘藍軟硬適中,入口爽脆,口味清新😋

子持甘藍伴海鮮醬

日本蛋卷
  • 蒜子漬
  • 飲品-二黃一猴
2022-09-30 307 浏览
🐻:呢間鐵板燒真係好有質素,每樣食物都好好食‼️以上嘅說話係食緊飯時 & 離開餐廳後,熊寶同我已經講左幾次😆我亦都好認同😍🥗「比目魚沙律」眼見平平無奇的沙律,一食好有驚喜❤️比目魚肉質非常嫩滑,鐵板燒過更可以迫出魚油,啲魚油滲左落沙律度,令沙律菜味道更香🥟「橫綱黑豚餃子」夾起身,已經ғᴇᴇʟ到餃子皮好夠薄中間好多肉汁,真係美味餃子「鐵板燒蟶子」「鐵板燒南非鮑魚」呢度嘅燒海鮮火喉控制得好好,保持到鮮嫩彈牙嘅口感而且啲海鮮勁新鮮「赤海老板串」蝦膏甘甜香口蝦肉啖啖肉!肉質爽彈鮮甜旁邊有麻辣醬油,不過我覺得唔駛點醬如果唔係會搶左蝦嘅鮮味‼️「豆芽韭菜花炒砂肝筋」砂肝筋即係雞腎,口感好爽脆「鐵板梳乎厘」好多人都好鍾意食梳乎厘甜品,可以打卡之餘,仲貪佢夠soft夠滑!不過我覺得呢個梳乎厘未算好滑但仍然保持到蓬鬆輕盈,蛋白香好豐富可能煎嘅時間縮短返少少就會令口感滑啲
🐻:呢間鐵板燒真係好有質素,每樣食物都好好食‼️
我亦都好認同😍

🥗「比目魚沙律」
眼見平平無奇的沙律,一食好有驚喜❤️
比目魚肉質非常嫩滑,
鐵板燒過更可以迫出魚油,啲魚油滲左落沙律度,
令沙律菜味道更香

🥟「橫綱黑豚餃子」
夾起身,已經ғᴇᴇʟ到餃子皮好夠薄

中間好多肉汁,真係美味餃子

「鐵板燒蟶子」

「鐵板燒南非鮑魚」
呢度嘅燒海鮮火喉控制得好好,
保持到鮮嫩彈牙嘅口感

而且啲海鮮勁新鮮
「赤海老板串」
蝦膏甘甜香口
蝦肉啖啖肉!
肉質爽彈鮮甜

旁邊有麻辣醬油,不過我覺得唔駛點醬

如果唔係會搶左蝦嘅鮮味‼️

「豆芽韭菜花炒砂肝筋」
砂肝筋即係雞腎,口感好爽脆

「鐵板梳乎厘」
好多人都好鍾意食梳乎厘甜品
可以打卡之餘,仲貪佢夠soft夠滑!
不過我覺得呢個梳乎厘未算好滑

但仍然保持到蓬鬆輕盈,蛋白香好豐富

可能煎嘅時間縮短返少少就會令口感滑啲
2022-09-28
  • 鐵板燒南非鮑魚
  • 鐵板燒蟶子
  • A5和牛坑腩炒飯
  • 比目魚沙律
  • 橫綱黑豚餃子
難得今日放平日 同老婆去海之戀商場行街 吹下海風 上到三樓見到有間日式鐵板餐廳午市有套餐 價錢都幾抵食👍👍套餐已包沙律 炒飯 湯和漬物老婆最鍾意食牛舌 我哋叫咗 厚燒牛舌 安格斯牛扒 沙律好新鮮非常爽脆 而個sauce都好得 前菜都好好食先來厚燒牛舌 真係件件都非常厚身 非常juicy 面頭煎得香脆 而且份量都唔少 老婆食得好滿足安格斯牛扒 質素非常之高 上枱已經香味四溢師傅烹調得剛剛好 中心粉紅色 牛味香濃越食越覺得好食 越食越肚餓 之後我哋額外再加咗嘢食🤣🤣明太子奄列 明太子裝得滿滿的 口感非常好 我最鍾意 加一點蔥花喺面頭點綴赤海老板串 這個是店員推介我們的 必試 因為唔係成日有 他非常大隻 煎完香噴噴自己喺屋企做唔到這個效果 蝦膏好多好香鐵板帆立貝 鐵板燒羊架 今次我哋揀咗坐喺bar檯 可以睇住師傅一路燒 等緊嘅時候見到已經好想食 燒完一刻師傅立即放喺你面前即刻食的確係唔錯 帆立貝外面已經煎香內裏仍然是軟的 羊架一樣是處理得剛剛好調味亦十分出色💖💖冰雜果燒酌 唔使返工 飲少少酒放鬆一下這個真是值得一讚 將新鮮水果結冰加上燒酌 令味道保留唔會溝淡飲嘅時候篤下啲雜果 整杯充滿果香

午市有套餐 價錢都幾抵食👍👍

調味亦十分出色💖💖

冰雜果燒酌 唔使返工 飲少少酒放鬆一下

飲嘅時候篤下啲雜果 整杯充滿果香

午餐
一直收到好多朋友建議我快啲去食🥰終於搵到機會去一試Hungry Monkey 🐵餐廳裏面嘅裝修有啲接近酒吧🥰食完飯之後飲酒聊天都好啱✅價錢方面,我覺得就中價😊不過勝在你可以望到師傅幫你新鮮整即叫即整🤩蕃茄蒜子沙律 非常開胃😆仲有日式沙律醬汁喺裏面 ✅厚燒牛舌 💚好新鮮,個牛舌係極級推薦,應該係用咗牛舌心去整出嚟勁爽口 ✅泡菜炒豬肉份量較少,但係口感豐富 泡菜味辣辣地可以釣到味出黎🥰都是開胃菜之一。🥰
一直收到好多朋友建議我快啲去食🥰
終於搵到機會去一試
Hungry Monkey 🐵

餐廳裏面嘅裝修有啲接近酒吧🥰
食完飯之後飲酒聊天都好啱✅

價錢方面,我覺得就中價😊
不過勝在你可以望到師傅幫你新鮮整

個牛舌係極級推薦,
應該係用咗牛舌心去整出嚟
勁爽口 ✅

泡菜炒豬肉
份量較少,但係口感豐富
泡菜味辣辣地可以釣到味出黎🥰
都是開胃菜之一。🥰
2022-09-27 56 浏览
餐廳氣氛適合朋友聚會,飲酒食串燒,仲有beer pong 玩添😆🍅 頭盤沙律係甜甜既蕃茄蒜子沙律,平時唔中意食蕃茄既我,今次都覺得好甜好味。🦑 螢光魷魚刺身口感,鮮味十足,正。🐚 辣酒凍風螺辣度適中,開胃。🐙 北海道魷魚柳炒得軟硬適中,連蒜炒好惹味。⚪️ 日本原隻帆立貝燒得剛剛好,都係有炸蒜粒,好惹味。🐄 厚燒牛舌好厚身,外脆內軟。🐓 唐揚南國鳳尾脆得黎肉身好林。🍡 白鱔煎得脆,鱔肉厚身。🦀 松葉蟹肉海膽炒飯用料十足,粒粒分明,調味適中。🍍 菠蘿 / 🍎蘋果雪芭原個迷你菠蘿同蘋果拎出黎,賣相可愛,雪芭既水果味道好突出,食極都有😆❤️ 心up賣相可愛既飲品,有大大個心型冰,打卡一流。👦🏻 17碎半中意清新味道既朋友可以揀呢杯,佢有蘋果汁、柚子、薑啤,荔枝puree 同檸檬汁,醒神!

🍅 頭盤沙律

🦑 螢光魷魚
刺身口感,鮮味十足,正。

🐚 辣酒凍風螺
辣度適中,開胃。

🐙 北海道魷魚柳
炒得軟硬適中,連蒜炒好惹味。

⚪️ 日本原隻帆立貝
燒得剛剛好,都係有炸蒜粒,好惹味。

🐄 厚燒牛舌
好厚身,外脆內軟。

🐓 唐揚南國鳳尾
脆得黎肉身好林。

🍡 白鱔
煎得脆,鱔肉厚身。

🦀 松葉蟹肉海膽炒飯
用料十足,粒粒分明,調味適中。

🍍 菠蘿 / 🍎蘋果雪芭

❤️ 心up
賣相可愛既飲品,有大大個心型冰,打卡一流。

👦🏻 17碎半
2022-09-26 54 浏览
原來Hungry Monkey 晌荃灣開咗新店鍾意哩度的鐵板海鮮料理🦐🦪燒得夠香口而且新店空間感大d 、舒服d岩哂同朋友嚟食嘢傾偈!🔸頭盤沙律($28)去皮凍番茄好清爽,蒜味柚子醋好開胃,好食。🔸螢光魷魚($58)我至愛!有咸鮮味、又唔會過咸,口感爽彈。🔸辣酒東風螺($88)辣度適中,好入味、食到酒香,螺肉大粒彈牙,份量十足!🔸白鱔($178)外皮超脆,入面肉質綿密,雙重口感好正!香口惹味,好食。🔸唐揚南國鳳尾($78)原來係雞pat pat,每一粒都好肥美多肉,炸到外脆內軟。如果唔怕食雞pat pat嘅朋友,值得一試!🔸北海道魷魚柳($78)魷魚柳大條彈牙,充滿蒜、酒、胡椒、洋蔥嘅香味,好香好惹味!紫洋蔥都好甜,好食。🔸目本原隻活帆立貝($138)燒至微微焦香,又有牛油味,新鮮帆立貝自帶甜,簡單調味已經好好食。🔸鐵板帆立貝($98)外層煎脆,配埋炸蒜,好香口!🔸厚燒牛舌($128)大大粒、超厚身,好彈牙,口感十足!🔸松葉蟹肉海膽炒飯($188)加咗松葉蟹肉、海膽,鮮味十足,炒飯粒粒分明,好清爽。🔸菠蘿雪葩($78)🔸蘋果雪葩($58)用咗新鮮水果嚟做,果味天然又突出,份量又多,好正!
原來Hungry Monkey 晌荃灣開咗新店
鍾意哩度的鐵板海鮮料理🦐🦪
燒得夠香口
而且新店空間感大d 、舒服d
岩哂同朋友嚟食嘢傾偈!

🔸頭盤沙律($28)
去皮凍番茄好清爽,蒜味柚子醋好開胃,好食。

🔸螢光魷魚($58)
我至愛!有咸鮮味、又唔會過咸,口感爽彈。

🔸辣酒東風螺($88)
辣度適中,好入味、食到酒香,螺肉大粒彈牙,份量十足!

🔸白鱔($178)
外皮超脆,入面肉質綿密,雙重口感好正!香口惹味,好食。

🔸唐揚南國鳳尾($78)

🔸北海道魷魚柳($78)

🔸目本原隻活帆立貝($138)

🔸鐵板帆立貝($98)
外層煎脆,配埋炸蒜,好香口!

🔸厚燒牛舌($128)
大大粒、超厚身,好彈牙,口感十足!

🔸松葉蟹肉海膽炒飯($188)
加咗松葉蟹肉、海膽,鮮味十足,炒飯粒粒分明,好清爽。

🔸菠蘿雪葩($78)
🔸蘋果雪葩($58)
用咗新鮮水果嚟做,果味天然又突出,份量又多,好正!

🔸心UP($68)
雜莓味mocktail ,酸酸甜甜,唔會似藥水味。心心外型超吸睛。

🔸17碎半($78)
蘋果、柚子、薑啤、荔枝、檸檬汁,係清新嘅組合,酸甜清爽。
2022-09-25 41 浏览
Happy Thursday 要去relax下了,今日女神發板帶我去了這間酒吧式鐵板燒餐廳🤭先食了前菜(冷盤蕃茄)鮮甜開胃😍 點了杯酒(巨乳黑莓)提子味突出帶有少少酒👍🏻(香煎明太子)外層煎至金黃,咬下內裡有粒粒感😋 略帶咸但配上蒜片,令更香口🥰(厚燒牛舌)爽口牛舌,而且野味🤭(日本原隻活帆立貝)大隻!細心地切開細細粒🥰而且有蒜香味(羊架)好肥美,一d都冇so味😍而且烤至香口,值得一試(A5和牛坑腩炒飯)由於我太大食🤭 點了炒飯,用上日本珍珠米配上和牛粒,啖啖都好味😋(唐揚甘蝦)烤至鬆脆,可全隻食有肉架👍🏻(日本小甜薯)細細粒,又好甜,送酒一流😋(南非鮑魚)煙韌度適中,而且易咬口,好正呀🥰(菠蘿&蘋果雪葩)最尾的甜品,不可缺少🤭因為食完燒既食材,食返d冰涼野,爽呀😍 內有生果粒粒,而且夠細膩🥰🍻三五知己值得去的地方

(厚燒牛舌)爽口牛舌,而且野味🤭
(日本原隻活帆立貝)大隻!細心地切開細細粒🥰而且有蒜香味
(羊架)好肥美,一d都冇so味😍而且烤至香口,值得一試
(唐揚甘蝦)烤至鬆脆,可全隻食有肉架👍🏻
(日本小甜薯)細細粒,又好甜,送酒一流😋
(南非鮑魚)煙韌度適中,而且易咬口,好正呀🥰

🍻三五知己值得去的地方

2022-09-23 35 浏览
一天辛勤,當然要搵好野食,今晚食日式鐵板燒,這間給我的感覺好似去左夜場👨🏼‍🎤🧑‍🎤 有酒飲又有小食(有水準)😍「頭盤-蕃茄」是開胃小食☺️ 新鮮!味道酸甜👍🏻「辣酒凍風螺」微辣感!一粒粒拆出來😌「煎明太子」好少食到原條煎,味道略咸但好野味,送酒一流👍🏻「日本小甜薯」最喜愛了🤭可愛小甜薯一口口軟心☺️「唐揚甘蝦」好特別! 可以成隻連殼食,軟殼蝦身外層薄脆🥰「赤海老板串」「日本原隻活帆立貝」一件都足夠2人份量,鐵板煮出香口,好吸引呀😍「蟶子」好新鮮!而且大條可分割多件,送酒也是佳品🤭「羊架(2件)」燒至剛好👍🏻沒有蘇味😋 肉質鮮嫩「厚燒牛舌」係厚切呀😍 超正! 咬下是爽口👍🏻👍🏻「A5和牛坑腩炒飯」絕對唔止小食,仲炒埋飯,以日本珍珠米炒成🥰 正!「南非鮑魚」這個鮑魚無得頂🤭 易咬口,細心的分件了🥰「悠久之梅天」點少得叫杯酒,這杯梅酒甜甜的,合我心意😌「巨乳黑莓」這杯果味濃的cocktail,內有黑莓😊「菠蘿雪葩&蘋果雪葩」這個甜品是用原隻生果做成,雪葩香滑而且有真果肉😋備註:🔺場內氣氛像酒吧,relax 🍻🔺食小吃,傾訴好地方🕺🏽💃🏼

「頭盤-蕃茄」是開胃小食☺️ 新鮮!味道酸甜👍🏻
「辣酒凍風螺」微辣感!一粒粒拆出來😌
「煎明太子」好少食到原條煎,味道略咸但好野味,送酒一流👍🏻
「日本小甜薯」最喜愛了🤭可愛小甜薯一口口軟心☺️
「唐揚甘蝦」好特別! 可以成隻連殼食,軟殼蝦身外層薄脆🥰
「赤海老板串」
「蟶子」好新鮮!而且大條可分割多件,送酒也是佳品🤭
「羊架(2件)」燒至剛好👍🏻沒有蘇味😋 肉質鮮嫩
「厚燒牛舌」係厚切呀😍 超正! 咬下是爽口👍🏻👍🏻
「南非鮑魚」這個鮑魚無得頂🤭 易咬口,細心的分件了🥰
「悠久之梅天」點少得叫杯酒,這杯梅酒甜甜的,合我心意😌
「巨乳黑莓」這杯果味濃的cocktail,內有黑莓😊

備註:
🔺場內氣氛像酒吧,relax 🍻
🔺食小吃,傾訴好地方🕺🏽💃🏼

2022-09-21 45 浏览
蒜子漬很特別的開胃前菜。比目魚沙律從未食過比目魚沙律,比目魚煎得好香,熟度剛好,魚肉很嫩滑。赤海老板串很大隻海老,蝦肉香甜。芝士蛋奄列滿滿的芝士,但一點也不膩。燒酒煮蜆用膠袋包好放上碟,很有神秘感。蜆肉鮮甜爽口。蟶子煎得很香,蟶子很爽口。帆立貝口感好出色,表面燒得很香,內裡很軟。磯燒鮑魚熟度剛好,口感軟硬適中,和醬汁很配。A5和牛坑腩炒飯炒到好乾身,好香,有鑊氣。橫綱黑豚餃子餃子餡料飽滿多汁,表面煎到金黃香脆。椰子雪葩很重的椰子香味,值得一試。
蒜子漬
很特別的開胃前菜。

比目魚沙律
從未食過比目魚沙律,比目魚煎得好香,熟度剛好,魚肉很嫩滑。

赤海老板串
很大隻海老,蝦肉香甜。

芝士蛋奄列
滿滿的芝士,但一點也不膩。

燒酒煮蜆
用膠袋包好放上碟,很有神秘感。蜆肉鮮甜爽口。

蟶子
煎得很香,蟶子很爽口。

帆立貝
口感好出色,表面燒得很香,內裡很軟。

磯燒鮑魚
熟度剛好,口感軟硬適中,和醬汁很配。

A5和牛坑腩炒飯
炒到好乾身,好香,有鑊氣。

橫綱黑豚餃子
餃子餡料飽滿多汁,表面煎到金黃香脆。

椰子雪葩
很重的椰子香味,值得一試。
2022-09-21 113 浏览
一入嚟環境已經好chill, 餐廳主打日式menu但有別於傳統和風裝修,背景音樂加埋霓虹燈裝潢,感覺型格嚟到嘅時候坐到吧枱位, 觀賞到師傅喺你面前烹調鐵板燒既技藝😍menu款式好多,有御好燒、送酒小菜、冷盤、肉類、飯麵主食、甜品Drink menu既名好得意🤣我揀左杯‘心UP',入面有蜜糖、綠茶、薄荷、檸檬汁等,比較啱我口味少少甜唔會太酸👍🏻頭盤先嚟個蒜子漬呢個非常有驚喜,用左比木魚同埋醬汁蓋過蒜既本身太重既口味,識落口感偏爽口比目魚沙律🥗第一次試比目魚配沙律,先將比目魚燒過更加帶出魚既香味,配埋沙律清新感覺先開一開胃橫綱黑豚餃子🥟外表餃子皮脆口薄身,餃子餡料好豐富肉汁,食既時候要小心入面熱辣辣既湯汁芝士蛋奄列🧀超邪惡既一道小食🤤入面包住滿滿的芝士加埋煎香既奄列赤海老板串好大隻既赤海老,蝦肉爽口彈牙日本原隻活帆立貝呢個係今晚其中一樣重頭戲😋大大粒帆立貝仲要係非常新鮮,師傅係你面前即場烹調,燒完面頭少少脆邊,做到外脆內軟燒蟶子用料新鮮整出嚟自然非常好食👍🏻👍🏻蟶子煮得剛剛好,保持到爽口同埋鮮甜味道南非鮑魚呢個好推薦!鮑魚邊燒得好香,熟度啱啱好,彈牙得嚟唔會韌燒酒煮蜆上菜嘅時候冇諗過份量咁

心UP
芝士蛋奄列🧀
超邪惡既一道小食🤤入面包住滿滿的芝士加埋煎香既奄列
芝士蛋奄列
赤海老板串
好大隻既赤海老,蝦肉爽口彈牙
南非鮑魚
呢個好推薦!鮑魚邊燒得好香,熟度啱啱好,彈牙得嚟唔會韌
燒酒煮蜆
上菜嘅時候冇諗過份量咁多🤣一份已經超多蜆,燒酒加埋海帶湯,配海鮮啱啱好中和同埋襯托出鮮味
A5和牛坑腩炒飯
非常中意佢做到每粒飯都被蛋同埋醬汁包住,粒粒分明,師傅喺你面前炒,食落非常有鑊氣夠乾身👍🏻
加埋配菜蒜頭、三色椒、菜、香蔥,再配埋主角A5和牛牛坑,口感同埋味道都非常豐富😋
A5和牛坑腩
鐵板師傅將A5和牛坑腩煎得香脆,中間保留剛剛好既熟度keep返坑腩腍既肉質同埋牛油脂感
建議先試一片原味,試出A5級和牛既既牛脂香味,在點一下燒牛醬汁,無論邊個食法都非常出色
A5和牛坑腩
17碎半
蘋果雪葩
2022-09-19
心UP
17碎半
蘋果雪葩
2022-09-20 74 浏览
天氣咁熱 放假都只會行大商場😌遠離太陽伯伯 😝😝今日近近哋行海之戀,非常方便!西鐵上蓋 飲飲食食shopping行街一應俱全 👍👍畀這家 日式鐵板燒店吸引咗 Hungry Monkey lunch性價比很高,而且選擇仲好多添🤭🤭裝修時尚,又有不少日式風格 ,可以坐巴臺睇住師傅 純熟嘅手勢 又好食又好睇🤗🤗跟歺有麵豉湯和沙律 等食期間可以開胃口先 🥳🥳飲品揀咗巨乳黑莓冰什果燒著 兩杯酒味唔算太濃好清新適合夏天飲🥰🥰老公最愛牛牛牛🤣🤣安格斯牛扒 份量超多呢 算係有驚喜牛味濃郁,厚度適中!火候得剛剛好 還有少許粉紅 😬😬大量 蔥和蒜粒 仲有自家製醬汁三者一齊 更加惹味😋😋揀咗厚燒牛舌餐 同樣分量非常有驚喜 應該有一吋厚吧😍😍七大粒真係自己處理唔到 咁正!容易咬開而且牛哇保持得非常好意猶未盡,早餐未食再嚟 明太子 奄列👍好飽滿 筷子一夾 明太子已經多到流曬出嚟 本身明太子鹹鹹地 加上蛋一齊食 鹹味就非常適中、口感嫩滑 juicy!🤩🤩揀咗海鮮鐵板帆立貝 超級大粒 依然彈牙新鮮! 不用任何配料 食佢個原味係最正嘅🥳🥳赤海老板串 廚師推介!超級大隻 筷子般長度 蝦肉爽脆 仲爆曬高添 羊架正常發揮
天氣咁熱 放假都只會行大商場😌遠離太陽伯伯 😝😝
lunch性價比很高,而且選擇仲好多添🤭🤭

跟歺有麵豉湯和沙律 等食期間可以開胃口先 🥳🥳

飲品揀咗
巨乳黑莓冰
什果燒著
兩杯酒味唔算太濃好清新適合夏天飲🥰🥰
巨乳黑莓   冰雜果燒酌

老公最愛牛牛牛🤣🤣
安格斯牛扒 份量超多呢 算係有驚喜
牛味濃郁,厚度適中!火候得剛剛好 還有少許粉紅 😬😬
安格斯牛扒

好飽滿 筷子一夾 明太子已經多到流曬出嚟

鐵板帆立貝

羊架正常發揮 依然火侯拿捏得很好👍
羊架

食完即刻bookmark咗呢間餐廳 海之戀嚟講算是食過最好嘅😌😌
午餐
巨乳黑莓   冰雜果燒酌
安格斯牛扒
厚燒牛舌
明太子奄烈
鐵板帆立貝
羊架
2022-09-19 46 浏览
呢個厚切牛舌lunch set piggy 食第二次,荃灣舖比係中環鋪闊落啲,坐得更加舒服,海膽魚餅有驚喜,估唔到咁多海膽😋😋😋5個💛為滿分食物💛💛💛💛💜 環境💛💛💛💛💛服務💛💛💛💛💛 打咭指數💛💛💛💜💜回頭指數💛💛💛💛💜

5個💛為滿分
食物💛💛💛💛💜
環境💛💛💛💛💛
服務💛💛💛💛💛
打咭指數💛💛💛💜💜
回頭指數💛💛💛💛💜
1K
2022-09-17 35 浏览
放工最喜歡就係四圍去搵食,今晚同朋友去了這間超正嘅餐廳,本身行完街日本超市入埋貨,一袋二袋,當然要盡快入去搵食,餐牌內有不同食物選擇之外,頭頂還有餐廳推介,望了一陣就點了芥末紫蘇章魚,章魚軟熟入味之餘還加上帶點芥末味道,入口帶點刺激,十分欣賞!這個是見到旁邊有一點了,賣相成分禮物包包住了用清酒煮蜆,廚師在鐵板上燒煮,一ok 就上枱,一袋禮物似的,食之前要將包住嘅絲帶除下,蜆肉鮮甜彈牙之餘還有陣陣清酒味道,入口肉質鮮味彈牙,還有陣陣酒香!今晚主角就係猩猩推介嘅澳洲龍蝦,見住廚師從個魚缸抽出一隻活生生嘅龍蝦開邊,再放在鐵板上煎,龍蝦肉上還加埋海膽醬,首先夠晒大隻,真係啖啖肉,入口十分鮮味彈牙,還有香濃嘅海膽醬味道,真係十分好味!加埋A5和牛坑腩炒飯,就真係十分滿足,本身個炒飯都係師傅在鐵板上炒,加埋用上A5和牛坑腩去炒,飯身超香,入口亦十分彈牙煙靭,配埋軟林牛坑腩入口,今晚嘅選擇絕對正確!而飲品就點了Double Mui,個名夠吸引,巨乳黑莓入口冰凍涼快,還有巨風提子味道,所以十分醒神!
頭頂還有餐廳推介,

Teppanyaki荃灣海之戀 hungrymonkey 主打新派日式鐵板燒~朋友之前食過銅鑼灣店都已經提及過幾高質,海之戀甘近終於可以一試!我地分別點了前菜、炸物、龍蝦、主食同 #雞尾酒 試下~~2黃1猴 (無酒精)芒果、菠蘿、薑啤,菠蘿味最突出,好岩夏日天氣飛田血腥馬嬲 (有酒)蕃茄、黑椒、西芹基本有Vodka 底味都幾重,更加入呢度先會有嘅sake~~比目魚沙律比目魚燒過有魚油香氣,即食菜沙律都好滋味芥末紫蘇章魚章魚份量好多,味道酸甜海鮮類:辣酒東風螺 凍食辣酒東風螺真係第一次磯煮鮑魚 已切好一片片,鮑魚內臟都有處理,幾入味螢光魷魚8條整齊排列好,鮮味十足龍蝦日式燒活龍蝦通常都追求食材原味,用番龍蝦膏煮番個醬淋上去,肉質爽甜更鮮味炸物類:忌廉薯餅唐揚雞翼炸雞心 呢道好特別,平時比較少食內臟類都覺得不錯蟹肉海膽炒飯 足料炒飯粒粒分明!
Teppanyaki
荃灣海之戀 hungrymonkey
主打新派日式鐵板燒~

我地分別點了前菜、炸物、龍蝦、主食同 #雞尾酒 試下~~
2黃1猴 (無酒精)
芒果、菠蘿、薑啤,菠蘿味最突出,好岩夏日天氣
飛田血腥馬嬲 (有酒)
蕃茄、黑椒、西芹基本有
Vodka 底味都幾重,更加入呢度先會有嘅sake~~
比目魚沙律
比目魚燒過有魚油香氣,即食菜沙律都好滋味
芥末紫蘇章魚
章魚份量好多,味道酸甜

海鮮類:
辣酒東風螺
凍食辣酒東風螺真係第一次
磯煮鮑魚
已切好一片片,鮑魚內臟都有處理,幾入味
螢光魷魚
8條整齊排列好,鮮味十足
龍蝦

炸物類:
忌廉薯餅
唐揚雞翼
炸雞心 呢道好特別,平時比較少食內臟類都覺得不錯
蟹肉海膽炒飯
足料炒飯粒粒分明!
2022-08-30
2022-09-13 128 浏览
荃灣海之戀商場開左好多餐廳3樓開左無耐 hungrymonkey 主打teppanyaki 餐廳~遠望已經幾有新派日本居酒屋feel坐吧台望住師傅料理食物都幾正!特調飲品都多款~飛田血腥馬嬲 $98Bloody Mary, 微咸嘅辛感更為呢餐海鮮盛宴牽起序幕2黃1猴Mocktail,清新菠蘿主調嘅薑啤汽水磯煮鮑魚 $98鮑魚鮮甜爽彈龍蝦 $588大隻新鮮嘅龍蝦肉厚紮實,食落鮮甜!仲有玫瑰花瓣作裝飾螢光魷魚 $58 鮮味十足、佐酒一流辣酒凍風螺$88螺肉凍食幾清爽,唔會感覺成口油!忌廉蟹肉薯餅 $48吉列炸皮夠薄,薯蓉Creamy口感順滑~唐揚雞翼 2隻$38 即芝麻雞翼,炸得香脆熱辣,必點佐酒小食!芥末紫蘇章魚$68酸酸甜甜,另類前菜沙律比目魚沙律 $78 比目魚火炙過滲出魚油,連沙律菜都有魚油香酥炸雞心 $68 好香口,平時食開雞軟骨都可以試下,一碟有12粒~松葉蟹肉海膽炒飯 $188炒飯炒得夠乾身,每啖都有松葉蟹肉同海膽,非常完滿!
遠望已經幾有新派日本居酒屋feel
坐吧台望住師傅料理食物都幾正!
特調飲品都多款~
飛田血腥馬嬲
2黃1猴
Mocktail,清新菠蘿主調嘅薑啤汽水
鮑魚鮮甜爽彈
龍蝦 $588
大隻新鮮嘅龍蝦肉厚紮實,食落鮮甜!
仲有玫瑰花瓣作裝飾
螢光魷魚
鮮味十足、佐酒一流
辣酒凍風螺
螺肉凍食幾清爽,唔會感覺成口油!
忌廉蟹肉薯餅
吉列炸皮夠薄,薯蓉Creamy口感順滑~
唐揚雞翼 2隻
即芝麻雞翼,炸得香脆熱辣,必點佐酒小食!
芥末紫蘇章魚
酸酸甜甜,另類前菜沙律
比目魚沙律
比目魚火炙過滲出魚油,連沙律菜都有魚油香
炸雞
好香口,平時食開雞軟骨都可以試下,一碟有12粒~
松葉蟹肉海膽炒飯
炒飯炒得夠乾身,每啖都有松葉蟹肉同海膽,非常完滿!
2022-08-30