2014-10-26 914 浏览
係yahoo到團購,用$50買左$100現金卷,覺得抵,所以嚟試下。一講分子雪糕,就難免會同lab made比較下。ice pop環境一定好過lab made,至少有位坐同埋有插蘇可以叉電。食物的種類都比較多。但係lab made嘅分子雪糕除左比較吸引之外,都比較好食,例如奶醬多雪糕,裏面會有啲多士係度,增加口感。雖然呢間唔差,但如果同樣$4x一杯雪糕,下次我都係會選擇lab made。
一講分子雪糕,就難免會同lab made比較下。

食物的種類都比較多。

$40 (其他)
用餐优惠
團購
不在香港的日子,習慣了每日一杯冰 /雪糕!!(想起都覺得好魔鬼!!)無辦法,真係覺得好熱嘛!!!知道有新的雪糕店開張,而且食友的評語都不差,前兩日在附近收工,快快腳行去試試~Kawai 一心來試新的蘋果奇異果分子雪糕,去到望望個menu!!!! 無??!!賣光了!!! 點解咁o架?! (淚奔)當日,美美的老闆娘都在店內,一直在忙打點限量版呢家野=緣份!唯有講句無緣打圓場吧!!最後在四款中,選了椰汁紫米露 ~~黑色小紙杯入面盛著兩小球淺紫色雪糕,上面可以見到有少量的紫米,手機食了幾口,就發現有少少溶,立即放下電話開飯先....食落有好濃的椰汁味,間中會吃到小粒的紫米(碎),味道基本上同傳統的紫米露相差不大,食完大杯之後,感覺是偏甜~食完兩小球,感覺依然好空虛,所以我又叫其他味道試下~海鹽豆腐好像評價也不錯,就叫你來平衡一下之前的甜味吧!!海鹽豆腐味 (右) 真的好好吃喔!大愛!海鹽襯托了豆腐淡淡的清香,整體不會過甜,味道平衡得剛剛好!上面的紅豆也是大大顆QQ的,加黑芝麻香味,味道好豐富~焦糖粟米味 (左) 亦都不錯!!!每啖都有濃濃的粟米味道,放在雪糕上面的"脆脆"爆谷好似米老鼠那兩隻耳
不在香港的日子,習慣了每日一杯冰 /雪糕!!
(想起都覺得好魔鬼!!)無辦法,真係覺得好熱嘛!!!
知道有新的雪糕店開張,而且食友的評語都不差,
前兩日在附近收工,快快腳行去試試~

Kawai 一心來試新的蘋果奇異果分子雪糕,
當日,美美的老闆娘都在店內,一直在忙打點
限量版呢家野=緣份!唯有講句無緣打圓場吧!!
最後在四款中,選了椰汁紫米露 ~~
手機食了幾口,就發現有少少溶,立即放下電話開飯先....
食落有好濃的椰汁味,間中會吃到小粒的紫米(碎),
食完兩小球,感覺依然好空虛,所以我又叫其他味道試下~
海鹽豆腐好像評價也不錯,就叫你來平衡一下之前的甜味吧!!
椰汁西米露 分子雪糕
海鹽豆腐味 (右) 真的好好吃喔!大愛!
海鹽襯托了豆腐淡淡的清香,整體不會過甜,味道平衡得剛剛好!
上面的紅豆也是大大顆QQ的,加黑芝麻香味,味道好豐富~
焦糖粟米味 (左) 亦都不錯!!!
每啖都有濃濃的粟米味道,
放在雪糕上面的"脆脆"爆谷好似米老鼠那兩隻耳仔!可愛!
焦糖汁可以再多返少少,整體甜度剛剛好....
焦糖粟米(左), 海鹽豆腐 (右)
店裡除了咖啡外,每天也有多達六款的手造蛋糕,
都是出自曾在法國藍帶學廚的老闆娘,亦是限量發售的喔!
先試了海鹽焦糖撻 Sea Salt Toffee Tart ($32)
焦糖+海鹽,一咸一甜會點? 先入口是上層的黑朱古力(味苦)
撻中間部分,夾了大量加了海鹽的焦糖,
Kawai 覺得是稍為膩了一點吧,所以只吃了半個而已,而且撻皮不太好吃
海鹽焦糖撻
宇治綠茶蛋糕 Uji Matcha Cake ($34)
綠茶同紅豆是絕配,喜歡綠茶Cream打得輕盈,紅豆大大粒不會過甜過溶爛,
蛋糕餅身充滿空氣感,吃後不膩又可以滿足第二個胃!不錯
字治綠茶蛋糕
日本柚子蛋糕 Yuzu Cheese Cake ($34)
柚子味不濃,芝士味就好濃,可惜Kawai不是芝士迷,所以有點吃不消,
如果你是芝士迷的話,我會很推介給你喔!
日本柚子蛋糕
香芒天使 Show White ($32)
簡單一點來說,它就是台灣常見的甜品雪莓娘 (我好喜歡吃喔)
薄薄的白色外皮比台灣雪莓娘更煙韌,入面放滿了打得幼滑的 Cream 及 新鮮芒果肉,
芒果肉清甜,出手重,吃得很滿足!
香芒天使
一心想試 限定版 奇異果味雪糕 及 檸檬蛋糕, 分別賣光了及轉了menu 而緣慳一面,
看來,我要找一日早早過去拜會一下~~再碰碰運氣好了!
题外话/补充资料: 提提大家,分子雪糕比一般雪糕更快溶的,想手機相機先吃的話,逐杯買會比較好!! 另外,店子桌子附近會有叉電的插頭,方便3C用品來過快速叉電哦!
2014-10-16
焦糖粟米(左), 海鹽豆腐 (右)
字治綠茶蛋糕
香芒天使
  • 焦糖粟米(左) 海鹽豆腐 (右)
2014-10-20 5136 浏览
科技日新月異,人的想法也比從前的新奇,飲食方面,亦不斷的發展,而分子當然是大熱吧。想吃分子,最方便就是去吃分子雪糕吧。最近,銅鑼灣開了一間分子雪糕店,名為IcePop。這裡不只有分子雪糕,還有蛋糕和咖啡,這樣多選擇,沒那樣悶呢。店內裝潢主要以玻璃為主,感覺特別的光猛。其實全店最大的賣點是老闆娘呢,美貌智慧並重,很吸引吧。雪糕的味道每兩星期便會轉。雖說這張玻璃枱拍照時有點不便,但因為是玻璃鋼而,那倒影很美。這天品嚐了數款雪糕,海鹽豆腐(前),伯爵珍珠奶茶;兩者都很美味,海鹽豆腐充滿了豆腐香,鹹度亦適中;而伯爵珍珠奶茶的茶味十分濃郁;這雪糕的texture也不錯,頗滑的,奶度不高,感覺沒那樣的肥。Affagato這裡的咖啡是不錯的,這espresso,啡味濃郁,厚厚的crema,倒進那雪糕中,很棒吧。香芒天使軟綿綿的外層,當中有很多cream,很軟很香很creamy,而芒果很甜香,不錯。芝士蛋糕這裡的蛋糕是由老闆娘親手造的,她是從藍帶出來的,造出來的蛋糕十分美味,這芝士味十分濃郁,很軟很香,一件只需三十多元,超划算!!另一次還試了一款檸檬蛋糕,同樣都很美味。對我來說,分子雪糕固然不錯,但I

店內裝潢主要以玻璃為主,感覺特別的光猛。
其實全店最大的賣點是老闆娘呢,美貌智慧並重,很吸引吧。
雪糕的味道每兩星期便會轉。

芝士蛋糕

對我來說,分子雪糕固然不錯,但Ice Pop的蛋糕和咖啡同樣都不可錯過的!

美味指數: 3.7/5

餐廳: ICE POP 分子雪糕專門店 ICE POP Nitrogen Ice-cream

地址: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下B舖請支持一下小妹,給我一個like

2014-10-20 2508 浏览
向來喜歡逛銅鑼灣的我,已經有一段時間沒有出行,趁今天難得放一天補假,決定獨個兒勇闖銅鑼灣,隨心的周圍逛逛。從家裡出發,隨便上了一架途經銅鑼灣的小巴,在邊寧頓街下車後,原來是想到希慎吃東西的,下車後看到一間新開的雪糕店,透過門口的大玻璃已經看到製作分子雪糕的器材及製作中釋放出的白煙。似乎分子製作已經成爲一個潮流,自從在其他兩家分子雪糕店吃過不同的味道後,我對分子雪糕有種莫名的好感,走進店裡,今天的味道有4款,分別是"海鹽豆腐、焦糖粟米、脆脆曲奇及椰汁紫米露",店員即時對我説脆脆曲奇已售罄,並推介説椰汁紫米露是今期的新口味,當下就決定試試。店內放置了幾組甚形格的高枱椅,我坐到其中一組,店員熱誠地説,待雪糕弄好後,他們會呼叫收據上號碼,不消一會,店員細心的把我的雪糕送上。小紙杯裡盛著2小球淡紫色的雪糕,滿佈著點點的紫米,雪糕雖然剛弄好,但texture不算很結實,有濃濃的椰汁香味,跟椰汁紫米露的味道很近似,冰涼柔滑,吃著還感受到粒粒紫米,不錯。只是2小球的份量不多,有點意猶未盡。這裡除了主打分子雪糕外,同時提供自家製作的幾款蛋糕及多款咖啡飲品,蛋糕的款式每天不同,我站在餅櫃前看了一會,美女店

椰汁紫米露-分子雪糕
這裡除了主打分子雪糕外,同時提供自家製作的幾款蛋糕及多款咖啡飲品,蛋糕的款式每天不同,我站在餅櫃前看了一會,美女店主推介説海鹽焦米唐撻是今天剛推出的新口味,但向來大愛芒果的我,最後還是選了“芒果天使”呢
付款時店員又再推介他們的優惠,凡選購蛋蛋,加15元可包任何咖啡一杯,看了看咖啡的選擇蠻多的,最後點了個Ice Pop Signature Coffee(精選咖啡)。咖啡味道不算太濃香,但味蕾間透著一股輕輕的酸味,咖啡師說這是咖啡豆的特色,個人還是喜歡較香醇的咖啡,品嚐過才有比較嘛
Ice Pop Signature Coffee (特選咖啡)
芒果天使蛋糕外形像極一個加大版的芒果糯米滋,劏開蛋糕,裡面原來是新鮮打製的鮮奶油忌廉及鮮芒果粒,薄薄的白色外皮十分煙紉,黏度甚高,味道軟儒柔滑,忌廉味道不會過甜,口感豐盈,份量不會令人太飽膩。
芒果天使
2014-10-17
椰汁紫米露-分子雪糕
芒果天使
2014-10-19 2813 浏览
雪糕 - 實在是女生不能抗拒的甜食~ 放工很跟同事到銅鑼灣到Ice Pop放鬆下! 兩個傻人竟吃了四杯雪糕、咖啡和蛋糕,壓力太大了吧~ 還有靚女老闆娘座鎮呢!海鹽豆腐 $45海鹽味較重,帶出淡淡的豆腐味,勝在夠滑流,配上紅荳蓉,好吃~ 焦糖粟米 $44好味到震~!!! 粟米味清淡得來,但卻非常濃郁,還有點粟米渣,配上焦糖味的爆谷和焦糖醬,一個人吃完一整杯還想再吃。香芒天使 蛋糕板的雪米糍,切開入面是忌廉和香芒,糯米皮非常煙靭,忌廉是新鮮的,滑不在話下,還夠軟錦,和同事二話不說全吃掉。Affagato 選擇了海鹽豆腐味,醮上咖啡,可能雪糕較淡味,所以帶出了咖啡的酸味,如果甜味較重的雪糕應該更佳。Latte $36咖啡味較淡,奶味會較重,可能我飲慣精品咖啡,喜好啡味濃郁一點。

海鹽豆腐 $45
焦糖粟米 $44
Latte $36
Latte
2014-10-14
$150 (其他)
2014-10-18 2184 浏览
見住分子雪糕越開越多最後忍唔住食啦!!ice pop 每一兩個星期就會轉口味椰汁紫米露同平時糖水既味一模一樣但係好滑嘅雪糕texture海鹽豆腐豆腐味好濃咸味就唔太勁 有好小粒粒盬但溶得好快店內仲有其他cake,coffee 食可以用埋wifi慢慢嘆!但可能對分子雪糕太大期望 有少少失望
見住分子雪糕越開越多
最後忍唔住食啦!!
ice pop 每一兩個星期就會轉口味

椰汁紫米露

椰汁紫米露

同平時糖水既味一模一樣
但係好滑嘅雪糕texture

豆腐味好濃
咸味就唔太勁 有好小粒粒盬
但溶得好快

店內仲有其他cake,coffee 食
可以用埋wifi慢慢嘆!
但可能對分子雪糕太大期望 有少少失望
2014-10-18
用餐优惠
優惠券
2014-10-16 2627 浏览
咁岩去開銅鑼灣學完車,學完車行反出嚟冇意中見到有間分子雪糕店,仲要係之前電視見到個間,望下個價錢都要$3x,$4x一杯,同其他雪糕比就係貴好多,不過勝在有啅頭同得意,有咁多隻味,平時係冇可能係雪糕既味都整到!!!!我決定食''珍珠奶茶味分子雪糕'',上面有幾粒黑珍珠點綴,食落個味真係幾似'珍珠奶茶'可能天口太熱,要快d食,如果唔係好快溶,應該最好15mins內食晒
题外话/补充资料: 有幾會出特別吸引我既口味,可能會再食!多做優惠
$40 (其他)
2014-10-13 2667 浏览
分子雪糕已流行一段時間, 我係另一間都食過2次, 不過覺得份量太少唔抵食, 而且味道不是太特出。今次在銅鑼灣一個下午發現一間又是差不多樣子的店, 原來是Ice Pop~地點都就腳, 就在咖啡弄對面吧。裝修簡約, 自助式購買及取食物, 約有十幾個位子坐, 空間算寬敞不錯。椅子設計十分特別, 忍不住拍照, 而且都坐得幾舒服。分子雪糕共有4款味道選擇, 而且是期間限定。我選擇了伯爵珍珠奶茶, 外表合格, 有奶茶的色 XD, 還有珍珠呢~$42有2球份量我認為OK。至於味道方面, 第一口已深深感受到 "珍珠奶茶"味, 好正, 然後一陣香濃的伯爵茶味係其中。那刻我覺得自己就在飲珍珠奶茶一樣!!~Ice Pop不只是單單賣分子雪糕, 還有蛋糕、咖啡、等等下次一定要朋友試多點款式。
椅子設計十分特別, 忍不住拍照, 而且都坐得幾舒服。
伯爵珍珠奶茶
2014-10-08
伯爵珍珠奶茶
2014-10-13 2520 浏览
星期日9pm同朋友係天后食完晚餐,openrice見E間新開一排既Ice pop幾多好評咁, 就行過黎試下~~去到都有好多位, 仲見到post相上facebook/instagram就有買一送一!! 即係大約$22就有一杯 我地有6個人~ 4款味道都試晒...A. 海鹽豆腐 (面頭有d紅豆, 都食到有海鹽同豆腐味~ 如果唔鍾意又甜又咸既朋友就唔好試喇~)B. 青蘋果 (似食緊青蘋果味雪糕咁, 冇咩特別)C. 熱情果 (面頭有d熱情果漿~~ 偏甜~唔記得影相)D. 焦糖粟米 (4款入面, 衣個賣相最好!! 面頭有d焦糖漿同埋焦糖爆谷) **** 全部都好快溶!!!  E幾張相全部都係一拎番黎即刻影, 拎到番黎都溶到咁..總結… 我地覺得今晚4隻味都冇特別同冇驚喜~ 唔知係咪因為買1送1既關係呢??食唔到之前幾篇介紹過既特別topping! 有d失望 不過全部都
星期日9pm同朋友係天后食完晚餐,

即係大約$22就有一杯

我地有6個人~ 4款味道都試晒...
海鹽豆腐(左) 青蘋果(右)
B. 青蘋果 (似食緊青蘋果味雪糕咁, 冇咩特別)
C. 熱情果 (面頭有d熱情果漿~~ 偏甜~唔記得影相)
焦糖粟米
**** 全部都好快溶!!!
 E幾張相全部都係一拎番黎即刻影, 拎到番黎都溶到咁..

食唔到之前幾篇介紹過既特別topping! 有d失望

不過全部都
2014-10-12
$22 (宵夜)
2014-10-12 2930 浏览
今日, 經常出沒銅鑼灣既羅拔仔同羅拔妹遇上左一個大難題, 就係點返屋企 =0= 結果,錯又錯著之下我地黎到左呢排都好hit下既ICE POP食分子雪糕.今期味道好似有啲平平無奇, (只有海鹽豆腐,焦糖粟米,還有兩個太平凡忘了XD) 不過既然都行到過黎點都要試下既鋪頭入面頗為光鮮, 枱面用鏡面設計, 無聊時可以看下巴的肥肉跟整理一下儀容, 因為等待時間也時滿久的啊! 我們就等了差不多5-8分鐘才有得吃呢!我們點的是海鹽豆腐口味, 其他口味除了焦糖粟米也不感興趣. “不過, 粟米口味的很怪對吧? 沒點也很正常吧”<-基於這樣的想法, 我們一致認為要點海鹽豆腐口味的XD吃上去雪糕的口感很嫩滑, 沒有太冰的感覺, 可是剛放上枱面倒是感覺到一陣陣的涼氣從杯中吐出呢! 雪糕上面放了紅豆, 紅豆味道還是不錯的, 軟軟的吃起來也很搭. 至於雪糕的味道嘛, 我們一致覺得海鹽味不太夠, 而且配著豆腐還是有點怪怪的. 另外, 雪糕溶得也比想像中快, 整體是OK囉.另外, 現在有推廣中, 只要拍照分享到Instagram/Facebook 就可以免費獲得雪糕贈卷, 記得向職員查詢喔!

海鹽豆腐雪糕

2014-10-11
2014-10-09 5414 浏览
之前食過LabMade嘅分子雪糕,對其印象麻麻,其實對分子雪糕算不上好大興趣,因為感覺「卓頭」嘢過於實際,只喺搵液態氮嚟「急凍」啲雪糕漿,總感覺欠缺分子料理嘅精神,即喺味道或形態都喺你估佢唔到。仲記得以前睇開日本嘅鐵人料理,唔記得喺煮法國菜嘅坂井宏行,抑或煮日本菜嘅道場六三郎,十之有七次都喺將大會指定食材搞爛做雪糕,佢啲味道就真喺你估佢唔到喇!從雜誌所見,新開無耐嘅IcePop主力又喺賣分子雪糕,試圖晌依個市場分一杯羹,不過,吸引我唔喺佢嘅雪糕,而喺文章提及嘅店主「藍帶女廚」,既然學咗一身好武功,又加上見佢啲蛋糕賣得相當平,當然要見識一下啦。門口個霓虹招牌已十分之搶眼,開放式廚房設於鋪面位置,時時刻刻都煙霧瀰漫,睇住啲店員不斷製作分子雪糕,既吸引街外遊人,又可以當作為娛樂一下客人,等候期間睇吓都幾過癮。而店內環境以黑白為主色調,襯以不少玻璃裝飾,全場廿零個座位,都喺高腳枱櫈,就連玻璃枱面都喺啲跟分子雪糕相關嘅繪圖,有趣兼型格。再者,地方都算闊落,有得坐又有冷氣嘆,唔怕日曬或雨淋,天熱又唔怕雪糕溶得快,相信比起晌LabMade買完晌街上食,就更有吸引力。其實,分子雪糕以外,IcePop都
其實,分子雪糕以外,IcePop都有幾多嘢賣,蛋糕就唔在講,仲有超多飲品選擇,礦泉水、有氣果汁、咖啡、西茶、朱古力、鮮果沙冰超過30多款
,所以,嚟到唔食雪糕,都可以飲杯嘢
從凍櫃所見,是日蛋糕共有4款,分別喺紐約芝士蛋糕($28)、芒果蛋糕($30)、香芒天使($32)、檸檬蛋糕($30),全部都喺由女店主每日自家製,最後,揀咗最後兩款蛋糕一試。
香芒天使 $32

香芒天使大抵就喺晌台灣常見嘅雪莓娘,外皮超軟綿,黏柔帶有少少韌勁,厚薄適中,而內裡注滿幼滑少膩嘅忌廉及清甜香濃嘅芒果肉,用料一啲都無欺場,食一個真喺好叫人有滿足感
檸檬蛋糕 $30

從其他食評所見,跟之前賣開嘅柑橘蛋糕($30)極之相似,唔講以為大家食緊同一款蛋糕添,明顯喺做法一樣,味道稍微轉變,建議店主可將兩者晌裝飾上再下點功夫,例如柑橘蛋糕可加點蜜餞橙乾,檸檬蛋糕可加片烘透嘅檸檬片,令到賣相有所區分。講番個檸檬蛋糕,層層相間,蛋糕底加有杏仁碎,多份咬口,而檸檬軟漿清新唔太酸,面層嘅忌廉打得柔滑少甜不膩,質素真喺有啲水準
,唯賣相、擺碟仍有改善空間。
檸檬蛋糕
檸檬蛋糕
鮮奶瑪琪朵Latte Macchiato $36

當晚見到灣仔OVO Café個老闆Felix晌度搞咖啡,以前跟過佢學拉花(一堂過貪玩嗰啲),當然我認出佢,而佢唔識得我啦。原來,佢晌依度幫手做咖啡顧問,順便培訓啲新人,故此即場再點杯鮮奶瑪琪朵,由大師沖泡兼拉花,認真有幸,睇睇個美女圖案,圖案複雜,線條細緻,而咖啡香有餘韻,奶泡又超幼滑,不愧大師傑作
鮮奶瑪琪朵
IcePop比起一般雪糕店多元化好多,所以,客路亦應該會闊一啲。而以客人而言,多元化好處就喺幾個朋友嚟到,唔一定要飲雪糕,可以各有所好。
$49 (其他)
鮮奶瑪琪朵
分子雪糕,並不新奇!可是,由法國藍帶廚藝學校畢業的美女主理人打理,店內還有優質咖啡供應...KsMeow則覺得這店與別不同喔!...自家製蛋糕賣相雖不至夢幻,但取價公道!還未到晚飯時間,玫瑰果園味道已經售罄,有夠誇張的!伯爵珍珠奶茶分子雪糕,雪糕質地很輕!茶香突出!ICE POP分子雪糕專門店位於銅鑼灣,鄰近台式人氣咖啡店!平日的晚上到來,食客頗多!雪糕口味每兩星期更換,每期供應四款,小試牛刀,嚐了伯爵珍珠奶茶!伯爵茶茶葉先炒過,令茶香及味道更突出,雪糕質地很輕,伴隨粒粒有咬口的台式珍珠,吃得出的真材實料,茶迷必試!...咖啡控的KsMeow另點了海鹽豆腐味雪糕的Affagato!濃縮咖啡倒進雪糕里,雪糕質感更軟更滑!咖啡控的KsMeow,另點了海鹽豆腐味雪糕的Affagato!濃縮咖啡夠厚身亦夠醇,倒進雪糕里,雪糕稍溶,質感更軟更滑;鹽味令咖啡味道更出,餘額長久,討好!店內還有自家製蛋糕,雖賣相不至夢幻,但取價公道,唯胃納已滿,留待下次再挑戰吧!.餐廳:ICE POP分子雪糕專門店(Tel. 35689948)地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下B舖小分享完畢,有興趣可按 【上回
分子雪糕,並不新奇!

KsMeow則覺得這店與別不同喔!

自家製蛋糕賣相雖不至夢幻,但取價公道!
還未到晚飯時間,玫瑰果園味道已經售罄,有夠誇張的!
伯爵珍珠奶茶分子雪糕,雪糕質地很輕!茶香突出!

平日的晚上到來,食客頗多!

雪糕口味每兩星期更換,

每期供應四款,小試牛刀,嚐了伯爵珍珠奶茶!

伯爵茶茶葉先炒過,令茶香及味道更突出,

雪糕質地很輕,

伴隨粒粒有咬口的台式珍珠,吃得出的真材實料,茶迷必試!

濃縮咖啡倒進雪糕里,雪糕質感更軟更滑!

咖啡控的KsMeow,

另點了海鹽豆腐味雪糕的Affagato!

濃縮咖啡夠厚身亦夠醇,倒進雪糕里,雪糕稍溶,質感更軟更滑;

鹽味令咖啡味道更出,餘額長久,討好!

店內還有自家製蛋糕,雖賣相不至夢幻,但取價公道,

唯胃納已滿,留待下次再挑戰吧!

地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下B舖

小分享完畢,

有興趣可按 【上回食記】 或 【主頁】 或 【Facebook】 欣賞其他文章!

有時間 ♥ 上嚟Fb Hea吓
Instagram: KsMeow

關注KsMeow微博

聯絡我:ksmeow@gmail.com

2014-10-05 4296 浏览
踏入九月份,該是迎接秋天的來臨,不過太陽伯伯並沒有鬆懈,每天還是發放著如夏天的艷陽,曬在皮膚上仍感到一股熾熱!在三十多度的高溫下,實行「凍凍雪糕照食、凍凍甜品照吃」!當晚用餐完畢,正在街上找尋一點涼意,在邊寧頓街發現一新開液態氮雪糕店,店前還擺放著不少新張致慶花牌,見人潮湧湧,便順道一試!「ICE POP」店子不算大,門前位置闢作一開放式的雪糕製作位置,店的中後端設有大既20多個座位,不過在租金昂貴的銅鑼灣區,能坐下享受雪糕和甜品,不用邊行邊吃,已叫不錯!也許是新張吧,當晚期間限定的雪糕備有四款口味!玫瑰果園粉紅系列,再配上士多啤梨,無論名字與賣相都非常女性化!還是首次嘗試注入花香味的雪糕,入口淡淡的玫瑰花香,除感覺獨特之餘,其芳香更是惹人喜愛!而酸酸甜甜的清新味道,與玫瑰香氣亦相當合拍,個人頗喜歡這新口味!海鹽與豆腐兩者均是雪糕製作裡較難掌握的味道,試過坊間不少的出品,感覺味道也不夠像真!「ICE POP」這款海鹽豆腐,海鹽的味道卻很突出,令人有著驚喜!而豆腐的味道還是較為淡薄,若可將豆腐味加強一點,相信效果會更理想!脆脆曲奇算是四款口味中最甜的一款,但以我不太愛甜的準則來說,其實甜

玫瑰果園

脆脆曲奇
脆脆曲奇算是四款口味中最甜的一款,但以我不太愛甜的準則來說,其實甜度也恰好,不會過甜!脆脆曲奇富有曲奇的味兒,最特別是混在雪糕中的曲奇碎,增強了雪糕的層次和味覺的享受!
珍珠奶茶
自從得知珍珠奶茶的熱量頗高後,已絕少再碰這類飲品了,但當晚竟給我再度遇上它!

珍珠奶茶不但配上幾顆珍珠,還伴有迷你蛋卷及小方塊蛋糕。一試,雪糕富有清而不俗的珍珠奶茶香,配合輕甜,調子要比一杯珍珠奶茶爽朗多了,以後還是選吃的珍珠奶茶吧!
香芒天使
香芒天使仿如一顆大的糯米糍!
香芒天使
如糯米糍的外皮一樣,口感黏黏韌韌,厚薄適中,糯米皮做得不錯!以涼涼的忌廉和芒果作為香芒天使的餡料,入口軟綿順滑,帶著果香,不存膩意,味道要比想像中可取!
Affogato
「ICE POP」的 Affogato 以海鹽豆腐雪糕代替雲呢拿雪糕,且看看效果如何!
Affogato
品嚐 Affogato 最好玩的就是自行注入 Expresso 咖啡的過程,看著一瞬間的轉化,就如驟變的天氣!
Affogato
Affogato 完成了,不過海鹽豆腐雪糕與 Expresso 咖啡混合後,卻隱隱透出了一份酸味!我對咖啡沒甚研究,也許是咖啡本身的酸度所致,相信這點有侍改善!

本身不太愛甜,雪糕可說是我最喜歡的甜品,這個炎夏確比往年多嚐了雪糕,想不到極為怕冷的我,竟可在初秋也可來雪糕一番。這炎秋的涼氮,令人平息熱氣,兼嘗試得到新穎的口味!借來一點阿 Q 精神,真要感激地球暖化帶來的美意!

2014-09-18
$65 (宵夜)
玫瑰果園
珍珠奶茶
今日係銅鑼灣散完步,打算由銅鑼灣一直兜落炮台山,睇睇有無新食店可以幫襯下。第一站就發現左ice pop! 成個門面一睇就知係賣份子雪糕,因為同大坑某雪糕店的設計幾乎一樣。店內座位不少,全部都係high chair,枱邊有插頭,顧客可以用黎叉下電。店面除了雪糕,尚有其他甜品,賣相都唔錯。今次我試左杯伯爵珍珠奶茶雪糕,首先買的時候,兩位店員愛理不理,一直討論銅鑼灣的佔領運動可能令佢地無車回家。另外,店內正進行推廣,用Instagram影相再upload 就會送張贈卷,可免費換一杯雪糕,縱使收銀機旁放置左一大壘傳單,但店員卻無意給我一張。買完雪糕後,可能人少關係,不用30秒我就有雪糕,但因為預先整好的關係,我拿到雪糕後,在店內影左張相,杯底已溶了一灘,以份子雪糕來說,應算溶得太快。至於味道,實在無可挑剔,我自己本身很愛伯爵茶,這杯雪糕的味道是最基本的伯爵茶味,說基本,不代表不好,事實上我嘗過很多伯爵茶雪糕,根本不能稱為有伯爵茶味的。配上珍珠增加口感,實在很好味。總括來講,味道及店鋪裝修都很好,唯獨員工的服務態度真的有待改進。我的贈卷已轉送朋友,因為對我來說,食物質素與員工態度,實在缺一不可。

伯爵珍珠奶茶份子雪糕

2014-09-29
$42 (其他)
伯爵珍珠奶茶份子雪糕
2014-09-27 2828 浏览
據聞最近銅鑼灣Ice Pop 開幕,當日和同事收工就過來嚐嚐。門面相當有氣派,而且煙霧濔漫,略有酒吧的感覺。每期均有四款分子雪糕出售,今期有伯爵珍珠奶茶、海鹽豆腐、脆脆曲奇及雜莓果園,每次來也可能有驚喜。店內陳設時尚餐牌也很有特色。和朋友一起點了泡沫咖啡、兩杯意大利咖啡配雪糕、脆脆曲奇雪糕及雜莓果園雪糕。首先送來的是泡沫咖啡、脆脆曲奇雪糕及雜莓果園雪糕。店員抱歉地說因咖啡師傅休假,所以沒有特色的拉花。雖然外表略為失色,但仍不減其吸引。香濃的咖啡味,讓人急不及待飲一口嚐嚐,入口幼滑香醇,讓人回味無窮。然後與朋友Share品嚐兩款雪糕。先來脆脆曲奇分子雪糕, 脆口的Oreo曲奇與曲奇碎混入雲呢拿雪糕內,相當美味又有爽脆口感。至於雜莓果園雪糕,果味清新而酸甜,幼滑好味,與曲奇雪糕正好是一剛一柔的配搭!意大利咖啡配雪糕也到了,拍照後便把咖啡倒在雪糕杯裡,登時雪糕溶了一小半。色澤外觀也十分吸引,用小匙一口口的吃,兩種相對的東西,雪糕的凍甜中帶咖啡的苦熱,竟然別有一番魅力,正!邊吃邊留意店裡的動態,發現店員們一直也輕鬆地面帶笑容,讓店內也帶著一種歡樂的氣氛,他們享受工作之餘也實在相當敬業樂業!臨走
門面相當有氣派,而且煙霧濔漫,略有酒吧的感覺。
店內陳設時尚
首先送來的是泡沫咖啡、脆脆曲奇雪糕及雜莓果園雪糕。
店員抱歉地說因咖啡師傅休假,所以沒有特色的拉花。

臨走又加點了一個好像是叫Snow White的芒果班戟,朱古力醬在碟上劃了網紋圖案作點綴,皮薄餡靚,顧著吃也忘了影裡面。內裡包著芒果,混和奶白的忌廉,口中充斥著甜甜的口感。

離開時仍帶著一些不捨的心情,這餐價錢不平不過偶然放縱一下也是值得的~!

2014-09-24
  • 意大利咖啡配雪糕