2019-06-08 576 浏览
今晚同班舊同事去食飯,因為大家都住新界個邊,所以找個中心點荃灣,食完飯就經過間甜品店,見到餐牌,款式較多及特別,所以就決定入去試試,一行4人,入到去選擇甜品時,服務員都非常好,在旁介紹及推介,大家都選擇好,約等10分鐘左右就到,見到外型就滿分啦,當然需要試試味道啦,我自己就叫左芒果千層脆,有多芒果在內,外表塊脆脆都非常正,唯美中不足就是食時比較麻煩,因為太脆,所以好難切,所以決定唔切,整塊食,至於其他,同事門都話好正,值得推介及再來。
綠茶心太軟
蕉夫人
綠茶心太軟
蕉夫人
  • 抹茶心太軟
2019-06-07 425 浏览
1小時下午茶甜品任食 💲78(星期二至日,至7月14日)每日14:30開始派籌留位三個時段分別為15:00,16:15,17:30[據個人經驗,假日宜14:15前排隊以確保獲籌🤫]我地試左其中七款😋😋窩夫類:草莓窩夫🍓刨冰類:IDEAS巨人雪山🏔️(只限第一輪落單)千層酥類:香蕉千層酥🍌心太軟類:招牌抹茶心太軟🍵, 伯爵茶心太軟🍃軟雪糕類:寶石金時💎, 牛奶可可🍫點餐順序(僅供參考🤣):907,305 ➡️ 308,009 ➡️ 311,301 ➡️ 008🔱 牛奶可可⚜️ 伯爵茶心太軟✅ 上餐速度快 下單速度還好(每人大約可點三至四款甜品)✅ 窩夫外脆內軟有蛋香🥚✅ 牛奶可可賣相唔錯 而且有朱古力脆皮既效果💥✅ 列明只提供一次餐具 夠環保♻️ 但膠叉較細❔ 刨冰同佢個名比人既印象唔同 竟然係芒果同草莓既雙色刨冰 整體比較甜🥴 而底部就有牛奶雪糕同涼粉😳😳❔ 千層酥比想像中細件 雖然吉士無咩味 但酥餅整得唔錯👍🏻👅Taste:3.25/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♀Service:3.25/5👁‍🗨Stylishness:3/5
1小時下午茶甜品任食 💲78(星期二至日,至7月14日)
每日14:30開始派籌留位
三個時段分別為15:00,16:15,17:30
[據個人經驗,假日宜14:15前排隊以確保獲籌🤫]

我地試左其中七款😋😋
窩夫類:草莓窩夫🍓
刨冰類:IDEAS巨人雪山🏔️(只限第一輪落單)
千層酥類:香蕉千層酥🍌
心太軟類:招牌抹茶心太軟🍵, 伯爵茶心太軟🍃
軟雪糕類:寶石金時💎, 牛奶可可🍫
點餐順序(僅供參考🤣):

🙋🏻‍♀Service:3.25/5
👁‍🗨Stylishness:3/5
2019-06-07
2019-06-03 362 浏览
超級平價嘅甜品放題 $78 2:30可以開始拎籌想食三點頭一輪嘅話就要早少少去排隊話明放題唔可以與佢質素好好甜品份量普遍比較細 落單入座比較混亂只有一杯茶 又無水提供而且可以選擇嘅甜品唔多但其實一個鐘都可以食得晒所有甜品(每個種類至少一次,好似係5種)過如果你想飽肚就冇可能啦 我朋友至少叫咗四次窩夫先夠飽😂
超級平價嘅甜品放題 $78
只有一杯茶 又無水提供
而且可以選擇嘅甜品唔多
過如果你想飽肚就冇可能啦 我朋友至少叫咗四次窩夫先夠飽😂
2019-05-30 484 浏览
-讓食物變得可愛💖更加讓人想咬一口xd♥《伯爵茶心太軟》這個擺盤很美,打卡必吃😍味道也當然令人驚喜不已!心太軟外微脆內軟,好吃😋伯爵茶不會過甜,茶味香濃!更配上濃郁的3.6牛奶軟雪糕😳口感軟滑,還可配上士多啤梨醬吃~非常滿意,下次再吃這個都可以😎♥《宇治森林》又一熱賣產品,超豐富🤤抹茶雪糕濃滑綿密,帶回甘~比較輕盈,不會過於厚實喔💕所以雪糕比較快溶化,要快點吃!有數粒白玉,圓大煙韌,很是喜歡😘下邊是自製的豆腐布丁,濃郁軟滑~配搭起來剛好,不會搶掉彼此的味道😌最下的是紅豆粒,個人不太喜歡紅豆._.不過吃起來香甜飽滿,有豆味不會過甜🎀♥小提示 Tips:偷偷告訴大家,由5月31日起至7月15日,$78就可於1小時內任食超過20款甜品😱 我又要再去了🥴🥴🥴
讓食物變得可愛💖
更加讓人想咬一口xd

《伯爵茶心太軟》
這個擺盤很美,打卡必吃😍
味道也當然令人驚喜不已!
心太軟外微脆內軟,好吃😋
伯爵茶不會過甜,茶味香濃!
更配上濃郁的3.6牛奶軟雪糕😳
口感軟滑,還可配上士多啤梨醬吃~
非常滿意,下次再吃這個都可以😎

《宇治森林》
又一熱賣產品,超豐富🤤
抹茶雪糕濃滑綿密,帶回甘~
比較輕盈,不會過於厚實喔💕
所以雪糕比較快溶化,要快點吃!
有數粒白玉,圓大煙韌,很是喜歡😘
下邊是自製的豆腐布丁,濃郁軟滑~
配搭起來剛好,不會搶掉彼此的味道😌
最下的是紅豆粒,個人不太喜歡紅豆._.
不過吃起來香甜飽滿,有豆味不會過甜🎀

小提示 Tips:
宇治森林
宇治森林
2019-01-26 508 浏览
食飯後唸住試下新野,4個人分別叫左芒果西米露小丸子,士多啤梨雪糕西米,疆汁西米芋泥,榴連巴菲。本人食芒果西米露小丸子,一上台發現芒果勁細塊帶有黑,熟到就快爛個隻,食入口西米同芒果汁超怪,好似苦又淡咁,再食啖小丸子同汁,勁無味好似食舊粉咁。朋友話士多啤梨雪糕西米,士多啤梨勁酸,西米都係苦苦地。朋友話疆汁西米芋泥是,以為係疆汁太辣所以苦。朋友話榴連巴菲無乜事丫,因為成個都係雪糕,都正常。總結,西米怪怪的,生果唔新鮮,味道勁淡加水.....食雪糕類會比較安全,但食雪糕唔洗係呢度吧!

朋友話士多啤梨雪糕西米,士多啤梨勁酸,西米都係苦苦地。

朋友話疆汁西米芋泥是,以為係疆汁太辣所以苦。

朋友話榴連巴菲無乜事丫,因為成個都係雪糕,都正常。

2019-01-25
2018-12-28 309 浏览
聖誕節就緊係搵啲應節嘅食品開心吓啦…見佢哋Ideas Dessert 呢期出咗啲新款甜品,甜品控嘅我就緊係要嚟試吓啦,落完Order上甜品嘅時間,全場熄咗燈,勁有節日氣氛,連旁邊嘅食客都被呢款(火焰雪山)吸引過嚟,真心推介(火焰雪山)值得一試,不過每日限定10份,想試呢款甜品嘅朋友仔就要早啲去喇…另外…佢哋仲有2款限定(雪中送炭)朱古力窩夫配香蕉同雲尼拿雪糕…同(紅粉氛菲)草莓芭菲…有興趣嘅朋友仔記得去試吓喇!
聖誕節
呢期出咗啲新款甜品甜品控嘅我就緊係要嚟試吓啦,落完Order上甜品嘅時間,全場熄咗燈,勁有節日氣氛,連旁邊嘅食客都被呢款(火焰雪山)
吸引過嚟,真心推介
2018-12-25
同小妹係大窩口食完小食唔夠飽, 係網上搵到呢間隱世甜品小店—「Ideas Dessert 」, 住荃灣地膽話呢間甜品款式多, 環境優雅,坐得舒適, 唔會似荃灣個邊嘅糖水舖咁,食完就要即刻走,就去試試。😂 第一次黎梗係要食最top啦! 所以我地係top 10入面揀3款試下~☺️ 伯爵茶心太軟配3.6牛奶雪糕($60) 等候期間,廚房已飄出陣陣伯爵茶味!😯 熱辣辣嘅心太軟, 一切開伯爵茶漿便緩緩流出, 食落茶味濃郁,濃得黎又唔會有苦澀味, 配上奶味香濃嘅3.6牛奶雪糕,絕對要食過返尋味!👍🏾 草莓法式千層酥配豆腐雪糕($50) 雖然草莓🍓量不多, 但原來吉士醬才是重點!😆 千層酥皮香口鬆脆, 吉士醬奶香味好重,又唔會太甜, 小編最欣賞豆腐雪糕, 雪糕口感軟滑,入口淡淡豆腐香~ 翡翠冰島($50) 作為綠茶控,食甜品點少得綠茶🍵呀!😂 刨冰旁邊有抹茶啫喱,白玉和紅豆蓉, 上面有抹茶拼3.6牛奶雪糕,非常豐富。 抹茶啫喱味道清香, 咀嚼時有淡淡抹茶味,又唔會太苦澀,不錯吃! 白玉煙煙韌韌,紅豆又甜又大粒,用料絕不馬虎! 雪糕軟滑,和刨冰成了一體,變成抹茶牛奶冰,消暑一流!😋
同小妹係大窩口食完小食唔夠飽,
住荃灣地膽話呢間甜品款式多,
環境優雅,坐得舒適,
唔會似荃灣個邊嘅糖水舖咁,食完就要即刻走,就去試試。😂

第一次黎梗係要食最top啦!
所以我地係top 10入面揀3款試下~☺️
伯爵茶心太軟配3.6牛奶雪糕($60)
等候期間,廚房已飄出陣陣伯爵茶味!😯
熱辣辣嘅心太軟,
一切開伯爵茶漿便緩緩流出,
食落茶味濃郁,濃得黎又唔會有苦澀味,
配上奶味香濃嘅3.6牛奶雪糕,絕對要食過返尋味!👍🏾
伯爵茶心太軟配3.6牛奶雪糕
草莓法式千層酥配豆腐雪糕($50)
雖然草莓🍓量不多,
但原來吉士醬才是重點!😆
千層酥皮香口鬆脆,
吉士醬奶香味好重,又唔會太甜,
小編最欣賞豆腐雪糕,
雪糕口感軟滑,入口淡淡豆腐香~
草莓法式千層酥配豆腐雪糕
翡翠冰島($50)
作為綠茶控,食甜品點少得綠茶🍵呀!😂
刨冰旁邊有抹茶啫喱,白玉和紅豆蓉,
上面有抹茶拼3.6牛奶雪糕,非常豐富。
抹茶啫喱味道清香,
咀嚼時有淡淡抹茶味,又唔會太苦澀,不錯吃!
白玉煙煙韌韌,紅豆又甜又大粒,用料絕不馬虎!
雪糕軟滑,和刨冰成了一體,變成抹茶牛奶冰,消暑一流!😋
翡翠冰島
宵夜
翡翠冰島
2018-12-03 364 浏览
成日行過呢間甜品店,但都未試過,今日就特別黎試下,話晒佢評價係荃灣區糖水店都算幾高!間鋪頭細細,其實都係起唔當眼嘅位置,膽粗粗試左兩款心太軟,分別係伯爵茶味同紫薯味!伯爵茶心太軟($60)夠流心,伯爵茶味夠獨特,係出面少見,,但心太軟份量偏細,味道可以值得一試,配牛奶雪糕,味道好夾!但個人覺得價錢有少少偏貴!紫薯心太軟($62)中伏, 完全冇流心,好似食好淡既紫薯味嘅蛋糕咁,好失望!見佢都係推介綠茶同榴槤下次可以試吓呢兩款,

伯爵茶心太軟($60)

紫薯心太軟($62)
中伏, 完全冇流心,好似食好淡既紫薯味嘅蛋糕咁,好失望!

見佢都係推介綠茶同榴槤下次可以試吓呢兩款,
紫薯心太軟
2018-10-19 248 浏览
今天吃過飯後,我們外賣了Ideas Dessert的甜品。我點了椰汁芋圓紫米露,家人則點了椰汁芋圓西米露。 由於店舖沒有熱的椰汁芋圓紫米露,所以回來後我就翻熱,發現翻熱後的紫米露很好吃,芋圓大大粒、椰汁味十分濃,值得推介!其後,我亦有試椰汁芋圓西米露,這個味道就較甜,芋圓也是大大粒,味道不錯!總的來說,兩個甜品味道都不錯,芋圓吃下去煙韌的口感,配上椰汁甜絲絲的味道,兩者配搭甚佳,值得推介 此外,價錢也合理,閒時吃飯後甜點也是不錯的享受呢

椰汁芋圓西米露

此外,價錢也合理,閒時吃飯後甜點也是不錯的享受呢
外卖自取
$36 (宵夜)
2018-09-22 164 浏览
今日嚟多大窩口呢頭食甜品,idea dessert位置唔算好近地鐵站,我哋搵咗一陣先搵到。雙色金時:呢個係有抹茶口味同埋牛奶口味嘅雪糕,配埋紅豆,丸子同埋綠茶餅。個雪糕非常好味,我就比較鍾意抹茶味多啲,唔算太甜。榴槤飄香:榴槤飄香就好重榴槤味,非常足料,幾大舊榴槤蓉, 啲奶凍相對普通。其中一樣配料係水晶珠,我覺得好特別,佢個樣有啲似西米露,但係食落比較爽口。鍾意食榴槤嘅一定要食呢個榴槤飄香。香蕉朱古力千層酥:本身想食抹茶千層酥,但係今日冇。所以就叫咗香蕉朱古力千層酥,個人覺得幾好味,香蕉都幾濃,入邊有好多吉士,所以食到最後都有少少膩,但係佢嘅千層酥皮就好脆,好好味。伯爵茶心太軟:第一次食伯爵茶心太軟,個味道都幾特別,幾濃伯爵茶味,而且心太軟都幾流心,不過個人就鍾意朱古力多啲。心太軟仲配埋豆腐雪糕,我覺得呢個雪糕就非常好味,有濃濃嘅豆腐香,而且都好滑,非常鍾意食呢個豆腐雪糕。人均消費大概$60左右。

雙色金時:

榴槤飄香:

香蕉朱古力千層酥:

伯爵茶心太軟:

人均消費大概$60左右。
2018-09-09
下午茶
2018-09-18 127 浏览
入到嚟荃灣咁遠,又食完晚飯,決定獨自去偷歡,謝絕任何人監管一個人去食個甜品先~行行下見到呢間甜品店,就呢間啦!店舖面積唔大,但乾淨企理「朱古力心太軟配曲奇雪糕 $50」食心太軟我習慣由上至下咁食(咁先唔會浪費任何一滴嘅朱古力醬哈哈)由匙羹"畢"落去個下就feel到外層蛋糕嘅質感挺身,唔會鬆泡泡,腍劈劈入面嘅朱古力醬填滿咗個蛋糕嘅99%!!!完全無偷工減料!!滿滿香濃嘅朱古力係晒口腔入面,正呀!總括而言,見餐牌有好多其他甜品都好吸引下次一定會嚟試埋其他甜品~
入到嚟荃灣咁遠,又食完晚飯,
決定獨自去偷歡,謝絕任何人監管
一個人去食個甜品先~

行行下見到呢間甜品店,就呢間啦!

店舖面積唔大,但乾淨企理

「朱古力心太軟配曲奇雪糕 $50」
食心太軟我習慣由上至下咁食
(咁先唔會浪費任何一滴嘅朱古力醬哈哈)
由匙羹"畢"落去個下就feel到外層蛋糕嘅質感
挺身,唔會鬆泡泡,腍劈劈

入面嘅朱古力醬填滿咗個蛋糕嘅99%!!!
完全無偷工減料!!
滿滿香濃嘅朱古力係晒口腔入面,正呀!

總括而言,
見餐牌有好多其他甜品都好吸引
下次一定會嚟試埋其他甜品
2018-08-20
宵夜
2018-09-09 180 浏览
今日來左哩間甜品店食甜品,距地位置唔容易搵,搵左幾耐下先搵到。企出面等左一陣就開門,門口見到餐牌好吸引我地叫左榴蓮飄香好勁榴蓮位,仲外加一個榴蓮球果肉d24榴蓮勁香,勁濃烈,入面仲有好得意脆脆西米水晶珠,加椰果加牛奶布甸。抹茶牛奶雪糕距地係自己用3.6牛乳做,好滑同埋好香牛奶味,而且距地紅豆唔甜,抹茶超好味。原本想來試個抹茶千層酥皮薄鬆脆點知道未有,所以轉左食朱古力香蕉千層酥,都不錯好濃香蕉味,配豆腐雪糕都好好味,好香豆奶味。之後叫左個心太軟,好流心,味道偏甜少少,不過好香,好好味。全部都好吸引,見到距地餐牌就流曬口水
榴蓮飄雪
香蕉朱古力千層酥
榴蓮飄雪
香蕉朱古力千層酥
2018-09-03 114 浏览
同女朋友係荃灣行完街食完飯後,覺得個肚意猶未盡,就黎到荃貴街搵甜品食。我地去左一間甜品小店 Ideas Dessert度食。入到去,店員好熱心咁招呼我地,好細心介紹店舖有咩特色甜品。個度有軟雪糕,中式糖水(如蛋白杏仁露),港式糖水(如楊枝甘露),西式甜品(如窩夫),刨冰,沙冰,芭菲等等,種類繁多。最尾我地都係選左top10之一的伯爵茶心太軟配楓糖糖漿 (HKD 60)同埋Ideas 芒果窩夫 (HKD 58)。另外,再追加左芋圓 (HKD 6),焙茶水晶 (HKD 6),芒果粒 (HKD 8)同哈蜜瓜粒 (HKD 8)。兩樣甜品賣相都好靚,亦都配有3.6 牛奶軟雪糕,口感非常軟滑。 窩夫(有3塊) 口感鬆化而且有濃厚既伯爵茶味,配埋新鮮鮮甜既生果粒真係味道一流。而個心太軟,熱哄哄的,內裏好'流心' 正。個焙茶水晶食落去有茶味同口感比較爽,而個芋圓相對口感煙韌。

伯爵茶心太軟配楓糖糖漿

Ideas 芒果窩夫

個焙茶水晶食落去有茶味同口感比較爽,而個芋圓相對口感煙韌。

2018-09-02
伯爵茶心太軟配楓糖糖漿
Ideas 芒果窩夫
  • 伯爵茶心太軟
2018-09-02 120 浏览
今日肥妹仔去咗荃灣同屋企人行街街,途經過富麗花園見到有一間糖水舖,肥妹仔覺得有d肚餓但又未到食飯時間,所以就入咗去食個甜品打下底先。香蕉朱古力千層酥  $50呢一個朱古力香蕉千層酥係成餐最有驚喜嘅甜品,佢嘅千層酥焗到微脆,咬落去好香牛油味,非常鬆軟!表面仲落咗一啲糖霜同朱古力醬,食落去好香甜。另外佢嘅吉士醬係自家製嘅,食落去好香雲呢拿味,甜度啱啱好,整體嚟講超級好食。Ideas野苺窩夫 $58呢一個野莓窩夫有三塊waffles,窩夫係厚身嘅窩夫,外表焗到微脆,內裏好軟熟,好香雞蛋味!沾上草莓醬同草莓一齊食,酸酸甜甜,好開胃。另外佢嘅雪糕係3.6牛乳造,好濃牛奶味,正。雪糕野莓沙冰$36呢一個野莓沙冰飲落去好似草莓乳酪,酸酸甜甜,沙冰打得非常幼細,飲落去好滑好順口!!!芋圓仙草盛  $36呢一個芋圓仙草性有好多材料,包括芋圓,仙草,芋泥,白玉,珍珠等等 。芋泥煮得非常軟熟,好香芋頭嘅香味。芋圓煮得熟透,口感煙煙靭靭,食落去微甜。 仙草同珍珠都好香仙味, 所有嘢撈埋一齊食 感覺好rich好好味。

香蕉朱古力千層酥  $50

Ideas野苺窩夫 $58

雪糕野莓沙冰$36

芋圓仙草盛  $36
2018-08-26
2018-09-02 802 浏览
星期日的下午,我與好友共進午餐後再相約一起食甜品。與女友人出街食野必定會食甜品,食甜點會令人覺得好高興是次,我與好友二人一同揀選了這間甜品店,ideas dessert 位於鄰近悅來酒店的一條小巷既一角,門外藍色燈牌都係十分容易找尋。 .伯爵茶心太軟 (配3.6牛奶雪糕)$60 心太軟剛上枱就傳來濃濃既茶香,就想馬上嚐一口。我與好友剛好坐係對正雪糕機前面,見到廚房製作食物既過程,我與好友都留意到店主唧雪糕是十分用心,每個雪糕唧出黎都是企身,同埋一樣份量的。食落雪糕係有重重奶香,食落口係配搭住心太軟,冰與熱既配合係令人覺得異常地配合。 把心太軟切開就感覺到鬆脆既外皮,一切開就見到中間既伯爵茶流心即時流出來了,流心食落仍然是暖暖及濃濃既茶香。好友說她很喜歡這心太軟,她稱伯爵茶味係外面餐廳好難食到,她大推呢個甜品. IDEAS芒果窩夫 (配楓糖糖漿)$58 窩夫十分容易切開,一切下去就發出清脆既聲音,食落是熱辣辣同埋係滿口都是蛋味,單吃也不會覺得膩,配上酸酸甜甜的芒果粒+楓糖糖漿+3.6牛奶雪糕,一次過帶4種味道在口中,但4 種口味都十分夾,令人會想繼續食落去。楓糖糖漿有別於一般窩夫所配既普

伯爵茶心太軟 (配3.6牛奶雪糕)$60

IDEAS芒果窩夫 (配楓糖糖漿)$58
窩夫十分容易切開,一切下去就發出清脆既聲音,食落是熱辣辣同埋係滿口都是蛋味,單吃也不會覺得膩,配上酸酸甜甜的芒果粒+楓糖糖漿+3.6牛奶雪糕,一次過帶4種味道在口中,但4 種口味都十分夾,令人會想繼續食落去。楓糖糖漿有別於一般窩夫所配既普通糖漿,當中有濃 我地兩人用了5分鐘就清了整碟甜品,食完個刻就覺得有一點食吾夠喉

楊枝金露 (楊枝汁、水晶珠、椰果、芒果粒、金柚肉)$32
最後,我地叫左一個中式甜品,楊枝金露眾多甜品店都有,今次見到楊枝金露入面配料以水晶珠取代西米露,有一種意外驚喜,咬下去脆口,印象難忘。
2018-08-26
下午茶
  • IDEAS芒果窩夫 (配楓糖糖漿)