2019-08-04 156 浏览
自助沙律吧已經非常吸引剛起身胃口不好, 試下一啲簡單嘅輕食!Aioli Pasta 香蒜橄欖蜆肉波椒意粉…… 意粉夠彈牙 唔多汁 但好夠味, 加入餐廳自己種的香草 另一個非常簡單嘅意粉 變得好唔同 😁配即製新鮮多肉西柚泡泡特飲 🍹呢個下午飽得好舒服 大滿足餐廳內坐滿一家一家大細 ,聽到經理同隔離臺 介紹有兒童餐 ,見到有雪糕 有果汁 ;晚上仲有現場音樂, 相信氣氛一定好好!帶著兩隻小狗的我 今日唯有坐在一旁 ; 由於地方你市區開揚都唔覺得嘈吵 !一個簡單輕鬆寫意的週日, 幸福原來好簡單!
自助沙律吧已經非常吸引

剛起身胃口不好, 試下一啲簡單嘅輕食!

配即製新鮮多肉西柚泡泡特飲 🍹
呢個下午飽得好舒服 大滿足

餐廳內坐滿一家一家大細 ,
聽到經理同隔離臺 介紹有兒童餐 ,
見到有雪糕 有果汁 ;
晚上仲有現場音樂, 相信氣氛一定好好!

帶著兩隻小狗的我 今日唯有坐在一旁 ;
由於地方你市區開揚都唔覺得嘈吵 !

一個簡單輕鬆寫意的週日, 幸福原來好簡單!

2019-08-04
  • Aioli Pasta
2019-07-26 187 浏览
約埋一班朋友去大尾篤踩單車🚴🏾‍♂️🚴🏾‍♂️🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️玩到黃昏就去搵嘢食。 👀✨眼前一亮, 見到一間歐陸式餐廳。 🎠餐廳內擺設全用實木造枱櫈, 一位非常之有經驗嘅經理行嚟招呼我們。 佢介紹佢店裏面嘅食物畀我哋, 一口法國音的食物名稱, ⛰又係一間隱世高手, 主廚 是一位法國🎖藍帶廚師。 好矜貴嘅師傅主理👨🏻‍🍳。 因為我哋人多叫了一隻燒豬仔🐷, 開咗支紅酒, 經理仲介紹我哋話呢度啲燒雞🐔非常好食, 牛扒全部進口貨。 佢哋晚上仲有菲律賓🎹琴師, 彈奏好多我哋熟悉嘅歌曲。 冇諗過在大尾篤裏面會有一間咁🏆高級嘅法國菜餐廳。 食完之後大家讚不絕口, 仲同老闆娘linda講👸🏻, 下次我哋會再去食。
牛扒全部進口貨。
會有一間咁🏆高級嘅法國菜餐廳。 食完之後大家
讚不絕口, 仲同
老闆娘linda講👸🏻, 下次我哋會再去食。
2019-06-29 221 浏览
經朋友介紹第一次去!去到覺得整個環境好舒服!加上有駐場歌手唱歌🎤!一個舒服既環境再配上動人歌聲,整餐飯食得開心滿足!🥰🥰食物上菜速度還好,一樣一樣黎,食完一樣先上下一樣,可以慢慢品嘗!豬豚肉味道不錯而且亦大大件🤤🤤!相對牛柳就比較細但亦好味!老闆娘亦會介紹新菜色或熱門菜色!介紹的甜品亦相對不錯👍🏻值得一試!因為第一次去見到有好多人食啤酒燒雞🐔,老闆娘話得星期六日先有,下次一定要食😋可以再去,有下次😋😋😋p.s.駐場歌手係可以點歌架!
經朋友介紹第一次去!
去到覺得整個環境好舒服!
加上有駐場歌手唱歌🎤!
一個舒服既環境再配上動人歌聲,整餐飯食得開心滿足!🥰🥰
豬豚肉味道不錯而且亦大大件🤤🤤!
相對牛柳就比較細但亦好味!
老闆娘亦會介紹新菜色或熱門菜色!
介紹的甜品亦相對不錯👍🏻值得一試!
可以再去,有下次😋😋😋
p.s.駐場歌手係可以點歌架!
2019-06-15
2019-06-29 205 浏览
今日係Happy Friday,同朋友到大埔大尾篤村 Jack's Terrazza Ristorante聚餐,一間極具浪漫氣息的意大利菜西餐廳。黃昏時分,裝飾亮著更覺浪漫,是情侶拍拖食飯的好選擇。餐廳裝潢很有格調,奏著悅耳的音樂,另人心情放鬆,室內裝飾、擺設很有心思,很美觀。餐廰門外設有露天座位,可欣賞路旁紅紅綠綠的樹境、街境,感覺更自在。終於等到晚上8點,歌手表演時間,水準極高,超乎了預期,仲可以點唱,超正焗蒜蓉包,香濃蒜蓉味度,香脆可口,白芝麻麵包,配上香滑牛油,絶配意大利雜菜湯,顏色鮮艷,營養價值高,酸酸甜甜,另人更加開胃。凱撒沙律,蔬菜新鮮美味,配上沙律醬的微酸,加倍滋味。夏威夷薄餅,賣相滿分,足料,饀料味度豐富,餅皮很脆口。雜錦海鮮拼盤,魚柳煎得香脆金黃,香氣撲鼻,蝦肉爽口彈牙,青口鮮甜好味,連配菜都吃光甜品方面,就是我最愛的意大利芝士蛋糕,質感細膩嫩滑,芝士香氣滿溢。飲品方面,凍檸檬荼、凍檸檬水,賣相和味度也不錯。服務方面,簡直無可挑剔,店員態度殷勤,熱情地向客人介紹精選餐單和特色美食,今晚他向我們推介了4人份量的燒斧頭扒$1,188一支骨,還有招牌菜之一的德國啤酒雞$2

黃昏時分,裝飾亮著更覺浪漫,是情侶拍拖食飯的好選擇。

凱撒沙律,蔬菜新鮮美味,配上沙律醬的微酸,加倍滋味。
夏威夷薄餅,賣相滿分,足料,饀料味度豐富,餅皮很脆口。

飲品方面,凍檸檬荼、凍檸檬水,賣相和味度也不錯。
服務方面,簡直無可挑剔,店員態度殷勤,熱情地向客人介紹精選餐單和特色美食,今晚他向我們推介了4人份量的燒斧頭扒$1,188一支骨,還有招牌菜之一的德國啤酒雞$288(需要一天前預訂),希望下次再來試試。
2019-06-28
用餐优惠
試食活動
  • 意大利芝士蛋糕
2019-06-20 1182 浏览
黎到大尾篤, 除左踏完單車, 一定要沿路搵下有乜野美食呢到一到夜晚, 好多店舖都大排長龍今次我俾JACK'S Terrazza Ristorante吸引左一個大大的鐵架拱門, 入面大量的藝術品, 仿佛去左外地~MENU有Set Dinner for 2, 食肉獸一定揀Mixed Grill Alla Italian~當日係周打蜆湯, 十分CREAMY, 配上脆卜卜的蒜蓉多士!仲有十分新鮮的沙律菜會放了少少脆脆煙肉粒店員會等你食完, 先再上其他食物, time managment得幾好!Tomato & Cheese Pizza - 有厚厚的芝士,拉到成尺長都未斷~主菜係由不同扒類組成的拚盤 - 有豬肋骨, 牛柳及羊架牛柳及羊架我地要6成熟, 肉汁保留到, 肉質亦算嫩又唔鞋, 牛柳好有肉味!豬肋骨有濃濃的醬汁, 肉質好林, 好入味!最後仲有諶飲及甜品, 甜品係blue berry cheese cake, 好鬆軟又唔太甜~最開心係, 原來呢到有live music, 每晚都有人黎唱歌, 質素仲十分好, 好有情調~唔怪得甘多人BOOK檯黎開支酒慢慢飲~
黎到大尾篤, 除左踏完單車, 一定要沿路搵下有乜野美食
呢到一到夜晚, 好多店舖都大排長龍

一個大大的鐵架拱門, 入面大量的藝術品, 仿佛去左外地~

仲有十分新鮮的沙律菜
會放了少少脆脆煙肉粒

主菜係由不同扒類組成的拚盤 - 有豬肋骨, 牛柳及羊架

豬肋骨有濃濃的醬汁, 肉質好林, 好入味!

唔怪得甘多人BOOK檯黎開支酒慢慢飲~
2019-06-15
2019-06-17 155 浏览
大尾篤除了是燒烤好地方,原來還有不少精緻的餐廳,今晚決定試這間如果秋冬季,我會選擇坐室外,別有一番風味,甫進餐廳發現逢星期五至日都有註場歌手,令氣氛更好!香草包香草味濃,烘得很外脆,帶動食慾凱撒沙津這是我最愛的沙津,沙津菜新鮮,麵包粒香脆,清新洋蔥湯洋蔥夠味,帶出甜味,足料Seafood Platter表面煎得香脆,內裡肉嫩,配上香甜燒菠蘿,解膩,蝦爽口,蜆清甜無砂,美味蕃茄芝士薄餅滿滿的芝士衝擊味蕾,啖啖芝味,蕃茄酸甜,滿足配上飯後甜品,劃上完美句號

香草包
香草味濃,烘得很外脆,帶動食慾

凱撒沙津
這是我最愛的沙津,沙津菜新鮮,麵包粒香脆,清新

洋蔥湯
洋蔥夠味,帶出甜味,足料

Seafood Platter

蕃茄芝士薄餅
滿滿的芝士衝擊味蕾,啖啖芝味,蕃茄酸甜,滿足

配上飯後甜品,劃上完美句號

2019-06-17
  • 蕃茄芝士薄餅
2019-06-17 129 浏览
夏日炎炎,今個星期日同朋友踏單車去大美督睇日落,再食埋個晚餐。大美督出名嗰幾間離不開泰國菜和BBQ,今次走去試試一間有格調嘅西餐廳 Jack’s Terrazza Ristorante。一行入餐廳,已聽到Live Band 換音樂奏起「愛的根源」,樂手逢星期五、六、日及公眾假期演出,為晚餐加添氣氛。店員好熱情咁介紹我地食個二人套餐。先上檯嘅前菜有足料嘅雜菜湯、香軟芝麻餐包同、爽口嘅沙律,非常滋味!蕃茄芝士薄餅(Tomato & cheese pizza)確係驚喜之選,薄餅餅底香脆可口,再蓋上切片蕃茄及芝士,充滿田園風味👍。扒錦繡大會(Mixed Grill Alla Italian)原來係羊扒、牛扒同豬肋骨。肉眼牛扒揀左medium rare,牛肉鮮嫩多汁,牛味濃郁。羊扒則肉質軟腍不會太肥膩。 豬肋骨亦入口柔軟、咬落彈牙,絕對值得一試!餐飲則點左熱檸檬茶,不似一般餐廳,呢間係將新鮮檸檬同紅茶分開,可自行調節甜酸味道的。

2019-06-14 76 浏览
今天去咗大埔同朋友行,行咗一身汗非常之舒服, 所以就搵咗間好靚嘅餐廳去食番餐飽!Jack Terrazza 係一間令人好舒服地方,又有live music, 我真的感受到放鬆的感覺!我和朋友叫了二人餐: 洋葱湯、 番茄pizza、 雜扒 ( Rid, 羊架、牛扒)、 甜品及飲品!洋葱湯非常之清及鲜甜,好似飲緊洋蔥精華!番茄pizza 好香好脆,完全表現到鲜茄及芝士的配搭!雜扒好鮮甜,好有肉味,好Juice , 配合佢嘅醬汁簡直好味!簡簡單單喺溫馨樂韻之下,渡過我一個假期!

簡簡單單喺溫馨樂韻之下,渡過我一個假期!
2019-06-11 112 浏览
次次經過大尾篤也被這間很有浪漫情調的西餐廳吸引著,奈何一直冇機會試。餐廳有分室內和室外,今晚唔算太熱更帶一點微風,所以坐室外也份外舒服, 更可以一邊聽著琴師演奏,自彈自唱今晚懶懶地唔想揀, 就點選了這個二人套餐餐湯是傳統的羅宋湯 ,配上暖暖的芝麻面麵包番茄薄餅兩個人吃西餐有時想食薄餅但礙於太大份,都唯有捨棄。今次這個餐2人餐份量就最適合了。蕃茄加芝士,Juicy又 清新雜錦海鮮拼盤大大件的龍利魚柳配上四隻蝦,青口和蜆,好豐富!食到呢度, 已經好飽意大利芝士蛋糕, 挺身得來又很幼滑 都說甜品是另一個胃啦!當然只是特對著好味的甜品呀!

今晚懶懶地唔想揀, 就點選了這個二人套餐

餐湯
是傳統的羅宋湯 ,配上暖暖的芝麻面麵包

番茄薄餅
份量就最適合了。
蕃茄加芝士,Juicy又 清新

雜錦海鮮拼盤
大大件的龍利魚柳配上四隻蝦,青口和蜆,好豐富!
食到呢度, 已經好飽

2019-06-10 130 浏览
通常是踩單車才會山長水遠走入大尾篤,但早前卻意外發現了一間氣氛十足,性價比高的西餐廳——Jack’s Terrazza Ristorante,只要搭巴士或小巴到大尾篤總站,過馬路便會見到其木製招牌,位置不難找。餐廳是半露天但有數部空調開著也不會太熱。 即使在室外冷氣區坐了兩小時也沒有蚊咬,防蚊防蟲的工夫做得妥當,讓客人坐得舒適。 我最喜歡的是這裏的氣氛和情調,在遠離繁囂的大尾篤內,大家可以點唱,聽着駐唱歌手和Live Band表演,盡情放鬆。 前菜是沙律和焗麵包,軟軟包沾上意大利醋,非常好味!意大利湯 這裏的套餐價格相宜得很,叫了個蕃茄芝士薄餅,不錯啊!BBQ汁烤豬肋骨、燒羊鞍架、肉眼牛扒, 肉汁頗為豐盈,亦不會太韌。甜品有兩款,cheesecake 和芒果分子甜品,分子粒粒好特別!有樂手彈奏鋼琴,在音樂襯托下,晚餐份外有氣氛!

前菜是沙律和焗麵包,軟軟包沾上意大利醋,非常好味!
意大利湯

這裏的套餐價格相宜得很,叫了個蕃茄芝士薄餅,不錯啊!

甜品有兩款,cheesecake

和芒果分子甜品,分子粒粒好特別!

有樂手彈奏鋼琴,在音樂襯托下,晚餐份外有氣氛!
2019-06-10 656 浏览
星期日咁好天氣緊係去踩單車吸收下陽光氣息啦~我地由大圍踩到去大尾督,踩左兩三個鐘真係就黎冇命~入到大尾督見到間西餐廳~Set lunch價錢唔貴~裝修仲好靚仔下~二話不說就入左去喇~本身以為係冇冷氣的~點知入到去係開足冷氣~超級涼爽呀~Set lunch價錢仲要包埋SALAD BAR。。都係100蚊以下有蒜蓉包,餐湯,野飲。。。。真係物超所值。。SALAD BAR D SALAD仲要係超新鮮,唔係罐頭野!有紫薯同埋薯仔,一睇就知係自製,真係誠意之作!我就揀左個肉眼扒配黑椒汁~朋友就叫左個BBQ RIBS~肉眼我叫左5成熟~佢真係煎到岩岩好~配埋個黑椒汁唔會太辣~好惹味跟碟仲有煎薯做配菜,非常加分~因為我本人中意煎薯多過薯條~個RIBS 份量好足料,完全係食哂一定飽的~HAHA而且我食左兩舊,個醬汁都非常開胃~我地兩個人都食哂所有野~最後仲食埋兩個DESSERT真係捧住個肚先出門。。DESSERT係BLUE BERRY CAKE同埋一個MANGO MOUSSE既DESSERT!唔會太甜~兩個都酸酸地甜甜地真係令人透心涼~炎炎夏日。。真係一大享受~店員好好~俾位我地泊單車~非常貼心又有禮貌
星期日咁好天氣緊係去踩單車吸收下陽光氣息啦~
我地由大圍踩到去大尾督,踩左兩三個鐘真係就黎冇命~
入到大尾督見到間西餐廳~
Set lunch價錢唔貴~
裝修仲好靚仔下~二話不說就入左去喇~
本身以為係冇冷氣的~
點知入到去係開足冷氣~超級涼爽呀~

有蒜蓉包,餐湯,野飲。。。。真係物超所值。。
有紫薯同埋薯仔,一睇就知係自製,真係誠意之作!

我就揀左個肉眼扒配黑椒汁~朋友就叫左個BBQ RIBS~
跟碟仲有煎薯做配菜,非常加分~因為我本人中意煎薯多過薯條~

個RIBS 份量好足料,完全係食哂一定飽的~HAHA
而且我食左兩舊,個醬汁都非常開胃~我地兩個人都食哂所有野~

最後仲食埋兩個DESSERT真係捧住個肚先出門。。

店員好好~俾位我地泊單車~非常貼心又有禮貌~
下次如果慶祝節日我都會再黎~
2019-06-09
2019-06-08 74 浏览
黎到大尾篤踏完單車,肚餓唔知食咩好,最岩黎呢間西餐廳,環境氣氛唔錯,交通又方便,旁邊就有個大型停車場,自己開車黎又得,又可以坐巴士同小巴。非常方便。一入到去餐廳,已經聽到好好聽既歌曲,live band,加上服務員非常熱情既招待,非常專業咁介紹,真係好親切。一開始我地叫左個西湯,非常足料,香濃既西湯加上香脆可口既法包,同出面其他餐廳一啲都唔一樣,非常香口再黎緊係唔小得既前菜,沙律開開胃啦,加咪特別既dressing,美味香甜,蔬菜非常之新鮮,食落好爽口。終於到左最主打既時候,今次我地試左呢個羊排餐,食落肉汁非常多,一啲都唔會油膩,入口即溶,點小小秘製醬汁非常之野味,非常特出既肉味,非常新鮮,而且肥瘦適中,口感一流。最後叫左個飯後甜品,草莓芝士蛋糕同咪藍莓木糠芝士蛋糕,芝士味十分濃厚而不油膩。食完之後叫多杯奶茶,加點牛奶。真係天作之合。一邊聽歌,一邊享受奶茶。每當五六日都有live band,平日工作既市區生活真係好累,假日最岩帶咪一班朋友仔或情侶黎享受呢間餐廳啦,真係無介紹錯,一定要黎試下。

2019-05-24 174 浏览
時間飛逝又來到星期天也是家庭日啦!不能錯過這麼好天氣,於是我們由大埔墟火車站踏單車到大尾篤啦!轉眼之間2小時很快便過去了,當到達汀角路大尾篤村時原來很多餐廳,然而經過西式餐廳《Jack Terrazza Ristorante》特別吸引著家人。地方很大又寬闊,適合二人至多人慶祝,朋友聚聚。又想輕輕鬆鬆來一個晚餐而不用自己動手燒烤,這才是放假嘛。門口用了Rattan椅子配黑玻璃枱也放了2個小天使擺設等等來配合,西式味道盡顯出來而不俗氣。原來戶外有一位表演者用電子琴又唱又演奏懷舊英語樂曲。只在星期五六日及公眾假期~下午還有半自助餐!開首先來一碗熱騰騰的栗米湯,內裡還加入了南瓜蓉,甜甜地湯不稀。餐包仍是溫暖又帶點脆口村地方的蔬菜很新鮮又爽,內裡有芝士、煙肉提味,不錯!點了一份羊扒,肉質棯、穌味不算重而且脂肪比例不多不少剛剛好,沒根。食起來很方便最後來個cheese cake 甜品就完美啦。芝士結實味道淡淡不會感膩。

餐包仍是溫暖又帶點脆口

村地方的蔬菜很新鮮又爽,內裡有芝士、煙肉提味,不錯!

2019-05-21 130 浏览
一直都很想試吓大埔大美督的西餐廳,今次欣賞完這麼美的郊外景色後,天色漸漸昏暗,就來到醫肚的時間了。這一帶的餐廳很有特色,在燒烤場對面成一字型排開,餐廳有泰國菜、意大利菜和中菜等選擇。最後選了Jack's Terrazza 餐廳,門口非常方便,可以泊車。聽到這麼有Feel 的Live Band音樂,更加令我想坐低放鬆聆聽。餐廳提供的食物繁多,由於適逢生蠔推廣月,都只係$268/6隻,好抵食。先來一份套餐中的沙律,沙律新鮮美味,蔬菜也很爽口。田螺好大隻好入味,而且質感軟口,仲有奶油味很重的蒜蓉,好Creamy!令我忍不住把香脆的蒜蓉包放進去點一點來食。雜錦海鮮拼盤主食一人一份,當中有大蝦、青口、蜆肉和龍利柳等,還有忌廉汁拌碟。蝦也很大隻,蝦肉爽口彈牙,味道很鮮甜。龍利魚柳很滑溜。最後點了一杯1664啤酒 爽一爽喉嚨。食埋甜品Tiramisu,簡直滿載而歸。

先來一份套餐中的沙律,沙律新鮮美味,蔬菜也很爽口。

蝦也很大隻,蝦肉爽口彈牙,味道很鮮甜。
龍利魚柳很滑溜。

最後點了一杯1664啤酒 爽一爽喉嚨。

食埋甜品Tiramisu,簡直滿載而歸。
放假和朋友結伴到郊外踩單車後,在附近搜尋美食共進晚餐,很快就被一間裝修佈置別緻的西式餐廳- Jack's Terrazza 吸引了。還有一項吸引之處就是音樂!遠處已經聽到一位唱得之人唱Live Band,吃飯也能放鬆陶醉於音樂中,感覺真寫意。餐廳職員殷勤親切招待,並安排我們坐近門口舒適的位置。餐牌中的 Promotional Set Dinner for 2 非常抵食,只係$468兩位,二話不說就點選了。精選是日餐湯-洋蔥湯 很香,味道很清甜,還能配以蒜蓉包點綴一起吃。套餐也包含精選是日沙律兩客。意式焗田螺香草忌廉汁一份有六隻,厚厚的蒜蓉汁鋪滿碟,田螺口感軟口入味,味道唔錯。主菜我們選了扒錦繡大會,賣相很豐盛,當中有牛扒、豬肋骨和羊架,簡直啱晒我呢位食肉獸。羊架肉質鮮嫩,一啲都唔騷,反而質感很林。燒烤汁鋪滿豬肋骨面,豬肋骨味道很濃郁!餐飲的 Fruit Punch 還飲到一粒粒果肉,好Juicy。最後還有甜品Tiramisu為這一餐豐盛的西餐畫上句號。

餐廳職員殷勤親切招待,並安排我們坐近門口舒適的位置。

套餐也包含精選是日沙律兩客。

羊架肉質鮮嫩,一啲都唔騷,反而質感很林。

燒烤汁鋪滿豬肋骨面,豬肋骨味道很濃郁!

最後還有甜品Tiramisu為這一餐豐盛的西餐畫上句號。