2019-05-12 130 浏览
每一年我嘅生日總會同我男朋友嘈一穫甘既明顯地我發現由頭到尾根本係我太過份 公主病。明明佢一早好聲好氣同我食左個豐富早餐,之後送左我去扮靚佢再去做野,提議我之後可以去做下massage 嘆下,重約定我夜晚食飯。只係因為佢做野趕唔切黎接我去食飯,book果間餐廳唔係我expect (其實佢已經book定兩間),我發佢脾氣,話唔想去食飯,下次佢得閒先!真係好過份雖然最終都去左佢另外 book定既呢間餐廳,不過始終氣氛都唔太好 😔😔大家坐低要溝通完一輪 搞到侍應都望住晒 勁尷尬終於叫左和牛扒、帶子意大利雲吞、六隻生蠔、兩個雪皅。牛扒一般般啦冇乜驚喜$3xx頭盤意大利雲吞勁細碟 六隻生蠔係佢做緊promotion $2xx佢知我鍾意食士多啤梨,咁啱又推介鮮榨士多啤梨汁,於是叫咗一杯俾我!埋單共$9xx性價比唔高,係嗰度嘅氣氛同環境可以加返少少分。有live music 🎧 客人仲唔介意上去唱歌添👍🏻咁啱就嚟母親節 其中有一台客人香佢嘅母親高歌一曲 場面感人 !自問我屋企就做唔到咁sweet ❣️啦比較內斂啲😎
大家坐低要溝通完一輪 搞到侍應都望住晒 勁尷尬
終於叫左和牛扒、帶子意大利雲吞、六隻生蠔、兩個雪皅。
牛扒一般般啦冇乜驚喜$3xx
頭盤意大利雲吞勁細碟
六隻生蠔係佢做緊promotion $2xx
意大利雲吞
菠蘿&檸檬雪皅
2019-05-06 139 浏览
上次同朋友去大埔bbq經過呢一間餐廳 ,就已經覺得好靚 ,今晚終於都有機會同老公嚟撐下枱腳!我哋今晚比較早到,場裏面好多枱都 可以任揀 ,但係好快已經full曬, 好彩早到 一步,裏面好有氣氛,因為有人現場一路彈琴,一路唱歌。湯係洋蔥湯嚟嘅!唔係好似一般嘅西餐廳得忌廉湯同埋羅宋湯! 而個麵包都好特別, 佢個面,係沾滿咗芝麻嘅!好香芝麻味,有少少中西合璧嘅感覺!凱撒沙律都啲菜葉都好新鮮, 汁醬份量亦都啱啱好!去到海邊梗係要食海鮮啦! 呢個海鮮拼盤咩都有啲,大家share嚟食, 又夠飽又多選擇,兩個人嘅份量啱啱好! 蝦夠彈牙,魚亦都好入味,其他貝類都好新鮮! 魚配埋個creamy嘅忌廉汁亦都好好食! 田螺同埋個蒜蓉包係一齊食嘅!田螺嗰個醬汁,放落個蒜蓉包上面 ,又有鮮味又夠香口,Yummy! 女仔最最最重要嘅一個item出現喇 !就係甜品!!!呢個 Tiramisu 真係好好食 !每一層都有佢自己嘅質感 ,配上酸酸地嘅藍莓完全唔覺得甜膩!飲品方面,就叫咗普通嘅凍檸水同埋凍檸茶 ,例牌都係自己加糖水,想加幾多就自己決定!不得不提!!呢度係可以帶狗狗嘅!有露天嘅地方, 如果有狗狗嘅朋友,呢一度

凱撒沙律都啲菜葉都好新鮮, 汁醬份量亦都啱啱好!

不得不提!!呢度係可以帶狗狗嘅!有露天嘅地方, 如果有狗狗嘅朋友,呢一度放完狗,可以就入嚟食下嘢,傾下偈,休息下,好舒服!
2019-05-05 227 浏览
想起大尾篤,你或許只會想到踏單車、燒烤,但原來這𥚃有一間意大利西餐廳 Jack’s Terrazza Ristorante。餐廳設有室外和室內的用餐區,配合周邊的寧靜的郊外環境,讓你遠離塵囂,在這𥚃用餐,的確令人有一種悠閒假期的感覺。餐廳安排逢星期五、六及日有駐塲Live Band, 讓客人一邊用餐,一邊享受音樂。Dinner for Two ($468/2 person)晚餐包括:是日餐湯;是日沙律;蕃茄芝士薄餅/意式焗田螺;雜錦海鮮拼盤;扒錦繍大會;意大利芝士蛋糕;咖啡或茶。是日餐湯/餐包👍👍👍👍餐湯是甘荀忌廉湯,忌廉很香滑,還有少許甘荀粒增加口感。餐包熱烘烘的,外脆內軟,與餐湯配合就是最佳拍擋。是日沙律👍👍👍👍清新的沙律菜配合了巴馬臣芝士碎和脆脆煙肉粒,味道清爽怡人。蕃茄芝士薄餅👍👍👍👍沒有花巧的蕃茄芝士薄餅,配合熱辣辣的餅底,簡單得來又可以吃到材料的原味。雜錦海鮮拼盤👍👍👍👍這個海鮮拼盤十分豐富,分別有兩片香煎龍脷柳、兩隻大蝦、兩隻藍靑囗和兩隻大蜆。香煎的龍脷柳上面舖滿香滑的忌廉汁,各款海鮮都很新鮮,如果喜歡吃海鮮的朋友,這個海鮮拼盤就最適合了。扒錦繡大會👍👍👍👍扒錦繍大會,分

甘荀忌廉湯

餐湯是甘荀忌廉湯,忌廉很香滑,還有少許甘荀粒增加口感。
是日餐湯/餐包

餐包熱烘烘的,外脆內軟,與餐湯配合就是最佳拍擋。

是日沙律

清新的沙律菜配合了巴馬臣芝士碎和脆脆煙肉粒,味道清爽怡人。

扒錦繡大會

扒錦繍大會,分別有牛柳兩件、羊架兩件和BBQ豬肋骨。份量十足之餘,質量也可靠,食肉獸定必滿足到要求。

意大利芝士蛋糕

甜品是意大利芝士蛋糕,蛋糕質感軟綿細緻,每口都充滿濃濃的咖啡和芝士味,還帶有淡淡的酒香。

餐飲

整體來說,這裡的環境除了適合情侶,家庭聚會外,亦適合作生日派對等。
套餐份量十足,這個二人餐的份量足夠三至四人分享,價錢超值。

內在環境

餐牌
2019-05-03
甘荀忌廉湯
餐飲
「Jack's Terrazza Ristorante。恬靜大尾督西餐」安排我們入座後,餐廳經理介紹餐廳的招牌菜式,詢問喜好之後,為我們介紹了二人晚餐,由湯+餐包+沙律的前菜,到大盤的主菜,至甜點+咖啡的作結,配合餐廳的細心服務,這頓西餐非常盡慶。享用一道菜後,才會到另一道菜,讓人很有吃法國菜的感覺。雜菜湯&沙律,實而不華,餐包特別,表面舖滿粒粒芝麻,熱烘烘。Pizza舖滿芝士及新鮮原粒蕃茄,薄餅底充滿蕃茄醬,咬一口田園風的Pizza,喚醒味蕾,有清新的感覺。餐廳亦提供辣椒粒等輔料。呷一口餐廳自製的青瓜soda&紅菜頭soda,能中和Pizza味道外,更有透心涼的感覺。牛柳厚肉感,可以點茄醬、芥末、薄荷醬等,配菜的一粿甜薯仔,不俗。鱈魚柳份量足,其中白汁做得好,非常柔滑。提拉米蘇係最後一擊,兩人前的份量,特別係中層夾有餅乾層,口感變得豐富有質感,配合少許果醬,是不一樣的提拉米蘇。最後遞上意大利咖啡,嗅一嗅,再呷一口,享受寧靜的大尾督。聽說不少人到這裡安排慶生,燒乳豬及即烤牛柳等幾受歡迎😏😏特別鳴謝:餐廳在我們旁邊點着蚊香,非常貼心。

享用一道菜後,才會到另一道菜,讓人很有吃法國菜的感覺。

鱈魚柳份量足,其中白汁做得好,非常柔滑。

最後遞上意大利咖啡,嗅一嗅,再呷一口,享受寧靜的大尾督。

聽說不少人到這裡安排慶生,燒乳豬及即烤牛柳等幾受歡迎😏😏

特別鳴謝:餐廳在我們旁邊點着蚊香,非常貼心。
2019-05-03 69 浏览
五一勞動節,大好假期梗係要出去玩下啦!我哋去咗大尾篤放風箏同踩單車,玩到黃昏見肚餓,梗係搵嘢食啦!原本諗住食泰菜,但係又喉嚨痛,行行吓見到有間西餐,簡直就係清泉!二話不說就入去試吓!我入到去已經聽到好美妙嘅琴聲同埋一把悅耳嘅聲音,我原來呢度有live Band,正呀!我哋坐正喺live Band前面張枱,勁有氣氛!我哋叫咗個炸魚薯條同埋個牛扒,兩樣都係好好食呀!個炸魚勁大嚿,薯條即炸香脆可口!牛扒七成熟,肉質鮮嫩!最後,仲有個甜品又係正!都好耐冇試過咁大件嘅Tiramisu,雖然食到飽但都要堅持食埋佢,就知有幾好味啦!朋友入嚟大尾篤玩,一定要試吓佢啦!
2019-05-01 154 浏览
呢日趁5月1放假, 黎左大尾篤放鬆下~本身仲諗住會落雨, 點知天公造美, 全日都好涼爽!同朋友係堤壩坐到6點幾, 就行返出去巴士站搵野食見到呢間環境又幾好又係食西餐既, 就試下啦!入面環境好舒適幽靜, 完全有種遠離煩囂既感覺, 再加上有現場表演, 氣氛一流我地叫左兩個Set dinner~好肚餓!!餐湯: 甘筍蕃茄忌廉湯首先黎個湯先, 酸酸甜甜既蕃茄味令人好開胃!入面仲有好多甘筍粒, Nice!餐包個包賣相幾特別, 配埋個湯好perfect~沙律再黎個沙律呢個分量岩岩好, 因為之後大把野食等緊我地haha蕃茄芝士薄餅呢個仲未係主菜黎個small size Pizza 先!個Pizza已經分好成4份, 唔駛麻煩要切~食材分量好足! 味道都唔錯炸魚薯條呢個真係超邪惡呀個炸魚比想像中大好多!!!魚肉好厚好紮實~炸過之後仍然保留到魚肉既肉汁香煎牛柳配薯菜牛柳肉質嫩滑夠軟腍, 味道濃郁餐飲跟餐仲有飲品~是日甜品: Tiramisu雖然已經好飽, 但點都食得落甜品!唔會太甜岩岩好~質地絲滑最後想講下餐廳既氣氛好好, 因為會有Live Music Show好欣賞今日既表演者Lorenzo, 佢把聲好
呢日趁5月1放假, 黎左大尾篤放鬆下~
本身仲諗住會落雨, 點知天公造美, 全日都好涼爽!

同朋友係堤壩坐到6點幾, 就行返出去巴士站搵野食
見到呢間環境又幾好又係食西餐既, 就試下啦!

入面環境好舒適幽靜, 完全有種遠離煩囂既感覺,
再加上有現場表演, 氣氛一流

我地叫左兩個Set dinner~好肚餓!!

餐湯: 甘筍蕃茄忌廉湯
首先黎個湯先, 酸酸甜甜既蕃茄味令人好開胃!
入面仲有好多甘筍粒, Nice!
餐湯: 甘筍蕃茄忌廉湯

餐包
個包賣相幾特別, 配埋個湯好perfect~

沙律
再黎個沙律

呢個分量岩岩好, 因為之後大把野食等緊我地haha
沙律

呢個仲未係主菜
黎個small size Pizza 先!
個Pizza已經分好成4份, 唔駛麻煩要切~
食材分量好足! 味道都唔錯

炸魚薯條
呢個真係超邪惡呀
個炸魚比想像中大好多!!!
魚肉好厚好紮實~炸過之後仍然保留到魚肉既肉汁
炸魚薯條

香煎牛柳配薯菜
牛柳肉質嫩滑夠軟腍, 味道濃郁

香煎牛柳配薯菜

跟餐仲有飲品~

是日甜品: Tiramisu
雖然已經好飽, 但點都食得落甜品!
唔會太甜岩岩好~質地絲滑

是日甜品: Tiramisu

好欣賞今日既表演者Lorenzo, 佢把聲好好聽, 聽落好有feel~~
為呢餐飯加分不少!
2019-05-01 68 浏览
今日去大尾篤踩完單車,成個人都散曬,想搵一間舒服又輕鬆地方食晚飯,屋企人就 揀選咗Jack's Terrazza! 因為它的門面很吸引,所以我哋就走進去,一走進裏面聽到好好聽嘅音樂,原來裏面有人喺度唱緊歌,之後我哋就輕輕鬆鬆的坐下,就開始點嘢,食服務很親切的介紹咗二人套餐畀我哋,我哋都好不猶豫的選擇了!這個餐因為是廚師推介所以有啲神秘感!首先就嚟咗一个好好味的紅蘿蔔蕃茄湯,之後就有 餐廳嘅沙律,這個沙律非常之清,加上醬汁,將這個生菜帶出它的鲜味!因為今日 田螺太過暢銷,所以我哋就揀選咗pizza,這是一個蕃茄芝士pizza,這個蕃茄pizza非常之好味,好有田園的清!今晚的高潮到啦,原來廚師推介了一個薯條炸魚柳,這個魚柳真的很大條,兩個人每人攞一條都非常之有份量, 之後仲有一碟牛扒,我哋見到兩碟咁大件初頭都擔心食量曬,但係食下食下又食得曬,因為這個魚柳,非常之好味魚、好鮮、又炸得香脆, 薯條有少少淮鹽加上它特製的沙律醬,真的是好啱我胃口!講到牛扒,它的牛扒好鲜甜,我同老公每人都食了一塊牛肉,非常之有牛肉味,而且很淋, 他煎得剛剛好,再點了他自製的醬汁,簡直回味無窮!最後當然是甜品就是穿

首先就嚟咗一个好好味的紅蘿蔔蕃茄湯,之後就有 餐廳嘅沙律,這個沙律非常之清,加上醬汁,將這個生菜帶出它的鲜味!因為今日 田螺太過暢銷,所以我哋就揀選咗pizza,這是一個蕃茄芝士pizza,這個蕃茄pizza非常之好味,好有田園的清!今晚的高潮到啦,原來廚師推介了一個薯條炸魚柳,這個魚柳真的很大條,兩個人每人攞一條都非常之有份量, 之後仲有一碟牛扒,我哋見到兩碟咁大件初頭都擔心食量曬,但係食下食下又食得曬,因為這個魚柳,非常之好味魚、好鮮、又炸得香脆, 薯條有少少淮鹽加上它特製的沙律醬,真的是好啱我胃口!講到牛扒,它的牛扒好鲜甜,我同老公每人都食了一塊牛肉,非常之有牛肉味,而且很淋, 他煎得剛剛好,再點了他自製的醬汁,簡直回味無窮!最後當然是甜品就是穿 tiramisu 蛋糕, 這個蛋糕的口感非常之有層次,有酒味,亦都有蛋糕嘅層層嘅香味,甜甜的有洒香,把蛋糕嘅重點都帶出嚟,最值得一讚的就是它的餐茶一点都不馬虎,它準備了一壺檸檬茶給我們,所以我們都喺音樂及美好嘅環境當中度過咗這一個晚上,好多謝這裏的服務態度環境,令我渡過一个滿足的假期!
2019-04-26 218 浏览
今日約了一行6人在大尾篤 遊玩 ,至晚上 就在附近找美食 ,看見這間餐廳 裝修美麗 ,很有特色,所以入去試下。打開餐牌可以選擇的也不少,老闆走過來詢問想吃什麼,我們便問他有什麼推薦菜😆他竟然說可以幫我們安排六個人份量的😍所以我們便把選擇交給老闆了!現場有歌手唱歌,氣氛不錯。首先來的是一個香草麵包,正好我們非常肚餓!想每一道菜之前,老闆也很細心的為我們介紹。Tomahawk Steak 燒斧頭扒(斧頭形的連骨肉眼)。這件重量級的“來佬扒“重達42安士,如果不是一班朋友一起吃,一個人也難完成!Tomahawk Steak入口肉汁豐富😋Tomahawk Steak因為其份量之大,能做到外香內軟,外面的肉質已被煎得很香,內裡的內汁仍能保持,而且更比一般牛扒更重肉汁。另外,他們用了一種存牛技術,把本來已經牛味重的Tomahawk Steak弄得更野味及香醇。廚師在㕑房只是煮到三成熟 之後在到客人面前 切件上鉄板,再煎到客人想要的熟的“成數“。西班牙乳豬 用咗雞湯,生果蔬菜,蘋果 醃製佢, 令到啲肉可以鬆化啲,天然啲, 再用香草黑胡椒 浸咗佢三日, 風乾佢一天😯😯佢哋開乳豬方法是唔用刀唔用叉 用

現場有歌手唱歌,氣氛不錯。

首先來的是一個香草麵包,正好我們非常肚餓!
餐包

想每一道菜之前,老闆也很細心的為我們介紹。

Tomahawk Steak入口肉汁豐富😋

Tomahawk  steak  燒斧頭扒

佢哋開乳豬方法是唔用刀唔用叉 用返西班牙傳統嘅方法,就是用一隻碟 切乳豬 砌完之後,把碟拋出打碎 🤭如意幸福美滿。
西班牙乳豬

德國啤酒雞是把雞插在啤酒瓶上 ,做法很有創意 賣相很吸引 。

雞就好像 站立起來。這個菜式肯定讓相機先食了。

雞有淡淡的啤酒味,肉質滑嫩細緻,看到有肉汁流出,放進口裡美味無比,也不用任何醬料。

德國啤酒雞

最後加上意粉及甜品,實在是非常完美的一餐!

甜品

朋友們都很滿意下次會再來光顧🤗
2019-04-23
德國啤酒雞
甜品
2019-04-25 102 浏览
食左2道深刻印象又味道不錯,要寫寫食評()西班牙烤乳豬係餐廳食乳豬原來可以睇埋切豬儀式!仲要用碟切,切完隻碟即掟爛,我地見到掟爛碟: WA~~~~~職員話原本此行為是西班牙如意幸福美滿 (#小妹大開眼界)味道同中式乳豬唔同,肉嫰D滑D,不錯不錯當晚食飯6個朋友仔食,所以得半隻**食乳豬要預早訂定!()德國啤酒雞隻雞個造形行出黎好有氣勢朋友們係咁影相打卡肉香又嫰滑,但就酒氣冇濃郁HAHA
食左2道深刻印象又味道不錯,要寫寫食評

)西班牙烤乳豬
係餐廳食乳豬原來可以睇埋切豬儀式!
職員話原本此行為是西班牙如意幸福美滿 (#小妹大開眼界)

味道同中式乳豬唔同,肉嫰D滑D,不錯不錯
當晚食飯6個朋友仔食,所以得半隻
**食乳豬要預早訂定!

)德國啤酒雞
隻雞個造形行出黎好有氣勢
朋友們係咁影相打卡
肉香又嫰滑,但就酒氣冇濃郁HAHA
题外话/补充资料: 老闆、職員都好好人,會同客人聊天,起哄唱歌,好好玩呢~~
2019-04-18
  • 西班牙烤乳豬
  • 德國啤酒雞
2018-10-21 1140 浏览
下午去食lunch,餐牌上寫一個set lunch:香煎爐魚,收費$98。最後上枱的居然是deep fired唔知乜魚。真是氣壞人,㕑師話可以煎過得我,比你係顧客你仲夠唔夠膽食吖?個廚師仲話係老細叫佢咁做喎!最後局住轉另一個不知所謂的茄厘雞。喂,想食茄厘唔使係度食啦,行過兩步間印度餐廳都有啦,以後不會再去😢。收得人$98一個set lunch,去西貢食D水準不知好十倍,最少冇騙人吖。我覺得非常之失望。

2018-07-20
2018-10-11 853 浏览
行過冇諗住食野,但見到老闆熱情招待,就入去坐下休息下,佢仲安排左個舒服既位俾我地,我想食 steak 但係女友想食 pasta 同 burger, 咁就隨便叫左,pasta of the day 同埋 burger of the day. 上菜時先上 minestrone ,幾好味,蒜蓉包夠脆味道正常冇特別驚喜,但係到主菜黎時就唔同喇呢隻pasta 既 texture 係女友鍾意個隻,肉醬都做到好香,burger 夠脆餐具又好用,整體都好好食,直程係可以用超值黎形容!

我地叫咗海鮮飯同海鮮pesto意粉。好明顯同之前其他客完全唔同樣。請問pesto呢?消失的pesto!人哋嗰啲擺放得好整齊好靚。會覺得係一間高級餐廳度食緊野咁。我叫嗰碟野好似炒飯。啲海鮮同飯真係撈咪一齊。啲飯好濕好軟。最過分係條魚。人哋嗰條煎龍利魚柳係魚柳加cream dill sauce. 我嗰條係成條左口魚炸完就算。連調味都冇。發生咩事?完全失望。唔會有下次。

完全失望。唔會有下次。
2018-03-31 1711 浏览
放假入嚟大圍踩單車,一踩就踩到入大尾篤啦。20km路程後梗係要揾下野食啦。見到大尾篤村都有好多選擇,有好多茶記,泰國菜,行行吓就見到呢間,個門口好似好靚咁,成個花園咁,於是就行入去食嗰early dinner la🤪🤪🤪可能時間尚早,5點半度,見有啲waiter係抬度訓緊教,同埋嗰waitress 好似無諗過咁早就有人黎食野🤫🤫見嗰Menu都好多選擇,呢間係間意大利餐廳梗係要試吓佢啲意大利粉啦,我同朋友就嗌左碟煙三文魚香菇辣番茄醬意粉同埋燒豬肋骨🤤🤤🤤等左好耐先有得食,可能踩完單車真係好餓呀😏😏😏終於等到碟意粉上枱,果然慢工出細火,有驚喜呀!碟意粉除咗有幾片煙三魚之外仲有好多三文魚肉夾埋意粉度,混合左啲辣番茄醬,真心好味,再加上啲意大利粉麵質軟硬適中,每條意粉都掛住左啲辣番茄醬,正呀!至於碟燒豬肋骨新鮮燒起,啲肉唔會鞋口,加埋啲燒汁好好味。呢間餐廳果然有驚喜,估唔到喺大尾督都食到啲咁有水準嘅意大利餐。我哋賣單之後,其實成間鋪頭都開始好多人入嚟,好多都係訂左位,一班朋友黎gathering🤗
This is the first time to have meal here, and this is one of the worst experiences that I have! 1. Potato is still a bit raw in the salad bar though the sauce is nice2. very LONG waiting time (>40min)3. The steak is very salty, ruin the whole meal4.  Unhelpful staff who is not sure what food or soup he is serving, he said the daily dish is lamb, but what I taste is pork instead of lamb.I definitely will not come to this restaurant again.

2018-01-02
  • Lobster Soup only
2017-11-20 2025 浏览
琴晚同男朋友嚟咗呢度食晚餐。地方雖然唔大,但格局幾有氣派,好似去咗美國咁樣。餐廳裡面有Live Music (經典英文老歌多,《The Carpenters》嗰啲~)令原本入夜後寧靜嘅環境加咗啲情調。餐牌嘅主菜選擇都係基本豬/ 牛/ 羊 / 雞 / 魚。價錢對比市區同類西餐算好抵食呀,埋單平均每人$200到:Appetizer、Soup、Entre、Dessert 每一樣都整得好精緻同份量剛剛好。如果有焗麵包送湯仲正~~~ 服務好體貼同有禮貌,會因為音樂大聲而同你say sorry。適合慶祝特別紀念日嚟食!
如果有焗麵包送湯仲正~~~
適合慶祝特別紀念日嚟食!