2024-02-17 69 浏览
新年難得約到朋友一齊去元朗行街食嘢輕鬆下,見到依間cafe環境好好,即刻同朋友入黎享受下咁舒服既環境同好精緻美味既美食😋1. 南瓜濃湯配麵包:南瓜濃湯既質地好香滑濃郁,配上口感煙韌既麵包,將麵包沾上南瓜濃湯,食落去超正👍2. 蟹肉薯仔沙律:賣相非常吸引,薯仔沙律上鋪滿左蟹肉,口感層次豐富,食到薯仔蓉中帶有薯仔粒,真係好好味,完全係一道清爽又豐富既開胃菜,絕對值得一試。3. 茶漬飯:茶漬飯簡直係打卡一流,飯團好香脆,好好味😋,如果喜歡日式料理,依道茶漬飯絕對不容錯過。4. 香蔥鴨南蠻蕎麥麵:蕎麥麵份量多,鴨肉鮮嫩多汁,而且份量都多,香蔥味配合濃郁既鴨肉味湯汁,食落去簡直係一種享受😎,相當唔錯👍5. 抹茶紅豆班戟:抹茶風味的班戟上堆疊左好多紅豆,上面灑滿了細緻既抹茶粉,打卡一流👍👍👍,好值得食😍😍😍6.Dirty高質好飲,好香濃既咖啡味,配合cafe既靚景,真係好chill👍👍👍

1. 南瓜濃湯配麵包:

2. 蟹肉薯仔沙律:

3. 茶漬飯:

4. 香蔥鴨南蠻蕎麥麵:

5. 抹茶紅豆班戟:

6.Dirty
2024-02-15 105 浏览
當日係公眾假期,遠處已經見到餐廳滿坐,一到達我哋就入餐廳拎籌,request想坐門口室外座位,餐廳女職員禮貌告知5位需要等候一段時間,我哋亦都表示理解,係餐廳旁邊耐心等候👌🏻等左9個字左右,門口座位有客人食完離座,然後2位買外賣嘅客人就即刻坐左係張檯到,職員出嚟執其他室外檯嘅時候亦都無對個兩個外賣客有任何表示,但同時間身邊仲有好多同我哋一樣拎咗籌等緊位嘅客人。我哋就上前問派籌女職員仲有幾耐到我哋入坐,同埋講聲俾佢聽有人就咁攝位,佢當下回答,佢哋外賣可以見到位就坐。我哋當下呆咗,因為我哋一早request想坐室外,但我哋拎籌嘅時候佢從來都無講過坐出面可以直接買外賣見到位就坐,如果唔係我哋就唔會白等9個字🤯然後我哋入去買嘢嘅時候,再次問職員係咪即係坐出面就唔洗攞籌,職員又表示需要🤯我哋話咁點解出面兩位外賣客就咁坐你哋坐視不理,佢哋話因為佢哋都控制唔到出面發生咩事?🙃究竟買外賣係咪可以就咁見位就坐?究竟坐出面使唔使拎籌碼?我哋都仲係一頭霧水😵其實到最後都係management問題,客人唔介意等,但如果要拎籌,就應該跟返拎籌嘅制度,如果坐出面唔使拎籌,一早講就可以避免所有問題。🫣
2024-02-13
cafe位於錦田,係西貢都有分店 。元朗站搭巴士去,10-15分鐘左右車程已到達。cafe環境好寫意,慢活,嘆咖啡。餐牌上亦有少見嘅dutch baby pancake,是日款式產品。松露蟹肉沾醬($108),松露味超突出,麵包烘過後,外層脆,但內鬆軟。醬汁唔會太稠密,鹹度適中。另外有芝士拼盤,岩哂芝士愛好者。是日濃湯配麵包($68),當日提供南瓜濃湯,送上枱時熱烘烘。濃場非常綿密,啖啖南瓜甜味。旁邊配有麵包,同樣外層硬脆,但內裏好軟熟。香蔥鴨南蠻蕎麥麵($88),熱湯鹹香,調味比其他食物重。湯內嘅鴨肉厚實,配大蔥及菇菌。蕎麥麵硬身,份量足及飽肚。麵條掛湯,一冷一熱perfect。蟹肉薯仔沙律,薯仔打成蓉,帶有少碎粒,增加沙律嘅口感。額外加上parma harm,鹹香味令薯仔沙律味道提升。如果想食蔬菜類沙律,cafe都有另一款沙律提供~最期待及必點嘅甜品黃豆粉年糕班戟,外層焦脆,煙韌嘅年糕,配上黃豆粉,無得輸。年糕煙韌到好似拉絲嘅動作咁,雲尼拿雪糕配熱pancake,冰火交融嘅感覺。好多顧客都會點一杯咖啡慢慢嘆,既可以坐室內,亦可以坐室外有遮陰。Dirty漸層靚,入口香濃,後有奶香。而

南瓜濃湯配麵包

黃豆粉年糕班戟

好多顧客都會點一杯咖啡慢慢嘆,既可以坐室內,亦可以坐室外有遮陰。Dirty漸層靚,入口香濃,後有奶香。而桃味飲品清新,加入冰塊飲用,感覺high class咗~

2024-02-06
午餐
2024-01-18 118 浏览
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢🟢🧭美食體驗:超靚的和式咖啡店。好適合靜靜地飲咖啡影下相。呢間咖啡店位於元朗錦田,老實講唔算易去,但裏頭有個好舒服的榻榻米位,而且可以對住一個和式的小庭園,雖然唔可以踩上去個庭園度,但坐係隔離影相都已經好舒服📸打咭體驗:十分,元朗黎講真係諗唔到邊間可以係影相度可以贏到佢。自然的採光,下午的時候光線正好照入黎,一切都係咁剛剛好的完美。🍳食物搭配:雪糕斑戟係必食咁好味。至於湯我覺得可以唔叫。咖啡的話就係正常水平。呢度最正既係飲抺茶,佢地係有一套好正式既茶具比你飲,如果你係飲茶既話真係要叫黎試下。我覺得比叫果汁更好,雖然果汁影相係好靚啦
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢🟢
  • 雪糕斑戟
2024-01-08 82 浏览
同朋友去元朗行山,之前喺錦上路搵個地方坐下,上網見到呢間餐廳好耐,今日終於有機會來一試同地鐵站距離有少少遠,都行咗一段時間,不過黎都見到咁靚,又覺得值回票價揀咗坐喺榻榻米嘅位置,和式風格,仲有個整得好靚嘅日式庭園,可以好似日本人坐喺個緣廊咁,真係好好feel根據經驗,通常啲裝修得好靚嘅Cafe,啲食物都麻麻哋,但呢度真係震驚我,普遍嘅食物都做得好出色,睇得出好有心機蛤蜊巧達湯配麵包,周打湯奶油香味濃郁,有海鮮嘅鮮味,仲有些少酒香,應該有落少少白酒,而且麵包嘅表現都好出色,配埋周打湯,天氣涼涼地都幾暖胃狸貓蕎麥麵,有腐皮、魚板同海帶,睇落平平無奇,但係一飲啖湯就知道係心機之作,鰹魚湯底非常清甜,唔係普通開粉嘅鰹魚湯底可以媲美。配料雖然睇落去普通嘢,但係食得出餐廳的材料嘅要求幾高,絕對唔係普通日式超市買到嘅hea嘢。松露蟹肉沾醬蟹肉同松露醬嘅味道好夾,加埋濃厚嘅奶油,配埋熱辣辣嘅麵包,真係食唔停,呢個都好推薦。檸檬蛋黃醬藍莓班㦸呢個上網見到好多人嗌,上枱時熱辣辣,非常吸引。同前面嘅菜式一樣,一食落口,班㦸底好香牛油味,口感厚實,配埋雪糕同埋生果,加埋酸酸甜甜嘅檸檬醬,作為呢餐嘅甜品,表現好

檸檬蛋黃醬藍莓班㦸
呢個上網見到好多人嗌,上枱時熱辣辣,非常吸引。同前面嘅菜式一樣,一食落口,班㦸底好香牛油味,口感厚實,配埋雪糕同埋生果,加埋酸酸甜甜嘅檸檬醬,作為呢餐嘅甜品,表現好出色。

飲品方面叫咗dirty 同埋玄米茶latte,兩杯都好好飲,無論係食嘢,或者純粹搵個地方飲杯嘢坐吓,我覺得呢個地方都好適合👍

今次冇無花果味,希望下次黎有機會試吓

2024-01-07 53 浏览
位於錦田嘅🌟Kachimushi🌟,環境優雅🎋,店內嘅Tatami座位相連後院位置🎍,極度打卡📸,不能錯過!☕Dirty $48☕Latte $38Kachimushi出品嘅咖啡一向高質!Dirty極幼滑,啡香出眾!Latte奶泡綿密,拉花又夠晒靚!🍜香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88蕎麥麵係新鮮手製嘅,帶一點彈性嘅口感的確係正!上湯充滿鴨油同埋蔥香,濃郁得嚟仲好甘香!🦀蟹肉薯仔沙律 $62打到好幼滑嘅薯蓉,配大量蟹肉同埋黑醋汁,都幾fresh!🥞Dutch Baby Pancake🍋檸檬蛋黃醬 $78🫘抹茶及紅豆 $78Kachimushi主打嘅甜品Dutch Baby Pancake,熱辣辣兼鬆軟嘅餅底,撞落一大球雪糕度,真係又香又甜!🍨Affogato $54勁大球雪糕配Espresso,冰火交融,感覺一流!

☕Dirty $48

☕Latte $38

🍜香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88

🦀蟹肉薯仔沙律 $62

打到好幼滑嘅薯蓉,配大量蟹肉同埋黑醋汁,都幾fresh!

🥞Dutch Baby Pancake
🍋檸檬蛋黃醬 $78

🫘抹茶及紅豆 $78

🍨Affogato $54

勁大球雪糕配Espresso,冰火交融,感覺一流!
2024-01-06 59 浏览
週末到郊外行吓,竟然發掘到間隱世日式小店,一於體驗下悠閑慢活生活☺️入到黎好好彩可以坐到榻榻米,欣賞埋門外庭園🥰蕎麥冷麵$68鰹魚汁非常鮮味,有京蔥、海苔、山葵加密蕎麥麵,估唔到簡單嘅食材配搭起來可以咁清新好味😋蛤蜊巧達濃湯配麵包$78入口順滑,融合鮮甜既蜆肉同濃厚海鮮湯,再配上香脆嘅麵包,停唔到口👍🏻。烤比爾芝士配吐司$68真係好驚喜,原磚芝士上,芝士仲多過麵包😝真係芝士迷必點👍🏼燒飯團茶漬飯$58飯團好香脆,配埋三文魚肉、漬物,真係好日本小店餐點,香脆得來仲有淡淡茶香。黃豆粉年糕$78日本年糕配雪糕、黃豆粉、黑糖蜜真係好夾,再加埋pancake底,真係必食甜品之一🤗Dirty$48呢度嘅咖啡出晒名,一於試吓杯dirty,濃烈、香濃,帶有微妙的甘香。Cafe Mocha $42清香濃郁,配埋庭園風光真係有別一番滋味。總括嚟講,環境十分舒服,真係可以食下野傾吓偈坐足一日🤗

蕎麥冷麵$68

蛤蜊巧達濃湯配麵包$78

烤比爾芝士配吐司$68
真係好驚喜,原磚芝士上,芝士仲多過麵包😝真係芝士迷必點👍🏼

燒飯團茶漬飯$58

黃豆粉年糕$78

Dirty$48

Cafe Mocha $42
清香濃郁,配埋庭園風光真係有別一番滋味。

總括嚟講,環境十分舒服,真係可以食下野傾吓偈坐足一日🤗

2024-01-06 25 浏览
今年聖誕假期決定留港消費,假期好多人都離港外遊,趁機去下啲人氣cafe打下卡食嘢,去咗其中一間位於錦田市中心嘅cafe。由錦上路站行過去大概15-20分鐘左右,沿途可以感受下鄉村嘅寧靜。Cafe外面簡約闊落,門前都有啲枱凳可以享受陽光,適合喜歡「賞」太陽嘅客人。入到室內首先見到一邊係水吧工作枱,另一邊係餐枱,感覺闊落舒適。由於我哋到嘅時候cafe開門不久,我哋可以揀選坐內堂嘅榻榻米,環境清幽雅致,和式嘅設計猶如置身日本,舒適且適合打卡嘅朋友。榻榻米嘅另一邊都有個小庭院但唔適合進嘢,佈置簡單得嚟令人好放鬆,cafe嘅設計非常有心思,周到地考慮埋食客嘅感觀視覺,淨係嚟嘆咖啡都爽。餐牌設計精簡,好配合cafe嘅風格,有沙律、咸食、甜品、小食等選擇。周打蜆湯+麵包首先飲個周打湯暖暖胃,喜歡湯底唔太「杰」,入口有鮮甜嘅蜆肉味,食到有好多蜆肉,味道係日式西餐風格。麵包外脆內軟,煙韌但唔難咬開,外表普通但味道出色。蟹肉薯仔沙律之前係西貢果間分店食過蟹肉薯仔沙律念念不忘,好彩錦田分店都有,朋友食過都大讚,蟹肉唔腥,完美提升咗薯仔嘅鮮味,既食到薯香亦食到蟹肉嘅鮮甜,必食推介!狸貓蕎麥麵日本控朋友講我先知

周打蜆湯+麵包

麵包外脆內軟,煙韌但唔難咬開,外表普通但味道出色。

狸貓蕎麥麵
日本控朋友講我先知狸貓麵即係麵上面加油炸豆皮,係關東地區嘅叫法,好可愛嘅叫法。豆皮甜甜哋索飽咗昆布湯,好好食。而蕎麥麵冇過硬或過淋,算唔錯。

檸檬班戟
甜品我哋揀咗檸檬班戟,同西貢分店一樣都係大大份,視覺上同味覺上都大大哋得到滿足,檸檬味入口好清新,完全可以遮蓋邪惡感,冰凍嘅雪糕加熱辣辣班戟,冰火效果食到停唔到口。

Dirty
朋友表示dirty嘅冰火感好得意,一啖可以感受到兩種口感,既可以飲到咖啡嘅香味又可以飲到奶嘅香滑。

Affoqato
咖啡齡淺嘅我第一次見「Affoqato」,與其話係咖啡不如話係甜品,雲尼拿雪糕上面淋上熱嘅espresso,味道似tiramisu, 成件事好開心。
2023-12-28
2024-01-02 51 浏览
前後嚟過4-5次,試過坐室外(同狗狗🐕一齊),但絕多數係提前訂位坐和室🎏🎐。Book和室總係戰戰競競,又要俾信用卡資料,no show又罰$150/位,而且唔可以即日取消訂座,所以每次訂位都好緊張。今次都係book和室,男店員較cool,冇乜笑容亦唔太殷勤,女店員好啲。book和室係想private啲,但今次我哋準時入座,竟然要搭檯,體驗就麻麻喇(鋪頭一早set定所有訂座時間,實在唔明點解會有搭檯安排🫣)。搭檯搭咗~20分鐘(仲要係3個人坐2人檯🥲),之後有檯客走咗,先至可以有自己張檯咋。餐單冇乜變化,主食係3款冷麵🍜,是日甜品係巴斯克芝士蛋糕🍰,而dutch baby pancake同樣有3款。今次中午過嚟,但一啲餐牌上的食物都冇供應,例如蟹肉多士、無花果dutch baby pancake。如果嚟多幾次,就食嚟食去都係果啲嘢。今次最特別係點咗brie cheese with toast、是日南瓜湯同巴斯克芝士蛋糕(但唔係每樣都有影低)。brie cheese woth toast🧀🍞:好大嚿brie cheese,第一次食呢款芝士,淡味軟身,配法包幾好食,$68都幾平,可以再試😋是

Brie cheese with toast

是日南瓜湯🎃:湯份量唔少,有~300-350ml,濃稠又有南瓜甜味;配一個小法包🫓,美中不足係同brie cheese with toast個法包一樣;如果食材上有多啲變化會吸引啲;$68/份,另計加一,以湯嚟講貴咗啲

巴斯克芝士蛋糕🍰:同brie cheese with toast一樣係抵食之選,$38,蛋糕唔細件,但冇裝飾/擺盤,不過最緊要係好食😋,蛋糕入面creamy,推介!

呢度的飲品一直麻麻,作為一間cafe,都有頗大的進步空間。

總結:喺呢度食嘢,先食環境,再食甜品,飲品就...

2023-12-26
Brie cheese with toast
Bookmark 咗呢間西貢過江龍好耐,全白色嘅小屋,仲有超打卡嘅榻榻米,人氣咖啡店,可以話係錦田必去cafe!環境門口已經係打卡位,入到去入邊先知內有乾坤,原來直入裏面有榻榻米座位,出邊仲有成塊空地可以打卡,不過店員提醒只可以留喺平台唔好落去。餐牌 蛤蜊巧達湯配麵包 $78呢排放假日日食到好肥膩,所以早餐都想食Light啲,就揀咗呢個比較係cafe少見嘅蜆湯,估唔到質感都咁濃稠,比起白湯少咗肥膩嘅感覺,配埋麵包食,天氣凍做brunch好正。 香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88 Light 嘅選擇仲有蕎麥麵,呢款同樣少見,有鴨肉、香菇、京蔥配鰹魚汁蕎麥麵,鴨肉肉質鬆軟唔嚡口,湯汁以醬油味為主,香菇同蔬菜都煮得入味,蕎麥麵軟硬度亦合適,同為清新之選。 黃豆粉年糕班戟 $78 既然嚟到又無理由唔食佢嘅招牌pancakes,我自己本身係眾多款pancakes類型入邊,亦比較鍾意Dutch Baby,一來香港唔多cafe整,二嚟外型討好,口感完全零空氣,蛋味濃郁,再加焦邊、黃豆粉及QQ年糕,必食! Iced Dirty $48 頗重咖啡味,奶滑口感正常。 Pour Over $74 是日有Hondur

餐牌

蛤蜊巧達湯配麵包 $78

香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88

黃豆粉年糕班戟 $78

Iced Dirty $48
Iced  Dirty

頗重咖啡味,奶滑口感正常。

Pour Over $74
Pour Over

是日有Honduras 及 Ethiopia 可選,我係Honduras豆嘅fans 當然揀佢。店員有講因為豆係新鮮炒起無耐未抖夠,所以會甘啲,係tasting note嘅Whiskey 味再出啲。
2023-12-18 50 浏览
呢橦白色既建築物係呢條佈滿村屋既路上特別搶眼, 店內既前半部分有幾張正常餐桌, 行入啲就會見到有兩組4人tatami位, 打開趟門就會出到去一個日式小庭園, 不過出面既位置唔可以飲食, 都唔可以行出畫好左既界線, 如果唔係就會觸動到灑水器😅 食物以輕食, 咖啡同茶為主, 可惜最想食果款無花果Dutch Baby Pancake 冇曬🥲Dutch Baby Pancake 🥞($78)揀左抹茶紅豆口味, 薄薄既panacke 上面灑滿左抹茶粉同大量既紅豆蓉, 配上雲尼拿口味既雪糕, 一凍一暖中和剛剛好😉Japanese Tea ☕️($42)揀左玄米茶同煎茶, 各自都係用日本茶包沖泡係茶壺度再倒出黎飲, 飲完仲可以加熱水繼續飲☺️呢度既tatami位坐得好舒服, 係度嘆下茶吹下水又一日, 不過要注意既係人多既時候tatami 位需要搭枱, 中間會有板間住同埋空間都夠, 所以可接受既🙂

Dutch Baby Pancake 🥞($78)

Japanese Tea ☕️($42)

2023-12-17
  • 抹茶紅豆班戟
2023-12-01 91 浏览
今日計劃咗去流浮山同下白泥玩,去之前就去呢間餐廳食嘢。一去到就有一啲日本鄉郊家庭小店嘅感覺。 俾人一種放下假慢慢享受慢活嘅感覺☺️ 令到呢個小day trip 好似去咗個小旅行咁 ❤️香蔥鴨南蠻蕎麥麵 ❤️蕎麥麵軟硬適中,反而驚艷到我嘅係湯底!湯底同一般我哋自己整鰹魚汁好唔同 ,有好香嘅大京蔥同埋鴨肉熬製,上邊亦都有啲小嘅日本蔥花。 食起嚟佢個味道鹹鹹地亦有鰹魚汁本身嘅酸味。 本身蕎麥麵係室溫, 加落去熱湯度 ,溫度啱啱好。 黑松露蟹肉尖醬配吐司推介❤️一開頭見到價錢都會覺得略嫌少少貴,但睇到佢話呢度嘅麵包係用酸種麵包決定試下。 果然冇失望,咬落去超級煙韌! 而且個醬汁黑松露味好香配合埋蟹肉。 有黑松露嘅濃郁亦有蟹肉嘅鮮味兩個味唔會好搶。 再加一個麵包煙煙韌韌,吸晒啲醬汁 ,好食到停唔到! ☺️綠茶紅豆pancake一上菜熱辣辣, 紅豆蓉甜度適中, 綠茶亦都唔會好苦,再配合埋pancake熱辣辣。加埋個雲呢拿雪糕食,整體都幾夾。 latte呢一杯咖啡味比較fruity 烘焙咖啡豆嘅味唔會太過多, 整體嚟味道比較溫和。dirty奶嘅比例多少少,咖啡味會好重。

香蔥鴨南蠻蕎麥麵 ❤️

黑松露蟹肉尖醬配吐司推介❤️

綠茶紅豆pancake

latte

dirty
奶嘅比例多少少,咖啡味會好重。
2023-11-30
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
2023-11-30 32 浏览
一直都期待着有一日可以喺呢間充滿日本氣息嘅Cafe Hea下一日,今次終於趁放假嚟到🥹 Cafe裏面係榻榻米,外面都有啲戶外座位,我哋嗰日見到天氣咁好,而且架車泊咗喺門口,所以就揀咗喺出面坐🤭Matcha latte嚟到Cafe當然唔少得要嗌返杯咖啡飲,但因為我唔鍾意飲咖啡,所以就嗌咗杯🍵呢度嘅抹茶標榜用咗宇治抹茶,師傅即場喺面前用傳統茶道沖泡,仲拉咗個心心花,係冬天飲特別戀粒粒。燒飯團茶漬飯三文魚飯團煎到外邊好香脆,再配上紫菜碎同埋蟹肉。呢度嘅茶用咗玄米茶,味道冇咁甜,亦都冇加任何茶漬,就係純正嘅茶味,瞬間飛咗去日本。Clam chowder配自家製麵包平時出街食見到有白湯都一定會嗌,所以嚟到呢度見到有chowder都一定要叫一碗試吓。蜆肉濃湯超級足料,有新鮮嘅蜆肉,香脆嘅煙肉同埋薯仔。粒粒薯仔令到湯底好濃郁,自家製嘅法包可加入湯一齊食,真係好滿足。Baked brie cheese呢個超級邪惡嘅小食係店員推薦,話係店舖嘅熱門小食。餐廳會將brie cheese 焗到又香又軟,仲有餐廳自家製嘅麵包用作配芝士一齊食。餐廳嘅麵包整得好有水準,真係好有驚喜,芝士亦都好香濃,真係賢一流嘅配搭

Matcha latte

燒飯團茶漬飯

Clam chowder配自家製麵包

Baked brie cheese
呢個超級邪惡嘅小食係店員推薦,話係店舖嘅熱門小食。餐廳會將brie cheese 焗到又香又軟,仲有餐廳自家製嘅麵包用作配芝士一齊食。餐廳嘅麵包整得好有水準,真係好有驚喜,芝士亦都好香濃,真係賢一流嘅配搭。

抹茶紅豆班戟
荷蘭班戟擺喺好熱嘅鐵盤上邊保持溫度,亦都加咗好香嘅粒粒紅豆蓉,灑上抹茶粉,同埋軟滑嘅雲呢拿味雪糕,超級冰凍嘅雪糕加埋熱辣辣嘅班戟,冰火交融冇得頂。

Scone
鑒於店員話俾我知所有嘅麵包同工都係佢自己朝早即日製造,所以我毫不猶豫咁揀咗烏龍茶口味嘅鬆餅試一試。餐廳會提供埋果jam同埋牛油片,好似去咗hightea咁。鬆餅外脆內軟,亦都散發左好濃嘅烏龍茶味,甜度亦都恰到好處。

Komo Nanban Soba
呢一道菜係西式同埋日式fusion嘅菜式,有日式嘅蕎麥麵再配上西式嘅香煎鴨胸,估唔到呢兩樣嘢可以咁㗎,鍾意fusion菜嘅朋友可以試吓!

📍Kachimushi (元朗)
元朗錦田永隆圍77號地舖
#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodies #hongkongfood #hkeats #topcitybiteshk #hkfoodporn #hkinsta #hkfoodpic #hkfoodlover #foodiehk #hkrestaurant #hk #hkfoodstagram #hkig #hkblogger #likeforfood #DiscoverHongKong #hkiger #hkig #香港美食 #美食 #人氣話題cafe #去cafe #元朗必食 #元朗名店
2023-11-29 28 浏览
錦田依間Cafe相當出名有人氣,好多人都慕名而來打卡,全因店內有個日式庭園🏡鋪上石仔又會噴水,充滿和式氣氛;除咗普通餐枱亦有榻榻米座位🎎食物方面賣相同味道都有質素,雖然係元朗區,不過價錢同市區嘅Cafe差唔多。(圖片有小庭園🎋)👓蟹肉薯仔沙律 $62好好食,薯仔蓉當中又帶有粒狀,唔算好多沙律醬好漏,合理份量嘅蟹肉,好好嘅配搭👓黃豆粉年糕班戟 $78班戟中有年糕餡比較特別,多咗份層次感。用上鐵鍋熱辣辣加上冰冷嘅雪糕。稍為可以再多啲黃豆粉重味少少評分:8.5/10👓無花果班戟 $78黃豆粉好食過無花果味,無花果太普通,純粹將幾粒無花果擺落班戟,兩者唔算好融合評分:7/10👓波特蘑菇吐司 $98用上酸重多士,普通烘麵包脆口feel,有啲牛油香加忌廉芝士味。用大啡菇加上芝士碎,黑松露味香,淋上蘑菇忌廉汁變相冇咁dry同惹味啲。火箭菜作伴碟評分:8/10👓無花果吐司 $88無花果比較普通,純粹有啲無花果粒+Parma ham+火箭菜,放上多士評分:6.5/10👓豆腐巴斯克芝士蛋糕 $38有啲失望豆腐味唔重,似冇咁濃芝士味嘅basque burnt cheesecake,口感都滑,不過蛋糕價錢唔算

(圖片有小庭園🎋)

👓蟹肉薯仔沙律 $62
評分:8/10
👓無花果吐司 $88
評分:6.5/10
👓豆腐巴斯克芝士蛋糕 $38
有啲失望豆腐味唔重,似冇咁濃芝士味嘅basque burnt cheesecake,口感都滑,不過蛋糕價錢唔算貴,如果對比出面其他Cafe嘅巴斯克芝士蛋糕。
👓關東煮$48
普通關東煮,正常Cafe價錢同埋正常味道材料😂
👓玄米茶latte $38
最驚喜,聞已經有香氣,飲落好香玄米茶味,同牛奶底好夾,夠香濃。熱飲必定有拉花,而且好靚有誠意!
評分:9/10
👓烏龍茶latte $42
烏龍茶好淡,淨係比較重牛奶
評分:6.5/10
👓matcha latte $38
有抹茶甘香,冇落糖吾甜幾好
評分:8/10
👓iced mocha $46
有咖啡香又有朱古力香味,唔算甜算係咁啦
評分:7.5/10
👓flat white $38
飲落口感幼滑,但咖啡味唔算香重
評分:7/10
黎到錦田,相信大家都只係會去紅磚屋附近揾食🧱但其實係Post office呢度都有唔少隱世Cafe嫁,今日就過嚟呢個坐擁日式榻榻米既Cafe☕️悠閒咁過咗半日。強烈建議大家一定要着襪過嚟坐入面嘅榻榻米位置🎎因為成個感覺真係唔同啲,既然黎得相信都會想有最好嘅體驗,所以可以打個電話問問睇下餐廳會唔會留到位☎️。🐒蟹肉薯仔沙律(蟹肉,薯仔,蛋黃醬)💰$62👉🏻Parma Ham+$15🐒黑松露蟹肉沾醬配吐司(蟹肉,手工比爾芝士松露醬)💰$108🐒波特蘑菇Open Toast💰$98(波特蘑菇,手工比爾芝士松露醬,火箭菜,巴馬臣芝士)🐒檸檬蛋黃醬藍莓Dutch Baby Pancake💰$78🐒DIRTY💰$48🐒四季春烏龍茶(Hot)💰$58。都試左好多款唔同菜式,當中我覺得最正既係黑松露蟹肉沾醬配吐司🍞因為除左可以食到煙煙韌韌既麵包之外,個黑松露蟹肉沾醬都十分真材實料🦀食到啖啖蟹肉同濃濃黑松露味

🐒蟹肉薯仔沙律(蟹肉,薯仔,蛋黃醬)💰$62
👉🏻Parma Ham+$15