餐厅: LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place)
资讯:

2022-12-11 46 浏览
同朋友去旺角食晚飯想一邊飲番兩杯一邊聽live music, 趁呢排天氣唔熱坐戶外就最好feel啦,飲杯白酒真係一大樂事~|Welcome Drink|青蘋果特飲,清清甜甜好清新~配啲餐前面包~蘸下醋油好開胃~|Uni Toast| $156海膽多士,你睇吓上面鋪滿晒海膽,份量好多,食落口質感好creamy, 我仲海膽鮮味充斥係口腔,味道回甘~~|Green Acres Sauvignono| $196再來兩杯白酒,襯魚就最夾啦~|Glazed Walnut & Kale Salad| $188材料十分豐富,顏色非常之鮮艷吸引,加入左食用花,有果仁、羽衣甘藍,味道甜甜地令人食到停唔到口~|Seafood Spaghetti| $288海鮮意粉嘅海鮮種類好多,有大蝦、魷魚、青口,再加埋新鮮蕃茄好鮮味~意粉較粗係正宗意大利粉,食落特別有咬勁,掛汁力強~👍🏻|Pomadoro Chilean Seafood Fillet| $398海鱸魚煮得多汁鮮嫩,我鍾意調味唔重可以食出魚嘅鮮味,魚皮有檸檬清香,下面配搭紫薯蓉質感順口幼滑~|Melting Belgian Chocolate Ball|

|Welcome Drink|
青蘋果特飲,清清甜甜好清新~配啲餐前面包~蘸下醋油好開胃~

|Uni Toast| $156

|Green Acres Sauvignono| $196
再來兩杯白酒,襯魚就最夾啦~

|Seafood Spaghetti| $288

|Melting Belgian Chocolate Ball| $148
朱古力球用金色調色,帶點高級感,打開裡面原來係咖啡雪糕,混埋朱古力碎食一流!

1K
2022-12-07 4045 浏览
朋友由英國回港探親,我先約她去吃個晚餐.  選擇了旺角地鐵可直達的 LAB EAT Restaurant & Bar . 朋友首先見到 T.O.P. 商場好熱鬧,  已有驚喜.  上到五摟 LAB EAT 餐廳, 看見環境及裝飾更好開心. 室內大圓形座位好特別,室外有大露台, 好寫意.服務員安排座位即送上餐牌,及 welcome drink, 令人感到好窩心.餐牌內有卡通彩圖, 加添食慾意願.立即點了兩人套餐, 有頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品,  有齊餐廳招牌菜, 即開生蠔 , 法式黑松露, 海膽魚子醬意粉. 叫了飲品:   Blaster Mocktail, Treasure  & Mango Magic,  即想舉杯.  服務員話等一等..........原來酒保帶來氣槍,   瞬息間, 酒杯上出現球體, 好靚呀!!   冰涼好飲. 酒質味道溫和. 送來餐包, 暖暖的麵包很鬆軟, 最愛蘸黑醋橄欖油, 比起牛油健康, 酸醋的味道更開胃. 頭盤又送到:   新鮮生蠔  (每人兩隻)生蠔來自美國, 黑珍珠, 即開即食, 肉質肥美, 帶點海水味, 入口豐滿.意式生牛肉薄片薄薄生牛肉薄片,
室內大圓形座位好特別,
室外有大露台, 好寫意.
餐牌內有卡通彩圖, 加添食慾意願.
頭盤又送到:   新鮮生蠔  (每人兩隻)
生蠔
意式生牛肉薄片
薄薄生牛肉薄片, 顏色鮮明, 牛肉 鮮甜可口, 夾上火箭菜和芝士同食, 無得輸!
意式生牛肉薄片
牛肝菌湯   牛菌 打得夠滑,  黑松露味濃稠適中, 打起泡泡,  好味.
牛肝菌湯
 海鮮湯   湯夠熱, 質感幼滑, 入面有蝦, 魚, 青口.   鮮甜黏口.
海鮮湯
主菜:  炭燒美國極佳級肉眼牛扒
牛扒份量適中,  用炭燒方法烹調至五成熟, 網紋極靚也帶有焦炭香味, 配黃芥末及海鹽.
炭燒美國極佳肉眼牛扒
 牛肉味濃,  入口質稔, 超好食.  令人食得滋味,
伴碟有巨型牛油烘薯,   好甜,  真好食.
西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬,    餐廳招牌菜, 夠吸引,
西班牙紅蝦勁大隻,  色澤漂亮,  伴有海膽, 加配鱘龍魚子醬, 香醇甘美, 這道菜好有貴氣.
西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬
西班牙紅蝦烹至半生熟,  蝦肉極滑,  蝦味濃郁.  紅蝦頭有蝦膏擠出,  香濃甘甜, 令人回味無窮.
意粉混合海膽及魚子醬, 味道好濃郁鮮甜,  真糸一試難忘.
甜品拼盤,  做得好漂亮,  一客四款, 擺設很美, 師傅真系好專業,
熱情果布甸, 吃得美妙.  法式可麗餅也是我們至愛,  這個甜品拼盤, 賣相口感也滿分.
甜品拼盤
侍應的服務態度好好,  食物好滿意,  把酒言歡, LAB EAT Restaurant & Bar 系一個好地方.
生蠔
牛肝菌湯
海鮮湯
炭燒美國極佳肉眼牛扒
甜品拼盤
  • 炭燒美國極佳級肉眼牛扒
2022-12-03 113 浏览
Uni Toast 海膽多士嘅海膽份量十足,新鮮滋味,海膽上加上少許蔥花作點綴,海膽同多士之間一層沙律菜,增加清新嘅感覺。這個頭盤別具氣派。Glazed Walnut & Kale Salad合桃羽衣甘藍沙律色彩型格,清新嘅沙律菜,加上多汁蕃茄仔同新鮮切片啤梨。沙律以黃色小鮮花點綴,淋上香口嘅黑醋,增加色彩同味道嘅層次。Seafood Spaghetti Pomadoro海鮮蕃茄意粉,賣相立體盈滿。鮮蝦飽滿,魷魚煙靭有嚼勁,青口新鮮多肉。意粉較一般的粗身,蕃茄意粉醬濃郁入味,食到意大利地道意粉嘅質感同味道。Chilean Seafood Fillet 智利鱸魚肉質超級幼嫩,魚肉飽滿,魚皮煎得香脆可口。鱸魚下一層厚厚甜甜嘅紫薯蓉,再以rosemary 同檸檬片點綴裝飾,每一口都係視覺同味覺嘅享受。Melting Belgian Chocolate Ball以比利時朱古力製成嘅波波,入面包住令人驚喜,冰凍可口嘅拖肥味雪糕。甜品精彩出色。今晚白酒係Green Acres, Sauvignono Blanc。更有清新蘋果汁作為welcome drinks。今晚遇著室外busking,更有氣氛更
Uni Toast

Glazed Walnut & Kale Salad

Seafood Spaghetti Pomadoro

Chilean Seafood Fillet

今晚白酒係Green Acres, Sauvignono Blanc。更有清新蘋果汁作為welcome drinks。今晚遇著室外busking,更有氣氛更難忘。
2022-11-28
2022-12-03 84 浏览
八點幾入黎 去到九點幾坐唔到一個鐘 d waiter 車輪戰咁係咁問收得未 d野食ok 但係問到個人好煩 又唔係茶餐廳 唔知以為食緊$50 一個餐 服務態度真係要再培訓吓 增進吓好d

2022-12-03 105 浏览
又係忙碌嘅一日,收工好有衝動想食好嘢,即興黎鋸個扒。不免俗地叫咗台台都有份嘅熱熔芝士前菜,芝士香濃得黎唔會死咸,趁熱食有種食緊芝士火鍋嘅錯覺,用大量芝士黎包住ham同蔬菜食真係好開心。黑毛豬鞍唔會太肥,只係留低少少邊位嘅油脂,將柔嫩嘅豬鞍放入口,咀嚼下有些少油脂嘅甘香啱啱好,啱晒鍾意油香又怕肥嘅我。 火候控制得好好,骨位做到僅僅熟透,忍唔住連個ribs都食得好乾淨。開心果French Crepe食得出係新鮮整起,濕潤有彈性,開心果味夠晒濃,仲有粒粒香脆嘅開心果同莓乾,口感好豐富。 蛋白餅好鬆化,唔會太甜,成個甜品都好清新。平時少飲酒,為咗氣氛叫咗兩杯紅白酒,都幾易入口,甜甜地啱女仔飲。
又係忙碌嘅一日,收工好有衝動想食好嘢,即興黎鋸個扒。

2022-12-02 81 浏览
今日去的餐廳位於旺角,餐廳主打各款西餐和生蠔,亦有個大酒吧,是很chill 的聚腳點。Weclome drink 令人放鬆心情,迎接的開心聚會。另外點了蘋果汁,喜歡酒精飲品的,可以試更加多特色飲料。小試牛刀要了4隻生蠔,品種是黑珍珠,都幾大隻,蠔味香,肉質滑,配有2款醬汁。卡邦尼意粉和平時食的顏色和口感有點不同,金黃色,有點像南瓜湯,口感很creamy,意粉軟硬適中。羊架有三件,擺盤和味道都出色,芥末和薄荷白醬2款醬中,個人比較喜歡芥末,更能突出羊架的香味,羊架香而不羶,肉質不乾身。而配菜亦夠多元,是不錯的選擇。

2022-11-27 90 浏览
食過幾次lab eat都幾滿意,作為生日月嘅前哨戰,約埋朋友黎食餐好嘅。先黎一杯welcome drink,熱情果梳打清甜濃郁,味道天然、甜度岩岩好,好飲到想order返一大杯黎飲。Blue Mussels簡單用白酒煮已經好鮮甜,青口煮得岩岩好,大隻得黎好嫩滑,我鐘意佢清潔得好乾淨,唔會食到成口草。 底下嘅汁好似熬左做青口湯咁,忍唔住狂飲,用麵包點汁好開心。熱熔芝士沙律淨係睇店員拎住原塊芝士,將熱熔嘅部份刮落去果下已經值回票價。 沙律用料都幾豐富,有蘆筍、生菜、椰菜花、蕃茄仔、薯仔、辣肉腸同火腿,全部都好新鮮,芝士份量十足,同配料比例近乎一比一,岩哂追求每一啖都有啖啖芝士嘅芝士控。豬鞍罕有地有兩大塊,夠厚、切開見到淡粉紅色,基本上唔食都知成功左一半。 豬鞍嫩滑有肉汁,有肉香味,唔洗配蘋果蓉已經好夠味。 配菜有南瓜同番茄乾都好得我心,尤其油漬番茄乾夠香濃,其實就算唔加個組合已經好完整,所以更加欣賞廚師嘅不惜工本。

2022-11-24 71 浏览
Wait time: we had booked a week in advance for a weeknight 7pm. Environment: we were able to sit outdoor. The atmosphere and vibes are really good. There was a live musician who was quite amazing at canto pop.Food: we ordered the dinner set. First it came with oysters which were very refreshing, way higher quality of most buffet oysters. The red and white wines were good too, nothing to complain there. For main dishes we got the carbonara and lamb chops. Carbonara has a twist to it, very smooth

Food: we ordered the dinner set. First it came with oysters which were very refreshing, way higher quality of most buffet oysters. The red and white wines were good too, nothing to complain there. For main dishes we got the carbonara and lamb chops. Carbonara has a twist to it, very smooth and creamy with thick cut crunchy crisp bacon. The lamb chops were the most memorable. Each piece was so thick and tasty. Once cut inside, there was loads of lamb juice pouring out. Meat was also very tender. So delicious. Finally there was the dessert which was crepes with hazel nuts inside. Overall a well done meal.

Service: very nice service. Staff were very attentive and accommodating. The musician was always interactive and played songs catered to our enjoyment.

Pricing: Reasonable pricing with the quality of food and the ambience.

Recommend: highly
2022-11-20 72 浏览
朋友介紹之下今日嚟到這特別的商場,竟然找到一間頂樓的餐廳,入內非常之舒服,位置寬敞!亦設有露台位置,所以我和朋友不如一試。Menu內有林林總總不同的款式,原來這裏亦都有生蠔,在OpenRice見到其他不錯的食後感,所以我們也叫了一點了四隻美國黑珍珠。今晚可以暢所欲言,一定不少得order兩杯紅白酒。另外,餐廳也送上兩杯welcome drink給我們,一起跟了熱辣辣脆脆的麵包作餐前食用。 燒鵪鶉柚子汁這個有驚喜!因為原來不是全隻,而是用上最肉質最鮮嫩的地方,就是鵪鶉脾的位置。你那個柚子汁就能夠襯托出鵪鶉的味道令到口感更味道更加吸引。 食而不會好漏嘅感覺。美國肉眼扒肉質鮮嫩及有咬口。牛味鮮味十足。今次煮法是五成熟,廚師控制火候非常之好。剛剛是我喜歡的五成熟。出面好多時,五成熟,都係Overcooked。Carbonate 只好想試下它們的卡邦尼意粉。看似簡單,但絕不容易如果要整得好食因為控制蛋汁的份量及熱鍋的溫度都需要有一定的經驗蛋味香滑濃郁,意粉非常彈口。如果可以少一點走白酒就更加好,因為帶了少少酸味。最後不能少的,就是甜品時間和朋友未能有共識能夠選擇一款大家想吃的甜品,所以今次我們叫

燒鵪鶉柚子汁

美國肉眼扒
肉質鮮嫩及有咬口。牛味鮮味十足。

Carbonate

最後不能少的,就是甜品時間和朋友未能有共識能夠選擇一款大家想吃的甜品,所以今次我們叫了三個不同款式的甜品,我最喜歡是那個法式焦糖燉蛋,面層那個焦糖燒得脆脆的而燉蛋非常之滑及蛋味味道非常濃郁。

2022-11-20 89 浏览
叫左個🍽二人晚市套餐($1388)🍽個頭盤係生蠔🦪同埋生牛肉薄片🐮個生蠔出乎意料地新鮮 有海水嘅鮮甜,但個生牛肉薄片就唔夠牛味,🧀芝士味搶左牛味。反而令我有驚喜嘅係個兩款湯,牛肝菌湯上面嘅泡泡幾有趣,牛菌湯黑松露味濃,一淡一濃嘅配搭,新奇有趣。另外個新鮮湯龍蝦味濃,應該真係用新鮮龍蝦🦞熬製。-主食-炭燒美國極佳肉眼牛扒🥩我叫左3成熟,牛味濃郁,配搭黃芥末和少許海鹽🧂,簡單嘅配搭帶出左牛嘅鮮味。而且牛扒份量夠足,唔會太少,並且配左少少薯角,解膩。紅蝦及海膽意粉🍝紅蝦係半生熟,好似食緊生蝦咁,幾特別。雖然意粉份量少,但因為海膽味濃,有點膩,所以整體都夠飽。-甜品拼盤-用熱情果做主題,製成唔同嘅甜品。整體幾好食,不過食完主食已經好飽,所以食唔曬d甜品。-飲品-🍺叫左一杯啤酒同特色Cocktail啤酒冇咩特別,普通麥啤。但杯cocktail反而令我有驚喜,因為好大杯。😂
叫左個🍽二人晚市套餐($1388)🍽

-甜品拼盤-

-飲品-🍺

叫左一杯啤酒同特色Cocktail
2022-11-19 3320 浏览
一個月總會來幾次這間餐廳食午餐,今次第一次是它的晚餐。原來餐廳晚餐是這麼有情調的他們室外今晚安排了有Band演奏但我們最終都是揀了室內,因為天氣仍然有些熱!另外menu內有很多不同款式的選擇,這裏亦都有Cocktail。所以都係一個非常之適合happy hour嘅地方。今晚想食蠔,所以選擇了美國黑珍珠!這裏的蠔都非常之新鮮,即開即食!肉質非常肥美,卻帶有一點點海水味,入口豐滿。有這樣的美食,怎能少得有兩杯紅酒及白酒配襯整頓晚餐呢?這裏的紅酒比較Fruity,而白酒也不錯。之後order了幾款菜式和朋友share。燒鵪鶉柚子汁這個鵪鶉雖然體積比較小,廚師只取鵪鶉的最有肉的位置作為這餸菜,而且這個位置肉質比較嫩身,再配以柚子汁令這鵪鶉的肉汁鮮味更加帶出。酸酸甜甜非常開胃,加上牛係最佳嘅配搭。美國肉眼扒平時食午餐時已經會upgrade食他的肉眼扒,這裏的肉眼扒肉質比較鮮味而牛味深重。今晚因朋友第一次來,所以我們都有order這個美國肉眼扒。牛火候控制得剛剛好,剛好五成熟,可以保留牛肉嘅嫩度和油脂感,牛味都好突出。Carbonate 最重要的一環是用最靚嘅蛋最後就少不了它的這個卡邦尼意粉!看似

之後order了幾款菜式和朋友share。

燒鵪鶉柚子汁

美國肉眼扒

Carbonate 最重要的一環是用最靚嘅蛋
最後就少不了它的這個卡邦尼意粉!看似好簡單的傳統意粉,如果要煮得好都不容易!這裏的卡邦尼用傳統的方法煮法,用最靚的蛋是精粹! 就能夠帶出整個意粉的層次感!

最後一定要有甜品作為完結,今次想食多個一款甜品,所以就叫了這一款。可以試晒三款不同味道的甜品。而我最喜歡就是那個Macaron,因為平時Macaron比較甜這裏的macaron做得非常之好.

• 特色卡邦尼扁意粉
2022-11-16 321 浏览
今晚想食好d,上左TOP上面間Lab Eat試下呢晚有2個dinner set,亦可以散叫,我地選擇左散叫,試我地最想食嘅野一坐低嘅welcome drink,入面溝左少少紅酒,但好易人口麵包配黑醋橄欖油,麵包暖暖地,外脆內軟前菜叫左4隻生蠔,一人兩隻,是日生蠔係黑珍珠,$69一隻,算係中價位,物有所值,夠晒大隻,新鮮帶點甜味。醬汁一邊係茄汁,一邊係泰式酸汁,幾特別幾fresh果木煙燻法國鵪鶉髀燻得好香,肉味濃,又一d都唔臊,點埋果味醬汁,在肉味和清新之間取得平衡炭燒自然放牧西班牙羊扒呢度超級有驚喜!上碟好靚,夠晒colorful!羊扒我地叫左五成熟,煎嘅火喉控制得好好,入面粉紅得黎唔會有好多血水,咬落好腍好嫩又唔臊羊扒嘅底有唔少薏米、鷹咀豆、薯仔同番茄仔做配菜,女仔咁樣食下食下,都已經好似食左碗飯咁有飽肚感甜品叫左French Crepe,賣相好適合打卡,入面包住榛子醬,上面有好多開心果碎,唔算甜,但食到尾都有少少漏食海鮮食羊扒當然要配酒,叫左紅白各一,好易入口!加上撞正星期三有busking,侍應推介我地坐户外,依家嘅天氣坐户外幾舒服,有少少風一路摸住酒杯底一路聽,都真係幾Chil
今晚想食好d,上左TOP上面間Lab Eat試下

麵包配黑醋橄欖油,麵包暖暖地,外脆內軟

果木煙燻法國鵪鶉髀

炭燒自然放牧西班牙羊扒

一路摸住酒杯底一路聽,都真係幾Chill

埋單兩個人加埋一,大約$1300
旺角黎講唔算平呀,但食物質素同環境都幾好,幾適合慶祝/三五知己聚餐,辛苦得黎志在食,間中對自己好d都要嘅
  • 炭燒放牧西班牙羊扒
2022-11-15 70 浏览
見到經OpenRice 成日都有好評 lab eat, 今日終於都過旺角商場T.O.P. 入邊有好多人去餐廳,我同一個朋友梗係去試吓成日有好評lab eat 試吓,我哋揀咗沙發位置楚,佢環境都幾舒服幾靚!我哋order左生蠔拼盤12隻,真係冇失望,好鮮甜肥美,特別欣賞佢個泰式汁,點新鮮生蠔真係未試過,有幾好食喎⋯⋯之後order左牛扒,合乎預期都好食……雖然唔係好大塊400g,之後仲有order咗一個芝士卡邦尼意粉,好重芝士味,如果鍾意食芝士味嘅朋友就一流。果然冇失望,下次會再嚟試吓佢嘅set dinner 同埋甜品,今次兩個人食太飽所以冇order到甜品!
2022-11-04
2022-11-12 83 浏览
今日喺旺角行完街,同老公搵嘢食撐枱腳,上網睇吓附近有咩好食,見到呢間餐廳好多好評推介,於是試一試。餐廳裝修,時尚新穎,設有室內同室外座位。侍應安排咗我哋坐半圓座位,坐得好舒服,而且空間感大。Welcome drink 即刻好感度大增,懷着好開心嘅心情去進食。頭盤:新鮮生蠔生蠔好新鮮,肥美大隻,仲有淡淡嘅海水鹽味👍🏼意式生牛肉薄片呢一個好正,連平時唔食生牛肉嘅我,都覺得唔錯👍🏼牛肝菌湯,味道濃郁,好暖胃。炭燒美國極佳級肉眼牛扒賣相好吸引,芬香撲鼻,未食已經知道好好食,我哋叫咗五成熟,師傅火候控制得好好,有淡淡的炭燒味,口感新鮮嫰滑,軟林林,好香牛肉味,值得推介。西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬呢一個都不得了,海膽好新鮮,一啖海膽一啖意粉,好正,仲要紅蝦大大隻好新鮮👍🏼👍🏼👍🏼廚師每日精選甜品甜品方面,超有驚喜,首先賣相吸引,同埋好豐富,味道拍得住五星級酒店👍🏼甜品控一定好滿意!呢一度嘅雞尾酒,全部都好有心思去裝飾,同埋要讚服務態度幾好,每次上菜前都會同我哋介紹👍🏼

餐廳裝修,時尚新穎,設有室內同室外座位。

侍應安排咗我哋坐半圓座位,坐得好舒服,而且空間感大。

Welcome drink
即刻好感度大增,懷着好開心嘅心情去進食。

頭盤:新鮮生蠔
生蠔好新鮮,肥美大隻,仲有淡淡嘅海水鹽味👍🏼

意式生牛肉薄片
呢一個好正,連平時唔食生牛肉嘅我,都覺得唔錯👍🏼

牛肝菌湯,味道濃郁,好暖胃。

炭燒美國極佳級肉眼牛扒

廚師每日精選甜品
甜品控一定好滿意!

呢一度嘅雞尾酒,全部都好有心思去
裝飾,同埋要讚服務態度幾好,每次上菜前都會同我哋介紹👍🏼
2022-11-12 69 浏览
❤️之前去過Lab Eat Bar and Restaurant尖沙咀店, 覺得食物環境都非常高質, 今次試下T.O.P分店先!😋😋餐廳環境寬敞舒服, 室外掛滿燈飾, 夜晚好似滿天星星😍同朋友每人一杯白酒, 甜甜地有果香, 好易入口。熱溶法國流心芝士熱溶芝士造型澎湃, 覆蓋整碟前菜, 香味特別濃郁, 柔軟順滑鹹鹹地, 攪拌新鮮沙律菜、蘆筍、火腿、辣肉腸, 豐富得嚟又唔覺滯!海膽多士海膽size比媲美脆多士, 新鮮味道濃沃香醇, 配多士鬆脆可口好夾!焗野生智利海鱸魚柳焗海鱸魚柳散發陣陣香味, 聞到都想食, 厚切無骨啖啖肉, 口感幼滑, 碟底墊滿紫薯蓉, 顏色漂亮又香甜!西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯慢煮八爪魚, 好有原味道。意大利飯米粒圓渾軟熟, 紅蝦頭膏味道濃沃, 濕潤幼滑仲有芝士嘅香味!法式開心果甜可麗薄餅卷開心果有益又健康係我嘅至愛小食, 做甜品一定要試下。法式可麗餅包裹著開心果mousse, 鋪滿開心果同士多啤梨乾果碎, 見到都想食, 為今餐畫上完美句號!

餐廳環境寬敞舒服, 室外掛滿燈飾, 夜晚好似滿天星星😍

同朋友每人一杯白酒, 甜甜地有果香, 好易入口。

熱溶法國流心芝士

海膽多士

焗野生智利海鱸魚柳

西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯

法式開心果甜可麗薄餅卷

開心果有益又健康係我嘅至愛小食, 做甜品一定要試下。